Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Nope 2012. 12. 05. 16:49 | #24
Akkor végülis egyetértünk, hogy kell az elektromos mellé kézzel hajtható, de ott nem a kézzel hajthatón van a lényeg, hanem a könnyű szállíthatóságon meg a kisebb helyigényen! :P
Előzmény: dettybee (23) 0 VÁLASZ
dettybee 2012. 12. 05. 10:39 | #23
Az ellentmondás ott van, hogy az el. kerekesszéket kéz és láb helyett használja a sérült, mert másképp képtelen mozogni, ezt meg protézisek, botok/járóeszközök mellé is kiírják, ha az előbbiekkel csak kis távolságot, pl. lakáson belül tud mozogni a delikvens. Akinek el. kerekesszék szükséges, annak nem írnak ilyet, mert képtelen beleülni, megtartani magát benne, a kezelőszerveket nem tudja kezelni. Szóval nem az ár számít, más a felhasználási területe.

A standard nem rendelhetőségére is a fenti a magyarázat, aki nem tudja hajtani a saját kezével, annak írnak joystick vagy állal/nyelvvel működtethető el. kerekest, akkor ugye minek neki standard? Hát pl. azért, mert ha bárhová szállítani kell az embert, az el. székkel csak a spec szállítóautóba tud felhajtani, egyébként szállíthatatlan, mert akkuval 100 kiló, és merevvázas. Ha kellene neki egy összecsukható szék, hogy beférjen egy személykocsiba, akkor vegye meg magának.

Azt hiszem rajtunk kívül ez senkit se érdekelt, bocs mindenkitől :)
Előzmény: Nope (21) 0 VÁLASZ
fehérember 2012. 12. 04. 19:18 | #22
Hol lehet venni? Nyitnék egy kereskedést...
Nope 2012. 12. 04. 19:01 | #21
Ismerem az indikációkat, de nem látom hol itt az ellentmondás. 438 ezer forinttól könnyebben válnak meg mint 900-tól, ez lett volna a mondandó, nem pedig az hogy elektromos kerekesszék helyett ahol lehet inkább mopedet adnak.

Azt valóban nem tudtam, hogy már elektromos kerekesszék mellé nem jár standard szobai sem (aktív eddig se járt), de ez meg bruttó faszság a részükről, mert a legtöbb lakásban nem lehet elközlekedni elektromossal, ahol standarddal simán, mert lehet hogy szűkebbek az elektromosak, de jóval hosszabbak, emiatt fordulni vele lakásban nem nagyon lehet.

Na mindegy, úgy néz ki én még örülhetek a fejemnek, hogy "csak" aktív kerekesszékre van szükségem.
Előzmény: dettybee (20) 0 VÁLASZ
dettybee 2012. 12. 04. 18:48 | #20
"Az OEP minden közgyógyigazolvánnyal rendelkező mozgáskorlátozottnak közgyógyra ingyenesen finanszíroz 6 évente egy szobai kézzel hajtható kerekesszéket, valamint 9 évente egy elektromos utcai kerekesszéket (valszeg ez az utóbbi kategória). Aki pár hét használat után eladja az elektromost, az várhat 9 évet egy másikra, tehát ezt nem lehet üzletszerűen űzni.

Azért preferálja a mopedeket a közgyógy, mert a 438 ezer forint nevetségesen olcsón hangzik a 800-900 ezer forinthoz képest, amibe egy rendes négykerekű elektromos kerekesszék kerülhet, amit szintén kapni közgyógyra."

Nem, az elektromos kerekesszék indikációja: Nagyfokú végleges járásnehezítettség esetén, ha a beteg egyéb járást segítő eszközzel hosszabb távú helyváltoztatásra képtelen, emellett olyan fokú felső végtagi károsodása van, amely miatt mechanikus kerekesszék hajtására képtelen.
(Ráadásul emellett pár hónapja már nem írható ki standard vagy aktív önhajtós párhuzamosan.)

A mopedek indikációja: Olyan önálló életvitelt folytató, műlábbal és ortézissel is tartós kültéri járásra képtelen mozgáskorlátozott személy részére, aki más módon önerőből, biztonságosan, az esetleges akadályokat legyőzve a mindennapi életvitelhez szükséges távolságot megtenni képtelen.

Szóval ők nem ebben élnek, mint az elektromos kerekesszékesek, akik az ágyon kívül csak azzal tudnak moccanni lakáson belül is, hanem csak segítene boltba, orvoshoz, ide-oda eljárni, ahová más gyalog, bicajjal, vagy pár buszmegálló távolságra busszal menne. Ezt a segítséget próbálják eladni, a dolgaikat meg intézik úgy, ahogy eddig.
Előzmény: Nope (8) 0 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2012. 12. 04. 16:29 | #19
"Szerintem jól összeszedett cikk, nincs ebben semmi maszatolás (egy korábbi hozzászóló kommentjére válaszolva), persze ha valaki már megint a zsidótémát meg Izraelt akarja a post alá behozni, annak biztos jobb lett volna egy kuruczinfós cikk."

Jaj, pardon grácia árva fejemnek, de szamár vagyok.
Először is, gondolom én, be kellett volna mutatnom a véleményem neked, és csak aztán, engedélyeddel, s
javításaiddal ideírni. Mint azt a nicked uralma alatt szokás vala.

Azt is tudnom kellett volna, hogy az Index szüfrazsettjei nem maszatolnak. Janescskó és csapata teljesen korrekt, és rettenetesen pártatlan... :(

A kuruc info-t ("z" nélkül) meg köszönjétek magatoknak, igen sokat tettetek és tesztek a népszerűsítéséért.

Az meg, hogy vezető és kevésbé vezető politikusaink hülyeségekkel foglalkoznak effektív munka helyett, nem csak az én véleményem.

De fölösleges is folytatnom, hiszen te egy indexes cikkre alapozva oktatod ki még Nope nickű barátunkat is, aki - sajnos - kénytelen elszenvedni a "rencer" tökéletlenségét....


Előzmény: komcsi (13) 0 VÁLASZ
Nope 2012. 12. 04. 15:00 | #18
Az OEP ugyanabba a költségtérítéses kategóriába sorolja, innentől ugyanazok a szabályok érvényesek rá ... elméletben. És nézd csak:

http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/SZAKMA/OEPHUSZAK_EUSZOLG/GYSE/H%C3%8DREK%20%C3%89S%20%C3%81LTAL%C3%81NOS%20INFORM%C3%81CI%C3%93K/BETEGNYILATKOZ AT.PDF

A számomra rendelt gyógyászati segédeszköz funkciójára és mőködésére vonatkozó
tájékoztatást megkaptam, megértettem.
Kijelentem, hogy az eszközt a gyakorlatban kipróbáltam,
 a használatához szükséges alapvetı információkat ismerem,
 az eszközt mindennapi életvitelem során rendszeresen használni kívánom,
 nincs olyan környezeti vagy lakóhelyi körülmény, amely az eszköz használatát akadályozná

Akkor most mi van? Akkor mégiscsak a tájékoztatás hiánya az ok, a birka meg aláírja anélkül hogy megkapta volna.
Előzmény: komcsi (17) 0 VÁLASZ
komcsi 2012. 12. 04. 14:47 | #17
Csak sajnos az az információ nem az EL-GO-ra vonatkozik.
Előzmény: Nope (14) 0 VÁLASZ
Nope 2012. 12. 04. 14:43 | #16
Itt nem arról van szó, hogy zavarja az embereket a használt eszköz, hanem arról, hogy nem kellene pénzért eladni azt amit az ember az állam pénzén ingyen kapott, még akkor sem ha hoppon maradt vele, mert kiderült, hogy nem magyarisztánra találták ki a használatát.
Előzmény: torcipepe (15) 0 VÁLASZ
torcipepe 2012. 12. 04. 14:38 | #15
használt autót is sokan vesznek, nem hinném, hogy az embereket annyira zavarná egy használt eszköz, kivéve ha teljesen le van amortizálva. nálunk például egy pár mankó járta már be a fél ismerősi kört, elvitték, használták, aztán mikor meggyógyultak visszahozták.
Nope 2012. 12. 04. 14:31 | #14
Mikori az információm? 3 hete voltak itt aláíratni a papírt.
Előzmény: komcsi (13) 0 VÁLASZ
komcsi 2012. 12. 04. 14:30 | #13
És mikori a te információd?
A cikkben is írják, hogy 2009-ben szigorítottak, vissza is esett az EL-GO-k forgalma. 2010 májusában azonban újra átírták az ide vágó egészségügyi rendeletet, és újra megnőtt a forgalom. Vajon ki szponzorálta a rendelet megváltoztatását? ;)

Ajánlom még a cikkben a "Különös számok" bekezdést, ahol korrektül összehasonlítja, melyik megyében mekkora a forgalmazás és tényleg elég különösek azok a számok, a megyék lélekszámát tekintve.

Szerintem jól összeszedett cikk, nincs ebben semmi maszatolás (egy korábbi hozzászóló kommentjére válaszolva), persze ha valaki már megint a zsidótémát meg Izraelt akarja a post alá behozni, annak biztos jobb lett volna egy kuruczinfós cikk.
Előzmény: Nope (12) 0 VÁLASZ
Nope 2012. 12. 04. 14:23 | #12
Mopedről nem tudok nyilatkozni, de aktív kerekesszéknél előírás meggyőződni a lakhely akadálymentesítettségéről, de ha nem is néznek körül, mindenképpen személyesen jönnek ki aláíratni veled a papírokat ami a recept kiadásához kell.
Előzmény: komcsi (11) 0 VÁLASZ
komcsi 2012. 12. 04. 14:19 | #11
És mit csinálnak a háznál? Komplett vizsgálatot, röntgent, stb.? ;)
A cikkben ezt írják:
"Az egyik ok, hogy a segédeszközt olyan embereknek is kiutalják, akiknek eleve nem való. Ez könnyen megtörténhet például olyankor, amikor úgy írnak fel mopedet az orvosok, hogy nem is ők találkoztak a beteggel, hanem a gyógytornász. Ez gyakran megesik egy, a szociális szakmában dolgozó, névtelenséget kérő szakember szerint."
Előzmény: Nope (10) 0 VÁLASZ
Nope 2012. 12. 04. 14:14 | #10
Házhoz megy az OEP mielőtt odaadja, szóval ilyen visszaélési lehetőség sincs. Hidd el nekem nagyon jól ki van találva, hogy csak úgy kapja meg a felhasználó, hogy az arra tuti jogosult. Nem azért repül el ennyi közpénz mert ennyire könnyelműen dobálóznak vele.
Előzmény: komcsi (9) 0 VÁLASZ
komcsi 2012. 12. 04. 14:03 | #9
Szerintem a mozgássérülteket itt nem kurvaanyázta senki.
Visszaélésnek azt tudom elképzelni, hogy olyanok, akiknek nincs is szüksége rá és kicsit sántikálnak, vagy akár túlsúlyból adódóan nehezen mozognak eleve, adnak némi kp-t az orvosnak, gyógytornásznak (vagy egyes helyeken befenyítik, ismerjük ugye ezt a módszert a kisebbségnél), hogy adjanak nekik olyan papírt, amire kapnak ilyet ingyen. Elég, ha a "kis családban" akad 3-4 ilyen álnyomorék, főleg olyan családoknál, ahol amúgyis apu-anyu testvérek vagy unokatestvérek és nagyüzemben gyártják a selejtet.
Előzmény: Nope (8) 0 VÁLASZ
Nope 2012. 12. 04. 13:52 | #8
Az OEP minden közgyógyigazolvánnyal rendelkező mozgáskorlátozottnak közgyógyra ingyenesen finanszíroz 6 évente egy szobai kézzel hajtható kerekesszéket, valamint 9 évente egy elektromos utcai kerekesszéket (valszeg ez az utóbbi kategória). Aki pár hét használat után eladja az elektromost, az várhat 9 évet egy másikra, tehát ezt nem lehet üzletszerűen űzni.

Azért preferálja a mopedeket a közgyógy, mert a 438 ezer forint nevetségesen olcsón hangzik a 800-900 ezer forinthoz képest, amibe egy rendes négykerekű elektromos kerekesszék kerülhet, amit szintén kapni közgyógyra.

Nekem 3 hónapos vesszőfutás után - annak ellenére hogy az elejétől fogva megfeleltem minden előfeltételnek -, végre finanszírozza az OEP ak "aktív" kerekesszéket (kézzel hajtható merevvázas kerekesszékről van szó), ami alapból járna közgyógyra, de ők úgy gondolták szopatnak előtte egy kicsit. 754 ezer 380 forintba kerül, de okosan kitalálták, hogy aki "aktív" kerekesszék használatára képes, az nem jogosult elektromosra, tehát így még olcsóbban ki is jönnek mintha lenne egy sima szobai kerekesszékem mellette egy elektromossal, ami így együtt jár.

A lényeg az, hogy nem a mozgássérültet kell kurvaanyázni, hanem a gyógyászati segédeszköz kapcsán kell még a beszerzés előtt megfelelő tájékoztatást nyújtani, hogy tényleg be fog-e válni az új eszköz. Meyránál nekem még kölcsönbe is adtak egy aktív kerekesszéket próbára, hogy kitapasztaljam mennyire felel meg egy összehajtható után, és csak ezután kellett eldöntenem, hogy ez nekem most kell vagy nem.
Előzmény: komcsi (7) 0 VÁLASZ
komcsi 2012. 12. 04. 13:01 | #7
Miért nem lehet úgy támogatni azokat, akiknek szüksége van ilyenre, hogy azok ne adhassák el? Ha nem kell, adják vissza és majd talán jó lesz más rászorulónak.
hawkeye
hawkeye 2012. 12. 04. 12:59 | #6
Az Index cikke maszatol.

Bizonyára vannak olyanok, akik nyerészkednek rajta (lásd a PECSA bolhapiacának szombat délelőtti gyógyszerbörzéjét!), de nem gondolom, hogy ez a trend.

Amiben igaza van, hogy a gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatosan jó pár maffiáról beszélhetünk. Az év elején egy lebukott (nyilván földobta egy másik), a rendszer viszont egészében átláthatatlan. De ez bő két évtizedes folyamatnak a következménye.

Amit a saját szememmel tapasztalok: egyre több az ilyen (elektromos) jármű, nem telik el nap, hogy ne találkoznék a háromkerekű verzióval. Kétkerekűt viszont még nem láttam...

A politikusok meg olyanok amilyenek, korruptak, impotensek, hozzá nem értők, de mindezt leplezik Izrael-imádatuk napi rendszerességgel történő megvallásával.
Ehelyett - mondjuk - akár dolgozhatnának is, s akkor kevesebb lenne a cikkben bemutatott anomália...


bungle
bungle 2012. 12. 04. 12:54 | #5
Ki vesz ilyet? Mert aki rászorul, az gondolom hozzájut ingyen. Bár van egy elképzelésem...

Tecsós verseny mikor lesz?
www.funpic.hu/hu/kategoriak/fura-emberek/39930_es-a-verseny-elkezdodott?categoryId=13&position=&large=1
izébigyó 2012. 12. 04. 12:51 | #4
:D
Támogatom!
Előzmény: ismeretlen (3) 0 VÁLASZ
ismeretlen 2012. 12. 04. 12:36 | #3
Az összeset ki vinném a szakadék szélére, bleeültetném a honatyákat, és államtitkárokat, minisztereket, és szép lassú egyes fokozatba állítanám, irány a szakadék. Ennyi pénzt megér.
Előzmény: izébigyó (1) +1 VÁLASZ
ismeretlen 2012. 12. 04. 12:35 | #2
Magyarország én így szeretlek!

És kié az El-go mopedet gyártó vagy importáló cég? azt azért még jó lenne tudni.
+2 VÁLASZ
izébigyó 2012. 12. 04. 12:24 | #1
Senkinek semmilyen ötlete megoldásra? Pedig azt hittem ide olyan okos emberek járnak...