Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
bungle
bungle 2012. 12. 13. 13:54 | #75
bungle
bungle 2012. 12. 13. 11:16 | #74
Ez a tandíj éhhalálra ítéli az egyetemeket
A folyamat oda vezethet, hogy a kisebb főiskolák bezárják kapuikat.
http://hvg.hu/itthon/20121213_felsooktatas_keretszamok_tandij
bungle
bungle 2012. 12. 11. 13:09 | #73
Nem tetszik a rendszer? Tanuljon külföldön!
A magyar egyetemeken fizetendő tandíjak alatta vannak az angliai vagy amerikai egyetemeken fizetendő összegeknek, de Németországban, Ausztriában vagy éppen Finnországban a magyarok is tandíjmentesen tanulhatnak a jogi, az orvosi vagy a bölcsészképzéseken.
http://index.hu/kulfold/2012/12/11/kulfoldi_egyetemek/
AVIREX
AVIREX 2012. 12. 10. 12:29 | #72
Aztán persze a cégek jó része is kerülni fogja az olyan munkavállalót, aki -2 millával vág neki az életnek.
Amihez semmi köze nem lenne ugye senkinek, de már most óriási terhet jelent a cégeknek kigazdálkodni a munkavállaló után járó adókat ( hajrá szürkegazdaság :/ ), nem még ő is fizesse a hiteladósságot, ill. annak egy részét.
Már előre látom az álláshirdetéseket magam előtt: "Kérnénk, CSAK diákhitelmentes munkavállalók adják be önéletrajzukat!"
Előzmény: bungle (71) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2012. 12. 10. 11:19 | #71
http://index.hu/gazdasag/2012/12/10/tandijdiakhitel/
Drága mulatság lesz orvosnak tanulni (10-14 millió Ft).
De legalább jól megfizetik majd utána. ;)))
+1 VÁLASZ
AVIREX
AVIREX 2012. 12. 08. 13:44 | #70
Kicsit elkanyarodtatok a témától úgy látom.. :D :D
Előzmény: Ghavin (65) 0 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2012. 12. 08. 13:43 | #69
vedd ki a szóközt
Előzmény: bimbi (68) 0 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2012. 12. 08. 13:40 | #68
Erre az egyre reagálok, a többi szót sem érdemlő balfaszkodás a részedről:

"Mikor volt utoljára bármi lépés a Jobbik részéről, például az ügynökakták nyilvánosságra hozatalára, már ha volt ilyen egyáltalán?"

'jobbik ügynöklista' gugli első találata, csak neked:

http://www.jobbik.hu/rovatok/frakci%C3%B3/mi%C3%A9rt_kell_megv%C3%A1rni_az_%C3%BCgyn%C3%B6klist%C3%A1k_felt%C3%A1r%C3%A1s%C3%A1val_a_jobbik_korm%C3%A1 nyra_ker%C3%BCl%C3%A9s%C3%A9t

Amit te művelsz a Jobbik-témában az már vallás.
Előzmény: Ghavin (64) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 12. 08. 12:34 | #67
Végül is hívhatod úgy is, hogy a kisebbséghez tartozásával járó jogosultságokkal az általa elkövetett bűncselekmény miatt kiszabott büntetést megúszni kívánó személy, de lássuk be a másik jóval egyszerűbb megnevezés. :) És ugye nem sok olyat hallani, hogy a német bandák fosztogatnak. :D Ezzel szemben...

Meg ha már olyan kifejezéseket használunk, hogy fehérgalléros bűnözés, tolvaj politikusok (merő általánosítás akkor ez is, nem mind tolvaj és rossz), családon belüli erőszak, akkor a cigánybűnözés miért nem állja meg a helyét szerinted? Ezen a logikán haladva a többi is csak bűn és erőszak.
Előzmény: Ghavin (65) +1 VÁLASZ
csk 2012. 12. 08. 12:04 | #66
Ez volt az intelligens hozzászólásod, innentől kezdve minden szó egyúttal szócséplés, seggfej :)
Előzmény: Ghavin (56) 0 VÁLASZ
Ghavin 2012. 12. 08. 04:43 | #65
Az én szótáramban nincs olyan, hogy cigánybűnöző. Bűnöző van. Mi olyan kurva bonyolult ezen?
Előzmény: bimbi (63) 0 VÁLASZ
Ghavin 2012. 12. 08. 04:42 | #64
"Töki, persze, hogy nektek nincs a nacionalizmus mögött tartalom. Nem is rólatok beszéltem."

Az én nacionalizmusom alapja a pártpolitika és hatalmi érdekek által kikezdhetetlen alapértékek és az ezen értékeket meghatározó történetiség, illetve teljesítmény. A Jobbik-féle pszeudonacionalizmus ezzel szemben pártos (lételeme a társadalmi megosztottság), pártpolitikai - a hatalmi érdekeinek eléréséhez használt eszköz. A mindenkori értékek kiválasztásában eklektikusak, történelemszemléletük revizionista, hovatovább irredenta. Végül pedig az egyéni teljesítményt eme történelemszemléletnek alárendelt építőelemnek vagy pedig anomáliának tartják, attól függően, hogy az mennyire egyeztethető össze a hatalmi törekvéseikkel. Egyszerűbben: a Jobbik-féle nacionalizmus üres retorika, illetve a retorikát kiszolgáló toposzok gyűjteménye. Egy nemzeti színűre festett szarkupac, amit a Jobbik törzsközönsége kétpofára zabál.

"A te szemszögedből tűnik hasonlónak. Nem pedig hasonló. Érted már? ;-)"

Relativizálhatod a dolgot, ahogyan csak tetszik, a lényeg akkor sem fog változni: az én "szemszögem" a normális szemszög, a Jobbiké pedig egy élet- és emberiségellenes álláspont. Azon indentitás-zavaros, kamaszkori idiotizmus szintjén megrekedt lumpenek igényeit kiszolgáló nézetrendszer ez, akik világéletükben a rosszfiúknak drukkoltak, mert kezdetleges/kifordult világnézetük révén mindig menőbbnek találták őket a pozitív hősöknél.

"Akkor lesz időszerűtlen, ha a náci bűnösökhöz hasonlóan a kommunista bűnösök is elnyerik büntetésüket."

Tiszta sor. Mikor volt utoljára bármi lépés a Jobbik részéről, például az ügynökakták nyilvánosságra hozatalára, már ha volt ilyen egyáltalán?

"A náciktól való rettegés nem időszerű, mert sehol sincsenek a láthatáron."

If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.

Ha a Jobbikon és drukkerein kívül a világon mindenki egységesen arra a megállapításra jut, hogy a Jobbik lényegét tekintve egy neonáci csoportosulás, illetve maga a Jobbik az égegyadta világon semmit sem tesz ennek megcáfolására azon kívül, hogy kikéri magának a jelzőt, akkor ez nem több szemantikai vitánál.

"Érted már, Töki?"

Apád szottyadt herezacskójának tartalmát becézd tökinek, te modoroskodó faszfej.

"Összeesküvés elmélet."

Mi, hogy az LMP ügynökaktákkal kapcsolatos beadványát a Fidesz sokadik ízben leszavazta volna? Vagy hogy a Jobbik Orbán nemzeti fordulata után egy évvel jött létre akkor prominens Fidesz-közeli közéleti szereplők PR-segédletével? Hogy a komplett fideszes pártsajtó a Jobboldali Ifjúsági Közösség, majd a későbbi Jobbik ajnározásával volt tele 1999-től 2003-ig? Hogy az Echo tv például a Fidesz és Jobbik összefonódásának egyik legnyilvánvalóbb szimbóluma?

"Már nagyon hiányzik az szdsz, igaz? :-)"

Hiányoznak a virtuális valóságod biztonságot nyújtó kapaszkodói, igaz?
Előzmény: bimbi (62) 0 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2012. 12. 07. 21:11 | #63
"Az üzenet világos: nincs értelme megelőlegezni nekik az intelligens vitapartnereknek járó tiszteletet, csak a határozott fellépésből értenek."

Ezt az elméletet át lehet ültetni a cigánybűnözők gyakorlati nevelésére is?
Előzmény: Ghavin (56) 0 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2012. 12. 07. 21:10 | #62
""Nacionalista, nemzeti."

Ezt már túltárgyaltuk. Általános fogalmak kisajátítása egy pártos ideológia önigazolására még nem jelenti azt, hogy a Jobbik valóban a nemzet mindenkori érdekeit képviselné, továbbá a nacionalizmusuk is csupán reakciós beállítódás, nincs mögötte valódi tartalom, illetve érték."

Töki, persze, hogy nektek nincs a nacionalizmus mögött tartalom. Nem is rólatok beszéltem.

----
"Azzal, hogy rávilágítunk az eredeti náci párttal és a neonáci csoportosulásokkal való párhuzamokra, épp azt akarjuk megakadályozni hogy a gyakorlatban is foganatosítsák ordas eszméiket. "

A te szemszögedből tűnik hasonlónak. Nem pedig hasonló. Érted már? ;-)

----

"Az igazság pedig az, hogy a valódi tömeggyilkosok több, mint 60 éve ténykednek és emberek millióit likvidálják a kommunizmus zászlaja alatt."

Magyarországon több mint 20 éve időszerűtlen ez a fajta retorika. "

Akkor lesz időszerűtlen, ha a náci bűnösökhöz hasonlóan a kommunista bűnösök is elnyerik büntetésüket. Napjainkban, amikor a parlament tele van komcsi férgekkel, amikor luxusnyugdíjat kapnak az egykori pártállami alkalmazottak, igenis nagyon időszerű.

A náciktól való rettegés nem időszerű, mert sehol sincsenek a láthatáron.

Érted már, Töki?

----

"a Jobbik hűbéresei, a fideszesek ismételten leszavazták"

Összeesküvés elmélet.

----

"Mindhárom pártot legalább annyira rühellem, mint a Jobbikot."

Már nagyon hiányzik az szdsz, igaz? :-)

Előzmény: Ghavin (59) 0 VÁLASZ
Gravehun 2012. 12. 07. 18:34 | #61
Itt volt az ideje a tandíjnak. A felsőoktatásba bekerülők maximum harmada végez, időben viszont max az ötöde. Akkor én, mint dolgozó ember miért is fizessek neki? Érettségi után adjuk be a felvételit, mert haver azt mondta, hogy jó buli, meg amúgy is küld anya, próba szerencse? Hát álljon már meg a menet! Külföldön már hosszú hosszú évek óta működik a tandíj rendszer, ITT VOLT az ideje bevezetni!
Majd ha látom, hogy 10 mérnökből 5 nem segg hülye, majd ha látom, hogy nem fognak ennyien kivándorolni (nem érdekel, hogy így fizetés, úgy fizetés, az tetszik, amikor az én fizetésemből tanultál???) és majd ha látom, hogy a tanult nép előre viszi az országot, na majd akkor szavazok a tandíj ellen.
Ghavin 2012. 12. 07. 00:10 | #60
*Kibaszott beszédes, hogy pont aznap jött rájuk a zsidó-listázhatnék
Előzmény: Ghavin (59) 0 VÁLASZ
Ghavin 2012. 12. 07. 00:08 | #59
1) Nem vagyok köteles tolerálni mások intoleranciáját.
2) Semmilyen jogában nem kívánok korlátozni sem Jobbikos párttagot/képviselőt, sem pedig szavazót.

"A tények a következők: a jobbik egy demokratikus választáson parlamentbe jutott párt."

Az eredeti nácik is így kezdték.

"Nacionalista, nemzeti."

Ezt már túltárgyaltuk. Általános fogalmak kisajátítása egy pártos ideológia önigazolására még nem jelenti azt, hogy a Jobbik valóban a nemzet mindenkori érdekeit képviselné, továbbá a nacionalizmusuk is csupán reakciós beállítódás, nincs mögötte valódi tartalom, illetve érték.

"Ezt ti megpróbáljátok az ország és a világ előtt úgy lefesteni, mintha munka és haláltáborokat létrehozó tömeggyilkosok lennének."

Azzal, hogy rávilágítunk az eredeti náci párttal és a neonáci csoportosulásokkal való párhuzamokra, épp azt akarjuk megakadályozni hogy a gyakorlatban is foganatosítsák ordas eszméiket.

"Az igazság pedig az, hogy a valódi tömeggyilkosok több, mint 60 éve ténykednek és emberek millióit likvidálják a kommunizmus zászlaja alatt."

Magyarországon több mint 20 éve időszerűtlen ez a fajta retorika.

"Ezzel szemben a valóság az, hogy a kommunista rendszer haszonélvezői, egykori zászlóvivői, párttagjai még most is ott vannak az országházban."

Már sokadik beadványát nyújtotta be az LMP, hogy végre megnyissák az ügynökaktákat, ezt a Jobbik hűbéresei, a fideszesek ismételten leszavazták.

"Javasolnám, nézz utána, kik voltak tagjai anno az mszmp-nek."

Végeredményében egypártrendszer volt, mit nem értesz azon, hogy majdnem minden rendszerváltás előtti aktív közéleti szereplő valamilyen szempontból kötődött az MSZMP-hez?

"Te nem vagy más, mint a fennálló helyzet haszonélvezője."

Akkor sem vállalnék közösséget a jelen, s az előző kormányokkal, ha évente felkínálnának egy lottónyereményt.

"Egy olyan alak vagy, aki pontosan tudja, hogy a rendszerváltás nem volt egyéb, mint egy jól megrendezett hatalomátmentés."

Én ezzel tisztában vagyok. Ám balos szélsőségre nem a szélsőjobb a válasz.

"Nem vagy te más, mint a roskadozó mszp-szdsz-fidesz hatalmi tengely mentegetője."

Elmész anyád picsájába, most már csakugyan. Mindhárom pártot legalább annyira rühellem, mint a Jobbikot.

"Részese vagy annak a neoliberális pusztításnak, ami az országot sújtja. El kell ismerni, hatékonyan csináljátok. "

Ha már ott vagy, tehetnél egy kört nagyanyád picsájában is. Már rég túltárgyaltuk azt is, hogy halvány lila fingod sincs a liberalizmusról, főleg, ha azt képzeled, hogy az előző kormányok bármiképpen is progresszív liberálisok lettek volna.

Az a te bajod, hogy képtelen vagy önálló gondolatokra. Annyira átmosta az agyadat a Jobbikos virtuális valóság, hogy el sem bírod képzelni, hogy ha valaki a Jobbik ellen van, netán független lenne, mivel a Jobbik önmaga is csupán valami ellenében képes fellépni, éppen ezért ők is ugyanúgy a probléma részei, mint az összes eddigi kormánypárt. Közvetett módon ugyan, de semmivel sem jobbak a posztkommunista pártoknál. Kibaszott beszédes, hogy pont aznap a zsidó-listázhatnék, amikor a Fidesz áttolta a regisztrációs törvényt. Orbán-öleb a vonagyerek, nem szabadságharcos.


Előzmény: bimbi (57) 0 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2012. 12. 06. 22:40 | #58
a 60 év 90 év akart lenni
Előzmény: bimbi (57) 0 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2012. 12. 06. 22:39 | #57
Na mi van, Töki? Eddig tartott a nagy liberalizmus? A szabadelvűség? Mindent szabad, ami nektek megfelel, minden tilos, ami nem? Minden igaz és racionális, amit ti gondoltok, minden bűn, ami azzal ellenkezik?

Egy begyöpösödött kretén vagy, már bocs. A tények a következők: a jobbik egy demokratikus választáson parlamentbe jutott párt. Nacionalista, nemzeti. Ezt ti megpróbáljátok az ország és a világ előtt úgy lefesteni, mintha munka és haláltáborokat létrehozó tömeggyilkosok lennének. Az igazság pedig az, hogy a valódi tömeggyilkosok több, mint 60 éve ténykednek és emberek millióit likvidálják a kommunizmus zászlaja alatt. Azt állítod, hogy Magyarországon csak a munkáspártnak róható fel, hogy köze van a szégyenletes, diktatórikus kommunista rendszerhez rendszerhez. Ezzel szemben a valóság az, hogy a kommunista rendszer haszonélvezői, egykori zászlóvivői, párttagjai még most is ott vannak az országházban. Elsősorban a fidesz, és az mszp soraiban. Javasolnám, nézz utána, kik voltak tagjai anno az mszmp-nek. De nem teszem, ugyanis ezt magad is jól tudod. Te nem vagy más, mint a fennálló helyzet haszonélvezője. Egy olyan alak vagy, aki pontosan tudja, hogy a rendszerváltás nem volt egyéb, mint egy jól megrendezett hatalomátmentés. Nem vagy te más, mint a roskadozó mszp-szdsz-fidesz hatalmi tengely mentegetője. Részese vagy annak a neoliberális pusztításnak, ami az országot sújtja. El kell ismerni, hatékonyan csináljátok.
Előzmény: Ghavin (56) 0 VÁLASZ
Ghavin 2012. 12. 06. 21:59 | #56
Én a harmadik verzióra voksolok: mivel nem vagyok része a Jobbik virtuális valóságának, öncélú konteók helyett a tényekre koncentrálok, s annak látom a Jobbik szavazóbázisát, ami: egy permanens kognitív disszonanciába belezavarodott lumpenhadseregnek, akik csak abból értenek, ha szemtől-pofába megmondják nekik, hogy az ikonjaik végeredményében büdös nácik. Novák Előd Ertsey Katalinnal való esete által már az is beigazolódott, hogy a legnyilvánvalóbb iróniát is képtelenek értelmezni, annyira hülyék, viszont a vasárnapi tüntetésre már nem merték kidugni a pofájukat, mivel arra már sikerült rájönniük, hogy csak még inkább lejáratnák magukat. Az üzenet világos: nincs értelme megelőlegezni nekik az intelligens vitapartnereknek járó tiszteletet, csak a határozott fellépésből értenek.
Előzmény: csk (55) 0 VÁLASZ
csk 2012. 12. 06. 20:56 | #55
Barátom, két verziót látok. Az egyik az, hogy tényleg akkora hülye vagy, mint amekkorának mutatod magad, és megeszel minden szart, amit eléd rak a nagy testvér. A másik, hogy te magad is tudod mekkora rücskös baromság, amit írkálsz, de jobban esik másokat basztatni, ergo egy méretes seggfej vagy.
A kívánt választ aláhúzandó. Én a másodikra szavazok, ahogy egy ideje olvasgatom mit fröcsögsz. Nincs véletlenül cécécépés vagy csegevarás pólód? Mert az ám a trendi...
Előzmény: Ghavin (54) 0 VÁLASZ
Ghavin 2012. 12. 06. 19:52 | #54
Öreg: te magad adtad meg a Jobbik-féle nemzeti (valójában csak a nemzeti kifejezést kisajátító) politika kontextuális definícióját, ami szóról-szóra megegyezik az eredeti nácik és mostani neonáci epigonjaik célkitűzéseivel. Leszarom az SZDSZ-t. Az állítólagos kommunistáidat is: az egyetlen valóban kommunista identitású Munkáspárt 1% alatti támogatottsággal rendelkezik, semmiféle befolyásuk sincs a mostani politikai életre. A posztkommunista jelző pedig gyakorlatilag minden rendszerváltás előtt is aktív közéleti személyiségnek kijár azon egy-két rendszerváltón kívül, akik többé-kevésbé elhatárolódtak a pártpolitikától. De megint megkérdezem: mindez továbbra is mentség a Jobbik retorikájára és politikájára? Nevezetesen, hogy ordas nácik?
Előzmény: bimbi (50) 0 VÁLASZ
tjunior 2012. 12. 06. 18:03 | #53
Teljesen zavart vagy. Cigánytenyésztés? Deviáns szexuális szokások népszerűsítése? (A könnyű drogokat valami ostoba véletlen folytán kihagytad). Miről beszélsz? Ha szerinted ennyi a liberalizmus, akkor felesleges bármit is mondani.
Előzmény: bimbi (52) -1 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2012. 12. 06. 17:51 | #52
Mit nem értesz? A liberalizmus régi vívmányai nagyrészt hasznosak voltak. Mostani törekvések (multikulti, cigánytenyésztés, deviáns szexuális szokások népszerűsítése, stb) károsak. Írtad, hogy 100 éve ugyanezt gondolták a nők szavazati jogairól. Erre én írtam egy mai liberális törekvést, és megkértelek, mutass rá mi módon lehet az majd hasznos a társadalom számára. Tehát?
Előzmény: tjunior (51) 0 VÁLASZ
tjunior 2012. 12. 06. 17:31 | #51
és ez most hogy jött ide? Vezesd le kérlek.
Előzmény: bimbi (46) 0 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2012. 12. 06. 17:20 | #50
Az, hogy a jobbik deklaráltan náci, a te sztereotipikus dogmád. Még akkor is, ha onnan, az szdsz romjai felől annak tűnik. A kommunisták viszont deklaráltan kommunisták, és ténylegesen működtetnek munkatáborokat (ráadásul olyanokat, amik egyben haláltáborok is). Na, most akkor kettőnk közül ki az elvakultabb?
Előzmény: Ghavin (49) 0 VÁLASZ
Ghavin 2012. 12. 06. 17:13 | #49
"Valamit nagyon benéztél, vagy szándékosan hazudsz, mert a jobbik nem azt mondja, hogy zárjuk a cigányságot munkatáborba, hanem azt, hogy a befogadó néppel együtt élni képtelen, bűnöző, antiszociális félállat gyerekeket ki kell emelni és el kell különíteni a deviáns környezetüktől. Megvalósítás: bentlakásos iskolák, speciális felzárkóztató oktatással."

Ó, elnézést, átnevelő tábort akartam korábban írni. :) Hoppá, hiszen Vona is és te is erre gondoltatok :D

"Ha meg már a munkatáboroknál tartunk: nagyságrendileg több ember került és halt meg kommunista munkatáborokban, mint a nácik kezei közt."

És ez mentséget adhat arra, hogy a Jobbik deklaráltan náci?

"Jelenleg is több százezer ember szenved, éhezik munkatáborokban, nem meglepő módon az ugyancsak _kommunista_ Észak-Koreában."

Macskaköröm: ez szerinted mentséged adhat arra, hogy a Jobbik deklaráltan náci?


Előzmény: bimbi (47) 0 VÁLASZ
Ghavin 2012. 12. 06. 17:10 | #48
Majd fél órán keresztül írtam egy baromi hosszú választ erre, de valamiért benyelte a rendszer, s előtte nem mentettem ki. Íme a lényeg röviden.

A liberális definíciód a "nemzet számára káros eszmék és társadalmi csoportok" önkényes meghatározásán alapszik, így tehát semmi esetre sem lehet helytálló. Folyamatosan mantrázod a kollektivizáló és sztereotipikus cigányellenes dogmatikát, miközben ennek újfent semmi köze sincs a liberalizmushoz. A nemzeti jelzőre írt körülírásod végső soron a nemzeti szocializmus, tehát a nácik ideológiai öndefiníciója, továbbá ismételten egy valamivel szemben megfogalmazott axiomatikus meghatározás. Nincs befogadó nemzet és egységes nemzettest: társadalom van. A műveltség, bár alapfeltétele az írástudás, nem az írástudás által meghatározott, nem (össze)mérhető, s semmi esetre sem lehet választási cenzus alapja, különösen azért, mert a műveltség maga a felsőbb társadalmi rétegek privilégiuma, s a legszegényebbek ily módon történő kizárása a demokratikus rendből pedig tökéletesen ellentétes civilizációnk alapértékeivel, következésképp a Jobbik állítólagos jobboldalisága semmi esetre sem értékközpontú, hanem reakciós radikalizmus. Mindent összevetve tehát csak tovább erősítetted ama meggyőződésemet, hogy a Jobbik egy érzelmi alapú demagógiát meglovagoló neonáci párt.
Előzmény: bimbi (43) 0 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2012. 12. 06. 17:04 | #47
"Sokféle módszer létezik a probléma mérséklésére, a Jobbik mindeddig semmilyen konkrét ötlettel nem állt elő vonagabika pár hónappal ezelőtti disztópikus agyfingján kívül, amikor is vagyonelkobzásról, további szegregációról és munkatáborokról pampogott a komplett cigányság kapcsán."

Valamit nagyon benéztél, vagy szándékosan hazudsz, mert a jobbik nem azt mondja, hogy zárjuk a cigányságot munkatáborba, hanem azt, hogy a befogadó néppel együtt élni képtelen, bűnöző, antiszociális félállat gyerekeket ki kell emelni és el kell különíteni a deviáns környezetüktől. Megvalósítás: bentlakásos iskolák, speciális felzárkóztató oktatással.

Ha meg már a munkatáboroknál tartunk: nagyságrendileg több ember került és halt meg kommunista munkatáborokban, mint a nácik kezei közt. Jelenleg is több százezer ember szenved, éhezik munkatáborokban, nem meglepő módon az ugyancsak _kommunista_ Észak-Koreában.
Előzmény: Ghavin (41) 0 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2012. 12. 06. 16:38 | #46
Van, amiről egyértelműen el lehet dönteni: a cigányságra jellemző 'megélhetési bűnözés' sosem fogja előrevinni a társadalmat. Egy kvázi parazita népcsoport (integráció, asszimiláció, átnevelés nélküli) szaporítása sosem lesz pozitív folyamat, ellenben annál inkább romboló. Mondd el nekem, miféle módon hozhat társadalmi előrelépést, felvirágzást egy olyan társadalompolitika, ami társadalmon élősködő bűnözők létszámát gyarapítja? Miféle hasznot fog élvezni 50-100 év múlva a társadalom, ha addigra a félállati viselkedést mutató paraziták aránya 5-10%-ról 20-50%-ra fog emelkedni? Vezesd le kérlek!
Előzmény: tjunior (45) 0 VÁLASZ
tjunior 2012. 12. 06. 16:26 | #45
és ezt te itt és most el tudod dönteni hogy a társadalom fejlődését most mi segíti elő és mi nem úgy 50-60 évre előretekintve? Lenne a fogadásom, hogy ugyanilyen deviáns viselkedésnek és a társadalmat romboló elképzelésnek tartották 100 éve a te általad említett dolgokat pl. nők választó joga, vagy még régebben a törvény előtti egyenlőséget.

Előzmény: bimbi (44) 0 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2012. 12. 06. 16:08 | #44
Hasznos liberalizáció az, ami segíti a társadalom fejlődését, ami emberszámba emeli az embert, függetlenül attól, hogy melyik társadalmi csoportba, rasszba, vallási közösségbe, nembe tartozik. Egyszóval kiemel a sötét középkorból. Káros az, ami a deviáns viselkedést erősíti, és a társadalmat rombolja. Lehet azon rágódni, hogy mi + és mi -, de ez eléggé messzire vezet. A nők választójogának megadása minden épeszű ember szerint pozitív, az éves ratyiparádés felvonulás pedig negatív. A vallásszabadság pozitív, a vallás ateistákra ráerőltetése negatív és fordítva. Élni és élni hagyni. Szerintem érthető.
Előzmény: tjunior (42) 0 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2012. 12. 06. 15:59 | #43
"Felteszem hát újra: ki számít igaz magyarnak a Jobbik doktrínája szerint?"

Nem tudom, erre való konkrét megfogalmazást nem olvastam. Kapcsolatban sem állok a párttal, úgyhogy még az sincs, hogy megkérdezem a párttársakat. :-)
Elképzelésem azért van, valami ilyesmi: magyar az, aki annak vallja és érzi magát.

--------

"Az én meglátásom szerint az ország állapota jelenleg szélsőségesen liberális."

Ez így oximoron. Definiáld mit értesz liberális alatt.

"...mint amennyire a jobbik szélsőségesen nemzeti."

...illetve mit nemzeti alatt, s hogy e kettő miért állna szemben egymással."


Liberális itt: túlságosan is szabad, engedékeny a deviáns és/vagy a nemzet számára káros eszmék, társadalmi csoportok tekintetében. Aránytalanságok vannak a befogadó nemzet és a befogadott etnikumok esetében a kötelezettség/jog tekintetében. Pl. nem törekszik a cigányságot sem integrálni, sem asszimilálni. Vadidegen és élősködő népcsoportként, saját játékszabályok alapján élnek és játsszák az állam az államban típusú játékot. A túlzottan engedékeny rendszernek köszönhetően.

Nemzeti itt: a befogadó nemzet érdekeinek előtérbe helyezése, az egységes nemzettest létrehozása és megszilárdítása akár a kisebbségek erőszakos integrációja vagy asszimilálása (esetleges sikertelenség okán a problémás egyedek elkülönítése, kitoloncolása) árán is. Hogy mi minősül sikeres integrációnak, asszimilációnak és hol a határ? Jó kérdés. Valószínűleg meghatározhatatlan is, illetve nem is az én feladatom. Legyen ez a feladat a társadalomtudományokban jártas szociológusuké, kriminológusoké. Legalább lesz egy kis munkájuk. :-)

Alapvetően a nemzeti és a liberális természetesen nem üti egymást. Miért tenné? A liberalizmusnak rengeteg pozitív és nagyon hasznos öröksége van. Ezt a jobbik sem tagadja. Sőt, igazából a jobbik is egy liberális párt a szó hagyományos értelmében. Női képviselőket delegál az országházba, a választójogot nem kívánja faji alapon korlátozni, hanem műveltségi cenzus a cél (ami teljesen jogos, ne döntsön már az ország sorsáról, aki a saját nevét sem tudja leírni), kitűzött célja a magyarság létszámcsökkenésének megállítása, születésszám növekedése, stb.
Előzmény: Ghavin (41) 0 VÁLASZ
tjunior 2012. 12. 06. 15:53 | #42
"A valódi, hasznos liberalizáció nagyrészt már évszázadokkal ezelőtt lezajlott."
Ez mit jelent? Mi az hogy hasznos liberalizáció? Akkor van hasznos konzervativizmus? Ezt ki dönti el? Vajon a konzervatívak teszem azt a reformkorban hasznosnak ítélték a liberálisokat? csak hogy egy konkrét példát mondjak
Előzmény: bimbi (39) 0 VÁLASZ
Ghavin 2012. 12. 06. 15:34 | #41
"Olvasd el a Jobbik 2010-es választási programját"

Már olvastam 2010-ben. Akkor is sok kérdés fogalmazódott meg bennem a program következetességét és racionalitását illetően. Én most tettem fel neked egyet, aminek megválaszolása elől valamiért meghátráltál.

Felteszem hát újra: ki számít igaz magyarnak a Jobbik doktrínája szerint? Hogyan definiálható, ha más nem, hogyan írható körül a fogalom?

"Az én meglátásom szerint az ország állapota jelenleg szélsőségesen liberális."

Ez így oximoron. Definiáld mit értesz liberális alatt.

"...mint amennyire a jobbik szélsőségesen nemzeti."

...illetve mit nemzeti alatt, s hogy e kettő miért állna szemben egymással.

"A valódi, hasznos liberalizáció nagyrészt már évszázadokkal ezelőtt lezajlott."

Tévedsz vagy hazudsz, a legfontosabb polgár- és emberjogi eredményeket az elmúlt 100 év során vívta ki magának a nyugati világ.

"hanem a deviáns viselkedésformák elterjesztése, és a multikulturalizmus általánossá tétele."

Baromság. A liberális legfeljebb nem állja útját a természetes társadalmi és kulturális változásoknak. Ebben a tekintetben nem is állhatna távolabb a társadalom-mérnökösködő marxistáktól vagy az őket utánozni kívánó szélsőjobboldaliaktól. Nem tudom, honnan szopod, hogy a liberalizmus autoriter politikai irányzat lenne, de rendre ez szűrődik ki a szavaidból, ami vagy azt jelenti, hogy totálisan félreértelmezed a fogalmakat vagy szándékosan csúsztatsz annak érdekében, hogy üres retorikai fordulatokkal értelmet és koherenciát mímelj a totál következetlen mondanivalódnak.

"Amiért a cigánybűnözés külön figyelmet érdemel..."

Nem, nem érdemel külön figyelmet. Az egész ez utáni levezetésed nem több megalapozatlan sztereotipizálásnál, illetve az állami és rendőrségi inkompetencia, illetve a szokásos jobbikos összeesküvés-elméletek összemosásánál. Látom nagyon rákattantál a Maslow-piramisra, de arra már nem vetted a fáradtságot, hogy megértsd amire az előbbi hozzászólásomban utalni próbáltam: a hozzáértés hiányából fakadó vagy akár szándékosan rossz vezetés, korrupció, gazdasági visszaélések egységesen vezetnek olyan körülményekhez, ahol a társadalom legalsó rétegeinek körében garantálhatóan romlani fognak a bűnözési statisztikák, s ez rövid időn belül önmagát gerjesztő folyamattá válik. Sokféle módszer létezik a probléma mérséklésére, a Jobbik mindeddig semmilyen konkrét ötlettel nem állt elő vonagabika pár hónappal ezelőtti disztópikus agyfingján kívül, amikor is vagyonelkobzásról, további szegregációról és munkatáborokról pampogott a komplett cigányság kapcsán.


Előzmény: bimbi (39) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2012. 12. 06. 15:21 | #40
Hogy miért érdekel engem, a szavazatok tudományterületenkénti eloszlása az kb. mindegy, de ha van erről infód, azt megköszönöm.
Nem bántásból írtam, amit írtam. Bevallom, továbbra sem érzem az említett szakok létjogosultságát, de nem azért, mert nem értem, hogy miről szólnak. Legalábbis ezt merem hinni. Valószínűleg a képzés színvonaltalansága és a viszonylagos tömegképzés mondatja velem a korábban leírtakat. Ettől Te még lehetsz jó szakember, ám (sajnos?) ez inkább egyedül a Te érdemed, mintsem a képzésé.
Az (felső)oktatáspolitika jelenleg definiált "súlyponti" irányvonalával egyetértek, az eszközökről lehet vitatkozni.
Előzmény: aen (29) 0 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2012. 12. 06. 14:58 | #39
"Arra még mindig nem adtak választ, hogy hol lenne ennek a szűrési folyamatnak a vége: aki nem tudja az ősmagyarokra visszavezetni a családfáját és/vagy nem fújja kívülről a nemzeti radikális kátét, az szabadon megsemmisíthető, munkatáborba küldhető?"

Olvasd el a Jobbik 2010-es választási programját, és látni fogod, hogy ezek a 'félelmek' tényleg csak a hivatásos rettegők agyszüleményeiben valóságosak. Nézőpont kérdése, hogy mi számít veszélyesnek. Az én meglátásom szerint az ország állapota jelenleg szélsőségesen liberális. Szélsőségesebben liberális, mint amennyire a jobbik szélsőségesen nemzeti. Mondhatnám úgy is, hogy a liberalizmus eme mértéke már deviáns. A valódi, hasznos liberalizáció nagyrészt már évszázadokkal ezelőtt lezajlott. Azóta a liberalizmust tovább erősíteni akarók táptalaj hiányában átestek a ló túloldalára. Már nem a nők egyenjogúsága, vagy a nem nemesi származásúak szavazati joga a cél, hanem a deviáns viselkedésformák elterjesztése, és a multikulturalizmus általánossá tétele.
A cigánybűnözésről: igen, minden etnikumban vannak bűnözők, nem csak a cigányok közt. Valószínűleg abban is igazad van, hogy minden etnikumban van csaj rájuk jellemző bűnözési forma, így a magyarban is. Amiért a cigánybűnözés külön figyelmet érdemel: döbbenetes mértékben növekszik az bűnügyi esetek száma, és egyfajta státuszszimbólumként élik meg a cigányságon belül, akárcsak a börtönviseltséget (trendi); jellemzőjük az indokolatlanul nagy brutalitás; milliós nagyságrendű az elszenvedők száma; jellemzően az amúgy is szegény, kiszolgáltatott falusi embereket sújtja; a jelenlegi politikai vezetés (ideértve az előző kormányokat is) semmit sem tesz a folyamat megállítására, sőt a nevetséges büntetési tételekkel, rossz felderítési statisztikákkal inkább erősíti azt; és végül talán a legfontosabb: a legaljasabb bűncselekmények tartoznak ide, amik pont, hogy az emberek szükségleteinek a Maslow-piramis szerinti alsóbb szintjeire irányulnak (életellenes bűncselekmények, testi sértések, rablások, (termény)lopások, nemi erőszak, lelki terror).
Előzmény: Ghavin (37) 0 VÁLASZ
Norci 2012. 12. 06. 14:27 | #38
Okés, 20%-ban nem anyuci-apuci pénztárcája a döntő, csak a fennmaradó 80%-ban. Az meg nem várható el mindenkitől, hogy pusztán szorgalom révén az általad említett emberek magasságába szárnyaljon, de miért is kéne, kevesebb tehetséggel is lehetsz jó közgazdász, jogász, tanár, stb.
Az ösztöndíjak meg valóban ellensúlyozhatnak valamelyest, de ez is egy ördögi kör...Ha nem vagy tehetős, és perkálnod kell a suliért, akkor ha van rá lehetőséged, nem diákhitelből fogod magad finanszírozni, hanem (diák)munkából. Ha viszont kőkeményen gályázol egyetem/fősuli mellett, akkor a 4-5-ös átlag általában luxus.
Előzmény: Dmckayals (18) 0 VÁLASZ
Ghavin 2012. 12. 06. 14:22 | #37
Nem. Van a Jobbik virtuális valósága és van mindenki más, utóbbiak széleskörű halmazba tartoznak azok, akik helyesen szembeállnak a szélsőjobboldal gyűlöletkeltésével és nemrég deklarált nácizmusával. A második bekezdésedben levezetett érvelésed is teljes egészében a Jobbik kollektivizáló demagógiáját, konkrétan rasszista és náci retorikáját tükrözi vissza.

"Itt jön képbe a jobbik netes térhódítása: míg retekklub szintű adókon, bulvárlapokban elhallgatják és titkolják a cigánybűnözés tényét, addig jobbikos netes és nyomtatott sajtóban ez nincs tabuként kezelve."

Tévedés, a retekklub szintű adók vezetői a kétbites jobbikos propagátorokkal ellentétben belátták, hogy a cigánybűnözés emlegetése automatikusan magával vonja valamennyi bűncselekményről szóló hír etnicizálását, aminek az égegyadta világon semmi értelme nem lenne azon kívül, hogy fölöslegesen tovább növelné a társadalmon belüli feszültséget és megosztottságot, ami nyilván a szélsőjobboldalnak kedvezne. Ha cigánybűnözést emlegetsz, nem feledkezhetsz meg a fehér/magyarbűnözésről sem, ahogy tetszik, s ekkor azt látnánk, hogy az adókerülés/csalás, korrupció és nagyarányú gazdasági visszaélések sokkal nagyobb kárt okoznak az ország egészére nézve, mint az összes kisstílű bűnöző együttvéve, akik történetesen cigányok. A Jobbik úgy próbálja feloldani eme ellentmondást, hogy minden "fehérbűnözőt" tovább kategorizál: ideológiai ellenfél, illetve zsidók, s zsidóbérencek, deviánsok és a többi. Arra még mindig nem adtak választ, hogy hol lenne ennek a szűrési folyamatnak a vége: aki nem tudja az ősmagyarokra visszavezetni a családfáját és/vagy nem fújja kívülről a nemzeti radikális kátét, az szabadon megsemmisíthető, munkatáborba küldhető? Ez nem bérretegés: csupán racionális magyarázatot várok arra, hogy a politikai megszólítások mögött milyen ideaképe él a Jobbik számára elfogadható embertípusnak, akit ők igaz magyarnak aposztrofálnak - a "magyar érdek" emlegetése szemben szintén itt élő állampolgárok érdekeivel, ugyanis feltételez egy ilyen eszményt.
Előzmény: bimbi (36) 0 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2012. 12. 06. 14:01 | #36
Legalább ilyen kiterjedt (de inkább sokkal kiterjedtebb) a Jobbik ellenes médiabirodalom. A királyi média most épp a fidesz kezében van, de ebből a szempontból mindegy, mert legalább annyira ellensége a Jobbiknak, mint pár éve a szocik idején volt.

A másik nagyon fontos (ha nem a legfontosabb) oka a Jobbik trendiségének a cigányellenessége. Akár tetszik, akár nem, a mostani 18-35 éves korosztály gyermekkorától abban a szélsőségesen liberális világban él, amikor a cigányt a rendszer pozitívan diszkriminálja. A nemcigány fiatalok elsöprő többsége rendelkezik negatív tapasztalattal a cigányságról, és a cigánybűnözésről. Már nincs kmk, a mai cigány fiatalok teljes generációja nőtt fel úgy, hogy számukra a munka, a tanulás, és az európai civilizált életmód csak egy rossz álom. Sem integrálódni, sem asszimilálódni nem akarnak, és erőszakkal sem lehet őket erre kényszeríteni. Ők a védett faj. Ez tény, és bicskanyitogató. A jobbik ez ellen emelte fel a szavát, és érthető, hogy ezzel rengeteg szimpatizánst tudott szerezni.
Itt jön képbe a jobbik netes térhódítása: míg retekklub szintű adókon, bulvárlapokban elhallgatják és titkolják a cigánybűnözés tényét, addig jobbikos netes és nyomtatott sajtóban ez nincs tabuként kezelve. Joggal érzi az átlag magyar, hogy ebben a kérdésben a Jobbik az egyedüli párt, ami képviseli a magyar érdekeket.
Előzmény: Ghavin (35) 0 VÁLASZ
Ghavin 2012. 12. 06. 13:33 | #35
"A jobbik trendivé válásának legfőbb oka, hogy a fiatalok átlagban magasabban iskolázottabbak, könnyebben jutnak információhoz neten keresztül."

Tévedés. A hazai szélsőjobboldal 2006 óta végeredményében egy komplett alternatív hálózatrendszert épített ki az interneten, ahol a szubkultúrát magukévá tévő szájtok végső soron kizárólag egymásra utalnak oda-vissza, minden körön kívül álló forrás vagy kommunista, zsidó(bérenc), liberálbolsevik, s még sorolhatnám egy hétig a jelzőket. Ezen szájtok jelentős része semmivel sem informatívabb az elbulvárosodott sajtótermékeknél vagy kereskedelmi adók hírműsorainál, legfeljebb a hírek agitációs propagandával párosulnak és több az összeesküvés elmélet.

http://index.hu/belfold/2011/12/08/a_jobbik_virtualis_valosaga/
Előzmény: bimbi (34) 0 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2012. 12. 06. 13:07 | #34
Az lmp egy rétegpárt, nagyrészt az szdsz romjain (volt szavazótáborából) nőtte ki magát. Egy zöld maszlaggal leöntött álomvilágot képviselnek, aminek köze sincs a k-k európai régióhoz (sem). Erre csak elvarázsolt, az országtól elszigetelten és anyagi biztonságban élők lehetnek vevők, ők meg jellemzően nagyvárosi, magasan iskolázott fiatalok. Ők azok, akiknek fogalmuk sincs a magyar emberek 95%-át érintő rögvalóságról, és jellemzően nem folytatnak napi szintű küzdelmet a Maslow-piramis alsó szintjeiért. Fogalmazhatnék úgy is, hogy bár gondolataik (részben) jók, mégsem időszerűek.

A jobbik társadalompolitikáját tekintve nemzeti, jobboldali, de gazdaságpolitikájában igen balos elemek is megtalálhatók. Nálunk nincs tisztán jobboldali párt. A jobbik trendivé válásának legfőbb oka, hogy a fiatalok átlagban magasabban iskolázottabbak, könnyebben jutnak információhoz neten keresztül. Ezt a korosztályt nehezebb hülyíteni bulvárlapokkal, retekklubos győzikesóval. Jobban informáltak, és nagyobb arányban látják át a rendszerváltás utáni kormányok országrombolását.
Előzmény: Ghavin (32) 0 VÁLASZ
izébigyó 2012. 12. 06. 12:32 | #33
Super Minimize Me (Puzsér Róbert)

"A tandíjmentes helyek kétharmadát fel készül számolni a kormány. Ez a bátor és távlatos döntés végre biztonságos távolságra löki az ország koporsóját az önnön zsírjában fuldokló Dániától és még közelebb visz minket a mesés Kelet olyan országaihoz, ahol a büdös kölkök nem az iskolapadban növesztik a seggüket, hanem lehetőleg már tinédzserkoruk előtt egy futószalag mellett termelik a hasznot.
Az internet névtelenségében rejtőzködő, sunyi kommentelők természetesen ezt a nagyszerű sikert is megpróbálják elvitatni tőlünk. Csak néhány elrettentő példát gyűjtöttem össze ezek közül:"
http://puzser.postr.hu/super-minimize-me
+1 VÁLASZ
Ghavin 2012. 12. 06. 12:25 | #32
"A szocialistáknak főleg a negyvenes, ötvenes korosztályokban, az alacsony iskolázottságúak körében, a munkaerőpiac kevésbé versenyképes csoportjaiban és a falvakban sikerült erősíteniük."

Hangsúlyos az erősíteniük. Ez semmit sem mond arról, hogy eredetileg mekkora volt az arányuk a szocialisták támogatói körében, illetve hogy milyen eltéréseket mutat a többé pártéhoz képest.

"A Fidesz újonnan érkezett szavazói főleg a harmincas, negyvenes éveikben járók, a társadalom középső rétegeiben találhatók, aktív dolgozók, szakmunkások, érettségizettek és jellemzően vidéki városokban élnek."

E mondaton, állításon belül helyen sem látom szerepelni a felsőfokú végzettséget.

"a brit DEMOS és a Political Capital Facebook-radikálisokról készített kutatása mutatta ki, hogy a Jobbik tipikus Facebook-követői iskolázottabbak az átlagnál. Korábban Grajczjár István és Tóth András is ugyanerre jutott a szavazótábor egészét vizsgálva: eredményeik szerint a Jobbik szavazók többségére a relatíve magas iskolai végzettség, a pesszimizmus, a negatív gazdasági kilátások, a politikai kiábrándultság, az autoriter nézetrendszer és xenofóbia voltak jellemzőek."

A Facebook hazánkban nem lehet reprezentatív felmérés alapja. A lakosság jelentős része még mindig informatikai analfabéta, s nyilvánvalóan a 30 év alattiak vannak jelen leginkább a FB-on itthonról.

"Tárki 2011 tavaszán felvett 3000 fős, reprezentatív mintás közvélemény-kutatása alapján is azt láthatjuk, hogy a Jobbik szavazói más pártok táborával összevetve viszonylag képzettnek mondhatók. Az érettségizettek aránya esetükben a legnagyobb, a felsőfokú végzettségűek arányát tekintve szinte azonos szinten vannak a Fidesz támogatóival, és ebből a szempontból jelentősen csak az LMP szavazói előzik meg őket."

Ez csupán arról árulkodik, hogy 2006 után a Jobbik trendivé vált az akkori 30 év alattiak körében, akik többek között a rendszerváltás utáni oktatási és szociális fejlődésnek köszönhetően nagyobb arányban érettségiztek le, mint a korábbi generációk. Egyébként nem értem miről vitázunk, épp ebben a bekezdésben hangzik el, hogy az LMP előzi a felsőfokú végzettségűek arányában az ebben a tekintetben egymással egy helyen álló Fideszt ÉS Jobbikot. Azzal, hogy a jobboldalt szidom, s állítom, a jobboldali szavazók hülyébbek, nem azt mondom, hogy a balosok lennének okosabbak: a progresszívok és liberálisok azok. Balos / progresszív-liberális csak itthon vált szinonimává, a valóságban a politikai definíciók ennél jóval árnyaltabbak.

http://www.educationforum.co.uk/sociology_2/Political_chart.jpg
Előzmény: bimbi (31) 0 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2012. 12. 06. 11:53 | #31
Kis keresés után ezeket találtam magyar vonatkozásban (lustasági okokból nem néztem utána, hogy hitelesek-e a források).

http://mandiner.hu/cikk/20120321_ipsos_nott_a_fidesz_es_az_mszp_tamogatottsaga

"A szocialistáknak főleg a negyvenes, ötvenes korosztályokban, az alacsony iskolázottságúak körében, a munkaerőpiac kevésbé versenyképes csoportjaiban és a falvakban sikerült erősíteniük."

"A Fidesz újonnan érkezett szavazói főleg a harmincas, negyvenes éveikben járók, a társadalom középső rétegeiben találhatók, aktív dolgozók, szakmunkások, érettségizettek és jellemzően vidéki városokban élnek."

http://www.hir24.hu/political-radical/2012/04/25/tevhitek-a-jobbikrol-%283.-resz%29-az-iskolazatlansag-feltetelezese/

"a brit DEMOS és a Political Capital Facebook-radikálisokról készített kutatása mutatta ki, hogy a Jobbik tipikus Facebook-követői iskolázottabbak az átlagnál. Korábban Grajczjár István és Tóth András is ugyanerre jutott a szavazótábor egészét vizsgálva: eredményeik szerint a Jobbik szavazók többségére a relatíve magas iskolai végzettség, a pesszimizmus, a negatív gazdasági kilátások, a politikai kiábrándultság, az autoriter nézetrendszer és xenofóbia voltak jellemzőek."

"Tárki 2011 tavaszán felvett 3000 fős, reprezentatív mintás közvélemény-kutatása alapján is azt láthatjuk, hogy a Jobbik szavazói más pártok táborával összevetve viszonylag képzettnek mondhatók. Az érettségizettek aránya esetükben a legnagyobb, a felsőfokú végzettségűek arányát tekintve szinte azonos szinten vannak a Fidesz támogatóival, és ebből a szempontból jelentősen csak az LMP szavazói előzik meg őket."

"Mindezek alapján nem meglepő tehát, hogy a Jobbik egyik választójogi javaslata műveltségi cenzust írna elő a szavazás előfeltételeként."

http://www.urbanlegends.hu/2012/06/tevhitek-a-jobbik-szavazotaborarol/

"A Political Capital szakértőinek és vendégszerzőinek tematikus blogja négyrészes sorozatban tett kísérletet arra, hogy eloszlasson néhány Jobbikkal kapcsolatos tévhitet..."

"Bár Nyugat-Európában a választók alacsonyabban iskolázott része hajlamos inkább a radikális jobboldali pártokra szavazni, Magyarországon e vonatkozásban más a helyzet."

Nos, ez nagyjából azt mutatja, amit magam is gondolok, ill. látok. Az alacsonyan iskolázottak, max szakmunkás végzettséggel rendelkezők jellemzően mszp törzsszavazók. A középiskolát, egyetemet végzettek inkább fidesz v. jobbik szavazók. Kivételt képeznek a magas végzettségű idősek (65év+), köztük elég sok az mszp-s.
A cigányság meg épp arra szavaz, aki be tudja őket hülyíteni. Legutóbb a fidesz. Ez valószínűleg jelentősen rontott 2010-ben a fideszre szavazók átlagos értelmi szintjén.
-1 VÁLASZ
bubi66 2012. 12. 06. 11:18 | #30

Girószász bemegy Orbánhoz .

- Baj van főnök , valami köcsög kiszámolta , hogy emelkedett a villany meg a gáz ára és föltette a netre ,
pedig mi azt ígértük a népnek , hogy nem fog emelkedni
- hát akkor csökkentsük ...mennyivel is ? ...mennyivel is ? 6 - 7 % ...??? legyen inkább 10 % az egy szép
kerek szám , meg amúgy is 10 + 10 az 20 , az így jó lesz .
- de főnök most basztuk meg a szolgáltatókat a vezeték adóval ...talán a villanyban még van valamennyi haszon ,
de a lakóssági gáz üzlet már így is veszteséges
- Ilyen apróságokkal nem érünk rá foglalkozni , ha nem megy bele az eon akkor megvesszük a gáz üzletágat ....
- mondom veszteséges ....
- nem baj legalább jól le tudjuk alkudni .
- de akkor nekünk kell majd fizetni a vezetékek utáni adót .
- már megint ezek a részletek , megadóztattuk a saját kincstárunkat is nem ...??? meg ha a szaros nyugatiak
nem pofáznak bele még a nemzeti bankunkat is megadóztattuk volna .
- az igaz , akkor így jó lesz . Csak honnan lesz erre fedezet ...főnök ?
- Giroszász , van neked diplomád ?
-...van ...
-nekem is , a Semlyénnek kettő is akkor már egyetemre nem kell járnunk , vezessük be a tandíjat a felsőoktatásba .
- de főnök 4 éve mi szavaztattuk meg a néppel , hogy ne legyen tandíj ....
- az igaz ... akkor csináljuk máshogy , mondjuk legyen 10 000 állami finanszírozott hely a többi fizessen térítést .
amúgy hányan járnak a felsőoktatásba ?
- 70 000 -en
- hú ha , az sok , na nem baj jó lesz így a 10 000 is szép kerek szám .
- ha jól számolom akkor így marad egy kis lóvénk főnök ...úgy 4,2 milliárd , mit csináljunk vele ?
esetleg juthatna a cégemnek egy kicsi belőle és írnánk tanulmányokat amiket a fontos társadalmi és gazdasági
döntéseknél fel tudnál használni .
- az jó ... jól hangzik ... fontos döntéstársadalmi ...ez jól hangzik , kajálja majd a nép .
-nekünk a századvégnek elég a fele és ha javaslom a másik felét adjuk Fekete Györgynek , meg a művészeti akadámiájának .
jó gyerek , megérdemli .
- Fekete ...Fekete ...ki is az a Fekete ????
- tudod akinek olyan a frizurája , mint Farkvardnak a Shrekből ....
- ja tányleg , emlékszem tényleg jó gyerek , akkor adjuk neki a Műcsarnokot a Vigadót , meg a Halászbástyát is ...
- a Halászbástyát nem lehet az világörökségi oltalom alatt áll
- akkor csak az első kettőt , azt remélem lehet ....
- azt lehet
- Szíjjártó meg csinálta már Azerbajdzsánban a kereskedőházat ???
- meg , bár volt egy kis kavarás , de van kint egy emberünk ...Safarov , tudod a baltás .... az segített ,
minden ok .
- remek , akkor csináljunk még ilyen házakat Kirgizisztánban , Tadzsikisztánban , Türkmenisztánban .....
Kurdisztánban ...meg ....Pakisztánban .
- Pakisztán az nem ......
- nem érdekelnek a kifogások lesz ott is , meg hegyi Karabahban is . Mindent nekem kell kitalálnom hogy legyen .
Na jó , elfáradtam a sok munkában mára elég , majd holnap folytatjuk a közoktatással az egészségüggyel és az új
választási rendszerrel .
- Ok főnök akkor reggel jövök .

Giroszász kimegy .... Orbán magában beszél ....

- Hát nagyon okos vagyok , mennyi eszem van ... mindent meg tudok oldani ...nagyon okos vagyok ...la la la ..én vagyok a
legokosabb ...la la la ..... la la .....
+1 VÁLASZ
aen 2012. 12. 06. 08:48 | #29
Pont szociológia hallgató vagyok, sikerült beletalálni. Mire gondolsz azzal, hogy tudományterületről hova szavaznak ? Ha mondjuk a vegyészek mszp szavazók, akkor ott ne legyen hely vagy mi ?
Egyébként szociológia igen hasznos, csak sokan nem tudják miről szól. Pont ilyen helyzetben ami jelenleg van, hasznos ha van racionálisan problémát megjelölő emberek, akik tudják hol kérdezzenek, mire figyeljenek, nagy társadalmi szinten. Ez pedig a szociológus dolga (persze nem a 565377357.kisebbségszociológust értem ez alatt). Ha pedig a probléma jól megvan jelöle, hatásosabb a megoldás is. Már ha erre figyel a felsőbb vezetés... Könyvtár szakot én sem értem mondjuk.
Érdekes amúgy, hogy amikor bekerültem, akkor egyből minden nem-egyetemista ismerősöm egyből szoci szavazónak titulált, amit nem értek... Az hogy tanuljuk Marx rétegződéselméletét, az nem jelent semmit. Főleg, mert tudjuk miért volt rossz. Mindenesetre ne írjunk le egész szakokat, csak azért mert nem értjük miről szól.
Előzmény: I. C. Wiener (28) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2012. 12. 06. 01:24 | #28
Egyébként nem mintha különösebb jelentőséget tulajdonítanék neki, de kicsit azért érdekelne, hogy ha már iskolázottságról van szó, mondjuk a felsőfokú végzettségűek közül melyik tudományterületről kik hova szavaznak zömmel? Pl. szememben a könyvtár+szociológia+egyéb komolytalan szakok "nem érnek"... ;)
Előzmény: Ghavin (4) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2012. 12. 06. 01:10 | #27
De hiszen ezek a paradigmák szembemennek a termodinamikával. Nagyjából mind... :)
Előzmény: Ghavin (4) 0 VÁLASZ
speedbump 2012. 12. 06. 00:02 | #26
Nem tudom, hogy neked milyen végzettséged van, vagy hogy hány éves vagy, de ha valaki 18 évesen elmegy szakmunkásnak egy multihoz, annak 30 évesen nagyjából ugyanannyi pénze lesz mint 18 évesen volt. Több multinál dolgoztam és soknál megfordultam. Legyünk nagyvonalúak, hogy keres ez a dolgozó túlórákkal 100e nettót (az átlag felé lőttem). 100e-ből fizess albérletet, rezsit, utazz, egyél, ruházkodj, szórakozz és még tegyél is félre. Lesznek gondjaid. Fizetésemelésre ne számíts, mert az az 1-2-3% amit kapsz még az inflációt sem éri el. Szerinted ebből hogy lesz lakás 30 éves korodra?

A szakmáddal egy multinál az esetek többségében semmit nem érsz, mert betanított munkásokat keresnek, vagyis a betöltendő helyek nagy részénél érettségi kell, nincs szükség szakmára.

Úgy látom szeretsz az extrémitásokkal példálózni, mert van ugyan olyan aki 9 év alatt végez el egy fősulit, de azért koránt sem ez az általános. Az, hogy olyan sikeres legyél mint Steve Jobs, Bill Gates stb, ahhoz zseninek kell születned és olyan körülmények közé ahol ezt ki is tudod aknázni, szóval erre - pláne itthon - nem érdemes rizikózni, akkor már jobban jár az ember a kaparós sorsjeggyel.

Ha valaki ügyes 22 éves korára elvégezhet egy műszaki főiskolát, munkába áll és villámgyorsan behozza azt az anyagi hátrányt amit egy 18 évesen gyárban kezdő fiatal esetleg összeszedett. A főiskola pedig munkaviszonynak számít (vagy legalábbis néhány éve még biztos).

Én sem támogatom, hogy képezzünk évente több száz könyvtár-technika szakos hallgatót, de a mostani tervezet sokaknál jogosan veri ki a biztosítékot.
Előzmény: Dmckayals (3) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2012. 12. 05. 23:25 | #25
Ez tetszik, nincs kedved beküldeni?
Előzmény: pepeti (24) 0 VÁLASZ
Szancso 2012. 12. 05. 19:06 | #23
+1 VÁLASZ
JoinR 2012. 12. 05. 18:43 | #22
egyetértek, egyébként tudtommal van átjárás költséges és állami között, több barátom (több egyetmen) váltott ide is, oda is, szorgalomtól függően.
Előzmény: aen (21) -1 VÁLASZ
aen 2012. 12. 05. 18:26 | #21
Azért egyetemet sem olyan könnyű elvégezni, a csúszás-csúszás pedig a jelenlegi tanrendszer hibája is.
Nagyon szívesen tanulnék szakmát, de akkor először tegyék rendbe a szakmunkás képzőket. Akik ezzel kardoskodnak, voltak az elmúlt 5 évben egy ilyen intézményben? Tele van roma származású emberrel, szétlopkodják az embert, remek történetek keringenek. Tanárok meg le se szarják az egészet, hiszen oda terelik be az összes maradékot. Ha rendben lesz a szakmunkásképzés minősége lehet ezzel érvelni, addig nem.
Az, hogy Magyarországon xy diploma használhatatlan, az nem feltétlen a diploma minőségéről mond véleményt. Legtöbb itthon szerezhető diplomával külföldön vígan ellehet helyezkedni. Persze vannak fölösleges szakok is, nem vitás.
A fizetős tanulók meg érvekkel ellentétben beleszarnak ugyanúgy az egészbe.
Én szakomra 407 pont volt a beugró érettségin az államishoz. Én 410-et szereztem, be is kerültem államisra. Csak az azért zavaró, hogy a 220 pontosnak, ami alig jobb a minden kettesnél, apuci kifizeti, és jöhet ő is. Ha minden fizetős, akkor érettségi is fölösleges.
Kell hagyni fizetős helyeket, államisokat is, és a kettő átjárhatóságát kell kidolgozni. Aki jól tanul fizetősőn, lehessen államis, aki pedig rendszeresen több tárgyból bukdácsol, az menjen fizetni. szerintem
ja és az ösztöndíjak meg legyenek jól beállítva, 5 egész fölött azért járjon a szorgalmasabbjának több pénz.
bimbi
bimbi 2012. 12. 05. 18:09 | #20
Részben el. De azt látni kell, hogy a fidesz az mszp-hez hasonlóan egy poszkomcsi párt. A fidesz szavazói magukat jobboldalinak gondolják, de valójában nagyon is tévednek. A fidesz nem egy klasszikus értelemben vett jobboldali párt (szerintem egyáltalán nem is az, csak megtévesztés céljából mutatja magát annak), ergo a szavazói sem lehetnek 'tipikus' jobboldaliak. Tovább fokozza a kérdés összetettségét, hogy a legutóbbi választáson a fidesz protestszavazatok százezreit kapta, plusz a cigányság szavazatait is begyűjtötte.
Nem egyszerű ez. Tény, hogy mind a fidesz, mind az mszp erősen épít az alacsonyan szocializált, iskolázatlan tömegek szavazataira (a fidesz az elmúlt hónapok kommunkációjával különösen rágyúrt az egybites tudatlanok megnyerésére), de ez szvsz egy eltérő kérdés attól, hogy átlagban a jobb, vagy a baloldali szavazók intelligensebbek-e.
Előzmény: tjunior (17) 0 VÁLASZ
Dmckayals 2012. 12. 05. 18:01 | #19
Bocs, elírtam, megmarad számára az államilag finanszírozott hely.
Előzmény: Dmckayals (18) 0 VÁLASZ
Dmckayals 2012. 12. 05. 18:00 | #18
Nem feltétlenül apuci-anyuci pénztárcája dönt. Egyrészt ugye aki korábban is jól teljesített, megmarad számára a fizetős hely, vagy valami klassz ösztöndíj. Van ismerősöm, akinek egy tanulmányi verseny alapján már 16 évesen megvolt a helye az ELTÉ-n. Most Svédországban kutató. (Neki nem volt más választása, amivel ő foglalkozik, arra ott van egy kutatólabor, itthon süthetne hamburgert... ) De ha esetleg mégsem, úgy gondolom, aki elég céltudatos, az akárhonnan összeszedi azt, amire igazán szüksége van. Nem egy példa van arra, hogy a semmiből milliókat teremtettek emberek. Bill Gates, Steve Jobs, Walt Disney. Csak három, aki hrtelen eszembe jutott. Mi a titok? A kitartás és a céltudatosság. Ha ez megvan, mindegy, éppen "milyen szelek fújnak". ;)
Előzmény: Norci (9) 0 VÁLASZ
tjunior 2012. 12. 05. 17:30 | #17
akkor gondolom elfogadod válaszként az eredetileg általad feltett kérdésre azt is hogy, meg kell nézni a akármelyik békemenet,vagy fidesz pártrendezvény jobb esetben csak simán narancszombijait, rosszabb esetben fizetett statisztáit
Előzmény: bimbi (15) 0 VÁLASZ
smash 2012. 12. 05. 17:17 | #16
Az a baj, hogy sokan elhiszik a mai napig, hogy valami még van "ingyen". Nem kérem, nincs semmi ingyen, csak más fizeti meg helyetted.
Legyen minden fizetős és a fizetésemből esetleg minimális adót vonjanak. Így le vagyok szarva, ha megbetegszek, nem lesz nyugdíjam stb. Majd én ezekről gondoskodok magamnak.
Egyébként ez csak az első lépcső, szerintem 10-15 éven belül a középiskolák is fizetősek lesznek. A normálisak legalábbis. Az állami "ingyenesbe" úgyis csak cigányok fognak járni már.
bimbi
bimbi 2012. 12. 05. 17:15 | #15
Nézz meg egy random mszp majálisról készült felvételt a youtube-on. Aztán a többit is. A közönség szinte kizárólag prolikból áll, akik nem a magas intelligenciájukról híresek.
Előzmény: tjunior (13) 0 VÁLASZ
JoinR 2012. 12. 05. 16:58 | #14
Úgy vannak vele, ha munkahelye úgyse lesz, legalább nem fizessék fölöslegesen az oktatását :D
Mondjuk szerintem is nyugodtan lehet felezni az állami támogatott egyetemistákat, ha a mostani körülményeket/tapasztalataimat nézem, a fele nyugodtan mehet a levesbe. Mondjuk a 3/4-e már húzós, ez tény, de aki kicsit is foglalkozik a dologgal, így is fel fogják venni államira - ha meg nem olyan képességű, akkor nem kell erőltetni.
tjunior 2012. 12. 05. 16:30 | #13
"az meg ne is zavarjon, hogy a balos maszop szimpatizánsok nagy része agyatlan, zombi proli; lásd: maszop pártrendezvények, pl majális"

forrás?

Ghavin 2012. 12. 05. 15:11 | #12
Olyan kutatás abban a részletességben, ami által a kérdésedre konkrétan választ lehetne adni, szerintem nem érhető el nyilvánosan az internetről, jómagam pedig nem vagyok magyar szociológiai publikációk előfizetője. Annyi biztos, hogy az időszakosan végzett platform-kutatások híroldalakon nyilvánosságra hozott eredményei alapján is igazolódik, hogy egy-egy politikai kérdésben a jobboldali álláspontot (konkrét pártpreferenciától függetlenül) rendre a közép- és időskorú korcsoport alacsony végzettségű tagjai foglalják el a legnagyobb arányban.
Előzmény: bimbi (10) 0 VÁLASZ
fehérember 2012. 12. 05. 15:08 | #11
hát igen, de végülis mindig a pénz beszél
Előzmény: Norci (9) 0 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2012. 12. 05. 14:52 | #10
Rendben van, de én konkrétan olyan forrásra gondoltam, ami - ha nem is a magyarországi, de legalább - a k-k európai régióra vonatkozik. Nálunk a jobb-baloldaliságnak valamelyest eltérő az értelmezése a már kiforrottabb demokráciákéhoz képest, illetve szvsz a fidesz sokkal inkább áljobboldali, mint jobboldali párt. Amolyan ideológia nélküli, banánköztársaságbeli zsebdiktátor irányította megélhetési politikusokból álló posztkomcsi rettenet.
Előzmény: Ghavin (6) 0 VÁLASZ
Norci 2012. 12. 05. 14:51 | #9
Egyetértek veled, nem kell mindenkinek továbbtanulni, de ne a anyuci-apuci pénztárcájának vastagsága döntsön erről.
Előzmény: Dmckayals (3) 0 VÁLASZ
Ghavin 2012. 12. 05. 14:45 | #8
2010-et sokan aposztrofálják a Fidesz totális győzelmeként, én azok táborát erősítem, akik inkább a baloldalt totális bukásaként tekintenek arra az évre. Tudom, paradoxonnak tűnhet, de politikailag az egyik ellenfél bukása nem jelenti feltétlenül a másik egyértelmű győzelmét, különösen a hosszútávú folyamatok és következmények perspektívájából - elég csak megnézni a mostani közvélemény-kutatásokat. Egyszerűen annyi történt, hogy a baloldaltól véglegesen elpártolt és protest-szavazatokat a Fidesz tette zsebre, ugyanis minden egyéb jobboldali szellemű csoportosulást kivégzett (Kisgazdák, MDF), beolvasztott (KDNP) vagy végeredményében felhasznált a rövidtávú stratégiai céljai szempontjából (Jobbik).
Előzmény: AVIREX (7) 0 VÁLASZ
AVIREX
AVIREX 2012. 12. 05. 14:34 | #7
2010 is az volt nem? Vízválasztó év. Előtte ezt harangozták be, meg éljen a 2/3. Hát tessék! :)
Előzmény: Ghavin (4) 0 VÁLASZ
Ghavin 2012. 12. 05. 14:33 | #6
Idei tudományos kutatás:

"Lower Cognitive Ability Predicts Greater Prejudice Through Right-Wing Ideology and Low Intergroup Contact"

http://pss.sagepub.com/content/23/2/187
Előzmény: bimbi (5) -2 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2012. 12. 05. 14:32 | #5
"nem véletlen, hogy a jobboldali szavazók zöme a felső gazdasági réteghez tartozó haszonélvezők ideológiailag elkötelezett részét leszámítva a kevésbé iskolázottak közül kerül ki"

Forrás?

(az meg ne is zavarjon, hogy a balos maszop szimpatizánsok nagy része agyatlan, zombi proli; lásd: maszop pártrendezvények, pl majális)

Nem a fideszt védem, mert szerintem is hányadék egy párt, de azért, na.
Előzmény: Ghavin (4) 0 VÁLASZ
Ghavin 2012. 12. 05. 14:25 | #4
A te érveidet szem előtt tartva nem az lett volna a megoldás, hogy a legalsóbb rétegektől véglegesen elveszik a továbbtanulás lehetőségét, hanem hogy a szakmunkás pályát a felsőfokú végzettség méltó alternatívájává emelik. Ehelyett viszont a szakoktatásban végrehajtott változtatások is inkább a szakképzettség még további leértékelődését eredményezik. Minden kormányzati lépés arra enged következtetni, hogy Orbán 10 millió tanulatlan, s így manipulálható bunkó országává akar bennünket alacsonyítani (nem véletlen, hogy a jobboldali szavazók zöme a felső gazdasági réteghez tartozó haszonélvezők ideológiailag elkötelezett részét leszámítva a kevésbé iskolázottak közül kerül ki). Kár hogy ez tökéletes antitézise a Fidesz ellenzékben tanúsított politikájának, így nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a jelen kormány erkölcsileg megbukott. Kérdés, milyen politikai következményekkel jár majd, amikor a több millió továbbtanulás előtt álló gyerekes családdal kell szembenézniük 2014-ben, szemben a politikai tőkére váltott nyugdíjasokkal, akikért persze mindent megtesznek annak érdekében, hogy megőrizzék a nyugdíjaik reálértékét. A 2014-es választás mindenféleképpen választóvonal lesz a magyar politikatörténetben: vagy megtörténik a jövőbetekintő paradigmaváltás vagy megmaradunk poszt-gulyáskommunista törpeállamnak, amíg végleg eltűnünk a történelem színpadáról.
Előzmény: Dmckayals (3) -2 VÁLASZ
Dmckayals 2012. 12. 05. 14:09 | #3
Én továbbra is azt mondom, hogy nem kell mindenkinek a felsőoktatásba mennie. Itt a Merci, itt az Audi, egy csomó szakmunkást foglalkoztat. Igaz, hogy 18 éves korától az embernek dolgoznia kell, de lehet, hogy 30 éves korára fel tud mutatni egy saját lakást vagy valamit, amire bátrabban vállalhat családot.
Mert mi megy most a felsőoktatásban:? Valaki bekerül, elvan, néha megbukik, csúszik, még mindig csúszik és a végén azt veszi észre, hogy 9 év alatt végez el egy 3.5 éves képzést. Emellett nem sokat dolgozott, mert ugye a tanulás fontos, így aztán 27 évesen azt veszi észre, hogy nincs se megtakarítása (mert ugye miből) se szakmai tapasztalata. És akkor hol van még az a 40 év, ami után elvileg nyugdíjas lehet majd? Ha megéri...
Sokaknak biztosan szúrja majd a szemét ez a vélemény, de én továbbra is így gondolom. Manapság szerintem sokkal többet segít egy gyereknek az a szülő, aki használható szaktudást szereztet vele, mint az, aki mindenáron a felsőoktatásba küldi, akár csak valamelyik büfészakra. Aztán meg megy a sírás, hogy nem tud elhelyezkedni, mert ami van papírja, azt is éppenhogycsak megszerezte, mert nem volt más dolga, mint bejárni néha órára, vagy helyette inkább plázázni ment és a ZH előtt meg kuncsorgott valakitől egy puskát.
Szerintem ha fizetni kell a felsőoktatásért, sokan meggondolják, hogy elb@sszák-e a pénzt, vagy inkább máshova járnak melegedni. Remélem, hogy ezzel az ilyen mentalitású emberek ki lesznek szűrve!

Ja, igen... akinek nem inge...
+1 VÁLASZ
ismeretlen 2012. 12. 05. 13:01 | #2
Amikor én jártam felsőoktatásba, akkor törölték el a három ezer forintos tandíjat, ennek örömére, vehettem félévente kb. 20-30 ezerért tankönyvet (határ a csillagos ég volt, mert volt olyan könyv, ami csak maga 5-6 ezer volt, és kb. kétszer kellett kinyitni, illetve a tanár kötelezővé tette, hogy olvassuk a HVG-t mert abból is lesz vizsgakérdés), fél évente kb. 5000 Forintért fénymásoló kártyát. és akkor az esetleges pótvizsgák kerültek azt hiszem 2500-ba. Szóval igen örültem neki, hogy az eltörölt három ezer forintos tandíjjal mennyire biztosítva van az ingyenes felsőoktatás.
AVIREX
AVIREX 2012. 12. 05. 11:36 | #1
Lehet nézik az Izét a képviselő urak(?) is..
Konkrétan erre a ~ 1-2 héttel ezelőtti posztra gondolok: "Elérkezett az új kitántorgás kora"
Matolcsybá' gyorsan beszólt, hogy azért előtte tejeljetek gyerekek ( vagy apuci-anyuci ).