Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
sahinel 2011. 09. 07. 22:36 | #98
Nem az a gond hogy sok a diplomás, mert az alapjában jó lenne. A gond hogy nincs elég pénz hogy az iskolákban a mai vezető tudományos kutatásokhoz hozzászóljunk.

http://www.physorg.com/
Amik itt vannak kutatások igen költségesek sokszor. Amíg nincs normális gazdaság, a cégek nem az iskolákkal karöltve fejlesztenek, addig max egy szintig lehet eljutni. Az oldalt ha nézegeted elég durván lehet látni hogy mennyivel el vannak haladva a kutatásokkal.

Elősször olyan dolgokra kellene koncentrálni amiből meg lehet teremteni az alapját ezeknek.

Az adófizetés, stb is gázos. Túl sok az adó, és alig tudnak élni az emberek. A multkor idekinn olvastam hogy a kereslet csökkent az üzletekben, és az állam azonnal változtatott a kis keresetű emberek javára. Nem tárgyalások, meg majd jövőre, stb ahogy otthon szoktak tökölni. Így egyébként nem is csodálom hogy sumákol sok ember. Meg akar valahogy élni.
Előzmény: Koba (95) 0 VÁLASZ
Koba 2011. 09. 07. 19:37 | #97
Elnézést kicsit elragadtattam magam b!!!!!!
Előzmény: Koba (96) 0 VÁLASZ
Koba 2011. 09. 07. 19:36 | #96
Ja, és a becsületes vállalkozók, meg Szlovákiába menekülnek az adó fizetés elől!
A jegybankelnök meg külföldi adóparadicsomba menekíti a többi faszkalappal együtt pénzét, és verhetik a mellüket, hogy ők a hazáért cselekedve itthon maradtak.
Úgyhogy le lehet pattanni az orvosokról meg a az egyetemistákról, meg a főiskolásokról .....paripa-arcúk
Amúgy meg , szabad orvos választás (sajnos szabad betegválasztás nincs)van és kimehettek Amerikába is vagy Németországba is gyógyíttatni magatokat, ott jobb orvosok vannak,,,,,,csak telik az ellopott adóból..
Előzmény: Koba (95) 0 VÁLASZ
Koba 2011. 09. 07. 19:24 | #95
Ez a válaszom nem csak neked, hanem a többeknek is szól!
Először is EGY ORSZÁGNAK SOHASEM LEHET SOK DIPLOMÁSA!!!!
Egy országnak lehet egy vagy több töketlen politikusa aki gumigyárat A NAGY autógyárakat hoz ide, akiknek segédmunkásra van szükségük. Tessék kutatás fejlesztésre költeni az államnak ás akkor lesz munkájuk a diplomásoknak.
Tisztelt főiskolások, egyetemisták én és a családom nem kéri tőletek vissza amit az adónkból rátok költ az állam, ha valamire mi nem sajnáljuk a pénzt akkor az a tanulás. És ha az állam nem ad mind anyagi és erkölcsi megbecsülést azért nektek mert valamit tenni akartok, akkor nyugodtan menjetek oda ahol boldogulni, családot alapítani lehet anélkül is , hogy alapvető dolgokat kellene nélkülözni, és még meg is becsülnek.
Kettő: a műveltség nem egyenlő a diplomával!!!!
Három: valaki azt írta, hogy Ő elment fogorvoshoz és nem adtak neki számlát!
Na én voltam fogorvosnál, azt mondta, hogy kell egy implantátum, hozzá a fej, a korona ,csontpótló egyebek..
Jó-mondom én , de mennyi lesz?
-250 ezer
Oké mondom de kell róla számla mert az egészségpénztáram kifizeti
Válasz - Természetesen
Ezzel szemben eljön a festő, a köműves a tököm tudja milyen szakember és mikor megbeszélem vele az árat és mondom neki, hogy számla meg garancia is kell, akkor az ár háromszorosára ugrik és garanciát nem is akar vállalni.
De ha visszamentem a fogorvoshoz , hogy ez nem jó , ez itt nem olyan amilyennek én akartam, vagy valami gondom a munkájával, vagy a technikuséval, akkor kedvesen és térítésmentesen javított!
A megoldás : KÉRJÉL SZÁMLÁT!!!! H a nem akar adni menj máshova!!!



Előzmény: legionsinhiding (76) +2 VÁLASZ
bungle
bungle 2011. 09. 07. 12:00 | #94
Akár 15 évre is röghöz kötné a diplomásokat a készülő felsőoktatási törvény
www.origo.hu/itthon/20110907-a-felsooktatasi-torveny-legujabb-koncepcioja.html
I. C. Wiener
sahinel 2011. 09. 06. 23:08 | #92
Mondjuk 5év alatt csak fele ennyi diplomást fizetnének, és ezt rááldoznák munkahelyteremtésre, stb:D

Valójában sokminden gond. Alapból jól átlátható üvegzsebű kormány??(de hogy is merek ilyesmit felhozni ismerve a politikusokat) Az adózás leegyszerűsítése, belföldi kereslet, és kínálat felélénkítése. Ez pl lehetne úgy hogy sávos adózás, és nem a szegények kárára. A kis vállalkozások élénkítése.

A szegényebb réteg nem tud költeni, és nem az otthon gyártott dolgokat vásárolják, akkor....
A gazdagabb réteg a szegényekkel fog egyre többet keresni. Azokat támogatni elég nagy baromság..... A kutatások, fejlesztések ideköltöztetése, és azoknak engedmények, segítése azoknak, felvehetné a jól képzett szakembereket. Ehhez mondjuk a gond hogy fejlett naprakész tudósok kellenének, és sok helyen inkább magoltatnak, nem tanítanak. Ezért is mennek a kutatóink sokszor külföldre iskolákba kutatni.... Ezeket a cégeket egybe lehetne vonni az iskolákkal, és ezek diktálnák mit tanuljanak leginkább. Ezzel talán naprakészebbek lennének mint eddig.

A gond hogy ez hosszútávú gondolkodás, és nem biztos hogy a választásoknak jót tesz. Innentől meg lehet vágni hogy reagálnak a pártok.......
Előzmény: I. C. Wiener (91) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 09. 06. 22:46 | #91
Bekezdésenként, így a legegyszerűbb...

1. Javarészt egyetértek - sőt, kb. ide akartam kilyukadni... :)
2. Szerinted hogyan?
3. Számos - a valóságban is - jól működő modell van. Nem kellene mást tennünk, mint "lekopizni" valamelyiket (ha már említettük az MIT-t akkor mondjuk azt...) Az államot viszont tudtommal egyik sem zárja ki, és bölcsen is teszik szerintem. Ideális esetben a tudás vonzza a tőkét, nem fordítva.
4.-5. Ugyancsak egyetértek.
Előzmény: sahinel (90) 0 VÁLASZ
sahinel 2011. 09. 06. 22:29 | #90
A minap néztem egy cikket ahol utcaseprőnek jelentkezett 10 helyre 1000 ember, és ennek 10 %-a volt diplomás. A gond hogy nincs munkahely mert hiába van milliárdnyi diplomás ha diplomával már ilyen helyekre is jelentkeznek. Minek támogatni ennyi tanulót, mikor ennek a végeredményét már ma is lehet érezni. A diplomás munkahelyek fizetése egyre kevesebb.

Munkahelyteremtés lenne a lényeg.

Ha már oktatás, akkor meg olyan dolgok kellenének ahol nem államilag ugatnak bele a taníttatásba. Mivel a cégek alakítanák akkor ki milyen szakemberekre van szükség, illetve a túlképzésben szenvedő szakokra kellene munkahelyeket teremteni. A gond hogy egy két munkahelytől eltekintve csak pár diplomás irányít szakmunkásokat, betanított munkásokat. Tehát ha azt nézzük hogy minél több a diplomás, akkor hol az a sok alap munkás akiket irányítanak? Vagy ennyire sok kutatás, fejlesztés folyik otthon?

A való életben fel kéne mérni mire van kereslet, és az szerint kiképezni az embereket. De ebből is csak az üzlet lett, ahol az a lényeg hogy hogyan lehet több állami pénzhez jutni....

Ha valaki külföldön akar jó munkát találni gyorsan az menjen el jó szakmunkásnak abból hiány van mindenhol, és keresik is őket rendesen. Gázos, vizes, elektromos szakembereknek szinte azonnal van mukájuk.
Előzmény: I. C. Wiener (87) +1 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 09. 06. 22:19 | #89
Különben az Európa egyeteme dolog kb. aktuális. Kíváncsian várom, hogy a pártok hogyan szúrják el (vállvetve!) ezt a lehetőséget: Budapesten van az "EU MIT-je" (EIT). 2014-ben emelik meg a büzséjét. Kár lenne nem kihasználni az ilyen lehetőségeket...
Előzmény: rebecca (86) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 09. 06. 22:15 | #88
... ahol a fizetések is rendben vannak. Talán...
Előzmény: I. C. Wiener (87) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 09. 06. 22:13 | #87
Az lenne a jó rendszer, ha olyan diplomásokat képeznénk (sőt, jönnének akár ide), akik piacképes tudással rendelkeznek - legalábbis az országnak nyilván ez lenne az érdeke. Egy jól működő oktatás megteremtené a jól működő gazdaságot is.
Előzmény: Tooni (84) 0 VÁLASZ
rebecca 2011. 09. 06. 22:00 | #86
Hat éve élek külföldön - nem elsősorban a pénz miatt, inkább a hálapénzrendszernek nevezett államilag szentesített korrupció miatt. Otthon ugyanolyan jól éltem, csak állandóan féltem az adóhatóságtól...
Hollandiában az egyetemi hallgatók ösztöndíjat kapnak, amit abban az esetben nem kell visszafizetniük, ha a tanulmányaikat az előírt idő alatt befejezik. Abból indulnak ki, hogy az értelmiséget megfizetik, aki külföldön akar boldogulni, ám tegye. Senkinek nem jut eszébe bármilyen adminisztratív módon visszatartani az értelmiséget...
Könnyű nekik, mondhatnánk, hiszen ide többen jönnek, mint ahányan elmennek...
Magyarországon egy orvos vígan dolgozna a mostani bére duplájáért, a tanárokra ugyanez igaz.
A rendszerváltáskor nyilvánvaló volt, hogy a magyar paradicsom csak állami szubvencióval adható el külföldön, a magyar acélról nem is beszélve. Mégis a földek és gyárak privatizálásával voltunk elfoglalva, mert ezzel lehetett demagóg módon betömni az emberek száját.
Lehettünk volna Európa kórháza és egyeteme - de nem, a szolgáltatás valami kommunista zsigeri megfontolásból kiszolgálásnak minősült - ehelyett termeltünk: adósságot. A magyar egészségügy és oktatás európai színvonalú volt, csak erről senki nem tudott, mert a 'magyar nyelvet nem érti senki, és nem is akarja megtanulni', mi meg amolyan modern patópálként nem beszélünk külföldiül... Húsz éve alatt ki lehetett volna nevelni több generáció nemzetközileg eladható orvost, és tanárt, akik otthon nyújthatták volna, amire képesek. Most elmennek, mert a rövidlátó politikusaink még mindig azzal vannak elfoglalva, hogy mennyi pénz fér a nokiás dobozba... Szánalmas...
7sleeper 2011. 09. 06. 22:00 | #85
fejétől bűzlik a láb, ahogy Hofi is megmondta. rengeteg pénz elmegy egyetemi és azon kívüli vezetők jópofizásásra, korrupciós ügyeire, és balfaszkodásaira. herdálják a pénzt rendesen. nem véletlenül vannak a botrányok. és az csak a jéghegy csúcsa. belterjes, néha a saját szakterületéhez is hülye bagázs legalább a fele. (a másik fél meg ha fel is fogja mik mennek, akkor is végrehajt mindent.)

szóval hiába lenne itt lecsökkentve az intézményszám.. mitöbb. általában a jó, de kevés érdekérvényesítő erővel bíró szakokat, oktatókat szokták először kikezdeni.

ami pedig a cehhet illeti. teljesen megrészegültek már az önnön hatalmuktól páran ott fenn. az állam csak visszaoszt!! és bizony rosszul. hozzá azt a pénzt, amit például az egyetemisták szülei(!), fizetnek be a közösbe mindenféle jogcímen a legtöbbször. (a maradék felvert összeg meg leginkább a vezetői fizetésekre és elbaszásokra megy el - tudok olyan karról, ahol a két korábbi dékánhelyettesi posztot szétosztották tízfelé! a kiosztott fizetés persze így egyenként kevesebb (mint egy dékánhelyettesé), de összeségében duplaannyit igényelnek mint korábban a két dékánhelyttesnek!! és persze a "munka" tizedannyi.. vagy kevesebb.. névleg megmaradtak és váltják egymást pár évente..)

az oktatás szervezéséért, és a minőségért is a vezetők a felelősek. ott kellene kezdeni a változtatást, nem pedig "lent".. ezt a hoffmann rózsát (de a többit is) kéne annyiért foglalkoztatni az eredeti szakmájukban, vagy amihez értenek (vagy majd fognak) mint pl. az eü. dolgozók teszik most. igencsak fel lennének háborodva..

ja és műtse őket a nílusi krokodil.. barom állatok..
Tooni 2011. 09. 06. 21:55 | #84
Az általad elmodottakat most akkor megvalósítja Rózsi néni megoldása? Mindenki heppibb lenne, ha nem külföldre mennének a diplomások?
Előzmény: I. C. Wiener (83) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 09. 06. 21:49 | #83
Hát... ha az oktatás rendben van (nem csak felsőoktatás szinten), akkor a fizetések is rendben lennének szerintem: nem kellene kb. mindenkinek a diplomás minimálbért kipengetni, mindemellett sokak számára lehetőség nyílik, hogy hasznosabb tagjaivá váljanak a társadalomnak. Emelkedik a GDP, mindenki örül... valami ilyesmi... :)
Előzmény: Tooni (82) 0 VÁLASZ
Tooni 2011. 09. 06. 21:40 | #82
Ez szép és jó, de maradj a témánál, s ne gyere kitérő válaszokkal :P:P :)
Előzmény: I. C. Wiener (81) +1 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 09. 06. 21:37 | #81
Az egész oktatásfinanszírozás dolgot aránylag egyszerűen lehetne kezelni szerintem: ma Magyarországon van kb. 80 felsőoktatási intézmény (kedvencem egyébként: Budapest Kortárstánc Főiskola). Namost, ha lenne mondjuk csak kb. 10, és a fennmaradó pénzt (az eddigi büdzsé mellett) részben ezek kapnák meg, részben a szakmunkásképzésre költenék, egy felvállalható rendszert eredményezne talán.
Snipp 2011. 09. 06. 21:26 | #80
2 kérdés a kommentedhez.

1. akiket te ismersz, azok magánorvosok vagy sztkban dolgoznak?

2. ha nem sztkban dolgoznak, adott már neked számlát pl a fogorvosi kezelésért? Vagy a méhnyakrák szűrésért (ha lány vagy, ha fiu akkor a prosztata vizsgálatért?" vagy az agyturkász? Hmm mert én még méagánorvost nem láttam számlát adni, ergo nem adózik, így nem gyarapítja az országot, így könnyen van 3-4-20milliós kifizetett autója. Kórházban dolgozó agysebésznek 150ezer a fizuja. Ha ebből van ilyen autója, akkor tuti valami mismás is van...
Norci 2011. 09. 06. 21:09 | #79
Ez nagyon jellemző a kormányra: ahelyett, hogy élhető hellyé tennék ezt a kócerájt, fenyegetőznek, büntetnek...
Ez az egész azt sugallja, hogy "nesze, kifizettük a taníttatásodat, cserébe életed hátralevő részében a rabszolgánk vagy, ok?"
Amúgy csendben jegyzem meg, hogy egyetem alatt részmunkaidőben dolgoztam, bejelentve, tehát adóztam állam bácsinak, akkor is vissza kell fizetnem mindent, ha esetleg kimennék külföldre?
Értem én, hogy az adófizetők pénzét nem arra kéne költeni, hogy a csúnya nyugatnak adjunk értékes magyar munkaerőt, de engem sem kérdez meg senki, hogy szeretném-e a fizetésem x%-át az egyházaknak adózni, vagy Aranka 12-ik gyerekének felnevelésébe ölni...

-2 VÁLASZ
legionsinhiding 2011. 09. 06. 21:01 | #78
Remek. Bravó.

Továbbfűzném: azon sem háborodik fel senki, hogyha a munkadója tanulmányi szerződést köt vele, akkor kiköti hogy x év munkaviszony vagy zsé vissza. Ez normális akkor? Ezt lehet?
Gondolkozzunk már a másik fejével is egy kicsit, kéremszépen!
A hüppögőkhöz ha odamennék hogy adjál már nekem pénzt, hogy tanuljak, mert neked van, simán elküldene mind a fenébe.
Vannak jogok igen, de vannak kötelességek is, amit meg lassan a többség elkezd elfelejteni. Hát ezért tartunk itt.




Előzmény: Nyebi (77) 0 VÁLASZ
Nyebi 2011. 09. 06. 20:56 | #77
Ezzel valószínűleg megint borzasztóan népszerűtlen leszek a "nekem márpedig jár" körökben, de azért mint jelenleg BME-s mérnök-informatikus hallgató, egészen röviden leírom a véleményem:
A felsőoktatásban való részvétel nem alanyi jogon járó juttatás, már csak azért sem, mert diszkrimináció lenne azokkal szemben, akik mondjuk a szellemi képességeik miatt nem nyerhetnek felvételt. Az állam azért öl belém és a többi hallgatóba hat éven keresztül évi milliós nagyságrendű összeget, hogy mint tanult ember, a tudásomat az ország javára fordítsam. Ha én úgy döntök, hogy külföldön szeretném inkább kamatoztatni a tanultakat - ahogy fogok is valószínűleg -, ez a pénz az államnak visszajár, hiszen semmi haszna nincs belőlem. Tehát ha később jön esetleg egy olyan törvény, hogy ha nem dolgozok le x évet itthon a diplomámmal, akkor fizetnem kell, zokszó nélkül meg fogom tenni. Az aktuális kormánytól/hatalomtól függetlenül, hiszen ezzel a pénzzel nem nekik tartozom, hanem az összes tisztességes, dolgozó, adófizető magyar polgárnak. Pont.
+1 VÁLASZ
legionsinhiding 2011. 09. 06. 20:53 | #76
Namost álljunk már meg egy szóra.
Azt nem nagyon látni, hogy valaki azt mondja ÉN mit teszek azért hogy jobb legyen.
Van papírgyújtő mánia és a másik oldalon több diplomás munkanélküliség. TÉNYLEG kell ennyi diplomás ember? nem kell messzire menni, 50 éve az érettségizett ember az nagyon műveltnek számított, ma nem. akinek technikuma volt, művelt volt, ma nem. ma már az sem számít elég műveltnek akinek diplomája van. Miért? Mert TÚL SOK a diploma.
Aki nem érzi magában a késztetést arra, hogy adjon is, ahelyett hogy csak a "mi jár nekem"-et hajtja, az menjen el innen de tényleg, de ne is tanuljon itt. Nem jobb mint a segílyírt sorban állók, "mi jár nekem"je. a szája jár.
Én rendszerek határán tanultam az egyetemen. sokan voltunk, de Margitka is azért jött mert neki papír kell, nem pedig azért mert azt AKARJA csinálni amit tanult.
Miért nem tudják a gyerekek 18 évesen akár hogy mit akarnak az élettől? MERT NEM BESZÉL ERRŐL SENKI VELÜK.
itt először a mára 18-20 éves emberek szüleinek kell magukba nézni, hogy mit tettek vagy nem tettek. A bulinemzedék aki nem nevel, hanem neveltet, valakivel. Ha meg az nem tetszik, ahogy csinálják, akkor bemegy balhézni. Ha nem tetszik neki hogy igenis vannak szabályok amiket el KELL fogadni, akkor a gyereke sem fgja ezt megtenni.

És majd lázadozik, hogy dekurvamagas a diákhitelem(afasznakvettedfel), meg jajjitthonkelldolgozniötévig most mi lesz velem. Az a baj, hogy büdös a munka, egyre többeknek. És nyilván van bevándorló aki megcsinálja. csak nézzétek meg mi lett a németekkel. 3.ik generációs "bevándorlók" vannak már.


NA az meg egyenesen felháborító, hogy az orvos ilyen szarul él, meg olyan szarul keres. Én speciel egy darab suzukis orvost nem ismerek, de olyat akinek kifizetett 3-4-20 misis autója van, olyat sokat.

Tessék szakmát tanulni és bevállalni. Nem pedig gyáva puhapöcs módon lelécelni oda ahol az aranyborjú körül ugrál mindenki. Nem az számit.

Tetszettek volna forradalmat csinálni.

Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 19:59 | #75
Én ezért döntöttem úgy hogy nemet mondok az ajánlataikra. Még akkor is ha engem normálisan megfizettek volna.
Dolgoztam a Pepsinek egy ideig, nem mondhatnám hogy barátságosan bánnak annak a népnek a dolgozóival akiknek a nyakára települtek, és akikből egész jól élnek...
Előzmény: Koba (74) 0 VÁLASZ
Koba 2011. 09. 06. 19:52 | #74
Igen, én mondjuk a fémmegmunkálás terén tudok nyilatkozni, ott azért a jó forgácsoló szakemberek 250-300 simán hazaviszik.
De tudom , hogy gyalázat ami egy két gyárban van, főleg a nőket használják ki nagyon!

Előzmény: Gábor-79 (72) 0 VÁLASZ
Koba 2011. 09. 06. 19:48 | #73
Ez mondjuk engem is érdekelne :-)
De a legjobb, az amiről tudok, kórházat nevet nem mondok mert azt nem lehet, Romániából Magyarországra jött orvos akit itt kineveztek a gyermekosztály főorvosává(ő is magyar) szidja mi rendszerünket(amibe van igazsága is mert nem jó az tény) és a magyarokat.
Valami tudathasadása lehet, mert azt nem tudom elképzelni, hogy kimegyek külföldre dolgozni ott 3-szor annyit keresek és még szidom a rendszerüket és őket magukat :-)
Előzmény: Gábor-79 (70) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 19:46 | #72
Én ezzel tisztában vagyok...
A probléma az hogy az általad említett 250 ezres fizetés igencsak ritka...
Egy gyárban dolgozó munkás nem igazán keres többet a minimálbérnél...
Ott van példaként az Ibiden, vagy a Suzuki...

És ha ezt vesszük alapul akkor sajnos megvan az orvosok dupla bére...
Megemlíthetném hogy nekem rendszergazdaként 3000-es órabért ígértek. Ehhez képest van olyan rendszergazda (láttam olyat aki hallott róla... :-D 6 db Európában) aki 1250000 forintnak megfelelő eurót kap ÓRÁNKÉNT!


Előzmény: Koba (71) 0 VÁLASZ
Koba 2011. 09. 06. 19:39 | #71
Nem értek egyet azzal sem , hogy ha valaki beteg akkor földönfutóvá tegyenek egy családot.
De ha egy szakmunkás kap ebben az országban gyárban dolgozva nem vállalkozóként 250 ezer forintot , akkor az állam fizessen legalább 500 ezret egy orvosnak és , hidd el kevesebben mennének el és kevesebben is tartanák a markukat, és a szar orvosok is kiszorulnának a rendszerből.
Előzmény: Gábor-79 (69) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 19:35 | #70
Az azért megfordult a fejemben, hogy mit fog érezni az a kitelepült orvos akinek a szüleit, rokonait, félreműti egy Romániából (vagy akárhonnan) betelepült alulképzett orvos...

Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 19:32 | #69
Erre történetesen konkrét példát tudok mondani, mégpedig egy hazatelepült orvosét aki gyermek-légzési problémákat gyógyít.
Mint külföldön elismert szaktekintély, itthon olyan elképesztő pénzért dolgozik, hogy mikor egy barátom mesélte mennyiért vállalta a kislánya kezelését majdnem dobtam egy hátast.

Persze, a gyerekem egészségéért simán ráíratnám a házamat is, és teljesen megértettem a barátomat, de az összeg elképesztő volt. Biztosan lett volna magyar orvos is aki tizedannyiért is vállalja, de ők úgy döntöttek hogy egy külföldi szaktekintély biztosan jobban meggyógyítja.
Ezzel nem tudok vitatkozni.

De a tanulság az hogy a külföldön gyakorlatot szerzett orvosok itthon sokkal többet kérhetnek....
Előzmény: Koba (68) 0 VÁLASZ
Koba 2011. 09. 06. 19:22 | #68
Oké teljesen értem! (Örülünk)
Azt is tudom, hogy rengeteg a probléma és egyre több lesz, párommal rengeteget beszélünk erről, és azt mondja főleg a Romániából érkező orvosokról, hogy nagyon hiányos a tudásuk. Alap dolgokba vannak szürke foltjaik, ami szomorú, és ezért is lenne jó ha megoldást találnának a dologra, mert a vagy dolgozol ennyiért vagy kifizeted az iskoládat elv nem hiszem , hogy eredményes!
S lenne egy kérdésem, ha én kifizetem mondjuk az gyerekem orvosi egyetemét, mert ő elmegy külföldre(mert azt tudjuk, hogy van ahol jobbak felszerelések, a képzés, kutatás stb) és ott lesz szakorvos, majd hazajön mondjuk 40 évesen nagyon jó szakmai tudással és itthon fog utána még pl 30 évig gyógyítani akkor a magyar állam megfizeti az ő külföldi magánképzését, és visszafizeti nekem az egyetem árát???

Előzmény: Gábor-79 (65) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 19:09 | #67
Csak a párom oldaláról, de igen...

Ugyanakkor megemlíteném azt is (ilyet még én sem hallottam máshol) hogy a köztisztviselők nem tüntethetnek, és nem szólalhatnak fel a jogaikért. Lényegében a rendszer rabszolgái.

10 éve kapják ugyanazt a 100000 forint környéki fizetést, a juttatások szép lassan eltűnnek, de kötelező a saját pénzből vett "elegáns, és szolid" ruhában megjelenni. Ugyanakkor a "nem megfelelő öltözékben" megjelenőket megrovással fenyegető körüzenetet nem nyomtathatod ki, nehogy az önkormányzat ellen fordítsd egy munkaügyi perben...


Előzmény: Nogee (63) 0 VÁLASZ
Koba 2011. 09. 06. 19:06 | #66
Nincs túlóra, jól tudod!
Régen az ügyelet is úgy volt, hogy ha vasárnap reggeltől ügyeltél hétfő reggelig akkor a hétfőt mint munkanapot le kellett dolgoznod. tehát 30 órát voltál bent! egy ilyen ügyelet után mikor a párom hétfő reggel 24 óra után leült és megivott egy kávét közben beszélgetve a reggel jövő kollégával, hogy mi történt az éjjel , melyik beteggel mi van, a reggel ambuláns rendelésre érkező beteg megjegyezte, hogy milyen jó dolguk van munkaidőbe kávézgatnak, ahelyett , hogy dolgoznának. A párom azt mondta , hogy vicces volt csak a fáradtságtól nem volt kedve nevetni :-)
Előzmény: Nogee (63) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 19:04 | #65
Igen, bizonyára azért félreérthető, mert több esetről beszéltem.
Az egyik a fiam születése volt, a másik az én "bőrrák" kezelésem. (Végül kiderült hogy szerencsémre nem rosszindulatú)
De mesélhetnék arról hogy egy vérrög miatti bélelhalást hogyan diagnosztizáltak vesekőnek.
Előzmény: Koba (62) 0 VÁLASZ
Koba 2011. 09. 06. 18:59 | #64
OKé tiszta lett

Előzmény: Koba (62) 0 VÁLASZ
Nogee 2011. 09. 06. 18:57 | #63
TTegyük hozzá, hogy (ha jól tudom) még midig érvényben van egy rendelet, amelyben a közalkamazottaknak, köztisztviselőknek és kormánytisztviselőknek TILOS túlóra pénzt kifizetni...

Úggy láttam, hogy vannak itt egy páran közszférából... Így van?
Előzmény: Gábor-79 (45) 0 VÁLASZ
Koba 2011. 09. 06. 18:57 | #62
Valami nekem nem tiszta , mert szülészorvosról beszéltél és én a Gáborból arra következtettem, hogy fiú vagy de most azt írod , hogy azon voltál hogy túléld ???!!!!!
Én a szülész által kért 150ezerre reagáltam!

Előzmény: Gábor-79 (59) 0 VÁLASZ
Koba 2011. 09. 06. 18:45 | #61
A helyzet a következő, a párom most megy konferenciára mert ugye kredit gyűjtés van ami kötelező( és tudom vannak szerencsés orvosok akiknek kifizeti a gyógyszergyár) , ez 70ezer forint +üza, és 15 pont és egy évben 50 kell de ezt pontosan nem tudom! A könyvekről nem is beszélek!(ezt nekünk ki kell spórolni, de nem magunkról akarok beszélni mert sokan vannak ezzel így). Az ő osztályukat most hagyta ott 3 rezidens mert ők 80 ezret kapnak.
De ők még nem szakorvosok (majd 30 évesen az lesz amikor már egy kőművesnek saját háza kocsija van), így még hálapénz sem nagyon adnak neki mert nagyon van miért, meg ezen a részlegen mint pszichiátria nem igen szoktak, ellenben van rengeteg piás, naponta legalább 5-ször hoznak a rendőrök valami idióta feleségverőt elmeorvosi vizsgálatra stb!
Kész hawaii!
Én mindig csodálom ezeket az embereket, hogy 160 ezerért lehányatják, megveretik magukat(mert ez előfordult nem egyszer) , azt tudom ,hogy én egy percig nem csinálnám , 160 ezerért pedig pláne nem.
De az is igaz , hogy van rengeteg levelünk , ahol a különböző terápiák eredményeként rendbe jöttek családok, kigyógyultak drogból ,alkoholizmusból egyenesbe értek életek, célt találtak és ezt megköszönték. S valahogy így kerül a lelkük egyensúlyba(az orvosokra gondolok), de ettől még a kiló kenyér nekik is 320 Forint!!!
Előzmény: Gábor-79 (58) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 18:40 | #60
Nem tudom a megoldást mindenki gondjára.
Amit tudok az az hogy miénk "Európa éléskamrája" és vannak országok akik bármit megtennének hogy ne álljon talpra a magyar mezőgazdaság.

Hogy én mit tennék?
Van 6-7 etanol-gyárunk, amik alig termelnek. (Az egyik évek óta üresen áll, egyetlen hordó etanolt (E85, biobenzint) állított elő tesztüzemmódban)
Hatalmas termőföldjeink vannak kihasználatlanul.

Ha a kettőt összehoznánk, ha azt mondanák hogy ültessen mindenki kukoricát, búzát, cukorrépát, burgonyát, majd a többletet etanollá alakítanánk, pár éven belül mi lennénk az Európai Dubai.

Ha már a földgázt így eltoltuk....
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 18:22 | #59
Az első pillanatban nem az forgott a fejemben hogy feljelentsem.
Az hogy túlélem-e.
Mire megtudtam hogy nem lesz baj, addigra ő már távozott az országból.


Előzmény: Koba (57) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 18:19 | #58
Bocsánat, kicsit sokfelé kell válaszolnom most, úgy tűnik csak én képviselem ezt az oldalt.
Én azt teszem hogy itthon maradok, és befizetem az adót. Tudom, nem a legtöbb, de ennyit tudok tenni.
Ha tehetem nem multiknál vásárolok akik kiviszik a tőkét, hanem magyar terméket veszek a piacon.
És hülye dolog, de már jó ideje bartelban is dolgozom. Ha nem tudják kifizetni az unoka gépének javíttatását, akkor adnak amit tudnak.
Tudom hogy röhej, de van aki tojással, és kolbásszal fizet. Van aki protekcióval, vagy hogy maradjunk az orvosoknál, van így egy koronám.(A fogamon)


Rohadtul nem fogok meggazdagodni, de ha gazdag akarnék lenni akkor elfogadtam volna az angliai ajánlatot...
Nem tettem, mert a magam ura akartam lenni, és szeretek az embereken segíteni.

Nem vagyok elvakult nemzetiségi, de inkább vagyok itthon állampolgár, mint máshol bevándorló.



Előzmény: Koba (56) 0 VÁLASZ
Koba 2011. 09. 06. 18:17 | #57
Nem ,nem fizetnék, és fel is jelenteném ha velem ilyet tenne!
Én átlagpolgárként úgy harcolok, hogy nem dolgoztatok számla nélkül nem fizetek le rendőrt, hivatalnokot vagy akárkit.
Ha gyorshajtok vagy övet nem csatolok és bukok akkor vállalom, de nem vagyok hajlandó egy rendőr családot sem szponzorálni vagy akárkit, ha sokan így tennének akkor egy kényszer helyzet alakulna ki(szerintem), amely megoldás felé vinné a dolgot.
Van munkahelyem abból élek-ünk , és azt gondolom, hogy mindenki abból éljen!
Előzmény: Gábor-79 (55) 0 VÁLASZ
Koba 2011. 09. 06. 18:09 | #56
Azt írtam, hogy nem értek ezzel egyet, de látom nem olvasol. A kérdésem az , hogy te mit tennél ezért, hogy mindenkinek jó legyen?
Én is tudom, hogy vannak gusztustalan emberek , szembesültem is vele,és nem is fizettem egy fillért sem!
Azt nem mondhatod, hogy az audiban mondjuk egy soron dolgozó képzetlen ember hazavisz 250 ezer nettót null felelősséggel,és szembeállítva ezzel 25 éve a pályán lévő jó szakorvos 160 ezer nettójával nem alul-bérezett és , hogy ez rendjén van így?
Előzmény: Gábor-79 (51) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 18:08 | #55
Hol mondtam én olyat hogy ne akarjon érte pénzt??
Kapjon tisztességes fizetést, vagy ha azt nem, akkor valamennyit zsebbe, de szerinted jogos 150000 egy szülésért?
Te fizetnél ennyit a szülészorvosnak? Pláne úgy hogy miután odaadtad elmegy síelni?

Előzmény: Koba (53) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 18:02 | #54
A megoldás?
Ha orvos akar lenni, kitanulja becsülettel, beáll a magyar orvosok közé, és küzd ahogyan a többi magyar,kezeli őket nehezen, de tisztességgel. Ahogy a testvéred, és a párod teszi! Ők miért vannak még itthon?

Lehet hogy nem lesz 10 év múlva BMV alatta, és háromszintes rendelőben magánpraxisa.
Nekem sincs. Én is itt dolgozom, és küzdök napról napra.
Szeretnék külföldre menni, de nem dolgozni.
Magyar vagyok, és bár nem szoktam ezt hangoztatni, azért küzdenék ezért a nyomorult országért.

Mert ha mindenki elmenekül belőle, akkor tényleg nem lesz semmink! Mehetsz akárhova, akkor is csak egy hontalan bevándorló leszel!
Tudom sok rokonom ment ki, volt aki generációkkal ezelőtt. Nem szegények. De nem is magyarok.


Előzmény: Koba (50) 0 VÁLASZ
Koba 2011. 09. 06. 17:55 | #53
Nekem furcsa ez a hozzáállás , ha egy orvos meggyógyít valakit azt tegye azért mert felesküdött rá és ne akarjon érte pénzt , de ha hibázik akkor mindenki a keresztre akarja feszíteni?!
Hát hogy van ez Gábor 79?????
Előzmény: Koba (50) 0 VÁLASZ
gabesz666 2011. 09. 06. 17:55 | #52
A másik meg, hogy az állami támogatás feltétele egy megadott pontszám elérése az adott szakon. Én ezt elértem, miért is kéne zsebből kifizetniük apáméknak a teljes költséget? Lehúzzák őket így is eléggé, hadd kapjunk már vissza valamit állambácsitól!
Előzmény: Gábor-79 (42) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 17:52 | #51
Látom még mindig nem érted.
Elmondom újra!
Tisztelem és becsülöm azokat akik így is gyógyítanak, paraszolvenciával, vagy anélkül. (Adok én is az orvosaimnak.)
Tisztelem a párod, és a testvéred, amiért nem fogad el plusz pénzt. (Sajnos ilyennel én nagyon ritkán találkozom)

De leírtam mi az amivel szembekerülök:
"Illetőleg ha már az orvosok alul bérezéséről beszélgetünk, vegyük már bele azt is hogy miért kell egy szülészorvosnak 150 ezret kifizetni, mikor előre bejelenti hogy a szülés időpontjában ő síelni (!) megy!
Vagy miért kell egy 24.ére kírt szülést egy nappal előbb elindítani, csupán annyi indokkal, hogy másnap szabadnapos a doki!"

És merd erre azt mondani hogy ez így normális. Mert akkor nem velem van a gond...




Előzmény: Koba (47) 0 VÁLASZ
Koba 2011. 09. 06. 17:49 | #50
AZt nem hallottam még tőled, hogy mi a megoldás !
Mert írásodból az derül ki, hogy te kifizetted az adódból az iskoláját(szerinted) ő felesküdött aztán dögöljön meg itthon a barom, mert orvos akart lenni, oszt ha nem jó itthon akkor meg fizesse ki az iskoláját. Aztán magyarázd meg azt is, hogy a híres kőművesek svájcban , némethonban meg a tököm tudja hol mikor fizették ki az iskolájukat? Vagy az nem került pénzbe?
Előzmény: Gábor-79 (46) +1 VÁLASZ
gabesz666 2011. 09. 06. 17:47 | #49
Áruld már el, hogy a közös szerinted miből van? Odavarázsolta a pénzcsináló manó a magyar állam számlájára?
Előzmény: Gábor-79 (42) 0 VÁLASZ
encsisz 2011. 09. 06. 17:43 | #48
hidd el nekem, kérlek, van az a szint, ami nem megfutamodás, hanem elkeseredés. Én félárva vagyok, otthonról nem fogok örökölni sokat, van egy öcsém, aki ráadásul félig én tartok el. Amikor elérsz arra a pontra, hogy nem mersz gyereket vállalni, mert 34 nm-re, éjszakázással, összezárva nem szabad, akkor elkeseredsz. A utóbbi hetekben sokat csak nézek magam elé, és várom a csodát :/
És mit kapok a betegeimtől? "Tudom, hogy az okosak mennek ki, maga biztos azért maradt itthon, mert kint nem kell"
Hát köszönöm. Általános, hogy azt hiszik az emberek, hogy a buta orvosok és szakdolgozók maradnak itthon (nővérek, szakasszisztensek, stb.) Pedig nem. És azt veszem észre, már nem is akarnak bízni bennünk. Ez megint a helyzet nemvárt "szövődménye".
Ja, és dec. 01-től nincs állásom, mert nem tudják megfizetni....
Előzmény: Gábor-79 (45) 0 VÁLASZ
Koba 2011. 09. 06. 17:43 | #47
Általánosságban beszéltem, de igazad van mert rosszul fogalmaztam, és elnézést kérek mert ismeretlenül nem szoktam senkit a munkáját bírálni.
Na kettő, hogy te, hogy tudod , hogy mi a kötelessége és a feladata egy orvosnak és mire esküdött fel.
Tudod ,ők tudják mire esküdtek fel, arra , hogy gyógyítanak és nem arra, hogy éhen kell dögölni.
Tudod ez a kqrva egészségügy még mindig azért működik mert tudják mire esküdtek fel!!!!!!
Erősen érintett vagyok, a párom és a testvérem is orvos 160 ezer nettóé és nem 30 évesek, és nem a paraszolvenciából élünk.Persze szerinted ez így helyes mert ebből meg lehet élni csak nem kell sokra vágyni.25 négyzetméter panelban aztán eléldegélsz ebből .
,Mondd te normális vagy ? Te tudod miről beszélsz?

Előzmény: Gábor-79 (41) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 17:40 | #46
Töltöttem drága, ha nem is ott, egy ugyanolyanban!
Feküdtem három napig a Károlyiban ugyanazon a véres-gennyes lepedőn műét után, mert a nővér azt mondta hogy nincs mire kicserélni. Szégyenszemre otthonról hozattam lepedőt.
Tudom hogy szar a helyzet. Ezért adtam inkább a nővérnek mint a dokinak.

Azt hiszem félreértettél. Maximális tiszteletem azoké a magyar doktoroké, és nővéreké akik ilyen körülmények között, ennyi fizetésért is vállalják hogy segítenek. Hogy azt teszik amire felesküdtek! Ahogy a rendőröknél is!


Amivel gondom van, azok az emberek akik lelépnek, mondván hogy ott több a pénz és az nekik jár...
Előzmény: encsisz (44) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 17:34 | #45
"Imádok itthon dolgozni, magyar embert gyógyítani"
Köszönöm, ez az amit nem nagyon lehetett hallani!
És köszönöm a többiek nevében hogy a gyógyítást a pénz elé rakod... :-)


Bocsánat amiért ezt a kettőt emeltem ki, ez az amiben tapasztalatom van.

Ugyanakkor a közalkalmazotti szférába is belelátok.
A nejem -aki köztisztviselő- 10(!) éve nem kapott fizetésemelést. Mégsem emelheti fel a szavát, és nem sztrájkolhat.
Nem teheti meg, nem engedik a törvények!
Nem válthat munkahelyet, mert a 20 év alatt kitanult szakma, és a rengeteg továbbképzés csak és kizárólag ott hasznosítható.
10 éves felelősségvállalással dolgozik vacak 107000(!) forintért! 20 év folyamatos képzés után.
Vajon ez jogos? Menjen ki ő is külföldre?
Mert ha ezt tenné mindenki a fejünkre omlana az állam.
Valakinek fizetni kell azt az adót amiből az utánpótlást kiképzik.
Ez olyan nehezen érthető? Egyszerűen nem engedheti meg magának az állam (és ugyebár a lakói sem) hogy a magyar állampolgárok, a Magyarországon szakképzettek ne vállaljanak felelősséget az országért.
Még akkor is ha az nem a legkönnyebb út.
Mert megfutamodni mindig könnyű...
Előzmény: encsisz (43) 0 VÁLASZ
encsisz 2011. 09. 06. 17:26 | #44
tölts el fél évet a munkahelyemen ! annyira szar (máshogy nem lehet hívni) a helyzet itthon, hogy ÉN állok ki a beteg elé, és mondom el neki, hogy nem lesz meg a vizsgálat, mert nincs rá orvos, csak 2 hónap múlva. Vegyen gyógyszert, hozza be, nincs nekünk, nem tudunk adni. Hozzon kötszert, mert nekünk nincs. Várjon még egy kicsit, mert 6 másik van előtte, és mivel kevesen vagyunk, ezer dolgunk van, és a sürgős az első, utána a többi. Minden kiadásról dokumentum, mert ugye pénzbe kerül minden, és dokumentumnak kell lennie. A sok dokumentum, sok idő....és amikor a beteg csak beszélgetni akar (ami jár neki!) akkor nem mindig tudok leülni, és segíteni neki ebben-abban, mert megyek a másik munkahelyemre éjszakára. Mert ebben a hónapban 94 ezer Ft-t utaltak nekem, és az nem elég, sajnos. A betegeim nagy része pedig nyugdíjas, hajléktalan, alkoholista vagy nagyon nagyon beteg. Hálapénzt tőlük nem fogadok el.
Na ezek után az em,ber elgondolkozik, hogy mennyivel jobb lenne nyugodt lélekkel, jobb anyagi helyzetben dolgozni, mert lehet, hogy felesküdtem a gyógyításra, de akkor is a saját életem az első.
Előzmény: Gábor-79 (42) 0 VÁLASZ
encsisz 2011. 09. 06. 17:17 | #43
6 évig tanultam, keményen, sokat, de ezt akartam. Most itthon maradok, az igen szar bérezésem mellett is, mert végül is van lehetőségem másodállásra is, nem számít, hogy 36 órát dolgozok, és a végén már fáradt vagyok.
Imádok itthon dolgozni, magyar embert gyógyítani, úgy gondolok a külföldre, mintha a fogamat húznák. DE a számlám a hó végén üres (a másodállással), előrehaladni nem tudok, az összegyűjtött pénzem mindig valami hirtelen jött kiadásra kell (pl, elromlott elektromos készülék...). Hozzátenném, hogy nem élek rosszul. Van mit ennem, van hol laknom, ha kilyukad a cipő a lábamon, veszek újat. De semmi jövőbeni lehetőségem nincs. Lakásunk kölcsönből lesz (és a részlet vajon miből?), gyereket majd a nagyszülők segítségével fogok nevelni.
ÉS ez nem csak az orvosokra vonatkozik, hanem a tanárokra, közalkalmazottakra stb... (megjegyzés: a szülészen és sebészen kívül még vagy 100 féle szak létezik, ne velük példálózzanak)
Hozzátenném hogy engem NEM az állam tanított, hanem idősebb orvosok, professzorok, más rezidens orvosok (akik ezért pénzt nem kaptak!!!), szóval az állam ne sírjon nekem !!! Biztosítsa a lehetőséget, SZÁLLJON BE A VERSENYBE a többi országgal. Épp most akarják a fenekünk alól megszűntetni a kórházunkat, és NEM találok a környéken betöltendő orvosi állást. Akkor most mi is van? Menjek el utcaseprőnek, mert ő is annyit keres mint én ??? (tényleg annyit)
és még lehetne sorolni.... Igenis menjen el, aki akar és tud, mert ha az állam nem segít a polgárain, akkor tőlem se várja el ugyanezt.
Ettől függetlenül maradok, mert még bízok.
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 17:14 | #42
Csakhogy ez nem így működik.
Nem a szüleid, vagy a te adódból tanítottak, hanem a közösből vették ki.

Persze ha valakinek annyit keresnek a szülei, akkor nincs szükség az állami támogatásra, zsebből ki tudják fizetni az oktatást, és nincs "röghöz kötés" sem...
Előzmény: gabesz666 (40) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 17:08 | #41
Az első problémám az gondolkodás nélkül lekontároztál, anélkül hogy bármit is tudnál rólam.
Amihez lenne is jogod, ha egyetlen egyszer is végeztem volna neked kontár munkát.
Azonban ilyen még nem fordult elő. Rendesen végzem a munkám, bármelyikről legyen is szó.
Kettő kivételével gyakorlom mindet, és képzem magam folyamatosan.
Tehát amiről nem tudsz semmit, arról ne ítélkezz...

Kettő:
Azért emeltem ki az orvosokat mert többnyire ők vannak ennek a központjában.
Ráadásul, igencsak sok szó esik pénzről, és roppant kevés a gyógyításról, amire ugyebár ők felesküdtek.
Tehát mikor egy frissen -az adófizetők pénzén- kiképzett orvos arról beszél hogy kimegy külföldre mert NEKI JÁR EZ A FIZETÉS, akkor elgondolkozom azon hogy vajon miért választotta ezt a szakmát?
A hivatás, a gyógyítás, vagy a pénz miatt, mert utóbbi esetben már a tanulmányok kezdetekor azt tervezte hogy lelép.
Becsapva azokat az embereket akiknek az adójából kitaníttatták.





Előzmény: Koba (39) 0 VÁLASZ
gabesz666 2011. 09. 06. 16:58 | #40
1. Nem hinném, hogy az egyetemi költségeim annyira rúgnának, hogy még a te adódat is elszívná, azért annyira rosszul nem keresnek az ősök, kvázi nem is minimálbér után adóznak
2. Nem tudom feltűnt-e, hogy most a diplomások és a velük kötendő szerződés a téma. Senki nem állította, hogy az egyetemre járók/egyetemet megjártak kiváltságosak és csak ők érdemlik meg a tisztességes bért
Előzmény: Gábor-79 (9) 0 VÁLASZ
Koba 2011. 09. 06. 16:35 | #39
Több dolgot kell tisztázni, mert a szöveg értéssel vannak problémák, ahogy látom.
Először is , nem örülök annak, hogy elmennek.
Kettő , azt hiszem azt írtam, hogy nem ezzel kellene itt marasztalni őket!!!
Három, én is ki tudom festeni lakást de ettől nem vagyok még festő, és nem vállalok el másnál munkát!
Mielőtt a főiskolát elvégeztem volna, szereztem nehézgépkezelő vizsgát, van vendéglátósi végzettségem is , de soha nem írnám bele az önéletrajzomba mert nem gyakoroltam eleget é s nem is éreztem a magaménak, tévutak voltak.Az országot járva, mindig azt tapasztaltam, hogy azok a jó szakemberek akik az életüket szentelik a szakmájuknak, hivatásuknak s hajlandók 50 évesen is tanulni főleg ha az illetőnek olyan a hivatása.
Négy, attól működnek más gazdaságok, pontosan nem ettől de ez is közrejátszik, hogy a suszter marad a kaptafánál.
Öt, nem csak kizárólag az orvosokról van , hanem más szakmákról is! (nem tudom, hány éves vagy és nem is érdekel, de ha éltél a régi rendszerben akkor tudnod kell, hogy ez egy rossz örökség. Mivel az orvosok akkor is társadalom peremén magukra hagyatva voltak bérezés szempontjából! De nem csak ők hanem a pincérek , a benzinkutasok stb...- mondván, hogy úgy is adnak nekik jattot!Ez a helyzet 1989 után sem változott meg. Bár én azt mondom, hogy mindegy én mennyi pénzt adok az orvosnak, ahhoz senkinek még az államnak sincs köze, ugyanis az az én megbecsülésem és nem másé!
Nem tartom etikusnak, ha valaki kér ezt nem is írtam.(Írd meg ezt hol láttad bele az írásomba).
A másik a te általad favorizált ezermesterektől lett ferde a falam, mert még a vízszintes és függőleges is problémát jelent.Persze ők ugye becsületesek, mert számla nélkül ennyi számlával meg a 3- szorosa.
KŰFŐDÖN meg azért szeretik a magyarokat mert szaré-hugyé dolgoznak, nem csak azért mert egy megcsinál mindent.
Erre itt azt osztrák határ mellett tudok neked elég példát mondani, mert kb 10-12 Euro-t fizetnek feketén.
3 embert összehangolni csak nálunk nehéz, mert általában a holnap reggel hétre itt vagyunk 2 nap múlva történik meg.
De mondok neked egy mai példát, ha lehet hazai terméket vásárolok , kerülöm a multikat. Tüzépről kellett nekem faanyag, elmentem egy csóri családi vállalkozáshoz, ahol az egész család ebből él.3 hete azt mondták, hogy jövő hét hétfőn visszük, ma még nincs itt az anyag már kétszer hívtam őket és mindig tologatják az időpontot, és én még mindig türelmes vagyok mert tudom, hogy gondjaik vannak, hogy beteg a gyerek, de azért mindennek van határa. Azt meg kifejezetten kérem, hogy mit nem tudok , hogy mibe szóltam bele, ezt magyarázd meg!!!!!!!!

Előzmény: Gábor-79 (37) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 14:35 | #38
"Azt sem hiszem el , hogy valaki nemhogy 7 de ha 3 szakmája van és abban ő vérprofi.
Szokták azt mondani -"aki mindenhez ért az nem ért semmihez, őket hívjuk kontárnak" :-)"

Felénk azt hívják kontárnak aki nem tudja mibe beszél bele.
És miután fogalmad sincs a hét szakmám mibenlétéről.... :-D
Előzmény: Koba (26) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 14:32 | #37
Tudod eljön majd az idő amikor szükséged lesz orvosra, de csak egy balkánit, vagy nigériait kapsz, mert a jól képzetteket elviszik külföldre. Akkor szívesen meghallgatom a véleményed az adófizetők pénzén kitaníttatott munkaerő elvándorlásának témakörében. :-D


Egyébként az én "sintérem" egy bazinagy Peugeot-val jár.

Illetőleg ha már az orvosok alul bérezéséről beszélgetünk, vegyük már bele azt is hogy miért kell egy szülészorvosnak 150 ezret kifizetni, mikor előre bejelenti hogy a szülés időpontjában ő síelni (!) megy!
Vagy miért kell egy 24.ére kírt szülést egy nappal előbb elindítani, csupán annyi indokkal, hogy másnap szabadnapos a doki!

Szép dolog az egyetemi végzettség, de valaki nem azért lesz "kontár", mert sok mindenhez ért, hanem azért mert ahhoz az egyhez sem!

Jó ha tudod, külföldön pont azért szeretik a magyar vállalkozókat, mert itt egy ember megcsinálja a falazást, a vakolást, a festést, és a tetőt, míg náluk ehhez 3 szakembert kell összehangolni.


Előzmény: Koba (35) +1 VÁLASZ
Nogee 2011. 09. 06. 13:34 | #36
Jár a pont. :)
Előzmény: Koba (35) 0 VÁLASZ
Koba 2011. 09. 06. 13:33 | #35
Hát azt gondolom, hogy ha én 26 évesen végzek orvosként és van még 5 év arra, hogy szakképesítést kel szerezzek és ez államnak 80-100 vagy 150 ezer Ft rezidensi bért ér, akkor van min felháborodni, úgy, hogy még ha végzek akkor sem tudnak tisztességes bért és állást ajánlani.
S ha ezek az emberek mennek akkor jól teszik. Nem hiszem, hogy ezzel kellene itthon tartani őket, mert amíg egy büdös színesfémkereskedő 2 általánossal Q7-el jár és van egy orvos is az országban aki suzukival , akkor itt valami nincs nagyon rendben. persze nem ez a mérce de gondolom tudod miről beszélek !
Előzmény: kissfreezer (30) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 09. 06. 13:23 | #34
nem, mert a végén még visszajönnek :DDD
Előzmény: bungle (33) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2011. 09. 06. 13:21 | #33
Hát a c-ktől, akik kimennek Kanadába vagy máshova, nem kéne visszakérni a segílyt? :D
Előzmény: Purple (32) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 09. 06. 13:20 | #32
nem a szerződés a lényeg, hanem egyáltalán a gondolat mögötte, még ha csak egy év is lenne... meg volt már itt izén is olyan kommentelő, akinek szent meggyőződése volt, hogy aki itthon tanult az itthon is haljon meg...
Előzmény: kissfreezer (30) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2011. 09. 06. 13:17 | #31
De most tényleg, nem? Azt miért nem követelik vissza az emberektől? Ovi előtt szerződés, ha esetleg nem itt fog adózni felnőtt korában, fizessen! ;D
Előzmény: Purple (29) 0 VÁLASZ
kissfreezer 2011. 09. 06. 13:16 | #30
Kerüljük el a félreértéseket! Ha aláírja valaki a szerződést, azzal csak 3-5 évig kell itthon dolgozzon. Ez az idő bőven elég arra is, h praktizáljon a frissen végzet diák. Aztán, ha úgy gondolja, elmehet :)
EZEN NINCS MIT FELHÁBORODNI !!!
Purple
Purple 2011. 09. 06. 13:15 | #29
ha ha...
Előzmény: bungle (28) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2011. 09. 06. 13:11 | #28
Tőled még az ovira és ált. iskolára költött pénzt is visszakövetelném. ;)))
Előzmény: Purple (27) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 09. 06. 13:08 | #27
pfff na elmennek ezek a.......

most essek hasra ha az oktatás "ingyenes" ha minden mással meg jól lerángatják az embert? meg szerintem visszaadnának a fiatalok, ha HAGYNÁ a mélyen tisztelt állam....

én iszonyú magasról szarok arra, hogy ingyen tanultam, jövőre költözök ki :D nem fog a céljaim közt elsőként szerepelni az, hogy szarul éljek csak azért, hogy ezeknek még jobb legyen... nem vagyunk abban a helyzetben, hogy emiatt nagymagyarkodjak. majd ha olyanok lesznek itt a viszonyok, akkor majd megéri itt maradni meg büszkélkedni... és akkor is mi a fasz közük van ahhoz, ha valaki világot akar látni?
Koba 2011. 09. 06. 13:07 | #26
Hát ez nem igazán így van, ha én sebész vagy asztalos vagy akármilyen szakmában vagy hivatásban érzem jól magam , akkor bocsi de nem akarom magam hegesztővé képezni mert az jól fizet és olyan valamit csinálni amit nem szeretek.
A megoldás a következő , várost, megyét, országot váltok azért , amit szeretek csinálni! Nekem azok , ahogy sok más embernek is a szempontjaim, hogy ha valamit jól csinálok akkor mind anyagilag mind pedig erkölcsileg becsüljenek meg.
NA ebből van kevés munkahely nálunk.

Amúgy meg, azt gondolom, hogy megnézném azt a hét szakmát, mert tudod aki sebész akar lenni az majd kb 50 évesen éri el azt a szakmai csúcsot ahol szívesen fekszenek az ő szikéje alá és itt még nem ért véget a tanulása. Tehát akkor ő legyen asztalos vagy a tököm tudja mi mert nem fizetik meg itthon sebészként ?

Azt sem hiszem el , hogy valaki nemhogy 7 de ha 3 szakmája van és abban ő vérprofi.
Szokták azt mondani -"aki mindenhez ért az nem ért semmihez, őket hívjuk kontárnak" :-)
Előzmény: Gábor-79 (21) 0 VÁLASZ
BusKeyCome 2011. 09. 06. 13:06 | #25
A magyarországi mérnökdiplomákat már azzal kinyírták, hogy nincsenek akkreditálva a Washington Accord által, így külföldön - kis túlzással - kalap szart sem érnek. Pl. kaphatsz munkát, ha szerencséd van, de a letelepedésnél nem veszik figyelembe, hogy diplomás vagy, ergo az EOI-ban kapásból 50-60 pont mínusszal indulsz, amit viszont már képtelenség behozni.
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 12:15 | #24
Látod ha sok pénzem lenne akkor mennék külföldre! De tuti hogy nem dolgozni! :-D

+1 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 12:13 | #23
Hát erre ne vegyél mérget! :-D
Bár úgy lenne! :-D

Előzmény: Snipp (22) 0 VÁLASZ
Snipp 2011. 09. 06. 12:11 | #22
Ebből nekem az derül ki inkább, hogy ba**ott sok pénzed van:D:D bocsi, nem tudtam kihagyni
Előzmény: Gábor-79 (21) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 12:10 | #21
Nekem 7 szakmám van. Ebből hatot zsebből fizettem, az egyik viszont államilag támogatott.
És igen, szerződést írattak velem alá, miszerint x évig a szakmában maradok. És maradtam, sőt utána is amíg jól megfizették. Eszembe sem jutott hogy külföldre menjek vele.
Alkalmazkodtam a helyi viszonyokhoz, azt csinálom amire éppen kereslet van.
Folyamatosan képzem magam, és új szakmákat tanulok.

Váltani sosem késő.
Pláne ha az ember nem szereti amit csinál.
Előzmény: Ys (13) 0 VÁLASZ
Nogee 2011. 09. 06. 12:07 | #20
:)

Ugyanabban a cipőben járunk. :)

Én 12 éve dolgozom informatikában, és úgy megyek most utána diplomailag.

Én egyébként minden fiatalt nyelvtanításra buzdítok, és arra, hogy ha teheti, próbálja ki magát külföldön.
Lássa meg a különbséget!
Vagyunk itt páran, akik tudjuk, hogy 86-ban mennyire mesés volt látni a nyugati társadalmat.
Basszameg, 2011 van, és még mindig mesés!! Olyan kimenni bécsbe, mint ha a meseországba csöppentél volna!
Pl. Demel cukrászda (ha valaki ismeri), de hadd nem soroljam.
Kezdem azt hinni, hogy azóta Kanadában a kerítés is kolbászból van... :D (Pardon, lazacból).


Előzmény: Ys (13) +1 VÁLASZ
Snipp 2011. 09. 06. 12:04 | #19
Persze, hogy jók, az általam leírt körülmények között is hibátlanul műtenek. Mondjuk én sosem feküdnék olyan orvos keze alá akit személyesen nem ismerek.
Előzmény: Gábor-79 (16) 0 VÁLASZ
karpatika 2011. 09. 06. 12:03 | #18
Ezt semmiképpen nem fogják letolni az emberek torkán. Főlegnem az enyémen!!!
Snipp 2011. 09. 06. 12:02 | #17
Az is a cél! Még nem tűnt fel? És akkor végre megalaulhat Orbánország, Új nevünk: KMKK! A Kínai-Magyar Kommunista Királyság:D
http://hvg.hu/itthon/20110906_szell_kalman_peking_ter_foto
Előzmény: Nogee (15) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 12:01 | #16
Az a tapasztalatom hogy a magyar dokik viszonylag jók. Ezért keresik őket olyan szívesen külföldön.
Amiben viszont biztos vagyok hogy a Balkánról jött orvosok nem azt a követelményt teljesítik amit mi itt megszoktunk...
Engem kétszer műtöttek félre, érdekes mód mindkettő külföldi volt.
Nem védem a magyar dokikat, nagy részük House-komplexusos, de az biztos hogy jobbak mint egy nigériai sebész.

Vagy ha még nem is, legalább különbséget tudnak tenni egy "vörösesbarna 3 milliméteres daganat", és egy "7 milliméteres fehér hegszövet" (sebhely) között...
Előzmény: Snipp (12) 0 VÁLASZ
Nogee 2011. 09. 06. 11:59 | #15
Jól írsz.

Kiegészíteném:

NEM tilos olyan rendelkezéseket hozni, amitől a fiatal JÓKEDVBŐL itthon marad.

Attól meg, hogy a kormány egyfolytában a széllel szemben pisál, egyszer az lesz a sorsunk, hogy kibasznak az únióból... :)
Előzmény: Ys (11) -1 VÁLASZ
Snipp 2011. 09. 06. 11:58 | #14
És még azt hozzátenném, hogy Európában összesen 10 olyan orvos van, aki hivatalos amerikai rendszerű sürgősségi ellátás oktatására alkalmas! Hivatalosan 10 egész Unión belül, ebből 8 (nyolc!!) magyar. Az egyiket ismerem azért tudom. Itthon, Debrecenben 3 évig alkalmazták sürgősségin, ezalatt folyamatosan keresték külföldi fejvadász végek. De ő nem vállala, maradt itthon 110ezer forintért!!! De tavaly megunta, így az utolsó is elment Angliába, nem mondom menniyért, mert kigúvvad a szemed. A nyolc magyarból egy sem hazánkban dolgozik.
Ys 2011. 09. 06. 11:54 | #13
Én 18 évesen megfelelő körültekintés és belegondolás nélkül választottam pályát. Éretlenül alaposan megvezettem magamat. Jó lett volna egy stabil, hasznos példa előttem, vagy minta, ami alapján ügyesebben választok, de nem volt ilyen.
Senki nem ült le velem, hé, kis csaj, töröld ki a csipát, ne azt nézd, miből volt jó jegyed, mi volt a kedvenc tárgyad, vagy mit duruzsolnak a nagyokosok (diploma!diploma minden áron sose tudhatod, mire lesz jó!!!), vagy ami aktuálisan szimpi mert annak vajmi köze van a valódi pályaválasztáshoz. Gondolj bele, de nagyon, amit most választasz, meghatározza későbbi életed irányát, alaposan leszűkíti a lehetőségeket, elhelyezkedési esélyeidet, pályádat! Ha nem tetszik, megunod, meggondolod magad, még sem ez kéne menet közben, már csak zsebből lehet változtatni, kínkeservvel! :P Ha meg befejezted, dolgozz is abban, ha kell, fogcsikorgatva! Ezt választottad, nyerd is meg magadnak.

Természetesen menet közben fordult az érdeklődésem, de amint vetettem ágyamat, úgy aludtam álmomat. Elrettentő példának jó. Tök hülyén néznek rám, ha nem a legmagasabb végzettségemnek megfelelő pozíciókat keresek, hanem a tanfolyamival, a pályamódosítás hallatán is marad az értetlenség.
Előzmény: Nogee (8) 0 VÁLASZ
Snipp 2011. 09. 06. 11:51 | #12
OKÉ! Igazad van, én is találkoztam már sürgősségin Do Nhyau Gnoc (vagy valami ilyen nevű (:D) orvossal aki olyan kínai volt, hogy csoda, hogy lát. A kérdés az, hogy jobb e ez, vagy az a jobb ha a magyar ember műt, akivel a műtéted előtt közölte a felesége, hogy otthagyja mert csak 100-ezret keres, és sosincs otthon mert folyton ügyel, és a műtéted előtt felhajt egy felest, hogy ne legyen annyira ideges miatta (belső helyről mondom, hogy vetett szokás a pálinklázás műtét előtt, hogy ne remegjen a kés) És amíg a félbevágott daganatodat pepecseli azon jár az agya, hogy a suzuki ott lesz a még a kórház parkolójában amikor kimegy, vagy már az bank lefoglalta. Hát nemtudom melyik a jobb orvos.
Előzmény: Gábor-79 (9) -1 VÁLASZ
Ys 2011. 09. 06. 11:46 | #11
Magam is jártam egyetemre, a régi rendszerbe (sehol még a BsC, MsC) és nem egy olyan évfolyamtársam volt, aki lébecolt, mondván x félévet úgy is az állam áll, kit érdekel, ha kitolódik az az öt év többre... Erről is meglehet mindenkinek a maga véleménye.
Aztán arról is, külföldre menő ismerőseim felelete a következő volt arra, mért nem maradnak itthon: "Ha majd lesz Magyarországon megfelelő munka, visszajövünk, addig ott boldogulunk, ahol tudunk."
Nem egy volt évfolyamtársam időhúzásnak elment PhD-zni... Félnek, ha kikerülnek, jön a munkanélküliség, próbálnak kapcsolatot építeni a szakmában.

Mellesleg az Európai Unióban van négy szabadságelv:
1. Szabad áruáramlás.
2. Szabad tőkeáramlás.
3. Szabad szolgáltatásáramlás.
4. Személyek szabad mozgása.

Felhívnám a negyedikre a figyelmet. Abban a szabad munkavállalás is beletartozik. Ott, ahol tetszik. Én Magyarországon élek, mert jól érzem itt magam. Rendes állásom nincs, de egyelőre a közmunka is megteszi. Ellenben meg tudom érteni, akinek elege lesz, és külföldön helyezkedik el. Akiket én ismerek nem úri jó kedvéből döntött így. Töredékük dolgozik abban külföldön, amit itt végzett, diplomás is takarít, mosogat, almát válogat, de olyan pénzért, amiért mást idehaza ugyan abban a szakmában elönt a sárga irigység.
Talán nem tetszik odafenn, másutt találják ezek az emberek meg a boldogulásukat, máshova megy az adó (ha legálisan dolgoznak), máshol költik el a fizetésüket? Megtehetik. Akkor is, ha idehaza fogat csikorgatnak, hőbörögnek miatta, hogy merészelik, nem ezzel tartoznak az anyaországnak. Benne volt a pakliban, ha jön az EU, lesznek, akik szedik a sátorfát.
Csorbítani szeretnék visszafizetési szankciókkal a négy szabadságelv egyikét? Hajrá.
Snipp 2011. 09. 06. 11:44 | #10
Persze, hogy elvárható, ahogyan tavaly elvárták a 18 évesektől azt is, hogy a nyári munka alatt megspórolt (és bizonyos %ban akkor még kötelezően magámnypba utalt) nyugdíjukat odaajándékozzák az államnak, vagy hogy inkább bukják a 70év múlva bekövetkező állami nyugdíjukat. Bölcs döntések. Komolyan vicc ez az állam. :D
Előzmény: Nogee (8) 0 VÁLASZ
Gábor-79
Gábor-79 2011. 09. 06. 11:43 | #9
Nem, nem csak a szüleid adójából fizetik. Az enyémből is.
És igen, én elvárnám hogy a jól képzett magyar orvosok ne menjenek külföldre, míg én kénytelen vagyok egy nigériai (nem vicc!!) doki kése alá feküdni.
(Igen, megtörtént, el is szúrta a műtétet, mert "nem tudta megfelelően értelmezni" a magyar bőrgyógyász diagnózisát.
Mi olt az ára? Két hónap rettegés, hogy a félbevágott daganat jó, vagy rosszindulatú.
Feljelenthetném? Bizonyára, csak közben továbbment ő is...)

És a másik:
Nem tudom feltűnt-e, de nem túl sok ember kap "tisztességes" bért.
Ők talán nem érdemelnék meg?
Csak azok a kiváltságosak akik egyetemre jártak?
Előzmény: gabesz666 (1) 0 VÁLASZ
Nogee 2011. 09. 06. 11:25 | #8
Köszike!

Jut is eszembe, vajon egy 18 éves állampolgártól elvárható-e, hogy tudja, hogy mit akar csainálni az életben?
Mert ha mondjuk kitanulja az egyetemen az orvos szakmát, és utána pl. elmegy permetezőszerrel házalni, akkor mi van? Akkor is felháborodik a Hoffman Rózsa? :D
Előzmény: thisisreal (6) 0 VÁLASZ
Snipp 2011. 09. 06. 11:24 | #7
Ja arról nem is beszélve, hogy 5 évet fizet az állam, ha netalántán megbuksz, ha te szeretnél utána valami mesterképzést, phd-t, doktorit vagy akármit ami már a hatodik évbe (11. félév) csúszik akkor jön a 300-600ezer Ft-ról mert az már költségterítéses, hopp, és azt miből? Ja akkor nem is kell nekem az a plusz képzés, legyen nyugodtan aluliskolázva az ország, akkor Ov jobban el tudja velünk hitetni a hülyeségeit... De ha utána számolunk akkor egy egyetem elvégzése 2.500.000-6.000.000Ft között van az államnak, ha ezt 100%ban is vissza kell fizetni, akkor ezt egy külföldi fizetéssel 3-4-év alatt be lehet törleszteni, úgy hogy, közben ugyanúgy élünk mint magyarországon élnénk ->100-eft-nk marad a suzuki törlesztőre, meg a lakbérre, ja és még együnk is, de ha letelik a 3 év, és visszafizettük az államnak a tanítási költségeinket, akkor már magunknak dolgozunk, megvan a gyakorlatunk, és külföldön is vagyunk évek óta. Ja akkor már minek menjek haza? Ha már az állam így kibabrált velem, megházasodok itt kinnt és adózok ide... 1szó mind100 sokkal egyszerűbb lenne ha inkább munkahelyteremtéssel és magabann fizetéssel tartanák itt a diplomásokat...jaaaaa, hogy azt meg nem lehet mert nálunk a munkáltató 100ezer forint után 120at fizet munkabérre az államnak, hát igen, akkor Ov kevesebbet tud hazavinni... ésm akkor megint ott vagyunk az elején
Előzmény: tikshow (3) 0 VÁLASZ
thisisreal 2011. 09. 06. 11:19 | #6
Minden elismerésem, hogy 31 évesen egyetemre jelentkeztél! De tényleg!
Előzmény: Nogee (5) 0 VÁLASZ
Nogee 2011. 09. 06. 11:17 | #5
Mindannyiotokkal egyetértek!
Bár hozzátenném, hogy ezzel keveset foglalkoznak a médiában, pedig ez szerintem egy rendkívüli súlyosságú probléma!
És nem szankciókat meg szerződéséket kell csinálni, hanem egy élhető országot, ahonnan nem akar lelépni az ember!!
Én is most kezdtem el egy egyetemet (31 évesen) és bevallom, van olyan hátsó szándékom, hogy lelépek a picsába.
Annak ellenére, hogy szeretem az országot, és tiszta szívből magyarnak tartom magam.)

Álljon ki a Hoffman Rózsa, és mondja meg, hogy miért is ne menjek?

dude 2011. 09. 06. 11:16 | #4
A klimax csúnya dolgokra képes...
tikshow 2011. 09. 06. 11:13 | #3
jól van akkor számoljunk! teszem azt 3 évig tanulok egy egy fősulin, de legyen inkább akkor 4, mert úgyis biztos sokan csúsznak, számoljunk mondjuk egy félévre 250.000 forintos tandíjat amit állam áll, ez így 2 millió forint az én felsőoktatási taníttatásaimra, rendben, elkezdek dolgozni(tételezzük fel, hogy kapok valami munkát ami nem minimálbérért van) ennek a bevételnek durván a 60%-a visszamegy az államnak ilyen-olyan dolgok miatt, ha megérem a 65-70 éves kort akkor pedig talán kapok nyugdíjat, de elég nagy eséllyel nem, mivel valószínűleg a nyugdíjkorhatárt szépen ki fogják tolni 80 éves korig vagy simán olyan keveset kapnék, a 80at se érném meg(ugye a gyógyszerárak is emelkednek stb-stb), szóval tessék szépen elkussolni és nem újabb bőrt lehúzni az emberekről! köszi!
Snipp 2011. 09. 06. 11:11 | #2
Hát azt kell mondanom, hogy azért tanuljak 5-6 éven át, hogy aztán itthon 100ezret keressek, amiért külföldön 8-900 ezret is kapnék?
A magyar egyetemek is megérik a pénzüket. Az állami támogatás miatt felvesznek egy szakra kb 50 emberrel többet, tegyük fel a számítás kedvéért 100-at egy évben. A gyakorlaton általában mindíg kevesebb hely van (pl fogászaton 15 szék, belgyógyászat,dietetikán tankonyhány 20 főzőhely, 10 műtőasztal stb) és ezeket a számokat be kell tartanuik. Tehát 100 emberből durván 75 úgy van felvéve, hogy az iskola tudja, hogy soha nem fogják elvégezni az iskolát - akkor sem ha mindenből kintűnők. Tavaly történt, a Semmelweis Egyetemet ("állítólag" híres magyar orvostudományi egyetem...) egyik szakon (nem nevezném meg, csak privátban mert ezt bárki olvashatja) de a biokémia vizsga közben az első 17vizsgázó után MINDENKI megbukott... miért is? 20 gyakorlati hely van a tankonyhán a következő évfolyamon, és ugye vannak azok a vizsgázók akik a tavalyi "szűrés" után nem tántorodtak el, és most átmentek. Idei évben ugyanezen tárgy vizsgájából egy (1!) vizsgaidőpontot tettek fel a vizsgaidőszak végére. Amikor elmentek vizsgázni, már a más évfolyamból rég betelt a 20 hely, így esélyük sem volt. Nem feltűnő, hogy 100%os a bukási arány egy vizsgán? Volt olyan lány (ott voltam, láttam az asztal másik oldaláról) aki jelesre tudta az anyagot, és ez biokémiánál nem kis szó, és megfogta a tanár a kezét, és azt mondta: ne haragudjon, de meg KELL buktatnom, lehet, hogy ezzel tönkreteszem az életét, de nekem is be kell tartanom a szabályokat. Tudni kell, hogy a lánynak, mivel már tavaly meghúzták ebből egyszer, megszűnt a jogviszonya az iskolával. Csak újrafelvételizés útján folytathatja. (magyarul kiba**ták) Írt egy levelet a dékánnak (30ezres fellebbezési költséggel) amit még válaszra sem méltattak.

Hát itt tartunk, hogy a magyar állam nem fizet eleget az iskolának, de amit fizet arra maximálisan igényt tart. Megértem, hogy amire költ, abból "hasznot" szeretne, de ez így akkor sem korrekt. Ebből csak az lesz, hogy senki sem fogja választani a magyar egyetemeket, mert miért is, hisz orvosként nem lehet megélni (feltéve ha nincs pénzed magánrendelőre) sok alkoholista kolléga lesz, aki majd mégjobban lehúzza, az amúgy is szint alatt lévő egészségügyet.
gabesz666 2011. 09. 06. 11:08 | #1
És az állam miből támogatja a képzést? Nem az adókból, amit anyám meg apám fizet be? Minden év első 4-5 hónapjában csak azért dolgozunk, hogy az adónkat befizessük, a két szülőm (több, mint 20 éve dolgoznak) meg én (3 éve dolgozom) tán csak befizettünk annyit, hogy jusson egy képzésnyire való. A másik meg, hogy mindez talán még elfogadható is lenne, ha a szerződésben az is benne foglaltatna, hogy ha végzek az egyetemmel, akkor lesz munkám tisztességes bérért. Sajnos azonban ezt semmi nem garantálja! Azt meg már meg sem említem, hogy a tandíjért cserébe mit kapok az egyetemen... (5 év szopást, a munkába lépés alkalmával meg felejthetem el, amit ott tanultam)