Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
bubi66 2012. 12. 04. 11:44 | #49
http://www.origo.hu/sport/egyeb/kajak-kenu/20121203-douchevjanics-natasa-komoly-luxusban-edzotaborozhatott.html


Egy az országnak " hálás " kettős állampolgár . Hol van az a fenenagy " magyarság öntudat " ????
Előzmény: 7sleeper (16) +2 VÁLASZ
imki 2012. 12. 01. 18:38 | #48
"Csak valahogy a morál hiányzik ma Magyarországról, de nagyon."
Ezzel teljesen egyetértek.

"Amúgy szerintem, ha nálunk 1% lenne bármelyik adó, azt is elcsalnák, mert nehogy már befizessük."
Ezzel nem annyira. 1%-nál de még 10-nél is már nem éri meg bliccelni igazán. Persze csak akkor nem, ha vannak megfeleő szankciók is. Ha nincsenek szankcók, nincs következménye, akkor valóban még az 1%-ot is elcsalnánk. :)
Előzmény: ismeretlen (45) 0 VÁLASZ
imki 2012. 12. 01. 18:35 | #47
Nem tudom, észlelted-e, de itt nem az állampolgárságról megy ám a vita...
Előzmény: tikvicki (46) -1 VÁLASZ
tikvicki 2012. 12. 01. 16:56 | #46
Nézzünk meg néhány szomszédos országot.Horvátok bárkinek akinek van horvát felmenője, rokona megadják az állampolgárságot. Németek, lengyelek, csehek, szerbek stb szintén. Magyarok ilyenek egyedül. Miért kell önzőnek lenni? Ez nem pénz kérdés. Amennyiben meg a határontúliak ideköltöznek, legalább lesz aki dolgozni is fog, mert aki rászánja magát egy ilyen lépésre, az azért jön, hogy jobb életkörülményeket teremtsen magának. Hihetetlen. Kockafejűek országa.
+1 VÁLASZ
ismeretlen 2012. 12. 01. 07:37 | #45
Egyetértek azzal, hogy nagyok az adóterhek. Viszont úgy gondolom, hogy be kell fizetni és kész. Éltem már minimánlbérből is, és éltem jó sok pénzből is, és nem azért fizettem akkor is adót, mert muszáj volt, vagy mert féltem volna, hanem mert úgy gondoltam, hogy be kell fizetni. Ez a dolgom. Eleve úgy gondolom, hogy az embernek vannak kötelességei is, és ha már mondjuk elmegyek és kihasználom az "ingyen" egészségügyet, és pl. a körzeti orvosnál nem fizetek azért, mert megvizsgál, akkor a minimum, hogy befizetem a járulékot, akkor is ha magamnak kell fizetni és elcsalhatnám. Na de mindegy. Amúgy igen mindenki ügyeskedik, ahol tud, mondván ilyen a világ sok a teher.

Na de éltem én még olyan országban, ahol mindenkinek volt munkája, nem volt még SZJA meg ÁFA, és gombamód szaporodtak a hobbitelkek, és nyaraltak a gyerekek ingyen a balatonnál, és akkor meg mindenki szarrá lopta magát a gyárban, meg az irodában, és vitt haza mindent, ami mozdítható volt, mondván, hogy jár nekem, közös. Szóval sajna magyar ember ott lop, okoskodik ahol tud, nagyon bennünk van ez. És mindez párosul azzal a nézettel, hogy én csak magamnak akarok jót, az hogy ez felülről nézve, mennyire tesz jót az országnak, az senkit nem érdekel.

Az egésszel arra akartam rávilágítani, hogy nem csak attól igaz hazafi valaki, hogy fennen hirdeti a magyarságát, hogy gyurcsány-zsidó-cigány takarodjot kiabál, hogy felteszi a nagymagyarország matricát, vagy boldogan bólogat viktornak. Hogy akkor is legyen valaki magyar, ha netán le kell mondani valamiről. Egy csomó apróság van, amivel ha nem is sokat, de tehet az ember, még ha nagy hatása nincs is, de a saját lelkiismerete tiszta. És valahol az ország hasznára válna, ha tele lennénk tisztességes állampolgárokkal, akik nem csak a saját érdekeiket nézik, hanem kicsiben de valami hasznosat, tisztességeset tesznek, ha máshogy nem, hát morálisan. Csak valahogy a morál hiányzik ma Magyarországról, de nagyon.

Amúgy szerintem, ha nálunk 1% lenne bármelyik adó, azt is elcsalnák, mert nehogy már befizessük. Jó lenne ha nem így lenne, de én így látom.
Előzmény: imki (43) 0 VÁLASZ
imki 2012. 11. 30. 20:43 | #44
Látom, még mindig nem érted.

- Sehol nem írtam, hogy nem gond ha nem adózik. (Sőt, éppen kiemeltem, hogy fontos lenne.)
- Sehol nem írtam, hogy nem gond ha 10 vagy 50%.
- Sehol nem írtam, hogy nem gond, ha Angliában él.
- Sehol nem írtam, hogy nem gond, ha csalnak a választáson.
- Sehol nem írtam, hogy nem gond, ha szavazatot vesznek.

Ezeket mind te keverted ide, mert nem érted, hogy mit írok.
Próbálj meg azzal vitatkozni, amit leírtam, és ne azzal, amit mögéképzelsz.
Esetleg próbálj meg szöveget értelmezni, mert neked meg az nem az erősséged.
Utána ha sikerült, szólj.
Előzmény: jokerke (41) 0 VÁLASZ
imki 2012. 11. 30. 20:39 | #43
Értem én a felindultságodat, meg el is tudom fogadni.
De amit azért érts meg te is:

1. Az emberek többsége bizony így van összerakva. Ha van lehetősége csalni, akkor csal. Főleg, ha nincs vele kockázata. Elég kicsi arányban vannak olyanok, akik mindent és mindig betartanak. Szerintem te is csináltál már olyat életedben, ami nem túl tisztességes. Ha mégsem, akkor te az 1%-os kisebbséghez tartozol. És ez nem magyar jellemvonás, hanem minden emberre jellemző a világon!

2. Európában élünk. Az Európai Unió állampolgárai vagyunk. Ahogy a magyar ember elmehet Németországba és munkát vállalhat, meg ahogy a román ember céget alapíthat Hollandiában, úgy vehet bárki szlovák rendszámú autót is.

Tehát érthető, amit írsz és el tudom fogadni.
De ez ellen nem azzal érdemes jönni, hogy "legyél magyar, magyar rendszámal".
Hanem azzal, hogy csökkentik az adót egy elfogadható szintre.

Ha tetszik neked, ha nem, az, aki itthon milliomosként tisztességesen adózik, az annyi adót és járulékot befizet, mint egy fél kisközség átlagemberei. És mit kap érte cserében? Ugyanazt, mint az, aki még csak nem is fizet semmit.
Tehát ha el nem is fogadható, mindenestre érthető az, hogy aki ahol tud, menekül a magas adók elől. És lehet azzal jönni, hogy "bezzeg". De akárhogy nézzük, mindenki ezt tenné. Aki nem teszi, az 99%-ban nem azért nem teszi, mert olyan fenenagy hazafi. Hanem azért, mert vagy nem meri, vagy nem tudja, hogyan kell.

Egyébként nem abból kell kiindulni, hogy "bezzeg ő milliomos és igenis fizessen". Igen, az. De mint ahogy te is gazdagabb vagy egy albán kecskepásztornál, és nem ahhoz viszonyítod a vagyonodat, úgy őnála is vanak gazdagabbak, és ő sem hozzzád viszonyítja a vagyonát. mindneki a nálánál gazdagabbat veszi alapul, és azt tartja sok pénznek. Ami neki van, azt max. csak elégségesnek, átlagosnak.
Szerinted pl. egy magyar átlagember (ez jön le a szavaidból) keveset keres. Holott ha egy albánhoz viszonyítjuk, akkor úri módon él. Ja, hogy azt nem nézi senki? Hát persze, minden ember felfelé csodálkozik.
Ugyanígy van a milliomossal is. Ő sem azt nézi, hogy hozzád képest mennyit keres. Hanem azt, hogy a nálánál gazdagabb miliárdoshoz képest neki alig van pénze. És ő is azzal jön (hozzád hasonóan), hogy "bezzeg a milliárdos miért csal, mert neki telne sokmindenre, ő meg csak egy szegény csóró".
Érdemes lenne úgy értékelni az ilyen dolgokat, hogy nem magadból indulsz ki, hanem megpróbálod objektíven nézni a helyzetet.

Egyébként a megoldás (ahogy írtam is): Csökkenteni kell az adóterheket. Hogy ne érje meg trükközni.
A 27%-os ÁFÁval megéri trükköznie sokaknak, mert nagy összegeket takaríthat meg.
A magas járulékok miatt megéri trüközni a feketemunkásokkal, meg a minimálbérre bejelentett alkalmazottal, mert sokat takaríthat meg a munkáltató. És így tovább.
Ha az adóterheink egy európai szintre csökkennének, akkor nem lene ennyi eset, mert egyszerűen nem érné meg.
Előzmény: ismeretlen (40) 0 VÁLASZ
jokerke 2012. 11. 30. 12:07 | #42
Az emberek kicsit félnek az újtól, mert ami van, ha jó ha szar azt megszokták és veszélyt látnak a változásban. Ez genetika, pszichológia, viselkedéstan stb, ezzel nincs amit kezdjek. A levélben érkező szavazatban tényleg vannak veszélyek, de van európai ország (valamelyik északi ha jól emlékszem), ahol online lehet szavazni, szóval mindenre van vagy létezhet működőképes módszer.
"pont elég ennyi határon túli magyar szavazat, ami mérleg nyelveként dönt" - igazad van, statisztikailag egy ember is eldöntheti a mérleg nyelvét, nem kell oda több. Viszont a valóságban még mérleg sincs, nemhogy annak egy függőlegesen álló nyelve, amit párezer frissen honosított szavazata fog eldönteni erre vagy arra. Jelenleg van egy Fidesz ami a hatalmas MSZP-ellenszenvet jól meglovagolva elvitte a szavazatok kétharmadát, de azóta esik a népszerűsége. Van az ellenzék ami minimum felosztható úgy, hogy Jobbik és a többiek. Ezenkívül megjelent Bajnai is a kis klubjával, Gyurcsány is pártot alapított vagy mi, és senki nem egyezik senkivel. Plusz a helyzet bonyolítására van még másfél év. Itt jelenleg nincs mérleg vagy jövőbeli mérlegre utaló jel, ahol a két nagy pólus között egy kis csoportnyi szavazó eldöntheti, hogy X vagy Y vezesse az országot.
Előzmény: BigaCubensis (39) 0 VÁLASZ
jokerke 2012. 11. 30. 11:48 | #41
Nem azzal tudsz te többet javítani a döntéshozáson, hogy megakadályozod a 2%-ot a szavazásban, hanem azzal ha mozgósítod az 50%-ot, aki egyébként távol maradna. Persze sokkal könnnyebb neked is belekötni abba a pár emberbe aki szavazati jogot kapna, mint azt a tömeget mozgósítani, akinek megvan, de nem él vele.
"ha én elmegyek szavazni, akkor valahol jogosan pampogok azon, hogy ne külföldiek legyenek azok, akik döntenek a sorsomról az én országomban."
"ne külföldről mondja már meg valaki, hogy hányan menjenek itthon szavazni"
Neked tökmindegy, hogy kire szavaz, nem gond ha nem adózik és szavaz, nem gond ha 10% vagy 50% szavaz, nem gond ha angliában él másfél éve és hathavonta látogat haza és ott szavaz, nem gond hogy csalnak a választáson, nem gond ha szavazatot vesznek, semmi nem gond, kivéve az, hogyha a frissen honosított szavaz. Én próbáltam racionálisan megközelíteni a témát, neked a racionalitás nem erősséged, szóval ami nem megy nem kell eröltetni alapon nincs amit neked már magyarázzak.
Előzmény: imki (37) -1 VÁLASZ
ismeretlen 2012. 11. 30. 11:46 | #40
Aha, azért nézd már meg, hogy nem a kisnyugdíja járkál szlovák rendszámú szuzukival, mert nem tudja fizetni az adót. Hanem böhöm geci nagy autókkal, olyanok, akik tudnák. Ki nem szarja le hogy magas az adó? Veszel egy 20 milkás bmw-t és nem tudod fizetni az adót? akkor ne vegyél, csak egy wolkswagent. Micsoda elv az, hogy sok az adó, inkább elcsalom. Ez a baj az országgal (ez is), hogy nálunk sikk adót csalni, nem fizetni, megkerülni. Milyen magyar ember az, aki a saját országa bevételéhez ennyire nem járul hozzá? Igenis, ha ezekben amúgy lenne valami tudat egyáltalán, nem csalnának.
ezzel az erővel én meg ellopom a boltból a tejet, mert az is drága. Ha én be tudom a szaros kis autómra járó adót fizetni, akkor fizesse be más is. Igenis ennyire hazafi a sok barom, hogy az anyját is meghágná 10 forintért. Menjen a picsába Szlovákiába lakni az, aki szlovák rendszámú autót vezet (kivéve aki tényleg ott lakik), és annyira tetszik neki, hogy ott olcsóbb a kocsiadó vagy a regisztrációs vagy mi. Sokszor itt szídjuk a politikusokat, hogy lopnak csalnak, hazudnak, mindent csak maguknak, közben az átlag ember ugyanezt teszi, de az rendben van. Na ezek aztán magyarok. Én meg basszus fizetek adót, nem bliccelek a bkv-n, megveszem a magyar tejet 20 Forintért drágábban, befizetem a számláimat, nem lopok, nem taposok le mást, és a végén még én érzem magam hülyének.

Ha jobbikos harci kakas lennék, megszervezném, hogy a magyar gárda menjen végig az összes szlovák rendszámú autón és törje be az ablakát, nesze neked spórolás. Ja és ami a legdühítőbb, hogy szlovák rendszám, és telematricáva magyar reklámmal. www.akármi.hu, na ezeknek megakurva anyjukat.
Előzmény: imki (38) +1 VÁLASZ
BigaCubensis 2012. 11. 30. 11:15 | #39
kommentjeid alapján bárcsak több lenne az ilyen nyugodtan gondolkozó, érvelő magyar itt is.
a félelem egyébként most pont attól van, hogy 2014 fordulópont lehet, és elképzelhető, hogy pont elég ennyi határon túli magyar szavazat, ami mérleg nyelveként dönt. valamint én még nem kaptam megnyugtató tájékoztatást arról, hogyan összesítik, ellenőrzik a levélben érkező szavazatokat.
Előzmény: jokerke (32) 0 VÁLASZ
imki 2012. 11. 30. 11:10 | #38
A magyarságtudatnak nem sok köze van a szlovák rendszámú autókhoz.
A magyarországi adók mértékének már annál inkább!
Előzmény: ismeretlen (36) -1 VÁLASZ
imki 2012. 11. 30. 11:07 | #37
De, megértettem, amit írtál. Te viszont kevésbé értetted, amit én.

"de ha a jogosultak fele nem megy el szavazni, akkor elég nagy képmutatás amiatt panaszkodni, hogy más döntött helyetted"
Tudod, ha én elmegyek szavazni, akkor valahol jogosan pampogok azon, hogy ne külföldiek legyenek azok, akik döntenek a sorsomról az én országomban. Nem tudom, ezen mit nem értettél.
Igen, van olyan, aki nem meg yel itthon szavazni. De ez nem jelenti azt, hogy senki nem megy el, és azt sem, hogy annak, aki elmegy, annak számára ne lenne jogos probléma ez a törvény.

"legtöbbünk elvből nem fog szavazni"
Legtöbbünk elvből elutasítja, hogy a külföldiek itt szavazzanak.

"már kikéri magának a nagytöbbség, hogy más ne szavazzon helyette, akkor ne 40-50% menjen el szavazni"
Tudod, ez megint az, amit az elején írtam.
Pluszbónusz: ugyan, ne külföldről mondja már meg valaki, hogy hányan menjenek itthon szavazni.
50% ment? És? Mi köze van ehhez bárkinek is külföldön? -> Semmi.
Én sem pofázok bele abba, hogy Hargita megyében mennyien menek szavazni, és én sem akarok náluk szavazni meg róluk dönteni. Az az ő dolguk. Az itteni meg az enyém.
Előzmény: jokerke (32) 0 VÁLASZ
ismeretlen 2012. 11. 30. 10:26 | #36
Hát a szlovák rendszámú autók, a külföldön dolgozók, a lidlik és aldik száma és sikere sokat elárul a magyarság tudatunkról.
Előzmény: mano42 (35) 0 VÁLASZ
mano42 2012. 11. 30. 09:57 | #35
Én mint erdélyi magyar kíváncsi lennék egy statisztikára például a magyarországi magyarok magyar-tudatáról is... szerintem ott még érdekesebb eredmények lennének...
jokerke 2012. 11. 30. 08:53 | #34
"a cikk szerint az erdélyiek többsége (vagy legalábbis csökkenő százalékban) nem azonosul Magyarországgal" - az azonosulás elég bonyolult és mindenkinek mást jelent, szóval ebbe nem mennék jobban bele, de aki igényelte az állampolgárságot az valamilyen szinten mindenképp Magyarországhoz akar tartozni, legalább lelkiekeben. Pl volt olyan kb 100 éves öreg, aki harmadszorra lett magyar állampolgár, ő pont leszarja a szavazati jogot vagy az áttelepülést, mert ő csak (hivatalosan is) magyarként akar meghalni.
A vegyes házasságos gyerekek etnikai aránya tényleg szomorú, személyesen ismerek rá példát, de ellenpéldát is ugyanúgy.
"Hogy oké, átjön valaki a határon, mert itt jobb a munkalehetőség esetleg, de akar-e itt élni hosszú távon..." - erre a válasz az, hogy tökmindegy, mert úgyis lesznek olyanok, akik azt mondják, hogyha magyar állampolgár vagy és Erdélyben maradsz, akkor nem azonosulsz Magyarországgal és az összes magyarországi jóval meg rosszal. Ha meg átmegy dolgozni, élni stb, akkor lesz olyan aki azt mondja, hogy elveszik az "őslakososk" munkahelyeit a "bevándorló" frissen honosítottak. Ezt amúgy 2004-ben szépen be is adta az MSZP a 23 millió román munkavállalójával és be is vették elég sokan. Ez ilyen ha van sapka rajta azért, ha nincs sapka rajta azért helyzet.
Előzmény: ismeretlen (30) 0 VÁLASZ
jokerke 2012. 11. 30. 08:28 | #33
"-megszopod a fütyköst - vagy seggbe izélnek" - ha mind a kettő pont ugyanolyan szar számodra, akkor megint értelmetlen a tiltakozás az ellen, hogy egy 2%-ot kitevő csoport beleszólhasson-e, hogy seggbe vagy szájba kapod a faszt, főleg úgy, hogy egy 50%-ot kitevő csoport nem is szavaz mert nem érdekli.
Előzmény: ismeretlen (31) 0 VÁLASZ
jokerke 2012. 11. 30. 08:20 | #32
Nem értetted meg amit mondani akartam, de nem gond.
"És? Ez már feljogosít bárkit is arra, hogy döntsön a másik ország sorsáról?" - nem, ez nem jogosít fel arra, hogy döntsön valaki egy másik ország sorsáról, de ha a jogosultak fele nem megy el szavazni, akkor elég nagy képmutatás amiatt panaszkodni, hogy más döntött helyetted. Ha csak két párt lenne, és fej fej mellett, a lakosok 98%-a elment volna szavazni, de az egyik pártra szavazna a külhoniak nagytöbbség eldöntve ezzel a választást, akkor jogos lenne a hiszti. De ennek minden pontjától olyan kurvamessze vagyunk, hogy szó sincs itt egy másik ország sorsának eldöntéséről. Az eldöntés azt jelentené, hogy rajtunk múlik, hogy pl Fidesz vagy Mszp (ha a többiek nem lennének).

"Állandó lakcím" - mondom, bejelentkezel ha akarsz egy magyarországi címre és megvan. ugyanígy visszafele is működik és mivel nem egyszerre vannak a választások a két országban így csak akarat kérdése az egész.

Ha van holland vagy német vagy román vagy azeri stb állampolgárságod, akkor mehetsz tőlem azokban az országokban szavazni, és ne azzal törődj, hogy adóztál vagy sem, hanem azzal hogy van-e állampolgárságod + adóztál-e.

"Akkor most mi magyarországi magyarok mehetünk Romániába szavazni, hogy növeljük az arányotokat? " - hát ha vannak román felmenőid, akkor hasonló egyszerüsíített eljárást kérhetsz a román állampolgárság megszerzésére, mint amilyennel én kértem a honosításomat, azután meg nincs további akadálya ahogy én tudom.

"Leginkább azon megy a "hiszti", hogy: - Elvi kérdés." - legtöbbünk elvből nem fog szavazni. De az is elvi kérdés, hogyha már kikéri magának a nagytöbbség, hogy más ne szavazzon helyette, akkor ne 40-50% menjen el szavazni.
Előzmény: imki (29) -1 VÁLASZ
ismeretlen 2012. 11. 30. 07:58 | #31
Ja a szavazaton való részvételi hajlandóság: azt mondják az embernek, hogy menj el és válassz két lehetőség közül:
-megszopod a fütyköst
-vagy seggbe izélnek
hát ilyen alternatívákból inkább én se választanék.
ismeretlen 2012. 11. 30. 07:55 | #30
a c.) pontra reagálva: én annak is megtiltanám, hogy szavazzon, aki angliában él. Szavazzon az, aki itt szenved és szopja a faszt ("itt élned, halnod kell!" -szebben fogalmazva). Aki külföldre megy, mert ott jobb, az ne akarjon idebeszólni.

Amúgy, mivel én küldtem be a posztot, elmondom, nem is a szavazati jog volt nekem itt a fő kérdés, hanem inkább az lepett meg a cikkben, ami a tartalma is volt lényegileg, hogy a cikk szerint az erdélyiek többsége (vagy legalábbis csökkenő százalékban) nem azonosul Magyarországgal, vagy mi. Hogy míg kormányunk egyesítené itt NagyMagyarországot (eu-ban mennyire felesleges ez amúgy), addig ki tudja, hogy a kint élő magyarok akarnának-e egyáltalán Magyarországhoz tartozni. Nem az a kérdés, hogy magyarnak lenni, hanem hogy magyarországinak lenni. Hogy mennyire furcsa és szomorú, hogy, ahogy írják a vegyes házasságból született gyerekek kisebb része lesz magyar. Valahol természetes folyamat a beolvadás, de szomorú. Bár az az igazság, hogy pl. az amerikában született magyar gyerekek is már annyira amerikaiak, hogy a harmadik generáció már egyáltalán nem is magyar, hanem amerikai. Persze más a szitu Erdélyben, mert oda nem kivándorolnak a magyarok, hanem ott voltak mindig is. Csak a kérdés, hogy mennyire akar az erdélyi magyarság Magyarországhoz tartozni? Hogy oké, átjön valaki a határon, mert itt jobb a munkalehetőség esetleg, de akar-e itt élni hosszú távon, ha nem muszáj, nem akar-e hazamenni, hogy hol a hazája igazából, melyik országot (vagy országrészt) vallja hazájának, hogy nem vágyik-e haza, hogy ha Erdélyben jobbak lennének a feltételek, nem akarna-e akkor visszamenni az ember? Hogy tud-e, és akar-e azonosulni az itt élő 10 millióval (az összes rossz dologgal is: cigány-zsidó-komcsi-jobbik-lmp-gyurcsány-orbán-szlovák terepjáró-csöves aluljáró-épülő négyes metró-miniszteri fizetés tarlósnak, stb. stb. stb.)
Előzmény: jokerke (27) 0 VÁLASZ
imki 2012. 11. 30. 07:49 | #29
Ha nem bánod, én is hozzáfűzök pár dolgot ahhoz, amit írtál.

"Ezzel csak annyi a baj, hogy (...) látom, hogy a Magyarországon élő szavazatra jogosultak alig fele megy el szavazni."
És? Ez már feljogosít bárkit is arra, hogy döntsön a másik ország sorsáról?
Ha Hollandiában alacsony a részvételi arány, akkor majd mehetek és kipótolom őket, hogy legyen elég szavazó, vagy mi? :)

"lakcímet szerezni nem nagy mutatvány ha valaki nagyon szavazni akar"
Állandó lakcím - logikusan - csak 1 országra (lennne) érvényes. Tehát ha Magyarországon van állandó lakcímed, akkor Magyarországo szavazhatnál, de Romániában már nem. A te döntésed.
Legalábbis így lenne logikus.

"aki már járt Magyarországon és vett egy csokit vagy tankolt útközben, az adózott, szóval ez a rész nem akadály"
Aha. Nos, ettem már csokit Németországban, autóztam is, nem is keveset.
Állandó lakcím meg nem nagy mutatvány ennyi németországi ismerőssel.
Akkor mehetek szavazni oda is? :)

"Ha jövedelemadóhoz kötnék, akkor kiesnének nyugdíjasok, mivel nekik nincs jövedelemadó, az egyetemisták nagy része, (...), a segélyesek, (...)"
Én ezt maximálisan támogatnám egyébként. De sajnos nem így van.

"a Három magyar megye (Hargita, Kovászna, Maros) híres arról, hogy országos szinten ott a legkisebb a szavazati hajlandóság, élen Hargia megyével (itt élek), mivel itt a legnagyobb a magyarok aránya(80+%). Ez a szavazati hajlandóság általában max 30%"
Akkor most mi magyarországi magyarok mehetünk Romániába szavazni, hogy növeljük az arányotokat? Ne röhögtess már! :)

"Ezt összegezve nem tudom, hogy mirefel van a hiszti, hogy kap-e szavazati jogot vagy sem a frissen honosított magyar állampolgár"
Leginkább azon megy a "hiszti", hogy:
- Elvi kérdés.
- A külföldi magyaroknak lehet levélben leadni a voksukat, míg a magyarországiaknak nem. Más szabályok vonatkoznak rájuk, holott ugyanarról szavaznak. (A levélben elküldött szavazat hitelességéről meg már ne is beszéljünk.)

"olyansmi miat van sokszor a vita, mocskoskodás, és az erdélyiekkel szembeni ellenségeskedés, ami valótlan és ami miatt tényleg felesleges"
Elvi kérdés. És nincs mocskolódás. Senkinek nincs baja az erdélyiekkel, de még a felvidékiekkel sem. A törvénnyel van bajunk.
Előzmény: jokerke (27) 0 VÁLASZ
Shrek 2012. 11. 29. 23:13 | #28
Beszarok :)) [bocsi h ekezetek nelkul irtam...jaaa, hogy ebbe a szoba nem is jar ekezet =)) ]
jokerke 2012. 11. 29. 22:45 | #27
Erdélyi magyarként és több mint egy éve kettős állampolgárként hozzafűznék pár megjegyzést a témához, mivel sok "urban legend" kering itt és máshol ezzel az egész visszahonsítással és szavazati joggal kapcsolatban:
1. vegytiszta barmok vannak a határon innen és túl, ide is bekeveredd egy, az ilyenekre nem kell figyelni
2. a "saját faszoddal verd a csihánt (csalánt)" elvárás jogos, vagyis hogy ne a "külföldi" döntsön helyetted. Ezzel csak annyi a baj, hogy (mivel mindig követem a magyarországo választásokat) látom, hogy a Magyarországon élő szavazatra jogosultak alig fele megy el szavazni. Tehát annyira mégsem akar a lakosság maga dönten, hanem csak úgy né. Őszintén remélem, hogy javulni fog ez az arány, és 2014-ben mondjuk 90%-os részvétenél valóban el lehet majd mondani, hogy a Magyarországon élő magyar állampolgárok kezükbe vették a sorsukat és valóban a többség dönti el, hogy ki vezesse az országot (remélhetőleg nem a szakadékba)
3. sokan állandó lakcímhez, adózáshoz, magyarországon hosszú távú tatrózkodáshoz kötnék a szavazati jogot. Ez akkora bürokratikus teher pluszba, hogy nem éri meg. Az ottani bürokráciát nem hiszem, hogy növelni szeretné bárki is. Ha mégis megérné sokak szerint, akkoris lennének durva ellenpéldák:
a) minden erdéyinek van 1-2-22 ismerőse rokona, aki ével vagy évtizedek óta stabilan Magyarországon él, szóval állandó lakcímet szerezni nem nagy mutatvány ha valaki nagyon szavazni akar
b) aki már járt Magyarországon és vett egy csokit vagy tankolt útközben, az adózott, szóval ez a rész nem akadály. Ha jövedelemadóhoz kötnék, akkor kiesnének nyugdíjasok, mivel nekik nincs jövedelemadó, az egyetemisták nagy része, mivel nekik nincs saját jövedelem, a segélyesek, mert az is transzferjövedelem és nem adózott, és volt egy idő, amikor a minimálbéresek sem adóztak ha jól tudom.
c) sokan hosszú távon pl Angliában próbálnak szerencsét és ott élnek akár évekig, rájuk nem lehet azt mondani, hogy életvitel-szerűen Magyarországon lennének
Most ezeknek a kategóriáknak emiatt meg kellene vonni a szavazati jogukat, mert nem teljesítik egyik vagy másik feltételt? Szerintem nem.
4. Végezetül menyugtatásként - azok számára, aki attól félnek, hogy a faszukkal egy egész mezőnyi csihánt fogunk elverni - egy kis erdélyi infó: a Három magyar megye (Hargita, Kovászna, Maros) híres arról, hogy országos szinten ott a legkisebb a szavazati hajlandóság, élen Hargia megyével (itt élek), mivel itt a legnagyobb a magyarok aránya(80+%). Ez a szavazati hajlandóság általában max 30%, az utolsó népszavazáson alig érte el a 10%-ot. Az itteni magyarok közül igaz, hogy sokan kérvényezték és kapták meg a magyar állampolgárságot, de ez Magyarország lakosságának nem teszi ki több, mint 2-3%-át. Azok közül akik megkapták az állampolgárságot, a többség elvből nem szavaz, mivel nem él Magyarországon. Ez így helyes, én is így teszek. A maradékra meg a fennebb említett szavazati hajlandóság jellemző. Ezt összegezve nem tudom, hogy mirefel van a hiszti, hogy kap-e szavazati jogot vagy sem a frissen honosított magyar állampolgár, mert összességében semmit nem tud egy ekkora csoport eldönteni, ráadásul az ők szavazataik is meg fognak oszlani a pártok között.
Kicsit hosszúra nyúlt, de zavart, hogy olyansmi miat van sokszor a vita, mocskoskodás, és az erdélyiekkel szembeni ellenségeskedés, ami valótlan és ami miatt tényleg felesleges.
speedbump 2012. 11. 29. 20:50 | #26
Az a magyar állampolgár, akinek van állandó Magyarországi lakcíme az szavazhasson, függetlenül, hogy egész életében itt élt, éppen másütt él, vagy épp most kapott állampolgárságot.

Aki ennek a feltételnek nem felel meg, az viszont nem értem értem, hogy miért szólhat bele a dolgokba.
malloc 2012. 11. 29. 20:18 | #25
Én akkor is azt mondom hogy más faszával nem illik verni a csalánt. Remélem ez a mondás máshol is ismert. Nem hinném hogy bármilyen joga lenne valakinek az én jövőmről dönteni úgy hogy rá talán egy ezrelékben fog vonatkozni., vagy inkább még annyiban sem. Ide lehet költözni, részt lehet vállalni a terhekből, akkor igen, lehessen szavazni.
+1 VÁLASZ
kissfreezer 2012. 11. 29. 15:46 | #24
Valoban, szinte nulla az esely, de nem nulla. Volt olyan idoszak is, amikor lehetett volna ra esely. Romania gazdasagi szintjet Erdely tartja fent, de ez a penz sajnos Bukarestbe megy es inkabb a keleti feleben fektetik vissza. En szivesebben adoznek inkabb a Magyar allamnak.


Előzmény: BigaCubensis (23) 0 VÁLASZ
BigaCubensis 2012. 11. 29. 15:26 | #23
"Mi kulfoldi Magyarok remenykedunk a Trianoni szerzodes eltorleseben, de ehez a szocialistak a ket legfobb tenyezovel romboltak ennek az eselyet."

ezen az esélyen nincs mit rombolni, mert szinte nulla.
egyébként már régóta nincs érvényben a Trianoni szerződés. a 47-es párizsi van helyette.
mindenki jobban járna egyébként, ha inkább egy autonóm Erdély valósulna meg. de még ennek is kevés az esélye.
isten ments, hogy Erdélyt a magyar politikusok kezébe önként adjátok...
Előzmény: kissfreezer (21) +2 VÁLASZ
ismeretlen 2012. 11. 29. 14:21 | #22
Szerintem az ilyet akár hanyagolhatnád is, amióta kiderült, hogy a jobban is vannak bibsik. Meg a provkátorozást is, mert az is inkább a jobbosok kedvenc eszköze.

Amúgy lehagytad még a libsit, helyesen: ballibsibibsikomcsilibásávósakasztófahuszár
Előzmény: fehérember (20) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2012. 11. 29. 14:08 | #21
Itt most veled egyutt masnak is valaszolok.
''mitől lett rosszabb a te anyagi, gazdasági helyzeted attól, hogy Magyarországon gyurcsány kormányzott? "
Semmivel. Magyarorszag gazdasagi helyzete minket nem is nagyon erint. Ez sokkal inkabb moralis kerdes.
Bubi66- nak is elmondom, hogy amikor Gyurcsany idejen nepszavazas volt es nem gyult ki elegendo zavazat az egyszerusitett honositas mellett, akkor az MSZP ellenunk kampanyolt. Barmennyire is ereztettuk, hogy mi is resze vagyunk a Magyar tarsadalomnak, csak azt hangoztattak a szocialistak, hogy hiaba almodozunk a Magyar allampolgarsagert.
Az mar csak hab a tortan, hogy Gyurcsany es az Mszp eladositottak az orszagot. Mi kulfoldi Magyarok remenykedunk a Trianoni szerzodes eltorleseben, de ehez a szocialistak a ket legfobb tenyezovel romboltak ennek az eselyet.
-a visszahonositas elleni kampannyal es Magyarorszag legyengitesevel. (utobbi azert, mert elengedhetetlen egy eros gazdasagi helyzet, hogy demokratikus uton visszaszerezze Magyarorszag az elkobzott teruleteit)
Előzmény: ismeretlen (17) +1 VÁLASZ
fehérember 2012. 11. 29. 13:56 | #20
balbibsi provokátorok próbálkoznak
7sleeper 2012. 11. 29. 13:36 | #19
mikola ugyan egy balfasz volt és valóban hozzásegítette a népszavazást a "bukáshoz"
de a vágyálmait már akkoris kiröhögte határon innen és túl minden normális ember
ugyanis baromira nem szavaztak volna csak azért rájuk, vagy bárkire, mert állampolgárságot "adnak" nekik

amennyit ugye mi is "profitálunk" belőle..

aki akart - kényszerült - az már átjött legfeljebb bő két évtizede és a magyar állampolgárságot
ha lassan is és szenvedve, de kijárta. megszerezte (és jött a családegyesítés).
nem is oly rég még egy kannibál is hamarabb kapott állampolgárságot, jutott lehetőségéhez mint az én egyik exem is

azért, hogy az msz(m)pt ne szeressék oly nagyon határon túl, azért tettek azok bőven
mert az idegenrendészet akkor kezdett el javulni mikor orbánék jöttek. ez bizony tény.
és, hogy az szdszbe sem szeremesedtek bele? tán mert magyarellenes párt volt az; farok az mszp-s kutyán..

a legtöbben legfeljebb kis határmenti megyeszékhelyes kitérő után mentek fel is pestre*, vállaltak el minden munkát
ó kaptak segítséget is elég sokan
de tudod mit, inkább ők kapjanak, mint a kgst indiánok, meg egynémely pöffeszkedő "magyar" vagy "kisebbségi"

*az szdsz meg csak lényegében ott létezett, szembetalálkoztak demszkygrád minden "szépségével"..

és még mondom így se szavaztak volna rájuk

nem mellesleg ogy-i választást illetően két külön állampolgárság nem lehet választójog tekintetében
főleg eu-ba lépés után legkevesebb értelme se lenne rugózni rajta
+ tekintve, hogy ki mindenki szavazhat.. pl. te is. te is? oly rettentően mindegy..

mikola odatette magát valóban
viszont kifelejtetted a tb-ző gyurcsányt
akinek ugyan igaza volt gyakorlati szempontból; emberi, nemzeti szempontból viszont egy csótány

és akkor ott van még az alaphelyzet, mert az mvsz erőltette a népszavazást
aminek akkor még egyértelműen nem jött el az ideje, állítom soha nem is fog
ezt az egészet egyoldalú aktussal kellett volna bevezetni, értelmesen kidolgozva

mikor létbizonytalanság kizárva, kampány nincs, kormányváltás nincs, stb.
és a 40 év "nem élnek ott már magyarok" után legalább 4 évig ha kell ugyanúgy szajkózni az igazat, hogy de élnek
a lehető legroszabb időben tartották meg

mert sok fejben még ott a vörös köd, sok határontúliban meg a düh
hiába oszlik a köd, ha a méreg egyre nő
leginkább a keleti megyékben szavaztak többségében nemmel
nem véletlenül; ott kissé szarabb, kilátástalanabb a helyzet
és ezért volt különösen undorító a megélhetésüknek kockázataként feltüntetni (főleg) az erdélyieket
mert annak javításáért akkortájt mintha éppen az mszp lett volna felelős

az egész msz(m)p-fidesz-szdsz-mdf-rmdsz elmehet a búbánatos faszba a népszavazás kapcsán is
Előzmény: bubi66 (15) +2 VÁLASZ
BigaCubensis 2012. 11. 29. 13:11 | #18
itt meg lassan egyáltalán nem lesz munkahely, nem olyan idilli itt a helyzet.
én attól függetlenül, hogy inkább baloldali vagyok, mindig kedveltem a határon túli magyarokat. próbáltam nem pofázni erről, hanem tenni. jó párszor vittem a csomagokat Böjte Csaba által felkarolt gyerekeknek. mert hát szóban itt nagyon sokan magyarok, de még a kocsijuk rendszáma is szlovák.
simán lehetett volna valami olyan gesztust tenni, ami nektek is sokat jelent, de nincs olyan hatása, mint egy országgyűlési választásnak. például ha a köztársasági elnököt a nép választaná (tudom, nem az választja), abba simán beleszámolhatnák a határon túliakat, mivel a köztársasági elnök minden magyart összefog, de a kormányok főleg a mi életünkre itthon vannak hatással. persze van igazad abban, hogy a baloldali kormányok határon túli magyarságpolitikája rossz, sőt pocsék volt. de ennek nem kéne párttól, oldaltól függenie.
ezenkívül van némi aggályom afelől is, hogyan fogják a határon túliak leveleit 2014-ben kezelni, és egyáltalán hogyan lehet ellenőrizni ezeket a szavazatokat. ha kétség van, minden levél feladójának utánajárnak majd?
Előzmény: kissfreezer (13) 0 VÁLASZ
ismeretlen 2012. 11. 29. 13:09 | #17
Hát hidd el, hogy lassan Magyarországon rosszabb lesz a helyzet, mint Romániában! Oké, mondjuk abból még nincs hátrányunk, hogy magyarok vagyunk.

Írtad, hogy örülsz, hogy nincs gyurcsány. Ez még oké, te tudod. De azért azt megkérdezném, mitől lett rosszabb a te anyagi, gazdasági helyzeted attól, hogy Magyarországon gyurcsány kormányzott? Vagy netán a románok elkezdték utálni a magyarokat a gyurcsány miatt? és nem fogják még jobban utálni, ha viktor innen beledumál az ottani dolgokba? Mert azért a határon szabadon átjárás még nem minden.

De visszatérve, hogy nálunk mennyivel jobb a helyzet. Nem egy velem egykorú egészséges értelmes barátom keres munkát több, mint egy éve, és semmi esélyük rá, pedig nem lusták, nem buták, nem koszosak, nem kisebbség, minimum érettségijük van. Szóval hiába akarnak, nem megy.
Előzmény: kissfreezer (13) +1 VÁLASZ
7sleeper 2012. 11. 29. 13:02 | #16
kisfreezer ékezet nélkül is magyar
te pedig ékezettel sem..
legfeljebb kettős (tán hármas) állampolgár

magyar (mágyár?) + sudribunkó + ?
Előzmény: bubi66 (6) +1 VÁLASZ
bubi66 2012. 11. 29. 13:00 | #15

Tudod volt pár éve egy népszavazás Magyarországon ahol a kettős állampolgárságról kérdezték meg az ország lakósságát és akkor elutasító eredmény született . Szeretnéd tudni , hogy ennek mi volt az oka ???

Elmondom : Volt akkor az orbánnak egy jelentéktelen embere mikola na ez tett egy olyan - máig fennmaradt - kijelentést , hogy ( próbálom pontosan idézni ) : " importálni kell a határon túlról 5 millió szavazatot és 20 évre bebetonozhatjuk a hatalmunkat "

Na ezért lett akkor elutasítva a szavazás , mert egyetlen normálisan gondolkodó magyar ( nem kettős román -magyar ) állampolgárnak sem tetszene ha az ország vezetését külföldről választanák meg .

És igazából a fidesz most talán akaratán kívül is magas labdát adott az ellenzéknek , mert egyszerűen meg kell kérdezni a magyar választókat , hogy tetszik-e nekik , hogy amíg a magyar állampolgárok választójogát erőteljesen szűkítik ( egyes értelmezés szerint megszüntették ) addig a kettős állampolgároknak nem kell semmit sem tenniük a választásért egyszerűen bedobnak egy levelet a postaládába , mert gondolom felbélyegzett megcímezett borítékot is fogtok kapni .

Pár hónapja egy kőkemény fideszes barátomat kérdeztem , hogy mit szól ahhoz , hogy a határon túli kettős állampolgároknak is lesz szavazati joguk erre azt felelte , hogy ezt úgy sem csinálják meg ...megcsinálták .

Szerintem ez már önmagában is sok fideszes szavazót fog arra ösztönözni , hogy ha nem is szavaz át a másik oldalra , de legalább nem megy el szavazni ...legalább is akiben van némi hazafiasság és némi magyar öntudat .
Előzmény: kissfreezer (5) -3 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2012. 11. 29. 12:57 | #14
Még a Ceausescu időkben kezdtem el Erdélybe (Partiumba, Szilágyságba,..etc.) járni. Hosszú, hosszú évekig semmi gondom nem volt az ottani magyarokkal. Sőt! Nagyon sok kedvességet, alkalomadtán pedig segítséget kaptam tőlük.

Aztán valamikor az ezredforduló táján kezdtem érezni, hogy valami megváltozott. Hatalomra került az RMDSZ, és 2005 környékére már jobb volt elkerülni minden kapcsolatot a tisztségviselőivel, mert románabbak lettek a románnál. Gátlástalan, demagóg, hazudozó, baksishajhász népségnek ismertem meg őket. Tudom, nem szabad általánosítani, biztosan van maradt pár tisztességes ember is köztük, de én így tapasztaltam... :(

Az meg hogy a gőgös nagyhatalmak hogy és hol húzták meg a határokat, ismert. Úri csirkefogó vezéreink belevittek bennünket két vesztes háborúba, itt a következménye. Épp ezért hallgatom hüledezve, hogy nemsokára szentté avatnak mindenkit, aki hozzájárult az ország szétdarabolásához... :(

A szavazati jog megadásának nem vagyok ellene. Sok minden nem fog változni, mert a megosztottság a határon túl is érvényes. Pl. a kolozsvári liberálhiszteroid "értelmiség" biztos nem fog a jobboldalra szavazni...


kissfreezer 2012. 11. 29. 12:33 | #13
En orunek, ha csak ennyire elfuseralt lenne a helyzet Erdelyben, mint Magyarorszagon. Itt nem csak gazadasagilag vagyunk alacsonyabb szinten, de korlatozva is vagyunk. Itt egy magyar ember nehezebben kap allast, nehezebben lehet felmaszni a rangletran, vannak munkahelyek ahol nem is alkamaznak magyarokat. Magyarorszagon sokkal konnyebb boldogulni, csak akarni kell es orulni kell a szabadsagnak.
Előzmény: Livivs (12) -1 VÁLASZ
Livivs 2012. 11. 29. 12:01 | #12
Elhiszem, hogy vannak olyanok, aki mellkasában magyar szív dobog a határ másik oldalán. Azt viszont még inkább elhiszem, hogy egyre kevesebben kérnek az itteni "magyarságból". Románnak nem románok, ilyen elfuserált országhoz pedig inkább már nem is akarnak tartozni, ezért fordulnak a székely öntudat felé. Teljesen természetes folyamat. Maximálisan megértem és igazat is adok ennek.
ssscsaba 2012. 11. 29. 11:21 | #11
Nagy szerencse, hogy téged idespajtás Ady már nem láthat. Pedig igencsak különös mintapéldány lehetsz. Ülj le szépen, egyes...
Előzmény: bubi66 (6) 0 VÁLASZ
Errtu
Errtu 2012. 11. 29. 11:19 | #10
Hülye vagy te fiam, csak éppen nem pörögsz.
Előzmény: bubi66 (6) +2 VÁLASZ
kissfreezer 2012. 11. 29. 11:19 | #9
Akit zavar, hogy ekezetek nelkul irok, attol bocsanatot kerek, mert ceges szamitogeprol irok Romaniabol. Ha atallitom a bilentyuzetet, aztan ideul egy roman kollegam, akkor itt a munkahelyen kapnak fejmosast! Remelem kielegito volt szamodra a valaszom, kedves bubi66! Annak meg kifejezetten orulok, hogy csak ebbe tudtal belekotni:D . Gratulalok a szellemi kepessegedhez:)
Előzmény: bubi66 (6) +3 VÁLASZ
Martinkeet 2012. 11. 29. 10:57 | #8
Minden fórumon,illetve hozzászólásban van egy OKOS aki habzik a rossz helyesírások láttán!!
Szerinted attól Magyar valaki,hogy van egy Magyar kiosztású billentyűzete,TE!!!!
Undorító a hozzáállásod,mind a fröcsögésed a helyesírásról,mind a beszólásod kissfreeznek!

-1 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 11. 29. 10:47 | #7
Te is megtanulhatnád helyesen használni az írásjeleket, meg hogy a mellékneveket kisbetűvel írjuk!
Előzmény: bubi66 (6) +5 VÁLASZ
bubi66 2012. 11. 29. 10:36 | #6
[Komment megjelenítése...]
Előzmény: kissfreezer (2) -22 VÁLASZ
kissfreezer 2012. 11. 29. 10:32 | #5
A szavazati lehetoseggel nagyon kevesen fognak elni itt Erdelyben, mert nem hiszik el, hogy Magyarorszag barmit is tehet ertunk. En szemely szerint orulok, hogy vege a Gyurcsany korszaknak es remelem nem jonn vissza az a rendszer, semmilyen formaban, mert akkor csak azt tapasztaltuk, hogy Magyarorszagon romanok vagyunk, de itt Romaniaban meg magyarok. A "Bozgor" szo azt jelenti "hazatlan". Ezzel a jelzovel gunyolnak jonehanyan. En szivemben Magyar vagyok es ezt senki nem veheti el tolem.
Előzmény: bubi66 (3) +1 VÁLASZ
aen 2012. 11. 29. 10:22 | #4
JÓ kapcsolatot ápolni a külföldi magyarsággal üdvös és kötelesség is, ezt senki nem vitathatja. De szavazati jogot nem lehet egyszerűen adni, mert más országban élnek, oda fizetnek adót és járulékokat. Annak az országnak a választási rendszerébe szólhatnak ők bele, ezzel az ő döntéseikkel, azaz hogy kit választanak meg, a saját életüket befolyásolják.
Az, hogy ők ide is szavazhatnak, az ő életükre szinte nem is lesz hatással, nem ők fogják az adott kormány gazdaság-oktatás és egyéb politikáját érezni, csupán beleszólnak. Mi viszont ezt érezni fogjuk.

A magyar parlamentben tartanék fenn konzulensi helyeket olyan kérdésekben, melyek érintik a külhoni magyarságot. Vagy valami hasonló. Jelenleg így csak fidesz eszközei, mint sem tisztelt magyar rokonaink.
+5 VÁLASZ
bubi66 2012. 11. 29. 10:14 | #3

Igen , ez most így van , mi valódi .... Magyar Magyarok nem egészen így gondoljuk és nagyon reméljük , hogy nem is lesz ez mindig így .

Abban tökéletesen igazad van , hogy neked Erdély a szülőfölded és becsülendő , hogy nem akarod elhagyni sőt az is tiszteletre méltó , hogy megőrzöd az Erdélyi kultúrát , öntudatot , de ha ismered Magyarország és ezzel együtt Erdély történelmét ( a honfoglalástól kezdve ) akkor te is láthatod , hogy Erdély soha nem volt azonos Magyarországgal , nagyrészt külön fejedelemség vagy más forma de mindenképp külön identitás ezért is van külön neve : ERDÉLY .


Most 90 évvel trianon után felruházni egy olyan embert szavazati joggal aki még talán életében nem járt Magyarországon ...ennek kizárólag egyetlen oka van , mégpedig politikai , ha nem tudnátok Ti Erdélyiek kizárólag orbán hatalomvágya miatt vagytok ilyen fontosak , Szerintem ez számotokra egy rendkívül megalázó helyzet . Szavazógépnek fog használni benneteket de persze sikertelenül , mert Ti nem tudtok róla ott Erdélyben de itt Magyarországon rendkívüli módon kezd nőni a nyomás a mostani helyzet miatt ami nem sokáig tartható már .

És abban is biztosak lehettek , hogy 2014 ben lesz az első és utolsó alkalom , hogy egy levélben feladhatjátok a szavazatotokat a magyar országgyűlési választásokra , tehát ne éljétek túlzottan bele magatokat .
Előzmény: kissfreezer (2) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2012. 11. 29. 09:53 | #2
Sajnalatos, hogy az Erdelyi Magyarok letszama egyre csokken, de ez inkabb a roman nationalizmusnak koszonheto. En is Erdelyi vagyok, de en 100% -ban magyarnak tartom magam. Nem szandekozok elkoltozni sem, mert ez a szulofoldem. Nagyapaimnak is ez volt a szulofoldjuk. A Magyar allampolgarsagot nem kellett ram eroltetni. Nem is erolteti senki sem. En megtiszteltetesnek ereztem, hogy van ra lehetosegem visszakapni azt, amit a nagyszuleimtol megfosztottak, meg akkor is , ha nekem ebbol semmi hasznom nem szarmazik! Az uj torvenymodositassal, miszerint regisztracioval barmely magyar allampolgar szavazhat, en elni akarok es elni is fogok.
+1 VÁLASZ
Turmion Kätilöt
Turmion Kätilöt 2012. 11. 29. 09:51 | #1
Ha még ma is az 1920 előtti Magyarország lenne az aktuális állapot, akkor piszkosul utálná mindenki a székelyeket, a délvidékiek a felvidékieket... stb.

-1 VÁLASZ