Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
kotta 2012. 08. 07. 13:31 | #158
Aki már ebből is anyagi kérdést csinál az szerintem el van tévedve: egy teljesen normális tesiórához elég egy füves rét meg egy labda. Lehet tornázni, focizni, kézizni, akármit lehet. A tanerőhiány már gond lehet, bár messze nem értek egyet azzal, hogy csak megkeseredett lúzerek vagy katonaagyú izomgépek lennének a tesitanárok. A kivételeknek meg ezúttal nem tisztelet, hanem ők menjenek kapálni vagy más melóba.
A kötelező tesióra meg marha jó ötlet: ha nem volna kötelező, még jobban elszaporodnának a világfájdalmas emó-szcín-akármi hurkagyurkák és a löttyedt és/vagy nyávogós tüncibüncicukicicák. Belőlük sajna felnőttként se lesz jobb... Ezek eü. (ebben értve pszichológiait is!) ellátása nagyságrendekkel durvább tétel, mint két kapu vagy 3 kötél vagy 5 zsámoly.
Gyerünk ki mozogni!

Emlékek: az én tesitanárom bájgúnármenőcsávó volt, néha eszébe jutott a tananyagféle, és akkor azt tényleg rendesen végigcsináltuk (talajcuccok, tornaszerek) de 80%-ban végigfociztam a tesiórákat. Eredmény: volt kondim, elküldtek futni még valami diákolimpiára is, és nekem speciel mindvégig tetszett a dolog.
MilkeDriwe 2012. 08. 06. 18:41 | #157
Ez mind szép és jó... De csatlakozom az előttem szólókhoz: A mi sulinknak van: 1 tornaterme, amit ketté lehet mondjuk választani + ha jó idő van akkor ki lehet menni az udvarra, ahol van 2 pálya, meg van még egy konditerem. A mi sulinkban az első, ötödik és nyolcadik osztályra vonatkozik ez egyelőre... De ez nagy szar így ahogy van... Mert így is sok osztály, majd a teremben fog futkorászni vagy pedig az iskola körül körbe-körbe...
Nope 2012. 08. 06. 18:34 | #156
A tanulási zavarokért az idióta reformok a felelősek, és most egyáltalán nem a plusz tesire gondolok, hanem az írás/olvasás tanításától kezdve, az érthetetlen nyelven leírt matek példákon keresztül az egész palettára. Fel nem tudom fogni, hogy miért nem volt jó az a rendszer amivel én 20 évvel ezelőtt tanultam, sokkal könnyebb volt ugyanazt a tudásanyagot elsajátítanom vele, mint amit öcsémre erószakoltak rá reform címen 11 évvel később.
Előzmény: cripio (155) 0 VÁLASZ
cripio 2012. 08. 06. 17:38 | #155
Hátha már ennyire kettévesszük a dolgot (sport vagy mozgás), akkor én azt mondanám, hogy nem a tesiórák számát kellene növelni. A mozgás oké, de azontúl már szerintem magánügy (családi ügy) eldönteni, hogy a delikvens akar-e a mostaninál több ténylegesen nevelő módszeres testedzést. Bár ez magánvélemény.
"az utóbbi években miért van egyre több tanulási zavarral küzdő gyermek az iskolában?" ezt valószínűleg nem néhány fekvőtámasz fogja megoldani
Nekem az a (csekély) tapasztalatom (ismét csak a környezetemben élőkből kiindulva), hogy igen, a gyerekek trehányabbak, feleselnek stb, viszont a szülők se foglalkoznak annyit a gyerekeikkel. A nevelés is teljesen átalakult (de ez rohadtul tág probléma,és nem itt fogjuk megváltani a világot)
Előzmény: notaprisoner (153) 0 VÁLASZ
notaprisoner 2012. 08. 06. 14:05 | #154
De amúgy a több szabad levegőt támogatom! :)
Előzmény: cripio (152) 0 VÁLASZ
notaprisoner 2012. 08. 06. 14:04 | #153
Ezt amúgy én már felvetettem korábban is... Amúgy nem minden osztályban van 40 gyerek... Ha már ennyire a saját példánkból indulunk ki, mi úgy 24-en voltunk általánosban (és ez eléggé általános létszám volt akkoriban, noha évfolyamonként 3 osztály volt, viszont mostanában tudtommal már csak 2 van...). A gimit kezdtük úgy 40-en, aztán érettségire 30-an maradtunk, de ott meg volt akkora tornaterem, hogy 70-80 ember, még ha szűkösebben is, de befért volna... (mert amúgy nem volt minden osztály ekkora létszámmal...)

A mozgás kell, de a szabad mozgás (szabad játék) nem elég. Nem azért van testnevelés óra, hogy legyen valami, amúgy meg le van szarva... Megvan a maga módszertana, és fiziológiás alapja annak, amit ideális esetben testnevelés órán testi- és mozgásfejlesztésnek "nevezünk" (én nevezek...). Még mielőtt vad ötleteket szülne a mondat, itt arra gondolok, hogy egy átlagos fejlődésmenetű gyermek, akinek nincs semmilyen mozgásfejlődési rendellenessége, x idő alatt y fejlesztéssel képes lesz pl. a szekrényugrásra, vagy kötelet mászni az életkorának megfelelően. Mármint, ha a tanár szemszögéből nézem... (Noha le kell szögezni, a példákkal nem arra akartam célozni, hogy szekrényugró vagy kötélmászó bajnokot neveljünk a gyerekből!!!)

Amúgy meg testnevelés alatt a saját korlátaink legyőzéséről, önmagunk testi (és lelki!) fejlesztéséről, valamint a mozgás megszerettetéséről és életmódunkba való tudatos beépítéséről lenne szó. Elvileg... Aztán kifejtették már korábban, hogy azért ez sem ilyen szép, ahogy le van írva...
Nem vagyok sem tesi szakos, sem tesi tanár, és bevallom, túlzottan én sem rajongtam a tesiórákért, de a fentieket átértékelve a megélt tapasztalatokat és a leírtakat is, így gondolom. Persze, teljes mértékben az úgymond átlagosról beszéltem, persze, hogy vannak gyerekek, akiknek egyéni szükségleteik vannak mozgás alatt, ezt is figyelembe kell venni...
Visszatérve az osztályösszevonásokra, ha van elég hely és felszerelés, viszont elég idő nincs, de kötelezték az iskolát a heti 5 testnevelés órára, Te hogyan oldanád meg? Persze, úgy, hogy sok helyen nincs különösebben úgymond külső helyszín bevonására lehetőség...

Másrészt meg, eddig nem vettem elő, de a mozgásfejlesztés szerepe gyógypedagógián belül még inkább előjön. A mozgás és az idegrendszeri fejlődés fontos kapcsolatban van. Jó, kisgyerekeknél és főként valamilyen fejlődési zavart mutató gyerekeknél alkalmazzák ezeket, de rávilágítanak e kettő kapcsolatára: http://www.beszed.hu/mozgasfejlodes_a_mozgasfejlesztes_terapiak/
Elvileg a többségi iskoláknak sem ahogy esik, úgy puffan jelleggel rakták össze a testnevelés órák tartalmi elemeit. Az más kérdés, hogy a testnevelő tanár mennyire van tudatában a szakmai alapoknak, és azokat hogyan alkalmazza... A személyiségének fontosságáról meg már megint volt szó...
Továbbra is fontos a szabad mozgás, de főképp a változatos lehetőségek biztosítása a mozgásra. De iskoláskorban, amikor már ténylegesen van testnevelés óra, ott bizony kell az irányított mozgás.

De ha már itt tartunk, és beszéltünk a mozgás és a tanulás kapcsolatáról, érdekelne a véleményed arról, hogy az utóbbi években miért van egyre több tanulási zavarral küzdő gyermek az iskolában? (Többségi gyerekekről van szó!) Talán jobbak lettek volna a mérőeszközök, alaposabbak a szűrést végző szakemberek? Vagy épp trehányabbak, nemtörődömebbek és a gyerekek könnyen átvághatják őket, csak hogy felmentsék őket egy-egy óra teljesítése alól? Vagy a szülő erősködik, hogy a gyereke diszes? (Sajnos, tényleg van ilyen is...) Netán esetleg köze van a mozgáshoz és ahhoz, hogy egyre kevesebb gyerek mozog változatosabban? A testi nevelésnek nem csupán az egészség a célja, hanem az idegrendszeri fejlődés segítése is.
Kell a fogócska, az "akármi" is, de ugyanúgy kell a célzott, tervezett és szakszerű mozgásfejlesztés is, nem csak gyógypedagógiai iskolákban!
Valamint a 150. hozzászólásban is írtam, hogy a délutáni foglalkozások kötetlenebbek lehetnének... Ha nem tudják máshogy megoldani, össze kell szervezni két osztályt, kimenni az udvarra és azt leadminisztrálni órának, akármi... Az iskolák majd kitalálják maguknak, ha már le kell nyelniük ezt is.

Szerintem.
Előzmény: cripio (152) 0 VÁLASZ
cripio 2012. 08. 06. 12:18 | #152
osztályösszevonással? wow. hát nálunk általánosban egy osztályban átlagosan 40 gyerek volt. ha valaki közel 80 embert akarna összezsúfolni egy tornateremben, akkor abból nem tudom milyen tesióra lenne.
Én napközis voltam, és ebéd után mindig volt egy szabad óránk, amit természetesen az udvaron tölthettünk. szerintem ott is simán megvan az elég mozgás. Ha már ilyen nagyon az egészségre akarnak nevelni, talán akkor inkább a szabadlevegőn való időtöltést kellne megnyújtani, egy gyerek meg amúgy se állja meg, hogy ha már kint van akkor ne szaladgáljon, fogócskázzon vagy akármi.
Előzmény: notaprisoner (151) 0 VÁLASZ
notaprisoner 2012. 08. 05. 21:26 | #151
Noha így is kell szervezni még az osztályokat, de sokszor hatodik, hetedik, akár nyolcadik órákban (gimiben), esetleg osztályösszevonásokkal, meg némi okossággal sok helyen szerintem működne. :)
Előzmény: notaprisoner (150) 0 VÁLASZ
notaprisoner 2012. 08. 05. 21:24 | #150
Úgy az utóbbi 100 hozzászólást már nem olvastam, noha az elsők között még hozzászóltam. :D
Nem tudom, írta-e valaki, de szerintem ez megoldható lehet úgy, hogy meglesz a heti 2 vagy 3 szokásos tesi óra, hol mennyi, és a maradékot meg délután, úgymond kötelező tömegsporton kell teljesíteni, szintén úgy, hogy naplót írnak róla, stb. Bár, azzal én már rugalmasabb lennék, ha már minden délután van, akkor ha elmaradása van, behozhatja, és nincs úgymond igazolatlan óra.
Jó, ez is plusz szervezést igényel, de legalább akkor a délelőtti oktatást nem zavarja és a délutáni foglalkozások kötetlenebbek lehetnének.
Csak most eszembe jutott egy ilyen...
imki 2012. 08. 05. 21:03 | #149
Amit még hozzátennék: a Kim's game csak egy a lehetőségek közül. A közelharc a másik.
De továbbra is ott van a hagyományos gimnasztika és futás, amelyek a fenti kettő előtt egyébként is szükségesek. Meg ott vannak a szintén hagyományos sorversenyek, játékok, stb.
Eleve egy osztállyal az alapoknál kell ezdeni: állóképesség fejlesztés, mozgás-koordináció fejlesztés, esések megtanítása, fegyelemre nevelés. Ehhez kell a sima gimnasztika és a futás. Később jöhetnek az egyszerűbb sorversenyek, azután meg lehet bonyolítani, ahogy fejlődnek.
Minderről nagyon a szülőknek nem is kell tudniuk. Tudjanak csak annyit, hogy tesizik a gyerek. Szépen, lépésről lépésre kell bevezetni, úgy mire felfogják, hogy mi van, már hónapok vagy éppen évek óta csinálod velük. :) A tanáron itt is sok múlik.
imki 2012. 08. 05. 20:55 | #148
"bár a hatalmas szakmaiságát nálam ezzel el is bukta, ugyanis kapásból megfogalmazódott a gondolat az én fejecskémben is, de ez most mellékes"
Magában egy ilyen ötlet egyáltalán nem feltételez óriási szakmaiságot. Ilyet kiötleni sokan tudnak. Kivitelezni nehezebb, oda rutin kell, csinálni kell. Ráadásul az ember mindig tanul benne, mindig eszébe jutnak új dolgok, új ötletek, mindig tud csiszolni rajta.

"Amit te felvázoltál azt ma nagyon sokan szórakozásnak, természetközeli hóbortnak, vagy katonai kiképzőtábornak fognák fel. Semmiképp sem tornaórának."
Igazából édesmindegy, minek fogják fel. A lényeg, hogy támogassák, lássák meg benne azt a lehetőséget, hogy tud mozogni a gyerek. A lényeg ezen van.
Egyértelmű, hogy profi módon felszerelt edzőteremben, vagy frankó eszközökkel még többet ki lehetne hozni. De mindig abból kell gazdálkodni, ami van. Márpedig manapság sajna nem sok minden van. :)

De értem, mire gondlsz az anyuka és apuka tekintetében. A legtöbbjük ellenezné a dolgot már akkor, mikor először meghallják. Ezért is írtam a legfontosabb pontnak, hogy a fejekben kell rendet rakni először. Anélkül nem megy.
Én ebben látom a legnagyobb kerékkötőjét a dolognak - és persze nem csak a testnevelés, és nem csak az oktatás terén, hanem szinte minden más téren is.

"Az Orbánék rendszerére országos és teljes szinten átállni meg van 4 év"
Ne ijesztgess már! Kettő már eltelt hála az égnek, ne legyen már még további négy! Sok ez így is. :)

"lecsapna rá valami elitiskola"
Erre már azért nehezen. Ez nyugaton régóta használt módszer. Csak mifelénk nem terjedt még el igazán. Illetve voltak korábban hasonlók, amelyek alapjaiban pont ugyanezt nyújtották volna, hiszen a lényegük ugyanez volt. De a rendszerváltás óta sajnos eltűntek.
Előzmény: Stickhorse (146) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 20:47 | #147
Aranyos, hogy mennyire nem érted, hogy mit írtam. :)
Egyáltalán nem védtem a létrehozandó rendszert. Éppen azt írtam korábban, hogy maga az ötlet jó, csak a kivitelezés, ahogy meg akarják csinálni, az rossz.
Hogy ez ilyen nehezen érthető számodra, azt nem is gondoltam volna... :)
Előzmény: sien (145) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2012. 08. 05. 19:31 | #146
Jól sejtettem, hogy ilyesmi megoldásra gondolsz - még abba is beletaláltam így gondolatban, hogy valami hasonlóval foglalkozhatsz -, és egy percig nem kérdőjelezem meg, hogy szakmailag kiváló - bár a hatalmas szakmaiságát nálam ezzel el is bukta, ugyanis kapásból megfogalmazódott a gondolat az én fejecskémben is, de ez most mellékes.

Tudod, mi a probléma? Ha anyukát meg apukát most megfognád, aztán mutatnál neki egy ilyet, meg egy tornatermet, az általad javasolt megoldáshoz kivinné a gyereket délutáni játszótér jelleggel, vagy maximum beíratná nyári táborba kalandparknak, utóbbiba meg beküldené iskolába. Magyarországon ma ezek az igények, ez a "nyugat", ez a fejlettség. Ilyen alapon valóban hozzáállás kérdése. De ezen a hozzáálláson változtatni milliószor bonyolultabb, és politikai szempontból kockázatosabb, akár még költségesebb is, mint a jelenlegi elvárásokat elégséges szinten kielégíteni. Amit te felvázoltál azt ma nagyon sokan szórakozásnak, természetközeli hóbortnak, vagy katonai kiképzőtábornak fognák fel. Semmiképp sem tornaórának. Persze, lehetne ezen változtatni. Meg is honosodna úgy 2-3 generáció alatt...talán...de inkább több. Az Orbánék rendszerére országos és teljes szinten átállni meg van 4 év.

Arról már nem is beszélek, hogy a mai világban ez úgy történne, hogy az első adandó alkalommal lecsapna rá valami elitiskola, kikiáltaná választható extra szolgáltatásnak meg gyerekbarát újításnak, jól leszabályoznák mindenféle szabvánnyal, meg piaci versenyt csapnának belőle, hogy kinél nagyobb a kerék, meg hosszabb a kötél, aztán 2-3 éven belül nem lehetne csak úgy megcsinálni, hogy a falusi iskola karbantartója a szomszéd traktorjáról kiszór 4 gumit a mezőre.
Előzmény: imki (144) 0 VÁLASZ
sien 2012. 08. 05. 19:09 | #145
aranyos hogy mennyire nincs rálátásod egy globális problémára. mindenhol kötelező basszus. nem kötik meg hogy csak olyan iskolában, ahol van elég kültéri/beltéri hely ahol a faja gimnasztikai csodádat naponta tudná művelni 70-80 gyerek. értsd már meg, védesz egy elmebeteg rendeletet, amit baromi speciális körülmények között, esetleg meg lehet oldani.
esküszöm rossz olvasni. elhiszem hogy baromi jó szakember vagy, de hogy a falu kerítésén túl nem látsz, az egészen biztos.
Előzmény: imki (144) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 18:44 | #144
Csak egy dologra reagálnék, mert a többi esetében már egyébként is leírtam, ami le akartam (majd megérted, ha akarod, de láthatóan most is mellé lépsz):
"Az nem megoldás, hogy mindenféle félmilitarista jelleggel alkalmazott pedagógiai elveket előszedve akkor is kihajtjuk a gyereket a mocsokba, ha az nem tetszik senkinek, már elnézést."

Nincs szó mocsokba kihajtásról. És a félmilitarista jelzőt sem értem. A testnevelés - bármilyen hihetetlen is - igen közel áll a katonai megoldásokhoz. Mind az alkalmazott mozgásmódokban, mind pedig a fegyelemben. Annyi csak a különbség, hogy minden korcsoporthoz más-más mozgásforma kell.

Nézzünk most a "mocsokba kihajtásra" példának egy egyszerű focipályát, füves placcot.
Nem kell modern pálya, semmi extra, még kapuk sincsenek, csak egy régi, valaha jobb napokat látott füves terület. (De lehet akár egy park is, vagy kisebbb erdős terület, bár a focipálya jobb.) Nincs más, csak ez, gazdákodjunk ebből.
Sokan azt képzelik, hogy ezt nem lehet semmire használni, mert legalább labda kellene hozzá, meg két kapu. ... Ez badarság. A világ legjobb helye sportolni.

- Nagy placc, elfér rajta egyszerre több osztály is. Egy normál focipálya méretű füves részen alsó hangon is 4 darab 25 fős osztály fér el egy időben. A körülötte lévő kerületén meg egyszerre akár 2 osztály is futhat egy időben. Ez hatalmas terület, ideális. Nyilván ekkora nem mindenhol van, de ha fele ekkora van, az is elég általában egy iskolának. Amire figyelni kell: ne legyenek gödrök, amibe bele tudnak lépni a gyerekek - ezt előtte meg kell nézni, és betemetni (ez nem kerül pénzbe).
- Ha okosak, akkor esetleg összedobnak fejenként a szűlők 50-100 Ft-ot évente (igen, ez felfogható pénznek, de 100 Ft...) és vesznek fűmagot, majd beszórják a pályát. Nem fog mind kikelni, de megfelelő lesz a sporthoz, hiszen nem BL döntőt fognak játszani rajta.
- A füves terület alkalmas gimnasztikára, sorversenyekre, akadályversenyekre, de akár még önvédelmi oktatásra is. A kerülete pedig futásra alkalmas, lásd fentebb.
- Felhasználható segédeszköznek régi autógumi, jelzőbólya, fapalló, 5-10 literes vizeskanna, kötél, sima házizsákok, stb. Főként sorversenyeknél/akadályversenyeknél nyerő ez a gyerekeknél. Egyik sem pénz igazából.
- Télen szintén használható a pálya, mert a füves terület nem nem lesz annyira csúszós hagyok esetén, mint a beton, nem veszélyes annyira, ha el is esik. (Ja igen, meg kell a gyereket tanítani esni, ez az első lépések egyike ilyen órák esetén.) A sár a pályán viszonylag ritkáb a fű miatt. Ugyan nem patyolattiszta, de nem is nyakig sár, mint amiről te beszéltél.
- Ha már annyira nagy a hó, vagy tényleg nagyon hideg van, akkor egy hócsata (itt kellhet a kabát, de mozgás esetén nem létszükséglet) ideális lehet tesiórának. Ha a tanár is beszáll, külön élmény nekik, főként a kicsiknek, de még középiskolások is szívesen hócsatáznak néha, csak úgy kell előadni nekik.
- A közelharc/önvédelem esetében sem kell megijedni, hogy most húde össze fogják verni a gyerekek egymást. Nem fogják. Pláne, hogy ilyen szinten nem igazi küzdelmet fognak csinálni, de még az alap tecnikák is csak kellő idő után kezdhetőek el ilyen esetben. Mégis nagyon sok olyan mozgásmód van ezeknél a sportoknál, ami a gyereknek érdekes, hasznos, és még mozog is vele. Csak nem kell előre összecsokizni a gatyónkat, ha meghalljuk az önvédelem szót. Semmivel sem veszélyesebb, mint egy sima, szünetekben történő focizás. Sőt, még azt mondom, veszélytelenebb is. Persze ehhez kell fegyelem is - az meg már a tanár felelőssége. A füves terület meg ideális ehhez a sporthoz (is). Nem kell hozzá semmi segédeszköz, mert anélkül is millió egy dolgot lehet velük csináltatni. Álmomból felriasztva is legalább 10 tesiórát tudnék tartani egy csoportnak úgy, hogy a bemelegítést leszámítva egyetlen mozgásformát sem csinálnának 2X az órákon.
- Akár az amerikai Kim's game mintájára is csinálható a pályán játék, értelemszerűen jóval kisebb terheléssel, mint egy rendes Kim's game esetén. A gyerekek imádják, ez tapasztalat. Sokkal több, mint a sima sorverseny, bár egyből ennek nekiugrani nem szabad, viszont kellő fizikai felkészítés után és megfelelő fegyelmezettség megléte esetén mehet nekik. Ráadásul kombinálható vele a hagyományos iskolai tanítás is - a Kim's game során kaphatnak olyan feladatokat, amit a csapat csak az órán tanult ismeretekkel tud hatékonyan megoldani, ergo motiváltabb lesz az órai tanulásban is. Egy jól öszeállított, félórás Kim's game jobban kifárasztja őket, mint szinte a legtöbb mozgásmód, rengeteg izmot mozgathat meg, ráadásul mellette élvezik is, plusz a csapatszellemet és a kreativitást is fejleszti. Mi kell ennél több?

Igen, eléggé militáris jellege van annak, amit írtam. De - talán meglepő - működik. Gyerekek esetében is. Sőt, náluk még jobban is, mint felnőtteknél. Csak egy megfelelő tanár kell hozzá (lásd az egyik követelményt, amit írtam anno).
Előzmény: Stickhorse (143) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2012. 08. 05. 17:29 | #143
Úgy gondolom, hogy azt állítani, hogy a humán erőforrás és az intézményi eszközállomány előteremtése nem pénz, hanem hozzáállás kérdése, nem egy olyan érv, ami logikusnak, szakmainak, és hozzáértőnek nevezhető. Nem hiszem, hogy ez álláspont kérdése. Éppen ezért vártam valami szakmai megmozdulást tőled, hiszen ez eddig nyilvánvalóan elmaradt. Sajnos az általam említett problémákat sem neveléselméleti, sem pedagógiai elvek nem tudják megoldani, vagy legalábbis nem olyan keretek között, mint ahogy azt a magyar társadalom azonnali jelleggel be tudná fogadni. Az nem megoldás, hogy mindenféle félmilitarista jelleggel alkalmazott pedagógiai elveket előszedve akkor is kihajtjuk a gyereket a mocsokba, ha az nem tetszik senkinek, már elnézést. Nyilván sarkítok, nyilván te sem ilyen elvekre gondolsz, de sajnos a pedagógiai módszereknek nincs sem idő-, sem fizikai eszközteremtő hatása, amik az elsődleges akadályt jelentik ilyen rövid határidővel történő bevezetés esetén. Ha lenne kellően sok tanár, plusz óra-keretszám, és megfelelő termek, fürdők, kitudja mi, a most alkalmazott pedagógiai módszerekkel is megoldható lenne a heti 5 testnevelés. Elképzelni nem tudok viszont olyan pedagógiai módszert, ami a jelenlegi időkeretek között a jelenlegi eszközökkel ezt lehetővé teszi. Ez itt a probléma, és erre nem kínáltál megoldást, annak ellenére, hogy szakértő vagy. Legalábbis elmondásod szerint. Nyilván senki nem kötelezhet rá, hogy előállj ilyennel, viszont ha nem teszed meg, akkor nem célszerű hangoztatni, hogy értesz hozzá, mert hiteltelenné válik.
Előzmény: imki (142) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 17:10 | #142
- Az, hogy az érveidet életszerűnek és logikusnak tartod, míg az enyémeket nem, az egy nézőpont. Az enyém meg egy másik.
- Az egyik különbség talán csak annyi, hogy (ellentétben azzal, amit gondolsz) én igen is figyelembe veszem az érveidet. Csak azok egyáltalán nem relevánsak azzal, amit írtam. Elbeszélsz mellettük. Így kár is erőltetnem meg újra leírnom ugyanazt. Ha észrevetted volna, egyáltalán nem esik egyástól messze a nézőpontunk, sőt, kifejezetten közel van egymáshoz! (Mindössze egy dolog van, amiben eltérünk, de az sem igazán, mert itt is csak félreértés van). Egyszerűen csak kicsit másról beszélünk.
- A másik különbség pedig az, hogy nekem egyáltalán nem célom győzködni téged. Lehet, hogy te szakértőként jól megyőznél másokat az igazadról ezer és egy bizonyítékkal. De én nem ilyen vagyok. Leírtam, amit akartam és ennyi. Aki akarja, az megérti belőle, mert meg lehet belőle érteni. Aki meg nem érti, az nem érti, nekem nem fáj. Nem fogok élethelyzeteket példaként leírni, sem pedagógiai, neveléselméleti meg egyéb dolgokkal előhozakodni, mert így is túl sokat írok ide. Ennyi.
Előzmény: Stickhorse (141) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2012. 08. 05. 16:21 | #141
Tudod mit látok én, imki? Az egyetlen felsorakoztatható érved és védelmed a hangoztatott, de bizonyítatlan "szakértelmed". Ehhez képest az én egyszerű laikusként felsorakoztatott, de azt hiszem logikusnak, összefüggőnek, és nem utolsó sorban ÉLETSZERŰNEK nevezhető érveimet nemes egyszerűséggel nem veszed figyelembe, vagy próbálod úgy beállítani, mintha nem érteném a nagyszerű szakértelmedet. Tudod mit csinálnék én, ha szakértő lennék, és látnám, hogy egy kis hülye 20éves okoskodik, meg belepofázik a szakterületembe? 3,5 perc alatt dobnék fel neki 5 megcáfolhatatlan, de felfogható érvet az elképzelésem mellett, már csak a szórakozás kedvéért is. Ehhez képest te 1 dolgot voltál képes felmutatni a szakértelmedből: "hozzáállás kérdése".

Lehet, hogy nem tartottam még tesiórát, de hogy te sem voltál huzamosabb ideig aktív résztvevője egy nehéz körülmények között működő vidéki kis iskola életének, az is biztos. Márpedig utóbbiakban okozna nagyobb problémát a megvalósítás, és utóbbiakból bizony van szép számmal. Ezen semmiféle hozzáállás nem segít.
Előzmény: imki (140) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 15:53 | #140
"1. Nem látom, hol itt az az elképesztően nagy ellentmondás."
Arról én nem tehetek.

"2. Mit tárgyaltál ki?"
Majd olvasgatsz, értelmezel, és megtudod.

"3. télen könyékig sárban meg hóban futkározni a helyi réten nem minőségi testnevelés"
Ez meg már a hozzáértésed hiányát mutatja. Majd ha tartasz tesiórákat, tudni fogod, hogy hogyan kell értelmesen megtartani. Addig meg hiába magyarázom így neten keresztül.
Előzmény: Stickhorse (138) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2012. 08. 05. 15:50 | #139
vopi78, a pénz kérdése szerinted könnyen kivitelezhető? Komolyan? Igen tudnék neki örülni, ha az országban feleslegesen kallódó összegekből elérhetővé tennél számomra néhány milliárdot. Nem magamnak kell, félre ne érts. Faluközpontot építenék. 3 éve áll egy megnyert projekt a lakóhelyemen, mert az állam és az önkormányzat nem képes előteremteni rá az önrészt. Nyilván milliók vándorolnak gonosz bácsik meg nénik zsebébe, de ha a seggedet a földhöz csapkodod, akkor se fognak adni belőle, ha nem akarnak. Nyomtatni meg csúnya dolog otthon a lézeressel, meg nem is néz ki olyan jól.

A tanár meg szerintem is elfér 4-ig a melóban - hozzátéve, hogy azért vannak a tanáron kívül szép számmal, akik hazaviszik a melót, értelmiségi körökben nem ritkaság. De legyen benn a tanár 4-ig a melóban, még támogatom is. Fizessék meg tanárhoz méltóan, aztán miattam este 8ig is benn lehet. Szerintem ők sem panaszkodnának.

Szervezés kérdése? Melyiket szerveznéd meg a fentiek közül?
Előzmény: vopi78 (135) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2012. 08. 05. 15:45 | #138
1. Nem látom, hol itt az az elképesztően nagy ellentmondás. Jelenleg a tanár x Ft-ért tart egy gyereknek heti átlag 2,5-3 órát. Ezt fel akarják emelni 5-re, az viszont egyértelműen látszik, hogy a tanár ezért nem kapna több pénzt - vagyishogy de...mégpedig úgy, hogy tervezik a túlóra pénzek megszüntetését, tehát végeredményben a tanár zsebében nem maradna több, viszont ugyanannyi pénzért többet kellene dolgoznia. Nyilván sokat segít a helyzeten a lelkesedése meg a hozzáállása. Ha megfizetnék a plusz órát, nyilván jobban lelkesedne.

2. Mit tárgyaltál ki? Először azt mondtad, hogy nélkülözhetetlen feltétel, ami igaz is, csakhogy sok helyen nincs. Csinálni meg pénzből lehet. Utána meg azt mondtad, hogy hozzáállás kérdése, ami az előzőekből következően baromság. Tényleg kitárgyaltad.

3. Valóban nem feltétlenül kötelező, ezért írtam, hogy "esetleg"... Az már csak személyes véleményem, hogy télen könyékig sárban meg hóban futkározni a helyi réten nem minőségi testnevelés - mert hát te mondtad, hogy csak egy kis füves terület kell - de ez nyilván egyéni szocproblem.
Előzmény: imki (136) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 15:34 | #137
Ott a pont.
Előzmény: vopi78 (135) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 15:32 | #136
1. Önmagadnak mondtál ellent:
" Elképesztően lelkesek tudnának lenni (...) De akkor, amikor a tanárnak nincs sem ideje, sem lehetősége megfelelő színvonalon oktatni, akkor ezen a lelkesedés nem sokat tud változtatni."
vs.
"Ingyen dolgozni meg már régóta nem szeret senki, a tanár sem." + heti 5-re emelt óraszám.
Sebaj.

2. Fürdő: Ezt már kitárgyaltam úgy 10X, nem teszem meg megint. Ha akarod, megérted. Ha nem, nem.

3. Helyszín. Ezt is leírtam már kismilliószor. Nem kell hozzá semmi extra helyszín, mert tesióra szinte bárhol tartható. Persze ezek szerint ez sem jutott el odáig még mindig. No mindegy, kár is a szóért. Részemről lezártam a dolgot, mert meguntam 10X leírni ugyanazt.
Előzmény: Stickhorse (134) 0 VÁLASZ
vopi78 2012. 08. 05. 15:28 | #135
Egy pár nap alatt rengeteget irtatok ide amióta én írtam. Azt olvasom 2 fő problémát láttok ebben a témában. 1 az infrastruktura hiánya, 2 az idő hiánya. Az 1 -es nagyon könnyen kivitelezhető csak pénz kérdése. És annak ellenére, hogy mit hazudik össze a kormány ebben az országban rengeteg pénz van (ekkora adó+áfa stb bevételből, más nyugati országba fele ennyi pénz megy a nagy kaszába) csak mindíg sírnak, de amire kell arra mindíg van pénz. A 2 -es az idő. Nekem mindíg azt modták gyerekkoromban is , hogy a gyereknek az iskola, olyan mint a felnőttnek a munkahely, csak azt nem értettem, hogy ha tisztességel eltöltöttem a munkaidőmet az iskola padba, miért kapok házi feladatot és miért kell otthon is tanulnom. A szülők sem hozzák haza a munkahelyükről a munkát és délután házifeladatból nem dolgoznak. Fejlettem országokban az iskola délután 4-5 óráig tart, de cserébe még az iskola könyveket sem viszik haza nincs kötelező házifeladat, azért van iskola, hogy ott tanuljon. A tanároknak sem kell csak 8-13 óráig a munka helyükön lenni ott lehet lenni este 5-ig mind minden más munka helyen. A gyereknek mindegy (vagy még jobb is) ha 8-17-ig van a suliba és utánna szabad az egész délutánja estéje vagy mint most 8-13-ig aztán otthon tanul 15-19-ig. A tanárnak is mindegy, hogy amíg csendben tanul a gyerek az iskolában abban az időben javitja ki a dolgozatokat miközben felügyel a gyerekekre vagy szintén otthon javít valamikor délután, este. Minden csak szervezés kérdése és igaza van másoknak abban hogy, nem akarásnak nyögés a vége.
+1 VÁLASZ
Stickhorse 2012. 08. 05. 15:01 | #134
Utálom a meddő vitákat, de megmondom őszintén, mocsokmód bosszant a hozzáállásod.

Hidd el nekem, a legtöbb tanár nagyon szívesen tartana minőségi testnevelés órákat. Elképesztően lelkesek tudnának lenni, meg pozitív hozzáállásúak. A gyerek nem, ott belé kéne nevelni, de az iskolának az a dolga. De akkor, amikor a tanárnak nincs sem ideje, sem lehetősége megfelelő színvonalon oktatni, akkor ezen a lelkesedés nem sokat tud változtatni. Hogyan lenne idő? 90 perces tesióra, amibe belefér a mozgás mellett az előkészület is? Rendben. Fizessék meg. Hogyan lenne lehetőség? Megfelelő fürdő, esetleg sportolási helyszín? Rendben. Fizessék meg. Lelkesedésből sajnos egyik sem megvalósítható, sajnos sem téglát, sem vizet, sem csempét nem adnak érte. Ingyen dolgozni meg már régóta nem szeret senki, a tanár sem.

Az a helyzet barátom, hogy hozzáállásból a büdös életben nem fogsz a jelenlegi intézményi és óraszám-keretek között napi 5 minőségi testnevelés órát tartani. Ha pedig nem minőségi, a bevezetése értelmetlen, hiszen képtelen megvalósítani a kitűzött célt.
Előzmény: imki (133) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 14:45 | #133
Nem jutottunk el sehova. Én végig ugyanazt mantráztam, amit most legutóbb írtam, csak ezek szerint most jutott el oda a lényege.
Továbbra sem a pénz a feltétel. Hiába van pénzed, akkor sem tudod megvalósítani a jelenlegi felállásban, mert a legfontosabb (első) pont akkor is hiányozni fog. Az emberek fejében kell rendet rakni, a hozzáállásukon változtatni, és utána menni fog pénz nélkül is.
Előzmény: Stickhorse (132) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2012. 08. 05. 14:38 | #132
Azért valljuk be így egymás között, hogy a "megy ez, csak szervezés kérdése" álláspontról szépen lassan eljutottunk oda, hogy azért csakcsak kéne elég nagy mennyiségű pénz ahhoz, hogy akármikor is működhessen a dolog. Lényegtelen, hogy pluszpénz, vagy átcsoportosított - hozzáteszem, az összes gazdasági szakmai elismerést egyből odaadnám annak, aki ennek a tervnek az anyagi hátterét akármilyen forrásból elő tudná teremteni.

Azt leszögezhetjük, hogy a jelenlegi óraszámok mellett, a jelenlegi emberállománnyal és intézményi felszereltséggel az elképzelés megvalósíthatatlan. És ezen sajnos a "szervezés" nem tud változtatni, bár tudna. A megfizetett (pénz) több óraszám, a megfizetett (pénz) szaktanár vagy tanító, meg a sok sok infrastrukturális fejlesztés (pénz), az tud.
Előzmény: imki (130) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2012. 08. 05. 14:29 | #131
imki, amennyire szerinted mi külső szemmel figyeljük a "szervezést", te annyira nem látod, hogy mit jelent ma Magyarországon tanítani...Magyarországon, nem Japánban, ami egy teljesen más kulturális közeg, teljesen más szocializációval.

Az, hogy az iskolának ott van lehetősége órát tartani, nem szervezés kérdése. Ott van lehetőség, mert sem az önkormányzatnak, sem a község lakosságának nincs pénze önerőből tornatermet építeni. Pénz kellene hozzá sajnos, nem szervezés.

Arról szerintem nagyjából fogalmad nincs, hogy mit jelent napi rendszerességgel 5-6 órában egy első osztályos csoporttal foglalkozni. Tudod, mit tud velük kezdeni egy nagy tapasztalattal rendelkező, elismert, és a közössége által megbecsült tanító télen ha kiviszi a sportpályára? Figyel arra, hogy egyik se legyen nyakig sáros, így egyszerűen. Be lehet vezetni a japán fegyelmet, de ahhoz idő kell. Azt nem várhatod el, hogy a tanító kezdjen el alkalmazni egyik napról a másikra egy teljesen új nevelési módszert, ugyanannyi fizetésért, nagyobb óraszámban. Ez így együtt nem megy. Fizessék meg/adjanak időt az új módszerek meghonosítására, de egyszerre a hármat elvárni arra vall, hogy ember nem volt a törvényhozásban, aki egy tanár szemszögéből vizsgálta a dolgot.
Előzmény: imki (129) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 14:18 | #130
"Épp erről van szó, az isten áldjon meg. Feltétel, mégsincs meg sok helyen. És annak ellenére, hogy a feltételek nem biztosítottak, a kormány elrendelte a megvalósítását. Csak én érzem ezt bődületesen nagy BAROMSÁGNAK?"
Én hol mondtam azt, hogy a most szeptemberi bevezetés feltételei adottak?
Szerintem sehol.
Annyit írtam, hogy működhetne a dolog, ha meglennének azok a feltéelek, amiket írtam. Ennyi.
Én is azt írtam (kb. 5X), hogy maga az elképzelés maga jó, csak a kivitelezés az, ami (fideszes ötletekhez híven) egy rakás kaki.
Tehát ergo egyről beszéltünk, csak én azzal nem értettem egyet, hogy ez feltétlen pénz kérdése lenne. Legalábbis nem plusz pénz kérdése. Sok olyan dolog van, amiből át lehetne csoportosítani akár jobb zuhanyzók és hasonlók építésére, tanári fizetésre.


"a jelenlegi körülményekhez alakítjuk a megvalósítást, és fokozatosan vezetjük be az elképzelést, miközben a feltételek szempontjából hátrányos helyzetű intézményeket támogatjuk és felfejlesztjük"
Látod, megy ez! Ez már megoldás lehet. Kiváló. ;)
Előzmény: Stickhorse (126) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 14:11 | #129
Látod, erre írtam azt, hogy szervezés. Már az alapján is, ahogy megírtad, látszik, hogy sehol nincs szervezve az egész. Sem a tanár, sem a tanári közösség nem foglalkozik vele. Gondolom a szülők meg még kevésbé. Van egy óra, ami kényszer, tartsuk meg, hogy teljen el, és kész. Sehol nem olvastam olyat tőled, hogy ezt megpróbáltak, vagy azt megpróbáltak kitalálni, kicsit átszervezték volna az órákat, vagy bármi egyéb próbálkozást. Csak a siránkozást, hogy mit miért nem.
Hogy adjak ötletet is:
- Írtad, hogy a sportpályára mennek ki futkározni. Tökéletes. Ez nem csak nyáron lehet, hanem télen is. Nem kell megijedni a hidegtől. (Lásd korábbi hozzászólásaim.) Ha rendszeresen edzenek, akkor nem fázik meg egyikük sem.
- Ha megtanul fegyelmet tartani a gyerekek között, akkor nem tart olyan sokáig a séta a két helyszín között, meg más dolgok sem tartanak addig. Igen, láttam már alsó tagozatosokat sétálni, nem egyszer. Szörnyű volt nézni is. A tanár sehol nem próbált nevelni, mikor olyat látott, ami hátráltatta a haladást. Semmi nevelés, csak annyi, hogy rászólunk a gyerekre ugyanúgy (századjára), és bízunk benne, hogy eltelik majd ez az idő is. Vannak országok, ahol az alsó tagozatos gyerekek jóformán már egyedül mennek ilyenkor (mármint az osztály), a tanár csak figyeli őket. Főleg már a 3-4. osztályban. Nevelés kérdése az egész. Láttál már pl. japán gyerekeket sétálni? Na, ott a minta, lehet példát venni róla.
Mifelénk szépen elbandukolunk, elsétálgatunk, még ha sietni is kellene. Egyik gyerek erre ténfereg, a másik arrra, és nincs az értésére adva, hogy ha a tanár azt mondja, hogy most szépen és gyorsan odamegyünk, meg szépen és gyorsan felöltözünk, akkor azt csinálják. Itt jön a képbe a fegyelem kérdése, ami a nevelő felelőssége.
- Sőt, a fegyelem az órán történő odafigyelés esetében is a tanár felelőssége. Ehhez sem kell pénz. Ha a gyerek nem figyel oda órán, akkor a tanár rontott el valamit. Vagy csinálja érdekesre az órát, vagy tartson máshogy fegyelmet. Ha nem tud fegyelmet tartani, és azt kell várnia, hogy mikor tud végre tnítani, akkor már eleve elcseszte a mutatványt.

No mindegy, nem ragozom. Nekem mindegy.
Előzmény: Stickhorse (120) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 13:50 | #128
"erre most te szólítasz fel másokat hogy írják meg neked?"
Ó te jó ég! Ugye nem vetted komoly felszólításnak azt, mikor azt írtam, hogy végezz el népgazdasági szintű számításokat az ötletedre? :)

"tehát ott tartunk hogy nagy mellszélességgel támogatsz egy olyan kezdeményezést, amiről halvány lila fingod sincs hogy lehetne ésszerűen megoldani"
Itt meg hülyeségeket beszélsz. Leírtam, hogy hogy lehetne megoldani. Minden fontos feltételét leírtam.
És sehol nem írtam, hogy márpedig ez most meg fog valósulni. Én sem látom sok esélyét. Csak leírtam, hogy megvalósítható lenne. Lehet, nem árt, ha olvasol is, nem csak írsz.
Előzmény: sien (119) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2012. 08. 05. 13:30 | #127
Erunder, ez valóban igaz, de ahol most nincs lehetőség a teljes létszámmal megvalósítani, ott a 4 év alatt kiteljesedő felmenő rendszerben is meg kell teremteni hozzá a körülményeket. Az pedig - tetszik nem tetszik - pénzbe fog kerülni.
Előzmény: Erunder (124) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2012. 08. 05. 13:28 | #126
A legutóbbi hozzászólásomban leírtam a helyi példát. Ha abban az iskolában mindenhol szaktanár tartja az órát, 180 gyerek jut rá, ennyi nagyjából az iskola teljes létszáma. Nyilván alsó évfolyamban most nem ő tartja, de ha igen, az azért plusz 4 osztály, kétszerannyi fizetésért ugyebár. Nem nagy költség nyilván.

A fürdési lehetőség feltétel? FELTÉTEL? Épp erről van szó, az isten áldjon meg. Feltétel, mégsincs meg sok helyen. És annak ellenére, hogy a feltételek nem biztosítottak, a kormány elrendelte a megvalósítását. Csak én érzem ezt bődületesen nagy BAROMSÁGNAK?

Hogy hogy lehetne megoldani? Tessék: 2 úton gondolkodunk, a 2 fő problémára koncentrálva:
1. az iskolaidő: a jelenlegi iskolaidő - elég kiterjedt tanári ismerősi köröm szerint - alig elég az előírt tudásanyag átadására, tehát készségtárgyakkal csak bővíteni lehet, egyéb tárgyak helyére berakni nem. Megoldás: hosszabb iskolaidő - "járulékos kár" - a tanárt ezért bizony illik megfizetni. Azt senki ne várja el, hogy a jelenlegi fizetések mellett a tanár a nyakába vesz még plusz heti 3-4 órát jókedvében, és még hajbókol is hozzá. Nem lesz jó vége az oktatás minősége szempontjából. Mindezek ellenére a lépés nélkülözhetetlen, ha nem akarjuk a színvonal további romlását előidézni, tehát ez a lépés mindenképp szükséges lenne.

2. egyéb feltételek: TELJES KÖRŰ felmérés az oktatási intézményekben: van-e elég képzett tanár, van-e elég fürdő, esetleg sportpálya. Mivel nyilvánvalóan nincs, 2 lehetőség van: 1. megvárjuk és támogatjuk, amíg lesz, aztán lehet csinálni 2. a jelenlegi körülményekhez alakítjuk a megvalósítást, és fokozatosan vezetjük be az elképzelést, miközben a feltételek szempontjából hátrányos helyzetű intézményeket támogatjuk és felfejlesztjük. Mindegyik hosszú folyamat, egyik sem megy pénz nélkül, de ahhoz, hogy valóban elérje a hatását a kezdeményezés, nélkülözhetetlennek érzem.

Ehhez képest mi történt? Kitalálta a Fidesz, oszt ezt kell csinálni. Ha tudjátok, ha nem. Nem is lesz normálisan megvalósítva, de kétségtelen, hogy kurvajól néz ki a reklámban.
Előzmény: imki (114) 0 VÁLASZ
Tooni 2012. 08. 05. 13:23 | #125
Frankón meglesz a mennyiség ezzel a számmal, na de hol marad a minőség? Anno tesiórán nálunk sosem oktattak olyasmit, hogy futás után NYÚJTANI is kell. Pokolba is, felnőttkoromra kell megtudjam, hogy LÉLEGEZNI is meg kell tanulni a jó eredmények eléréséhez?? És ezzel kellene kezdeni, az alapokkal? Ne egyél előtte x órával, igyál eleget, hogy ne légy dehidratált és tudja a véred jól szállítani a zokszigént?
Hol volt ugyanmár ilyen tanár, vagy hol van, elég tapasztalattal? Fehér hollók, wazze.
Egyáltalán, benne van ilyesmi a tantervben, vagy a tesitanári képzésben?
Erunder
Erunder 2012. 08. 05. 13:21 | #124
Megjegyezném hülyék vagyunk mi is hogy az összes osztállyal számoltunk szeptembertől.

"2012. szeptemberétől az iskolákban az első, ötödik és kilencedik évfolyamokon vezetik be a heti öt testnevelés órát, ezt követően felmenő rendszerben bővítik ki majd a résztvevők körét." Helyből árnyaltabb a téma és meg is oldható a fokozatossággal, ám akkor is állítom hogy sokkal jobb lenne ha 90 perces órák lenének fél órás szünettel délután 4-ig, és csak heti háromszor lenne tesi.
sien 2012. 08. 05. 13:21 | #123
egyébként melyik lehet a jobb? hetente kevesebb számba, de kevesebb létszámú, jobban kontrolálható óra, vagy minden nap egy tömegnyomor. élére állva a kézilabdapályán a hóban 4 ütemű fekvőtámaszt csinálni, vagy forgóban kidobózni úgy hogy egy órán 34 másodpercnyi időd van játszani mert jön a következő.
Erunder
Erunder 2012. 08. 05. 13:18 | #122
Eszközökre pedig kitérve. Megnézted a kisfilmet Imki? Egyébként posztképnek se véletlenül választottam ezt és nem pedig valamilyen marketing ahol boldog gyerekek ugrálni.
Nope 2012. 08. 05. 13:16 | #121
Figyeld meg, szeptember egytől statisztikailag ötvenszer annyi asztmás gyerek lesz, mint bármikor ezelőtt. Azoknak a száma is meg fog nőni de ugrásszerűen ám, akik balettra, önvédelmi harcra, amerikai focira meg ilyen szarokra járnak - papíron - amivel felmentést kaphatnak a plusz tesi óra alól.
Előzmény: Purple (116) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2012. 08. 05. 13:13 | #120
Édesanyám 25 éve tanít a helyi általános iskolába, tanítóként. Átlag nettó 110-ért. Nyáron még csakcsak kimegy a helyi "sportpályára" futkározni a kisgyerekkel, télen viszont a helyi művelődési központban kénytelenek órát tartani - ahol van egy valamilyen öltöző, és semmi több-, ha nem akar az iskola folyosóin zajongani a 7-11 éves gyerekekkel. A művelődési központ olyan 5-7 perc séta egy átlag embernek az iskolától. Ha láttál már első-második osztályos általános iskolás csoportot, tudhatod, hogy esetükben ez legalább a duplája. Meg előtte olyan 5-10 perc, mire mindenki indulásra kész. A 10 perces szünetet legalább 5 perccel túllépve át is értek a terembe. Ott olyan 10 perc alatt mindenki át is öltözik, tehát negyed óra eltelt a 45 percből. Ugyanennyit rá kell számolni a végén is, ha vissza akarnak érni időben. Marad 15 perc hasznos idő sportolásra. A gyerek a következő óra feléig-végéig használhatatlan, édesanyám idegeskedik, amíg átkíséri a csoportot, hiszen az ő felelőssége, megpróbál velük negyed órában, 20 percben valami értelmeset csinálni, majd visszaviszi a bandát, és megpróbál velük kezdeni valamit a következő órában. A jelenlegi óraszáma jelenleg nagyjából elég a szükséges anyag leadására, de ez inkább a 25 éves tapasztalatának köszönhető. Ha ebből még heti 2 órát át kell adni a testnevelésnek, nyilván megéri. Ha pluszba rakják be, fizetni nem fognak neki többet. Szerinted milyen minőségű lesz így az oktatás?
Előzmény: imki (112) 0 VÁLASZ
sien 2012. 08. 05. 13:13 | #119
már ne haragudj de kezdesz csodalény kategóriába sodródni. én olvasnám szívesen hogy te hogy oldanád meg, de erre nem vagy hajlandó, lévén minden iskola más és más ahogy írtad. erre most te szólítasz fel másokat hogy írják meg neked? tehát ott tartunk hogy nagy mellszélességgel támogatsz egy olyan kezdeményezést, amiről halvány lila fingod sincs hogy lehetne ésszerűen megoldani. de mivel mi nem értük el azt a karriercsúcsot amit a tesitanárság jelent, nem is alkothatunk véleményt, te meg nem vagy hajlandó elmondani hogyan oldanád meg országos szinten.

persze persze, csináljunk társadalmi munkában nagyobb öltözőt, és alakítsunk ki szülői munkaközösségben még egy sportcsarnokot, mert csak ennyi kell, a többi csak sírás meg nyavajgás. nahát milyen egyszerű. mint te.
Előzmény: imki (114) +2 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 13:12 | #118
http://youtu.be/X1C6kqXT9XU
Tooni, the god of PE. :D
Előzmény: Tooni (115) 0 VÁLASZ
Erunder
Erunder 2012. 08. 05. 13:10 | #117
Oké akkor csak felsősökre kell számolni a tanárt, hely szempontból viszont akkor is lesznek együtt.
11 és 14 évesek akkor is fognak együtt tornázni. Tudom hogy régebben összeont volt minden. Meg is változott valamiért. Még régebben meg csak a fiúk tanulhattak, nekik viszont kötelező volt minden reggel úszni, 1 tanár tanította nekik a szellemi képzést 1 pedig a testit. Ez anno még Görögországban volt, és még Zeusznak szóltak az imák.
Előzmény: imki (112) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 13:08 | #116
Hát akkor nem ment át mire értettem, mindegy. :D

Hát ja, majd a tesiórák hatására ez biztos változni fog... :D Hállelúja...
Előzmény: T1B3R1U5 (113) 0 VÁLASZ
Tooni 2012. 08. 05. 13:07 | #115
Testmozgás mindenkinek órák után, amikor már a gyomor is emésztett, és aki nem akar az nem tussol csak otthon.
Na megoldottam a nagy problémátokat, és most térdre és imádjatok lángelmémért! :D
imki 2012. 08. 05. 13:03 | #114
A fürdési lehetőséget írtam korábban (úgy már kb. 10X), hogy feltétel. Az kell, ha pénz, ha a közösség építi, ha a jósiten teremti, vagy csak úgy magától nő ki a földből, de kell. Ezt sehol nem vitattam, így ezzel kár jönni sokadjára.
A tanár fizetése most is pénz - ergo itt nincs komolyabb többletköltség (elég minimális plusz kiadás az a pár óra a teljes egészhez viszonyítva.).
Egyéb?

A 180 gyerek egy szaktanárral meg nem művészet kategória, hanem csúsztatás (márint a részedről). Olyan azért sehol nincs, hogy egy tanárnak 180 gyerekkel keljen tesiórát tartania. És a heti 5 esetén sem lenne.
Majd ha csinálsz ilyet, tudni fogod, hogy hogyan működik ez. Most 20 éves gyereként még nem tudod, még ha véleményed van is róla.

De itt megint csak az van, hogy miért nem tudjuk megoldani.
Írjál már inkább olyat, hogy hogyan lehetne megoldani. Azt szívesebben olvasnám. Kifogást én is tudok találni, hidd el. Akár az egész fórumot tele tudnám írni kifogásokkkal, meg a "miért nem tudjuk megcsinálni" féle magyarázatokkal. De ezzel már tele a padlás, ideje lenne valami mást előhozni. Írj ötleteket, hogy hogyan lehetne megoldani. Hajrá.
Előzmény: Stickhorse (111) 0 VÁLASZ
T1B3R1U5 2012. 08. 05. 12:59 | #113
Hát ez az! Azt hittem a női logikád elég ahhoz, hogy lásd mire gondolok! :)
Általános testmozgás, amit az iskolai tanmenet "kötelezővé tesz/tenne"! Hiszen önszántukból nem fognak sportolni - mert utálnak - persze itt is vannak kivételek!
Ha meglenne emelve ezen órák száma, annyival is kevesebb idejük maradna a kockulásra és a zabálásra! :)

"ÉÉÉÉRTEEEEEM?" :D

"tényleg mozoghatnának önszántukból délután" - szerencsére mozognak is = kiváló fb alkalmazások vannak erre a célra is, de többre nem hajlandóak! Nem hajlandóak felállni a gép elől és kimenni bicajozni, focizni... - de felesleges is sorolnom! :(
Előzmény: Purple (110) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 12:55 | #112
"2 tanár fogy 4 osztálynak tesit tartani, 25 főre elég öltözőkben nemenként?"
Ehhez kell a megfelelő tanár. (Melesleg a tanár is fejlődik, amikor órát tart. Az elején még lehet, hogy szerencsétlenkedik egy sort, hiszen mindenki volt kezdő. De idővel beletanul. Aki meg alkalmatlan rá, azt kidobják, és jön helyette új tesitanár, aki tud órát tartani.)
Amivel meg te nem számoltál: Alsó tagozatban még nekem sem szaktanár tartotta az órát, hanem tanító. Egyedül 4. osztályban lett szaktanárom, előtte nem volt. És ez általánosan így szokott lenni. tehát csak a felső 5 osztállyal számloj, ami már mindjárt árnyalja a képet.

Emelett a számokkal kicsit túlzol. Amit te írtál, az 32 osztály. 25 fős osztálylétszámmal számolva ez összesen 800 gyerek. A volt középiskolámban most kb. ennyi gyerek van (talán kicsit több, lehet, hogy 900). És 6 tesitagozatos tanár van rájuk. Ezek közül 2 nem is ad órát tesiből már több éve, mert így is kivitelezhető. Valóban kevés a tanár, de azért általában van annyi, amennyi feltétlen kell.

"Ja és ezzel számolva valószínűleg lesz olyan, hogy a 7 éves gyerek a 14 évessel együtt fog tesizni."
És ez baj? Nem fogod elhinni, de a múlt század elején még együtt is ültek az iskolapadban! Tudom, régen volt, de hovatovább működött. Csak tanár kellett hozzá, meg akarat.
(Egyébként nem lesz ilyen, mert a felső tagozatosnak a tesitanár tartja, az alsósnak meg a tanítónéni.)
Igen, pénzzel jobb lenne meg szebb. De nem azon múlik.
Előzmény: Erunder (106) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2012. 08. 05. 12:48 | #111
Szerintem egy fürdő meg öltöző az úgy elég rendesen az eszközállomány kategóriába tartozik, vagy miattam nevezhetjük infrastruktúrának is, vagy kiskutyafülének is, de attól még sok helyen nincs. Már ha csak ezt vesszük szükségesnek. De pénz nélkül nem tudsz építeni, ha pedig nincs, akkor szervezhetsz te akármennyit.

Tanár: a képzése is pénzbe kerül, meg a fizetése is...vagy megoldod szervezéssel?

Nem azt mondtam, hogy ne legyen, de ez úgy nem fog működni, hogy kiadom parancsba, aztán majd valahogy kiszenvedik. Nagyon nem annyiból áll a kérdés, hogy van-e idő berakni még 1 tesiórát egy matek meg egy töri közé. Hogyne lenne? Még akár kettőt is. De egy szaktanárral 180 gyereket egy tornaterem, zuhanyzó és normális öltöző nélküli intézményben mindennapos testnevelésre beosztani, az nem szervezés barátom, az művészet, meg varázslat, de sokkal inkább lehetetlenség.
Előzmény: imki (109) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 12:43 | #110
HELYETT nem tudnak többet mozogni, mert ez a mozgás amiről szó van a tanórákra értendő, azon meg nehezen fészbúkoznának paprikás chipssel. Gondold át ezt még egyszer, mielőtt az igazságosztó szerepébe bújsz. :)

HELYETT mondjuk tényleg mozoghatnának önszántukból délután, annak valóban több értelme lenne, mint a tesióráknak. :)
Előzmény: T1B3R1U5 (108) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 12:23 | #109
"Van eszközállomány? NINCS" -> Itt mire gonolsz eszköz alatt? Leírtam, mi kell hozzá, de egyik sem eszköz az én felfogásom szerint.
"Van elég képzett tanár? NINCS" -> Van, ahol van, van, ahol nincs. Ahol van, ott működhet. Ha arra várunk, hogy mindenhol képzett tanár legyen a gyerekkel, akkor minden sulit zárjunk be 20 évre, míg meglesz a tanároknál az a generáció, aki már jó. De ez gondolom nem járható út szerinted se. Nem lesz egyik pillanatról a másikra jó tanárod. Egyelőre az van, ami. Idővel ez javulhat.
"Megoldható pénz nélkül? Nem." -> De.
"alsó hangon is fél évszázad" -> De valahol el kellene végre kezdeni, nem?
Ha mindig csak tologatjuk, azzal nem jutunk előre. Problémák lesznek jövőre is, amik akadályozzák a dolgot, így arra hivatkozni, hogy most épp nem jó, mert sok dolog hátráltatja, az bajos.

El kell dönteni, hogy mit akarunk, és utána arra menni. Ha az a célunk, hogy egy élhetőbb, egészségesebb társadalmunk legyen, akkor arra kell indulni. De ha csak kifogásokat próbálunk keresni a problémák megoldása helyett, akkor ugyanott leszünk 50 év múlva is, mint most.

De most komolyan. Olyan nagyon óriási probléma beilleszteni pár tesiórát, ahol fél órát rohangálhat a gyerek? Ennyire nincs már sem időnk, sem energiánk a következő generációra?
Fészbúkozni meg tévét nézni van időnk napi átlag 3 órát (ez statisztikai felmérés a magyar társadalom szokásaiból), de egy nyomorult plusz tesiórát nem tudunk összehozni a gyerekeknek? Ennyire bénák vagyunk, vagy mi a lófütykös?
Senki még csak elképzelni sem tudja, hogy adott esetben működhet a dolog, ha valóban akarjuk és teszünk is érte? Mert ha nem, akkor tényleg nem lehet. De nem az eszközök, a pénz vagy más hasonlók miatt. Hanem a hozzáállás miatt.
Előzmény: Stickhorse (103) 0 VÁLASZ
T1B3R1U5 2012. 08. 05. 12:22 | #108
Purple+Imki= két szerelmes pár... :D komolyan, mint egy rossz, de ettől tökéletes feleség és férj! :D TIPIKUS! :)
Micsoda civakodás?!!! :) Persze semmi értelme!
Imki, hagyd a francba az egészet, tudod, úgyis mindig a Nőnek van igaza... - hát persze, csak azt hiszik, de okos enged! ;)
Purple nem akarja jobbá tenni a Világot... - nagy szavak :D :/, de azt sem akarja, hogy a taknyos kis lurkók, a rohadt facebook előtti tespedés, és paprikás chipesz kézzel való like osztogatás HELYETT egy kicsivel többet mozogjanak!
De ez van, ez napjaink szülői felfogása (nem Rólad van most szó Purple)... - a saját gyereküket teszik tönkre, mert hát úgy szép a kölök, ha tökéletes kerekded formát alkot! Had egyen, hisz fejlődő szervezet és Isten ments, hogy mozogjon egy kicsit is, mert megsérülhet, de ami még durvább: erősebbé, fegyelmezettebbé és ami "kevésbé fontos" egészségesebbé válna! :/

Ez a Magyar mentalitás - a rohadt negatív hozzáállás! "Úgysem fog sikerülni..."
Nem tudok még mindig mást mondani, mint azt, hogy:
Ne kifogásokat találjunk, hanem megoldást!
Ne temessük már el a gyereket, születése előtt!
Nekem még nincs gyermekem, de minden követ megmozgatnék ahhoz, hogy fitté, életrevalóbbá, jobbá tegyem a fejlődését és ezáltal az életét. Ez a megmozdulás is lehet jó iránymutató!
(Kétségtelen, hogy a részleteken még dolgozni kell, de ne a negatív dolgokon lovagoljuk, hogy miért hülyeség ez az egész, MERT NEM AZ!!!!)
Előzmény: Purple (73) 0 VÁLASZ
Erunder
Erunder 2012. 08. 05. 12:11 | #107
Ja és ezzel számolva valószínűleg lesz olyan, hogy a 7 éves gyerek a 14 évessel együtt fog tesizni.
Előzmény: Erunder (106) 0 VÁLASZ
Erunder
Erunder 2012. 08. 05. 12:10 | #106
Akkor számoljunk.
Először is vegyük figyelembe, hogy mostanában sok iskola bocsájtott el pedagógusokat mert nem volt már elég a költségvetés a fizetésükre.
Tehát egy átlagos általános iskolában 1-8-ig vannak osztályok. Egy évfolyamban 4 osztály. Ez összesen 32. Napi 8 óra az egy órában 4 osztály. Egy iskola 2 tesis pedagógus. 2 tanár fogy 4 osztálynak tesit tartani, 25 főre elég öltözőkben nemenként?
Nagyon sok mindenre nem gondoltál amikor azt írtad, hogy nem pénz kérdése.
imki 2012. 08. 05. 12:04 | #105
Nem támogatom. Reggeli után nem jó edzeni, mert tele van a hasa az embernek (ugye a reggelinél kellene a legtöbbet ennünk), így komolyabb mozgás nem javallott. Reggeli előtt pedig még túl korán van, szintén nem szerencsés komplett testnevelést tartani. Ilyen regggeli időszakban a szervezet még nem melegedett át, nem szabad komolyabban terhelni. Ilyenkor lazító, bemelegító órát lehet esetleg tartani. Illetve esetleg egy laza úszás lehet egy jó megoldás. A rendes tesióra szerintem nem lenne jó reggel. De ha csak egy laza mozgásra godoltál, az nem rossz, csak kicsit fura. Más a gyereknevelés, és más a felnőttek kötelező dolga. (De gondolom ez a kifakadásod csak arinyálás része volt.)
Másrészt ha már ilyet akarnál tartani, akkor inkább délután 5 óra felé tedd. Vége a munkának, mindenki hazatért, és a szervezet is a leginkább terhelhető állapotban van. Ráadásul vacsora sincs még, a befejezéskor épp jön a vacsi fürdést követően. Ideális. :)
(Látod, ilyen az, ha valaki ért is hozzá egy kicsit. Figyelembe vesz a tervezésnél olyan tényezőket is, amit más nem feltétlen.)
Előzmény: sien (102) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 11:55 | #104
Nem Pestben gondolkodtam. Vidéken élek, és még csak nem is nagyvárosban.
De ha nem haragszol, nem fogok itt most összelőni a te két szép szemedért egy komplett iskolai órarend-vázlatot, terembosztással. Pláne, hogy ez minden esetben más és más. Mindig az adott helyzetre, körülményekre kell megcsinálni. Nincs olyan, hogy csinálsz egy órarendet + terembeosztást, ami mindig mindegyik helyzetre jó.
De egyébként csináltam már ilyet, bár nem gyerekek, hanem felnőttek részére, 120 főre, illetve közreműködtem nagyobb volumenű hasonló terv elkészítésében (500-600 főre), ahol szintén elég problémásak voltak a körülmények. És hihetetlen, de sikerült. Csak akarni kellett. Igen, voltak problémák, de azok azért vannak, hogy megoldjuk őket.
Egyébként általában a zuhanyzás okozza a fő gondot a testnevelés szempontjából, főként a felnőtteknél, mert ott azért a többség fürdik (ellentétben a gyerekekkel). Ezért is írtam, hogy megfelelő zuhanyzási lehetőség kell (ezt feltételként írtam). A többi probléma orvosolható, pusztán megfelelő szervezés kell mellé.

A fedett sportpályán egyébként (bár nem írtad, milyen sportpálya, ezért én egy teremfoci/kézilabdapálya méretű helyet számolok, ami azért elég kicsi egy rendes focipályához képest), szűken, de általában elfér két kisebb létszámú osztály. De egy teljes is simán. 30-40 embernek lehet ott tesiórát tartani, még felnőttek esetén is. A külső hasonló pályán még egy ilyen lehetőségünk van ugyebár, ami máris bőven elég a 70 gyereknek. És még nem használtuk ki a kisvárosokban lévő parkos részeket, szabad tereket, füves területeket, ahol általában még kb. 2-5X ennyi embernek van hely. Plusz szinte mindenhol lehet találni olyan részt, ahol futni lehet hosszú távon. Ezen szintén 1-2 osztály tud edzeni. Tehát a hely bőségesen adott.
(Épp Pest az egyébként, ahol nehezebb megoldani, mert ott a vidéki helyszínekkel ellentétben nincs annyi lehetőség az iskolán kívüli edzésre. Viszont Pesten általában több terem van, ami szóba jöhet.)
Előzmény: sien (100) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2012. 08. 05. 11:45 | #103
imki, könyörgöm. Ne az elgondolást értékeld. Kurvasok jó elgondolás van. A világ összes betegségének meggyógyítása is egy marhajó elgondolás, de megoldhatatlan. Mint ahogy a következő tanévtől bevezetett heti 5 klasszikus testnevelésóra is megoldhatatlan. Senki nem gondolja szerintem, hogy az elgondolás nem szép és nemes, de az egyszerűen baromság, hogy pénz nélkül most is kivitelezhető lenne. Egyszerűen nem, ha a fejedet a falba vered, akkor sem. Van eszközállomány? NINCS Van elég képzett tanár? NINCS Megoldható pénz nélkül? Nem. DE ha ezek szerinted másodlagos problémák...van társadalmi hajlandóság? NINCS...megoldható pénz nélkül? Hogyne...néhány generáció helyes nevelésének kérdése...alsó hangon is fél évszázad. Nem ez év szeptember.
Előzmény: imki (101) 0 VÁLASZ
sien 2012. 08. 05. 11:43 | #102
egyébként nem kellene itt megállni. legyen mindenkinek kötelező a reggeli torna, kamerás tv előtt a kinevezett önkormányzati biztosok ellenőrzik hogy a lakosság reggelente 20 percet tornázik. miért csak a gyerekek legyen egészségesek? jár ez a kiváltság a felnőtteknek is.

mindenkinek kötelező reggeli tornát!
-1 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 11:35 | #101
Amiket írtál problémaként, azok kevesebb óraszám esetén is problémát jelentenek. (Nem áthidalható problémát, hanem megoldható problémát.) Ergo nem releváns ebben az esetben.
Szerintem sem varázsütésre fog ez menni. Ráadásul bénán csinálja a fidesz. Én csak azt mondom, az elgondolás nagyon jó. És meg is lehetn ecsinálni, még plusz pénz nélkül is.
Előzmény: Stickhorse (97) 0 VÁLASZ
sien 2012. 08. 05. 11:31 | #100
jól van, akkor vegyünk egy nagyobb városi iskolát. baján, debrecenben, csak hogy ne mindig pestben gondolkozzunk. vagy akár székhelyi iskolát, ahova a környező települések gyermeki is járnak. egy évfolyam 2-3 párhuzamos osztály, az én időmben 4 volt, de ne legyünk telhetetlenek. egy külső és egy fedett sportpálya, mert menő a közösség. 45 perc úgy hogy utána átöltözésre, zuhanyozásra, a tanterembe visszaérésre is legyen idő. ezt már leírták előttem is.

szeretném ha részletesen leírnád hogyan képzeled 70 gyerek tanóránkénti sportoltatását a fent leírt nagyon jó helyzetben lévőnek számító körülmények között. hisz oly tapasztalt és ügyes vagy, nem okozhat gondot a logisztika része sem. jaj majd elfelejtettem, a 70 gyerek váltáskor 140, mivel az öltözőben a 10 perces szünetben találkoznak egymással a csoportok.

nagyon figyelmesen fogom elolvasnia mit írsz ígérem.
Előzmény: imki (96) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 11:28 | #99
Mellesleg tegye már fel itt a kezét, aki tartott már tesiórát... :D Csak az szóljon hozzá a továbbiakban... :D
Előzmény: Purple (98) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 11:21 | #98
Nem tartottam, de vettem már részt rajta mint már leírtam ebben a postban többször is, viszont nem volt kivitelezhető naponta a tanulók és a tanárok száma, valamint a heti kötelező óraszám miatt. Pénzzel lehetett volna megoldani.

Nem lehetne, hogy a továbbiakban hanyagoljuk az egymáshoz szólást? Nyomassál még erre valami utolsó szót meg mínuszt, aztán befe. Kösz.
Előzmény: imki (96) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2012. 08. 05. 11:20 | #97
Jó rendben, nem kabát, anyuka nem sír. Hozzáteszem, a sima ruha f*aszán átázik a hóban, de ne ezen vitatkozzunk. Igen, tudom, le lehet takarítani a sportpályát, csak sajnos a környékbeli vidéki iskolákban az nem szokás... Jó hozzáállás? Nyilván nem. Meg fog változni ez szeptemberre? Nyilván nem.

Én is tudom, mi kell hozzá, de azon azt hiszem nem kell vitatkoznunk, hogy ez sajnos a Fidesz varázsütés-szerű törvénykihirdetésére nem valósult meg. Én nem azt mondom, hogy ne legyen ilyen. Igenis legyen. De legyen hozzá:
1. hosszabb iskolaidő - mondjuk 4-ig (amit egyébként be is akarnak vezetni)
2. fizessék meg érte a tanárt - az általános iskolás vidéki tanítót is (na ez az, amivel már problémák vannak, és már most látszik, hogy nem fog menni)
3. legyen szaktanár - a legtöbb környékbeli iskolában az alsóbb évfolyamokban nem szaktanár tartja a testnevelés órákat
4. legyen minimális kellő felszereltség - a környéken ez is probléma - pedig az ország egyik legjómódúbb területén élek...

Amíg ez nincs meg, addig nincs miről beszélni, mégis be akarják vezetni. Nem 5 év múlva, hanem "holnap".
Előzmény: imki (91) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 11:18 | #96
Mondom, nem pénz kérdése.
Majd ha már tartottál életedben legalább egy értelmes tesiórát, amiről a gyerekek/felnőttek úgy távoznak, hogy szívesen jönnek legközelebb is, akkor jöhetsz majd mindenféle baromságokkal a pénzről meg a többiről. Addig kár erőltetned.
Nem szoktam beleszólni olyan dolgokba, amihez nem értek. Vagy ha mégis hozzászólok, azt nem úgy teszem, mintha biztosan igazam lenne. Te mégis miért teszel ilyen kijelentéseket tapasztalat és hozzáértés nélkül?
Előzmény: Purple (93) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 11:14 | #95
Persze, ez tény. De valahol el kell kezdeni. :)
Előzmény: Erunder (92) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 11:13 | #94
"Mert ő meg ugye nem látja be, hogy jelenleg a legtöbb iskolának nincs erre kerete"
Nem keret kérdése. Hanem szervezés és hozzáállás kérdése. Bármeliyk iskola és szülői közösség meg tudja csinálni, ha akarja. Ha valóban akarja. Nem kell hozzá pénz.
Lásd előző hsz-emet. Ott írtam, mi kell hozzá. A három dolog nélkül nem fog menni. De ha a három dolog adott, akkor semmi akadálya nincs.
Előzmény: Erunder (89) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 11:12 | #93
Fogalmam nincs kit hívnak itt így. :D 1 l-lel többet nyomattál be szerintem. :D

Persze hogy nem hülyeség! Az a hülyeség hogy azt amit mond ott akarja megvalósítani, ahol nem lehet... nem ezt mondom én is, hogy nincs pénz?
Előzmény: Erunder (89) 0 VÁLASZ
Erunder
Erunder 2012. 08. 05. 11:12 | #92
Az megvan hogy te itt most több évtizeden keresztül, generációkon át beivódott attitűdökben szeretnél változást?
Előzmény: imki (91) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 11:10 | #91
Kabátban tornázni?????? Ne viccelj már! :)
Semmi baja nem lesz a szép kabátnak tornaórán. Mert ugye a gyerek nem veszi fel.
(Viszont tesiórán kívül, amikor pl. hógolyóznak, akkor rajta van, és bele is izzad. Ezzel persze nem foglalkozik a szülő.)
Van ott frankó hosszú melegítőnadrág, melegítő felső, sapka, sál.
Figyelemhiányos miért lenne? A sporttól? Ne már! :)
Reklamáló anyuka? A fejekben kell rendet tenni először, ezt is írtam.

Leírom újra, ami kell hozzá:
- Megfelelő hozzáállás elsősorban a szülők és a tanárok, illetve a társadalom részéről (fejekben rend, akarat, illetve szervezettség).
- Megfelelő öltöző és zuhanyzó.
- Megfelelő tanár.
Pont. Ennyi kell ahhoz, hogy minden nap lehessen értelmes tesiórát tartani a gyerekeknek. Minden egyéb csak plusz (még a tornaterem is), ami jól jöhet, de nem feltétel.
Előzmény: Stickhorse (83) 0 VÁLASZ
Erunder
Erunder 2012. 08. 05. 11:10 | #90
Mert induktívan gondolkodsz.
Előzmény: Purple (88) 0 VÁLASZ
Erunder
Erunder 2012. 08. 05. 11:09 | #89
Persze, hogy rád. Kit hívnak itt még így?
Nem teljesen hülyeség amit mond. Van benne az is. Mert ő meg ugye nem látja be, hogy jelenleg a legtöbb iskolának nincs erre kerete, hogy meg lehessen valósítani, de abban igaza van, hogy szervezés kérdése lenne. Mivel ha képesek lennének mondjuk a helyi uszodákkal összedolgozva megvalósítani már helyből jobb lenne a helyzet. Igaz az sincs ám mindenhol.
Előzmény: Purple (86) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 11:07 | #88
Miért is?
Előzmény: Erunder (87) 0 VÁLASZ
Erunder
Erunder 2012. 08. 05. 11:06 | #87
Nem az offenzív a legjobb szó. Inkább csak simán elvakult.
Előzmény: Erunder (85) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 11:06 | #86
Most rám gondolsz?

Én sem azt mondom hogy ő mellette kampányol, egyszerűen csak baromságnak tartom amit ír a szervezésről, ő meg azt nem fogja fel hogy én sem azt mondom hogy 0 legyen a tesiórák száma. Ennyi.
Előzmény: Erunder (85) 0 VÁLASZ
Erunder
Erunder 2012. 08. 05. 11:03 | #85
Lilla azért te eléggé offenzív vagy a témában. Imki sem teljes mértékben kampányol a döntés mellett.
imki 2012. 08. 05. 11:02 | #84
Te teljesen hülye vagy. Vagy csak olvasni nem tanultál még meg. Sebaj.
Előzmény: Purple (82) -1 VÁLASZ
Stickhorse 2012. 08. 05. 11:00 | #83
imki, értem én a hozzáállásod, te találkoztál te mostanában önérzetes szülővel? 3/4-e rosszul lenne, ha gyerek úgy menne haza, hogy a hóban tornázott a szép új kabátban az elsős gyerek. Persze le lehet ezt szarni, de a tanárok rövid úton idegosztályra fognak kerülni, ha a napi hóban futkározás után kezelhetetlenné és figyelemhiányossá váló gyerek mellé még délutánra megkapják az esetleg otthon - még csak nem is az iskolában - reklamáló anyukát.
Előzmény: imki (81) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 10:56 | #82
Utána meg vidd be őket a melegbe szétizzadtan, utána meg mehet vissza a hidegbe átmelegedve vizesen 1-2 órás hazaút erejéig... :D Másnap meg zárd be a kapukat mert úgyse jönnek majd 2 hétig. :D Gratulálok. :D
Előzmény: imki (81) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 10:48 | #81
"Imki szervezz meg télvíz idején mindennapos tesiórát olyan iskolában, ahol nincs tornaterem. :D"

Semmi akadálya. Írtam már korábban, hogy nem tornaterem kell a testneveléshez, hanem megfelelő tanár. Ebben nagy előnye a tesinek a magyarhoz meg a matekhoz képest, hogy nincs szükség hozzá teremre.
Tesióra télen is tartható a szabadban. (Persze a menetrendszerint közlekedő liberális rinyagépek mindjárt jönnek majd és jól leoltanak, hogy "Jáj szegény gyerekeket kiviszed télvíz idején a hidegbe!", de én teszek rá). Még akár minusz 10 fokban is (ami napközben azért elég ritka mifelénk). Semmi baja nem lesz a gyerekeknek a hidegtől, ha megfelelően és rendszeresen vannak mozgatva.
Helyszínnek meg ott a sportpálya, az erdő széle, a park, a gátoldal, meg megannyi szabad terület.
Más nem kell ahhoz, hogy értelmes tesiórát tartson az ember.
Előzmény: Purple (80) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 10:41 | #80
Hát igen, minden szervezés kérdése, csak ahhoz hogy szervezni lehessen adottnak kéne lenni a feltételeknek, ami szervezhetővé (!!) teszi.

Imki szervezz meg télvíz idején mindennapos tesiórát olyan iskolában, ahol nincs tornaterem. :D
Előzmény: Stickhorse (78) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 10:40 | #79
Persze, egyetértek, alapjaiban kell az egészet átszervezni. Éppen ezért is írtam asszem korábban, hogy az, amit kitalált a fidesz (átszervezés) teljesen jó. A hogyan-nal van inkább gond, mert az nagyon béna.

Szerintem ki lehetne találni egy megfelelő megoldást. De a legnagyobb baj idehaza az, hogy itt a fejekben van probléma. Abban pedig igen nehéz javulást elérni. Tele van a társadalom olyan emberekkel, akik tenni nem akarnak semmit, de cserében mindent akarnak, mindeközben rinyálásból meg nyivákolásból áll az életük. Mindig mástól várják a megoldást, ők maguk nem tesznek, de mikor a másik próbál tenni valamit, azt persze teli pofával tudják kritizálni.
Nekik aztán behozhatsz bármilyen oktatási módszert. Mindegy nekik, hogy a módszer akár 50 országban működik hatékonyan, nekik akkor sem lesz jó. Találni fognak majd magyarázatot meg kifogást arra is.


(Ja, ui.: Ha tudnád, milyenek a mai angol fiatalok...! ;) )
Előzmény: Erunder (69) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2012. 08. 05. 10:36 | #78
imkinek még akár igaza is lehet abban, hogy az egész "szervezés kérdése". A probléma az, hogy egyik pillanatról a másikra a magyar oktatási rendszer nem tud felmutatni sem hajlandóságot, sem állományt arra, hogy ezt megszervezzék és kivitelezzék varázsütésre. Nem véletlen, hogy korábban minden hasonló jellegű törvényt 2 évvel a tervezett megvalósítás előtt be kellett jelenteni, hogy az oktatási rendszernek legyen ideje felkészülni az új szabályozásra és előírásokra. Jelen esetben az eszközállományt nézve a 2 évet én még kevésnek is érzem, de még mindig jobb lenne, mint azt mondani, hogy akkor a következő félévtől. Arról nem is beszélve, hogy januárban még jól meg fogja keverni a rendszert, ha az állam átveszi az iskolák irányítását. Januárban. Iskolai félévkor. Mert az nyilván úgy logikus.
+1 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 10:32 | #77
Taníts mester! Úgysincs semmim, hadd legyek má' imki!
Előzmény: imki (74) -1 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 10:32 | #76
Szánalmas vagy...
Előzmény: Purple (75) -1 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 10:32 | #75
És az mit számít, csepp vagy a tengerben... Majd ha sok kis imki fog tevékenykedni ezen a területen, majd akkor visszatérhetünk a napi tesiórára. :D Neked meg kár ezen pörögnöd pénz nélkül. Vagy ha annyi van, akkor zárkóztasd fel belőle az ország összes iskoláját szótépés helyett...
Előzmény: imki (71) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 10:31 | #74
Akkor elég rosszul állsz emberismeret terén is. De sebaj. ;)
Előzmény: Purple (73) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 10:30 | #73
Orvost ne küldjek? :D Nekem úgy tűnik te vagy már ki picit. :D
Előzmény: imki (72) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 10:28 | #72
Úgy van, nyomjad erre is majd a minuszt. De szigorúan csak idegből ám! Mellette meg majd morogj is dühödben, és ráncold a szemöldöködet is. :) Ja, és a lábacskáiddal is toppants majd mellé, ha már más nem jut neked. :DDD LOL
Előzmény: Purple (70) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 10:27 | #71
Bármilyen hihetetlen a borsónyi agyadnak, én ezt tanultam, plusz még inkább csináltam. Mintegy 10 évig oktattam, felnőtteket és fiatalokat egyaránt, többek között testnevelésre is. Illetve 50-100, néha 150 fős csoportoknak szerveztem heti, havi és éves tevékenységeket.
Ergo kár is ezen pörögnöd, pláne tapasztalat meg hozzáértés nélkül.
Előzmény: Purple (67) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 10:27 | #70
Ment is a mínusz ha ilyen szépen kéred. Ha mondjuk a rendezvényszervezés mellett fejlesztették volna a szövegértésedet is, akkor rájönnél, hogy nincsenek tesiórás frusztrációim, mivel írtam hogy voltak egész jó óráim, elteniszezgettem, kondigépeztem, bokszoltam, ha épp a tanár nem a fehér pólómmal volt elfoglalva vagy a hülye Cooperrel. :D Na az öltözködést meg az időhiányt viszont rühelltem akkor a mínuszom felét tudd be ennek. :D
Előzmény: imki (68) 0 VÁLASZ
Erunder
Erunder 2012. 08. 05. 10:23 | #69
Nem feltétlenül. Ez egy olyan megmozdulás ami eléggé átgondolatlan volt, és nem mellesleg példa nélküli is. nincs még egy ilyen rendszer, a finn rendszerben sem 45 perces órához 10 perces szünettel született meg a mindennapos tesi.
Meg lehetne honosítani egy olyan már működő oktatást, ami sok szempontból lazább, cserébe viszont hatásosabb.
Most valaki pedig hozza fel, hogy milyenek az angol fiatalok és én felkötöm magam!
Előzmény: imki (64) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 10:23 | #68
Ja, és ha lehet adj minuszt is nekem, mert ezzel legalább kompenzálhatod kicsit a tesióráidból eredő frusztrációdat! :)
Előzmény: imki (66) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 10:22 | #67
De te sem értesz hozzá. :D Te lehet beseggeltél valami rendezvényszervezői kisokost, de az nem jut el az agyadig hogy a körülmények nem olyanok ebben az országban, hogy csak úgy szervezkedni lehessen ilyen téren úgy hogy annak HASZNA is legyen.
Előzmény: imki (66) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 10:18 | #66
Mondom, hogy nem értesz hozzá, kár is rinyálnod. Persze ha neked ez okoz örömet...
Előzmény: Purple (63) -3 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 10:17 | #65
Igen, az is nagyban közrejátszik. Ezért is kell megfelelő tanár, aki erre IS neveli a gyerekeket.
Előzmény: Erunder (62) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 10:16 | #64
Ez a megoldás tetszik. Nem tudtam, hogy angol módszer a neve, de mifelénk alkalmaztuk (nem ygereknevelésben).
Én ebéd elé tennék minden napra egy-egy kétórás tesit. Legalábbis ez bevált. A heti 3 nem feltétlen elég a gyereknek. De persze a heti 3X2 is jó lehet, ha mellette van némi átmozgatás a többi napokon is, avagy az órák közötti szünetekben némi nyújtás, lazítás, stb.
Ebéd előtt már nincs kaja a gyomorban, max. némi tízórai maradék, tehát nincs olyan gond, hogy tele hassal kell mozognia. Ebből heti legalább 1X úszást tartanék (na, annak tényleg nincs meg a feltétele, és szerintem a következő évezredben nem is lesz mifelénk). A reggel fél 8-tól délután 4-ig tartó foglalkozás teljesen jó lehet.
Viszont részemről a finn oktatási rendszert is megfontolandónak tartom. Komoly eredményei vannak. (Jé, ott is van napi mozgás...)

De most nézd azt, hogy itt pár plusz órát akarnak behozni, és mekkora rinyálás van már most. Képzeld el mi lenne, ha a sok okos azzal szembesülne, hogy innentől délután négyig tartanának az órák. Csak úgy füstölne a fészbúk a tengernyi nyivákolástól. :)))
Előzmény: Erunder (60) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 10:14 | #63
Ohh bocsánat tévedhetetlen hatalmas nagy IMKI, te bizonyára sosem írtál/mondtál félre valamit, és ez egyből azt is magyarázná, hogy nem jártál be valamilyen órára... :D Idióta...

Hagyjál már ezzel a szervezéssel könyörgöm. :D Pénz kérdése az egész, mondom úgy pikk-pakk menne a szervezés...

Meg ez a zárjuk már be az iskolákat szöveg...

Igen tök jó lehet a rendszeres napi testedzés, de nem ilyen tanárokkal meg körülményekkel.

Na nekem a többihez már nincs energiám. Megcsinálok inkább pár felülést, ahhoz több van. :D
Előzmény: imki (61) 0 VÁLASZ
Erunder
Erunder 2012. 08. 05. 10:12 | #62
Ja Imki még valami.

A tusoláshoz, meg a neveléshez. Írtad hogy mivel ha lenne lehetőségük akkor sem tusolnának mert. Ez bizony nem csak igénytelenség. A nép általános prűdségre erre is kiterjed.
imki 2012. 08. 05. 10:06 | #61
"És bocsi, évfolyamot írtam, osztályra gondoltam tehát akkor azt is bontsad még le évfolyamokra."
Ezek szerint nem csak tesiből volt felmentésed, hanem más órákra sem jártál be? :)
Ha osztályra gondoltál, azt nem lehet évfolyamra bontani. Egy évfolyamban lehet több osztály, de egy osztályban nem lehet több évfolyam. Okoska. :D

"Ezzel mint mondtam megint az a szívás, hogy egy nap az órarendben 1 "nagyszünet" van, 5-10 perc meg öltözködés, vonulás, leckeátnézés szempontjából meg tudod mire elég..."
Erre meg mondtam, hogy szervezés és akarat kérdése. De láthatóan haloványlila fingod nincs a témáról, láthatóan soha nem szerveztél, és soha nem neveltél. Nem is tudom, miért írogatok neked.

"Órarenden meg csak úgy alakítgatni nem lehet, hogy a magasságos tesióra mindig ott legyen ahol az abból a szempontból jó, mert ne ahhoz igazodjon már mindenki, mondom arra ott a tesis suli..."
A tesis suli arra van, hogy emelt óraszámban tartsák, esetleg versenyezzen, stb.
A napi testnevelés meg arra van, hogy a többi iskolában is a gyerekek egészségesek legyenek. Ne legyenek olyan arányban mozgásszervi panaszaik, testsúlyfeleslegük, stb.
A kettő nem ugyanaz. Igen, sok esetben a tesihez kellene igazítani a többit. A magyart meg a matekot meg lehet tartani első órában is, meg hatodikban is. Annál lehet sakkozni. A tesinél meg (illetve ott, ahol vannak kötöttségek), mivel ott nehezebb, azt kell előreveni a tervezésben.
Egy kérdés: életedben szerveztél már meg egy erdei sétánál komolyabb tevékenységet, több, mint 2 főre? Mert ahogy elnézem, nem biztos.

"Persze én is szeretném még ezt tökéletesíteni, erre pl jó lett volna ha nekem is több van. :D "
Arra ott a fakultáció, meg a magyar szak. Ott tanulhatod emelt órában.
A napi testmozgást nem is igazán órának kellene felfogni, hanem egy szükséges plusznak. Még jegyet sem feltétlen kelene adni rá. Egyszerűen csak mozogniuk kellene, mert az a lényeg.

"Ha a mozgást egészség szempontjából akarod űzni, akkor járj el délután valami sportra, vagy tudom is én"
Itt nem arról van szó, hogy én hogyan akarok mozogni.
Ha lenne legalább haloványlila fingod a gyereknevelésről (meg úgy általában a nevelésről), akkor tudnád, hogy a gyerek magától akkor fog csak sportolni, ha van motivációja, illetve ha így van nevelve. (Lassan írom, hogy te is megértsd: N E V E L V E ). Ha nincs rászoktatva a rendszeres testmozgásra, akkor nem fog mozogni később sem.
Másrészről itt statisztikáról van szó, nem egyéni igényekről. A társadalom érdeke, hogy ne legyen tele az ország lusta, elhízott, beteg emberekkel. Nem számít, hogy XY most éppen nem akar sportolni. Statisztikailag kell nézni, hogy a rendszeres és megfelelő (ezt is ismétlem: M E G F E L E L Ő ) gyerekkori testmozgás növeli azok arányát, akik később rendszeresen sportolnak majd, illetve csökkenti a betegségek arányát (ismétlem: A R Á N Y Á T ).
Tetszik már érteni, vagy próbáljam meg esetleg eltáncolni?
Az utolsó kutyát nem érdekli, hogy Rinyagépnek éppen most nincs kedve tesizni, mert sikerült találnia egy újabb magyarázatot a "miért ne csináljak megint semmit" féle hozzáállásához.

"És ha most minden nap lesz tesióra azzal nem fog javulni, bár bohóckodni lehet ennek tudatában"
Ennyi erővel zárjuk már be az iskolákat, mert úgysem jó. Így gondoltad?
Minek tanuljunk magyart, ha a gyereknek úgysem fog kelleni, meg egyébként is rossz a tanerő?
Minek matekozzunk, ha a tanár nem jól tanítja? Miért kel rajzóra, énekóra, angolóra, stb. ilyen tanítás mellett?
Zárjuk be inább az iskolákat, küldjünk haza mindenkit, döntse majd el mindenki, hogy mit is szeretne (elsősorban persze semmit tenni, de mindent megkapni) és tapicskoljunk tovább a langyos liberális pisiben. Nincs is annál jobb. Így jó lesz? :)
Vagy inkább próbáljunk meg legalább valami értelmeset kihozni, és bízzunk abban, hogy vannak azért olyan tanárok, akik rendesen tanítanak és értelmes napi egy óra testnevelés órákat tartanak...

"Akkor talán nem ezen kéne szorgoskodni??"
Ennek része lehet a rendszeres napi testedzés. Ez is lehet egy lépés.
Én sem értek egyet a hogyan-jával, mert a drága Fidesz ezt is elqrja. De maga a koncepció kifejezetten jó lenne. És akárhogy nézzük, valahol el kell kezdeni, tehát az alapötlet igenis jó.
Nem kifogást kell keresni, hanem megoldást. Kifogást én is tudok találni millió egyet. Megoldást mutass, amivel jobb lesz.

"Érdekes a legtöbb kommentelőnek ilyen idióta tesitanár jutott, akkor lehet tényleg előbb alapozni kéne?"
Nem tudom, észrevetted-e, hogy többségében ide kik járnak (tisztelet a kivételnek)?
Liberális felfogású elkényeztetett majmok, otthonülő kockák, világ életükben felmentett, fegyelemről soha nem hallott emberek. Ezeknél a normális tesitanár is maga az ördög, mert azt meri nekik mondani, hogy meg kell csinálniuk 10 fekvőtámaszt és még futni is kell egy kicsit. Ráadásul kötelező jelleggel. Nekem is volt nem egy ilyen rinyálós osztálytársam, akik tesiórák 2/3-ára nem jártak be, meg felmentésük volt. Kifogása mindig volt mindegyiknek, hogy most éppen miért nem tesizik. De a valódi ok mindig az volt, hogy lusta tetű volt mindegyik.
Szóval ne az itteni hozzászólásokból szűrd már le, hogy milyenek is a tesitanárok... Tény, hogy van sok rossz. De azért annyira még nem elveszett talán a helyzet.
Nem kifogás kell, hanem megoldás. Mondj egyet, és máris jobb lehet a helyzet.
Előzmény: Purple (54) 0 VÁLASZ
Erunder
Erunder 2012. 08. 05. 10:03 | #60
Imki!

Eredetileg nem erre akartam válaszolni, hanem egy régebbi hozzászólásodra,csak sajnos annyira dagadt, és lusta vagyok hogy nem tekertem lejjebb. :)
Viccet félretéve. Pénz nincs rá, hogy optimalizálják a helyzetet a heti 5-höz.
Egyébként meg az angol oktatási rendszer: 90 perces órák fél órás szünetekkel, de ott a gyerek egészen délután 4-ig suliban van. Mivel hosszabb is a óra értelmesen le lehet adni egy-egy anyagot, és nem át szaladva rajta. Így a tesiórákon még értelme is van a mozgásnak. Mert hát valljuk be, az tényleg kevés ha heti háromszor fél óra van, nem az a megoldás hogy legyen heti ötször fél. Heti 3, 90 perces óra lenne a megoldás.
Előzmény: imki (55) +1 VÁLASZ
dude 2012. 08. 05. 10:01 | #59
Ezt a sok hiperaktív buzgómócsing tornabuzit!
Miért kell idegen emberekkel foglalkozni? Törődjön mindenki magával! Én speciel örülök, ha minél több dagadék, dohányzó, egészségtelen életmódot folytató emberszabású döglődik. Ők legalább tesznek a túlnépesedés ellen!
Mondjuk a TB járulékukat felemelném a picsába, ne én fizessem azt is...
+1 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 09:56 | #58
Ennyi... Bőven elég lenne, ha azt a heti 3 tesiórát ÉLHETŐVÉ tennék. Sokkal több haszna lenne heti 3 minőségi tesiórának, mint a mindennapos hulladéknak.
Előzmény: szűzirónia (57) 0 VÁLASZ
szűzirónia 2012. 08. 05. 09:46 | #57
voltak jó tesi órák,voltak lelki terror tesi órák.
nem tudom miért kell erőltetni egy erős testalkatú(nem kövér) gyereknek pl a szertornát,ha egyszerűen nem oda való,
vagy egy vékonyka lánynak a súlyemelést.Ezek szélsőséges példák voltak,de mindenkinek mindent meg kellett csinálnia,a jegyek miatt stb,ha nem volt belőle felmentése papíron.
ha a tesi óra szorongással telik el,eleve nem jó dolog, épp örömöt kéne okoznia.



+1 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 09:38 | #56
Nagy szervezőspecialista lehetsz te, ha eleve abból gazdálkodsz ami kedvező alapanyag. :D Hát ja kérem, akkor így én is szervezőzseni lennék a legproblémásabb iskolában is, csak adj egy valag pénzt és építőmunkást, képezz ki gyorsan szeptemberig annyi normális tesitanárt, tanítsd meg országosan a szülőknek a higiénia fogalmát hogy azt át is adják a gyereküknek, aztán mehet a móka, így nekem sem lenne egy szavam sem. :D
Előzmény: imki (55) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 09:35 | #55
Ja, azt elfelejtettem hozzátenni, hogy 15 évesen heti 34 és 35 órám volt (A és B héttel). Az utolsó két évben meg még plusz 2 óra délután. Ebből volt a 4 tesi.
Manapság meg egy átlagos 9. osztályos tanulónak 30-33 órája van (pl.: aranyjanosiskola.hu/orarendek/9/ ).
Ha nekem anno ment a heti 34-35 óra, és nem rokkantam bele, akkor nyilván a mostani 31-32 óra mellé is befér még pár tesi, nem?
Előzmény: imki (53) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 09:31 | #54
:DDD Igen lehet nektek 4 tesitanár volt, de direkt írtam 2-t, hogy abból gazdálkodj. :D És ne heti 3-ra hanem heti 5-re. És bocsi, évfolyamot írtam, osztályra gondoltam tehát akkor azt is bontsad még le évfolyamokra.

"Akkor volt tartva, amikor éppen hely maradt neki az órarendben."
Ezzel mint mondtam megint az a szívás, hogy egy nap az órarendben 1 "nagyszünet" van, 5-10 perc meg öltözködés, vonulás, leckeátnézés szempontjából meg tudod mire elég... Azt meg már félve említem meg, hogy lehet az ember néha szocializálódni is akar, ha már ott van kétszázadmagával. :D

Órarenden meg csak úgy alakítgatni nem lehet, hogy a magasságos tesióra mindig ott legyen ahol az abból a szempontból jó, mert ne ahhoz igazodjon már mindenki, mondom arra ott a tesis suli...

Én is megtanultam magyarul, nagyjából jó a helyesírásom, de az "átlag netes fiatalságét" simán veri. Persze én is szeretném még ezt tökéletesíteni, erre pl jó lett volna ha nekem is több van. :D

De egy tesi óra ilyen szempontból tényleg semmi, csak nyűg lesz. Ha a mozgást egészség szempontjából akarod űzni, akkor járj el délután valami sportra, vagy tudom is én, de ez a "mindennapos tesiórától leszünk egészségesek" egy baromság, mert ahogy többen is írták (te is) tanárfüggő plusz nevelés kérdése, és jelen helyzetben nagy átlagban mindkettő szar. És ha most minden nap lesz tesióra azzal nem fog javulni, bár bohóckodni lehet ennek tudatában....

Mert talán szerinted jó a helyesírásuk meg úgy az egész felfogásuk?? Könyörgöm te is írtad, hogy nem jó se a nevelés, meg tanárok sem mindig jó tanárok... Akkor talán nem ezen kéne szorgoskodni?? Nem, dobjunk be azért minden nap tesiórát úgy hogy meg sincs alapozva az egész... Talán előbb alapozni kéne aztán órarendet szervezgetni, hogy jusson hely az elhízott alkoholista idegbeteg tesitanárok óráinak. (Igen, van kivétel, mielőtt erre a gumicsontra harapnál rá, csak pont hogy annak kéne a kivételnek lenni, aki rossz. Érdekes a legtöbb kommentelőnek ilyen idióta tesitanár jutott, akkor lehet tényleg előbb alapozni kéne?)
Előzmény: imki (53) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 09:17 | #53
"Akkor meséld már el kérlek, hogy egy olyan iskolában hogy szervezel le mindennapos tesiórát, ahol 4-5-6 évfolyam van és max 2 tesitanár és 1 tornaterem és öltöző úgy, hogy nem lesz plusz idő ráfordítva??"
Nekem anno 4 tesiórám volt, más osztályoknak 3 egy héten.
3 tesitanár volt rá, illetve egy beugró ember; 1 tornateremmel, plusz egy kézilabdapályával, meg egy fiú és egy lány öltözővel.
(4X4)+(1X8) évfolyam volt, ez ha jól számolom összesen 24 osztály.
És lőn, meg voltak tartva a tesiórák. Pedig semmi extra szervezés nem volt, a tesióra mindig a végén kullogott a fontossági sorrendben. Akkor volt tartva, amikor éppen hely maradt neki az órarendben.
Általános suli alsó tagozatban heti 1X mentünk úszni. 4 óra volt rá hagyva (ebből 1-1,5 óra úszás), ebbe belefért az is, hogy átvonatoztunk egy másik településre, ahol az uszoda volt. És még zuhanyoztunk meg öltözködtünk is.
Ha kicsit odafigyelne rá az iskola, a tanár, a szülő, meg úgy a társadalom, akkor simán meg lehet szervezni a napi 1 órát. Csak akarni kell. Igen, picit alakítani kel az órarenden meg a napi rutinon. És?

"Igen nevelés kérdése, csak a mellékelt példa azt mutatja, hogy a szülők is igénytelenek, tehát nem az egészséges és higiénikus diákoknak kéne ezekkel az igénytelenekkel addig együtt pancsikolni, azt' majd csak 10 év múlva javulgat a helyzet..."
Kifogás, kifogás és kifogás. Üres magyarázatok. Látszik, hogy fingod nincs a nevelésről.

"A jövő generáció mentális egészsége."
Ami szorosan összefügg a fizikai egészséggel. Pont.
Egyébként meg a mentális egészség attól függ, hogy hány nyelvtanórát tartasz? LOL :)))

"És mint írtam nem a napi tesióra fog javítani az egészségükön, remélem ezt senki nem kajálja be..."
Hát ha a te hozzáállásoddal csinálnánk, akkor biztosan nem is javít rajta. Még szerencse, hogy nem rajtad múlik a dolog.

"hanem attól lesz valaki írástudatlan, hogy inkább a szaros tesiórára fektetik a hangsúlyt, mondjuk egy normális nyelvtanóra helyett. Abba sem halnának bele ha naponta lenne, sőt..."
Nekem heti 3 magyarórám volt (2 irodalom, 1 nyelvtan). Érdekes módon azért valamilyen szinten megtanultam magyarul.
Tudod, mint írtam is korábban, ez is a tanártól függ. Csinálhatsz 30 magyarórát is, ha a tanár nem tud tanítani. Mint ahogy csinálhatsz 30 tesiórát is, ha a tanár béna.
Viszont magyart meg lehet tanítani heti 3 órában egy normális tanárral, míg a napi testmozgást (amire a gyereknek szüksége lenne), nem lehet heti 2-ben végrehajtani. Ez ennyire egyszerű. Felfogni is egyszerű lenne, csak nem mindenkinek sikerül.

"nem kell hozzá "érteni", elég beleolvasgatni a "mai fiatalok" beszélgetéseibe..."
Persze, ez nyilván elég is. Hiszen minek is érteni valamihez?! Elég, ha csak beleböfögsz légből kapott infók, meg fiatalok beszélgetése alapján, nulla hozzáértéssel és tapasztalattal, és már is megmondhatod a frankót a témáról. :D LOL
Előzmény: Purple (52) -1 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 08:47 | #52
Akkor meséld már el kérlek, hogy egy olyan iskolában hogy szervezel le mindennapos tesiórát, ahol 4-5-6 évfolyam van és max 2 tesitanár és 1 tornaterem és öltöző úgy, hogy nem lesz plusz idő ráfordítva??

Igen nevelés kérdése, csak a mellékelt példa azt mutatja, hogy a szülők is igénytelenek, tehát nem az egészséges és higiénikus diákoknak kéne ezekkel az igénytelenekkel addig együtt pancsikolni, azt' majd csak 10 év múlva javulgat a helyzet...

"Mondd, mi égetőbb van a jövő generáció egészségénél?"
A jövő generáció mentális egészsége. És mint írtam nem a napi tesióra fog javítani az egészségükön, remélem ezt senki nem kajálja be...

Nem, hanem attól lesz valaki írástudatlan, hogy inkább a szaros tesiórára fektetik a hangsúlyt, mondjuk egy normális nyelvtanóra helyett. Abba sem halnának bele ha naponta lenne, sőt...

LOL, nem kell hozzá "érteni", elég beleolvasgatni a "mai fiatalok" beszélgetéseibe...
Előzmény: imki (51) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 08:11 | #51
"szervezés kérdése?"
Igen, ezt már írtam. Tudni kel szervezni. Aki nem csinálta még, az nem tudja, hogy kell. Aki már csinálta, annak van sejtése. Én egy évtizedig csináltam. Hát te?

"Másrészt ha lenne is jó zuhanyzó, akkor is terjedne a gomba meg a többi mocsok, mert egy közösségben az emberek nagy része igénytelen, pláne általános iskolában."
Ez meg nevelés kérdése. Ezt is írtam.

"Lennének itt ezerszer égetőbb problémák mint a testnevelés órák"
Mondd, mi égetőbb van a jövő generáció egészségénél?

"Legalább lesz egy csomó "egészséges" írástudatlanunk."
Attól lesz írástudatlan valaki, hogy naponta egy fél órát mozog? LOL Látom, te is "értesz" hozzá. :D
Előzmény: Purple (49) -2 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 08:08 | #50
Azt az emancipációs baromságot? Igen, hallottam róla, sokat is nevettem rajta. :)
Előzmény: T1B3R1U5 (48) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 05. 07:48 | #49
Tegyük fel van az iskolában egy fullos zuhanyzó. Mikor lenne idejük tusolni? szervezés kérdése? 10 perces szünetek vannak, azt nem tudod megnövelni, mert akkor több időt kéne bent tölteniük, azt meg senki nem akarja. 10 perc arra nem elég, hogy télen felvedd a 30 réteg ruhádat, összepakold a cuccodat és átérj a termedbe, esetleg átnézd a következő óra anyagát... Nem gondolhatod komolyan (és senki) hogy az egész tanterv meg iskolák rutinja a testnevelés óra köré épüljön, ahhoz alkalmazkodjon. Aki ilyet akar, vannak tesi tagozatos sulik, járjon oda....

Másrészt ha lenne is jó zuhanyzó, akkor is terjedne a gomba meg a többi mocsok, mert egy közösségben az emberek nagy része igénytelen, pláne általános iskolában. Hát én sem szívesen fürdenék együtt azokkal, hiába lenne rá lehetőségem.

Tényleg ez kell? Lennének itt ezerszer égetőbb problémák mint a testnevelés órák, de persze megint az ilyen hülyeségekre kell összpontosítani leginkább hogy ebből legyen minden nap... Legalább lesz egy csomó "egészséges" írástudatlanunk. :D
Előzmény: imki (42) 0 VÁLASZ
T1B3R1U5 2012. 08. 05. 00:21 | #48
Ismered a LifeT!lt-et? :)
Előzmény: imki (46) 0 VÁLASZ
T1B3R1U5 2012. 08. 05. 00:11 | #47
Osztom! :)
Előzmény: imki (44) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 00:08 | #46
"de még egyszer mondom:
Ne kifogásokat keressünk, hanem megoldást!"

Ezt én mondani. De ettől függetlenül (illetve éppen emiatt) egyetértek. ;)
Előzmény: T1B3R1U5 (43) +1 VÁLASZ
T1B3R1U5 2012. 08. 05. 00:06 | #45
Szerintem egy VILÁGREKORD-nak köszönhetően nagyobb érdeklődés van Magyarország iránt, mint egy bőr és nemi beteg gyógyász miatt!

nincs több kérdésem! ;)
Előzmény: vadonka (39) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 05. 00:05 | #44
"1. melyik tantárgy rovására megy a plusz tesiórák száma? vagy megemelik a napi óra számot ami amúgy is sok és eleve lefárasztja a diákokat?"
Itt nem a "melyik rovása" a kérdés. Aki így godnolkodik erről, annak fogalma nincs sem a nevelésről, sem a sportról, de sok más dologról sem.
- Sport és mozgás kell ahhoz, hogy egészséges legyen a gyerek. Ez nem szabadna, hogy kérdés legyen. Már meg ne haragudjon a világ, de ki nem sz@rja le a kifejlesztett rákgyógyszert, ha minden 1000 emberből 500 beteg, 200féle betegségben? Talán te is hallottál már olyanról, hogy megelőzés, nem? Na, a sport éppen az. A gyógyszer meg csak kezelés. Vajon melyik a hatékonyabb? Megelőzni a bajt, vagy utólag kezelni?
Ne ezen az 5 órán múljon már, hogy milyen nagyonokos gyerekek lesznek a világban...
- Másrészről meg az ember jobban tud tanulni is, ha a szervezete rendszeresen mozog. Ergo a sport éppen elősegíti azt, hogy más tantárgyakból még kevesebb óraszám esetén is jobban teljesítsen a gyerek. Persze ezt főként azok tudják, akik csinálják is, nem csak beszélnek róla. De sokat segít pl. a logikus gondolkodás is a felgyülemlett indulatok helyett.
(Ja, arról halottál már, hogy a sport segít abban is, hogy könnyebben kezeld a stresszt? Mert tényleg így van ám. Az ember levezeti egy kis mozgással, és máris más lesz a világ. Nem lesz olyan kis méregzsák.)

"2. tesióra után biztosítják a normális mosakodási lehetőséget?"
Korábban írtam: szervezés kérdése. Nem kifogást kell keresni, hanem megoldást.

"3. elküldik e továbbképzésre a többségében elmeroggyant tesitanárokat?"
Persze. Meg az elmeroggyant kémia, fizika, biológia, történelem, matek, magyar, angol, és egyéb tanárokat is.
Ja, meg küldik utánuk a hozzáértés és tapasztalat nélkül kommentelő embereket is. Holnap kezdődik a tanfolyam, füzetet, tollat vigyél magaddal.

"4. figyelnek az órán a gyengébb fizikumú fáradékonyabb tanulókra, hogy ne érezzék rosszul magukat, ne legyen teher nekik a mindennapos tesióra?"
Saccperkábé pont annyira, mint amenyire a gyengébben teljesítőkre figyelnek a magyartanárok...
(Fura. Egyik gyengébben teljesítő osztálytársamtól sem kérdezte meg soha sem a matektanár, sem pedig a magyartanár, hogy esetleg kellemetlenül érzi-e magát az illető az órákon. Valahogy mindig csak a testneveléssel kapcsolatban jön elő ez az idióta felfogás. Mintha a tesióra valami mumus lenne, ahol csak kínozzák a szegény gyerekeket. ... Ahogy észreveszem, általában az olyan szülők szoktak ilyennel előhozakodni, akik gyerekkorukban a tesiórák 60%-ában kamu indokokkal fel voltak mentve. Ezek azok a szülők, akik az "ó jaj, mi lesz a szegény kisgyerekkel ebben a hidegben" felfogással éppen ártanak a saját gyereküknek.)
Előzmény: vadonka (38) 0 VÁLASZ
T1B3R1U5 2012. 08. 05. 00:00 | #43
Köszönöm Stickhorse, a számból vetted kis a szót!
Tökéletesen egyetértek Veled! :)

Vadonka - szépen levizsgáztál (Gyurta Dani is elmehet a ..., hiszen semmi hasznosat nem tett a Hazáért, inkább ment volna orvosnak, akit nem fizet meg az állam és kénytelen tisztességtelen módon hálapénzből megélni - persze, ha nincs pénz, nincs munka, haljon csak meg a beteg... - minden tiszteletem az orvosoké éppen úgy, mint Danié és az összes sportolóé...) és a hozzád hasonló Nők vagy kislányok is, akik brutális traumákon eshetett át a tesi órákon + azok a kocka, zsíros vagy a biológiájának köszönhetően alultáplált fiúk!!!, aki az helyett, hogy a megoldást keresnék, inkább a kifogásokat sorolják, hogy miért NE! Gyalázat! A lányokat TALÁN megértem, de a fiúkat nem!
Lehet én fogom fel betegesen ezt az egészet, lehet nekem fontos csak a sport szeretete és, hogy a mai fiataloknak legalább egy minimális/elfogadható fizikumuk legyen - mely pozitív hatással lehet az egészségükre is! Sajnálom és bocsánatot szeretnék kérni mindenkitől, akivel szembe mertem szállni és a téma támogatásával dühöt keltettem bennük!
Kedves Nope, teljesen igazad van, meg kell teremteni a szükséges feltételek, de még egyszer mondom:
Ne kifogásokat keressünk, hanem megoldást! ;)

"A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik." - Muhammad Ali

Előzmény: Stickhorse (40) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 04. 23:36 | #42
"Nincsenek megfelelő zuhanyzók az iskolák többségében, mind mennyiségre, mind minőségre"
Most komolyan. Nem ezt pofáztam? Épp azt írtam, hogy megfelelő zuhanyzási lehetőségre lenne szükség. Ez az én értelmezésemben pont azt jelenti, hogy lennie kellene megfelelő mennyiségű és minőségű zuhanyzónak, öltözőnek.

"pluszba még ha lennének is nem lenne idejük letusolni."
Szervezés kérdése. Sok mindent lehet, csak akarni kell. Általában itt is inkább a kifogások győznek a megoldások helyett.
Egyébként csak szerényen jegyzem meg, hogy ahol vannak megfelelő lehetőségek, ott sem fürdik a gyerekek 90%-a, de néha egy sem. Úgy nagyjából 14-16, vagy akár 18 éves korig. Sokszor nem a zuhanyzó hiánya vagy minősége a gond, mert az csak kifogás. Sokkal inkább a nevelés a probléma ezen a téren is. Előfordul, hogy már 7-8 éves kisgyerekek is dezodorral fújják magukat, mert az "vagány" (persze tök értelmetlenül, mert 13-14 éves korig még ha izzadnak is, akkor sem büdösek). De fürdeni egyik sem fürdik tesióra vagy edzés után.

"A heti 5 testnevelés órához több mindent is meg kéne változtatni a rendszerben. Példának okáért az angol oktatási rendszer lenne ehhez megfelelő."
Ezt kifejthetnéd. Én még mindig azon vagyok, hogy ha megfelelő öltözési és fürdési lehetőség van, és van egy jó tanár, akkor másra már nem nagyon van szükség ahhoz, hogy értelmes tesiórát lehessen tartani. Segíthet a tornaterem, segíthet a medicinlabda, a sportpálya, meg a többi. De hiába van bármilyen körülmény is, ha a tanár nem megfelelő, akkor az égvilágon semmit nem ér az egész.
De persze meggyőzhető vagyok.
Előzmény: Erunder (37) 0 VÁLASZ
Nusihusi
Nusihusi 2012. 08. 04. 22:55 | #41
Szerintem jó ötlet, ha meg tudják valósítani:)
Stickhorse 2012. 08. 04. 22:51 | #40
Azért na...ennyire ne legyünk demagógok.

1. szerintem mindenki gondolt arra, hogy "mi elől fogja elvenni a helyet", csak azt is tudja mindenki, hogy azt régóta magasról leszarják. Meg amúgy is meddő vita, hogy ki mit tekint "felesleges" tárgynak. Főleg akkor, ha bevezetik a 8órás iskolát, vagy - ahogy már korábban írtam - a heti 5 testnevelés megoldható a klasszikus tanórán kívüli módszerekkel is.

2. hogy ki megy hivatásos sportolónak? Ismerősöm jelenleg az USA-ban tanul, sportösztöndíjjal, mellette a helyi egyetemen tanul biológiát, ha hazatér, még egy orvosit is elvégez, megnyugtatlak, nem az a "máshoz nem értek" típus. Hozzátéve, hogy a hivatásos sportolók általában maximum 30as éveikben kénytelenek feladni az aktív, hivatásszerű sportolással, bőven marad még 30-40, akár még 50 évük is rákgyógyszert kutatni ;) Az, hogy valaki aktívan sportol, nem egyenesen arányos az értelmi képességeivel. Ez nem úgy működik, hogy valaki vagy sportol és hülye, vagy okos de nem sportol. Láttam én már szívbeteg meg túlsúlyos segédmunkást... Arról nem is beszélve, hogy szerintem egy képzett embernek előbb van igénye és lehetősége sportolni, mert tudatosan figyel magára. Egyébként meg nem egy sportnemzet kinevelése a cél, hanem az ország általános egészségügyi helyzetének javítása megelőző jelleggel.

Szerintem jobb, hogy nincs több kérdésed ;)

Továbbra is úgy áll a helyzet, hogy 3 probléma van: ilyen gyorsan, a jelenlegi emberállomány és eszközállomány mellett a dolog kivitelezhetetlen. A diák napjába még bele lehetne valahogy nyomorgatni, van ott még felhasználható idő, bár tény, hogy senkinek nem tetszene. De berakhatnak még plusz 2 órát, ha nincs tornaterem, meg tanár, meg pénz sincs egyikre sem...
Előzmény: vadonka (39) +2 VÁLASZ
vadonka 2012. 08. 04. 22:11 | #39
egy nagyon egyszerű példa az előbbiekre:

adott egy pufók gyerkőc akit a suliban nem szeretnek és egy vagány nagymenő aki a tesiórák királya

előbbi orvos lesz feltalálja a rák gyógymódját a hazája "színeiben"
utóbbi sportoló lesz nyer pár aranyat az olimpián a hazája "színeiben"

melyikre lennétek büszkébben?
melyik után nőne meg az érdeklődés az ország iránt a többi ország felől?
melyik hozna több bevételt a gazdaságnak?
stb..

nincs is több kérdésem :)
vadonka 2012. 08. 04. 22:02 | #38
lássuk csak nekem általánosban egy elmebeteg tesitanárom volt, az állandóan üvöltözős őrjöngős fajta.
a foci volt a mindene, az ha egy fiú nem akarta minden tesi órán a labdát rúgni főben járó bűn volt és mindenféle módon megalázta a focizni nem akarókat és mellette 1-essel jutalmazta az órai munkát. azóta már elpatkolt a gyökér, több gyereket nem terrorizál legalább.

a mindennapos tesiórákkal több gond is van:
1. melyik tantárgy rovására megy a plusz tesiórák száma? vagy megemelik a napi óra számot ami amúgy is sok és eleve lefárasztja a diákokat?
2. tesióra után biztosítják a normális mosakodási lehetőséget? (ezt már más is felvetette teljesen jogosan) szóval hamarabb véget ér az óra, hogy ne csak 5 perc legyen gyorsan átöltözni meg dezodorral befújni az amúgy is büdös izzadt testeket hanem esetleg normálisan megmosakodni?
3. elküldik e továbbképzésre a többségében elmeroggyant tesitanárokat?
4. figyelnek az órán a gyengébb fizikumú fáradékonyabb tanulókra, hogy ne érezzék rosszul magukat, ne legyen teher nekik a mindennapos tesióra?

akkor most megválaszolnám a kérdéseim:
1. ez eddig senkinek nem is jutott az eszébe (hoppá)
2. nem
3. nem
4. még mit nem

szóval ez az egész kezdeményezés olyan ízes hungarikum jellegű, kb. mint bevállalni 5000l tejet exporta úgy, hogy csak 1 tehened van.

arról, hogy a sportra nevelni a gyerekeket meg annyit, hogy jó jó de hivatásos sportolónak az megy aki minden más szakmához hülye. nem sportolókat kéne nevelni az országnak hanem orvosokat, mérnököket, akik le is tesznek valamit a közösség érdekében az asztalra!

elnézést ha valamelyik "sportoló" lelkébe gázoltam, de én így gondolom...
Erunder
Erunder 2012. 08. 04. 20:55 | #37
Akkor leírom szarkazmus nélkül.

Nincsenek megfelelő zuhanyzók az iskolák többségében, mind mennyiségre, mind minőségre, pluszba még ha lennének is nem lenne idejük letusolni.

Természetesen amikor én voltam gyerek, akkor sem volt, és ugyanilyen állapotok voltak. Nem is tusoltunk tesi után, igaz a legtöbbször nem is izzadtunk meg. A heti 5 testnevelés órához több mindent is meg kéne változtatni a rendszerben. Példának okáért az angol oktatási rendszer lenne ehhez megfelelő.
Előzmény: imki (35) 0 VÁLASZ
Nope 2012. 08. 04. 20:52 | #36
"Úgy beszélünk itt erről az egészről, mintha ezelőtt nem lett volna torna óra... "

Nem mindegy mennyi. Heti 2-nél nem téma, ha már heti ötről beszélünk, igenis meg kell teremteni azokat a standardokat ha már egy alapból nem ideális, de csak néhanapján előforduló dologból napi rutint csinálnak. Ha ezt nem vagy képes belátni, akkor sajnálom.

"Nem akarok személyeskedni, de megnézném azt az embert, aki ennyire ellenzi, hogy a fiatalok tudatosabb testnevelésben részesüljenek..."

Tőlem ugyan minden szünetben ötször felkergethetnek mindenkit egy kötélre 10 méter magasba, engem egyáltalán nem a testnevelés hanem a KÖRÜLMÉNYEI aggasztanak. Legyen zuhanyzó, legyen több idő a testnevelés és a következő óra között, ne kergessenek senkit a rosszullét szélére, ezeket említettem, ezek hol ellenzik a testmozgást? Értő olvasás nuku?
Előzmény: T1B3R1U5 (31) 0 VÁLASZ
imki 2012. 08. 04. 20:18 | #35
Látom, szövegértelmezésből sem voltál túl jó a suliban. Mielőtt baromságokat írogatsz, talán próbáld magad fejleszteni ezen a téren (is), hátha nem égeted be magad túlságosan.

(Csak hogy értsd, hogy miért írom ezt, feltenném a költői kérdést: Mit értesz MEGFELELŐ zuhanyzó alatt? Mert az írásod alapján neked a penészes, leesett csempés zuhanyzó a megfelelő. Nálam meg ha az írom, hogy "egy öltöző, megfelelő zuhanyzóval", az nem azt jelenti.)
Előzmény: Erunder (28) 0 VÁLASZ
FlaW 2012. 08. 04. 19:20 | #34
Azt kihagytam hogy fiúk-lányok all in 2 db zuhanyzó volt. :)
FlaW 2012. 08. 04. 19:19 | #33
Úgy látom akinek jó tesitanára volt az egyetért, akinek szar az nem. Nekem szar volt.:D és sok mindenkinek van még szar. A mozgás király én is szeretem, de engem pl végig megalázott a nő. Mert megteheti 26 évesen mert nem vagyok szimpi. Megesketett mindenkit hogy zuhanyozunk óra után, 72en voltunk és a felső emeleten volt a zuhanyzó és szünetben 10 percünk volt mindennel együtt, már ha beértünk szünet elejére az öltözőbe. Egyszer télen hóban még a többiek úsztak, de mi páran lányok futottunk, túl lassúak voltunk (persze meg-megálltunk, de sztem mindenki csinált már ilyet) és persze levágta egyből. Ezek után kitiltott óráról, és elküldött a halál faszára. Mikor bennt elmondtuk az ofőnek hogy milegyen, azt válaszolták, hogy kérjünk bocsánatot miután lehordott minket a sárga földig( mármint a tesitanárpicsa). Pár hét múlva sorstársaimmal odaálltunk, bocsánatot kértek, erre a válasz az volt, hogy hajlandó engedni, hogy részt vegyünk tesiórán, de tudjuk meg, hogy az agyunkkal nagy gáz van, és valami nagy probléma van odabennt. Köszönet oktatás!

Egyébként a tesitanárokat kérdeztük erről ezek a plusz órák úgy fognak kinézni, hogy pluszban lesznek, szóval a szerencsétlen diákok 4 körül fognak végezni. Meg van adva, hogy melyik óra milyen legyen, pl lesz tánc, meg játék óra. Kérdezném, hogy mi a faszt fognak táncórán tanítani a lecsúszott tesitanárok? Vagy felvesznek még egy tánctanárt, mert annyi pénz van? Ja és érezzétek át a 18 éves végzősök helyzetét, akik aztán kurvaboldogok lesznek hogy délután végeznek, jó esetben még életük is van, pl kutyasétáltatás, barát(nő) találkozás, esetleg hobbi edzés, rajzolás, tökömtudja, és tanuljon még 3 órán másnapra. Hajrá!

Stickhorse 2012. 08. 04. 17:55 | #32
Senkinek nem az elvvel van a baja...bár észrevehető eredményt az is majd csak hosszú évek múlva hoz, ha hoz, dehát valamikor el kell kezdeni. A gond az, hogy ezt egyik pillanatról a másikra képtelenség megvalósítani.

Mint ahogy írtam, értem én, hogy ki kell használni a teljhatalmú ciklust, de ez így nem megy. 4 év alatt szétvágni a nyugdíjrendszert, megreformálni a választási rendszert, pályázati rendszert, foglalkoztatási rendszert, egészségügyet, közigazgatást, teljes oktatási rendszert...bőven 3-4 ciklusra való feladat. Arról már nem is szólva, hogy mellette csak úgy poénból még szabadságharcolunk is. Sok ez így egyszerre, látszik is, hogy nem nagyon akar működni.
Előzmény: T1B3R1U5 (31) 0 VÁLASZ
T1B3R1U5 2012. 08. 04. 17:32 | #31
Te jó ég! :) Minek vitatkozunk? Nincs értelme...
Nekem senki nem fogja megmagyarázni, hogy felesleges a mozgás - főleg a fejlődő szervezet számára!
És én nem azt állítottam, hogy nem számít a higiénia, mert igen is számít, de ne ilyen gagyi kifogásokat hozzunk fel a témával kapcsolatban! Úgy beszélünk itt erről az egészről, mintha ezelőtt nem lett volna torna óra... eddig is büdös volt a gyerek, ha nem tusolt, vagy tévedek? Az mit számít, hogy heti 3x vagy 5x szaglott? :D Egyébként lehet, hogy tévedek, de nem úgy emlékszek az iskolás tesi órákra, mint egy spártai kiképzésre... én nem mindig tusoltam, mégsem voltam büdös a rá következő matek témazáró alatt...
Nekem az alap koncepció igen is tetszik (mindenféle politikától és párttól független vagyok) az tény, hogy a részleteken még dolgozni kell, de miért temessük el már a megszületése előtt a gyereket?
Nem akarok személyeskedni, de megnézném azt az embert, aki ennyire ellenzi, hogy a fiatalok tudatosabb testnevelésben részesüljenek... - biztos ŐK is kicsattannak az egészségtől, ideális a testtömeg indexük, egészségesen táplálkoznak és rendszeresen sportolnak... - hát persze!

Nem akarásnak nyögés a vége! - bár utálom ezeket a gagyi közmondásokat...
Előzmény: Nope (27) 0 VÁLASZ
Purple
Purple
Purple 2012. 08. 04. 16:22 | #29
Na igen, minden tanár azt hiszi hogy csak az ő órája létezik a világon, más dolga nincs az embernek... Lehet mondjuk TZ előtt szerettem volna átnézni, vagy lelkileg rákészülni, ehelyett a téli gúnyám rángattam vissza magamra a 2 négyzetméteres retkes öltözőben huszadmagammal, meg szedtem össze a cuccom, hogy egyik épületből átérjek a másikba... De persze tesi mindenekelőtt....
Előzmény: Nope (27) +1 VÁLASZ
Erunder
Erunder 2012. 08. 04. 15:40 | #28
"...egy öltöző, megfelelő zuhanyzóval."

Tényleg? Csak ennyi kell? Tehát a nem megfelelő infrastrukturális háttér tényleg nem számít mert hát sapkában sálban télen is futtathatod a kölköt, és után tényleg ott a tusoló. Abszolút igazad van. 10 perc tökéletesen elég 30 gyerek letusolására olyan helyen, ahol 4 cső áll ki a penészes falból ahonnan sorban esnek le a csempék.
Előzmény: imki (22) 0 VÁLASZ
Nope 2012. 08. 04. 15:30 | #27
"Vélemények, emlékek a testnevelés órákról, és a nem enyhén manipulatív filmecskéről?"

Habár én fel voltam mentve, beszélgetni beszéltünk róla, és egyöntetű volt az a vélemény hogy kurvára nem hiányzik köztes órának, mindenki hülyére izzadva zuhanyzási lehetőség nélkül visszaveszi a ruháit (igen kedves T1B3R1U5, te meg ülj vissza büdösen a padba, padtárs örülni fog), pár perccel később meg adott esetben írhatja a témazáróját matekból ...

Szóval ha már mindenképpen órák között van, legyen nagyszünet előtt, ne ilyen legyen ( http://www.dailymail.co.uk/news/article-2182127/How-China-trains-children-win-gold--standing-girls-legs-young-boys-hang-bars.html?ICO=most_read_module ) mint most, hanem könnyedebb testmozgás - úgyis naponta van, nem? -, és legyen csak 30 perc hogy utána legyen idő zuhanyozni, ahol ez meg nem kivitelezhető, ott felejtsék el.
+1 VÁLASZ
Stickhorse 2012. 08. 04. 14:58 | #26
Az elképzelés szép, támogatandó - bár nem hiszek benne...a megvalósítás...hát hogy is mondjam, olyan 2/3-os Fideszes. Gyorsan reformáljunk meg mindent, még mielőtt letelik az rövid 4 év. Ezt így nem lehet.

Mint ahogy már sokan meg is írták, sem humán erőforrás sem a megfelelő eszközrendszer nem áll rendelkezésre, és abban is biztos vagyok, hogy ha az állam átveszi az intézmények működtetését, ez nem sokat fog változni. Arról már nem is beszélnék, hogy a megvalósítása is amolyan magyar módszer szerint történik, tehát nagyjából sehol nem lesz naponta testnevelés óra, ugyanis ezek kiválthatók az iskola által biztosított egyéb, szervezett sportolási lehetőségekkel. Tehát a legtöbb iskolában ugyanúgy meg fog maradni a heti 2-3 óra, kipótolva mindenféle helyi sportkörökkel, amire meg majd beiratkozik mindenki, aztán eljár, aki akar. De populizmusnak meg demagógiának kétségkívül jól néz ki, hogy még reklámozzák is.

Arról most nem vitatkoznék, hogy személy szerint a testnevelés óra osztályozását pl. úgy ahogy van megtiltanám, a rajz, ének és egyéb készségtárgyakkal egyetemben. Túlsúlyos gyerekként kínzás és megaláztatás volt minden testnevelés óra, és az istennek sem akartam életmódot változtatni, akárhányan rugdosták a seggem síppal a szájukban, hogy fussak, ugorjak, meg bukfencezzek. Hogy ez mikor változott meg? Gimnázium utolsó évében, amikor jószerével be sem jártunk órára, maximum egyszer-egyszer "focizni". Azóta gyakorlatilag aktívan sportolok - napi rendszerességgel - de nem mindenféle kötelezően belém nevelt szellemben, hanem saját elhatározásból.
kukulkan
kukulkan 2012. 08. 04. 14:55 | #25
Hát, szívből örülök, hogy engem ez már nem érint. Világéletemben utáltam nézni bárminemű sportot, csinálni meg aztán (vézna, szemüveges, sport-antitalentum kockaként) főképp, szóval nekem már az a heti két-három tesióra is kínszenvedés volt gimiben, pláne, hogy 0. órában volt mindegyik.

A csapatjátékok (kézi-, kosárlabda, foci, stb.) természetesen mindig vérre mentek, aminek során a többiek leüvöltötték az ember fejét, ha hibázni merészelt, így az amúgy is alacsony önértékelésem sportügyileg még mélyebbre zuhant. Fő "kedvenceim" a Cooper-teszt, meg az egyéb ilyen elmés felmérések voltak, pl. emlékszem nálunk (elég jól felszerelt, modern iskola volt) olyasféle akadálypályákat is teljesíteni kellett, mint amit az ember filmeken lát a katonák/rendőrök kiképzése során. Ezekre persze a fél iskola odagyűlt, és "Gyerünk G. I. Joe!" kezdetű odaszólások és harsány röhögések közepette bámulták ahogy az ember végigszenvedi magát a pályán...

Szegény tesitanárunk (aki amúgy bírtam, rendes tag volt) mindig vagy kettővel jobb jegyeket adott, csak hogy az az egy szem tesijegy ne húzza le nagyon az egyébként kiváló félévi/év végi átlagomat. :D Egyetlen dolog volt, ami ment, az a kötélmászás. :)

Agyfaszt persze akkor kaptam, mikor elsőéves egyetemistaként szembesültem a ténnyel, hogy nem szabadultam meg ám ezektől, mert négy félévben itt is kötelező volt testnevelésórát felvenni... Ezek után azon már csak csodálkoztam, hogy Phd-képzés során nem kellett kötelező jelleggel futkározni meg úszkálni. :P
+1 VÁLASZ
vopi78 2012. 08. 04. 14:10 | #24
Én is támogatom a minél több tesi órát. Meglehet nézni azt a fiatalt aki egy kicsit sportolt és egy olyat aki nem. A testtartás az izom felépítés. Az én általános iskolámban annak idején nagyon jó torna tanár volt (nyugodjon békében) szinte az összes europai sportot megmutatta nekünk és a szabályait megtanultuk. Rendszeresen jártunk atlétikai versenyekre, terem foci, kosár-kézilabda, ping-pong stb. Sok torna óránk volt mindíg 2 egymás után, volt időnk lezuhanyozni rendbe hozni magunkat. De ha az utolsó 2 óra volt a tesi akkor még maradhattunk is tovább ha akartunk és ment a kislabda dobás vagy távolugrás vagy a foci abba se akartuk hagyni és nem is kellett. Persze most jön a kulcs mondat, hogy ez mind a Rendszer váltás előtt volt abba a jó kis cocializmusban, amit most is még sokan szidnak pedig akkor nem is kellett ilyesmiről beszélni, mert természetes dolog volt a sport és a torna!
bimbi
bimbi 2012. 08. 04. 14:00 | #23
Ahhoz, hogy ennek értelme legyen, nagyon sok feltételnek kellene teljesülni. Valóban alkalmas testnevelő tanárokra és használható sporteszközökre, sportpályákra volna szükség. A tanárok jelentős része oktatásra alkalmatlan, ideggyenge, kiégett és motivációhiányban szenved. Általános egészségjavulást/megőrzést várnak az emelt tesióraszámtól, de ez csak akkor fog megvalósulni, ha minőségi szolgáltatássá válik.
imki 2012. 08. 04. 13:59 | #22
Minden tantárgy esetében megvan a tanár felelőssége. Ha jó a matektanár, akkor a gyerekek szeretni fogják a matekórákat. Ha jó a tesitanár, akkor a tesiórákat fogják szeretni. Ez már csak ilyen.

Szellemileg egyáltalán nem fárasztja le a gyereket a testmozgás. Sőt, éppen fordított a helyzet. A testedzés felfrissíti az elmét. A testi fáradtság nem párosul szellemivel is. Maximum nagy koncentrációt igénylő feladatok esetén (pl. versenysport), de itt nem erről van szó. Aki ilyennel jön, az csak kifogást keres.

Tornateremre nincs feltétlen szükség. Tesióráról van szó, nem szanatóriumról. Egy jó tanár bárhol tud tanítani, jóformán bármit. Matek vagy kémiaórához sem feltétlen szükséges csodatábla meg varázskivetítő. Tesiórához sem kell semmi különös, csak egy kis hely. És ennek sem kell, hogy teremben legyen, még télen sem. Elég egy kis füves terület bárhol (közeli sportpálya, gátoldal, grund, erdő széle, stb.), ahová elviszi a gyerekeket és értelmes feladatokat ad nekik. Nincs feltétlen szükség fűtött tornateremre, vagy komoly eszközökre sem. Ezer és egy dolgot lehet csinálni sporteszközök nélkül is, akár a szabad levegőn is (még télen is). Ami kell, az egy öltöző, megfelelő zuhanyzóval. És pont. A többi feltételt egy jó tesitanár magától is megteremti. ... A probléma a jó tesitanárral (és egyébiránt a jó tanárokkal) van. Sajnos egyre kevesebb van belőlük (hogy miért, az soktényezős dolog, így nem is részletezném).

Egyébként a fejekben kell rendet rakni. Mindenhol. Szülőkében, gyerekében, tnaárokéban, stb.
Amíg csak kifogásokat keresük, meg "amiért nem tudjuk ezt megcsinálni" féle magyarázatokat, addig édesmindegy, hogy milyen feltételek lesznek, soha nem lesz elég. Kifogást találni könnyű mindenre. Megoldás kell.
+1 VÁLASZ
T1B3R1U5 2012. 08. 04. 13:51 | #21
A test nevelése éppen olyan fontos, ha nem fontosabb, mint az elme fejlesztése! Inkább legyek tudatlan bizonyos téren, mint egészségtelen! Milyen kifogás már az, hogy sportolás után fáradtan, izzadtan rossz végig ülni a nap hátralevő részét... Nekem például sokkal rosszabb volt egy töri és egy magyar óra után végig ülni még két matekot... És hidd el, mozgás után sokkal élénkebb az ember - természetesen nem kell túlhajtani a fiatalokat és itt gondolom nem is arról lesz szó! Az tény, hogy egy tudatosan felépített tanmenetet kell létrehozni, amiben erőnléti edzések és játékos feladatok is lesznek vegyítve, hogy a gyermek örömét lelje a saját testi fejlődésében! Szükség van a mai fiataloknak rá, ez kétségtelen!
+1 VÁLASZ
nkmedve 2012. 08. 04. 12:48 | #20
Hát nem tudom, mint minden eröltetett dolog, ez is visszaüthet. Nagyon jó tanár és nagyon jó körülmények kell legyenek ahhoz, hogy a gyerekek megszeressék a mozgást és ne megutálják (szerintem utóbbi valószinűbb). Szóval lehet káros is egy ilyen határozat.

Nekünk nem volt sok tornaóránk soha (heti 1-2) és ami volt is viszonylag laza volt, de mégis eleget mozogtunk és szerettük. Hozzáteszem liciben mat-infó osztályba jártam és elég sok bicajtúránk volt osztálytársakkal, majdnem minden nap mentünk valahova (vagy focimeccs, stb.). Mostanában is szivesen mozgok pedig nem kényszerit senki, csak az időm sokszor nem engedi.

Szóval a kötelezettség szerintem nem megoldás semmire, a gyerekek mentalitását kéne megváltoztatni, és azt pedig csak neveléssel lehet otthon.
cripio 2012. 08. 04. 12:22 | #19
Ez abszolút így van. Nálunk még az is probléma volt, hogy a tanárunk (férfi) minden figyelmeztetés nélkül bejárkált a lányöltözőbe is. Elég undorító helyzet volt.
Szóval szép kezdeményezés, de ez is elég tanárfüggő lehet.
Nekem pl a törit is emelt óraszámban tanították. Sokan mondogatták, hogy akor biztos perfekt vagyok belőle. Csak azt nem tudták, hogy a tanárunk az óra egyik felében tanított, a másikban meg elmesélte, hogy mit főzött előző este, mit vett a boltban, milyet sz_rt a gyereke...
Előzmény: notaprisoner (15) 0 VÁLASZ
notaprisoner 2012. 08. 04. 12:02 | #18
Mi úgy egy hétig előtte futkorásztunk, de csak annyit, ami kb. fele ideig tartott, mint a Cooper 12 perce...
Én azért arra emlékszem, hogy az én tesitanáraim valamennyire igyekeztek felépíteni az éves tanmenetet, de el tudom képzelni sok helyen a Te tapasztalataidat is.
De amiket leírtál, azokkal azért egyetértek!

Velünk egy karon vannak a tesi szakosok az egyetemen. Sajnos nagyon sok hallgató esetében nem alaptalan:
- Tesis vagy?
- Nem, csak elbambultam!!!

Akinek nem inge...
De ez alapján nehéz elképzelni, hogy a posztkép alatti leíráshoz közelítsen a majdani átlagos testnevelés tanár...
Előzmény: Nas (10) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2012. 08. 04. 11:57 | #17
Ha ez megvalósul, akkor hatalmas társadalmi és egészségügyii fejlődés menne végbe pár éven belül. A mai frissen végzet diplomások csak arra törekednek, hogy a lehető leg kevesebb fizikai megterhelés érje őket új munkahelyükön. Emiatt válogatnak és sok esetben ez az oka annak is , hogy több a regisztrált munkanélküli diplomás. A modern számítástechnika is el fog érni egy bizonyos határt, amikor mar nagyon kevés humán erőforrásra lesz szükség és újra divatba jön a kétkezi fizikai és szakmunka (persze az sem a régi hagyományos formájában)
Purple
Purple 2012. 08. 04. 11:56 | #16
Több mocsok ragad rád a tusolóban/iskolai mosdóban mintha hagynád a francba az egészet. :S Igen, az általános igénytelenség itt a legnagyobb probléma, de az mindenhol.
Előzmény: notaprisoner (15) 0 VÁLASZ
notaprisoner 2012. 08. 04. 11:53 | #15
Az izzadtan, fáradtan végigülni a nap hátralévő részét... Hogy fáradt voltam, nekem azzal túlzottan nem volt bajom, ha nem volt kedvem figyelni, kipihenten sem figyeltem. :D Egy tesióra azért annyira nem fáraszt le szellemileg, főleg, ha jól fel van építve. Legalábbis, voltak ilyen óráim, testileg fáradtnak éreztem magam, de nem volt rossz üldögélni és közben csinálni valamit.
Az izzadt gyerek már nagyon más kérdés. Jobb esetben van tusoló, ahol gyorsan le lehet tusolni. De...
1, nincs rá elég idő
2, tapasztalataim szerint a fiatalok nem tusolnak, de még csak nem is mosakodnak tesi után... gyorsan átöltöznek, aztán lehet menni vissza a terembe...
3, tusoló állapota/hiánya is visszatartó "erő" lehet...
4, alsó tagozatban pl. sok helyen nem nagyon viszik haza a tesicuccot... 3-4 napig beleizzad a gyerek, annak már önmagában elég jó bukéja lesz... itt jön képbe megint a szülő, mert hát nem egy van, aki nagy ívben leszarja... a tanár meg üzenhet haza, ahányszor csak tud...

A tisztálkodás is ugyanúgy az óra része kellene legyen... Sajnos, erre megint fel kell hívni a figyelmet. Már csak azért, mert én is el szoktam járni időnként futni, ahogy hazaérek, rögtön letusolok és frissnek érzem magam, tudok figyelni a dolgaimra.
Előzmény: Purple (5) 0 VÁLASZ
JoinR 2012. 08. 04. 11:29 | #14
Nekem jó tapasztalataim voltak tesiórákkal kapcsolatban, én örülnék, ha minden nap lenne tesi órám így utólag. Megtanít sokmindenre, ha van jó tanár, floorball, röplabda, ezt a 2-t biztos nem csináltam volna soha, ha nincsenek tesiórák. Aki mozog, az szerintem egészségesebb, jobb a közérzete, esetleg felmerül benne, hogy suli után is azt csinálja a netezés helyett, stb...és kisebb korban meg talán lefárasztják magukat úgy, hogy jobban alszanak :D
Engem nem érdekelt, hogy le vagyok izzadva, minket nem ütöttek ostorral, hogyha nem adtunk bele mindent, én mégis rohantam mint aki megveszett :D
Viszont az összevont tesiórákat utáltam, nem volt elég hely...szal ha nincs terem hozzá, akkor bukó (vagy ha jó tanárok nincsenek hozzá -bár én abból az 5-6 tesitanárból akit ismerek, mind nagyon jó volt)
Purple
Purple 2012. 08. 04. 11:27 | #13
Megjegyzem nekem szerintem soha nem volt olyan egyik évben sem, hogy valamelyik órából minden nap lett volna. És szerintem pont nem a tesi az, amivel ezt be kéne vezetni... Talán akadna fontosabb is.
Purple
Purple 2012. 08. 04. 11:18 | #12
De ez tiszta sor, hogy legyen tesi, meg mutassák meg mit hogy kell/lehet, de nekem azzal van bajom (illetve pont nem érdekel már, de ha most lennék ebben a helyzetben..) hogy napi szintre akarják felhozni, mert hogy ez nekünk mennyire jó lesz, meg ettől a tesiórától leszünk egészségesek, közben meg semmire nem elég csak arra hogy ha esetleg neked épp nincs kedved akkor kibillentsen a komfortérzetedből meg felesleges konfliktusokat szüljön a tanárral. Persze aki élvezi annak jó meg minden, de aki meg nem, annak meg többszörösen rossz élmény lehet. Bőven jó volt szerintem az a heti 3 kb.
Előzmény: Dmckayals (11) 0 VÁLASZ
Dmckayals 2012. 08. 04. 11:12 | #11
Igazad van, nem jól fogalmaztam meg az elejét. Ezek szerint Neked jobban bejön a sportnak az a fajtája, hogy Te eldöntöd magadnak, hogy mit mikor szeretnél. (igen , megint levontam az egyértelmű következtetést :D)
De lehet, hogy valakinek nincs lehetősége, motivációja vagy éppen információja. Meg kell mutatni a gyerekeknek, hogy mik közül válogathatnak.
Nekem anno csak a foci volt meg bringáztunk, aztán a gimiben ismerkedtem meg a röplabdával, ami nagyon tetszett, és 3-4 évig jártam is edzésekre. Nekem ez jó élmény volt, bár ahogy írtad, ezt én választottam.
Rosszul írtam azt is, hogy nem akar senki mozogni. Ahogy én látom,a többség nem akar, mert a TV előtt ülnek, Facebookoznak vagy majmolják egymást a manapság trendi dolgokban.
Az utóbbi időben én se mozogtam eleget, fel is szedtem magamra pár kilót és az utóbbi időben újra rá kellett ébrednem, hogy mozognom kell, mert eltunyultam. Én azért tartom jó ötletnek ezt a kezdeményezést, mert mi van, ha az emberek egy része nem ébred rá magától, hogy mozognia kell, de ennek a felhívásnak a hatására talán igen (és nem csak a gyerekek, mert a problémák nem náluk jelentkeznek elsősorban).
Hogy a kisfilm manipulatív-e? Nem vagyok benne biztos, mert a manipuláció az, amikor valaki rejtett szándékkal el akarja érni, hogy megtegyél valamit. Én úgy gondolom, hogy itt nem rejtett a szándék.
Előzmény: Purple (8) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2012. 08. 04. 11:07 | #10
Ez megint egy olyan demagóg határozat, aminek a megvalósításához nagyon sok helyen nincs meg a megfelelő emberi és infrastrukturális háttér. Ami még fontosabb, hogy sajnos egységes, normális koncepció sincs a gyerekek sportolásra való nevelésében. Pedig tényleg baromi fontos lenne, hogy minden gyerek napi rendszerességgel mozogjon.

Az én tapasztalatom szerint a tesiórák zömmel úgy néznek ki, hogy ad hoc jelleggel csináltatnak a gyerekekkel különböző gyakorlatokat, feladatokat, de nem logikus rendszer szerint felépítve, hanem ahogy éppen a tanárnak kedve van. Egész évben soha nem kellett huzamosabb ideig futnunk, aztán év végén csináltat velünk egy Cooper tesztet. Fogalmunk nincs, mire jó a medicinlabda, de meglepetésszerűen odaadja egyik órán, hogy edzzünk vele (elgurigáztunk, nem arról van szó, de ennek így semmi értelme). Kezünkbe adja a különböző labdákat, tollasütőt, stb., de nem tanít meg a játék szabályaira. Kiadja a súlyzókat, de nem mondja meg, hogyan érdemes elkezdeni az erősítést, hogyan kell bemelegíteni, a végén lazítani az izmokat, stb. A tanár meg közben jó esetben beszélget, rádiót hallgat, újságot olvas, stb., rosszabb esetben unalmában kipécézik magának egy-egy ügyetlenebb gyereket, és azt pellengérre állítva alázza a többiek előtt. Ezzel nem a sport szeretetére fogja ránevelni, az biztos.

Biztos vagyok benne, hogy testnevelésből is össze lehetne állítani valamiféle értelmes "tantervet", aminek a követésével kisiskolás kortól kezdve a gyerekek érettségének, testi adottságainak megfelelő, folyamatos fejlődést biztosító edzést, valódi testi nevelést tudnának elérni. Ehhez persze motivált, lelkes, a gyerekeket szerető és hozzáértő tanárok is kellenének az enervált, nyugdíjazásra váró trottyok helyett. (Az is milyen már, hogy egy tesitanár rosszabb kondiban van, mint a tanítványai...)
+2 VÁLASZ
sien 2012. 08. 04. 11:00 | #9
a ki szakosztályban sportol iskolaidőn kívül, az felmentést kap.
Purple
Purple 2012. 08. 04. 10:53 | #8
Most ezt úgy mondod, mintha nem nyilvánvalóan írtam volna hogy szar volt, és csapást akarnál ezzel rám mérni. :DD Igen, tényleg szar volt, ha ez nem derült volna ki egyértelműen. :D

Miért nem akar senki? Én pl tesióra helyett szoktam itthon tornázni... Akkor is és most is. Abban a napszakban amikor én úgy akarom. Futni is eljártam amikor úgy tartotta kedvem, most meg biciklizni fogunk valamikor barátnőkkel, és sokkal jobb mint a hülye zsibajt meg a sípolást meg üvöltözést hallgatni közben. Erről ennyit.
Előzmény: Dmckayals (7) 0 VÁLASZ
Dmckayals 2012. 08. 04. 10:45 | #7
Elég szar lehetett Neked tesiórákra járni.
Azzal, hogy mindenki mozogjon akkor, amikor akar az a baj, hogy senki nem akar. Ezért vagyunk mi magyarok a világban szív és érrendszeri megbetegedésekben, túlsúlyban és egyéb ebből adódó problémákban ott, ahol (nem néztem utána pontosan, de elég szar helyen).
Szokták mondani, hogy amit a gyerek otthon lát... és ha azt látja, hogy az apja a TV előtt döglik és sört vedel, talán az iskola lehet az a hely, ahol megmutatják neki, hogy lehet másképp is...
Előzmény: Purple (5) +1 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 04. 10:30 | #6
Nekem elég bipoláris tesitanárom volt gimiben, valamikor szerettem valamikor meg kibírni sem lehetett... És ez megmutatkozott az órák minőségében is. Valamikor tényleg arról szólt az óra, hogy életmódtanácsokat osztogatott meg megértő volt, valamikor meg egy sárkány aki azon pattogott, hogy miért nem fehér a pólóm... :D Ez utóbbi nevetséges...
Előzmény: notaprisoner (4) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 08. 04. 10:25 | #5
Nincs is jobb annál mint izzadtan, fáradtan végigülni a nap hátralévő részét, mikor amúgy is fáradt voltál vagy szarul vagy, és nyugalom helyett a tesitanár üvöltözését kell hallgatnod és arra ugrálni egy műanyagszagú teremben...

Mindenki mozogjon akkor, amikor akar. Aki akar az kötelező órák nélkül is fog, aki meg nem annak meg kínszenvedés lesz tehát nem azt a célt fogja elérni amire hivatott... Napi egy 45 perces óra aminek a fele névsorolvasás meg sorakozó meg anyámkínja meg semmire nem jó egészség szempontjából, csak bohóckodás.
notaprisoner 2012. 08. 04. 10:07 | #4
Főleg a kicsik élvezni fogják, hogy minden nap kötelező jelleggel van rohangálás. :D Plusz a szünetek, ugye. Nekik talán még inkább kell a mozgás, mert ötödik, de főképp 9. osztályban már könnyebben le tudják magukat kötni a gyerekek rohangálás nélkül.
Azonban, ahol én voltam általános iskolás... Alsó tagozatban a folyosón tornáztunk, felső tagozatban pedig az egyetlen tornatermen osztoztunk. Ez esetben 12 osztály. Ha abból indulok ki, hogy alapozzunk a tornateremre, mivel az udvar és egyéb helyszín időjárásfüggő, és így legalább az osztály számára mindig adott a terem, akkor 12 órát csak úgy tudnának megoldani, ha 2 osztályt összevonnak egy terembe.
Jó idő esetén meg ugye ki lehet menni sokfelé. Bár, vannak azért még mindig infrastrukturálisan eléggé lemaradott iskolák, sajnos...
Igyekeztem ezen úgy gondolni, hogy hogyan lehet, nem úgy, hogy hogyan nem lehet megoldani...

Viszont, a pszichés nevelés tényleg fontos lenne testnevelés órán is. Otthon, a helyi focipálya bejáratánál a következő Hemingway idézet várja az oda betérőket:
"A sport megtanít becsületesen gyõzni, vagy emelt fõvel veszíteni.
A sport tehát mindenre megtanít. "
Ezt a hozzáállást, akármennyire jó embernek tartom a volt testnevelés tanáraimat, nem igazán tapasztaltam tőlük. Legyen itt a cuccod, öltözz át időre, álljál be a sorba, csináld azt, ami az utasítás, aztán eltelik az óra. Leginkább a gimnázium első osztályában tapasztaltam azért azt, hogy a tanár számára életcél is a fiatalok testi nevelése. De ő csak egy évig tanított minket. Viszont azért a kérdést alapul véve, utólag hiányérzetem még mindig van.
A tömegsport is valahogy dugába dőlt, pedig gimiben egy rövid ideig úgymond kötelező volt bizonyos időközönként (nem emlékszem már pontosan... ez is beszédes...) megjelenni és aktívan tevékenykedni. Ez még gimiben. Általánosban meg aki akart, jött, aki nem, az nem.

Összegezve, nem valósult meg a testi nevelésben az, hogy az életmódunkon is akarjunk változtatni. A lehetőség adott volt rá, mind idő, mind hely tekintetében. Csak sokan mégsem akartunk menni...
De itt a szülő felelőssége is ugyanakkora, ha nem nagyobb... Mert akármennyire is adná az iskola kezébe a nevelést, mégis a szülő az, aki(nek inkább kellene) nevel(ni). Az iskola kiegészítheti, de nem helyettesítheti.
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2012. 08. 04. 10:04 | #3
Testnevelés tagozatos osztályba jártam általános iskolában... az osztályból elég sokan később élsportolók lettünk... Én csak ajánlani tudom... Bár végül is a kövér gyerekek is aranyosak... :P
+3 VÁLASZ
Dmckayals 2012. 08. 04. 09:42 | #2
Egyébként a kezdeményezést örömmel fogadom, saját magamon is tapasztalom 27 évesen, hogy jólesik a mindennapos mozgás, nem baj, ha rászoktatják erre a következő nemzedéket. A megvalósítást pedig kíváncsian várom!
Előzmény: Dmckayals (1) 0 VÁLASZ
Dmckayals 2012. 08. 04. 09:40 | #1
Engem az is érdekelne, ahol van mondjuk 3*8 osztály és egy vagy két tornaterem, ott ezt hogyan oldják meg?