Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Tooni 2011. 11. 06. 14:40 | #31
"Inkubátor" meg "búgatóketrec" ben élünk :D
Előzmény: bungle (30) 0 VÁLASZ
bungle
madmind 2011. 09. 28. 15:42 | #29
Ez túlzás. És felelőtlenség is. A gyerek nem ismeri meg a valódi világot, csak ezt az ál világot amit a szüleik építettek. Egyébként az életedet te teszed fossá. Az én életemben nincsen fos, pedig nem élek egy jurtában.
Előzmény: Lighthunter (8) +2 VÁLASZ
Tooni 2011. 09. 25. 21:04 | #28
Jah, megnőtt a sávszélességed, mert nem foglalja a felesleg, és így hamarabb tudsz válaszolni :D
Előzmény: Purple (27) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 09. 25. 20:54 | #27
Mittomén... valami balfasz, akit vérig sértettem, és igyekszik megtorolni minden kommentemen :D de köszi a bókot, észrevetted? :DD
Előzmény: Tooni (25) 0 VÁLASZ
Tooni 2011. 09. 25. 20:31 | #26
Ironikus - irony - vasas magyarul? :D
Előzmény: Nas (18) 0 VÁLASZ
Tooni 2011. 09. 25. 20:30 | #25
miaf. ez a sok mínusz? Valami diétát tartasz és annyira lefogytál, hogy itt is meglátszik??? :D
Előzmény: Purple (11) 0 VÁLASZ
blackmumus 2011. 09. 25. 02:55 | #24
én valamilyen szinten egyetértek ezzel a családdal de most mégis egy kicsit a negatív oldalára szeretnék rávilágítani.
Ha a gyerekek felnőnek és mégiscsak a "normális" világban akarnak élni, akkor meg tudnak-e majd élni? Tehát meg tudják-e adni a szülők azt a tudást amire szüksége van 1 embernek, hogy elhelyezkedjen 1 munkahelyen? Illetve elfogadják-e azt valahol? 5 gyerekből legalább 1 valószínűleg el akar majd költözni de hiába ismeri az erdő összes állatát és fáját, hivatalos papírok nélkül erdésznek sem veszik fel.
eltávolodtunk a természettől, de ha mindenki visszatérne vajon segítene a világnak vagy mégjobban tönkretenné? Évi kb 50-70 átlagos méretű fát kell kivágnia egy családnak, hogy elég tüzelőanyag legyen télére, illetve kb az éves főzést fedezi. De akkor még nincs szék, nincs asztal, nincs teknő, nincs mángorló, nincs csónak és bármi amire szükség van. igen, ezek megvoltak a régi embereknél is és mégse omlott össze a világ, de gondoljunk bele, hogy 1900ban kb 1 milliárd ember élt és akkor már eléggé meg voltak terhelve a föld erdői, akkor 7milliárd mire lenne képes? Viszont lelassulna a hirtelen népességnövekedés, bár valószínűleg nem fordulna vissza.
És jó dolog tv, rádió és minden olyan dolog nélkül élni amihez áram kell, és pénz nélkül is boldogok leszünk, de ha a gyereknek eltörik a biciklije ki fogja meghegeszteni és mivel? Ráadásul nem fizethetsz mindenért zsák krumplival.

Ne értsetek félre, nem naiv kérdéseket akartam feltenni, de ha kifejtenék mindent részletesen akkor abból könyvet lehetne írni. tudom, hogy bizonyos szinten működik, de ha mindenki kiköltözne a természetbe akkor is tönkretenné a világot és önmagát, ha viszont így marad minden ahogy van akkor is hamar összeomlik a gazdaság, de akár a természet is felmondhatja a szolgálatot.
Nas
Nas 2011. 09. 24. 16:14 | #23
A tv az csak egy csatorna a sok közül. Az emberen múlik, hogy milyen csatornáról szerzi be az információit, mi érdekli, mi köti le.
Érthető okokból sokan vannak kiábrándulva a "civilizált" életből, a modern társadalomból. Csak nem mindegy, hogy alternatívát keresel magadnak, a saját szabályaidnak megfelelő, minőségi életet próbálsz felépíteni, vagy pusztán a meglévő elől menekülsz... Nekem inkább tűnik az utóbbinak a "költözzünk el jó messzire a várostól, de azért maradjunk kapcsolatban vele, mert mégiscsak ott érhető el minden"-felfogás. A problémái nem kellenek, de azért az előnyeiből részesedni akarunk? Aki komolyan gondolja, hogy ki akar vonulni a civilizációból, az minden köteléket megszakít vele, és elmegy remetének valami félreeső hegységbe vagy sivatagba. De ezt sokkal kevesebben bírják ki, mint ahányan most kiábrándultságukban feltételezik magukról, hogy menne nekik... (Ettől függetlenül szerintem mindenkinek jót tenne, ha időnként pár hétre teljesen a megszokott életétől elszakítva kellene élnie. Helyrerakja az ember értékrendjét.)

Ha elővesszük a gyakorlati kérdést: szép és jó, persze a család szempontjából biztosan kellemes a természetközeli élet, de ahhoz, hogy ezt az az ökoszisztéma is így érezze, amibe bepofátlankodnak, ahhoz nagyon hozzáértően és fegyelmezetten kellene élni, amire a legtöbb ember lássuk be, képtelen, így még mindig kisebb kárt okoz azzal, ha a kevés, valóban érintetlenül megmaradt területtől messze, a városban lakik. Ne felejtsük el, hogy a népesség több mint a fele városlakó, a többi is valamilyen szinten "koncentráltan", településen él. Aki a "vissza a természetbe"-elvet propagálja, az képzelje el, mi lenne, ha mindenki kiáramlana, és azt mondaná, hogy neki a 30-200 négyzetméter élettér helyett 5 hektár természetvédelmi terület kell, amin háborítatlanul azt csinálhat, amit akar... Szerintem az emberi népesség jelenlegi létszáma mellett kivonulni a természetbe egy saját "birtokra" nem nemes cselekedet, hanem önzőség... Emellett ez gyáva megfutamodás is a problémák elől, amikről a "kivonulók" is éppen úgy tehetnek mint akárki más...
Lighthunter 2011. 09. 24. 15:24 | #22
Én se fogok mindent a tv-re :D Nem gondolom, hogy beszűkült lenne a látásmódom :P Ez csak egy a sokból. De ha már itt tartunk.. bár lenne mindegyiknek ilyen egyszerű megoldása.
Előzmény: Purple (20) 0 VÁLASZ
Lighthunter 2011. 09. 24. 15:22 | #21
Egy kicsit félreértettetek :) Aki felnőttként csökkent értelmű azon nem sokat változtat, hogy a valóvilágot vagy a maricsújt vagy bármit is bámul a tv-ben(legfeljebb mindig frissít, és naprakész a balfaszsága).
Én a gyerekekre értettem... bár ez kérdés, hogy mennyi idős korig szól, ugyanis mindenki egyénileg máshogy fejlődik, szóval más is lesz az a kor mire a hulladék - akárhonnan is jöjjön - nem tudja befolyásolni.
Csak egy példát mondanék ami először eszembe jutott: Tóparton a vízben rakás 5-10 éves gyerek játszik... Köztük ott volt az a barátom két gyereke is akikről a lejjebb emlegetett cikk szól. Fejest meg szaltót ugráltak, vizilabdával játszottak meg versenyt úsztak...
Kinn a sekélyebb részen egy korban hozzájuk illő gyerek(az apja városi, nagyon jó ember de... mindegy ezt nem is boncolgatnám - gyerek + tv)... ordibálja, hogy hámáábii csillaga tűűzzz, meg egy rakás meséből szedett faszságot. És mielőtt valaki leszólná, hogy de ez a gyerek biztos retardált volt... nem éppen, mert rengeteg ilyet látni. Az ifjú elme olyan mint a szivacs... beszív mindent... még akkor is ha szar. A legtöbb fiatal példaképet keres... és ha megnézi a valóvilágot vagy a győzikét akkor az ragad rá, hogy "Há sukárkodok akkor menő leszek" - ez is csak egy példa.
És a legtöbb fos műsor készítője tudja, hogy az egyszerű elmét hogyan lehet lekötni és elcsábítani... Az a különbség, hogy míg a hülyeember valószínűleg már azon a szinten marad amin van, a gyereknek a MÉG egyszerű elméje nem kell, hogy ott ragadjon. De ha szart szív be, akkor valószínűleg ő is gazdagítja a hülye emberek táborát.

Más... az a hülye ember, aki már nem fog sehova változni is gyerek volt valamikor... Nem mondom, hogy mindenkiben megvan a képesség, hogy Einsteinné váljon, de hacsak nincs valami defekt akkor mindenki üthetne egy bizonyos normát... Nevelés és nevelkedés, sok behatást nehéz befolyásolni egy szülőnek, de ha elég következetes... és bölcsen el tudja kormányozni a gyereke figyelmét a csábító szartengerről, akkor nagyobb eséllyel értékes ember válik belőle(nem, aki kivonul a természetbe, az még nem biztos, hogy értelmes és békés lesz...).

Örömmel veszem, ha valaki talál hibát(nem helyesírásira gondoltam) a mondanivalómban... de akkor megkérném, hogy fejtse ki és magyarázza el.
Azt én is egyszerűen mondhatom, hogy a TV és a benne levő fos nem tehet arról, hogy valaki buta lesz.
Előzmény: Saus (17) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 09. 24. 15:08 | #20
de jó, hogy végre valaki érti, mire akarok célozni mindig ezzel a gondolattal :D
amúgy szó sincs róla egyébként, hogy a tévét teljes mértékben támogatnám, vagy ilyesmi, csak azért nem kéne mindent erre fogni.
Előzmény: Saus (17) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2011. 09. 24. 14:26 | #19
Ott legalább biztonságban vagy, pl. nem esik rád egy műhold... ;)
Előzmény: Nas (18) +1 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 09. 24. 14:21 | #18
Ironikus célozgatás szagát érzem a levegőben. -,- :)
Előzmény: Mr.T. (6) 0 VÁLASZ
Saus 2011. 09. 24. 13:53 | #17
ugyan ezt akartam írni, nem a TV hülyítette el az embereket a TV megtalálta a hülye embereket marha nagy különbség...
aki azt hiszi, hogy ha az ember kivonul a természetbe ott majd mind békések és értelmesek lesznek az az igazán buta...
Előzmény: Purple (15) +2 VÁLASZ
bluemanN 2011. 09. 24. 08:59 | #16
Személy szerint, én hiszek abban hogy a technológia a jövő, épp ezért ezt az "elzárt" életet úgy képzeltem el, hogy az ember megtanulja a mai technológiát egyedül előállítani. Egy napelem építése nem könnyű, és talán nem is olcsobb mint megvenni, de a tudás jó...bár van az a mondás "a tudás felszabadít, és láncokba ver"
Nem tudom mi a megoldás, mindenesetre mindenkinek sok sikert a világ megmentésére.
Purple
Purple 2011. 09. 23. 17:43 | #15
Aki fogékony a baromságra, nem képes szelektálni, hiszékeny, az bújhat a föld alá is akár, akkor is talál magának valami hülyeséget.
Előzmény: Lighthunter (13) 0 VÁLASZ
MatyiZeg 2011. 09. 23. 17:12 | #14
Szerintem akkor figyelmesebben olvasd el a cikket!
Előzmény: brandboy (4) 0 VÁLASZ
Lighthunter 2011. 09. 23. 16:43 | #13
De ha teletömik sekélyes gusztustalan szeméttel a műsorok nagyját, akkor egyáltalán minek? Háttérzaj? Sokkal jobb zenét lehet berakni. Néha vetítenek filmeket? Letöltés, dvd kölcsönzés, módosabbaknak a film megvétele(tudom - sok filmet nagyon olcsón meglehet venni). És minderre elég egy laptop(az áramforrást megoldják - aggregátor, napelem, hörcsöggenerátor - elvégre van mobiljuk is) Ha valaki offgrid élet mellett hírekre vágyik... Álljunk csak meg, azt hittem épp a társadalomtól és szemetétől akar az illető arrébb vonulni... de legyen, lehetnek érdekes hírek, akkor az illető egy mobilnettel ezt is áthidalja.

Ínyenceknek esetleg módosabbaknak valami olcsóbb drágább kivetítő, kis hangrendszer és kész a jurta falán a mozi. Egyébként nem feltétlenül kell jurtában élni, bár nagyságrendekkel olcsóbb(és feelingesebb) mint mondjuk felhúzni akár egy kis rönkházat.
Előzmény: Cintu (12) 0 VÁLASZ
Cintu 2011. 09. 23. 15:43 | #12
Azt gondolom, attól, hogy hátat fordítunk a "civilizált" társadalomnak, a technológiának még nem kéne. Nem a tévé feltalálója tehet arról, hogy szar a műsor.
Purple
Purple 2011. 09. 23. 15:28 | #11
Imádom :D
Előzmény: bungle (10) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2011. 09. 23. 15:17 | #10
Na erről meg egy Shjamalajamalyan vagy milyen film jutott eszembe (ma mindenről filmek jutnak eszembe?), aminek a magyar címe "A falu" volt (és ezzel most jól le is lőttem a film csattanóját :))).
Samu. 2011. 09. 23. 14:54 | #9
amikor haverokkal leülünk egy sör mellé néha előjön hasonló téma... egy kis közösséget (max 20 fő) alkotva elvonulni a "civilizált" világtól de nem olyan messze.. de igazából mindig arra a következtetésre jutunk, hogy ezt maximum 10-20 év gyűjtögetés után tudná megtenni az ember, ami a mai magyar valóságban elképzelhetetlenül hosszú idő..

abban mondjuk biztos vagyok, hogy a gyerekek kikerülve a "külvilágba" éhenpusztulnának a farkastörvények miatt!
Lighthunter 2011. 09. 23. 14:43 | #8
Már rég regisztrálni akartam, de most ennél a cikknél rászántam magam, hogy kommentelni tudjak :)

A nők lapjában bemutatott család nem kívonult... ők inkább az arany középutat választották. Ott lakom mellettük, nagyon jó barátaim. Sajnos a cikkben(úgy tudom régebben is készült velük egy) sokmindent nem írnak le(jót is rosszat is)

Az egyetlen igazi probléma amivel meg kell küzdeni ilyen életformánál az a külvilág. Visnyeszéplak pl. egy olyan közösség ahol mindenkinek valami hasonló volt a terve... Aki odament, vagy bárhol ilyen offgrid életmódot választ, annak előbb vagy utóbb lesznek gyerekei is. A gyerek persze nem tudja, hogy mi rossz a külvilágban és csábítja mindaz a - nem akarok átmenni vulgárisba, de kénytelen leszek - fos ami kitölti az 'átlagemberek' életét.

Elfáradni el lehet, nagyon jól esik ilyen környezetben élni és olyanért keményen dolgozni ami örömet okoz... A legsúlyosabb dolog a következetes és bölcs gyereknevelés. Mondjuk erős vitatéma lehetne, hogy milyen a jó gyereknevelés... de szerintem maradhatunk abban, hogy az emberek nagyonnagyrésze nem Tud igazi szülőként értékeket tovább adni(persze, mert sok embernek nincs is).
Előzmény: Ys (3) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 09. 23. 14:39 | #7
Ellepné a víz a szárazföldet :DD
Előzmény: Mr.T. (6) 0 VÁLASZ
Mr.T. 2011. 09. 23. 14:37 | #6
Költözzön mindenki egy gömbbe az óceán mélyére! :D
Előzmény: Purple (5) +1 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 09. 23. 14:35 | #5
meneküljünk el a civilizációból, és a még viszonylag érintetlen területeken is vezessük be a civilizációt (akkor is az, ha azt mondják, hogy nem az...), ami elől menekülünk... -.-

ha mindenki elmenekülne, akkor ugyanez lenne, mint most, hogy összetömörülten civilizáltan élnénk, mert annyian vagyunk, hogy senki nem tudna elkülönülni :D
brandboy 2011. 09. 23. 14:27 | #4
Sajnos ez is csak a gazdagok "sportja".
Ys 2011. 09. 23. 14:16 | #3
Nyári időszakra, mint MatyiZeg ismerőse, én is kipróbálnám ezt az életmódon, de én sem lendülnék át tartósan egyből a ló eme oldalára :) Valamikor régen a Nők Lapjában is bemutattak egy kivonult családot, kíváncsi lennék rá, azóta mi lett velük és a gyerekeikkel.
Remélem, igaza lesz a szülőknek, és a gyerekeik képesek lesznek boldogulni egy olyan világban, ahol a többség másképp él és így mások a normái (vagy ha nem más, nem így mutatja ki). Mellesleg szépen fogalmazott az apa: a szülők gyökeret és szárnyat adnak jó esetben gyermekeiknek.
MatyiZeg 2011. 09. 23. 14:02 | #2
Igen, nekem is ez jutott eszembe, de azért szurkolok nekik! Egyébként van itt Zalában egy másik "híres" család is Magyarföldön a szlovén határ mellett, akik ugyanígy élnek hosszú évek óta, vagyis nekik már bejött ez. Rajtuk kívül egy zeg-i barátom májustól szeptemberig kint van a jurtájában a Gébárti tó mellett, főz, horgászik, lovagol, táborokat szervez gyerekeknek, ez inkább középutasnak tűnik.
Előzmény: közlegény (1) 0 VÁLASZ
közlegény
közlegény 2011. 09. 23. 13:57 | #1
Most meg a ló másik oldalára kerültek. Van középút is, nem kell mindjárt átmenni hippibe.