Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
McRommel | 2012. 11. 28. 10:17 | #37
Azt a "szociális védelem" kiadást lazán le lehetne redukálni, ha munkára fognánk/kitakarítanánk pár retket.Egyből pluszban lenne a brifkó.
andorjan 2012. 11. 27. 22:10 | #36
Még az is megeshet.
Előzmény: imki (35) 0 VÁLASZ
imki 2012. 11. 27. 22:02 | #35
Maradjunk annyiban, hogy ha rám hallgatsz, azt teszel, amit csak akarsz. :)
Előzmény: andorjan (33) 0 VÁLASZ
andorjan 2012. 11. 27. 21:11 | #34
na hát ezt most fantasztikusan összeraktam. Elő az elsős könyvekkel!
Előzmény: andorjan (33) 0 VÁLASZ
andorjan 2012. 11. 27. 21:09 | #33
Mint azt ÍRTAM (érted a célzást, remélem), szerepel a távlati tervek között, hogy megtanulok olvasni.

Két lehetőség van:
Könyvelj el magadban úgy, mint a világ leghülyébb embere és törődj bele, hogy a jövőben nem válaszolok a kérdéseidre (nyugodtan találj ki bármit, hogy miért nem).

Megígéred, hogy mész, és átgondolod az életed, a világmindenséget, meg mindent, cserébe feltételezem, hogy nem direkt csinálod amit csinálsz, és érdemi válaszolt írok erre a hozzászólásodra, hogy megérthesd, amit eddig nem sikerült. (Persze a feltételezés, hogy szimplán csak nem sikerült megértened valamit, a második lehetőséggel szorosan összekapcsolódik, az első az igaz, bocsásd meg, hogy ilyen egyáltalán felmerült bennem.)
Előzmény: imki (32) 0 VÁLASZ
imki 2012. 11. 27. 14:42 | #32
Te most tényleg nem tudsz olvasni, vagy csak nem akarsz?
Írod:
"Dehát talán tévedek, és bizonyára nagyobb szükség van interaktív táblákra, mint könyvekre"

Mi lett volna, ha elolvasod azt, amit korábban is írtam?
Pl. ezt:
"És máris jutna iskolakezdésre a szegényebb családoknak."
Vagy ezt:
"ha az iskolakezdést nézzük, akkor közel 700ezer gyerek kaphatott volna ingyenesen tankönyveket ebből a pénzből"

Nem értem, hogy jön ide nálad az interaktív tábla.
Lehet, nem ártana, ha tényleg el is olvasnád, ami le van neked írva meg amit belinkelnek neked. Ez már a második eset a "vitánkban", hogy úgy reagálsz valamire, hogy el sem olvasod.
Látod, már csak miattad sem lett volna hátrány, ha nem hitéletre megy az a pénz...
Előzmény: andorjan (31) 0 VÁLASZ
andorjan 2012. 11. 27. 14:29 | #31
Jó! Mindenképpen meg fogok tanulni olvasni!

Igen, említetted. Amúgy vannak dolgok, amiket viszont én nem említettem veled kapcsolatban, de nem is érzem szükségét, úgyhogy ezt túltárgyaltuk.

Nem fogom odanyilazgatni, szerintem az opponálható hüvelykujj már elég fejlett szellemi képességeket feltételez ahhoz, hogy logikusan összerakd.

Így, ahogyan mondod, ez a most befizetett 21 milliárd, plusz még az, amit erre az emberek kényletenek lennének rákölteni valamire, ami a fizetni nem szándékozóknak is (legalább közvetetten) hasznára válna.
Dehát talán tévedek, és bizonyára nagyobb szükség van interaktív táblákra, mint könyvekre, úgyhogy az arra elvert pénzeket - bár közelebb vannak a hiányt szenvedő területhez - ne bolygassuk, inkább valami teljesen mást.
Előzmény: imki (29) 0 VÁLASZ
andorjan 2012. 11. 27. 14:18 | #30
Ez a dolog a látszólag fölöttünk állókba vetett vak hittel kapcsolatban valóban eléggé zavaró jelenség.
Azt, hogy esetleg nem tudnak róla, azt hiszem az előző válaszom alapján joggal vehetem magamra is :D (bár eléggé biztos vagyok benne, hogy nálunk ilyen dolog nincs, mert ahonnan jövök, elég pletykás egy falu, és köbgyököt kell vonni abból, amit az ember hall, képzelem ebből mi lenne)
Azt, hogy a milliárdok nem oda mennek, ahol szükség lenne rájuk, azt hiszem látja mindenki (vagy talán inkább csak remélem), a perselypénz viszont legalább egyszer megfordul a helyi kasszában. (erről mondjuk pont volt pletyka, hogy valaki lopta a perselypénzt, meg arról is, hogy mire költötte, de ez már az az eset, amikor a pulykafarmon dolgozó 10 éven keresztül milliókat húzott le a cégről azzal, hogy adogatta el az "elhullott" állatot).
Előzmény: Purple (27) 0 VÁLASZ
imki 2012. 11. 27. 14:05 | #29
"Valóban, azt írtad, hogy szerinted meg nincs szükség hitéletre, és ezt alátámaszottad egy írással, ami egyházakoról és vallásokról szól. Tényleg érdekes."
Nem. Egy "izéről" írtam, amit te vetettél fel. Tanulj meg olvasni.

"hanem arra, hogy hol van olyan rendszer a világon, ahol az emberek érdekeit képviselik az általuk valóban megválasztott képviselők"
Említettem már, hogy álomvilágban élsz? :)

"Mellesleg sok minden más van még ahonnan több, mint 21 milliárdot lehetne nyugodt szívvel átcsoportosítani. Mint mondtam, talán nem valami olyasmivel kellene kezdeni, ami legalábbis részben hasznos."
Szerinted hasznos. Szerintem nem. -> Erre elvileg megegyeztünk, hogy az emberek maguk döntésk el. Most akkor mi van? Mégse ők döntsék el?
Miért ne lehetne ezt a 21milliárdot megvonni és rábízni az emberekre, hogy fizetik-e a hitéleti támogatást saját zsebből? És máris jutna iskolakezdésre a szegényebb családoknak. ... Már csak azért is, mert az tényleg hasznos.
Előzmény: andorjan (28) -1 VÁLASZ
andorjan 2012. 11. 27. 13:59 | #28
Valóban, azt írtad, hogy szerinted meg nincs szükség hitéletre, és ezt alátámaszottad egy írással, ami egyházakoról és vallásokról szól. Tényleg érdekes.

Igen, pontosan ezt értettem az alatt, hogy bízzuk rá az emberekre a dolgokat, köszönöm, hogy nem forgattad ki a szavaimat.

Ez rész erről a négy országról más egyébbel ellentétben tényleg érdekes volt, köszönöm, jól működő rendszereknek tűnnek. (Bár nem pont erre gondoltam, hogy konkrétan az egyházi adókat hol oldják meg jól, hanem arra, hogy hol van olyan rendszer a világon, ahol az emberek érdekeit képviselik az általuk valóban megválasztott képviselők).

Szerintem olvastam Purple írásait, mivel válaszoltam is rájuk, de köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet, így biztos nem esek abba a hibába, hogy úgy válaszolok valamire, hogy el sem olvasom (rendesen).

Mellesleg sok minden más van még ahonnan több, mint 21 milliárdot lehetne nyugodt szívvel átcsoportosítani. Mint mondtam, talán nem valami olyasmivel kellene kezdeni, ami legalábbis részben hasznos.
Előzmény: imki (26) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 11. 27. 12:37 | #27
Akkor olvasgass utána. :)
Közösség bizalmát meg nem hiszem hogy elvesztik, mert vakon hisznek bennük és meggyőződésük hogy ez jár. :S Vagy esetleg nem is tudnak róla. Szerinted ha maguktól is dobálják a perselybe a pénzt az emberek, akkor majd sajnálják tőlük az adómentességet meg az állami milliárdokat? Ugyan...
Előzmény: andorjan (25) 0 VÁLASZ
imki 2012. 11. 27. 12:35 | #26
"Ahonnan én jövök (bár bizonyára elvarázsolt hely), ott az emberek normálisabb része megindokolja a véleményét"
Bármilyen hihetetlen, én megindokoltam. Csak éppen te voltál az, aki nem voltál hajlandó elolvasni a forrást.
És most te kéred számon rajtam azt, hogy indokoljak? Érdekes. :)
Olvasd el, amit linkeltem. Ennyi.

"Abban teljes mértékben egyetértek, hogy a döntést rá kell bízni az emberekre, nem csak néhányra és nem csak ebben az ügyben."
Nagyon helyes. Akor mindenben egyetértünk.
Meg kell vonni az állami támogatást, és majd az emberek (aki akarja) fizeti. Máris rá van bízva az ÖSSZES emberre, hogy mennyire is fontos neki a téma. ;)

"Komolyan érdekel, mert sokat gondolkozom rajta, hogy van-e ilyen a világon, de eddig nem találtam."
- Németország: Itt egyházi adót szed az állam, de csak annak kell befizetnie, aki valamelyik felekezethez tartozik. Ha nem tartozik egyikhez sem, nem kell egyházi adót fizetnie.
- Svédország: Hasonló Németországhoz. Van egyházi adó, de aki nem tartozik felekezethez, az nem fizeti. Illetve támogatják az egyházi iskolákat, de csak ha betartanak bizonyos elveket.
- Egyesült Királyság: Itt csak a vallási iskolák vannak támogatva, az is csak olyan szinten, mint az állami iskolák, plusz több kikötés is van, hogy mit kell tanítaniuk és hogyan.
- Spanyolország: A katolikus iskolákat támogatja az állam, mást már nem.
Szerintem a német rendszer nekünk is teljesen jó lenne.

Lehet, hogy szóltál, hogy a vallás és a hit nem ugyanaz, de itt 21milliárdról van szó, amit a felekezeteknek ad az állam. Ez alól ki lehet bújni azzal, hogy a "hit az fontos és az nem vallás", de ez nagyon erőltetett. Purple jól megfogalmazta a lényegét, olvasd el.
Előzmény: andorjan (19) 0 VÁLASZ
andorjan 2012. 11. 27. 12:34 | #25
Az adómentességről és az ingyen nyaralásról eddig nem hallottam, de erre is csak azt tudom mondani, hogy aki komolyan veszi a hivatását, az már csak azért sem él vissza a helyzetével, mert ezzel elveszíti a közösség bizalmát, anélkül meg járathatja a száját.
Aki ezt igazán komolyan gondolja, annak ez könnyen meghaladhatja a nyolcórás munkaidőt, és önzetlenség, meg elhivatottság ide, vagy oda, élni kell valamiből.
Előzmény: Purple (24) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 11. 27. 12:26 | #24
Akkor azok folytatják eme nemes tevékenységüket tovább, legalább kiderül ki az aki önzetlenül és komolyan gondolta.
Előzmény: andorjan (22) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 11. 27. 12:25 | #23
Ja és akkor még az adómentességről, meg ingyen nyaralgatásról nem is beszéltünk. Mi köze ennek a "rászoruló" Marinénihez? Marinéni nem azért akarna fizetni, hogy áztassák a seggüket a papok a termálvízben, hanem azért hogy lenyomjon egy misét, de ehhez megint csak nem kellene pénz, illetve minimális ha nagyon kukacoskodni akarunk mindenen...
Előzmény: andorjan (21) 0 VÁLASZ
andorjan 2012. 11. 27. 12:22 | #22
Igen, erre én is gondoltam, amikor azt írtam.
Viszont ha kirántunk mindent a vallás alól, akkor kérdés, hogy mi lesz azokkal akik valóban a jót szolgálták az egyházon belül. Remélhetőleg az emberek felismernék ezt, és támogatnák őket, de ehhez ugye jó lenne az a pénz, amit erre már beszedtek.
Gyökeresebb változás kell ide, olyan, ami áthatja mind az egész társadalmat államostul-vallásostul-mindenstül.
Előzmény: Purple (20) 0 VÁLASZ
andorjan 2012. 11. 27. 12:15 | #21
Na igen, de itt a gond szerintem az, hogy talán nem is azoknak van a legnagyobb szükségük erre az egészre, akik képesek lennének fenntartani, hanem azoknak, akiknek nem telik rá.
A szegényebb rétegek fiataljait valahogy tisztességre és becsületességre kell nevelni, és bármilyen rossz dolgok keringenek is az egyházakról, vannak azok kötelékében olyan emberek, akik alkalmasak erre a feladatra, és úgy képesek használni a tudásukat (ilyen szempontból mindegy, hogy hány helyen fordult az meg, míg valaki belírta a bibliába), hogy azzal nem ájtatosmanókat, hanem önálló gondolkodásra képes, tisztességes embereket csináljanak a gyerekekből, vagy legalábbis hozzájáruljanak az azzá válásukhoz.
Félreértés ne essék, egyáltalán nem azt mondom, hogy aki szegény, az lop-csal-hazudik, és akinek pénze van, az jó ember, mert láttam tisztes szegénységet, és a tévében is mutattak már mai politikust. Annyi csak, hogy ez a világ rosszra kényszeríti a szegény embert, és ha nem lát más megoldást (mert már a szülei sem voltak olyan szerencsések, hogy legalább tisztes szegénységbe szülessenek), vagy elhitetik vele, hogy lophat is, úgyhogy minek kapálni, meg ráadásul fék sincs, akkor a sztereotípia beigazolódhat.
Előzmény: Purple (18) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 11. 27. 12:00 | #20
A valláshoz kell hit, a hithez nem kell vallás, de pénz se. :D És még mindig az ablakon kidobott milliárdokról van szó ami bizony a vallásba van belepumpálva, hit ide vagy oda.
Előzmény: andorjan (19) +1 VÁLASZ
andorjan 2012. 11. 27. 11:52 | #19
Örülök, hogy olyan figyelmesen elolvastad a hozzászólásomat, ahogy én a tiédet, ha már méltattuk arra a másikét, hogy válaszoljunk rá.
Éppen ezért a LOL-lal végződő megjegyzésedet nem is méltatnám bővebben.
Ahogyan ezt sem:
"- Másrészt azért élsz álomvilágban, mert azt gondolod, hogy ami hitéleti támogatásra megy, abból majd a hívek járnak jól, és rájuk lesz fordítva a pénz. Ki kell ábrándítsalak: nem így van. :)"

Ellenben ezt igen:
"Legalábbis szerinted. Szerintem meg nincs."
Ahonnan én jövök (bár bizonyára elvarázsolt hely), ott az emberek normálisabb része megindokolja a véleményét, nem pedig egyszerűen odahányja, hogy aztán mindenki gyönyörködhessen benne, de legalább akkor pótólja ezt a hiányosságot, ha erre megkérik. Úgyhogy kérlek, kíváncsi vagyok a véleményed hátterére.

Abban teljes mértékben egyetértek, hogy a döntést rá kell bízni az emberekre, nem csak néhányra és nem csak ebben az ügyben. Amúgy tudnál mondani nekem olyan országot, ahol ez így működik? Gondolom értelmes országok alatt Te is ezt értetted. Komolyan érdekel, mert sokat gondolkozom rajta, hogy van-e ilyen a világon, de eddig nem találtam.

"- Egyrészt azért, mert a hitélethez nincs szükség pénzre...."
Erről a véleményemet, ha érdekel, megtalálod Purple hozzászólásra írt válaszomban.

Örülök, hogy továbbra is elbeszélünk egymás mellett, mert míg én felhívtam rá a figyelmet, hogy szerintem a vallás meg a hit nem ugyanaz, és én a hitről beszélek, a Te mondandód továbbra is a vallásról szól, és ezt az ellentétet az sem oldja fel, ha egymás mellé teszed a két szót. Mint mondtam, a kettő szerintem nem ugyanaz (a valláshoz kell hit, de a hithez nem kell vallás, de ez már csak játék a szavakkal, mert ugye vallásnak is sok minednt lehet nevezni, talán a különbséget inkább érezni kell).

Az utolsó bekezdésedhez annyit fűznék hozzá, hogy igen, sajnos túl rossz emberek vannak túl jó helyen, és ez belülről rohaszt el minden jót.
Előzmény: imki (12) +1 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 11. 27. 11:45 | #18
És most nem az esküvői papra gondoltam, nyilván csúszik neki is a zsebébe a családtól, félreérthető volt a példamondatom miatt, az általános papi meg vallási tevékenységekre gondoltam, hogy azt fizesse más ha neki kell.
Előzmény: Purple (17) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 11. 27. 11:40 | #17
Ez mind szép és jó, el kell tartani, akkor tartsa el az aki igényt tart rá. Ha valaki az esküvőjére vőfélyt akar, azt sem az állam fizeti hanem a kedves család. Papot, sámánt, rabbit se fizessen más, hanem az akinek szüksége van az ő "szolgáltatásaira".

Én is jártam hittanra és templomba, és nekem is kialakult erről a véleményem, ezeket olvashatjátok itt a vallásos postok és megnyilvánulások megjelenésével egyenes arányban. ;D
Előzmény: andorjan (16) +1 VÁLASZ
andorjan 2012. 11. 27. 11:21 | #16
Amennyire én látom, közösségi tevékenységeknek általában vannak költségei. Persze, lehet bármit csinálni a szabad ég alatt is, ez csak elhatározás kérdése, de például a papot, vagy sámánt (mivel úgy látom itt most nagyon kardoskodunk a modern vallások ellen, pedig részemről ez nem képezi vita tárgyát, én nem a vallásról beszéltem, mint azt hangsúlyoztam is) valamiből illik és illett eltartani, mert nyilvánvaló, hogy ő a munkájával nem teremt kézzel fogható, eladható eszközt.
Másrészt persze nem is biztos, hogy muszáj közösség a hithez, ezen őszintén szólva még nem gondolkoztam, bár kétségtelen, hogy egy hit akkor terjed, ha az emberek beszélnek róla egymás között. Ha mindenki le tudná ezt rendezni otthon, akkor valóban nem kellene rá pénz, talán még biblia sem.
A színarany trón pedig már megbocsáss, de egyrészt hatalmas közhely, másrészt nem értem mit akarsz ezzel nekem bizonyítani, számomra is nyilvánvaló, hogy az egyházak a történelem során összeharácsoltak maguknak mindefélét, és folyik ez nyilván ma is, ez szerintem is elítélendő.
Azzal ellentétben, amire "Higgyetek ingyen!" mondatod enged következtetni, én sem járok templomba (bár jártam sokáig), csupán láttam a dolgokat mind belülről, mind kívülről, és ez alapján kialakult egy véleményem a dologról. Te hogy vagy ezzel?
Előzmény: Purple (11) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2012. 11. 27. 09:59 | #15
Hiányolom az adatok forrását... Ahogy nézem, a KSH-val nem mutat egyezőséget.
Azt sem értem többek között, hogy a százalékok mit jelentenek. Sejtem, de nem találtam róla infót. Jobban belegondolva számos dolog nem világos...
Purple
Purple 2012. 11. 27. 08:03 | #14
Ebben a témában szerintem mindig egyet fogunk, ahogy olvastam a többit régebben is. ;D
Előzmény: imki (13) 0 VÁLASZ
imki 2012. 11. 27. 07:59 | #13
Nini. Egyetértünk. :)
Előzmény: Purple (11) 0 VÁLASZ
imki 2012. 11. 27. 07:58 | #12
"Egyrészt most nincs kedvem ilyet olvasni, jön elég gyűlölet enélkül is, másrészt ránéztem, és pontosan tudom, mit találnék benne, tele van vele az internet."
Ennyire kellemetlen elolvasni a tényeket? :)) LOL

"hogy szükség volt és van ma is a hitéletre"
Legalábbis szerinted. Szerintem meg nincs.
Éppen ezért a legjobb, ha rábízzuk az emberekre, hogy nekik mennyire fontos. Majd ők eldöntik.
Értelmes országokban legalábbis így szokták, és nem arra alapoznak, hogy pár agyament ájtatosmanó mint vélekszik.
De hiszed vagy sem, megoldható az is, hogy az emberek ezt megszavazzák. Egy régi, azóta már megszűnt semleges fórumon tettem fel ezzel kapcsolatban egy kérdést. Jó idő elteltével több, mint 450 válasz érkezett rá. Igaz, nem reprezentatív, de 85%-uk azon a véleményen volt, hogy mindenki maga tartsa el a saját vallását. 5% körül volt, aki azt válaszolta, hogy tiltsuk be az összeset. 10% körül volt, aki továbbra is támogatná a megszokott módon.
A 85% egy jó részében vallásos hívő emberek nyilatkoztak úgy.

Emellett csak szerényen súgom meg, hogy szerintem álomvilágban élsz.
- Egyrészt azért, mert a hitélethez nincs szükség pénzre. Az, hogy ki miben hisz, és hogyan gyakorolja a vallásást, nem pénz kérdése. Pláne nem pénz kérdés mondjuk egy keresztény vallásnál. Sőt, ott kifejezetten nem lenne az (már ha kicsit is ismered a keresztény tanításokat).
- Másrészt azért élsz álomvilágban, mert azt gondolod, hogy ami hitéleti támogatásra megy, abból majd a hívek járnak jól, és rájuk lesz fordítva a pénz. Ki kell ábrándítsalak: nem így van. :)

"Az emberek életére régen is jótékony hatással volt, mert vigaszt nyújtott az akkori körülmények között."
Persze. A vallás és a hit mindig is kiválóan megoldotta azokat az emberi problémákat, amelyek a vallás és a hit nélkül nem is léteznének. :)

"Itt például az értékrend teljes felborulására gondolok, ez pedig jelentős gondokat okoz."
Az értékrendet nem igazán kellene idekeverni. Pláne akkor nem, ha az ember álomvilágban él.
Az emberi értékrend mindig minden korban változott. Most is azt teszi. Ennek semmi köze a hithez.
Emellett azért a "modern", vallás nélküli értékrend sokkal értelmesebb és követhetőbb, mint a keresztény vagy a zsidó értékrendből fakadó maszlag. Társadalmi szempontból is lényegesen hasznosabb. Gondolj csak a felvilágosodásra, és az azt követő dolgokra. Ha még mindig a vallás és a hit lenne előtérben, akkor most nem csak hogy technikai szempontból nem írogatnál ide, hanem egyébként sem tehetnéd meg, hogy kifejtsd a véleményedet.
Nem tudom, hogy vagy vele, de szerintem a vallás nélküli értékrend lényegesen elfogadhatóbb, mint a dogmatikus erőszakrendszerek.

"Amúgy mondják, hogy épült be bőven a magyarországi kereszténységbe a régi hitből, szóval bár felváltotta, meg tönkrevágta, meg egyebek, kiírtani nem tudta."
Ez rátelepülés. Amit nem tudott kiírtani a kereszténység erőből, arra rátelepült.
Hogy mást ne mondjak, ott van például a karácsony esete. Ugyebár itt elvileg Jézus születését ünnepeljük. (Most abba már ne is menjünk bele, hogy Jézus történetei, azaz az Újszövetség tetemes része egy plágium, lopott anyag.) A lényeg, hogy Jézus nem decemberben született, már ha született (a korai keresztények sem akkor ünnepelték). Ja, és nem a vasárnap volt a pihenőnep sem, hanem a szombat! Nézz utána az első niceai zsinatnak (325-ben volt), hátha érnek majd téged meglepetések. :)
A másik vallás kiírtásában ezek a megoldások sokszor voltak alkalmazva a kereszténység részéről.

"Mellesleg ahol az egyházi személyek fölösleges javakra szórják a pénzt, ott nincs is velük szemben olyan bizalom"
Részben tény. Jelenleg a vallásokkal és az egyházakal szemben egyre kisebb a bizalom. Ez köszönhető a továbbra is dogmatikus berendezkedésének, a mindenkit irányítani akaró felfogásnak, a pénz- és hataloméhségnek, meg a rengeteg pedofil eset kiderülésének és azok rejtegetésének. Most már csak azt tartja életben ezeket a szervezeteket, hogy még mindig benne vannak a politikában és még mindig tudnak élősködni a társadalmon.
(Holott a megtisztulásukhoz éppen az lehetne az első lépés, hogy ne kapjanak állami támogatást.)
Előzmény: andorjan (10) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 11. 27. 07:45 | #11
És a hitre úgy amúgy mi a 'szért kell pénz??? A hit az nem megvan valakiben akkor is, ha egy csepp parfümben áll a puszta közepén? Minek erre költeni? Higgyetek ingyen!

Minden pénz ami a vallásra megy el felesleges pénz. Mi kell a valláshoz? Egy szál biblia meg az ember. Ha ez nem megy színarany trón meg gyémántberakásos aranykereszt nélkül, akkor lehet el kéne gondolkodni hogy az "értékrend" szót kinek is kéne elemezgetnie...
Előzmény: andorjan (10) +1 VÁLASZ
andorjan 2012. 11. 27. 02:03 | #10
Aha. Egyrészt most nincs kedvem ilyet olvasni, jön elég gyűlölet enélkül is, másrészt ránéztem, és pontosan tudom, mit találnék benne, tele van vele az internet.
Gondolom elkerülte a figyelmedet az a tény, hogy hitéletet írtam, nem pedig vallást (mert nyilván nem szándékosan tettél úgy, mintha vallást írtam volna, hogy aztán folytathasd, amit elkezdtél).

Szerintem a kettő között van némi különbség (ha már így szóba jött, köszi, most meg én folytatom, amit elkezdtem), ráadásul elég lényeges. Nem szükséges magyarázni, hogy mi újság az egyházakkal, és azt sem, hogy ez a pénz a mai állapotok között nem tölti be elvi szerepét.
Amit mondani szerettem volna, az annyi, hogy szükség volt és van ma is a hitéletre, meg annak támogatására is, mivel nem biztos, hogy azok a rétegek, amelyeknek a legnagyobb szüksége lenne rá, önerőből fenn tudják tartani az azt biztosító rendszert. Ha van ilyen rendszer, és az jól is működik, akkor végül az egész társadalomnak hasznára válik, szerintem belátható, hogy miért.
Az emberek életére régen is jótékony hatással volt, mert vigaszt nyújtott az akkori körülmények között. Hit kérdése, hogy ennek a vigasznak volt-e valós alapja, az viszont tény, hogy legalábbis depresszióba nem engedte süllyedni a társadalmat, és pontosan ez az, amiért szerintem ma is szükség van rá, mert ahogy én látom, szellemileg a társadalom jelentős része az akkori szint alatt, vagy legalábbis annak közelében van. Itt például az értékrend teljes felborulására gondolok, ez pedig jelentős gondokat okoz.

(Amúgy mondják, hogy épült be bőven a magyarországi kereszténységbe a régi hitből, szóval bár felváltotta, meg tönkrevágta, meg egyebek, kiírtani nem tudta.)

Egyébként ahonnan én jövök, ott a pap bácsi olyan autóval jár, amire valóban szüksége van ahhoz, hogy vasárnap délelőtt 3 településen tartson misét. Mellesleg ahol az egyházi személyek fölösleges javakra szórják a pénzt, ott nincs is velük szemben olyan bizalom, ami ahhoz kellene, hogy a vallás betöltse azt a szerepét, amire elvileg hivatott. (Persze ugyanez a séma ráhúzható a politkára is blabla.)
Előzmény: imki (8) -1 VÁLASZ
csimicsanga 2012. 11. 26. 22:14 | #9
LOL! Van aki azt hiszi hogy jobb lesz pár éven belül, és az EU, valamint a "nagyok" engedik" azt hogy Te magadtól megtermelj mindent? bárkire-bármire szavaz. Fejünk a guillitine alatt. Ostobák vagytok, de így talán nem fog annyira fájni....
2 év és vége....


imki 2012. 11. 26. 22:05 | #8
Aha. Tényleg frankón működött.
Lássuk csak ezt a csodálatos működését ennek az "izének".

- Első körben mondjuk olvasd végig ezt:
http://www.antidogma.hu/node/3608
Roppant érdekes tényeket fogsz benne találni arról, hogy a vallás (élükön a papsággal) milyen nagy "hasznot" is hajtott a magyarság számára. ... De azért ne lepődj meg az írás olvasása közben, ha egy elég hosszú felsorolást fogsz kapni olyan dolgokról, mint a kommunista rendszernek való maradéktalan behódolás, a Habsburg hatalom teljes körű kiszolgálása a magyarság ellen, mindig a pénzt és a hatalmat szem előtt tartó felfogás, és hasonlók. :)
- Másodsorban ne feledkezzünk meg a nálunk ugyan nem olyan nagy mértékű, de azért jelen lévő inkvizícióról, eretnekek üldözéséről, boszorkányperekről, és hasonó áldásos mulatságokról sem. Igazán felüdítő lehetett a vallás jóvoltából máglyákon végezni, vagy üldöztetve lenni. Mindezt persze a szeretet nevében.
- Azt se feledjük el, hogy a keresztény vallás az elmúlt 1000 évben (sőt, már annak elején) teljesen tönkrevágta a régi magyar hitet, gondolkodásmódot, és az írásbeliséget.
- És legfőképpen ne feledjük el, hogy most 2012.11.26. van. Az, hogy 1000 évig ki mit csinált, nem hiszem, hogy feljogosítja arra, hogy a jelen rendszerben élősködjön mások kárára. (Pláne nem, ha azt megelőzően 1000 éven át is azt tette.)

Most lássuk, mi hasznot is hozott a felettébb támogatott keresztény és zsidó vallás a magyarságnak:
- ...
Vége.
Ha esetleg tudsz még felsorolni ilyet, szólj.

A fentiek alapján akárhogy nézem, a 21milliárd bizony sok az olyan szervezetek számára, amelyek évszázadokon keresztül csak élősködtek a magyarságon, és nem egyszer árulták el, tettek keresztbe, vagy álltak nyíltan szembe azzal.
Főleg sok az a 21 millárd a jelen gazdasági viszonyok között.

Megértem én, hogy vannak vallásos emberek, akiknek ez fontos.
De akkor vegyék a fáradtságot, és tartsák el ők a saját egyházaikat a saját pénzükből, ne pedig a közjavakból ájtatoskodjanak. Mint ahogy értelmes országokban ez működni szokott.
Nem szétverésről van itt szó, hanem arról, hogy az fizesse, akinek ez fontos. Sokaknak fontos az állatmenhelyek működése, mégsem ad rá az állam 21 milliárdot évente.
Nem tudom, hogy vagy vele, de nekem fontosabb az, hogy ez a 21 milliárd mondjuk az oktatás támogatására legyen elköltve (ami valóban mindenkinek érdeke, ellentétben a vallással), mintsem a pap bácsik új autóira.
Előzmény: andorjan (7) +1 VÁLASZ
andorjan 2012. 11. 26. 19:57 | #7
Azt azért vágod, hogy itt a környéken volt valami izé, aminek szerves része volt a hitélet, és egész frankón működött úgy ezer évig? Lehet, hogy nem ezt kellene szétverni először, bár ez csak az én véleményem.
Előzmény: imki (5) 0 VÁLASZ
7sleeper 2012. 11. 26. 18:10 | #6
unortodox csalások ellen nem lehet ortodox csúsztatásokkal "küzdeni"
ez az egész bajnai-féle (USA-ból, soros által is fő-pénzelt) haza és haladás hiteltelen
úgy ahogy van

aki tisztában van a matematikai alapműveletekkel az ránézésre meg tudja mondani, hogy
a gazdálkodó szervezetek befizetéseit elnagyolták a lakosságit alulméretezték
ráadásul a szociális védelem a kiadási oldalon olyan színben van feltüntetve, mintha azt
a gazdálkodó szervezetek fizetnék, ráadásul erőn felül

ami tény, csak nem úgy, ahogyan bajnaiék előadják, hiszen nem a gazdálkodó, vállalkozói réteg fizeti be az egészet
hanem a "lakossági" is odateszi a magáét
jól látszik, hogy honnan faragnának le, kinek kedveznének inkább soros-clinton-bajnai-fieldék-együtt

dehogyha a gazdálkodó szervezeteknek engednek, akkor azok nem fogják önként a szociális juttatások helyett a béreket emelni, egyszerűen lenyelik a hasznot. és akkor az újabb "adómentességükre" kiadott pénz is hiányozni fog. retardált barmok, a gombhoz a kabátot típusú staisztikai hazudozásukkal. még egy fokkal rosszabbak, mint matolcsyék. pedig az nem semmi..
imki 2012. 11. 26. 17:32 | #5
Külön savallom a 21milliárdos hitéleti támogatást.

A 21milliárd forintból saccra olyan 4ezer kisebb garzonszerűséget lehetne felhúzni. Vagy 2ezer kisebb lakást. Évente.
Csak tudnám, hogy a nagy rózsafüzér-morzsolgatás közben eszébe jut-e a sok ájtatos manónak, hogy miközben ő teli pofával ájvékolja a miatyánkot, aközben több ezer embertársa a szabad ég alatt kénytelen átvészelni a telet? Vagy eszükbe jut, csak a nagy keresztényi/egyéb szeretet nevében pont lesz@rják?
Csak mert ha érdekelné őket egy fikarcnyit is, akkor csak fel kéne szólalniuk ez ellen, nem? Ott ülnek hetente a jóisten rezidenciáján, elvileg beszélgetnek is egymással. Ilyesmi nem kerül esetleg szóba náluk?

A 21milliárd forintból közel 200ezer gyerek kaphatna a tanítási napokon ingyenes menzát (tízórai-ebéd-uzsonna).
De ha az iskolakezdést nézzük, akkor közel 700ezer gyerek kaphatott volna ingyenesen tankönyveket ebből a pénzből. (Csak megsúgom, ez kb. minden második 18 év alatti tanulót jelenti!) Vajon jól jött volna a szegényebb családoknak ez a pénz? Hát hogy a büdös francba ne jött volna jól! Mikor anyuka meg apuka meglátja a tankönyvárakat, szerencsétlenek lábon hordják ki az infarktust. Csak nem ártott volna ezt a pénzt inkább az ingyenes tankönyvekre költeni, mintsem holmi hitéleti maszlagra, amit kevesebb, mint az ország 20%-a vesz komolyan. De lehet, tévedek.

Jah, dejszen a templony felújítása meg a pap bácsi Audija fontosabb ennél! Nemdebár? Dedebár.
Szakadt volna a fejük az anyjukba...
imki 2012. 11. 26. 16:57 | #4
Lehet, rosszul látom, de nálam úgy jelenik meg mindegyik év, hogy mindig van valamennyi hiány.
Most őszintén. Hogy a jó büdös francba lehet úgy irányítani egy országot, hogy soha még csak egy kis plusz pénz sem jött össze? Pláne éveken, évtizedeken keresztül...

Ja, hogy 1000milliárd megy el évente ilyenre?
"Ide tartozik a parlament, a köztársasági elnök és a miniszterelnök hivatala, az önkormányzati testületek és a külföldön működő magyar követségek működtetési költsége, valamint a költségvetésért felelős minisztérium, a külügyminisztérium, az adó- és vámhivatal, illetve az államadósságot kezelő szervezet működéséhez szükséges források."

Meg további 1000milliárd megy el ilyenre?
"Betegség, baleset vagy rokkantság miatti keresőképtelenség idejére részleges vagy teljes jövedelempótlás és természetben nyújtott ellátás."

Hát csókolom a kis kezüket. Ezért tart itt az ország. Többek között.
MecHa 2012. 11. 26. 15:18 | #3
azért ez qrva jó... cirka 7 milliárd Ft megy külföldi gazdasági segélyekre... értem én hogy vannak tőlünk szarabb helyzetben lévő országok, de ebből az összegből pl lehetne normális fűtés legalább az általános iskolákban...

ja meg visszakanyarodva a nyugdíjakra (gondolom emiatt íródott ez a posztszöveg), mivel 1,7 millió nyugdíjas van az országban könnyű kiszámolni hogy átlagosan kb 89000 Ft jut fejenként...
Budapesten az átlag nettó kereset Kb 110000 Ft fejenként...

A külömbség csak annyi, hogy ha két kereső is van a családban azért elvárható hogy legalább 2 gyereket is neveljenek azaz csak 55 ezer jut fejenként... és akkor most várom a mínuszokat, meg szidalmazó kommenteket miután felteszem a kérdést:

Akkor most miért is annyira szemét,debil,kirekesztő, nem megértő, és nem utolsóként felsorolva sóher suhanc az akinek bármi problémája van a nekik járó ingyenes utazással, gyógyszertámogatással és egyéb juttatásokkal?

És ne felejtsük ki hogy akinek az átlag kereset alatt van a fizuja ugyanúgy fizet ezek után, akinek meg az átlag felett van a nyugdíja ugyanúgy nem, és azt se felejtsük el hogy ebben az összegben nincsenek benne ezek a juttatási tételek mert az külön tételben van felsorolva az egészségügynél, és közlekedésnél...

andorjan 2012. 11. 26. 14:52 | #2
Ezzel ezen a listán 45. Magyarország.
http://www.nationmaster.com/graph/eco_gro_nat_inc-economy-gross-national-income
Érdekes egyébként, hogy a hiány elvileg
742.038.000.000. Forint, adósságkezelésre pedig
1.117.026.000.000 Forintot kültünk.
Sajnos nem találom azt az ábrát, amit mostanában láttam valahol, ami az államadósság megoszlását mutatja (meg amúgy mellette van más országoké is), de úgy látom, hogy néhány tökös gyerek, ha jó helyre kerülne, egész könnyen megoldhatna itt bizonyos problémákat.
ismeretlen 2012. 11. 26. 12:59 | #1
Vannak érdekes tételek. Azért az furcsa, bár nem értek hozzá, hogy a kultúra és szabadidő vagy mi jóval több, mint a mezőgazdaság.