Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
rebecca 2012. 04. 07. 15:31 | #24
az egyik legujabb elmelet szerint, amit a natgeoban olvastam, a vallas kialakulasanak az egyik oka pontosan az volt, hogy a csoportokba szervezodott (annak elonyeit elvezo) emberek egymas kozti, a csoportot bomlaszto agresszivitasat csokkentette
az emberek nem azert konformistak, mert lustak es hulyek - hanem mert rengeteg elonye van a csoportnak, az egyuve tartozasnak - nem kell mindig kitalalni, mi a helyes, ertelmes, celravezeto, vannak akik megmondjak, vagy a csoport tapasztalata azt mondja... ezert vannak eloiteleteink is
ha valaki mindenben elter, mindenben a sajat utjat akarja jarni, az valoban bolond, vagy ha nem az, elobb-utobb belebolondul
+1 VÁLASZ
rebecca 2012. 04. 07. 15:25 | #23
a normalitas mindig az, ami a gauss gorbe ketszeres szorasan belul esik - ami ezen kivul van, abnormalis
ez persze nem azt jelenti, hogy hulyeseg, bolondsag...
csakhogy a forditottja sem igaz, attol, mert valami abnormalis, meg nem feltetlenul lesz hasznos, erdekes, eloremutato... sajnos a legtobb abnormalis ember bolond...
az, hogy volt koztuk par vangogh, csontvary, dali, meg nem jelenti azt, hogy minden bolond muvesz...
sajnos a legtobb bolond szimplan bolond...
+1 VÁLASZ
Tooni 2012. 01. 20. 11:22 | #22
Ebben az esetben akármikor felszabadíthatom magam.
Előzmény: norbertvincze (21) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2012. 01. 20. 00:23 | #21
a videóban arról beszél, hogy leginkább mi vagyunk saját magunk rabszolgája.
Előzmény: nagydee (16) 0 VÁLASZ
isshu 2012. 01. 19. 22:19 | #20
A kényelmi zóna gondolat szerintem eléggé eltérő ahhoz, hogy ezzel kilépjen a kényelmi zónából. Nem értek egyet a videóval :D :D
Tooni 2012. 01. 19. 22:04 | #19
"Miért van az, hogy a többség elnyomja azokat a képes személyiségeket, akik tovább látnak a megszokott beszűkült életvitelen?"
Nem válaszolom meg, mert akkor hülyének néznek :D
purplehaze 2012. 01. 19. 21:03 | #18
ki lehet lépni ha abból neked előnyöd származik.. ha nem akkor hüjeség..
Nusihusi
Nusihusi 2012. 01. 19. 20:42 | #17
Nekem tetszett a videó, sok igazság van benne:)
nagydee
nagydee 2012. 01. 19. 20:07 | #16
és aki nem úgy gondolkodik, mint ő, az beszűkült tudatú, életvitelű, embertársait rabságban tartó fegyenc?
most akkor hogy is van ez???
Oci 2012. 01. 19. 19:54 | #15
Ez eddig is így volt és ezek után sem lesz másképp. Ez a nagy átlagra igaz. Annyit azért hozzá tennék, hogy a nyugalmi zónát át lehet lépni ha bölcsen tesszük. Nem szabad egyből kifejezetten polgár pukkasztó véleményünket mindenki elé tárni nyersen és hangosan, hanem finoman rá kell az embereket vezetni arra, hogy van más lehetőség is amit érdemes meggondolni. Ha ezt az ember elsajátítja akkor megmarad az egyénisége és különleges véleménye lehet bármiről anélkül, hogy hülyének néznék. Persze ezt lehet csak én gondolom így és most engem néztek hülyének. :)
norbertvincze
norbertvincze 2012. 01. 19. 19:52 | #14
értem amit lerírtál és igazat is adok, csak annyiban pontosítanék, hogy a videó sem a szélsőségekről beszél, hanem a meglévő normákből túlmenő ésszerű gondolatokról, amik még pozitívabb írányba képesek görgetni a társadalmat.

ezért írtam azt a három normálisabb példát.

hogy ne csak személyiségre lebontva beszéljünk erről és,
hogy egy hétköznapibb példáról beszéljünk, ilyen probléma pl a hubble teleszkóp által megtudott információk,
amióta kint van az űrben, folyamatosan jönnek olyan új adatok, amik ellent mondanak az eddigi nézeteknek. Ahogy Michio Kaku proffeszor is mondja, újra kell alkossuk az eddigi alapokat amikre a tudomány épült.

Vagy ott van pl. Eistein relativitás elméletén túlmenően a kvantum fizika olyan kutatásokkal áll elő amik szintén ellent mondanak (kvantum szinten) Eistein szavainak.

És ezeknek a felfedezéseknek igen nagy ellenállása van, mert a régi iskolások nem fogadják el, mivel beléjük más tudást vertek annak idején az iskolapadban.
Előzmény: Ytsro (12) 0 VÁLASZ
robi0000016 2012. 01. 19. 19:18 | #13
Ez így van
Minden csoport legyen az ember vagy állat konkrétan kialakítja ezeket a "társadalmi normákat" törvényszerüen. A dominanciaelv alapján.Ez van. Ettől ez még nem mást mint Tény.A jó oldalát kell nézni mivel, már régről kitalálta a mindenkor dominiáns csoport: törzsfökök, királyok, stb így leglább mert nem kell minden embernek kitalálni, a sablont útmutatóként kell használni, ettől még ellehet térni, de nem véletlenül maradt fennt eddig, talán mert álltalában ez a legjobb. Gondoljatok bele ha a középkori európai királyok elfogadták volna az emberevést, mert nekik ez lenne a normális, talán a mai napig ennénk embert. Aki meg olyan kultúrában nő fel ahol nem esznek, arról azt gondolnád hogy hülye:D Szóval hol itt a probléma?
Ytsro 2012. 01. 19. 19:04 | #12
Nagy probléma, hát igen. Viszont a vita nem a szükségességében lehet, hanem ennek a kontrollnak, a zóna rugalmasságának, mondjuk toleranciának a mértékében. Mert amíg elveszejt ez a "rendszer" olyanokat, mint akiket te hoztál példának, addig azokat is, akiket wtf linkelt. /Sajnos ma már egyre kevésbé/ A vita abban lehet, hogy megéri-e, vagy hogy milyen az arány a pozitív és a negatív "kiesők" között. Ennek a kényelmi zónának az előnyeit valahogy kifelejtették ebből a 7 percből. :)
Előzmény: norbertvincze (8) 0 VÁLASZ
Tooni 2012. 01. 19. 17:15 | #11
Icke papa :D ! De rég láttam már, hogy van az öreg nutcracker? Na lássuk.
focuskoma
focuskoma 2012. 01. 19. 16:10 | #10
utolsó előttit :D nem mind1 :D
Előzmény: focuskoma (9) 0 VÁLASZ
focuskoma
focuskoma 2012. 01. 19. 16:06 | #9
Hehehe :D Az utolsó faszit nagyon bírom. D:
Előzmény: wtf (5) 0 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2012. 01. 19. 15:42 | #8
annyira nem paranoiás a felfogása. Ez a történelemben mindig is nagy probléma volt. Ha valami túl ment a megszokott felfogáson, észlelésen az mindig üldöztetve volt, számkivetve, vagy csak megbélyegezve valamik vagy valakik által.

Nagyon egyszerű példák erre Jézus, vagy ott van Galilei, vagy akár a zseni Tesla barátunk.
Aki kicsit kinyitja a szemét, az érti miről beszél a fenti úriember.
Előzmény: Chartreuse (2) 0 VÁLASZ
Enechuel 2012. 01. 19. 15:06 | #7
igen amúgy egy bizonyos szinten le kell tojni ki mit gondol, én az utóbbi időben eléggé szélsőséges voltam- így hozta a helyzet- és ezzel hihetetlenül őszinte is(eddig is az voltam,de most nagyon keményen is sajna). Csak az igaz barátaim maradtak meg, na meg a párom, mindenki lekopott rólam, na meg kaptam mindenfélét még a saját anyámtól is, gyakorlatilag fenyegettek. Ezen a téren nem is izgat, mert akik tényleg szeretnek azok nem fognak bántani és ismernek annyira amúgy is.
Viszont ha az egyetemen kinyitnám a szám, mert teljesen más a véleményen az egész oktatásról meg régészeti szemléletről akkor valószínű repülnék, ha ezt a véleményem hangoztatnám mondjuk a diploma után csak úgy szimplán, tehát minden ész nélkül, akkor elmarasztalnának és sosem érhetnék el a szakmámban sikereket, mert megakadályoznák (sok "előd" járt már így) Tehát az előrejutás szempontjából, meg abból a szempontból, hogy ha tényleg konkrét céljaid vannak, konkrét területeken...abból a szempontból igen is kikezdenek mások , ha kicsit is elhagyod azt a komfort zónát. Végül is megszökni meg meg lehet..csak úgy kell csinálni hogy a rabok már majd csak akkor vegyék észre, ha már rég kint vagy és feljebb vagy tovább jutottál mint ők....(már mint képletesen)gondolom én
Előzmény: Chartreuse (2) 0 VÁLASZ
tikshow 2012. 01. 19. 13:58 | #6
lehet ezt 7.15 másodpercbe vagy tovább is húzni, de elég lenne egy darab szót használni, falkaösztön...
Stickhorse 2012. 01. 19. 13:33 | #4
Egy gond van az egész üzenettel. A csoportosan élő lényeknél a szocializáció, meg a közösségi elvárásokhoz való alkalmazkodás amolyan evolúciós kényszer, ez biztosítja a csoport összetartását és ez által a sikerességét. Az ember itt megint kicsit túllépett a biológiai evolúcióján, mert az individualizmus meg a túlfilozofált társadalmi normák már nem a természetes fejlődés képződményei. Aztán most meg megint saját gondolkodásunk csapdájába esünk, amikor olyan dolgokat érzünk tehernek, amiket azért hoztunk létre, hogy kényelmesebbé tegyék az életünket.
Goppo 2012. 01. 19. 13:27 | #3
Na ki mer meg maradni a kényelmi zónában ? :D :))
Chartreuse 2012. 01. 19. 13:15 | #2
Nem látok ezzel különösebben gondot...
Egyzserűen nem kell túl sokat foglalkozni azzal, hogy mit gondolnak mások. Az úrnak a videóban kicsit paranoiás a felfogása.
stero 2012. 01. 19. 13:04 | #1
Éveken át mondogattam társaságokban a (gyakran) megbotránkoztató véleményemet egyes dolgokról . .aztán észre kellett vennem, hogy senki sem barátkozik velem, inkább csak olyan eltűrt ember voltam (ha már eddig is velünk bulizott, piált, beszélt akkor eztán se közösítsük ki elvégre jó a humora stb ..). Egy ideje nem hangoztatom a véleményemet, tekinthető ez elnyomásnak is tehát a videóban elhangzottak eléggé igazak még rám is pedig nagyon szeretem hangoztatni az eltérő véleményemet. Mostanában inkább csak csendben vagyok és nem szólok nagyon senkihez .. meg van a magam véleménye, magamban tartom .. úgy vettem észre, hogy az okosságokkal való hadonászásnak meg semmi értelme. Ha meg az utcán azt a képet ölteném magamra amilyen valójában vagyok .. hát 5 méter után komplett idiótának bélyegeznének meg, de minimum bevinnének egy drogtesztre .. érdekes dolgok ezek. ^^