Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Botos Vendel
Botos Vendel 2012. 10. 04. 19:01 | #5
há jo van....
Előzmény: Stickhorse (4) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2012. 10. 03. 23:33 | #4
Igen, Kína "robanthatna atomot", bár kétség kívül nem az én elveim alapján, nekem ugyanis ilyen elvem nem létezik. Nem "elvem", hogy amit valakinek "szabad", azt utána másnak is. Senkinek sem lett volna "szabad".

Az viszont meggyőződésem, hogy a Kínával szemben uralkodó nemzetközi közhangulatot egyre inkább a félelem határozza meg. A nagyon erős gazdasági félelem. A "rablógazdálkodó Kína" képét nem a környezettudatos gondolkodásmód szülte, mint ahogy a jüan konvertibilissé tételét sem azért szorgalmazzák a nyugati partnerek, mert tetszik nekik a kínai bankó.

Érdekes módon az olcsó iPhone gyártására bevezényelt kínai munkástömegekkel kapcsolatban soha nem dobálóznak a "rablógazdasággal". Amikor hulladékégetőt épít a nyugati a falu szélére, akkor infrastruktúrát fejleszt, meg munkahelyet teremt, amikor a kínai festékgyárat épít a belső területekre, aztán visszatelepít oda néhány ezer keleti parti középosztálybelit, ezzel demográfiailag jól elosztott és masszív belső piacot teremtve (ami Európában csak álom), akkor "rablógazdálkodik"...hát hogyne.

Bezzeg a nyugatiak kvótakereskedelme (amiben érdekes módon az USA valamiért nem hajlandó részt venni) meg maga a színtiszta környezetvédelem...

A környezettudatosság nem zavar...az álszentség igen.
Előzmény: Botos Vendel (3) +2 VÁLASZ
Botos Vendel
Botos Vendel 2012. 10. 03. 19:41 | #3
az elvedet követve robanthatna atomot is, aztán minden "civilizácio utánacsináhatná mer nekik is jár a pusztitás joga.....
Előzmény: Stickhorse (2) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2012. 10. 03. 18:32 | #2
Kína rohamos fejlődésen ment keresztül az elmúlt 10 (inkább 30 évben)? Igen. Időközben jelentős környezeti károkat okozott? Hogyne. Van "joga" a "nyugati világnak" ezért ujjal mutogatni, miután ugyanezt tette több mint 100 évig? Közel sem.

Fél a nyugati világ Kína rohamos gazdasági fejlődésétől? Nyilvánvaló. Kínát a túltermelés és az ingatlanpiaci lufi fogja a romlás szélére taszítani? Merem állítani, hogy szinte kizárt.

Hogy mi állíthatja meg Kína élre ugrását? A szocialista piacgazdaság túlzott kiterjesztése. Féltem őket a jüan konvertibilissé tétele után, kíváncsi vagyok, milyen módon fognak ellenállni a nemzetközi pénzpiaci mozgások negatív hatásainak.
Milanista99 2012. 10. 03. 16:40 | #1
One does not simply walk into Mordor...
+1 VÁLASZ