Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
brier 2012. 03. 03. 08:01 | #53
ááá már vissza is vonták mert rájöttek hogy ez hülyeség -.-
7sleeper 2012. 03. 02. 14:40 | #52
de visszatérve a poszttémára ha tűzoltó azt mondja nem lesz úgy jó, ahogy van mégha nem is hisz neki valaki
akkor is tegyen úgy ahogy mondja/mondják
és akkor nincs semmilyen gond

(és ezt annak ellenére mondom, hogy most éppen a tűzoltóság sem a szívem csücske)

a felháborodást nagyban erősíti gondolom, hogy milliós a "büntetés". csakhogy le van írva, hogy nem szabták ki rájuk..
7sleeper 2012. 03. 02. 14:37 | #51
azért előfordul elég gyakran, hogy kivitelező+építtető+önkormányzat+szakhatóságok egyike-másika+egyes lakók
közösen egy jogszerütlen állapotot idéznek elő
aztán meg ragaszkodnak hozzá, mert máskülönben fel kell tárni, hogy miért engedték, miért tették, miért hagyják

ezért mondtam korábban szopfisztikáltan, hogy nem volt elég pénz a törvényes eljárásra.. a törvénytelenre akadt..

és a jóhiszemű lakók szívják meg, mert dacára, hogy nem ők jártak el jogszerütlenül, sőt kárt okoztak nekik
járhatnak alperesként bíróságra, mert derogált legalább utóbb a megfelelő határozatot meghozni az önkormányzatnak
naná hiszen akkor kapásból el kell számolni olyan finomságokkal, hogy közokirathamisítás, és ugye, azzal, hogy miért..

van is erről egy történetem. pfff..
Előzmény: sahinel (50) 0 VÁLASZ
sahinel 2012. 03. 02. 13:49 | #50
Valsz azért vezették be hogy a kivitelezőt büntetik egyébként mert azok szokták elsumákolni hogy olcsóbb legyen. Tehát valójában ők akiknek ki kell hívniuk a felügyelőt, aki mivel ez a feladata tudja hogy mit kell figyelni mégha nem is tűzoltó. A sumákolásokat meg szinte mindíg a kivitelező szokta kezdeményezni. Tehát az ő felelőssége, és ha börtönbe akar menni akkor az az ő gondja. Tudod jól hogy a törvény nem mindíg jó megoldás, de így a kivitelezőnek érdeke hogy megtegyen mindent az érdekében hogy biztonságos, a szabályoknak megfelelő legyen. És a pénz amit megspórolhatna nem éri meg így mert úgyis őt veszik elő. Az otthoni példánál az a gond hogy egymásra lehet mutogatni hogy ki ronthatta el, ki nem ellenörzött rendesen. A kivitelező tudja jól mikre kell figyelni. Eleve a házakat már úgy tervezik. Ha kihagy valamit az az ő sara, ő keres rajta. A kivitelező mindegy hogy háztulaj, vagy csak megbízott ember erről tudnia kell. Ha meg valakit megken akkor mindketten mennek be de a tulaj nem tudja így másra fogni, nem évek telnek el pereskedéssel.
Előzmény: 7sleeper (49) 0 VÁLASZ
7sleeper 2012. 03. 02. 13:33 | #49
és a riasztó el is oltja a tüzet és kiszellőztet? ;-) nem vagyok én riasztóellenes, de az nem garancia semmire.

"de még így is ha van riasztó átlag 1 szoba ami leég ha gond van."

ez nem vigasztalja annak a rokonait aki az adott szobában tartózkodik. 8-)

felőlem nem kell megfogadnia másoknak amit a tűzoltók mondanak. én sem hallgatok rájuk. ugyanis magamtól is tudom, hogy folyosót nem torlaszolunk el. valamint olyan biztonsági zárakat és csak annyit használok, amit veszélyhelyzet esetén belülről gyorsan ki lehet nyitni. menekülőútvonalat meg se kint, se bent el nem torlaszolom.

egyszer legalább nekik is be kell járniuk az adott területet. és nem árt ha a használatbavételi engedély kiadását megelőző helyszíni szemlén is leellenőrzik, hogy valóban úgy valósult-e meg minden ahogyan azt a, megtervezték és b, amilyen feltételekkel kiadták, módosították az építési engedélyt. szakhatósági hozzájárulást habókra nem adhatnak. (apropó. építkezés közbeni kifogásaikat sem alapozhatják a tervekre, meg az építtető, kivitelező bemondására. sőt az önkormányzatéra sem. ugyanis nem értenek hozzá. azért vannak a szakhatóságok, így a tűzoltó szakhatóság is. jelen kell lenniük tehát. és ha nem voltak, papírból dolgoztak, akkor az az ő saruk..)

ha mindig felelősen járnának el a hatóságok építési ügyekben, akkor nem kéne büntetni sem. nem lenne mit. ;-)
Előzmény: sahinel (47) 0 VÁLASZ
csaty 2012. 03. 02. 11:01 | #48
A cserep mellet van locsolokanna is ......
sahinel 2012. 03. 02. 09:39 | #47
Értem amit mondassz, de ha már akkor észreveszi a risasztó a tüzet mikor kialakul, akkor nem tud terjedni és már jóval azelőtt hogy durván elterjedne a tűz a szomszédok is felkelnek a riasztásra. Ami azt jelneti hogy nem kell extrém körülmények közt menteni. Ez csak józan ész és idekinn is ha régi ház van ez az első amit azonnal fel kell rakni ha félted a családod, és saját életed. A másik itt faházak vannak tehát jobban terjed a tűz mint egy betonházban, de még így is ha van riasztó átlag 1 szoba ami leég ha gond van.

Lentebb írták hogy a házat nem a tűzoltók ellenörzik. Idekinn sem ők mert voltam tanuja hogy önkormányzati ember jött ki és mondta mit kell csinálni. A bünti nem itt jön. A gond ha valami leég, és sérülés, halál történik, kivizsgálják mi történt, és ha a kivitelezés volt a gáz akkor megy a börtönbe aki csinálta. Kínában ez jobban megy mert ott ha spóroltál és meghalnak kivégeznek téged is.
Előzmény: 7sleeper (42) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 03. 02. 09:36 | #46
A panelbuzik biztos jókedvükből laknak panelban, mert imádják ezeket a barátságos szocreál csodákat, ahová még egy virágot sem lehet kitenni, mert akkor már nem úgy nézne ki, mint egy elhagyatott elmegyógyászati szanatórium.
Előzmény: coldnothot (43) 0 VÁLASZ
sahinel 2012. 03. 02. 09:31 | #45
Mamámék kertesházban laktak, de eladtuk mert túl sokba került volna mert már régi volt és fel kelett volna újjítani. Nem vagyok milliomos és nincs a családban retardált politikus aki seggnyaló. Öcsém bankban dolgozik, meg jó munkája van de ez sem elegendő hogy jobb körülményeket teremtsünk. Mindenkinek van fedél a feje felett, és megpróbálunk egymáson segíteni mert ezt nevezik családnak.

Tehát az olyan retardált seggfejek mint te akik lenézik akinek nincs pénze jobban élni na az ilyenek miatt tart ott az ország ahol. Ezért jön ki öcsém 1 hónap múlva mert otthon hiába tanult van jó állása nem tud előrrelépni, alig marad pénze, és minimálbéren szinte többet keresek mint ő.

gondolom te is 47000 FT-ból élsz és narancsot eszel minden nap. Ha meg fingod sincs hogy néz ki egy panellakás akkor meg nem kéne beleugatni mert ahogy látom fingod sincs hogyan él otthon nagyrésze az országnak.
Előzmény: coldnothot (43) 0 VÁLASZ
MatyiZeg 2012. 03. 02. 08:29 | #44
Ezért írtam, hogy "egyéb módon", de mindegy, a lényeg az volt, hogy a megelőzés a fontos.

A többivel egyetértek, más dolog a jogszabály következetes alkalmazása és megint más a szándékos félreértelmezés (pl.: bevételszerzési céllal).

Nos, belenéztem ebbe a bizonyos jogszabályba: az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet.

Jogászként mondom, hogy ez valami rettenet...jogi diploma nélküli tűzoltó legyen a talpán, aki ezt meg tudja tanulni...és pláne rendesen alkalmazni, betartatni.
Előzmény: Purple (33) 0 VÁLASZ
coldnothot 2012. 03. 02. 07:22 | #43
Idióta olyanról hallotál már hogy valaki élete folyamán több helyen is lakott? Nem mindenki olyan panelbuzi mint te hogy ahová beszületett ott is hal majd meg.
Előzmény: sahinel (41) -2 VÁLASZ
7sleeper 2012. 03. 01. 22:47 | #42
azt hiszem kihagyjátok itt páran az időtényezőt. arrébtenni a biciklit (öö hova is? kidobni az oltást kívülről megkezdőkre?), eltávolítani a lomokat, régi heverőt, kartondobozokat, a dzsungelt és dzsumbujt a folyosóról, amit egyébként is vasráccsal zártak le az addigra már abban az ablakban toporgó ottlakók, ahová a környezeti sajátosságok miatt nem ér el a létra: IDŐBE KERÜL.. pont annyival több időt vesz el a mentéstől, oltástól amennyi ahhoz kellett volna, hogy még bírja tüdővel, bőrrel a bentrekedő, mire a tűzoltó megérkezik és kivezeti, kiviszi..

szerintem van értelme a rendeletnek és a betartásának is. az érdekellentét az, hogy mi nem vagyunk kötelesek vigyázni magunkra (csupán ez lenne az érdekünk - már akinek, mert valaki saját maga legnagyobb ellensége), a tűzoltóknak meg ez az önként vállalt, még túlfizetve is (és erről nagyon nincs szó) rettentően alulfizetett kötelezettségük.

ez nem olyan faszariság mint a lesből traffipaxozás a rendőröknél (bár azt is sokszor el lehet kerülni odafigyeléssel). ha tűzoltó bácsik azt mondják, hogy a mentést nehezíti a folyosó szellőzőit ellepő virághalom; és a lom, akkor úgy kell kivágni a nem odavaló dolgokat a folyosóról mint a pinty.
Előzmény: sahinel (41) 0 VÁLASZ
sahinel 2012. 03. 01. 21:49 | #41
Elárulom hogy 10 emeletes házban egy ágyat sem tudsz rendesen az ajtón át kivinni, és még a lift, vagy lépcsőforduló sem alkalmas erre. De ha te leviszel valakit ott akkor azt mondom király csóka vagy. A liftbe a bicikli is csak állítva fér be, a lépcsőn meg szintén nem tudod rendesen levinni annyira kicsi a hely, de ok legyen igazad. Egyébként akik kivitték az ajtót, azok kötelezően végigkérdezték a többi lakót, és ha beleeggyeztek akkor lehetett megcsinálni. Tehát nem csak gondolok magamtól valamit és megcsinálom. A biciklit arébbtolni nem nagy dolog szerintem, és azon kívül sehol sem kisebb a távolság mint az ajtó. Egyébként kérdezném hogy ki az az állat aki telepakolja úgy a kijáratát hogy nem tud rendesen kimenni?

Ha nem ilyen házban laksz, vagy nem tapasztaltad még hogy oldják meg akkor meg fura hogy te tudod mi is a helyzet.

A másik fele. Ha az én ajtóm kintebb van víve, akkor az hol akadályozza a fentebbi emeletről való mentést? Ha még nem láttál bérházat hogy ott hogy oldják ezt meg akkor szintén fura hogy te vágod a témát...

A másik lakás amit vettünk az meg úgy volt kialakítva hogy a rácsok kinn vannak az ajtó előtt. Tehát kötelezik a családot leszedni, vagy az előző tulajt büntetik meg? Mindezt úgy hogy az ajtókeretet is láttam már kiemelve ajtóstul és ezt szinte hangtalanul csinálták meg. Anyámat a ház bejárati ajtaján belül támadta meg egy ork, és még 4-5 eset volt a környéken. Rendőr meg 8 óra múlva jelentkezett:D Büntessünk meg mindenkit aki védi magát hogy szerencsétlen rabló is meg tudjon már élni meg OV testvírei.....

Média meg az emberek szopatása az megy ezerrel látom és sokan még be is kajálják.
Előzmény: coldnothot (37) 0 VÁLASZ
7sleeper 2012. 03. 01. 21:39 | #40
arról van szó, hogy az irodista lánglovagok régen öntöztek a locsolójukkal muffkátlit
Nusihusi
Nusihusi 2012. 03. 01. 21:13 | #39
A bútorokat nem akarják kidobatni velünk? Mert azok is akadályozzák a mentést. Idióták-.-
csaty 2012. 03. 01. 21:08 | #38
A gazdasági hanyatlással fordítottan aránylik az egyre idiótább dolgokért kirótt , egyre magasabb büntetések száma.
Szerintem ennyi. Könnyü pénz az államkasszába ...
coldnothot 2012. 03. 01. 20:19 | #37
Nem csak tűzesetre kell gondolni (ami ugye önmagában is nagyon fontos) de például mentők vagy esetleg szerelők... Tudatosítani kell azt, hogy az ajtódtól befelé tied a lakás és az ajt´dtól kifelé vagy másé, vagy közös tulajdon. Ha virágokat akarsz rakni valahová, tedd ezt a lakásonban illetve az erkélyre vagy ha nem elég költözz családi házba. Ott aztán pakolhatsz oda ahova akarsz és azt amit akrsz. Viszont én családi házban élek és saját egészségem és a család biztonsága érdekében sem rakom tele a folyosót s lépcsőt mert elképzelhető hogy valamikor nagyobb tárgyat kell arra vinnem majd vagy ne adj' isten akár mentősöknek ártogatna az én mentésemben vagy akár a részeg havert kell ketten majd kivinnünk. De száz miértje van. Egyszerüen minek telepakolni (akár bútorral akár virággal) a "menekülőutakat"? Pláne társasházban ez annyira önzőn hat, mivel ugy engem a negyedikről ugy ki tudnak vinni és mit számít ha az ötödikre vagy akár tizedikre kell majd rohannia valakinek erre. Fontos hogy majd én menkülni tudjak.

Bírságolnék még hevesebben is ilyen esetben és határidő után (pl. 3 - 6 hónap múlva) újraellenőrizném és ha újra telepakolta akkor tízszeres bírságot rónék ki rá.
+1 VÁLASZ
robi0000016 2012. 03. 01. 20:07 | #36
Én csak azt nem értem hogy miért nem nasa műholdal fényképezik a cserepeket? az sokkal gyorsabb lenne, plusz meg akinek van kerje vagy a lakás/ház közelében virág, lábtörlő vagy akármi amit kerülni kell vagy ilyesmi akkor mehetne is a 100ezres csekk. Tanuljon a paraszt, miaz hogy még mindig van pénze csekkre??? Hát ez meg hogy képzelik?
Purple
Purple 2012. 03. 01. 17:11 | #35
És ez megint csak azt mutatja, hogy hiába akarnak itt általánosítani, hogy virág nem lehet és kész, mert az egyedi példa is azt mutatja, ha megnézitek a kommentek elején a videóban, hogy ott van virág, ahol ember az öntözésükön kívül az életbe nem fog odamenni, mert az egy ilyen holtvég ugyanis az nem kijárat és nem is nyitható ablak, sem ajtó. Meg be sem fér a kocsi... Ha meg valamelyik tűzoltó úgy dönt, hogy inkább kibassza azt a rácsos világítóablakot és nem a 3 méterrel arrébb lévő bejáraton megy ki/be, akkor nem az 5 cserép fogja visszatartani. Szabadon kell hagyni a kijáratokat, meg a menekülési útvonal ne legyen ELZÁRVA, aztán innentől meg azért tűzoltó mert ki van képezve berendezett épületek mentésére, nem csak üres hangárokéra... Nem velük van bajom egyébként, hanem a bürokráciával, hogy olyan jól megy a rendeletalkotás meg a betartatás, de az egyedi mérlegelés kicsit sem, pedig nem lenne nehéz.
Előzmény: Purple (33) 0 VÁLASZ
sahinel 2012. 03. 01. 16:59 | #34
Ha van tűzoltó a kommentelők közt az valsz jobban tudja. Ha van ilyen akkor kíváncsi lennék hol keletkezik a tűzesetek nagyrésze amivel találkoztak. Mert amit én halottam az leginkább a szobák, konyha ahol kialakult a tűz. Fenyőfát, kukába csikket, elaludni cigivel, tűzhely égvemaradt, stb amit 30 év alatt környező házakban láttam halottam. Ezek nagyrészét is ha van riasztó jóval hamarabb észrevették volna, fele akkora kárt sem okozott volna.
Előzmény: sahinel (32) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 03. 01. 16:56 | #33
Ahogy a tűzjelző is akkor sípol, mikor már tűz van, úgy a virág is akkor zavar(?) a menekülésben, mikor már tűz van.. :)

Továbbra sem látom érdemi hasznát ennek a szabályzatnak a lényeges hatalmas, zárt akadályokat leszámítva, de hogy egy cserepesvirág meg egy lábtörlő nem az, az is biztos. Ha ezt nem tudja kikerülni egy tűzoltó, az ne menjen inkább menteni, mert mi van ha leszakad a plafon akkor onnan hogy jön ki, vagy hogy megy be utána?

Túl van ez lihegve. Persze okkal mondhatják, hogy de ha tűz van így könnyebb bejutni, de könyörgöm hadd ne kelljen úgy élni az életünket, hogy mikor fogunk megdögleni, és ezért egy lehangoló ocsmány lakókörnyezetben élni. Mert ennyi erővel még millió dolog van nem csak a folyosókon, hanem a világban, ami nehezíti az életet... Pl akkor kórházak 6 kilométeres körzetébe se lehessen menni autókkal, meg legyen kötelező a biztonsági öv buszon, hiába 2 megállót mész belvárosban 3 km/h-val..

Az meg hogy ne kelljen mérlegelni, mert lacafacázás szintén hülyeség. Más dolgokat lehet mérlegelni, akkor ezt is kell. Kurvasok szabadidejük van, akkor igazán nem nagy cucc egyedileg megítélni az eseteket ránézésre, hogy egy dzsungel van a folyosón 6 hűtőszekrénnyel, ami le van rácsozva, vagy egy bébikaktusz meg 2 cserép mukkátli. Marha nagy erőfeszítés lenne ezt már az ellenőrzés közben valakinek mérlegelni... Mást is lehet, akkor ezt is.
Előzmény: MatyiZeg (31) 0 VÁLASZ
sahinel 2012. 03. 01. 16:49 | #32
Nállunk a biciklik, és kabátok vannak a folyosón mert az ajtó kintebb lett víve. Veszélyes tűzveszélyes vegyszer, vagy gázos dolgot ami gond lehet nem igazán tárolunk ott, de ennyi erővel a padló minden szinten müanyag, ami meg durva füstel ég, és szerintem gázosabb mint pár kabát, vagy lábtörlő, vagy bicikli. Értem mit mondassz, de nem hinném hogy sok ember tart otthon durván tűzveszélyes dolgokat a folyosón.

Riasztó meg azért jobb mert a tűzesetek nagyrésze valamilyen hibásan működő gép,elektronikai eszköz vagy emberi mulasztás, cigi, tűzhely miatt történik. Bár lehet én nem vagyok jártas ilyen téren, de konyha, hálószobák a legveszélyesebbek, talán ha a vezetékekkel van gond a többi helység. Benzines kannát, stb nem sokan tartanak a folyosón bérházakban. A tisztítószereket amik gyulladásveszélyesek lehetnek sem igazán láttam még tárolni a folyosón.

Értem mit mondassz, de vizsgáljuk meg a tűzesetek 90%-át(Lehet ez még több is szerintem) és azt hogy lehet megelőzni. Nem a maradék egy kis részét adó retardált miatt folyosón keletkezett tüzet.
Előzmény: MatyiZeg (31) 0 VÁLASZ
MatyiZeg 2012. 03. 01. 16:33 | #31
Mindenesetre szerintem jobb megoldás a tűz lehetséges okát előre megszüntetni (ti. éghető anyagokat folyosóról eltávolítani) és a tűzoltók munkáját megkönnyíteni (ti. egyéb akadályok, rácsok eltávolítása), mint a probléma utólagos kezelése egyéb módon (ti. tűzjelzők).

Utóbbival sincs gond, de a megelőzés a fontosabb.
Előzmény: sahinel (30) 0 VÁLASZ
sahinel 2012. 03. 01. 16:09 | #30
3-4k forintba átszámolva itt egy riasztó. Ha ez van akkor igen gyorsan észreveszik a tüzet és jobb mint ha üres a folyosó, de már 4 szint lángokban.

szerintem olcsóbb kevesebb basztatással jár főleg azoknak akik már rég kintebb tették az ajtót, stb. Olcsóbb, biztonságosabb, és a szomszédok is észreveszik, segíthetnek. Mint mondtam nem az a gond hogy be akarják vezetni, de a retardáltak inkább csak pénzt akarnak behajtani ahogy észreveszem. Egy tűzjelzőt megveszel aztán max elemet cserélsz, vagy hálózatot is hozzákapcsolod. Ésszerűbb szerintem és ha már valahol elkezdik ezzel kéne.
Előzmény: FrostiX (28) 0 VÁLASZ
7sleeper 2012. 03. 01. 15:25 | #29
nem szokásom habókra írni ilyen dolgokat, szóval most is saját bőrön tapasztaltak vannak a kommentem mögött ;-) "ott bizony nincs mit tenni, nem lehet megcsinálni hogy szemet hunyjanak bizonyos dolgok felett." ez így van, csak ugye ott van a te mondatodban is, hogy "bizonyos" dolgok felett nem hunynak szemet, bizonyos dolgok felett meg mégis szemet hunynak.. a mi esetünkben konkrétan úgy adták ki a szakhatósági hozzájárulásukat, hogy két felépítmény csak gyakorlatban lett engedély, tervezés nélkül megépítve, terven viszont nem szerepelt egyik sem.. most vagy ki se mentek (és nemcsak az önkormányzat, tűzoltóság részéről nem) és úgy adták ki a lakhatásit, vagy kimentek, de "valamiért" nem vettek észre több más mellett két többemeletes, több tíz nm alapterületű, minden szempontból szabálytalan felépítményt. hogy ne olyan direkt módon fogalmazzak, mint egy szomszédom tette; én azt mondom, hogy minden bizonnyal nem volt elég a pénz törvényes, szabályszerű eljárásra. törvénytelenre valahogyan lett.. mitöbb az önkormányzatnál ha azt nem is olvasták el, hogy mik az eljárási szabályok, azért a büntetőjogszabályokat átolvasták.. ezért aztán 5 év és 1 hónap múlva tartották a következő helyszíni szemlét (többször kellett kérni őket ugye..). nyilván fatális véletlen, hogy a hivatalos személy által elkövetett közikarathamisítás elévülési ideje éppen kereken 5 év.. ;-) (csalódni fognak ebben (is), mert egyébként nem évült el. :-D)

a tűzoltókkal az ügyben csak annyi bajom van:

1. a kezdet kezdetén látni kellett volna, hogy mi épült meg ahelyett aminek lennie kellett volna /hogy ezt miért nem látták.. nos a tűzoltóság részéről nem ellenőrizték amit az "önkormányzatis" "kollégájuk" állított. ez még éppen nem büntetőjogi kategória, de egy magára valamit is adó tűzoltó szerintem nem szórja az engedélyeket össze-vissza.. aztán meg nyíg, hogy be se tud jutni menteni, oltani.. (vagy még előtte bírsággal fenyeget..)/

2. az építkezés előtt, közben tudnak szólni mindenért, aztán snitt. és a nyilvánvaló, "nem erre adtuk az engedélyt" ellenére sem állnak elő a farbával. lapítás van konkrétan, hogy a bűnösebb építtető, kivitelező, önkormányzat vigye el a balhét. igaz ő balhéjuk, de a lapítással konkrétan a nevezetteket segítik.

3. van egy költői kérdésem is (több is de nem rendezek zsibvásárt az ügyből, szóval további részletek említését mellőzöm). én olyanról még nem hallottam, hogy egy tűzoltó felmondjon, mégha közös megegyezéssel is (persze az ilyen eseteket nem is osztják meg a nagyközönséggel. de akinek az ügyében akár egyszer eljárt tűzoltóval esik meg ilyesmi, azon keresztül csak napvilágot lát valamilyen formában, hogy ilyen is előfordul - lásd mint most -; mégsem hallani ilyen elszigetelt esetekről sem..) és te/ti? azt hiszem a tűzoltóknak is kénytelen leszek feltenni a kérdést kissé direktebben. mert vagy megtalálták a rúdilag illetve rudilag egyébként is kifelé álló tűzoltót egy kis engedélyeztetésre a szabálytalanul eljárók vagy kifejezetten ezen volt a bukás. akárhogyan is minimum némi sár van most azon az egyenruhán, amit felöltenek. rajtuk múlik majd, hogy locsolgatom-e, a foltot óvatosan le ne mossam; nehogy sunyin hagyják megszáradni, hogy lesöpörhessék.. (azt, hogy nyakig sárosak lennének azt őszintén kétlem, remélem ebben nem kell csalatkoznom..)
Előzmény: FrostiX (28) 0 VÁLASZ
FrostiX 2012. 03. 01. 14:44 | #28
sahinel:

M.o.-n is elég komoly tűzrendészeti szabályozás van, de azt csak az új épületeken lehet számonkérni, egy régi épületnél már nincs mit tenni, legtöbbje alapvetően ma már komoly felújítások után is nehezen feleltethető meg a szabályozásnak. Innentől szerintem az a legkevesebb hogy az ilyen apróságokat betartja az ember, hogy menekülési útvonalon nem tárolja a szemetét/virágját, akármilyét.

7sleeper:

A tűzoltók már a tervezési fázisban baszogatják erőteljesen az építészeket, ott bizony nincs mit tenni, nem lehet megcsinálni hogy szemet hunyjanak bizonyos dolgok felett. Egyes esetekben ez elég szopás tud letni, mivel van egy két orbitális baromságnak mondható dolog, ebből adódóan születnek vicces megoldások :D
A második pedig, hogy a tűzoltók (vagyis hát a kirendelt "műszaki ellenőr", de ez sem helyes megnevezés, mert lényegében tényleg tűzoltó) az építkezéseket is ellenőrzik adott rendszerességgel (munkafolyamatoktól, méretektől/szerkezetektől függően 1-4 hetente), csak az a baj hogy nem feltétlen van sok közük ahhoz amit látnak (a tűzgátló ajtó azért tűzgátló, mert rá van írva egy kis bilétán, amit akármikor átcsavarozok - lényegében ennyit lát a tűzoltó, hacsak nem ért hozzá, és tudja hogy miért is tűzgátló az az ajtó). Lehetne sorolni az ilyen dolgokat.
Az a baj, hogy itt viszont már sokkal egyszerűbben vándorolnak kényelmesebb helyekre egyes zsebekben a pénzek, hunynak szemet bizonyos dolgok felett az emberek, és így már nem lehet követni, hogy mi jó és mi nem.
nagydee
nagydee 2012. 03. 01. 14:34 | #27
a lakásajtódból akár széfet is csinálhatsz, ha emiatt nem tudnak téged kimenteni, az az egyéni hülyeséged. a folyosót nem szabad lerácsozni, mert (pl.) az ablakon bejövő tűzoltó nem tud továbbmenni a folyosón, a belülről jövő tűzoltó nem tud eljutni az ablakig, hogy szellőztessen, a tűzoltó nem tud eljutni a száraz tűzi vezetékhez stb.

egyébként a tűzoltók baromi találékonyak, itt is milyen ügyesen megoldották a problémát: http://vi.sualize.us/view/18c7e3231e38baa2057371e0606fefdd/ de azért szerintem maradjon a tűzcsap előtt parkolni tilos szabály (is)...
Előzmény: madmind (24) 0 VÁLASZ
7sleeper 2012. 03. 01. 14:21 | #26
a lakások előtti folyosók egy részének önkényes lezárásáról van szó, ahol a pince helyett (mert mondjuk nincs) tárolják a lakásban nem férő lomokat. ez fizikálisan is megnehezíti a mentést, aminek szükségességét még elő is idézik azzal, hogy csupa tűzveszélyes dolgot tárolnak az egyébként (az esetek 99,9%-ában) közös tulajdonból jogszerűtlenül kisajátított területen.

a szabál az szabál. ha a törvény, rendelet az, hogy ilyen ne legyen (meg virágcserép se a folyosó ablakaiban - ami azért szintén nem annyira érthetelen dolog, elvégre a kéménybe se ültet muskátlit senki, hacsak nem akar megfulladni/meggyulladni) akkor tűnjön bármekkora furkóságnak, hivatali bürokráciának, sőt vegzálásnak - NE LEGYEN!

a cikkből egyébként kiderül, hogy csak kilátásba lett helyezve a büntetés, még nem lettek megbüntetve.. szóval meg kéne szüntetni viharos gyorsasággal a helyzetet, ami okot adott a kilátásba helyezésre és nem pampogni, hogy ilyen jogi út, meg olyan eljárás..

a teljes képhez meg hozzátartozik, hogy bár tiszteletet érdemlő (anyagilag is kéne) a tűzoltók munkája, sőt ezt nevezhetjük hivatásnak - ám mintha felfeslett volna a hős-szövet manapság (lassan, de biztosan a király meztelen); mostanában sokszor derül ki, hogy a tüzoltóságon belül is túlteng a bürokratizmus. kíváncsi lennék például arra, hogyha ahelyett, hogy minden építkezésnél pusztán az önkormányzathoz leadott, és által elkészített papírokból dolgozás helyett ténylegesen bejárnák a helyszíneket, és rájönnének, hogy hoppá mégsem úgy vannak a dolgok, ahogyan állították/alították - akkor lenne-e idejük lábtörlőkbe belekötni.. (mert arra nem is gondolok, hogy bejárják pl. az építkezéseket előírásszerűen, és leellenőrzik amit más (kenhetőbb) hivatalok állítanak, valamint felmérik a tűzveszélyesség fokát, mértékét ÁM a szakhatósági hozzájárulásukat mégis megadják, mikor pedig nem lehetne.. mert az tróger dolgo lenne ugyebár..)
Előzmény: madmind (24) 0 VÁLASZ
MatyiZeg 2012. 03. 01. 13:46 | #25
A lakásról nem is kell.
Előzmény: madmind (24) 0 VÁLASZ
madmind 2012. 03. 01. 13:43 | #24
Ha megfelelő közbiztonság lenne én biza leszerelném a rácsokat, de addig nem fogom leszerelni a rácsokat földszinti lakásomról, amíg minden héten kirabolnak valakit a környéken.
Előzmény: nagydee (19) 0 VÁLASZ
7sleeper 2012. 03. 01. 12:45 | #23
:-DDD

bokafogás, de előtte harapj rá a padkára ;-)
Előzmény: brier (22) 0 VÁLASZ
brier 2012. 03. 01. 12:11 | #22
nálunk szólt a gondnok még 2 hete hogy rakja el mindenki mert ellenőrzések lesznek, egy kettőt el pakoltak de tele van így is a folyosó vége ahol az ablak van, most hogy volt ez a hír, és ez a büntetés, így sem történt változás, akkor mindenki vessen magára...de nehogy nekem kelljen kifizetni amit más elb***ott, mert valószínűleg ha a szomszédaim miatt nekem is fizetni kell, majd meg látja hova kerülnek a virágai...

-nyisd ki szépen a szád !!!
-minek???
-kuss és nyisd ki XD
+1 VÁLASZ
gyemantt 2012. 03. 01. 12:10 | #21
Hát a tűzoltók igencsak csoszogva mennek füsttel teli helységekben, mert ha lép könnyebben felbukhat, és így kikerüli a szintkülönbségekből fakadó baleseteket.
Nem maradhatnak. pl elkapnak gyorshajtásért ha kifizeted akkor te mehetsz gyorsan?

Sajnos megint a kishalak maradtak a hálóban....
nagydee
nagydee 2012. 03. 01. 12:10 | #20
jellemzően ilyenkor az van, hogy büntetnek és adott időn belül újra ellenőriznek. ha akkor is gond van, akkor újra büntetnek. és így tovább. unatkozó milliomosoknak jó szórakozás...
Előzmény: Tooni (17) 0 VÁLASZ
nagydee
nagydee 2012. 03. 01. 12:08 | #19
teljesen rosszul gondolkozol.

éppen arról van szó, hogyha elkezdünk azzal szórakozni, hogy mi akadályozza és mi nem, akkor egy parttalan, kezelhetetlen helyzetet kapunk, mert az egyik szerint ez akadályoz, a másik szerint nem, meg különben is, ez csak 1 centivel nagyobb a megengedettnél, nem igaz, hogy ez ekkora probléma stb. (lsd. hozzászólások)

egyszerű szabály: nem lehet kint semmi. ellenőrizni, betartani ezt a legegyszerűbb. minden más megoldásnál csak a faszakodási faktor nőne.

nemhogy örülnétek, hogy végre nem átláthatatlan, értelmezhetetlen szabálydzsungel van.
Előzmény: Takacs14 (18) 0 VÁLASZ
Takacs14 2012. 03. 01. 11:53 | #18
Azért ez elég nonszensz. Egyébként amit ti említetek az a videóban nincs, hogy minden folyosó el van barikádozva (azok fizessenek is) de itt helyenként 1-2 cserép (kivéve az egyik jelenetben ott volt 7-8 is) legalább mutattak volna olyan példát ahol valóban akadályozza a tűzoltókat. Ha áldatlan állapotok vannak akkor fizessék is meg a büntetést, de azért mert adott folyosón van 3 cserép... Gondolom a tűzoltók nem csoszogva, talpukat húzva mennek, hogy egy 2 centi vastag lábtörlőben elessenek. Itt megint csak a pénzlehúzás van. Azért 24 cserépért 1.4-2.4 millió forint bírság.. (#2 videó)
Tooni 2012. 03. 01. 11:20 | #17
Csak egy kérdés, ha befizetik a büntetést, akkor már minden maradhat ugyanúgy, nem?
Elvégre kifizették a pluszköltséget ami a lassú előrejutás palackfelhasználásában és óradíjában jelentkezik? ;D
gyemantt 2012. 03. 01. 11:14 | #16
Nem az a gond, hogy égető anyagok vannak kint(persze az is gond), de a füstben nehéz menni és folyton botladozol tárgyakban akkor az igen lelassít. Ha üres a folyosó pl 5 emeletet bírsz megtenni légzőben ha tele van 3 mat és fordulhatsz vissza új palackért. Nem mindegy milyen a felhatolás az adott szintre.

Persze ez a könnyebbik út, lehetne füstérzékelő és már jobb volna a helyzet...
Purple
Purple 2012. 03. 01. 11:10 | #15
Szeretnek veszélyesen élni, na. :DD
bp1331 2012. 03. 01. 11:08 | #14
f*ck your mother!!!
sahinel 2012. 03. 01. 11:07 | #13
Ja és aztán jöhet a többi. Az ajtóknak egy meghatározott ideig ellen kell álniuk a tűznek, és spec festék, használata a falakra is hogy azok is jobban ellenáljanak. Megfelelő menekülési útvonal ahová nehezen tör át a tűz, stb. Idekinn is vannak szabályok, de ezeknél, kezdődik, és hogy miképp építik meg a házat, és az a szabályoknak megfelel, vagy nem. Ezek után lehet a lakost büntetni de ez így csak már megint az emberek szopatására irányul akiket lehet lehúzni mivel a lakások nagyrésze amúgy sem igazán biztonságos.
Előzmény: sahinel (12) 0 VÁLASZ
sahinel 2012. 03. 01. 10:55 | #12
Kb akkor ha valaki nem barlangban lakik, és nem fér el egy hordágy(10 emeletes házban még a liftbe sem férne be nemhogy lépcsőfordulóban ahol 2 ember sem fél el rendesen egymás melett) akkor az mind fizessen....

Ennyi erővel akinek gyereke van és a játékok a földön vannak akkor az is büntit érdemel mert a büdös kölke megpróbált játszani és jólérezni magát, mielőtt szétnézne a házban lehet valahol tűz van, stb?

Előbb azt kéne bevezetni ami idekinn van(nem! nem azért mert majmolni kell mert uk) kötelező legyen egy füstérzékelő, és azokat nagy mennyiségben jó áron kellene elérhetővé tenni. Akkor talán nem akkor veszik észre mikor már eldurvult a helyzet.

De hát politikusoktól mit is várunk? Gondolkozni mielőtt cselekednek? Ez egy utópia tudom ......
Turmion Kätilöt
Turmion Kätilöt 2012. 03. 01. 10:51 | #11
Lehet, hogy trollkodás és kapom a mínuszokat DE:

Éles helyzetben, sűrű füstben egy mentésnél nagyon sokat számít, ha a folyosók üresek. (A lábtörlőt azért túlzásnak érzem.) Egy társasháznak sajnos vannak ilyen hátrányai.

Ha egy kicsit is hasonlítani akarunk legalább a normálisabb országok árnyékaira, akkor először is tudomásul kell venni, hogy az ilyen szabályozások nem azért vannak, hogy az embereket csak úgy hatalomvágyból bekorlátozzák. Lehet, hogy a kommunizmusban jó hecc volt ott keresztbe tenni a szabályoknak, ahol lehetett, de manapság ez már balkáni tahóság. (Persze ma is vannak idióta szabályok dögivel.)

Jelen esetben nem csak a virágcserép a probléma, hanem az, hogy Béla kiteszi a dísznövényeit a folyosóra, ide oda. A szomszédja Teri is kiteszi, mert Béla is kitette. Ugyanezért kiteszi Lajos is. Aztán Béla kitesz mellé még egy kerti széket is, locsolókannát...stb. És követi őket a többi szomszéd.

+1 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2012. 03. 01. 10:49 | #10
Belső-Óbuda panelházaiban kissé ismerős vagyok. Ne adja Isten, hogy tűz legyen, mert:

- A lépcsőházak tele vannak lakásból kitett bútorokkal. Ezeken, s hercig betonvas-virágtartókon buja növényzet tenyészik, lezárva a közlekedési utak mintegy harmadát, van ahol a háromnegyedét.

- A lakások előtti folyosók Fort Knox erősségű vasrácsokkal lezárva, komoly biztonsági zárak, helyenként + lakatok. Ezeket pl. füstben kinyitni szinte lehetetlen.

- A legtöbb helyen a vészkijárat a tetőkre nyílik. Nos a legfelső lépcsőház szintjétől felfelé ez ugyanúgy le van rácsozva, nehogy arra tudjon kimenekülni valaki.

Én ennek ellenére nem ítélem el ezeket a szerencsétlen embereket. Kénytelenek valahogy védekezni, hiszen Kéthetesi Don Pintér és dicső csapata nagy ívben sz@rik rájuk, meg a biztonságukra. Rendőrt csak akkor látnak a környéken, ha fizetésnap este egy részeg elkezdi gajdolni a Magyar Gárda indulót, na akkor 5 percen belül ott vannak, két Ifával a fakabátok... :(
Előzmény: Purple (8) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2012. 03. 01. 10:29 | #9
Egyébként ez minden ilyen nagyméretű sokhelyiséges épületre vonatkozik, vagy csak a társas lakóházakra? Mert akkor kb a 3/4 országnak szívnia kéne amiatt, mert nem steril folyosóik vannak, és ki mertek tenni egy virágtartót, hogy a tűzoltónak ne koppanjon a sisakja, akik egyébként omladozó sziklányi törmelékeken is át tudnak menni... zéró tolerancia virágra, beszarás
Purple
Purple 2012. 03. 01. 10:24 | #8
Komoly sérülést mikor sisakban van? :) Oké dzsungelt meg szemétlerakatot senki ne csináljon már a közös helyiségekből, de azért ez már túlzás amit itt művelnek. Meg mi az, hogy nem lehet mérlegelni? Pont kéne mérlegelni mondjuk egy újszülött kaktusz, meg egy lomlerakat között... Értem a szabály lényegét, egyet is értek vele, hogy ne lehessen pl ráccsal lezárni a folyosót (volt ilyenből is hír), meg hatalmas méretű tárgyakat kinn tárolni, de ez már a "hülye törvények" gyűjteménybe illik.
Előzmény: bungle (4) 0 VÁLASZ
nagydee
nagydee 2012. 03. 01. 10:14 | #7
nem értem.
nem új a szabály, ha másnak nem is, akkor közös képviselőnek ismernie kellett a dolgot, mert ez a dolga. figyelmeztetni a lakókat, hogy ezt nem szabad. ha valaki polgári engedetlenkedni akar, akkor az fizesse ki a büntetést, ha nem akar fizetni, akkor meg tartsa be a szabályokat.
az nem úgy van, hogy baszunk rá, aztán meg szaladgálunk a tévéhez a jogos bírság miatt...

lehet vitatkozni a szabályozás ésszerűségéről, ne nem utólag, hanem előre.
+1 VÁLASZ
NSZ 2012. 03. 01. 10:01 | #6
Ja, gyulladásveszélyességi adó . . . . .akinek meg egy medence lenne a lakásban az kapna valamilyen kedvezményt mert elősegiti a tűzoltók munkáját. Ebből adódóan lehetne egyezkedni. Pl. ha van 2 cserép muskátlid , akkor legyen a bejáratnál 2 vödör viz , mert ki tudja mikor kell használni ?!
bungle
bungle 2012. 03. 01. 09:58 | #5
A postkép egyébként ütős. :D
bungle
bungle 2012. 03. 01. 09:58 | #4
Haverom társasházában az egyik lakó dzsungelt nevelget a lépcsőfordulóban. Múltkor a gitárerősítőjével alig bírtuk átverekedni magunkat (bozótvágót kellett volna vigyek)... Egy mentőággyal konkrétan nem lehet bevenni a lépcsőfordulót. Elhiszem, hogy amikor akkora füst van, hogy 20 centire sem látsz a sisakban, pl. egy falra felszerelt fejmagasságban kiálló összebarkácsolt virágállvány komoly sérülést tud okozni, vagy legalábbis lelassítani egy tűzoltó munkáját.
NSZ 2012. 03. 01. 09:57 | #3
A lakások levegójében lévő zoxigént meg meg lehetne adóztatni , a bútorokkal együtt , mert mindkettő gyulladásveszélyes.
Purple
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2012. 03. 01. 09:37 | #1
Az ajtók, ablakok és egyéb nyílászárók egyértelműen lassítják a tűzoltók munkáját.... kérünk mindenkit, mondjon le az ilyen és ehhez hasonló úri huncutságokról... veszélyes.... :DDDD