Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Tooni 2012. 02. 12. 22:24 | #196
Stickhorse 2011. 11. 02. 10:16 | #195
Csak hogy egy kicsit még beletrollkodjak én is, bár már úgyse nagyon fognak visszatérni ide. Alapvetően elfogadhatónak tűnik ez a 0%, hiszen amit írsz, igaz, vagyis tényleg 0% az esélye, hogy eltaláljuk a 0%-ot, hiszen nem szerepel a válaszlehetőségek között. De pont itt jön a de. Ugyanis tovább vitatkozhatunk azon, hogy a lehetőségek között nem szerepelő válasz valóban válasz-e. Matematikailag és a logikáját követve válasz, a kérdéstípus mechanikáját követve szerintem továbbra sem az. Vajon figyelembe vegyük-e, hogy hogyan szokás megoldani egy ilyen formájú kérdést. Na ennek már tényleg köze nincs a matekhoz. Ha így nézzük, valóban több sebből vérzik a kérdés...meg persze mi is, h itt "szenvedünk" rajta :D
Előzmény: böoeee (194) 0 VÁLASZ
böoeee 2011. 11. 02. 01:22 | #194
Ha valaki nagyon ráér akkor játszhat még (példák angol fórumokról is):

-ha a "C. 0%" verzió paradoxon akkor a "C. 60%" verzió miért nem az? Azért például mert a "C. 60%" verzióra van helyes válasz, éspedig a 0%, szóval a "C. 60%" verzió egy olyan (elcseszett) paradoxon ami nem működik mint paradoxon mert nem hozza ami minimum elvárható egy paradoxontól éspedig hogy ellentmondásra vezessen. Vagy nem?
Egy angol fórumon valaki azt írja hogy ez egy "self-correcting paradoxon". Szerintem viszont csak annyi történt egy fogalmatlan idióta rosszul másolta fel a táblára az eredeti kérdést.
VAGY ez a "C. 60%" verzió valami extra ínyencség perverz filozófusoknak akik attól élveznek hogy megvitatják hogy ilyen elcseszett formában is paradoxon-e a paradoxon ?
Annyiban egyetérthetünk viszont hogy bár a "C. 60%" verzióban történetesen van helyes válasz azért a kérdés alapvetően rossz, megválaszolásra érdemtelen, kocsmába való, matematikához és logikához köze nincs, hülyegyerekjáték, stb, mert továbbra is önhivatkozó.

-nem egyértelmű hogy véletlenszerűen választani az A, B, C, D betűk közül kell-e vagy a 25%, 50%, 60% (illetve 0%), 25% értékek közül (ha A helyes választás akkor D is helyes-e ?)

-stb
böoeee 2011. 11. 02. 01:20 | #193
DE!
A feladatnak az eredeti formája szerintem nem ez, hanem az amelyikben a C pontban 60% helyett 0% szerepel, ami valóban egy paradoxon.

Ha a C pontban "0%" szerepel "60%" helyett akkor a 0% már nem jó válasz a KÉRDÉSRE (mert ha a "0%" egyszer szerepel a listában akkor már nem 0% hanem 25% az esélye hogy eltaláljuk).
A "C. 0%" verzióban nincs válasz a kérdésre, a kérdés egy paradoxon aminek az a célja hogy bemutassa mi történik ha egy definíció (akár több lépés után) önmagára hivatkozik. (Tudtátok hogy a paradoxonok eredeti szerepe nem az volt hogy aki nem ért valamit az kivághassa hogy "paradoxon!" hanem az hogy rámutassanak egy rendszer vagy elmélet hibájára ? :)
Konkrétan a kérdésben szereplő "helyes" definíciója önhivatkozó: az a "helyes" betűjel amelyik mögött annak a valószínűsége szerepel hogy véletlenszerűen eltaláljuk a "helyes" betűjelet amelyik az amelyik mögött annak a valószínűsége szerepel hogy véletlenszerűen eltaláljuk a "helyes" betűjelet amelyik az ... és így tovább.
Ezzel kapcsolatban másolt be egy linket thisisreal már a 4. kommentben rögtön azután hogy a 3. kommentben beírta ennek az elcseszett verziónak a helyes válaszát.
Ennek az "önhivatkozó definíció" hibának az illusztrálása a Russell-paradoxon is amit az angol fórumokon emlegetnek. Sokan gondolom ránéztek azokra a fórumokra, látták hogy szerepel benne a "paradoxon" oszt' szajkózzák.

Ennyi.
böoeee 2011. 11. 02. 01:18 | #192
Csak hogy itt legyen a HELYES válasz is most hogy a hosszú hétvége után várhatóan újraindul az izén a posztolás és az unatkozó amatőrök remélhetőleg továbbhaladnak az újabb posztok felé (igen, kedves és szerény vagyok):
Erre a KÉRDÉSRE ("mekkora a valószínűsége?" és NEM "melyik betűjel a helyes?", emberek!) a válasz 0%.

A 0% helyes válasz a KÉRDÉSRE még akkor is ha neadjisten esetleg létezik más helyes válasz is mert 0% az esélye (magyarul nincs esélyünk) hogy eltaláljuk a "0%"-ot ami NEM szerepel a listában. Pont. Ezt hogy nem lehet felfogni az döbbenet.
Pár korábbi kommenttel kapcsolatban:
-Paradoxon-e ez a kérdés? "A paradoxon állítások egy olyan halmaza, amelyek látszólag ellentmondásra vezetnek". Hol van itt ellentmondás? Az nem ellentmondás hogy nem bírod felfogni a kérdést.
-Kell-e a válasz a KÉÉRDÉÉSREEE (ÉS NEM A "HELYES" BETŰJEL) szerepeljen a listában? NEM. Halványlila utalás sincs ilyesmire sehol.
-A "helyes" válasz az amelyiket (amelyeket) a kérdező kijelölt előre, önkényesen? Akár. De valószínűleg nem az volt a kérdező eredeti szándéka hogy szívasson szóval ne legyünk paranoiásak. Az angol fórumokon is nagyjából csak abban értenek egyet hogy a kérdés rossz több okból is (lásd később) nem is kellene foglalkozni a megválaszolással.
-Számít "a választás minősége"? Igen, számít. De nem itt.

Egyszóval barátaim, emberek, ismétlem. Mint egy régi dakota mondás tartja, a válasz a KÉÉRDÉÉSREE, ismétlem a KÉÉRDÉÉSREE amely "what is the chance ?" azaz "mekkora az esélye ?" és nem "MELYIK az esélye ?" ha valaki esetleg itt vesztette volna el a fonalat, szóval mint ismételtem, a válasz a KÉRDÉSRE, az bizony 0%. De összefogással ezen változtatni fogunk.
Nas
Nas 2011. 11. 01. 15:19 | #191
Szerintem ennyire azért ne emeljük piedesztálra ezt a feladatot... :)
Előzmény: Bryna (188) 0 VÁLASZ
Tooni 2011. 11. 01. 12:12 | #190
Amennyiben eltalálod a választ, az 100%, ha meg nem az 0%, ezek egyike sincs a megadandó válaszok közt, tehát a megoldás: i
Előzmény: jozo (189) 0 VÁLASZ
jozo 2011. 11. 01. 11:57 | #189
hi!

feleslegesen elmentetek egy elméleti - túl magyarázott irányba

a helyes válasz (szerintem) az 50%

talán ismeritek a régi viccet: mennyi az esélye, hogy teliholdas téli éjen egy lila tehén elrepüljön az ablakotok elött?

50%, mert vagy elrepül, vagy nem

vagyis: ha a fenti kérdésre random kell választ adni, mennyi az esély, hogy eltaláljátok: 50%, mert vagy jó, vagy nem jó

a 25% és a 60% csak ködösítésnek van, ugyanis a kérdés visszacsatol önmagába és mellé tettek négy lehetséges választ, ami szintén ködösít...

(ja, könyvelő vagyok, matekkal tizenéve nem fogalkoztam)
Bryna 2011. 11. 01. 10:03 | #188
Áhhá.....végre megértettem, hogy milyen karóhoz kötitek az ebet :) Így most már átlátom :)

Kicsit olyan ez mint amikor vannak ezek a kép a képben dolgok, hogy mit látsz, egy öregasszonyt vagy egy királylányt :D Kellett egy kis idő meg megmagyarázás, hogy megértsem, hogy ti mit láttok másképp :) De így már értem és logikusabb is ez a "megoldás" :)

Mondjuk a kedvenc válaszom még mindig az, hogy a megoldás 42, az élet maga, az élet értelme :D
Előzmény: Nas (183) 0 VÁLASZ
isshu 2011. 11. 01. 00:40 | #187
Ha a 25% a jó, akkor randomba 50% az esélyed, hogy a 25%ot választod ki, szóval 50% (1db van belőle), amiből következik hogy arra az esélyed hogy az 50%ot válaszd ki 25%, ergo 50%od van rá hogy a 25% legyen amiből kettő van szóval az 50% a helyes, de mivel abból csak egy van így 25%... Így is lehet értelmezni nem? :/
Előzmény: Bryna (179) 0 VÁLASZ
isshu 2011. 11. 01. 00:36 | #186
Maga a kérdés a trükkös :D pl... véletlenszerűen válaszolok rá, hogy kék... és akk mivan? :D
lokko 2011. 11. 01. 00:30 | #185
az adott körülmények között nem jó válasz az A, sem a B, sem a C, sem a D ... ha feltételezzük hogy a random választásnál csak ezen egységesen rossz válaszok közül lehet választani, akkor a kérdésre teljesen elfogadható és helyes válasz, hogy 0% eséllyel választjuk ki random a jó megoldást ...
Bluesboy 2011. 10. 31. 19:47 | #184
Na. Kiszámoltam, és az jött ki, hogy Damaszkusz. Nem kuszkusz, nem fikusz! Damaszkusz!
Nas
Nas 2011. 10. 31. 13:07 | #183
Nézd! Ez nem ideológiai kérdés, hogy mindenkinek lehet egy kicsit igaza. Egyetlen "helyes" megközelítése van a problémának, amit már kb. hatan leírtunk a kommentek között... Te meg kb. a tizedik vagy, aki a feladat értelmezésén értetlenkedik. NEM abban van a csavar, hanem a megoldásban. A feladat rohadtul egyértelmű (angolul, magyarul, szuahéliül, akárhogy). A te "megoldásod" abból indul ki, hogy mind a négy válasz különböző és köztük van a megoldás, illetve ha van köztük egyforma, a helyes megoldás akkor is csak egyszer szerepel közöttük. Ekkor lenne egyértelműen 25 % a megoldás. De ez nem teljesül. Eleve a feladatot nem feltételezésekre alapozva kell megoldani. (Abba már bele sem megyek, hogy ugye a feladat nem a helyes megoldás kiválasztása, hanem annak meghatározása, hogy azt hány százalék eséllyel találnád el random rábökve egyre... Ha ezt figyelembe véve próbálod felfejteni a problémát, megtalálod, hogy miből fakad a paradoxon.)
Előzmény: Bryna (182) +1 VÁLASZ
Bryna 2011. 10. 31. 12:48 | #182
Igazából nem haladja meg senki képességét, csak mindenki fújja a saját igazát. És mindenki a saját igazát gondolja helyesnek. Én értem amit te mondasz, azt is értem, hogy milyen logikai elv alapján jutottál erre a következtetésre, csak nem értek vele egyet....ettől még nem leszek egy debil idióta, akinek meghaladja a felfogóképességét a feladat, egyszerűen más logikai alapján közelítettük meg a kérdést. Bár tény, hogy az én felvetésem alapján KELL hogy legyen benne helyes válasz, pedig a feladat erről nem ír, mint ahogy arról sem, hogy 1 válasz helyes....tehát feltételezések alapján oldottam meg a feladatot :)
Nah lehet, hogy átrágom még egyszer :)
Előzmény: Nas (181) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 10. 31. 12:15 | #181
Nem lehet elvonatkoztatni a betűjeleknél megadott számoktól. Ugyanis a kérdés nem az, hogy ha szerepel a válaszok között a jó, és négy különböző válasz van, akkor random rábökve egyre mekkora eséllyel találod el a jót. Ez nyilván 25 %, de ahhoz, hogy a kérdésre válaszolj, nem elég meghatároznod, hogy mi a helyes megoldás, ezután meg kell nézned, hogy az hányszor szerepel a válaszok között, mert így tudod csak kiszámolni a valószínűségét annak, hogy mekkora eséllyel találod el. (Pl. ha minden helyen ugyanaz a válasz szerepelne, akkor csak 0 % vagy 100 % lehetne a megoldása a feladatnak, ha két különböző válaszlehetőség szerepelne kétszer, akkor 50-50 %, stb.) Tehát rohadtul nem mindegy, hogy milyen számok és hányszor szerepelnek a megoldások között, mert NEM az a kérdés, hogy mi a helyes megoldás, hanem hogy azt hány százalék eséllyel találod el...!

Hihetetlen, hogy egy ilyen egyszerű szövegértési feladat mennyi embernek meghaladja a felfogóképességét... O.o
Előzmény: Bryna (179) 0 VÁLASZ
FrostiX 2011. 10. 31. 11:07 | #180
"(mivel nem az a lényeg, hogy melyik a jó válasz a 4 felsorolt közül) hanem, hogy ha becsukott szemmel kiválasztasz a 4 közül egyet, akkor mekkora az esélye, hogy a jót választod"

http://tinyurl.com/3jd64je
Előzmény: Bryna (179) +1 VÁLASZ
Bryna 2011. 10. 31. 10:11 | #179
Végigolvastam A-Z-ig az összes kommentet. Arra jutottam, hogy mivel tudom, hogy találós kérdés, ezért hiába beszélek jól angolul, elveszek a kérdés szavaiban, és már ott keresem a csalafintaságot....a matekig el se jutok :D Belekukkoltam az angol oldalakba, ott már tényleg kőkeményen mennek a matematikusok egyenletei....durva :)

Szvsz: A 25% az esély arra, hogy jó választ adsz, főleg ha random választasz. (mivel nem az a lényeg, hogy melyik a jó válasz a 4 felsorolt közül) hanem, hogy ha becsukott szemmel kiválasztasz a 4 közül egyet, akkor mekkora az esélye, hogy a jót választod. El kell vonatkoztatni.

Erről eszembe jutott, amikor suliban tesztet írtunk, és a tanár a feladatlapra véletlenül hasonlóképp kétszer adta meg a helyes választ. Egyiket fogadta csak el, mert az ő lapján (amire csak a megoldások voltak felírva) természetesen csak 1 jó válasz volt. Tehát hiába X-eltem be a másik jónak tűnő választ, ha 4ból csak 1 a jó válasz, akkor 25% az esélyem arra, hogy eltalálom.
-1 VÁLASZ
foosballaddict 2011. 10. 31. 09:33 | #178
Elolvastam az elejét, ahol még arról szól a vita, hogy kell e használni a válaszokat a kérdéshez. Igen kell. if yo choose blablabla, ha nem kéne figyelembe venni a megadott válaszokat, akkor nyelvtanilag !!szerintem!! give an answer lenne. Azaz adni egy választ, a choose pedig választani. Majd elolvasom a többit is, és aztán okoskodok tovább. :D
sahinel 2011. 10. 30. 22:52 | #177
és ott is írják hogy rosszul másolta át mivel linkelik ezt a képet is.
Előzmény: sahinel (176) 0 VÁLASZ
sahinel 2011. 10. 30. 22:50 | #176
160-as kommentem linkje nem tom megint berakni szövegel az oldal. A lényeg hogy a 60%-helyett 0% szerepel, de a feladat szempontjából mindegy ugyanaz a végeredmény.
Előzmény: Mr. Wallace (175) 0 VÁLASZ
Mr. Wallace 2011. 10. 30. 22:45 | #175
" But it cannot be 0% either, because then the correct answer would be 25%. So none of the answers are correct, so the answer must be 0%. But then it is 25%. And so forth." Ez honnan jött? Az opciók közt 0 nem szerepel.
Előzmény: sahinel (169) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 10. 30. 18:56 | #174
:DDD Még mindig ezen pörögtök? (Sokat segítene a dolgon mondjuk, ha az új kommentelők hozzászólás előtt elolvasnák az eddigi kommenteket...)
FrostiX 2011. 10. 30. 18:29 | #173
Nem troll, szimplán hülye... azt sem érti meg ami kerek-perec le van írva elé, ráadásul a saját igazát próbálja magyarázni vele...
Sebaj, azért vannak még itt emberek akik tudják használni ezt az agynak nevezett micsodát, ami a koponyánkban van...
Bár egyre halványabban pislákol sajnos az emberiségbe vetett hit pilácsa.

/Föld: vigyázat nyomokban értelmes életet tartalmazhat :D /
+2 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 30. 18:22 | #172
Először is még mindig várom a válaszod. Másodszor, senki nem mondta, hogy szerepel a felsoroltak között a helyes megoldás, mivel ilyen nem létezik, a feladat paradoxialitásából adódóan. A feladatot nem az érti meg és oldja meg helyesen, aki kiválaszt innen valamit, vagy lehülyéz mindenkit aki gondolkodik rajta, hanem az, aki rájön, hogy ez egy matematikai paradoxon bemutatására szolgál. De hogy eddig eljuss, mindenképp meg kell próbálnod kiválasztani a helyes megoldást és el kell gondolkodnod a lehetőségeken. Kivéve persze ha ismered a feladatot.
Előzmény: Igneon (171) 0 VÁLASZ
Igneon 2011. 10. 30. 18:15 | #171
Marha jó,hogy tudsz idézni,de elárulom,hogy ezzel csak az én állításomat támasztod alá: "So none of the answers are correct"Mégpedig azért nem korrekt egyik sem,mert amit a feladat kérdez azt nem választhatod ki a felsoroltak közül.De nem is ott kell keresni.A feladatnak az a része,ahol fel vannak sorolva a százalékok csak arra jó,hogy félrevezessenek.De én már többet nem foglalkozok ezzel.Aki nem érti,hogy miről beszélek,az csípőből mondja,hogy hülyeség,ahelyett,hogy végiggondolná.
Lehet,hogy lesz még valaki rajtam kívül,aki érti-lehet,hogy nem.Én befejeztem.Sziasztok.
Előzmény: sahinel (169) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 30. 18:08 | #170
Igneon, ugyan, magyarázd már meg nekem kérlek, hogy mi a köze a kérdező pillanatnyi gondolatának a helyes megoldáshoz. Ennyi erővel függővé tehetném én azt a kérdező vérnyomásától, lábszagától, vagy a 23pettyes sárgafejű katicamajompók párzási ciklusának középértékétől is, mindegyik ugyanannyira irreleváns és illogikus.
Előzmény: Igneon (168) 0 VÁLASZ
sahinel 2011. 10. 30. 17:57 | #169
tehát nem érted a feladatot ez azt mutatja. Ezt hiába ragozod akárhogy nem a kérdéssel van a gond.

"No, it is not meaningful. 25% is correct iff 50% is correct, and 50% is correct iff 25% is correct, so it can be neither of those two (because if both are correct, the only correct answer could be 75% which is not even an option). But it cannot be 0% either, because then the correct answer would be 25%. So none of the answers are correct, so the answer must be 0%. But then it is 25%. And so forth.

It's a multiple-choice variant (with bells and whistles) of the classical liar paradox, which asks whether the statement

This statement is false.

is true or false. There are various more or less contrived "philosophical" attempts to resolve it, but by far the most common resolution is to deny that the statement means anything in the first place; therefore it is also meaningless to ask for its truth value."

A válasz, és lehet gondolkozni miért. Valsz nem azért mert félreértelmezte a kérdést. Belinkeltem mert látom nehéz a linkek közt eligazodni.
Előzmény: Igneon (168) 0 VÁLASZ
Igneon 2011. 10. 30. 17:53 | #168
A választás még a feladat része.
Nem a kérdőjelig tart a feladat,hanem az ABCD felsorolás végéig.
A feladat része,hogy az ABCD közül választasz egyet.
Ha azt választod,amire a kérdező gondolt,akkor helyesen válaszolsz.
Most jön az első és egyben egyetlen kérdés:Mekkora valószínűséggel választod
ugyanazt ABCD közül,mint a kérdező?

Stickhorse 2011. 10. 30. 17:22 | #167
Igneon te végiggondolod azt, amit írsz?
1. Ahogy azt írtam is, meg merem kockáztatni, hogy az emberek legalább 75%-a ezt egy klasszikus feleletválasztós kérdésként értelemezné. És nem, nem azért, mert hülyék és félrevezethetőek, hanem azért, mert ez ilyen formában az.
2. Idézlek: "Az alábbiak közül véletlenszerűen egyet kiválasztva"...akkor szerinted ez mégis mire utasítás, ha nem feleletválasztásra? (hozzáteszem, ez így nem szerepel a kérdésben, csak az egyszerű józan paraszti ész erre enged következtetni, teljesen jogosan)
3. "Vagyis az egyetlen kérdés az,hogy ha én választok egyet a kiskutya,a malac,a róka meg nyuszi közül" ez hol áll logikai kapcsolatban a fél mondattal korábbi idézőjeles kijelentéseddel? (amit a második pontban idézek)
4. Még mindig nem értem, hogy ez: " mekkora valószínűséggel választom azt,mint a kérdező." neked hogy jön ide. Ilyen feltételek mellett egyszerűen nincs értelme feltenni a kérdést, mert a helyes válasz csakis a kérdezőtől függ, tehát ha akarja, 100% h a helyeset választom, ha akarja akkor 0. Ha meg akarja akkor SAJT. Ilyen nincs, ebben az esetben nem a válaszadó a retardált, hanem a kérdező.
5. A válaszok között sem róka szerepel, hanem értékek, amiket ki kell számolnod. Szemorvosnál jártál-e már?
6. Miért olyan nehéz belátni, hogy a kérdés csak érdekesen kíván bemutatni egy matematikai csavart?

Ha ez trollkodás, akkor továbbra sem áll jól...akkor legalább humoros lenne...
Előzmény: Igneon (164) 0 VÁLASZ
sahinel 2011. 10. 30. 17:21 | #166
??? pont mondja hogy köztük van a megfelelő megoldás. u will be correct. te tényleg nem érted vagy direkt csinálod. Mint már linkeltem pár oldalt, matematikusok akik erről beszélnek, meg még más oldalak szintén arra jutottak mint mi. Vagy te jobban tudod nálluk? Mert még azt elfogadnám hogy nállam jobban vágod hisz csak fősulin Analízis-t tanultam nem vagyok tanár, NASA mérnök, de akkor legalább olyan emberekre hallgatnál akik ilyesmivel foglalkoznak. Ezért van az internet hogy utánna tudsz nézni sokmindennek. És akkor legalább lenne fogalmad miről beszélsz.

Vagy az angollal van gondod a linkeknél? mert ahogy látom értelmezni sem megy a szöveget. Elmondja hogy a válaszok közül kiválasztod a helyeset. vagy ezt hogy értelmezed? A korrekt válasz is randomban változik? Mert ezt én nem olvasom sehol de lehet én nem látom az egész képet. És a gépemben van a gond.

Rendesen le van írva mit kell csinálni abba nem kell belemesélni semmit. A matematikusok ahogy néztem már nem is azon vitatkoztak hogy nincs megoldás, hanem a paradoxonokról a matematikában. Tehát véletlen sem ragadtak ott meg ahol te most értetlenkedsz.
Előzmény: Igneon (164) 0 VÁLASZ
Igneon 2011. 10. 30. 17:11 | #164
Feleletválasztós kérdés mi?Hát pont arról van szó,hogy nem az.Csak úgy van megcsinálva,hogy annak tűnjön.:D
Sokan kiválasztanának egyet valószínűségnek A,B,C,D-ből,de a válasznak,vagyis,hogy mekkora valószínűséggel böksz rá ugyanarra,mint a kérdező,köze sincs az ABCD jelentéséhez.
"Az alábbiak közül véletlenszerűen egyet kiválasztva"-Nem mondja,hogy ezek között van a helyes megoldás-Mekkora a valószínűsége,hogy helyesen választok.Vagyis az egyetlen kérdés az,hogy ha én választok egyet a kiskutya,a malac,a róka meg nyuszi közül,akkor mekkora valószínűséggel választom azt,mint a kérdező.És a valószínűség nem róka,hanem egy olyan érték,amit ki kell számolnom.
FrostiX 2011. 10. 30. 16:29 | #163
Mennyi 5+5?
a., 10
b., 128563812
c., 125x2123
d., 0

Válaszd ki a megfelelőt, mindegy melyiket. Én mint kérdező azt mondom, hogy 5+5=SAJT.
Problem?
Stickhorse 2011. 10. 30. 16:28 | #162
Igneon te nem érted a valószínűségszámítás alapjait. Egy választásnak nincs valószínűsége. A választás kimenetelnék van. Annak is csak akkor ismerheted a valószínűségét, ha véges számú elem közül véges számút választasz ki, egyéb esetben nem. Azt meg tessék végre felfogni, mert többször tényleg nem írom le, hogy a kérdéstípusból következik, hogy ez nem barkochba, hanem egy FELELETVÁLASZTÓS kérdés. Egészen addig, amíg a kérdező mást nem mond, a kérdés felépítése ezt az értelmezést vonja maga után. Márpedig én nem látok sehol olyan kikötést, hogy "válaszolj magadtól a kérdésre" vagy "írd a lap hátoldalára a megoldást", de még csak "egyéb, éspedig" opció sem szerepel a válaszok között. Ez épp olyan, mintha te az iskolában nem lennél/lettél volna hajlandó kitölteni egy tesztet, mondván hogy te nem tudod, hogy a tanerő épp mit akar elfogadni helyes megoldásnak. Nonszensz.
Előzmény: Igneon (161) 0 VÁLASZ
Igneon 2011. 10. 30. 16:19 | #161
A választ nemcsak,hogy nem kell tudnod,de nem is tudhatod.Vagy Te tudod,hogy mire gondolt a kérdező?Nem tudhatod,de ő is azok közül választ,mint Te.És kimondtam:választ.Annak meg van valószínűsége.Te is választasz.Annak is van valószínűsége.Problem?
Előzmény: Stickhorse (158) 0 VÁLASZ
sahinel 2011. 10. 30. 16:17 | #160
http://math.stackexchange.com/questions/76491/does-this-question-even-have-an-answer

Itt több országból matematikával foglalkozó emberek beszélnek erről a témáról. Ha ez sem győz meg akkor mindegy én nem folytatom:D
Előzmény: Igneon (156) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 30. 16:12 | #159
*válaszok számától (3. pontban :D)
Előzmény: Stickhorse (158) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 30. 16:09 | #158
Én meg nem adom fel, mert egyszerűen irracionális, amit beszéltek.
1. Tetszik vagy sem, az ilyen típusú feladatot az átlag ember úgy értelmezi, hogy van egy kérdés, alatta négy válaszlehetőséggel, amiből nekem ki kell választani a helyes megoldást. A kérdés nekem még azt is feltételezi, hogy minden bizonnyal csak 1 helyes érték lehet a megoldás.
2. Amit Igneon mondd, mi szerint a helyes választ nem kell tudnom a bökéshez, az egyszerűen baromság, erre nincs jobb szó. Hogyan állapodjunk meg egy végeredményben, ha nincs egy objektíve helyes válasz. Ha nincs ilyen, akkor tényleg lehet a megoldás SAJT is (ami mellesleg szintén nem szerepel a válaszok között, tehát így is ellentmondásba ütközünk). Még ha el is fogadom, hogy a helyes válasz egyszerűen attól függ, hogy ugyanarra gondolsz-e mint a kérdező, akkor sem tudsz pontos matematikai megoldást mondani a feladatra, mert a kérdező gondolkodásmódja és pillanatnyi akarata egy kiszámíthatatlan változója lesz az egyenletednek.
3. Hatalmas problémája a gondolkodásmódotoknak, hogy fel lehet tenni úgy a kérdést, hogy legyen helyes megoldása, mint ahogy azt a 33-as kommentemben meg is tettem. Ennél a típusú kérdésnél a kérdés mechanikájából adódóan nem lehet eltekinteni sem a kommentek számától, sem azok minőségétől (tartalma és azok egyértelmű megkülönböztethetősége). Ha ezt nem értitek, akkor vissza az iskolapadba.
4. "Ez egy olyan példa a feltételes valószínűségre,ahol szokatlan módon a
feltétel teljesülésének és az esemény bekövetkezésének is
két különböző valószínűsége van."

Ez maga a paradoxon, Igneon. Amit leírsz, annak valójában az az értelme, hogy a feltétel és az esemény függetlenek egymástól, ami ellentmondásban áll a feltételes valószínűséggel, melynek kitétele lenne az hogy a vizsgált eseménynek köze legyen a feltételhez. Hogy leegyszerűsítsem, mert látom te szereted az ilyen golyós dolgokat. Piros meg kék kockákat és golyókat tartalmazó doboznál nem fogod tudni kiszámolni, hogy mennyi a valószínűsége, hogy ha kihúzol egy sárga tárgyat, az golyó lesz, merthogy a feltételnek nincs kapcsolata az eseménnyel, pusztán abból kifolyólag hogy sárga tárgyat nem is tudsz húzni. Paradox-e?...Akkor miről beszélünk? Ennek persze megintcsak nincs sok köze a feladványhoz, csak érzékeltetni akartam hogy mekkora hülyeség, amit írtál.
Nope 2011. 10. 30. 15:42 | #157
Én is ezt mondtam, de végül feladtam, mert engem néztek hülyének ...
Előzmény: Igneon (156) 0 VÁLASZ
Igneon 2011. 10. 30. 15:25 | #156
A lényeg az,hogy az A,B,C,D nem a válasz lehetőség,hanem még a feladat része.A válasz-vagyis,hogy mekkora a valószínűsége annak,hogy ugyanazt választod,mint a kérdező-egy teljesen független önálló külön érték.
Én egész végig erről hadováltam.
FrostiX 2011. 10. 30. 15:25 | #155
Előzmény: Igneon (153) 0 VÁLASZ
sahinel 2011. 10. 30. 15:00 | #154
A te példádban nem mondtad hogy miszerint. Ha szinek szerint akkor 3 féle közül választhatsz. Ha kockák akkor 4 féle. Ha kocka és szín szerint is akkor tényleg 4 féle tehát 25% de akkor megint felesleges a szineket nézni semmi köze a feladathoz. Azt lefedi akkor hogy a kockákat nézed. vagy nem értem mire gondolsz.

A fenti példálban pedig még mindíg a megfelelő értékre kíváncsiak hogy azt mekkora eséllyel találod el ha randomban választassz egy értéket. A helyes érték pedig akkor szerinted melyik a négy közül, és azt, azokat kiválasztani véletlenszerűen mekkora esélyed van? mert ha kettő megeggyezik akkor az befolyásolhatja az eséllyeket.
Előzmény: Igneon (151) 0 VÁLASZ
Igneon 2011. 10. 30. 14:54 | #153
u.i.: Elfáradtam és különben is: facepalm
Igneon 2011. 10. 30. 14:52 | #152
Amúgy meg amíg egyikünk sem tudja,hogy mi a megoldás arra,hogy a feltételnek és az esemény bekövetkezésének is 2-2 valószínűsége van,addig felesleges akárcsak egy számot is írni a kommentbe.
Igneon 2011. 10. 30. 14:48 | #151
Tudtam hogy nem érted:D
Attól,hogy 3 szín van még a zöldeket két különböző helyről választjuk.Máshogyan nem lenne érvényes a bökésre,ahol a két 25% nem ugyanaz a válasz.
Előzmény: sahinel (149) 0 VÁLASZ
sahinel 2011. 10. 30. 14:47 | #150
Főiskolán is gondok voltak matekkal(Analízis). Sokszor csak magoltatnak, és tudd az elméletet szószerint. Az hogy megértik-e már nem annyira fontos. A feladatokat ha sokszor megcsinálja az ember akkor azokat is meg lehet tanulni. Volt pár alkalmam olyan tanárokkal tanulni akik kb 2 hét alatt 3-4 évnyi középiskolás matekot átvettek velünk, és megértettem sokmindent amit előtte nem. A végén versenyt csináltak ki tudja a leggyorsabban megcsinálni a feladatokat. El sem hittem hogy ilyenben voltam benne, előtte meg a matektanárom leosztott mert hogy sík hülye vagyok a matekhoz. Ez Egyetemi felkészítés volt és meglepően élveztem ahogy tanítottak. A minőségre kéne rámenni mert ma mennyiség=minőség az oktatás.
Előzmény: FrostiX (145) 0 VÁLASZ
sahinel 2011. 10. 30. 14:33 | #149
1/3 33.33333333333333333333333333333....%
3 féle van ha színek szerint választunk,
1/4 25%
4 kocka van ha kockákat választunk(de akkor mi értelme a szineket figyelni:D)

De itt ez egy jóval egyszerűbb példa volt.
Előzmény: Igneon (144) 0 VÁLASZ
sahinel 2011. 10. 30. 14:21 | #148
"what is the chance you will be correct?" Ha nem figyeled az értékeket honnan tudod mit választottál, és hogy annak köze van-e a megoldáshoz?

mekkora az esélye hogy véletlenszerűen választassz, egy választ a felsoroltak közül, és az helyes lessz?
a.
b.
c.
d.

De nem mondom el hogy lehet 3 megeggyezik, lehet 2 de lehet mind másfajta érték. hogy döntöd el hogy a helyes választ mekkora esélyel választod ki úgy hogy fogalmad sincs melyik mögött van a helyes válasz?
Előzmény: Igneon (144) 0 VÁLASZ
FrostiX 2011. 10. 30. 14:20 | #147
No és közben még pont írtál egyet... de annak továbbra sincs semmi köze ehhez a feladathoz, teljesen más típusú probléma... :D
De most tényleg végeztem és SAJT! :D
Igneon 2011. 10. 30. 14:19 | #146
húztam=választottam
Előzmény: Igneon (144) 0 VÁLASZ
FrostiX 2011. 10. 30. 14:19 | #145
Kész feladtam... gondoljon mindenki amit akar... :D
1. Paradoxon.
2. SAJT! xD

(amúgy Igneon, nemtudom figyeled-e de amit leírsz abban is benne van, hogy muszáj tudnod melyik a helyes válasz /annak ellenére hogy kijelented hogy nem muszáj tudni/, innentől kezdve figyelembe kell venni az ott szereplő megoldásokat...)
Igneon 2011. 10. 30. 14:14 | #144
Belekeveredtél.:)
Felejtsük el a százalékokat!
Adott egy szituáció.:Te meg én ülünk egymás mellett.
Előttünk van a földön 2db zöld kocka,1piros,1kék.
Mindketten kiválasztunk egyet gondolatban és leírjuk egy papírra.
Mekkora a valószínűsége annak,hogy én is azt választottam,amit Te?
A Te választásod a kérdés.Annak van egy valószínűsége(pontosabban2,de ezt most hagyjuk).
Annak is van egy valószínűsége,hogy én véletlenül azt húztam,amit Te is.(pontosabban2,de ezt most hagyjuk:D)
Előzmény: sahinel (142) 0 VÁLASZ
sahinel 2011. 10. 30. 14:09 | #143
http://hu.wikipedia.org/wiki/Russell-paradoxon

Magyarul is lehet ilyesmikről olvasni van pár féle paradoxon a matematikában. A linkeknél még találsz pár paradoxont, és azok magyarázatát.
Előzmény: Igneon (141) 0 VÁLASZ
sahinel 2011. 10. 30. 13:53 | #142
a megadott értékeket ha nem veszed figyelembe akkor honnan tudod mi a jó megoldás? akkor csak 4 betű lenne értékek nélkül. a kérdés meg mégegyszer úgy szól mekkora esélyel választja ki a megfelelőt. Tehát mindenféleképp figyelned kell rá. Ha a válaszokat nem figyeled honnan tudod mi a helyes válasz? és annak akkor mi az esélye?

A helyes választ a bökéshez nem kell tudod, de hogy megmond a valószínűségét hogy a helyeset választják-e ki ahhoz akkor tudnod kell melyik a helyes. Vagy miképp döntöd el? hasraütésszerűen? Akkor tényleg jó megoldás a SAJT is.
Előzmény: Igneon (141) 0 VÁLASZ
Igneon 2011. 10. 30. 13:43 | #141
Szerintem nem kell figyelembe venni a megadott értékeket.Teljesen mindegy,hogy melyik válaszlehetőségnek mi a jelentése.Pont ez zavarja meg az embereket.Egyszerűen van 4 válasz,amiből 2 azonos.Akkor nincs DE,ugye?
A helyes megoldást nem kell tudnom a bökéshez.Ezek egymástól független események.A kérdés egyszerűen az,hogy mekkora a valószínűsége annak,hogy mindketten ugyanazt választjuk.A bonyodalmat az okozza,hogy mindkét oldalon 2-2 valószínűség van.
Előzmény: sahinel (140) 0 VÁLASZ
sahinel 2011. 10. 30. 13:20 | #140
A golyós hasonlat ok de csak akkor ha nem kell figyelembe venni a megadott értékeket. Mivel a kérdés úgy szól mekkora esélyel választod ki a helyes megoldást, így tudnod kell a helyes megoldást, és hogy azt mekkora esélyel tudod kiválasztani véletlenszerűen. Márpedig pont ez ami bekavar. A golyókkal sokkal egyszerűbb, de a link amit linkeltem az előbb sokmindent elmagyaráz.
Előzmény: Igneon (138) 0 VÁLASZ
sahinel 2011. 10. 30. 13:16 | #139
http://www.reddit.com/r/math/comments/c2p7u/multiple_choice_if_you_choose_an_answer_to_this/

Itt is kitárgyalták, de ha kell még találsz kismillió oldalt ezzel a kérdéssel. 0% nem lehet de ezt itt is elmagyarázzák.
Előzmény: Mr. Wallace (136) 0 VÁLASZ
Igneon 2011. 10. 30. 13:02 | #138
A valószínűség 0,25,ha B-t vagy C-t keresem és 0,5,ha A-t vagy D-t keresem.
A választ véletlenszerűen választva épp úgy eltalálhatom,mint ahogy nem.
Tehát nem paradoxon,mert ELTALÁLHATOM.Ennek a valószínűsége attól függ,hogy
a kérdező melyik választ tekinti helyesnek.Valamelyiket annak tekinti.
És ez a lényeg.Ebből a szempontból viszont helytelen,ha azt mondom,hogy
nincs megoldás.Szóval nincs igazad a paradoxont illetően,de a megoldást illetően
is belefutottál a csapdába,pont úgy,mint én.:D
Ez egy olyan példa a feltételes valószínűségre,ahol szokatlan módon a
feltétel teljesülésének és az esemény bekövetkezésének is
két különböző valószínűsége van.
Még nem találkoztam ilyennel.Fogalmam sincs,hogy hogyan lehetne kiszámolni
azt az intervallumot,ami a feladat megoldását adja,de biztos ki lehet számolni valahogy.


Amúgy a golyós "hasonlatom" pont jó:P

'-Na viszonlátás!...'
Előzmény: FrostiX (135) 0 VÁLASZ
FrostiX 2011. 10. 30. 11:46 | #137
Fixed:
A feladat ugyanis az, hogy válaszd ki a felsoroltak közül a helyes megoldást.

Előzmény: Mr. Wallace (136) 0 VÁLASZ
Mr. Wallace 2011. 10. 30. 11:34 | #136
Nincs itt paradoxon, ha helyesen értelmezed a feladatot. Mivel a választási lehetőségek közül egy sem ad helyes megoldást az eredmény nulla %. A feladat ugyanis nem az, hogy válaszd ki a felsoroltak közül a helyes megoldást, hanem SZÁMOLD ki!
Előzmény: nemy (133) -1 VÁLASZ
FrostiX 2011. 10. 30. 10:57 | #135
böoee: Ez mind szép és jó hogy leírtad, de attól még a paradoxon az paradoxon marad, akár matematika akár nem :D
Iqneon: Igen, nincs megoldás ez már rég kiderül, de a golyós hasonlatod nem nagyon illik ehhez a példához
Igneon 2011. 10. 30. 10:23 | #134
Egy dobozban van 4 golyó.2 egyforma és 2 különböző színű.Kihúzunk egyet,majd rájövünk,hogy fogalmunk sincs,hogy a kihúzott golyó a keresettek között van-e.Tehát nincs konkrét kérdés.Persze az ember azt gondolná,hogy ettől még lehet konkrét válasz,hiszen a szituáció kimenetele véges.Mondhatnánk,hogy attól,hogy nem tudjuk,hogy mi a keresett golyó,még van minimum 0,25 esély arra,hogy azt húzzuk ki,amire a kérdező gondolt.Csakhogy van 2 egyforma golyó és fogalmunk sincs,hogy ezek a golyók csökkentik-e vagy növelik a valószínűséget.Szóval a válasz nem egy konkrét valószínűség,nem egy szám.Mondhatjuk,hogy nincs megoldása a feladatnak.
nemy 2011. 10. 30. 08:37 | #133
A 0% lenne a jó válasz, igen, merthogy nincs jó válasz (mert ellentmondásba kerülünk az összes válasszal - btw. tudtommal ezt hívják paradoxonnak, bár ja, nem magyar szó szóval igazad van, ne erőltessük :), viszont ilyen válasz lehetőség nincsen... (persze jogos, nincs odaírva, hogy a 4 közül kell választani :)
Előzmény: böoeee (131) 0 VÁLASZ
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2011. 10. 30. 02:12 | #132
100%... mivel mindig igazam van... :)
böoeee 2011. 10. 30. 00:30 | #131
A matematikában az a jó hogy nem kell olyan nagy szavakkal dobálózni mint "paradoxon"... "matematikai Möbius"... "választás minősége"... meg egyéb hülyeségek hanem csak felírjuk a képleteket és alul kiesik a megoldás.

Konkrétan, jelen esetben a valószínűség kiszámítása azt jelenti hogy elosszuk a lehetséges helyes választások (x betűjel) számát az összes lehetséges választás számával (4 betűjel).

ZÁRÓJEL, szőrszálhasogatóknak:
Ha nagyon akarunk általánosítani akkor kicsit variálhatunk a helyes választások (betűjelek) számával az ugyanis nem egyértelmű a kérdésben hogy a helyes betűjelet vagy a helyes értékhez tartozó betűjelet kell eltalálni. Például A lehet helyes de D nem, hiába szerepel 25% mindkét betűjel után, vagy ha igazán paranoiásak vagyunk akkor akár azt is feltételezhetjük hogy például B, C, és D a helyes válasz mert a személy aki eldönti hogy melyik a helyes így kívánja :) és akkor a válasz a kérdésre: [3 helyes választás] / [4 lehetséges választás] = 0.75 = 75%, függetlenül attól hogy 75% nem szerepel a listában :)
ZÁRÓJEL bezárva

Ha nem vagyunk paranoiásak és figyelembe vesszük a betűjel után szereplő értékeket akkor a lehetséges helyes választások (betűjelek) száma:
1 (egy darab): B vagy C
2 (kettő darab): A és D
0 (nulla): mert senki nem mondta hogy van helyes választás
Tehát a lehetséges valószínűségek: 1/4 (25%), 2/4 (50%), 0/4 (0%)
Egyenként megvizsgálva:
50%: egyszer szerepel a listában tehát esélyünk eltalálni 1/4 = 25%, ergo 50% nem lehet a válasz a kérdésre
25%: kétszer szerepel a listában tehát esélyünk eltalálni 2/4 = 50%, vagyis 25% nem lehet a válasz a kérdésre (ismétlem: ha nem forgatjuk ki a szavakat és feltételezzük hogy a "helyes" betűjel után szereplő érték számít és nem a konkrét betűjel, tehát ha A helyes választás akkor D is az)
0%: egyszer sem szerepel a listában tehát esélyünk eltalálni 0/4 = 0% vagyis BINGO

EREDMÉNY: a válasz a kérdésre 0% FELTÉTELEZVE hogy számítanak a betűjelek után szereplő értékek (vagyis ha A helyes akkor D is helyes)
Ha például A és D nem egyenértékű akkor 25% is helyes válasz, sőt ha teljesen önkényesen van kijelölve a "helyes" betűjel akkor 50% sőt 75% is helyes válasz lehet.
nemy 2011. 10. 30. 00:08 | #130
Ez lenni mezei paradoxon:
Ha a helyes válasz 25% lenne - esély rá 50% -->ellentmondás
Ha a másik kettő közül az egyik, arra 25% --> azt viszont már kizártuk, ez is ellentmondás
De azért mókás :)
GAlex 2011. 10. 29. 23:39 | #129
A feladat így szól: Ha az alábbi válaszok közül véletlenszerűen kiválasztasz egyet, akkor mennyi az esélye, hogy a válaszod helyes?

4 választási lehetőség van. 4ből 1 helyeset válassz, annak az esélye 25%, de mivel a 25%-ból 2 van, ezért 50%. 4ből 2 helyes.
sahinel 2011. 10. 29. 23:18 | #128
Internet, és minden tudomány közös nyelve az angol. Így publikálnak mindenhol elsőnek, stb. Érdemes elkezdeni megtanulni ha az interneten mászkál az ember. Én játékokkal, animékkel angol felírattal, és sorozatokból filmekből símán társalgási szintre fejlesztettem. A lényege hogy érdekeljen a téma, és szótárprogi nyitva vagy másik weblapon az fut. De ne MR Google fordítson mert az gáz:D

Az Eu hivatalos nyelve is. Ha nyugat felé mész szinte bárhol megértik az angolt de mondhatnám szinte a bármelyik országot, csak otthon nem beszélik sokan. Romániában pl 2-3 éve is láttam már full angol filmeket, meséket, és max felíratozva voltak románul.
Előzmény: Slarioux (7) 0 VÁLASZ
MStipee 2011. 10. 29. 20:53 | #127
"Ha most megkérdezném, hogy lefekszel e velem, arra ugyanazt válaszolnád mint erre a kérdésre?"

;)
+1 VÁLASZ
FrostiX 2011. 10. 29. 20:37 | #126
Trappista!
Előzmény: Tooni (124) 0 VÁLASZ
Frankie 2011. 10. 29. 20:19 | #125
De az ember nem tud egyenletes eloszlás szerinti véletlent generálni, szóval nem minden válaszlehetőséget 25% eséllyel választ ki, ha véletlen kell válaszolni... (jobban nem mennék bele, eléggé kitárgyalták már páran a paradoxon-mivoltát a kérdésnek, csak ilyesmiről ha jól láttam nem esett szó)
Tooni 2011. 10. 29. 19:29 | #124
Melyik a sajt?
1. Camambert
2. Parmezán
3. Ementáli
4. Sajt
Előzmény: FrostiX (123) +1 VÁLASZ
FrostiX 2011. 10. 29. 19:13 | #123
Nem írtad oda, hogy az alábbiak közül...
Úgyhogy továbbra is SAJT!!!
Előzmény: Tooni (121) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 10. 29. 18:49 | #122
:DDD
Előzmény: Tooni (121) 0 VÁLASZ
Tooni 2011. 10. 29. 18:48 | #121
Melyik a kakukktojás?

1. Kakukktojás.
2. Kakukktojás.
3. Szaxofon.
4. Kakukktojás.
+4 VÁLASZ
kiisb 2011. 10. 29. 18:19 | #120
Nem tudom elfogadni. A helyes válasz: karaj
Előzmény: FrostiX (119) 0 VÁLASZ
FrostiX 2011. 10. 29. 18:11 | #119
Ne beszélj hülyeségeket, nem kell választanod A,B,C,D közül, sőt nem is a kérdésre kell válaszolnod...
Úgyhogy a válasz: SAJT

Páran már elmagyarázták nem?...

@irony off
Előzmény: Kampec (118) 0 VÁLASZ
Kampec 2011. 10. 29. 17:44 | #118
Tudjuk hogy 4ből 25% eséllyel választhatunk ki egyet, és a helyes válasz így 25% lenne, de mivel kettő van belőle és tudjuk róla, hogy az a helyes...50% az esélye, hogy helyesen választunk, viszont az 50% ból egy van, aminek az esélye 25% megint. :D
végeredmény:
http://www.youtube.com/watch?v=rzodZc8-sWE
+2 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 29. 17:37 | #117
Figyelembe véve a kommentek egyre növekvő számát és a bennük rejlő redundanciát vagy irrelevanciát, a kérdés megválaszolása a paradoxialitás határát súrolja. Kéremkapcsojjaki!
Előzmény: bungle (116) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2011. 10. 29. 17:22 | #116
Ehh, lehet rosszul tettem fel a kérdést... Na szóval.
Ha az eddigi kommentek közül véletlenszerűen választasz egyet, mekkora az esélye, hogy a válasz a postban szereplő kérdésre helyes lesz?
:D
Előzmény: bungle (107) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 10. 29. 17:08 | #115
Nem lehet könnyű 6 napon keresztül minden kurva héten világokat teremteni...
Előzmény: bungle (114) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2011. 10. 29. 17:07 | #114
Rá is fér. :D
Előzmény: Nas (112) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 10. 29. 17:07 | #113
Há' milyen unalmas lenne már, ha mindig egyetértenénk, nem? :D
Előzmény: csicsó (109) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 10. 29. 17:06 | #112
Az Úr a hetedik napon megpihen? :D
Előzmény: bungle (110) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2011. 10. 29. 17:04 | #111
Mondhattam volna aranyjancsisan is, hogy szundéj no!
Előzmény: bungle (110) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2011. 10. 29. 17:03 | #110
Előzmény: Nas (108) 0 VÁLASZ
csicsó 2011. 10. 29. 17:03 | #109
Feljöttem izére. Annyit látok: nép szidja egymást, hogy egyik tud angolul a másik nem. A nép szidja egymást minden mennyiségben. :D Tudjátok mit? Én ezt birom. Legalább a magyarok tudnak vitázni :D

Üdv: Een hongaars uit Nederland.
Nas
Nas 2011. 10. 29. 17:00 | #108
:DDD Bedobtad a gumicsontot a népnek, azt' elvannak vele, addig sem rinyálnak postért hétvégén? :D
Előzmény: bungle (107) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2011. 10. 29. 16:58 | #107
Még csak 106 komment? Ennél azért többre számítottam, mikor kiraktam...

Na akkor valaki leírná szépen érthetően a megoldást?
;))) (remélem újabb 100 komment... :D)
pityaa 2011. 10. 29. 16:47 | #106
Ejj de jót röhögtem :D

Előzmény: komcsi (14) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 10. 29. 16:39 | #105
Logikai kérdés, de nem a nyelvtan a feladvány. :) A kérdés egyértelmű: what is the chance... + megad egy feltételt hozzá.
Előzmény: Nope (102) 0 VÁLASZ
FrostiX 2011. 10. 29. 16:39 | #104
A találós kérdésesnél már első olvasás után leesett a trükk, de továbbra se értem, mi köze annak, ehhez a kérdéshez?
Előzmény: Nope (102) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 10. 29. 16:36 | #103
Én nem vagyok nyelvész, csak szeretek nyelveket tanulni, de szerintem egyértelmű a kérdés.
A mondat második fele az IF-es mondatban szereplő feltevésre vonatkozik. Akár meg is fordíthatnánk a szerkezetet, hogy egyértelműbb legyen:
What is the chance you will be correct IF you choose an answer to this question at random.

A két mondatrész nem lehet független egymástól, az IF-es résszel a kérdés feltételét adod meg.
Előzmény: Nope (98) 0 VÁLASZ
Nope 2011. 10. 29. 16:33 | #102
Látod? Ez ékes példája annak amit szemléltetni akartam! Ha van A B C D válasz egy kérdés után, akkor rögtön az ember azt gondolja, hogy onnan kell választ keresni!

Viszont, ha elolvasod a találós kérdés utolsó mondatát, nem az a kérdés, hogy "mi vagyok", hanem az a kérdés hogy "tudod-e a választ".

Tehát a válasz ezesetben igen/nem.

Ezért mondom, hogy ez nem egy matek, hanem logikai feladvány!
Előzmény: Nas (101) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 10. 29. 16:30 | #101
Hmmm...levegő? Bár a pezsgő nem attól buborékos. Meg a pisiléshez sem tudom, mennyi köze van, bár fiúknál soha nem lehet tudni. :D
Előzmény: Nope (86) 0 VÁLASZ
MohaMad 2011. 10. 29. 16:29 | #100
Csak az eredményt közlik:-)
Előzmény: Nas (96) 0 VÁLASZ
7sleeper 2011. 10. 29. 16:28 | #99
Nope 2011. 10. 29. 16:27 | #98
Jó, papíron nyelvész vagyok, nem matematikus ... de a mondatnak csak úgy van értelme, ha az első mondatrész a 4 válaszlehetőségre vonatkozik, a mondat másik fele, ami végülis maga a kérdés, meg arra hogy az egész feladvány helyes megoldására mennyi esélyed van, ami nem feleletválasztós, hanem saját magad odaírod!
Előzmény: Nas (94) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 10. 29. 16:26 | #97
xDDD

Erről ez jut eszembe:
http://www.youtube.com/watch?v=cRXNNqNfQBs

Előzmény: Stickhorse (93) +1 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 10. 29. 16:24 | #96
És ebből mire következtetnek? Hogy milyen gyorsan adod fel kilátástalan helyzetben? :D
Előzmény: MohaMad (92) 0 VÁLASZ
7sleeper 2011. 10. 29. 16:24 | #95
ez schrödinger macskájának a kérdése..

mondta valaki, hogy van egy helyes válasz a megadottak között?
hogy voltaképpen a kérdés és a válaszok össze sem függnek, az feltűnt.
bármit* lehet erre válaszolni, ez csak reakció mérésére alkalmas "kérdés".

a bármit vonatkozásában a zárt intézménybe kerülés kockázatát éppúgy mérlegelni kell
mint azt is, hogy a válasz következményeként nem csak csengő fog szólni, de kaját is elédtesznek egy kis tálkában
hajhhh..
+1 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 10. 29. 16:23 | #94
Amit nyelvtanilag mondtál, az jó volt, de nem értetted meg, amit Stickhorse próbált neked magyarázni a matematikai megoldás problematikájával kapcsolatban.
Illetve itt már öten ötféle aspektusát magyarázzák párhuzamosan a problémának. :D Egész Möbiusz-szalag halmaz lesz a végére, amiben mindenki mendegél szépen a végtelenségig a sajátján... :D
Előzmény: Nope (89) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 29. 16:23 | #93
A helyes válasz a 60, mert arra senki nem gondolna. Vitatkoznak az 50-en meg a 25-ön, miközben egyértelműen kilóg a sorból a 60, de mivel félrevezettük őket egy megtévesztéssel, ezért keresztül vihetjük mocskos kis tervünket a rendszeren. A teszt katonai célja az indokolatlan elemek kiszűrése a rendszerből, vagy épp a megfelelő álcázás gyakorlati szemléltetése. Mit nyertem? ^^
Előzmény: Nas (90) 0 VÁLASZ
MohaMad 2011. 10. 29. 16:22 | #92
Pontosan a gyilkoláshoz van közvetett köze. Reakcióidőt mérnek azalatt amíg erőlködsz rajta.
Előzmény: Nas (88) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 29. 16:20 | #91
Taníts mester, várom a magyarázatot! ;)
Előzmény: GAlex (87) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 10. 29. 16:18 | #90
Akkor ennyi erővel a 25 % a helyes válasz, mert az szerepel a legtöbbször... :D
Előzmény: Stickhorse (82) +1 VÁLASZ
Nope 2011. 10. 29. 16:16 | #89
Ezt magyarázom, de csesznek rá!
Előzmény: Nas (83) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 10. 29. 16:15 | #88
Mostmár kíváncsi vagyok. Mi lenne a helyes reakció? :D Letörölni a táblát és szitává lőni a tanárt? :D
Előzmény: MohaMad (81) 0 VÁLASZ
GAlex 2011. 10. 29. 16:15 | #87
Alig használja valaki a józan paraszti eszét, és a hülyék próbálják meggyőzni a népet, hogy a hülyeségük jó. Amúgy a helyes válasz a B, és ehhez nem kell matek fakt és emelt matek érettségi, meg matek doktori.
-3 VÁLASZ
Nope 2011. 10. 29. 16:15 | #86
Ok, szemléltetem magyarul, angol nektek nem megy, főleg ha logikai a csapda, és nem matematikai, még ha abba is van bújtatva:

"Tőlem fehérek a jegesmedvék, és megríkatlak. Tőlem kell a fiúknak pisilniük, és a lányoknak fésülködniük. Tőlem néznek ki a celebek hülyén, az átlagos emberek pedig úgy mint a celebek. Tőlem válnak a palacsinták barnává, a pezsgők buborékossá. Ha összeszorítasz kidurranok. Ha rámnézel kidurranok. Tudod a választ erre a találós kérdésre?"

Na tessék megválaszolni!
Stickhorse 2011. 10. 29. 16:15 | #85
Fejbe kell lőni a kérdezőt, mert biztos csak meg akar téveszteni? Erőltessük bele a kockát a kör alakú nyílásba? :D
Előzmény: MohaMad (81) 0 VÁLASZ
7sleeper 2011. 10. 29. 16:15 | #84
charlie.. a kontextus adott!!

ééés te értelmezted rosszul.
oda se neki.
(tényleg kell legalább egy pinás poszt, mert ez már tarthatatlan..)

addig is:
http://www.youtube.com/watch?v=0qcBjh8yfwY
itt egy lista
Előzmény: Charlie (78) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 10. 29. 16:14 | #83
Szerintem ezt a részét a problémának kezdjük túltárgyalni. :D

A kérdés egyértelműen az magyarra lefordítva, hogy ha véletlenszerűen választok a 4 megadott válasz közül, akkor mekkora esélyem van rá, hogy a helyes választ találom el. (Tehát itt a VÁLASZTÁS véletlenszerű adott válaszokból.)

A másik úgy hangzana kb., hogy "If you give a random answer to this question..." Tehát a VÁLASZ véletlenszerű megadott kérdésre. Erre lehet azt válaszolni, hogy hupilila vagy borjúbecsinált vagy Patyomkin páncélos, stb. De utóbbi esetben semmi értelme nem lenne a kérdésnek, hiszem a lehetséges random válaszok száma végtelen, mert bármit mondhatok rá, akár kitalált szavakat is...
Előzmény: Charlie (78) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 29. 16:13 | #82
Tekintsünk el a szöveg szó szerinti értelmezésétől, nehezítésképp vigyünk bele egy kis filozófiát. Az "Ockham/Occam borotvája" néven elhíresült elv kimondja, hogy adott problémára felmerülő többféle, egyformán elfogadható megoldás közül az egyszerűbbet kell választani. Jelen esetben nekem az tűnik egyszerűbbnek, hogy a kérdés elolvasója nem elkezd magától választ kreálni, hanem a felsoroltak közül próbálja megkeresni a megoldást, hiszen a kérdés felépítése is ezt sugallja neki.
+1 VÁLASZ
MohaMad 2011. 10. 29. 16:12 | #81
Végigolvasva az egészet mégcsak meg sem közelítettétek a helyes reakciót. Igen reakciót, és nem választ vagy eredményt! Írom ezt úgy, hogy ezen a teszten Én is megbuktam, bár számomra nem volt következménye, mert csak próbaként csináltam. A helyes reakciónak semmi köze a matekhoz és még csak a nyelvtani értelmezéshez sem. Annyit segítek, hogy ezt a feladványt és nem faladatot hivatásos katonák kapják közvetlen a háborús zónában frontvonalra kerülés előtt. Persze csak akkor van értékelhetősége, ha az alany nem tudja, hogy mi a célja ennek.
FrostiX 2011. 10. 29. 16:10 | #80
Charlie neked egy feleletválasztós kérdés lényege haladja meg a képességeidet? :D
Charlie 2011. 10. 29. 16:09 | #79
"an answer ... at random - egy választ véletlenszerűen = a felsoroltak közül egyet véletlenszerűen"

Jaaaa, akkor csak én nem látom, hogy "from this list"/ "from the possible 4" / "from the ones mentioned below" / "stb." , amit úgy lehetne fordítani hogy "a felsoroltak közül".

Én kérek elnézést.
Előzmény: Nope (77) 0 VÁLASZ
Charlie 2011. 10. 29. 16:03 | #78
Lehet, hogy igazad van, de szerintem kontextusfüggő mind a kettő. Ha vannak adott válaszok, mint ennél a feladványnál, mind a két esetben az adott 4-ből (x-ből) fogsz választani, ha meg egy random kérdésnél van ugyanez a két szószerkezet (Lásd: Milyen színű a göblibötty?), úgyis valami hupililát vagy hasonlót írsz oda.

Persze az is lehet, hogy korlátolt vagyok és nem jut eszembe olyan példa, aminél tényleg van különbség :D
Előzmény: Nas (71) 0 VÁLASZ
Nope 2011. 10. 29. 16:01 | #77
a random answer (te verziód) - egy véletlenszerű választ = bármilyen választ
an answer ... at random - egy választ véletlenszerűen = a felsoroltak közül egyet véletlenszerűen

Itt a hiba! Hiába mondod hogy tudod értelmezni, nem tudod!
Előzmény: Charlie (74) 0 VÁLASZ
FrostiX 2011. 10. 29. 16:01 | #76
Hát szerintem az a nyelvtudást igazoló dokumentum is kéne... de ha be nem szkenneli, legalább menjen el vizsgáltassa felül azt a nyelvtudást :D


Előzmény: Stickhorse (73) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 10. 29. 16:00 | #75
Ja, de innentől jönnek a nehézségek, hogy oké, hogy meghatároztad az elsőre helyes választ (50 %), de ez csak a problémamegoldás első fele. Arra kell ugyanis válaszolni, hogy a helyes választ mekkora eséllyel találod el. Ez pedig az első körben kapott megoldás alapján 25 %, mert az 50 ugye csak egyszer szerepel a 4 válasz között, így viszont mindjárt nem az 50 lesz a helyes válasz, hanem a 25, aminek az esetében viszont 50 % esély van a jó válasz kiválasztására, mert az kétszer szerepel, stb, stb, stb... Erre mondtam, hogy önmagába visszatérő matematikai Möbius-szalaggal van dolgunk, amit Stickhorse is próbál magyarázni...
Előzmény: HoPpY (72) 0 VÁLASZ
Charlie 2011. 10. 29. 15:58 | #74
Félreértesz, nekem sem kell lefordítani, viszont a feltételes mód ebben az esetben totál elhanyagolható. Csak a kedvedért: "Ha választasz egy választ véletlenszerűen" illetve "Ha véletlenszerűen választasz egy választ"
Előzmény: Nope (70) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 29. 15:57 | #73
Nope, kérhetném, hogy a 90akárhányszázalékos nyelvtudást igazoló dokumentumaid helyett inkább a matematika és magyar nyelv érettségi eredményeidet scanneld be?! Feltételezem, hogy ilyen szintű nyelvtudás mellett az előbbiekben felsoroltakkal is rendelkezel.

Tessék szépen belátni, hogy a kérdés feltevésének módja miatt nem lehet eltekinteni a válaszoktól. Mondhatod, hogy csak a kérdést nézzük, de az már nem ez a feladat, hiszen OTT VANNAK A VÁLASZOK. Ha nem kellene őket figyelembe venni, azt a kérdezőnek egyértelműsítenie kell, különben az átlag ember a választ a felsoroltakban fogja keresni, ezt garantálom neked.

Trollkodni persze ér, de szerintem már nem áll jól...
Előzmény: Nope (70) 0 VÁLASZ
HoPpY 2011. 10. 29. 15:54 | #72
Ezt úgy értettem, hogy ha nem lennének ott a válasz lehetőségek csak, hogy A, B, C, D. Persze ez nem mentség, hogy hülyeséget írtam..:D

Ha tudjuk a válaszok számát de az értéküket nem akkor lenne helyes a feltételezés hogy 100/N % (N=válaszok száma) a helyes válasz, de mivel jelen esetben tudjuk az értékeket vagyis hogy A=D ami a két helyes válasz lenne így tehát 50% lenne a helyes, de ezt persze már leírtátok nem fecsérlem a szót :)
Előzmény: Nas (67) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 10. 29. 15:51 | #71
"Szóval a "Válassz egy választ véletlenszerűen" és a "Válassz véletlenszerűen egy választ" nem ugyanaz? "

De, ez ugyanaz.

A "válassz egy véletlenszerű választ" és a "válassz véletlenszerűen egy választ" nem ugyanaz... :)

Amúgy egy meggymag meg még egy meggymag... :D
Előzmény: Charlie (65) 0 VÁLASZ
Nope 2011. 10. 29. 15:50 | #70
Neked, is szól, ott az IF, tehát feltételes. Totálisan felesleges mondatrészeket kiragadni a teljes mondatból, mert úgy megváltozik az értelme ... és emiatt meg is értem hogy nektek miért okoz nehézséget a megértése, alapszintű angol nyelvtudás megáll ott, hogy fejben először fordítanotok kell a mondatot hogy mit jelent, nem tudjátok olvasva rögtön megérteni!
Előzmény: Charlie (65) 0 VÁLASZ
HoPpY 2011. 10. 29. 15:48 | #69
Jó igaz. Akkor szerintem maradjunk meg a paradoxonnál..:D
Előzmény: Stickhorse (64) 0 VÁLASZ
FrostiX 2011. 10. 29. 15:48 | #68
Te komolyan ennyire hülye vagy?
Már bocsánat...
Előzmény: Nope (66) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 10. 29. 15:48 | #67
"25% lesz az esélye hogy eltalálod akkor is ha ott mindegyike 25%"

Nem, mert ha minden helyen 25 % szerepel, akkor 100 %-os valószínűséggel ezt a választ fogod megtalálni, ha random ráböksz egyre. Ez olyan mint az urnából golyóhúzás. Ha 500 db piros golyó van csak benne, akkor 100 %, hogy pirosat fogsz húzni, nem pedig 1/500...

Ennél a kérdésnél nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy milyen érték szerepel az egyes betűknél, mert épp arra kell válaszolni, hogy mekkora eséllyel találod el a helyes megoldást, tehát meg kell határoznod, hogy egyáltalán mi az, illetve hányszor szerepel (szerepel -e) a válaszok között...(van -e piros golyó és mennyi az urnában --> mekkora eséllyel húzod ki).
Előzmény: HoPpY (63) 0 VÁLASZ
Nope 2011. 10. 29. 15:46 | #66
IF you choose ... feltételes mód, értem?
Előzmény: FrostiX (62) 0 VÁLASZ
Charlie 2011. 10. 29. 15:45 | #65
Szóval a "Válassz egy választ véletlenszerűen" és a "Válassz véletlenszerűen egy választ" nem ugyanaz? Angolban is fel lehet cserélni a szavakat, és erre csak egy példát fogok hozni: Learn, you must, young padawan!

Előzmény: Nope (61) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 29. 15:43 | #64
HoPpY, ezt: "Mellesleg szerintem letakarva kéne nézni elméletben a válaszokat és úgy ugyebár 25% lesz a válasz, mert nem írta oda, hogy ezekben benne van a helyes válasz csak kérdezte, hogy véletlen választok egy választ akkor bizony 25% lesz az esélye hogy eltalálod akkor is ha ott mindegyike 25%!" nem gondolhattad komolyan. Egyrészt ha nem írta oda, akkor az egyszerű emberi logika azt mutatja, hogy a felsoroltakból választok, hiszen ugyebár azt szoktam meg, hogy ha ilyet látok, az így működik. Másrészt meg ha mindegyik válasz 25% lenne, akkor szintén nem lehetne válaszolni a kérdésre, azért, amit már nem is tudom hányadszorra írok le, miszerint hogy az azonos tartalmú válaszok nem egyértelműen elkülöníthetőek, hiszen miért helyesebb az "A" jelű 25%, mint a "B" jelű. Sokadszorra is ugyanoda térünk vissza, nem lehet eltekinteni a válaszlehetőségektől, a válaszlehetőségek pedig paradoxont szülnek.
Előzmény: HoPpY (63) 0 VÁLASZ
HoPpY 2011. 10. 29. 15:38 | #63
Egyébként meg ha helyes a 25% amiből 2 van és helyes az 50% amiből egy és 4 válasz lehetőség van akkor nem 75% az esély hogy eltalálom erre a kérdésre a választ?

Mellesleg szerintem letakarva kéne nézni elméletben a válaszokat és úgy ugyebár 25% lesz a válasz, mert nem írta oda, hogy ezekben benne van a helyes válasz csak kérdezte, hogy véletlen választok egy választ akkor bizony 25% lesz az esélye hogy eltalálod akkor is ha ott mindegyike 25%!

De inkább paradoxon..:D

És szerintem mindegyik lehetőséget elfogadja a tanár kivéve persze a C választ..:D
FrostiX 2011. 10. 29. 15:32 | #62
"Choose an answer [...] at random"
Mit olyan nehéz ezen megérteni egy feleletválasztós kérdésnél?...

Beülsz egy tesztre ahol A,B,C,D közül lehet választani minden kérdésnél, de te valamelyikre nem tudod a választ, akkor nem véletlenszerűen kiválasztasz egyet A,B,C,D közül (choose an answer [...] at random), hanem véletlenszerűen beírod a kérdéshez hogy banán, vagy eper?

Azon meg, hogy ez egy paradoxon, mit olyan nehéz felfogni? Ehhez még csak matematika sem kell, (ja bocs 1/4, 25%, 2/4, 50%, de ez asszem semmilyen felsőfokú tanulmányt nem igényel) szimplán tudni kéne gondolkodni. Úgytünik ez a képesség manapság nem sok mindenkinek adatott meg...

/ja grat ahhoz a 4 nyelvhez, de először magyarul tanuld meg a szövegértést, ha 28ezredjére sem fogod fel amit leírnak neked... :D/
Nope 2011. 10. 29. 15:27 | #61
Ja, csak kár hogy nem az van odaírva, hogy "choose a random answer to this question" hanem "choose an answer to this question at random". Marhára nem mindegy!
Előzmény: Charlie (59) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 29. 15:22 | #60
Charlie, ez a randomitás érdekes dolog, a kérdés típusát tekintve. Szerintem az átlag ember, ha így ránéz erre a kérdésre, automatikusan arra gondol, hogy ez egy feleletválasztós kérdés, a négyből kell megkeresnie a helyes megoldást, ami szerepel is a lehetőségek között, mert ehhez vagyunk szokva. Ettől függetlenül persze nem muszáj így gondolkodni, csak akkor egyértelműsítsük, hogy ki milyen elv alapján adott választ, meg persze azt is, hogy a kérdés feltevője elfogadja-e a saját megoldásunkat :D
Előzmény: Charlie (59) +1 VÁLASZ
Charlie 2011. 10. 29. 15:16 | #59
Hasonlít ehhez: Ha feltenném neked azt a kérdést, hogy "Lefeküdnél velem?", akkor arra ugyanaz lenne a válaszod, mint erre a kérdésre?

Mellesleg szövegértés: Ha már ott tartunk, hogy "choose a random answer to this question", akkor a random válasz lehetne "Bananas", vagy "Louisiana" is.

Sahinel: Hidd el, az emberek nagyon nagy része, ha el is jut az 50%-ig, ott megáll. Hiszen megfejtette a beugratós kérdést...
Stickhorse 2011. 10. 29. 15:15 | #58
"ötből"...válaszoltam a kérdésre, és tényleg öt betűből áll a válasz :P :D azt hiszem nincs rövidebb :D
Előzmény: kenderice (57) 0 VÁLASZ
kenderice 2011. 10. 29. 15:03 | #57
Egy költői kérdés:
Hány betűből áll a legrövidebb helyes válasz erre a kérdésre?
Nas
Nas 2011. 10. 29. 14:53 | #56
Látom, páran végtelenített ciklusba is kerültek rajta... :D
Előzmény: Nas (53) +1 VÁLASZ
sahinel 2011. 10. 29. 14:52 | #55
Érdemes a tanárnak egy loop counter-en elgondolkozni, mivel lehet lesznek akik nehezen tudnak leállni:D
Előzmény: sahinel (51) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 29. 14:51 | #54
Pontosan erről beszéltem én is ;)
Előzmény: sahinel (51) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 10. 29. 14:51 | #53
Ez egy matematikai Möbius-szalag.
Szobabicikli
Szobabicikli 2011. 10. 29. 14:47 | #52
Gyerekek, szarakodtok itt, de minek. Hiszen egyszerű ez, a válasz maga az élet, vagy másképp, az élet értelme, ami...

42 (Negyvenkettő)

http://youtu.be/DqUESeSwnH0

;D
+1 VÁLASZ
sahinel 2011. 10. 29. 14:42 | #51
Ja de ha kiválasztod a 25%-ot mert a négy válaszból akkora az esélye az 50%-ot kiválasztani randomban, akkor szintén 2 van tehát megnőtt 50%-ra megint az esélyed. Ha az 50%.-ot karikázod be akkor csökken megint 25%-ra.
Előzmény: Stickhorse (44) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 29. 14:30 | #50
Najó, ha eltekintünk az átlag emberi reakciótól az ilyen típusú kérdésnél (választok a felsoroltakból) akkor tényleg az 50% lesz a helyes megoldás, "vagy helyes-vagy nem" alapon. De ebbe már tényleg ne menjünk bele :D
Előzmény: godzsy (48) 0 VÁLASZ
godzsy 2011. 10. 29. 14:24 | #49
egyébként is: 36! (90-péntek) :D
godzsy 2011. 10. 29. 14:24 | #48
vagy helyes a válasz, vagy nem. függetlenül a választási lehetőségektől. ha akarta volna, írhatott volna gyümölcsneveket is. :)
7sleeper 2011. 10. 29. 14:17 | #47
mit kapsz ha hatot megszorzol kilenccel? ;-)
Előzmény: Stickhorse (46) +1 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 29. 14:16 | #46
42 ;)
Előzmény: 7sleeper (45) +1 VÁLASZ
7sleeper 2011. 10. 29. 14:14 | #45
khmm. ha már attól helyes, hogy egyet választottam, akkor 100% lenne.
így aztán ez logikai csűrcsavar.
hány éves is a kapitány, srácok? ;-)
Stickhorse 2011. 10. 29. 14:11 | #44
Igen, az 50% a helyes. Ami 1 válasz a négyből, tehát a 25%-a a válaszoknak. A kérdésre a helyes válasz így ismét a 25% amiből ugyebár kettő van... :D Ez a kérdés szépsége, ezért írtam már korábban, hogy a lehetséges válaszok mennyisége és minősége (tartalmi jelentése) önmagában módosítja a kérdést és a választ is.
Előzmény: sahinel (43) 0 VÁLASZ
sahinel 2011. 10. 29. 14:09 | #43
4 opció közül lehet választani, hiába kettő megyeggyezik. Mivel kettő megeggyezik, és a valószínűség szerint 25% esélyed lenne, de az 2x szerepel a válaszok közt, tehát 2 jó megoldás van a kérdésre a 4 lehetségesből, így 50%-a helyes:D
Stickhorse 2011. 10. 29. 14:03 | #42
Igen, így van, de ebből is egyértelműen látszik, hogy szükséges az a kitétel, amit mondtam, mi szerint 4, egyértelműen és matematikai szempontból is jól elkülöníthető válaszlehetőség kell.
Előzmény: chachinto (39) 0 VÁLASZ
chachinto 2011. 10. 29. 14:02 | #41
Nem. Ez egy matematikai feladvány, ami paradoxonhoz vezet.
Előzmény: tool (38) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 29. 14:02 | #40
Igen tool, jól látod, csak - mint ahogy azt már korábban leírtam - a 25% csak és kizárólag akkor helyes megoldás, ha 4, mindenki által elfogadottan különböző válaszlehetőség van. Namost, tekintve hogy látjuk, hogy négy válasz van, és mivel nincs letörölve/letakarva/akármi a 4 válasz, így kénytelenek vagyunk figyelembe venni a válaszokat is, mert ha ezt nem tesszük meg, nem fogunk helyesen válaszolni a kérdésre. Innentől kezdve módosul a kérdés arra, hogy az A és D válaszlehetőségeket megkülönböztethetőnek, különböző értékűnek és érvényűnek vesszük-e, és ebben az esetben melyik a "helyesebb helyes" megoldás, amivel egyértelműen kizárható, hogy a másik 3 megoldás helytelen.
Előzmény: tool (38) 0 VÁLASZ
chachinto 2011. 10. 29. 14:00 | #39
Szerintem akkor is van megoldása, ha pl. a D) nem 25% hanem mondjuk 30%. Ekkor az A) a helyes válasz. Vagy?
Előzmény: Stickhorse (33) 0 VÁLASZ
tool 2011. 10. 29. 13:57 | #38
tökoké, de egyértelműen a fenti 4 feleletes sulis tesztformátumot parodizálja a dolog. nekem egyértelmű hogy 4 válasz van, nem arról van szó hogy adj egy választ a kérdésre, hanem hogy válassz egy választ, a választandó a,b,c,d-ből. neme?
Előzmény: Stickhorse (36) 0 VÁLASZ
chachinto 2011. 10. 29. 13:57 | #37
Hogy érted, hogy nem feleletválasztós? Ha egy kérdésre van 4 válasz, amelyek közül választani kell, akkor azt minek nevezed? Ha valóban ilyen intelligens vagy, hogy 4 nyelven olvasol és értelmezel kitűnően, akkor hogyhogy nem vagy képes elfogadni a helyes választ, amit többször is elmagyaráztak neked? Egyébként mi az a CAE?
Előzmény: Nope (34) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 29. 13:52 | #36
Nope, ez esetben én is leírom sokadszorra, hogy ha legalább - ismétlem...LEGALÁBB - a számát nem ismered a válaszlehetőségeknek, akkor NEM tudsz választ adni a kérdésre, akárhogy is próbálod. Matematikai képtelenség. Lehet, hogy a szavakat érted, sőt, lehet, hogy még a mondatot is, de az meg biztos, hogy egykét nyelvórát beáldozhattál volna matekórára, vagy elég lett volna, ha szépen lefordítod nekünk ide a kérdést, de inkább nem próbálsz meg rá válaszolni...
Előzmény: Nope (34) 0 VÁLASZ
thisisreal 2011. 10. 29. 13:50 | #35
Matekból úgy látom jó páran megbuknának itt. :D
Nope 2011. 10. 29. 13:48 | #34
Ötvenszer leírom hogy nem feleletválasztós, ötvenegyedszerre leírja valaki hogy az .... szövegértésemmel semmi gond legalább négy nyelven, de egy random trollnak nem fogom se a CAE 93%-os, se egyéb más papíromat beszkennelni.
Előzmény: chachinto (32) -1 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 29. 13:45 | #33
Csak hogy mindenki lássa, az egyetlen, egyértelműen megoldható változata így nézne ki a kérdésnek (ha csak 1 választ jelölhetsz meg):

If you choose an answer to this question at random, what is the chance you will be correct?
A, 100%

Persze itt meg lehetne vitatkozni azon, hogy ez mennyiben random válaszadás, de az már megint más kérdés.
chachinto 2011. 10. 29. 13:40 | #32
Egyszerű matek? Aztán hányas kaptál ebből a tantárgyból te zseni? Valamint szövegértésből? Te okoskodsz, amikor azt mondod, hogy 33,33 % esélyed van eltalálni a helyes választ, amikor nincs is ilyen válasz megjelölve? Olvasd át többször ezt a feladványt, értelmezd, majd adj igazat vitapartnerednek, mert te marhaságokat írogatsz sajnos.
Előzmény: Nope (30) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 29. 13:38 | #31
Tetszik vagy sem, egy ilyen kérdésnél nem lehet csak magát a kérdést figyelni, mert akkor egyszerűen lehetetlen pontos, %-ban kifejezett megoldást adni a kérdésre. Minden egyéb esetben, tehát ha valamit tudsz a válaszokról, a "helyes" válasz attól függően módosul, hogy a válaszok mennyi tulajdonságát ismered, és ezekhez képest te mit feltételezel (gondolok itt arra, hogy a válaszlehetőségek számának ismeretében is csak akkor próbálhatsz meg válaszolni, ha előtte feltételezed, hogy minden válasz 1-szer szerepel, és különböző).

Lehet, hogy túlmisztifikálásnak tűnik, de ha már "százalékolunk" meg "matekozunk", csináljuk rendesen.
Előzmény: Nope (30) 0 VÁLASZ
Nope 2011. 10. 29. 13:34 | #30
Túlmisztifikálod az egészet.
Előzmény: Stickhorse (29) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 29. 13:31 | #29
Olvasd el a 27-est. A kérdés nem egyértelműsíti azt sem, hogy hány lehetőséged van. Ebből következik, hogy a válaszok megnézése nélkül már azt sem tudod eldönteni, hogy hányból választhatsz, ami nélkül meg elég nehéz lenne kiszámolni a helyes válaszadás esélyét.
Előzmény: Nope (28) 0 VÁLASZ
Nope 2011. 10. 29. 13:30 | #28
"IF you choose an answer to this question at random ..."

Ha véletlenszerűen választasz egy választ a kérdésre ... abban a pillanatban hogy elkezdesz gondolkozni rajta, hogy melyik lehet a helyes válasz a 4 közül, nem a feladatot csinálod, és abban a pillanatban hogy bejelölöd a helyesnek vélt választ, nem a kérdésre válaszolsz.

Ilyen egyszerű!
Előzmény: Stickhorse (26) +1 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 29. 13:28 | #27
Másképp fogalmazva, ha eltekintünk a válaszoktól - tehát tegyük fel, letakarjuk őket - a helyes válasz úgy hangzik: Az attól függ, hogy hány válaszlehetőségem van, és azok milyenek. A gyakorlatiságból következik, hogy a válaszok számát és minőségét nem választhatod szét, hiszen - attól eltekintve ha a kérdésben nem szerepel, hogy 4 válaszlehetőség van - ha meg tudod állapítani ránézéssel a válaszlehetőségek számát, szükségszerűen következik, hogy azok tartalmát is meg fogod tudni állapítani.
Előzmény: Stickhorse (26) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 29. 13:24 | #26
Az előbb kicsit rosszul fejeztem ki magam. Változatlanul állítom, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni a válaszlehetőségek minőségét. A 25% csakis abban az esetben helyes megoldás egy ilyen kérdésre, ha mindegyik válasz különböző, és biztosan tudjuk, hogy csak 1 helyes megoldása lehet a kérdésnek. Minden más esetben módosul ez az arány, így tehát akkor is, ha egy válaszlehetőség 2szer szerepel, függetlenül attól, hogy az a helyes, vagy a helytelen megoldás, ugyanis matematikai szempontból a 2 válasz azonosnak tekinthető, tehát tulajdonképp az egyik kiválasztása - szigorúan elméletileg - magával vonja a másik kiválasztását is. Persze akkor is más a helyzet, ha az A és a D választ egyértelműen megkülönböztethetőként fogjuk fel, amiben viszont előzetesen meg kell állapodni, hiszen tartalmilag a két válaszlehetőség között nincs különbség.
Előzmény: Nope (23) 0 VÁLASZ
Rosta 2011. 10. 29. 13:23 | #25
Egyébként a kérdés úgy szól: ha ERRE a kérdésre hasraütésszerűen válaszolsz... mennyi lesz az esélye, hogy a helyes választ adod? 25%... az tök mindegy, hogy mik vannak megadva a kérdésre válaszként, az esély nem változik.
-1 VÁLASZ
Rosta 2011. 10. 29. 13:16 | #24
Ha random válaszolsz egy random kérdésre akk random lesz az eredmény...:D
Egyébként meg miért próbáljátok megfejteni?:D
-1 VÁLASZ
Nope 2011. 10. 29. 13:15 | #23
A gondolkodásmódod totálisan hibás. Megint abból a feltételezésből indulsz ki hogy BE KELL JELÖLNI a helyes választ, de nem. Olvasd el a feladatot és értelmezd rendesen.

Ez nem feleletválasztós kérdés hanem egy feladvány. Ajánlom figyelmedbe az "at random" kifejezést!
Előzmény: Stickhorse (20) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 29. 13:13 | #22
Értem én, nincs is vele gond, csak nagy általánosságban gondoltam a magyar olvasóközönségre ;)
Előzmény: thisisreal (19) 0 VÁLASZ
Nope 2011. 10. 29. 13:13 | #21
Ja, hogy az angol akart lenni? :P


Előzmény: thisisreal (19) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 29. 13:12 | #20
Tévedés...ugyanis fel vannak sorolva a válaszlehetőségek. A lehetséges válaszlehetőségektől elvonatkoztatva (magyarul ha mindegyik válasz egyenrangúan megoldása lehet a kérdésnek) valóban 25% lenne a helyes megoldás. De itt válaszlehetőségként a 25% 2szer is szerepel. A megoldás így egyből 50%-ra módosul, ami szintén szerepel válaszlehetőségként. Itt ütközünk az első hibába, mégpedig hogy ez most azt jelenti, hogy csak ez a jó megoldás, ami visszavezetne oda, hogy csak a válaszlehetőségek 1/4-e, tehát 25%-a helyes, esetleg kiválasztjuk az 50%-ot, de akkor nem számolunk azzal, hogy ez tulajdonképp egy új, tehát "harmadik" megoldás lenne, amivel akár 75%-ra is módosulhatna a helyes válaszok aránya. A lehetséges helyes válaszok tehát önmagukban ellentmondáshoz vezetnek, saját magukból eredően értelmezik át a kérdést és a helyes válaszlehetőségeket is.
Előzmény: Nope (18) +1 VÁLASZ
thisisreal 2011. 10. 29. 13:09 | #19
A srác angolul írt, én pedig neki válaszoltam.
Előzmény: Stickhorse (17) 0 VÁLASZ
Nope 2011. 10. 29. 13:06 | #18
Nincs itt semmiféle paradoxon, a kérdés nem az hogy jelöld be a helyes választ, hanem az, hogy ha véletlenszerűen bejelölsz egy választ, akkor hány % esélyed van hogy a jó választ találd el ...

A választ magadnak kell odaírnod, tehát innentől haláli egyszerű matek!
Előzmény: Stickhorse (17) -1 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 10. 29. 13:02 | #17
Az egész kérdés egy paradoxon, ugyanis a helyes válasz (0%) eleve nem is szerepel a lehetőségek között...persze ha szerepelne, egyből nem lenne paradox a helyzet. Ahogy elsőre átfutottam, ahhoz van köze, amit thisisreal belinkelt, csak 1. aki nem tud ilyen szinten angolul az sokra nem megy vele 2. aki nincs tisztában a valószínűségszámítással az megintcsak nem jut sokkal messzebb a "segítséggel".
Nope 2011. 10. 29. 12:59 | #16
Értem, kussoljak és igyak egy kávét ... xD
Előzmény: komcsi (14) 0 VÁLASZ
Dawe 2011. 10. 29. 12:58 | #15
De az 50% azért nem jó válasz mert abból már csak egy van tehát ismét oda lyukadnál ki hogy 1/4-e helyes vagyis 25% de abból meg kettő van akkor mégis csak 50% na de nem abból egy akkor nem lehet 50 mert 25-nek kell lenni... stb ezért paradoxon szerintem
Előzmény: Nope (10) 0 VÁLASZ
komcsi 2011. 10. 29. 12:58 | #14
Ráadásul szombat van.
Előzmény: Nope (12) +5 VÁLASZ
Nope 2011. 10. 29. 12:58 | #13
muszáj .... feladom .... -.-
Előzmény: Nope (12) 0 VÁLASZ
Nope 2011. 10. 29. 12:57 | #12
Akarom mondani fordítva, 33,33333...% esélyed van hogy eltaláld a helyes választ ... bazz ... muszály ezt vasárnap? Most keltem! xD
Előzmény: Nope (11) 0 VÁLASZ
Nope 2011. 10. 29. 12:56 | #11
Jó, bullshitet félretéve, 4 válaszlehetőség van, amiből 2 ugyanaz, tehát 3 válasz van, amiből az egyik jó, 2 meg nem ... tehát 66,6666...% esélyed van hogy eltaláld a helyes választ! :D
Előzmény: Nope (10) -1 VÁLASZ
Nope 2011. 10. 29. 12:53 | #10
E) 100%

Amúgymeg 4 válaszlehetőség van, tehát ha azt feltételezzük hogy van egy helyes megoldás, akkor az 1/4 esély, tehát 25% ... viszont a 25% 2x szerepel, tehát 50%.
Dawe 2011. 10. 29. 12:52 | #9
Szerintem az 50 se jó, ez paradoxon
bungle
bungle 2011. 10. 29. 12:52 | #8
"Öööö, az annyi mint..." :D
http://i55.tinypic.com/2lownn.jpg
+2 VÁLASZ
Slarioux 2011. 10. 29. 12:51 | #7
Basszus, itt mindenki ennyire kenivájsz az angolt?? Kezdem magam kényelmetlenül érezni..
Előzmény: thisisreal (4) +1 VÁLASZ
Öcsi 2011. 10. 29. 12:51 | #6
50-50
ittakary 2011. 10. 29. 12:28 | #5
Emmi?
Előzmény: thisisreal (4) 0 VÁLASZ
thisisreal 2011. 10. 29. 12:11 | #3
0% :)
Goppo 2011. 10. 29. 12:10 | #2
Funny :)) The correct answer is B.
Any else condition is 25% is the correct answer.
BullFrog 2011. 10. 29. 12:07 | #1
160%, hogy lesz válaszod.