Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
ivivan 2011. 09. 26. 18:08 | #30
"Maradjunk annyiban hogy az akkori politikusok adták a lovat a bankok/hitelintézetek alá , és nem figyelmeztették az embereket sem hogy ebből nagy bukta lehet"

Szerintem ne legyünk Amerika, ahol figyelmeztető táblák vannak kint, hogy "Ha köd van, akkor lassíts" - nem birka nemzet a magyar, hanem olyan, aki tud gondolkozni.

"Nekem már gyerekkoromban megtanított valamit az apám: soha ne kérj kölcsön"

Irigykedem az ilyen gazdag emberekre. Nálunk a családban senkinek nem lenne lakása hitel nélkül...

A többi pedig megint csak mendemonda - így hallottam, úgy tudom. Nem lehet vele vitatkozni, mert vagy igaz vagy nem. És bizony a magyar ember ilyen: mindenben csakis a legrosszabbat látja. Nem azt látod te se, hogy épül a négyes metró, hanem, hogy milyen visszaélések vannak közben.
Előzmény: scripter (29) 0 VÁLASZ
scripter 2011. 09. 26. 13:11 | #29
" Azt azért ne fogjuk a kormányra, hogy hitelt vettünk föl :-) "

Maradjunk annyiban hogy az akkori politikusok adták a lovat a bankok/hitelintézetek alá , és nem figyelmeztették az embereket sem hogy ebből nagy bukta lehet , ami most meg is történt. Nekem már gyerekkoromban megtanított valamit az apám: soha ne kérj kölcsön, főleg hivatalos helyről, most sok ember megtanulta :/

A kiépített infrastruktúra , a '90es évek környékén akkoriban modern technológia , és ami a legfontosabb hogy több mint 10 ezer embernek munkát tudott adni úgy hogy közben gazdaságosan működtetik.

Valahányszor hallok egy nagyobb beruházásról hogy külföldiek csinálják mindig eszembe jut az hogy az új metró építésénél ha jól emlékszem németektől vettük a betonkefniket , akkora esztelen pazarlások mennek el az ilyenekre és Paks bővítésénél is 100% hogy lesz valami balhé és úsznak el a semmibe a milliárdok.
Előzmény: ivivan (28) 0 VÁLASZ
ivivan 2011. 09. 25. 23:18 | #28
"bárcsak igazad lenne és csak ennyi lenne a teljes államtartozás"

Ebbe belenyugodhatsz, ennyi a tartozás. (nem is tudom ki hiszi el, hogy egy országot lehet úgy üzemeltetni, hogy az éves bevétel 80%-a elmegy kamatra...)

"akkor csapjuk mellé a személyes tartozásokat is kölcsönöket is ami ugyanúgy megterheli az embereket"

Azt azért ne fogjuk a kormányra, hogy hitelt vettünk föl :-)

"alapértéke 50 milliárd forint volt"

Vajon mi ért benne ennyit? A terület? Aligha. A 20-30 éves gépek? Aligha. Akkor?
Én kétlem azt az 50 milliárdos értéket: egy objektum annyit ér, amennyiért megveszik. Ha nem volt rá vevő 50 milliárdért, akkor egyszerűen nem ér annyit.

"Azért lenne fontos a Makói gázmező mert függetleníteni tudnánk magunkat az oroszoktól"

Ez nyilvánvaló.

"az Exxon nem hiába költött arra 250 millió dolcsit hogy csak úgy fúrkáljon szóval biztos hogy van gáz"

Azt régóta tudjuk, hogy van ott gáz, csak azt nem tudta senki, hogy mennyi. Azt viszont tudta mindenki, hogy kitermelni nem lesz könnyű, ezért még mindig azt mondom, hogy küzdjön vele az Exxon.

"a saját gázunkat többszörösért fogjuk megvenni ha így lesz"

Mármint minek a többszöröséért? Nyilván piaci áron fogjuk megvenni, tehát "csak" annyival lesz olcsóbb nekünk a gáz, amennyi adót, járulékot és munkát ad az Exxon nekünk (szóval elég sokkal) - a lelet jelentősége inkább az, hogy csökkenti a függőségünket az orosz gáztól.

"Naná hogy az oroszok , pedig lehet a franciák olcsóbban megcsinálnák... "

Naná, hogy nem engednék egy franciát se Paks közelébe sem - a múltkori gikszert nehéz lesz elfelejtenünk...
Előzmény: scripter (25) 0 VÁLASZ
Vyss 2011. 09. 25. 19:25 | #27
Atya. Úr. Isten. Ez komoly? Valahogy sírhatnékom támadt :(
lorem_ipsum 2011. 09. 25. 18:42 | #26
mikor legutobb a franciakat paks kozelebe engedtuk nem tul jol sult el a dolog. en inkabb fizetnek tobbet az oroszoknak, mint a franciaknak...
Előzmény: scripter (25) 0 VÁLASZ
scripter 2011. 09. 25. 15:46 | #25
Ó bárcsak igazad lenne és csak ennyi lenne a teljes államtartozás, akkor csapjuk mellé a személyes tartozásokat is kölcsönöket is ami ugyanúgy megterheli az embereket.

Frankó iparunk.
Példaként nézzük Ózdi Kohászati Műveket: alapértéke 50 milliárd forint volt , és ami a legfontosabb több mint 10 ezer embernek adott munkahelyet és szerintem ez a legfontosabb, kiírtak 1 pályázatot miután beletettek még 2 milliárdot és átalakították részvénytársasággá , volt magyar pályázó is aki vállalta hogy HOSSZÚTÁVON és GAZDASÁGOSAN tudja üzemeltetni, mégis a németek nyerték a pályázatot 1,5 milliárd forintot fizettek a részvények 60%-ért , 1 évig működött a gyár közben saját maguknak termeltek (önmaguknak exportáltak), sunyiztak az adóval , és 3 milliárd forint tartozást halmoztak fel, és visszakövetelték a 1,5 milliárdjukat amit 'befektettek' a gyárba, minden dolgozót szépen szélnek engedtek és természetesen a gépek nagy részét is lenyúlták, a könyvelés titkos volt, ment a balhé majd indítottak egy átfogó vizsgálatot ekkor a gazdasági vezetőjük öngyilkos lett és elhallgatott az ügy.
Konklúzió : több mint 10 ezer ember vesztette el a munkahelyét és több mint 50 milliárd forint tűnt el a semmiben.
És rengeteg ilyen eset volt.

Abszolút nem mindegy hogy hova is termelünk, meg a legtöbb külföldi magyar földtulajdonos NEM fizet adót, önmagának termel = külföldön adja el , sok esetben magasról sz@rik arra hogy mivel permetez , azt őt nem érdekli hogy 5-10 év alatt használhatatlan lesz a földje mert pár év alatt bőven kitermeli a föld értékét amit gyakorlatilag bagóért vett. Ha 1-1 évre parlagon hagyja a földjét úgymond pihenteti és tele van parlagfűvel és megbüntetik? Minek fizesse ki ha nem magyar állampolgár? Magasról sz@rik rá, nem fizet adót, tönkreteszi a földet hosszútávon, nem fizet büntetést és feketén dolgoztat embereket aprópénzért.

Azért lenne fontos a Makói gázmező mert függetleníteni tudnánk magunkat az oroszoktól , az Exxon nem hiába költött arra 250 millió dolcsit hogy csak úgy fúrkáljon szóval biztos hogy van gáz, amit még egyenlőre nem tudtunk gazdaságosan kitermelni, szépen átpasszoltuk a MOL 21,2 %os orosz részvényeiért , mert OV szívügye volt és ezért szépen beáldoz mindent, a saját gázunkat többszörösért fogjuk megvenni ha így lesz. És az cseppet sem furcsa hogy pont a MOL részvények tárgyalása után röppent fel a hír hogy Paksot is fejleszteni kell? Naná hogy az oroszok , pedig lehet a franciák olcsóbban megcsinálnák...
Előzmény: ivivan (19) +1 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 09. 25. 12:22 | #24
Egyébként hatalmas problémája a rendszernek - bár ezzel remélem nem mondok nagy újdonságot senkinek, hogy csak nagyon korlátozott keretek között tehet lépéseket az állam, pontosabban a kormány. A gazdaságpolitikai eszköztárból a különböző nemzetközi szerveződések, de legfőképp az EU miatt a monetáris politika már tulajdonképp teljesen hiányzik, így a forgalomban lévő pénzmennyiséggel, árfolyamszintekkel, alapkamat szintekkel nem dobálózhat az állam kényére-kedvére. Maradnak tehát a fiskális eszközök, amiknek eddig sajnos csak a passzív elemeit láthattuk (pl. adókulcsok megváltoztatása - ami megfelelő jövedelemszintek esetén még akár működne is, vagy az államadósság kezelése máshonnan elvont forrásokból), de ezeknek önmagukban csekély gazdaságfellendítő hatásuk van. A meglévő források aktív és helyes felhasználása (pl. közmunkaprogram, infrastruktúrafejlesztés) jóval hatékonyabban tudják felpörgetni a gazdasági életet. Ezzel megint csak ott van a probléma, amit már korábban leírtam részben. Nagyon bizonytalan jelenleg a gazdasági környezet, egyes előrejelzések szerint rövid időn belül új jóléti mutatók váltják fel az alapvetően GDP alapú besorolásokat, tehát meg van az esélye annak, hogy a GDP-alapú gazdasági növekmény-hajszolás korlátozott időn belül megszűnik. Aztán akkor megint új körülményekhez kell alkalmazkodni. Nehéz kérdés ez.
+1 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 09. 25. 11:42 | #23
-van
Előzmény: I. C. Wiener (22) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 09. 25. 11:33 | #22
Kicsit vitatkozva: ha van munkám, és van annyi adósságom van, hogy hiába dolgozom, további adósságokat kell felvennem, ez probléma. :)
Előzmény: piszok alfred (14) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 09. 25. 11:30 | #21
"Magántőke..."
A privatizáció még indokolt is lenne olyan területeken, ahol versenyt generál, elvégre is ez a cél (ezt ugye elemi mikroökonómiában így tanítják, vagy mi a tök). Ez ugye a gyakorlatban rendkívül jól működő, és hiteles adatokkal alátámasztott elmélet. ;)
Probléma viszont "dögivel" adódik. Pl. amikor állami monopóliumot cserélünk le "magán monopóliumra": az árképzés továbbra sem lesz hatékony. (Pareto-hatékony legalábbis.) Kérdéses az is, amikor X állami céget eladnak, majd pár hónap (esetleg év) múlva többszörös áron visszavásárolja az állam... Harmadrészt egy Rt. működése esetén hasonló érdekellentétek vannak jelen, mint egy állami monopólium vezetésénél, szóval az, hogy az állam feltétlenül rossz gazda, korlátozottan igaz.

"Makó..."
A legjobb, amit tehetünk, hogy egy darabig hagyjuk a fenébe. A TXM Falco kutatásai szerint gyakorlatilag nem létezik az a technológia, amivel gazdaságosan ki lehetne termelni a földgázt, ám ha létezne, óriásit lehetne szakítani. Meg kell várni, amíg mások (pl. a lengyelek igencsak érdekeltek ebben) létrehozzák a technológiát. 40 milliárd szinte lóf@sz egyébként... :)
Előzmény: ivivan (19) 0 VÁLASZ
k0valik 2011. 09. 25. 11:26 | #20
Én nagy valószínűséggel el fogok menni egyetem után ebből az országból. Úgy vagyok vele, hogy látom a szüleimen, hogy nyugdíjkorhatár előtt járnak nem sokkal, és valahogy mégsem halmoztak fel rengeteg pénzt ennyi év kemény munka után, pedig egyik sem lopta a napot. Oké, meg tudták adni fiatalkoromban a szükséges dolgokat, de az igazi jólét az az átlagembert szerintem elkerüli. Szerintem az állam inkább tegyen azért, hogy a fiatal frissen végzett egyetemistának legyen miért itthon maradnia, ne a kilátástalan életnek induljon neki, ha már ennyit tanult.
ivivan 2011. 09. 25. 10:36 | #19
"és még csak a kamatokról beszéltünk és az ükük unokáink is fizetni fogják"

Ezt nem tudom ki találta ki, de téves. A 21 ezer milliárd a teljes tartozás, nem csak a kamatok.

"volt egy faszán működő iparunk"

Úgy gondolod, hogyha a magántőke nem képes gazdaságosan üzemeltetni az ipart, akkor az állam majd képes lesz rá? Viccelsz?

"szépen visszavásárolni minden földet"

Nem mindegy, hogy magyar vagy külföldi kézben van az a föld, ha termelnek rajta valamit? Inkább a parlagon heverő földek jelentenek problémát, szerintem.

"fontos lenne a Makói gázmező is"

Nem tudom a Makói gázmezőnek mi köze van a MOL vásárláshoz - a Makói gázt évek óta keresi az Exxon, nem idén kezdte meg a fúrásokat - de az egy igen jó üzlet az államnak is, mivel kapja a bánya járadékot és nem kell a kutatófúrásokra kifizetnie 40 milliárdot, ami egyrészt nem jelent garanciát arra, hogy ott ténylegesen van is gáz, ráadásul évekkel előre ki kell fizetni és azért 40 milliárd forintnyi gáz kitermeléséhez kell pár év. Szóval nem nevezném én ezt olyan rossz üzletnek az állam részéről. Az Exxon most kockáztatott és úgy néz ki, hogy bejön neki, de azért az állam is igen jól fog vele járni.
Előzmény: scripter (18) 0 VÁLASZ
scripter 2011. 09. 25. 01:04 | #18
Izlandi módszer?
Amúgy meg az is össze fogja roppantani az országot ha ilyen ütemben akarjuk visszafizetni és sorra jönnek a megszorítások , ja és még csak a kamatokról beszéltünk és az ükük unokáink is fizetni fogják.


Azért mert mielőtt szétcseszték volna az országot , volt egy faszán működő iparunk , és bagóért adták el azután hogy plusz miliárdokat pumpáltak beléjük, több szakmunkás kaphatna melót.
Emellett tényleg a mezőgazdaságban lenne a kulcs, úgyhogy szépen visszavásárolni minden földet és ésszel kihasználni , stratégiai szempontból pl - hiába hogy még jelen technológiával költséges felszínre hozni - fontos lenne a Makói gázmező is , de persze ezt is eladtuk az 500 milliárdos MOL részvény megvásárlásakor amolyan bónuszként odaadtuk.



Előzmény: ivivan (17) 0 VÁLASZ
ivivan 2011. 09. 25. 00:01 | #17
"Ezt így vagy úgy de ki kell fizetni talán tárgyalásokkal el lehetne érni az átütemezést illetve egy jelentős összeg "elfelejtését""

Ebbe lényegében beleroppanna a magyar gazdaság, mivel jelentős mértékben rontaná az ország megítélését, ami azt jelentené, hogy a magyar valuta és a magyar állampapírok a bóvli kategóriába esnének. Ezzel a módszerrel biztosan sikerülne elérni a 400 forintos euró árfolyamot és hogy még több kamatot kelljen fizetni az adósság után.

"ahol később újra pénzt termel ld. acélgyárak"

Miért pont acélgyárak? Magyarországon se vasérc se szén nem található, tisztán importált nyersanyagra építeni egy ipart pedig rendkívül gazdaságtalan (nem véletlen, hogy nem települnek ide százával az acélgyárak)

A cukorgyár sokkal jobb ötlet és szerintem abban lesz is elmozdulás, de kell hozzá pár év biztosan, mire felépülnek az új gyárak.

A megoldás valahogy a gazdaság felpörgetése lenne, amit Orbánék is nagyon szeretnének elérni, csak éppen tenni nem tesznek ez ügyben semmit (például a kiszámíthatóság mindenképpen segítene, de ezt nem lehet elmondani a mostani kormányról)
Előzmény: scripter (13) 0 VÁLASZ
l3azsi 2011. 09. 24. 22:52 | #16
* Ezen idők ! óta ! a körülmények...
Előzmény: l3azsi (15) 0 VÁLASZ
l3azsi 2011. 09. 24. 22:50 | #15
Az én véleményem az, hogy kár ezen okoskodni, mert egyrészt nem nagyon lehet átlátni az egész rendszert, másrészt, meg akárhogy is van csűrve és csavarva a dolog, úgyis arra fog kimenni a játék, hogy azok, akiknek hatalom jutott a kezébe, kizsákmányolják, akit tudnak a még nagyobb hatalomért. Ez az emberi természet. Ti is ezt tennétek, és én is ezt tenném, ezen nem lehet segíteni. Most is ezt tesszük. Betesszük a megtakarításainkat a bankba, az meg kölcsönadja nálunk szegényebb embereknek, hogy kamattal együtt szedjék vissza tőlük, a kamatnak pedig egy részét megkapjuk mi. Ha van 10 millád a bankban, akkor évente kapsz érte még 1 millát, amit a kizsákmányolt hiteles rétegtől szedtek be. De mivel nem látod az arcát annak, akitől a bank beszedte a részletet, nem is érzed magad "bűnösnek". Közvetve mindenki kizsákmányolja a szegényebbeket, akinek már lekötött pénze van a bankban, úgyhogy miről beszélünk?

A világot sosem az elvek és értékek mozgatták, hanem a "hatalom akarása", ahogy Nietzsche megfogalmazta. Az elvek és értékek csak dísznek vannak. A 2 szép szemedért senki se fog tisztelni, meg jobb életet teremteni neked, mert ők csak számokat látnak. Eleve nincs sok empátia a sikeres emberekben(nem véletlenül sikeresek), de az a kevés sem lép működésbe, amikor csak számokat látnak. Számukra 30% ide, 30% oda, az empátia meg nem a számok láttán lép működésbe, ha egyáltalán van is.

De még akkor is örülj magadnak! Születhettél volna hamarabb, és akkor nem a házadat vennék el, hogyha nem fizeted a hitelt, hanem megkínoznának, megcsonkítanának, felakasztanának ízlés szerint. Ezen idők a körülmények szigorúan monotonon jobbak lettek. Ahhoz, hogy a politikusok hozzáállása változzék, magát az emberi természetet kellene megváltoztatni, konkrétan kiírtani belőle azt az önzést, aminek köszönhetően az őseink tovább tudták adni a génjeiket. Szerintem nem fog menni.
+1 VÁLASZ
piszok alfred 2011. 09. 24. 20:57 | #14
Az államadósság is az egyik fanatizáló tényező, amit orbán és bandája felhasznált a hatalom megszerzéséért, és most a hatalom megtartásáért.

Csak egy apróság. Ha van adósságom és munkám, az adósság nem probléma. Ha nincs munka, akkor probléma. Jelen pillanatban nem az államadósság miatt kéne aggódnia az igazhitű orbánistáknak, hanem azért, hogy ne a munkanélkülieket növelje az orbán kormány minden intézkedése. Mert ha befuccsol a gazdaság, amire elnézve a "Lenin fiúk" szakértelmét, egyre nagyobb esély van, akkor számolgathatjuk a buszokat, a lélegeztetőgépeket, meg a többi demagóg baromságot, attól még éhen döglünk.


scripter 2011. 09. 24. 16:30 | #13
Ezt így vagy úgy de ki kell fizetni talán tárgyalásokkal el lehetne érni az átütemezést illetve egy jelentős összeg "elfelejtését" . Kéne olyan 2-3 év amikor ezeket a pénzeket olyan helyen használjuk fel ahol később újra pénzt termel ld. acélgyárak, leülni az EU-val és a pofájukba mondani hogy nekünk kellenek cukorgyárak és magasról sz@runk rá hogy ők mit akarnak, belső fogyasztásra lenne. És ebben a 2-3 évben abszolút arra koncentrálni hogy minél több tartós munkahelyet teremteni , a mezőgazdaságot felhozni és hasonlók.
sztatty 2011. 09. 24. 14:27 | #12
Minek úgy levegőért kapkodni? Hát talán mert járnak le az adósságaink, ami azt jelenti, hogy azt vissza kell fizetni, vagy mehetsz rosszabb feltételekért még több hitelért, ami egy ponton túl azt az elnevezést kapja, hogy adósság csapda.
Egyébként meg évente több ezer milliárdokat kell ilyen formán visszafizetni (http://tudatbazis.hu/miert-is-fizetjuk-az-allamadossagot), vagyis ha csak azon elgondolkozol, hogy egy 100 milliárd forintos rés a büdzsén olyan lyukat üt, hogy az áfát többek között ezért kelljen 27%-ra emelni, akkor gondolkozz el a dolgok hosszútávú kimeneteléről is.
Előzmény: Igneon (4) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 09. 24. 13:11 | #11
Pontosan úgy történik a dolog, ahogy mondod. Kézen fogva sétálgat mindenki egy irányba, miközben mindenki tudja, hogy ez ellen tenni kellene valamit, mert már nem működnek a jól hangzó gazdasági modellek. Itt vált problémássá a gazdaság és a politika összefonódása...mint már annyiszor a történelemben. A politikust ilyen szempontból őszintén csak sajnálni tudom. Egyszerűen az európai ember hozzá van szokva a jólét hajszolásához, a vezető meg csak akkor lehet vezető, ha ennek a feltételeit megpróbálja teljesíteni, aztán ebből jön az, amit szintén szeretnek hangoztatni gazdászék, miszerint "szétválik a nominál- és a reálgazdaság", magyarán mesterségesen generált, mögöttes érték nélküli tőke tömege árasztja el a világot. Ha most vállalnák azt, hogy felborítják az eddigi gazdasági rendszert és új alapokra helyezik a dolgokat, akkor várhatóan elég nagy társadalmi sokkot okoznának vele, amit meg egy politikus nem kockáztathat meg. "Sajnos" megint ott tartunk, hogy igazából egyetlen bizonytalan és problémákat okozó tényező van az egész egyenletben, ez pedig az ember.
Előzmény: I. C. Wiener (10) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 09. 24. 12:59 | #10
Mindig ez (= minden országnak van államadóssága) a válasz, de részemről legkevésbé sem tartom megnyugtatónak, hogy már a születésem pillanatától kezdve olyasmi vagyok adós, amit nem kértem úgy, hogy a kialakulásáról sem tehetek. Pláne, hogy részben nekem, és a gyerekeimnek kell visszafizetnem... Értem, hogy "cserébe" dübörög a gazdaság, utazhatok a völgyhídon, felszállhatok a 4-es metróra a Kálvin téren, majd le a Fővámtéren, de a probléma ettől még ha jobban belegondolunk, adott. (Bocs a példákért, hirtelen ezek jutottak eszembe, politikailag nem vagyok elkötelezett, de tényleg...)
Másfelől nem látom, hogy ez a folyamat hol ér véget: rossz esetben talán ott, hogy egymás kezét fogva ugrunk a szakadékba azt hajtogatva: "nem, baj, a többi ország is pont ugyanezt teszi".
Kicsit továbbgondolva az is furcsa, hogy a "hozzáértők" olyan gazdasági modellekhez ragaszkodnak, amik papíron tök jól mutatnak, ("józan paraszt ésszel" akár még logikusak is a maga keretei között) de a valósághoz csekély közük van. Tehát mondjuk nagyon jó esetben egy ökonometriai modell változói között (autokorreláció, heteroszkedaszticitás, meg minden "dögösnek" tűnő dolog figyelembevételével) a korreláció (sok egyébtől függően) olyan 0,4-0,6 között mozog. Ismétlem: nagyon jó esetben...
Előzmény: Igneon (4) +2 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 09. 24. 12:57 | #9
Érdekes dolog ez az egész, valóban igaza van sokaknak abban, hogy más országok is rengeteg államadóssággal küzdenek, és abban is van valami, hogy ez kiváló ürügy tud lenni egyrészt a múlt hibáztatására, másrészt meg sok-sok megkérdőjelezhető, főleg gazdaságpolitikai döntésre.

Az ország elhagyása nálam egyre inkább kérdéses dolog. Egyrészt várható végzettségem miatt ha szakmámban tudok elhelyezkedni, valószínűleg elég sok időt kell majd más országban/országokban eltöltenem, sőt lehetőségem lenne (elméletben) vezető külföldi székhelyű intézményeknél is elhelyezkedni. Csak sajnos pont a tanulmányaim alatt ébredtem rá, hogy egyre kiszámíthatatlanabb, hogy megéri-e hosszú távon elhagyni az országot. Az a szomorú helyzet, hogy a jelenlegi klasszikus európai gazdasági berendezkedés és szemléletmód elég erősen összeomlani látszik, és a mostani világgazdasági helyzet is azt mutatja, hogy mindenki kapkodva és fejét vesztve próbálja valahogy rendbe szedni a sorait. A kelet-európai országok rendszerváltása még egy utolsó löketet adott ennek a gazdasági berendezkedésnek, kicsit felpörgette a dolgokat, de mára ez is kifutó ágon van a rendszer sajátos itteni konszolidációjával. Elég erős nemzetközi összefogás kellene, hogy valahogy világszinten talpra lehessen állni ebből a helyzetből, különben az európai térség jó időre elbúcsúzhat a nagyhatalmi jellegtől. És itt válik nagy kérdéssé, hogy ha nem sikerül talpra állni, akkor ki fogja a nagyobbat bukni az egészen. Jelenleg nehezen tudnék olyan helyet mondani az EU területén, ahova teljes nyugalommal betenném a lábam, hogy aztán ott éljem le az életem.
Igneon 2011. 09. 24. 12:33 | #8
A kivándorlásról meg csak annyit,hogy senkit sem farkasok neveltek fel,hanem olyan szülők,akik keményen dolgoztak,és fizették a munkájuk után az adót.Az állam megköszönhetné,hogy az egyetemista a társadalom hasznos tagja akar lenni.A felsőoktatással sem az a baj,hogy a hallgatók 10%-a diplomázás után külföldre akar menni,hanem az,hogy a diákok többszörösét veszik fel az egyetemek,mint akikből végül diplomás lesz.Mert ugye jó üzlet,ha az egyetem a diák után támogatást kap.Az oktatás színvonala meg a béka segge alatt van.Ez megint egy olyan dolog,hogy a kormánynak fogalma sincs,hogy mit kin kell számon kérni.A kormány egy dolgot tehet a kivándorolt diplomásokkal kapcsolatban: Szégyellheti magát,amiért nem tudta megbecsülni a "fiát" és büszke lehet,hogy van aki megmutatja a világnak,hogy a magyarnak is van jó szürkeállománya.
sahinel 2011. 09. 24. 12:27 | #7
:D ha a saját országom akkor miért nem tudok rajta változtatni? Ja úgy volt hogy a mostani kormány majd megoldja:D

30 évet töltöttem otthon. 1 évig kerestem munkát aztán elmentem dolgozni feketén mert úgy alkalmaztak. Szopattak a magyar honfitársaim, és minimális pénzért 12 óráztattak naponta. Megelégeltem kijöttem, és ugyanolyan kemény munkát idekinn nagyon elismerik, és nem baszogatnak, inkább meg akarnak tartani.

Most anyám keresi otthon a munkát már több mint 1 éve, és közel a nyugdíjhatárhoz. De szeretne dolgozni és szerencsétlen kétségbe van esve hogy nem tud dolgozni mert nem akarják rendesen alkalmazni csak feketén, vagy túl öreg, stb kifogások.

Ha nincs munka akkor az ember ha meg akar élni oda megy ahol talál. Főleg ha még sokkal nyugodtabb is vagyok, mert dolgozok, nem bunkózik velem senki, és tudok élni is.

A térképen már az EU-ban vagyunk, de nagyon sok területen még el vagyunk maradva.

Sok ember idekinn dolgozik és küldi haza a családnak, szülőknek a pénzt. Önző megoldás? Élni akarsz vagy haldokolni? Ha tudsz akkor tegyél ellene, és változtass az életeden. A választásokon látszik hogy az otthoni dolgokon változtatni nem igazán tudsz akkor mi marad?
Öngyilkos nem leszek tehát inkább megyek élni ahol tudok. Munka nem büdös, csak TB, adó, stb minden legyen utánnam fizetve és tudjak élni.
Előzmény: KenGuruL (5) +1 VÁLASZ
TomFace 2011. 09. 24. 12:24 | #6
Attól még hogy ide születtél, abba nem volt beleszólásod, de hogy hol akarsz élni, abba már lehet. Szerintem.
Előzmény: KenGuruL (5) 0 VÁLASZ
KenGuruL 2011. 09. 24. 12:01 | #5
az elmenekülés a saját országodból egy önző megoldás
Előzmény: nokia5700 (3) 0 VÁLASZ
Igneon 2011. 09. 24. 11:54 | #4
Teljesen felesleges levegőért kapkodni az államadósság miatt.A világon minden országnak van államadóssága.A Mi államadósságunk olyan átlagos.Azok az országok,amiknek az adóssága többszöröse a miénknek sincsenek kétségbe esve.Nem akarják a következő 20 éven belül visszafizetni.Csak a magyar kormánynak van ez a pánik betegsége,amellett,hogy az államadósság egy jó indok arra a politikára,ami csak növeli a szakadékot a szegények és a gazdagok között.A kormány Oroszországról vesz példát.Azok a szegény iskolázatlanok,akik eddig észérvek nélkül támogatták a Fideszt,talán már kezdik érezni-a saját bőrükön-,hogy eddig tévedésben éltek.Borítékolható volt,hogy ez lesz,mert a Fidesz ezt csinálta már 2002 előtt is.A 2002-től 2009-ig tartó MSZP politikára meg az államadósságra hivatkozva sz*patja a közepes és kis keresetűeket(Nyilván csak őket...).Persze az nem érdekes,hogy közben volt/van egy válság is...
nokia5700 2011. 09. 24. 11:25 | #3
ez a sorsunk, aki teheti menjen ki, itt nincs normális jövő, max amit a post utolsó bekezdésénél lehet olvasni, de az képtelenség :/


-1 VÁLASZ
cappuccinox 2011. 09. 24. 11:13 | #2
Jó kis poszt. Nálam van otthon a padláson ennyi pénz, csak még a pengő szót nem tudtam rendesen átírni..
+1 VÁLASZ
sf 2011. 09. 24. 11:10 | #1
hejesírásból elégetlen :)
+1 VÁLASZ