Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Ys 2012. 02. 06. 23:20 | #63
Pont múlt héten voltam látogatóban Dániában. Barátnőm az ottani egyetemen tette rá a BsC-re az MsC-t, mesélt kicsit, mi a helyzet ott felsőoktatásban. Ez nem a teljes rálátás a rendszerre, ő se ismeri minden vetületét az ottani szitunak, szóval csak azt tudom ide leírni, amit tőle hallottam/láttam.
Szociális alapon (családban csak egy kereső van, aki nem ő, mert 3 év alatti kisgyerekkel van otthon) jár neki ösztöndíj, tehát ennyiben segítik a diákokat. Pláne ha EU-s tagállamból jönnek. Az ösztöndíj olyan 5000 dán korona, ezt be kell szorozni kb. negyvennel, hogy megkapd forintban. Igen, mered a szem, mennyi ez, de! Viszont ott egy nyomoronc péksüti is 50-60 korona... Magas árakhoz arányos a fizetés is, ergo ott sincs kolbászból a kerítés és hiába tudott ő is felsőfokon angolul, nem kapott melót addig, amíg ugyan ezt dánul is lekottázta. (Hm, Dániában a prosti pálya nyitott, mivel legális, ahhoz talán nem vártak volna el a perfekt dánt...)
Általa megfigyelt dán szokás: a gyerek eléri a 18-at, páros lábbal teszik ki őket otthonról. Álljanak a saját lábukra, ne legyenek koloncok, ingyenélők. Jogilag felnőttek, éljenek is úgy. Menjenek koliba, albiba, bárhová, csak ne maradjanak otthon. Anyagilag nem divat őket agyontámogatni: ott a diákhitel vagy keressenek suli mellett munkát. Barátnőm is diákmunkázik, persze módjával, mert ha túl sokat keres (vagy a családi támogatás a pici miatt), ugrik az ösztöndíj. És ott is tartja magát a felfogás: a felsőoktatás szolgáltatás.
eospower 2012. 02. 04. 11:56 | #62
Minimálbértől 20ezerrel több, fú de sokkal nagyobb fizetés. Eleve ami fizetés az csak kevés lehet... Már ha van, mert még munkája sincs az embernek általában és egyre inkább, tehát miről is beszél ez. Aha, külföldi statisztikákat néz.... és hátt itt a hitel.... azzal csak rosszul járhat az ember, kéne úgy havi 300 ezer Ft-os jövedelem mindegy miből szerzi meg csak ne hitelből, és havi 300 átlagból majd vissza tudja visszafizetni. Igen statisztikák szerint egy külföldi egyetemista például keres egyetem után 800at is, kivéve aki nem talál munkát a szakmája számára, de ott még a minimálbérből is fedezheti tanulmányainak hitel törlesztését. Meg ez is érdekes, hogy hozzásegítse az országot a szellemi kultúrális fejlődéshez, ezért kell ez a rendelet, ez mekkora hülyeség ezzel pont lefele megy majd, plussz a butulás mellé egy erősebb agresszió és ellenségesség is fellép majd! A lényeg az, hogy nincs támogatás, ne menjél egyetemre, légy egyszerű ember és droidkodjál robotoljál és termelj, ne gondolkodjál, ennyi a lényeg, több szakmunkás, ipari szakmunkás kell, fémipar, építőipar stb. Az egész erre megy ki, de erről már volt szó korábban. Csak ez a körítés meg hazudozás ez nem fasza...
Ugyan pl a villanyszerelés végezhető egyetem nélkül is és olcsó a suli hozzá 4 éves általában technikusival 5, de tegyük hozzá, hogy villanyszerelőből nagyon sok bérmunkás van és egyéni vállalkozó is, kb 10x kereset a különbség havi szinten a kettő között, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy gyakorlatilag itt már tényleg két véglet lesz.

Betanított szakmunkások, illetve alulképzettek felsőoktatásban részesültek illetve felsőfokú végzettségűek

A különbség gyökere mi más, a PÉNZ. Magyarországon meg mi van, 10% pénzes 90% csóró, na hogyan is lehet ebből sok munkást gyártani, el kell venni a támogatásokat és ennyi... Az egyetem mostmár nem lesz járható út a többség számára egyre inkább. Majd növekednek a lopások száma, ezért is vezették be a birtokháborításba betörésbe, azt hiszem, azt, hogy mostmár bárhogy védekezhetünk a betolakodóval szemben... Még annyit, hogy van itt fokozatosság, ez nem a legalja lesz ettől még rosszabb is.. Az lesz itt, mint régen, hogy csak a felsőbbkörök járnak egyetemre, de mostmár sznobok nélkül....
Gab222 2012. 02. 03. 10:31 | #61
:D Én ezt a nőt szeretem! Annyira imádom, hogy arra már nincs is szó. Azt kívánom neki, hogy éljen örökké!!!
Nem csak szép, okos, de olyan jól beszél a riportba hogy arra már nincs is szó. :)
Méltó helye van Gyurcsány, Sztálin, és hőn szeretett német diktátorunk mellett.
:) Csókoltatom nagyon nagyon sokszor. Szerető üdvözlettel: egy egyetemista.
mandyedi 2012. 02. 02. 10:57 | #60
,,Nincs megfelelő idő a pénzgyűjtésre a szülők részéről"
És mi lenne ha a kedves szülő előre gondolkodna. Mikor eldönti, hogy gyereket vállal, elkezd félretenni, hogy mikor a gyerek oda kerül, legyen miből oktatni. Nem hiszem, hogy 18 év alatt ne lehetne annyi pénzt összespórolni. Nyugati országokban már rég így működik (már ahol fizetős az egyetem).
speedbump 2012. 02. 01. 21:11 | #59
Egyáltalán nem ezt jelenti, hanem azt, hogy ha csóró vagy, akkor ne melegedni járj az iskolába hanem vagy komolyan tanulj, vagy el se kezdd.

A gazdagoknak mindig több lehetősége van/volt/lesz. A gravitációval is lehet egyet nem érteni, attól még van és kész.

Az őseink ebben az értelemben semmit nem értek el. Mondjuk '95 előtt SOKKAL kevesebb főiskolai/egyetemi hallgató volt mint most. Nehogy azt hidd már, hogy ez az elmúlt száz év vívmánya, dicső múlt meg minden.

Szerintem a szakmunkásképzést kellene felhozni szinvonalban meg mentalitásban, mert közhely, de a jó festő, asztalos, hidegburkoló, autószerelő, fordrász, marós stb nagy hiánycikk. (teszem hozzá, hogy sokkal könnyebb külföldön munkát találnia akár nyelvtudás nélkül is)
Előzmény: kovacsugynok (58) +1 VÁLASZ
kovacsugynok 2012. 02. 01. 20:28 | #58
Az elitképzés azt jelenti, hogy csak a gazdagok tanulhatnak. Rohadt egy ország lesz, ha csak a gazdagoké lesz a tudás, a többi meg kulizzon. Azt hiszem amit elértek őseink az elmúlt száz évben, azt kár lenne kidobni, bár ez nálunk nagy divat.
Másrészt rühellem, mikor azzal jönnek, mennyibe kerül az emberek továbbképzése. Azt kéne nézni, hogy ha magasabb az átlagos értelmi színvonal, akkor kisebb a bűnözés és az emberek értelmesebben élnek. Nagyszerű lenne, ha nálunk is mindenki beszélne legalább 1 idegen nyelvet rendesen, nem makogva, és ehhez tanulni és tanítani kell.
Aki olyan suliba megy, amivel később nem talál munkát, magára vessen. Vagy pechje volt, mint a rendszerváltás előtti generációnak. Attól még nem volt fölösleges képezni őket. A fejlődés sose fölösleges, csak néhány suttyó politikus és közgazdász akarja elhitetni velünk. Szerintem az ő képzésük volt fölösleges, bár legtöbbje nem nagyon ismeri a felsőoktatást, csak papíron....
Előzmény: speedbump (57) 0 VÁLASZ
speedbump 2012. 02. 01. 19:39 | #57
Az egyetemnek/főiskolának elitképzésnek kellene lennie, ehhez képest az utóbbi 15 évben arra használták, hogy a rengeteg 18 éves munkanélkülit még 3-5 évre eltüntessék a statisztikákból. Ezalatt a nemzet rájuk költött egy csomó lóvét, amiből aztán nagyon sokan egy fillért sem tudnak visszatermelni és adó formájában befizetni. Gondolok itt a könyvtár-filozófia vagy szakra, ami ugyan nekem nagyon szimpatikus, de sajnos mégsem egy keresett dolog.

Könnyű belátni, hogy ez nem ideális állapot és változtatni kell rajta. Ha üszkösödik a láb, akkor lehet polemizálni, hogy mit csináljunk, lehet kipróbálni a csodakenőcsöt, de előbb utóbb vágni kell. Itt is ez van, vágni kell és sajnos az sosem fájdalommentes.

Az egy nagyon jó irányvonal, hogy a természettudományos képzéseket támogassák illetve ott növeljék a keretszámot. Sokkal eladhatóbb. Majd ha változik a helyzet és megint a jogászokat fogják jobban keresni, akkor növeljék ott a férőhelyek számát.

"Én 2 évig nem találtam munkát tanári diplomával"
Erről van szó. Mikor elkezdted a tanári szakot, akkor már biztosan tudtad, hogy csökken a gyerekszám, gondolom nem volt titok, hogy mennyire nehéz lesz állást találnod ha nem nincs hátszeled. Az állam csak azért nem tart nyitva iskolát, hogy a tanároknak munkát adjon. Most pedig egy hangszerboltban dolgozol, ahol dolgozhatnál anélkül is, hogy 3-5 évet a felsőoktatásban töltöttél volna.

Nem ismerem a tervezetet, nem tudom, hogy jól csinálják-e a dolgokat, de az ami eddig ment az ha lehet ne menjen tovább. (Könnyen lehet úgy szar az egész ahogy van, de az igaz, hogy erről én sem kérném ki a diákok véleményét)






5150head 2012. 02. 01. 18:16 | #56
Dióhéjban a véleményem:

1. Senki se jószántából hagyja itt az otthonát/családját/barátait és megy ki külföldre! Az itthoni fizetések nevetségesek ezt sztem belátja mindenki! Főleg ilyen árak mellett!
2. Oké sok az "értelmiségi". Azt azért ne felejtsük el, h az h valakinek van diplomája és értelmes/okos, két külön fogalom. A kettő nem feltétlen jár együtt. :) Tehát az "értelmiségi" osztály megszűnését hagyjuk már kérem. Aki hülye az diplomával is hülye!
3. Legtöbben azért választják a diplomát mert a szülők fejében az él, hogy diploma=jó munkahely=jó fizetés. Igen, ez kb 20 éve így is volt. Mára már sok minden változott! Aki meg szellemi munkát végez jó eséllyel megéli a nyugdíjaskort.
4. Sokan azért nem választják a szakmunkát, mert lenézett munkakör. Sztereotípia: szakmunka=butaság=kevés pénz. Arról nem is beszélve, h mire nyugdíjas lesz egy szakmunkás kidolgozza a belét is fizikailag...
5. Az oké h több informatukust meg mérnököt akarnak képezni, de ha a fiatalok nagy százaléka nem akar matekot fizikát infot tanulni mert utálja, és az első félévben kibasszák, akkor teljesen felesleges ott a nagy keretszám. Aki meg végigkínozza magát az meg egész életében fásult lesz a munkája miatt.
6. Diákhitelt meg sokan nem fogják felvenni. Gyakorlatilag az lesz h az állami szférában rákényszerítik az embereket az éhbérre. Ha van államilag támogatott (!!!!) hiteled már megfogható vagy és kényszeríthető vagy erre-arra...

És akkor a személyes tapasztalatok:
- Azt h az állam visszafizetni a tandíjjat meg el ne higyjétek! Tesómnak máig nem fizették ki a felét, pedig a szerződésében benne volt, h ha a második diplomáját is megszerzi fizetik a felét tanári állásban.
- Az h 3 hónapon belül valaki munkát talál is mese. Jogász cimborám kb 1,5 évig keresett állást sikertelenül. Elment rendőrnek most nyomozó. Én 2 évig nem találtam munkát tanári diplomával (ez is állami szféra!!!) Most egy hangszerboltban dolgozok, közel annyiért mint a tesóm két diplomával tanárként. Barátnőm 1 évig keresett mester biológus diplomával állást, mire felvették egy pesti céghez. De sorolhatnám a sort mert rengeteg ilyen emberrel találkozok.

Mindenki elgondolkodhat h hol van a hiba a gépezetben....
Kampec 2012. 02. 01. 18:14 | #55
nem értem ezzel hogy lehet egyetérteni, akik már benne vannak a felsőoktatásban azokat már úgy se fogja érinteni, de akik most mennének vagy később, akár a ti gyerekeitek is egyszer, nem tudják majd megengedni maguknak
azzal hogy viszonozzuk a támogatást és a röghöz kötéssel nem lenne bajom HA (már előttem leírta valaki) biztosítanának mellé munkát, de csak annyi hogy jó most lediplomáztál, támogattunk, itt maradsz 6-12 évig, ha nem találtál munkát itthon akár meg is pusztulhatsz tőlük
ezekkel az intézkedésekkel tudatosan szétverik a felsőoktatást.
Élien 2012. 02. 01. 17:20 | #54
A mostani fiatalság nagyon beállt a felsőoktatásra. Ciki, ha szakmát tanul valaki.(?)
Pár évtized és nem lesz szakmunkás, csak monitorfejű, dolgához nemértő, öltönyös kóklerek hada. (tisztelet a kivételnek)

"Remélem a te gyereked esztergályos lesz..." Valószínűleg jobban fog járni és értékesebb tagja lesz a társadalomnak...(és kimehet külföldre dolgozni, mert ott már alig van szakember. lásd.-Ausztria)

Előzmény: Kiscsuri (44) 0 VÁLASZ
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2012. 02. 01. 17:04 | #53
Kiszúrtam én is, de volt még ott bőven butaság ..... nem akartam kiemelni 1-et.... :DDD
Előzmény: dude (51) 0 VÁLASZ
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2012. 02. 01. 17:03 | #52
Az első kommentjénél még frankón elgondolkodtam, hogy nekiálljak érvelni, vagy mi legyen.... :DDD
Teszt jelleggel írtam neki félparasztul, oszt tessék.... :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Előzmény: dude (50) 0 VÁLASZ
dude 2012. 02. 01. 16:59 | #51
De azért gondolkozz már el ezen a 4 szavon (ami 2). :DD
Biztos a BME-n gondolkozik... ;)
dude 2012. 02. 01. 16:54 | #50
Neked már tényleg kiégett az agyad, le se kellett volna írnod.
Előzmény: Kiscsuri (44) 0 VÁLASZ
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2012. 02. 01. 16:54 | #49
Egész jól szórakozom rajtad egyébként.... :)
Előzmény: Kiscsuri (48) +1 VÁLASZ
Kiscsuri
Kiscsuri 2012. 02. 01. 16:48 | #48
[Komment megjelenítése...]
Előzmény: .::JunKieEQ::. (47) -4 VÁLASZ
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2012. 02. 01. 16:41 | #47
17 évesen mi faszt tudsz te erről...? Anyukádat kérdezd meg inkább, hogy mi a véleménye a témáról....
Előzmény: Kiscsuri (44) +1 VÁLASZ
realista 2012. 02. 01. 16:33 | #46
Megmernem kockaztatni, hogy egyet ertek a fizetos felsooktatassal...
De valahogy baromira piszkalja az igazsag-erzetemet az, hogy igen is a kedves politikusaink juttattak olyan helyzetbe az Orszagunkat, hogy szugsegesse valjon az ilyen torvenyek bevezetese a felsooktatas megsegitesere.
Ez nem az elmult ket ev, nem az elmult nyolcev eredmenye, hanem annak koszonheto, hogy kb ugyanazok a figurak vannak bebetonozva a Parlamentunkbe tobb evtizede. Ezek veszik el mindenunket, szuntetik meg az "ertelmisegi" kozeposztalyt es hoznak letre egy milliokbol allo szegeny reteget (akik konkretan fenntartjak az orszagot, de meddig??) amely nem vehet igenybe kulonbozo "szolgaltatasokat" (lasd felsooktatas). Emellett ott lesz a par tizezer gazdag "ertelmisegi".

Nehany gazdag ertelmisegi es tobbmillio szegeny, akiknek nincs penzuk tanulni. Nem hangzik tul jol... valahogy a sok KONTEO-ra emlekeztet... meg a vegen kiderul hogy igazak..

(Oke ott a hitel, de tegyuk a szivunkre a kezunket es valljuk be: Kurvanehez ugy elkezdeni az eleted, hogy azonnal adossagod van...)
+1 VÁLASZ
palinkaman
palinkaman 2012. 02. 01. 16:31 | #45
Nem tudom hogy Pesten mi a szokás, de felénk az elmebetegeket gyogyóba zárják... :S
"Mindenkinek adott a továbbtanulás lehetősége, van diákhitel..." Csak épp a maximálisan felvehető diákhitel 200 000Ft/fél év (vagy 250 000 már nem tom pontosan), a megállapított "tandíjak" pedig sok esetben ennél jóval magasabbra rúgnak. Akkor hogy lehet adott mindenkinek (a szegényebbeknek is) a továbbtanulás lehetősége?
Kiscsuri
Kiscsuri 2012. 02. 01. 16:14 | #44
Jah mert neked, vagy a gyerekednek nem fizette senki mi? Kiégek az ilyen kommenteken. Még van 2 és fél évem addig, amíg meg tudják megint változtatni, de én pl már nem is gondolkozom, csak fizetősbe. Oktatás szolgáltatás :D?! Hallod gondolkozz már el ezen a 4 szavon! Először is kötelező, majd lehetőség. Igen szerintem is kellettek "megszorítások" a felsőoktatásban de nem ilyen "radikálisak". Nekem tök mind1 nem észt akarok osztani, de az ilyen kommenteken kiégek.. Remélem a te gyereked esztergályos lesz...
Előzmény: .::JunKieEQ::. (21) -3 VÁLASZ
Turmion Kätilöt
Turmion Kätilöt 2012. 02. 01. 16:08 | #43
Ideillik:
Egy külföldre szakadt hazánkfia visszatér az országba a nem túl távoli jövőben. Beül a reptéren az első taxiba.
- Hova vihetem?
- Kéne egy doboz cigi, a legközelebbi trafikhoz!
- Hehhejjj, trafik az már nincs, cigit a templomban lehet kapni.
- Miii? A templomban??? És akkor hol imádkoznak az emberek?
- Ezt se tudja? Hát az egyetemen!
- Pfff és akkor hol tanulnak.
- Hát a börtönben!
- Te jó ég! Akkor hol vannak a bűnözők.
- Azok a parlamentben!
Előzmény: gabex (42) +5 VÁLASZ
gabex 2012. 02. 01. 15:54 | #42
Érdekes kommentek!

Csak annyit fűznék hozzá, hogy "adófizetők pénzéből", ezzel teljes mértékben egyetértek, de nem csak a felsőoktatás finanszírozása megy ebből.A mostani felsőoktatás is fizetős.

Pl.
-önkormányzatok pénze (1990 után saját bevétel+kormány bevétel): a lakóhelyedtől távol eső települési önkormányzat épít valamit közpénzből, te ezt nem használod (más veszi hasznát) mégsem szólsz érte semmit.
-börtönök: elloptak tőled valami (ne kapsz kártérítést),részben még te fizeted az ő ellátását (ugyebár ez is közpénzből), szintén nem szólsz érte semmit.
-kormány, rendőrség, apeh stb.



+2 VÁLASZ
madMate 2012. 02. 01. 15:02 | #41
mekkora mocsok szarházi ez a nő!

7sleeper 2012. 02. 01. 15:00 | #40
epillálni kell, nem divat a szőr.

:-D
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2012. 02. 01. 14:44 | #39
Jó, jó... de mit kezdjek vele, ha szerinte az mókus...? :DDD
Előzmény: 7sleeper (38) +1 VÁLASZ
7sleeper 2012. 02. 01. 14:42 | #38
".::JunKieEQ::., this is counterproductive."
"Fuck you, MatyiZeg."

:-DD

ugyanazon a döglött patkányon próbáltátok egymás rovására elrágódni
blame the rat!
;-)
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2012. 02. 01. 14:35 | #37
Jót beszélgettünk :)
Előzmény: MatyiZeg (36) 0 VÁLASZ
MatyiZeg 2012. 02. 01. 14:27 | #36
Köszönöm!

De elsősorban azt, hogy ezúttal sem válaszoltál érdemben.

Sztem te is olvasd vissza az én válaszaimat.

OFF
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2012. 02. 01. 14:23 | #35
Olvasd vissza a 26-os kommentet... Értelmezd...

Amit írtál pedig, nem tény, hanem vélemény.... És erre reflektáltam...

Mellesleg nem minősítettelek, szimplán rámutattam a gondolatmeneted hibájára.
Előzmény: MatyiZeg (34) 0 VÁLASZ
MatyiZeg 2012. 02. 01. 14:06 | #34
Miért látnám be? Nem véleményt írtam, hanem tényt.

Akkor biztosan csak pontatlanul fogalmaztál a létjogosultság kapcsán és ez adott okot a félreértésre...

Csak a támadásod okát nem értem, intelligens módon írtam, nyilvánvalóan azért, mert kíváncsi voltam a véleményedre. Te nem ilyen módon válaszoltál vissza. Ez nem engem minősít.

Alapvetően egyetértenék a felvetéssel, hogy ne mehessen az külföldre, akit állami pénzből képeztek ki.
De leírom a húgom példáját tömören:
6 év államilag támogatott, orvosi képzés Pécsett, jeles diploma. Utána 2 év meló a ...-i megyei kórházban kb. nettó 90 e ft-ért, úgy hogy minden második hétvége ügyelet. Úgy, hogy a papírmunkától a nővéri melóig mindent neki kellett csinálnia. Úgy, hogy egyszerre két osztályon volt sokszor ügyeletben szakorvosi felügyelet nélkül. Úgy, hogy halálfélelme volt a hozzátartozók miatt, ha egy bizonyos csoporthoz tartozó illető halt meg. Stb...

Ez is hozzátartozik.
2,5 éve kiment Németországba, ahol nincsenek meg a fenti problémák és annyit keres kezdő orvosként, amennyit én soha nem fogok itthon a jogász diplomámmal.

Úgyhogy hidd el nekem, hogy átlátom a felsőoktatás, meg közvetve a valóban megkérdőjelezhetően működő egészségügyet.

Semmi sem fekete, meg fehér.
justmemory 2012. 02. 01. 13:57 | #33
... csak emelni kellene az ösztöndíjakat, illetve picit átszervezni a rendszert, mert - amennyire legutóbbi információim alapján tudom -, az elbírálási rendszer igencsak kételyeket ébreszt, bennem legalábbis (értsd: nem feltétlenül tényleges tudásbeli teljesítményen alapul).
a bulizásos résszel teljesen egyetértek, van olyan ismerősöm, aki direkt emiatt vette föl a diákhitelt... no comment...

de van egy kérdésem: rendben, nem hagyják el az országot. mi a biztosíték arra, hogy aki végez, annak lesz is munkája x hónapon belül. akármilyen munka jó? akkor minek képezték ki a mi pénzünkön? tehát szakmájában kellene elhelyezni. aha, hogyan? kellene munkahely. máskülönben továbbra is te tartod el őt, a befizetett adóforintjaidból kicsenegetett munkanélküli segély címén... szóval a "fizessen-ne fizessen" a tipikus jéghegy csúcsa kérdés... szerintem. amíg a többi szinten nincsen rendezve sok kérdés, addig ezek a megoldások csupán újabb problémákat és elégedetlenséget szülnek, mert félmegoldások.
Előzmény: asdfasdf (29) +1 VÁLASZ
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2012. 02. 01. 13:44 | #32
A példád akkor is több sebből vérzett... ezt szerintem belátod te is csak, muszáj védened az álláspontod, értem... :)

A felsőoktatás létjogosultságát nem firtattam egy másodpercig sem. :)

Az álláspontom a kérdésben összefoglalva : Államilag támogatott képzésben résztvevők ne hagyhassák el az országot, vagy térítsék vissza a tartozásukat. Mert nem azért képeztettük a pénzünkön, hogy utána egy forintot se lássunk a megtermelt eredményeiből.
Előzmény: MatyiZeg (30) 0 VÁLASZ
Norci 2012. 02. 01. 13:38 | #31
Egyetértek, hogy ha valaki kihúz a diplomájával külfödre, akkor szépen csengesse vissza a belefektetett pénzt. De ilyen alapon nem csak az egyetemistákat lehetne számon kérni. Az első okj-s képzés ingyenes, nem? Akkor rajtuk is be lehetne hajtani azt a pénzt, amit az állam, az adófizetők beleöltek.
A szülőkről meg annyit, hogy sajnos nem mindenki tud félretenni ilyen célokra, és nem azért, mert lusta. Sok ember hónapról hónapra él, nemhogy még félretegyen, öngondoskodjon, stb.
Szerintem az ideális megoldás a következő lenne: Alapból nincs tandíj a szakokra. Ha valaki kimegy külföldre, fizesse vissza. Sosem tartottam normális dolognak, hogy csekélyebb szellemi képességekkel rendelkező, de jó anyagi hátterű diákoknak miért kell nagyobb esélyt adni (persze, kell a pénz). Ha én férőhelyeket szeretnék csökkenteni, tuti brutális felvételi pontszám emeléssel eszközölném ki. Garantálható az agyhalott, lébecoló emberek kiszűrése is.
Előzmény: asdfasdf (29) 0 VÁLASZ
MatyiZeg 2012. 02. 01. 13:33 | #30
Hivatkoztál általában a szolgáltatásokra, én meg felhoztam egy konkrét példát. Csak ennyi a különbség. Érdemben nem cáfoltad meg azt, amit leírtam.

Viszont te azt mondod, hogy nincs létjogosultsága a felsőoktatásnak...
Szerintem meg van. Csak ésszerűsíteni kell, nem kell évente 1000 jogászt képezni, ha kevesebbre van szükség stb.
asdfasdf 2012. 02. 01. 13:24 | #29
Igen, jó a hasonlat. Egy szülő igenis legyen felkészülve, hogy a gyereke majd egyszer lehet egyetemre is akar járni. Lehet félretenni már a születésétől kezdve, rengeteg ilyen lehetőség van. Normális országokban, normális fejekben ez nem kérdés.

Félreértés ne essék, ha jól tanul a gyerek, én támogatom, hogy akár az én adóforintjaimból is tanulhasson, mindenhol vannak ösztöndíjak, pályázatok. De ha csak a lábát lógatja, bukdácsol, ráadásul egy olyan szakon, amire kb. semmi szükség, hadd ne az én pénzemből kelljen ezt finanszírozni. Ráadásul utána lelép külföldre a diplomájával. Lépjen, csak akkor szépen fizesse vissza a pénzünket, mivel nem itt fog adózni.

Igen, külfölddel példálózik, és? Épp ideje, hogy rájöjjenek, ha már ennyire kellett nekünk a kapitalizmus, itt sincs aranytojást tojó tyúk, ami majd mindenkinek fizeti azt, amit ő szeretne. De attól, hogy nem ugyanolyanok az életkörülmények, még az is igaz, hogy az oktatásért fizetendő összeg se ugyanakkora, tessék megnézni mennyibe kerül egy nyugati egyetemen tanulni és mennyi egy itthonin.

A pénzcsordogálást, irreális dékáni meg egy fizetéseket persze meg kell szüntetni! Ez már 7sleeper válaszára. De ennek nem sok köze van ahhoz, amit eredetileg is írtam.

Érdekes, sok egyetemistának van pénze bulizni, kocsmázni. Aztán meg sír a szájuk, hogy egy másik szolgáltatásért, ami cseppet sem kötelező, fizetni kell.

Kampec válaszára meg, hogy gondolkozzak el, miért mennek el külföldre. Őszintén, kit érdekel, miért mennek el? Menjenek. De akkor fizessék vissza a magyar adófizetők rájuk szánt forintjait.
Előzmény: Ravennë (27) 0 VÁLASZ
Norci 2012. 02. 01. 13:16 | #28
A kormány leállhatna már ezzel a büntetek/fenyegetek/eladósítalak hozzáállással, és elkezdhetne azon agyalni, hogyan jutalmazzon, ösztönözzön. Nem azt kéne mondani, hogy oké, kifizetem a tandíjat, cserébe nekem dolgozol éhbérért x évig (ha találsz munkát...akár utcaseprőit is), hanem az lenne a megoldás, hogy utána konkrét munkalehetőséget ajánl, szerződéssel. Jaaa, hogy csak egyoldalúan tud követelőzni?
Ravennë
Ravennë 2012. 02. 01. 12:59 | #27
Most tényleg azt hozza fel, hogy az általános iskolások sem kereső emberek és szüleiknek kell fizetni a költségeiket? Ez olyan, mintha azt mondaná, hogy szüleim minden nap fel voltak készülve arra, hogy akármikor kaphatnak egy több százezer forintos kárbejelentést, amit ki kell fizetniük miattam?

A szociálisan hátrányos helyzetben lévők, még lehetőséget sem kapnak arra, hogy változtathassanak helyzetükön.
Látszik, hogy ez a nő még nem tapasztalta milyen, mikor az ember semmibe sem tud kapaszkodni. Úgy beszél a diákhitelről, mintha a világ legtermészetesebb, legbiztonságosabb dolga lenne. Az meg külön undorító dolog, hogy külfölddel példálózik, mikor köztudott, hogy az ottani és a hazai életkörülmények, köszönőviszonyban sincsenek egymással.

Olvasva a hozzászólásokat, az hülye felfogás, hogy járjon egyetemre az, aki kitudja magának fizetni, mert az egyetem egy szolgáltatás... "nehogy már az én pénzemből járjon iskolába" ...ezzel úgy beállítva a kevésbé fizetőképes emberek, mintha adócsalók lennének és ők soha, semmiért nem fizettek volna...

Hozzáállás... igen 4-5 éve még természetes dolognak tartottam, hogy egyszer, mikor majd eljön az ideje egyetemista leszek (még akkor is, ha fogalmam sem volt arról, miként, hogyan, merre, de az leszek). Pozitív, lelkes voltam... most viszont még nekem legyen lelkiismeret furdalásom a pesszimista hozzáállásom miatt, hogy nem tudom mi az anyámat kezdjek magammal, mert nem hiszek abban, hogy felvételt nyerhetek.

Pfujj... undorító vagyok, ez az állandó panaszkodásom.

Zombossal egyetértek abban, hogy középiskolában többet is foglalkozhatnának a pályaválasztással. Én érettségi után vagyok 2 évvel. Anno azért nem jelentkeztem felsőoktatásba, mert nem voltam tisztába vele, mit akarok. Visszagondolva olyan dolgon esett volna meg a választásom, amit most nagy ívben elkerülnék, oktatásrendszer szempontjából viszont sokkal könnyebb lenne.
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2012. 02. 01. 12:51 | #26
Egy alapjaiban szar rendszerrel akarod alátámasztani, igazolni egy másik hasonlóan hatékony rendszer létjogosultságát...?
Hmm...hmmm... Inkább nem minősíteném amit írtál....
Előzmény: MatyiZeg (23) 0 VÁLASZ
Samu. 2012. 02. 01. 12:49 | #25
a létszámcsökkentés logikája nem az, hogy nem tud elhelyezkedni a megszerzett diplomával, hanem éppen az, hogy el tud, ezért ő simán kifizeti majd a diákhitelt :)
Előzmény: MatyiZeg (23) 0 VÁLASZ
Samu. 2012. 02. 01. 12:48 | #24
köszönjük, hogy nem léptél még meg! biztos millió lehetőséged volt már rá, de te csak azért mert felelősséget vállalsz a hazádért nem teszed! LÓFASZT! azért nem teszed, mert itt kéne hagynod MINDENT! és az nehéz..

a tandíjat pedig leginkább a gyerek szülei fizették ki neki huszonX év adófizetéssel... de semmi gond, legyen fizetős az oktatás... majd ha annyival csökkentik az adót amennyi hellyel kevesebbet támogat az állam :)
de ez nem fog megtörténni, tehát neked attól még nem lesz se jobb se rosszabb :) ez van
MatyiZeg 2012. 02. 01. 12:33 | #23
Az egészségügyi ellátásokat se 100%-ban kell fizetni, az oktatást se kelljen, mert különben csak a felső 5% tudja igénybe venni, az államnak meg nyilvánvalóan hosszútávú érdeke, hogy jól képzett szakembereket neveljen ki. Egyetértek egyébként a létszámlimittel, ha valamilyen szaktudásra nincs igény (vagy kevesebb az igény), akkor ideiglenesen csökkentsék az állami hozzájárulás mértékét. Ez egy józan döntés még akkor is, ha gazdasági kényszer szülte.
fapuma 2012. 02. 01. 12:30 | #22
El kell menni külföldre dolgozni. Az előnyeit szerintem nem kell ecsetelgetni. Nem is tudom, mit akar itt kezdeni bárki, legyen az diplomás vagy szakmunkás. Hogyan akar családot alapítani egy fiatal, vagy lakást venni, egyáltalán elindulni az ÉLET rögös útján. Én megléptem és nem bántam meg.
+1 VÁLASZ
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2012. 02. 01. 12:22 | #21
Rendben... akkor mi munkavállalók is meglépünk külföldre... aztán fizesse az egyetemisták tandíját az, aki akarja...
Az oktatás egy szolgáltatás, amiért fizetni kell. Fizesse az, aki igénybe veszi. Pont.
Előzmény: Kampec (20) 0 VÁLASZ
Kampec 2012. 02. 01. 11:43 | #20
gondolkozz már el azon picit miért mennek ki külföldre...biztos nem jó kedvükben...
a másik hogy el vagy tévedve...sose volt korlátlan és sohasem volt ingyenes, ingyenes max akkor lehetett ha nem kellett utaznod és nem kellett hol megszállnod az egyetem miatt, szerintem ez sem elhanyagolható dolog
gondolom neked a tanulás, a munka és a hiteltörlesztés nem felelősségvállalás...

Előzmény: asdfasdf (4) +1 VÁLASZ
7sleeper 2012. 02. 01. 11:39 | #19
javíthatod. így ni. :-D
Előzmény: 7sleeper (18) 0 VÁLASZ
7sleeper 2012. 02. 01. 11:38 | #18
továbbá warez se nagyon van ;-)
egyébként meg eslőre is jól írod le, nem tréül - és nincs probléma
vagy javítodhatod egy másik kommentben

(én most az eslőrét nem fogom..)
Előzmény: zomboss (16) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2012. 02. 01. 11:36 | #17
Itt SINCS, ahogy szerintem normális helyeken sincs, igen, úgy marad, majd legközelebb átnézed, mire nyomsz elküld gombot.
Előzmény: zomboss (16) +2 VÁLASZ
zomboss 2012. 02. 01. 11:31 | #16
off: itt nincs utólagos komm. szerkesztés? Elég tré... :(
Előzmény: zomboss (15) -2 VÁLASZ
zomboss 2012. 02. 01. 11:27 | #15
Meg a közép iskolában többet kellene a pályaválasztással foglalkozni. Akkor talán időben rájönnének az emberek mik a képességeik, mik azok amik valóban tetszenek neki. Mert sokan még a BSC képzés alatt se tudják igazán hogy ez jó-e nekik!
Előzmény: zomboss (13) +1 VÁLASZ
7sleeper 2012. 02. 01. 11:26 | #14
az adófizetők legnagyobb részét a diákok szülei teszik ki. tehát már itt erősen sántít a dolog.. másrészt az idősebb korosztály sem talál megfizetett munkát; mit gondolsz egy 18+ éves korosztályból, hányan és milyen munkát tudnának kapni.. ráadásul az adófizetői réteg is komolyan baszogatva van, tehát sokaknak az otthoni anyagi háttér sem virágos éppen. és a bónusz a befizetett adófizetői pénzek ilyen elmebetegek extrafizetéseire megy el mint a hoffmnann rózsa, vagy a rektori tanács a sok dékán és a még több dékánhelyettes.. akik közül nem egy még szakbarbár is sőt kontár! hogy az emberi minőséget ne is említsük ugye.. hol vannak már a rendes, nagytudású profok..

járnak külföldre a politikus tanarak, vagy tanár politikusok (ez is egy egyetemi docens.. de alacsonyabb szinten is tele van hülye, életidegen politizáló tanárral az összes nagyobb önkormányzat..) és lesik, hogy mit vehetnének át az évtizedek alatt másutt, teljesen más viszonyok között (és ott sem jól működő!!) kialakított rendszerekből. két példa: 1. az oktatás kapcsán "magyar" bálint az angol rendszert sürgette bevetni: namost ebben az országban amióta érettségi van, akkora botrány mint a bevezetés évében még sosem volt (sőt egyáltalán nem volt semmilyen botrány) - szar kivitelezése egy másutt sem jól működő rendszernek (mert ugye az angol illetve angolszász oktatás világhírű.. hát hogyne) 2. egészségügyi reform: a várólistás, magánbiztosítós rendszer egy része megintcsak angol alapokra épült.. kedvenc jelenetem a témában: gyurcsány kiment angliába és ott előadtak egy rövid sketch-et a gordon brownnal (szerintem utóbbi azt sem tudta kivel beszél éppen). gyurcsány a szokott lelkes idióta módján nyomta a sódert reforming the system vúúvááá. gordon brown méla szemekkel ránézett, és azt mondta: "igen a reform jó dolog. például most tervezzük megváltoztatni az egészségügyi rendszert, mert nagyon nem jó". és gyurcsány b+ mintha mi sem történt volna továbbra is süketelt, fülig érő mosollyal.. mikor csak azt mondta éppen annak az országnak a miniszterelnöke, amelyiktől pár defektes szakemeberünk "átvett" pár nagyszerű ötletet, hogy az egészségügyi rendszerük a sok várakozással, a monopol magánbiztosítókkal: szar, emberellenes, miközben még jobban is viszi a pénzt, mint a korábbi; meg kell változtatni. nálunk meg akkor akarták bevezettetni.. félig sikerült is.. már ha ez siker..

ez az idióciás is illik a "szakember"gárda('nk) soraiba..
saját ötlet semmi + életidegen + pökhendi + túlfizetett + rettenetesen beképzelt..
(a leghülyébbek mindig a szakállamtitkárok közül kerülnek ki, akik hirtelen a "felső-kasztban" találják magukat..)

/bár a minisztereket sem kell félteni, volt olyan aki a közértbe a "szogálati gépjárművel" ment. sofőrrel../
Előzmény: asdfasdf (4) 0 VÁLASZ
zomboss 2012. 02. 01. 11:25 | #13
Mert? Nem kellene semmi hókusz-pókusz! Csak az aki ilyen jellegű szakra megy csináljon egy felvételit(Filmművészetire is belehetne boldog-boldogtalannak kerülnie ha nem lenne felvételi)! Máris kilehetne szűrni hogy ki az akit érdekel, foglalkozott már vele és szeretné és ki az aki csak na, a jog nehéz, a mérnök nehéz, az orvosi nehéz... komm&médiatudomány zsír.
Előzmény: exortus (12) +1 VÁLASZ
exortus 2012. 02. 01. 11:22 | #12
Akkor ne kommunikációra és dráma szakra járjon
Előzmény: Hantaboy (7) 0 VÁLASZ
Turmion Kätilöt
Turmion Kätilöt 2012. 02. 01. 11:14 | #11
Abban igaza van, hogy akik olyan szakra járnak, amivel 95%-ban el lehet helyezkedni itthon átlagnál magasabb fizetéssel. Azoknak talán nem fog problémát okozni az amúgy is támogatott diákhitelük visszafizetése.
közlegény
közlegény 2012. 02. 01. 11:10 | #10
Köszönöm a jókívánságokat, remélem azért nem jut odáig az orvoskivándorlás, hogy hentesek ugorjanak be helyettük. Amit írtam, azt tapasztalatból írtam, a papírgyűjtés nekem is megvolt.
Előzmény: dude (9) +1 VÁLASZ
dude 2012. 02. 01. 11:06 | #9
Majd ha rászorulsz, gyógyítson meg egy hentes!
Előzmény: közlegény (8) +2 VÁLASZ
közlegény
közlegény 2012. 02. 01. 11:02 | #8
Csak azt nem értem miért érzi mindenki kötelezőnek a felsőoktatást, hát baromira nem az, sőt a legtöbb munkaadó magasról tojik, hogy ki milyen papírt villogtat. Miért nem perspektíva pl. egy esztergályos vagy egy középfokú műszaki végzettség, pláne, hogy azzal még munkát is lehet találni. Meg hol kérik a nyelvvizsgát már, sehol, nyelvtudást kérnek. Aztán ott van mindenkinek a papírkája és krumplit süt vele.
Hantaboy
Hantaboy 2012. 02. 01. 11:01 | #7
"5 év múlva amikor állást kap..."
Ha egyáltalán kap állást. Jelenleg is nagy a munkanélküliség, ki tudja 5 év múlva mekkora lesz. Ugorjon be a diákhitelbe úgy hogy még biztosítva sincs a visszafizetés lehetősége se.
Tény, hogy rengeteg a diplomás, és a mai világban már nem azt jelenti mint régen. Az is igaz, hogy a szakmunkásokból is kevesebb van. De hogy kecsegtetni azokat a diákokat, akiknek alig van élettapasztalata olyan dolgokkal mint "majd jól kereső állás a diplomával", gusztustalan dolog.
Nagyon sok helyen csak tapasztalattal rendelkezőket vesznek fel, de honnan szerezzen tapasztalatot, amikor pályakezdő?

Meg hogy az egyetemista nem kereső ember? Persze lehet dolgozni az egyetem mellet, de milyen munkát, meg milyen időbeosztással. Én amikor a szakmámat tanultam regisztráltam a joker diákhoz, és adtak is melót egy nyomdában. De jól tudták, hogy nappalai tagozatos vagyok és csak délutáni műszakot vállalok, mégis csak délelőtt akartak dolgoztatni. 2-3 hétig csináltam aztán mondtam nekik, hogy vagy beraknak délutánra vagy elhúzok a francba. Kedvesen a csaj csak annyit válaszolt, hogy nem érti mi a baj, hiszen igazolják a hiányzást... (kérdem én, ki nem szarja le, hogy igazolva van, ha egyszer nem tudok bejárni az óráimra)
ferasssz 2012. 02. 01. 10:59 | #6
az egy vibrátor a kezében????????????????????????????????????????????????????
Kampec 2012. 02. 01. 10:55 | #5
előtte eleget fog ^^
Előzmény: 7sleeper (3) 0 VÁLASZ
asdfasdf 2012. 02. 01. 10:53 | #4
Nem értem a diákok örökös rinyálását. Fizessék az adófizetők az ő lébecolásukat, aztán mikor elvégezték az egyetemet, főiskolát, húznak el külföldre. Visszafizettetném az összessel az oktatására költött pénzem!

És igen, igaza van az államtitkárnak, a nagyvilágban szinte mindenütt így működnek a felsőoktatási rendszerek és kár azon keseregni, jajgatni, hogy megszűnt az az állapot, amikor korlátlan mennyiségben, mindenki ingyen és felelősségvállalás nélkül tanulhatott.
+3 VÁLASZ
7sleeper 2012. 02. 01. 10:52 | #3
hogy kiabálna ;-)
Előzmény: Kampec (1) 0 VÁLASZ
7sleeper 2012. 02. 01. 10:51 | #2
ich hoff maNekem, holnap neked
google: hoffmann rózsa szamárszex
egyébként ugyanannyira alkalmas ez a posztjára mint az összes többi nagyokos

(umbridge telitalálat :-D)
Kampec 2012. 02. 01. 10:51 | #1
ezt a rózsikát a temetése közben is ütném