Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
brier 2012. 04. 05. 12:03 | #6
juuuj szeretem az ilyen dokfilmeket :) köszi
J0hNy 2012. 04. 03. 21:50 | #5
Carl Edward Sagan (1934. november 9. - 1996. december 20.) amerikai csillagász, planetológus, asztrobiológus és rendkívül szuggesztív ismeretterjesztő volt. A Cornell egyetem csillagászati és űrtudományi tanszékének professzora, a bolygókutató laboratórium vezetője volt. Kutatásai kezdetben a Vénusz és a Mars légkörére irányultak. Ő tervezte a Viking űrszondák exobiológiai programját. Fontos szerepe volt a NASA űrszondái (Mariner, Voyager, Viking) tudományos programjainak tervezésében, irányításában. A SETI programok egyik megindítója és vezetője volt. Kiváló népszerűsítő is volt, könyvei, de különösen a Kozmosz című tévésorozata az egész világon nagy sikert aratott. Élete során több mint 600 tudományos cikket publikált, emellett 20 csillagászati témájú könyv szerzőjeként, társszerzőjeként is ismert.

A NASA űrprogramjainak kezdeteitől tanácsadóként tevékenykedett, ennek keretében az Apollo-program űrhajósainak felkészítésében is részt vett. Legfőképpen azonban a naprendszer felfedezését célzó űrszondás repülések előkészítésében töltött be fontos szerepet. Egyebek mellett az ő ötlete volt, hogy a naprendszert elhagyó űrszondák az azokat esetleg megtaláló földönkívüliek által megfejthető, a Föld üdvözletét tolmácsoló üzeneteket vigyenek magukkal. Az ötlet alapján Carl Sagan állította össze azt az üzenetet, amit a Pioneer-10 és a Pioneer-11 vitt magával egy-egy gravírozott arany fémlap formájában. Később ugyancsak ő volt az, aki ezen üzenetek továbbfejlesztésével megalkotta a Voyager-1 és Voyager-2 által hordozott hanglemezt formázó aranylemezt, amely sokkal nagyobb információmennyiséget hordozott a Föld üzeneteként a földönkívüliek számára.

Sagan tudományos munkásságának legfőbb súlypontját a földönkívüli élet keresése jelentette. Ő ösztönözte tudóstársait leginkább, hogy rádióantennákkal figyeljék a kozmoszt, értelmes lények által küldött jeleket.

Carl Sagan emblematikus figurává vált a tudományos ismeretterjesztés területén, elismert harcosként küzdött az áltudományok és a tudomány korlátozását hirdetők ellenében. Humanizmusa, az emberi élet jobbítását és védelmét hirdető tanai legalább olyan ismert volt, mint a tudomány iránti elkötelezettsége, amely kora egyik jelentős személyiségévé avatta.
Emerond 2012. 04. 03. 21:43 | #4
az is volt, ő állította össze a voyager szondakon levő üzeneteket, amelyek egy esetleges földönkívüli civilizációval való találkozás esetén a készítőkrő,l vagyis az emberi fajról meséltek volna a megtalálóknak :)
Előzmény: winampista (2) 0 VÁLASZ
Wisniowiecki 2012. 04. 03. 21:42 | #3
Valaki meg tudná mondani a zene címét, amit a végén, a névsornál játszanak? (meg párszor a filmben is)?
winampista 2012. 04. 03. 13:28 | #2
Carl Sagan a Föld nagykövete kellett volna hogy legyen... örvendek h végre egy tisztán tudományos, és érdekes téma van címlapon!