Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
7sleeper 2011. 11. 15. 22:52 | #15
hát az oroszok kijárták nekik (így törlesztenek a szerbek felé a délszláv cirkusz kimeneteléért. olcsó vigaszdíj: szereztünk nektek egy kis/nagy magyar gázmezőt, jól jöhet még, ha mégsem lesz EU-orosz prioritás az orosz gázfüggés.. meg azért jól jött volna a ruszkiknak is, ha tovább maradnak fenn egyben a "pánszláv" mesterséges államok, csakhát bejött nekik a glasznoszty, mikor már az a hús is elfogyott ami nem volt a boltokban..), akkor csak nem volt az olyan rossz bolt. cserébe az osztrákok által molba spájzolt oroszokat "kivásárolhattuk" világpiaci áron..

kis magyar sors:

szín: moszkva. tér. (történik rettenetes hidegben..) rablás.

-add a kapcarongyod, meg a bakancsot is!
-de mezítláb már biztos lefagy a lábam!
-akkor a kabátod (öcsémnek), meg a kapcarongyod. a bakancsot meg hordhatod, (amíg ki nem sebesedik a sarkad)..

szóval mindegy énszerintem, hogy kicsit lett volna gazdaságos, vagy nagyon a miénk volt, és most másé. és az idegen a máséban (a miénkben) leszar minden szabályt. mindegy neki, hogy mi marad utána, marad utána egyáltalán valami a tájból, emberekből. (persze, hogy egy része képzelgés volt, mi nem tudtuk volna gazdaságosan felhozni azt a gázt az fix. viszonylag új külföldi (ausztrál-kanadai cég itt is /ugye az angol-francia befolyás, nem elég verespatak, nagybánya) technikával történő "kitermelés" erről szóltak a hírek. meg a hurráoptimizmusról, hogy mit nekünk majd orosz gázfüggés meg ukrán-orosz vita.. aztán szép nagy kuss a bejelentésig, hogy a szerbeké a "lehetőség"..)

ha nem gazdaságos, akkor miért ne mi nem termelhtnénk ki azt is? ;-)

ami ezt az ügyet illeti, elképzelésnek biztos jó. csak aztán nehogy ebből az álomból is ellopják az á-t és maradjon nekünk a lom. megint. (most német szeméttelep vagyunk, ahol angolok-franciák kukáznak serényen - tehát nekünk még az sem marad meg, amit más már kidobott, azt is elhalásszák előlünk. korábban meg szovjet lerakat voltunk; pont a szerbek (jugók) miatt vagyunk tele mindenféle vegyi üzemmel. alapanyagot idehozták, itt környezetszennyezően (főleg jövőre nézve) feldolgoztatták velünk, a késztermék meg ment vissza a szerbekhez. a kis szlávoknak valamiért nem érte meg a kopár hegyek tövébe építeni olyasmiket, mint mondjuk vegyi kombinátok (jobbat mondok: tározók) szovjet technológiával. azokat csakis a magyar alföldre vagy a dunántúli dombság területeire lehetett telepíteni. /ha az ő idejükben történik katasztrófa el lettek volna ők a bolgár barackbefőttön, meg a nagy semmin, mint az ukránok./)

Előzmény: exortus (13) 0 VÁLASZ
exortus 2011. 11. 15. 22:52 | #14
Németországban amúgy pont azért volt napirenden az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása,
hogy az abból származó profitot befektethessék másra a cégek("drága az atomenergia, na persze).
Ugyanis a már pénzügyileg leírt atomerőműveket üzemeltetni olyan, mint egy aranybánya: az atomenergia termelési költségeiben az első 20-30évben, amíg visszafizetik a felvett tőkét, a tőke fizetése teszi ki a költségek kb90%-át, és még úgy is jó profitot termelnek. Az 50-60éves élettartam második felében már a mondjuk 18forint-ért eladott áramon a kezdeti 15forint teljes költség helyett lesz alíg 1,5-2 forint működési költségük, és ebben a szakaszban a kezdeti beruházás költségeinek többszörösét visszahozza, amit fel lehet használni egy új atomerőműhöz, illetve a fő német energiaszolgáltatók egyéb projektjeik expandálására akarták felhasználni. Most az erőművek bezárásával a profitjuk a töredékére csökkent és jellemző módon az oroszok a gázerőművekben látnak fantáziát a megújulók helyett , a németek pedig szenes erőműveket építenek
Előzmény: widescreen (8) 0 VÁLASZ
exortus 2011. 11. 15. 22:19 | #13
Az egy másik project, az a makói ultra nagy mélységű márvagáz, ami ugyan egy akkora készlet, amiben akár évszázados potenciálú palagáz van, viszont a közhiedelmekkel ellenében a gazdaságosság határán van, ami miatt azt nem nagyon fogják felfuttatni. Szerintem átbaszták a szerbeket.
A videóban mutatott cucc viszont már hasonló adottságú(mélység vastagság,minőség) porjektekre alkalmazható és nagyobb potenciált látok benne.
Előzmény: 7sleeper (12) 0 VÁLASZ
7sleeper 2011. 11. 15. 21:31 | #12
nyilvánvaló, hogy már "eladták"
a szerbek fgoják hasznosítani, ausztrál cégen keresztül
így se a kelet se a nyugat nem mondhatja, hogy önzősködtünk megint..
Előzmény: jozo (11) 0 VÁLASZ
jozo 2011. 11. 15. 21:25 | #11
veszprémben van olajmérnök oktatás (=vegyészmérnökök, olaj szakirányon)

no, ezek a srácok kb 10 éve meséltek erről a programról, hogy mióta futhat a kutatás, azt nem tudom

de remélem összejön (és nem adják el az elvtársak/polgártársak pici pénzért)
Ys 2011. 11. 14. 21:07 | #10
Reméljük a legjobbakat.
Farkaslyukban (BAZ megye) újra nyit a Gyürky-táró. Talán az is behozza a hozzá fűzött reményeket.
sahinel 2011. 11. 14. 18:14 | #9
Ja de ahhoz hogy elkezdjék a napenergiát, stb használni rendesen a törvényeken is kéne változtatni. Az hogy van napelem még nem jelenti hogy át is fognak rá térni. De ha azt nézzük hogy ha van elég energiád amivel még be is tudsz segíteni a közös energiafogyasztásba, pl az utcák, stb ellátása, és amikor nincs feles energiád az állam kisegít, stb dolgok is hiányzanak szerintem otthon. Napenergia, szélenergia, az emberi hulladékból gáztermelés, amivel buszokat, vonatokat hajtanak, vagy fűtenek mind hiányzik. Ha egy kicsit gondolkozik az ember ezek sokszorosan visszahozzák a befektetett energiát. Elég szétnézni pár országban ez hogy működik. Vagy a folyókba mint pl Angliában a turbinák a víz alatt vannak, és nem kell gátat sem emelni a gazdaságos üzemeltetéshez. Ja de akkor valsz nem szednék meg durván magukat az energiacégeken a politikusok, ezért ez még tervbe sincs véve:D

Az egy marhaság hogy minden az államon múlik, hogy bevezetik-e vagy sem. A törvények amik elősegítenék a terjedését fontosabbak lennének mint hogy államilag ugassanak még abba is bele.
Előzmény: widescreen (8) 0 VÁLASZ
widescreen 2011. 11. 14. 16:52 | #8
nincs az országnak pénze, hogy megújuló energiákba fektessen. Viszont ha ez beválik és leválunk az orosz köldökzsinórról, akkor eleve olcsóbb lesz a lakosságnak a gáz, de legalábbis nem fog drágulni, másodszor pedig a különbözetet fel lehetne használni a megújuló energiákba való befektetésre :)
Előzmény: szaki77 (6) 0 VÁLASZ
exortus 2011. 11. 14. 16:07 | #7
Az ország legnagyobb szénkészlete az összes itt felsorolt projektet együttvéve többszörösen felülmúlja.
A toronyi lignitkészlet az, ami a nyugati határszél mentén van, vas megyében, ami akkora, hogy egy Paks teljesítményű lignites erőműnek évszázadokra lenne belőle fűtőanyaga. Nem csak a videóban lévő készletet tudja "kiárusítani" az ország.

Viszont ez többezer munkahelyet hozhat ide, több tucat ilyen eszközökkel foglalkozó magyar cégnek jelenthet megrendeléseket, a magyar állam is látna valamit a gázból, ami ráadásul olcsóbb lenne, mint az orosz import(a ráfér erre az országra), és nem kellene félnünk attól, hogy Putyin és az ukránok összekapnak és máris nincs gáz.

Felmérések szerint pedig biomasszából mondjuk fedezni tudjuk az ország energiaigényeinek talán 20%-át, a szél összevissza fúj, a napenergia pedig rohadt drága.

Szerintem jobb az ausztráloknak fizetni, mint az oroszoktól félni és fizetni.
Előzmény: szaki77 (6) 0 VÁLASZ
szaki77 2011. 11. 14. 15:44 | #6
A sok probléma mellet az egyik legnagyobb, hogy ez is fosszilis, és növeli a légköri károsanyag kibocsátást(COx,NOx,stb). Inkább a napenergia, szélenergia, kémiai energiák, hidegfúzió fejlesztését kellene szorgalmazni. Ezt a szénkészletet meg a többi magyarországi szénkészletet is el kellene felejteni sokkal ínségesebb időkre ha addig nem találnak ki jobbat. Nem kellene elpocsékolni, elkapkodni az eladását.
exortus 2011. 11. 14. 14:13 | #5
Hogyha ott valószínüleg termeltek már 5-8méter vastag rétegeket, akkor nem fog problémát okozni vékonyabb rétegek termelése.
Előzmény: matyi91 (3) 0 VÁLASZ
exortus 2011. 11. 14. 14:12 | #4
A technológia ezért növeli meg a teljes szénkészletből(nyersanyagbázis) a kitermelhető hányadot, mert a hagyományos technológiáknál vékonyabb!! szénrétegek kitermelése is gazdaságos vele. A hagyományos termelésnél az 5-6méternél vékonyabb rétegekbe nem kezdenek bele, ezzel pedig gazdaságos lehet az 1-2 méter vastag rétegeket is kitermelni.
Mellesleg egy 600méter mélyen lévő, mondjuk 3 méter vastag szénréteg letermelése miért okozna a felszínen 200méteres lyukat?
A világ gazdaságosan kitermelhető szénkészlete(tartalék) amúgy minimális a teljes készlethez(nyersanyagbázis) képest: a tartalék a 90-es évek árszintjén és technológiájának szintjén 900milliárd tonna, a bázis 21000millliárd tonna(23szoros különbség), ami miatt a kitermelhető hányad növelésében még bőven van hová fejlődni.
Ráadásul a hagyományos technológiákból termelt szénnel is már töredék akkora áron csinálnak benzint, mint amekkora a világpiaci olajár, már több tucat üzem épül rá:
http://www.youtube.com/watch?v=ze8kVR947lQ
Elég fosszilis energiakészletről tudunk ahhoz, hogy a bolygó légkörének CO2 koncentrációját meg 25szörözzük.
Előzmény: matyi91 (3) 0 VÁLASZ
matyi91 2011. 11. 14. 13:06 | #3
Ez tényleg gazdaságos meg maga a tökély pl Ausztráliában/USA-ban ahol óriási lakatlan területek vannak. De nálunk lakott területek alatt (is) muszáj lenne égetni a gazdaságossághoz és óriási veszélye van/lenne annak hogy egyszer csak eltűnik egy-két ház a bácsival-nénivel együtt sajnos és csak egy 200m mély lyuk marad. Történt már pár ilyen...
M.Andreas 2011. 11. 14. 13:00 | #2
Talán vészmadár vagyok, de automatikusan ez jutott eszembe róla:
http://ize.hu/index.php?search=centralia

Neígylegyen. :)
+1 VÁLASZ
stero 2011. 11. 14. 12:52 | #1
úgylegyen.
+1 VÁLASZ