Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Grandao 2011. 06. 30. 20:24 | #27
Egy gondolat csak....

Gondoljatok bele, minél olcsóbb a hús, hús termék annál inkább nincs benne hús. Inkább csak valami húspótló.
Hiszen ahhoz hogy olyan alacsony áron tudják eladni a multik, a termelőtől még olcsóbban kell megvenni, és ahhoz hogy a termelő olcsón adhassa a termelés költségét kell csökkentenie. Ez pedig pontosan a minőségrontással jár.
" nem kell oda hús elég csak ha annak látszik" :)
Grandao 2011. 06. 30. 20:20 | #26
Bocsi, de nem sértésként. Csak pár "tényedet" ki javítanám. A teljesség igénye nélkül.
Remélem csak poénnak írtad azt hogy többnyire Magyarországon szerezik be a húst.
Hisz pont ezért volt jó pár botrány, hogy a sok silány terméket hozzák be messziről a hipermarketek
nem pedig a magyar veszik.
A címkével kapcsolatban csak annak higy amiről tényleg tudod, hogy magyar cég.
"Sajnos" ezek a kis görény hipermarketek simán átcímkézik....
A piacon persze vannak olyanok akik viszont eladók...., de sztem az a 90 % túl sok. Bár, ha tévedek akkor egy ilyen szakcikket linkelj már be nekem, mert utána olvasnék... :)

Peace
Előzmény: ivivan (23) 0 VÁLASZ
eMTé 2011. 06. 30. 11:24 | #25
TESCO-ban én sem vennék húst, halat. METRO már más kérdés, szerintem nincs ilyen tekintetben jobb náluk. HACCP példás. Szemtanúja voltam múltkor, hogy mikor az egyik hűtőben emelkedni kezdett a hőmérséklet, még mielőtt probléma lett volna belőle átpakolták villámgyorsan .... szó szerint mint a villám. Csak azt láttuk, hogy hirtelen minden dolgozó ott nyüzsög, egy teljes nagy 10 méteres fagyasztópultot kb 2 perc alatt kiürítettek, és már vitték is a kamrába. És abban is biztos vagyok, hogy ha megszakadt volna a hűtési lánc, akkor nem adták volna el az árut, hanem kuka.
Piacon nem vennék húst az tuti.
B.D. Zett 2011. 06. 30. 00:49 | #24
"Ellenben megjegyezném, hogy történetesen a hús az, amit a hiperek is többnyire Magyarországon szereznek be. Oldasd el a cimkét, ha biztos akarsz lenni benne - a piacon erre sincs lehetőséged, mivel se cimke, se lehetőség a származás ellenőrzésére."
Amíg mondod, nincs is ezzel baj....csak ha el is hiszed....

Előzmény: ivivan (23) +1 VÁLASZ
ivivan 2011. 06. 29. 22:50 | #23
Nem megy el az étvágyam. Inkább vásárolok húst a multiban, ahol ugyan van egér, patkány, madár stb, mint a piacról, ahol van egér, patkány, madár, stb, viszont nincs folyamatos hűtőlánc. A gyárban hermetikusan lezárt húsnak lényegesen kevesebbet árt az egér, mint a piacon szabadon lévő húsnak. A legyekről már nem is beszélve... Szóval húst az életben soha nem vennék piacról, mert megbízhatatlan. (amúgy Tescoból sem, mert a kicsi forgalom miatt sokáig lehet kint a hűtőpultban - húst csak a Metróban veszek, mert a nagy forgalom miatt a frissesség jobban garantált)
Ellenben megjegyezném, hogy történetesen a hús az, amit a hiperek is többnyire Magyarországon szereznek be. Oldasd el a cimkét, ha biztos akarsz lenni benne - a piacon erre sincs lehetőséged, mivel se cimke, se lehetőség a származás ellenőrzésére.

Lehet, hogy újat mondok, de a piacon árulók 90%-a viszont eladó és a nagybanin és a hipermarketekben szerzi be a termékeket. A kis sarki bolt is többnyire a hipermarketet választja forrásul, így hacsak nem közvetlenül a gyártótól vásárolsz - amire nem sokszor van lehetőséged - akkor szinte biztos, hogy a vásárolt termék megjárta egy hipermarket polcát. És ezt figyelembe véve szeretnék én lenni az, aki azt a terméket a polcról leveszi, nincs szükségem áruszállítóra, aki ezt elhozza hozzám.

Egyébként elég ritkán vásárolok pékárút Tescoban, mivel kenyérsütőgép boldog tulajdonosaként erre nemigen van szükségem.
Előzmény: gumikigyo (16) -1 VÁLASZ
lvd 2011. 06. 29. 21:04 | #22
ez a tuti
Előzmény: bungle (8) 0 VÁLASZ
pdstudio 2011. 06. 29. 20:59 | #21
Túl hosszú a videó, szóval inkább megnéztem egy olyat amiben egy kiscica 10 mp-ig ugrándozik.
+2 VÁLASZ
Grandao 2011. 06. 29. 20:55 | #20
vagy ez is kicsit homályos volt.. .:D

Előzmény: Grandao (19) 0 VÁLASZ
Grandao 2011. 06. 29. 20:55 | #19
Jaaj elnézést ha kicsit nem voltam érthető. Csak azt akartam szemléltetni, hogy a termelők mennyire tudják költségeiket érvényesíteni az ártárgyalásokon. Ez a fajta kezdeményezés ami a posztban is van,
pontosan azokat a plusz forintokat próbálja meg kikerülni amit a kereskedők rátesznek a termékekre.
Nagyon dicséretes, hogy a termékpálya alsó szintjét próbálják meg ezáltal támogatni..

Előzmény: termi-nator (18) 0 VÁLASZ
termi-nator 2011. 06. 29. 20:17 | #18
"Sajnos a mai magyar agrár termékpályák annyira függenek a multik a kereskedőktől, hogy félelmetes.
Termelőktől megveszik pl. a csirke combot 460 Ft ért a tesco eladja 500 ért."

Nem igazán értem mit szerettél volna mondani.
Grandao 2011. 06. 29. 20:06 | #17
Maga a kezdeményezés jó, csak hosszú távon nem életképes. Ha nem lesz belőle min profit ami legalább az önköltséget kitermelje, akkor hamar gondba lesznek. Vagy keresnek egy nagyon gazdag embert aki fizeti nekik a szállítást, az állandó költségeket, változó költségeket.
Én személy szerint csak magyar terméket vásárolók, ha tudok.
Mert tudom, hogy az hova megy, magyar kézbe nem pedig ki külföldre.
Sajnos a mai magyar agrár termékpályák annyira függenek a multik a kereskedőktől, hogy félelmetes.
Termelőktől megveszik pl. a csirke combot 460 Ft ért a tesco eladja 500 ért.
.....

gumikigyo 2011. 06. 29. 19:49 | #16
ivivan gratulálok a választásodhoz szeretnék neked idézni egy könyvből amelyet itt tölthetsz le: http://bennfentes.wordpress.com/2008/07/09/tesco-titkok/ ,remélem ha elolvasod elmegy az étvágyad a közeli multidtól.Jó olvasást.

Jött is egy HACCP koordinátor, hogy felmérje a helyzetet. Ez a figura szociálisan felettébb érzékeny lehetett, vagy pontosan tudta, hogy hol a rés a pajzson, mert rögvest kijelentette, hogy neki nem kell áruház-igazgató, vagy osztályvezető, adjanak mellé egy rendes, becsületes kétkezi munkást, azzal majd ő szót fog érteni, ő majd körbevezeti az áruházon. Az igazgató arcából a nagylábujjába távozott a vér, de kénytelen-kelletlen beleegyezett. Nos, ki legyen a szerencsés, tekintett körbe a koordinátor? Fullpara, légyzümmögés, ilyesmik. Legyen mondjuk egy PÉK! Ennél durvábbat nem is válaszhatott volna az ellenőr. Ha azt mondja, hogy Paff, a bűvös sárkány kísérje őt körbe, akkor sem nyúlhatott volna jobban mellé. Jön a kiválasztott pék vigyorogva, a haverok taszigálják előre. A vezetőség tagjainak az arca olyan volt, mintha maga Kisfaludy Stróbl Alajos faragott volna vigyort rájuk carrarai márványból. A pék lejattolt a higiénia úristenével, majd megindult a menet lassú léptekben. A pék magyarázott, hogy mi micsoda, amíg be nem értek a pékségbe, nagyjából az hangzott el, hogy ez itt a folyosó, ez meg a polc. Hazai terepen már a srác is kezdett feloldódni. Egyre lazább lett, amitől a főnökök egyre jobban beparáztak. Bent viszont elszabadult a pokol. Az bizonyára egyikőjük számára sem jelent különösebb meglepetést, hogy a Tesco állatvilága meglehetősen gazdag, főleg ami a népes egércsaládokat és nagyobb madár kolóniákat jelenti. Nos, az egerekből az egyik nagyobb példány úgy döntött, hogy tartózkodási helyet változtat és a kenyeres polcok mögül átrohant a kemencék felé, keresztezve ezzel a menet útját. Őszinte érzelmekkel a hangjában sikkantott fel az ellenőr, és vonta kérdőre a péket, hogy ez mi a franc volt. - Ez? Ez kérem, egér! - így a pék, akinek nem volt szokatlan a látvány. - Egér. És mondja, nem próbálnak védekezni? Nincsenek itt egérfogók? - Ugyan már! Okos állat az, nem megy abba bele. - Akkor hogyan tartják távol a rágcsálókat a pékségtől? - Hát kérem, volt egy macskánk. Úgy hívták, hogy Teszkó, de ki kellett rúgni, mert folyton összehugyozta a lisztet.
Ez most pont úgy hangzik, mint egy vicc pedig higgyék el, korántsem az. Ja! A történet csattanója, hogy a Tesco természetesen rendelkezik HACCP minősítéssel. Csak ezek után úgy vásároljanak kenyeret, hogy elképzelhető, hogy egy vajszívű pék újra befogadta Teszkót.
Előzmény: ivivan (13) 0 VÁLASZ
termi-nator 2011. 06. 29. 18:03 | #15
Zöldséget, gyümölcsöt, húst, mézet nem veszek multinál. A többi rendben, valóban olcsóbb. Az előbb felsorolt termékeknél pedig az őstermelőt, a helyi piacot, vagy a falusi egyedi beszerzést részesítem előnyben, mert a minőség tapasztalatom szerint jobb.
Az más kérdés, hogy zöldséget és gyümölcsöt nem rendelnék interneten, az szeretem látni, mielőtt kosárba teszem.
termi-nator 2011. 06. 29. 17:56 | #14
A komment, amire reagáltam azt sugallta, hogy a multik nélkül sok tízezer munkanélkülivel lenne több. Ami nem igaz, ugyanis ha kiesnének a szupermarketek, akkor szükség lenne helyettük sok száz kissebb üzletre, ami felszívna legalábba annyi munkaerőt.
Előzmény: ivivan (13) 0 VÁLASZ
ivivan 2011. 06. 29. 17:02 | #13
"akkor ugyanennyi (vagy még több) magyar helyi vállalkozóknál lenne alkamazott."

Mert? Én úgy tudom 10% körüli munkanélküliség van, tehát nem azért nem alkalmaznak a helyi vállalkozók több embert, mert a hipermarket elszívja előlük, hanem mert nincs forgalom. És annak nyilván az az oka, hogy 50-100%-al drágábban adja, mint a hipermarket ugyanazt a terméket és akkor a hiperek nevetséges árú gazdaságos (de gyakran jó minőségű) termékeiről még nem is beszéltünk.

És bármilyen meglepő, de a hipermarketben is többnyire magyar terméket veszel, csak nincs a termelő és a vásárló között 3-4 viszonteladó, fejenként 10-20% haszonnal, így tudja a hiper olyan jó áron adni a cuccokat.

Bevallom, szinte kizárólag hipermarketekben vásárolok, mert van más helye annak a pénznek, amit a sarki boltban költenék el (amúgy is a legközelebbi bolt történetesen egy Tecsó :-) )
Előzmény: termi-nator (6) 0 VÁLASZ
Nope 2011. 06. 29. 16:52 | #12
Te sem olvastad el amit írtam úgy néz ki .... mi az hogy 5%? Szomszéd boltban ami olyan közel van hogy akár az ablakon is kikiabálhatnám hogy mit akarok, 400 (!!!) forint ugyanaz a margarin amit TESCO hipermarketben pár kilométerre 219 (!!!) forintért veszek!

Ez marhára nem arról szól hogy megszámolok minden fillért, hanem arról, hogy nem vagyok hajlandó majdnem 100%-al (ez esetben konkrétan 82%) többet fizetni _ugyanazért_ a termékért!
Előzmény: deter (11) 0 VÁLASZ
deter 2011. 06. 29. 15:39 | #11
A foglalkoztatottak több, mint kétharmada magyar KKV-ban dolgozik. Ebből adódik, hogy járulékok döntő részét is a hazai vállalatok adják.

Miért rendkívül káros az ilyen multinacionális kereskedőláncok jelenléte a hazai gazdaságra? Nézzük meg, hogyan is juthatna el egy itthon is előállítható termék a végső felhasználóig.

(magyar) Termelő-> (magyar) Nagykereskedelem-> (magyar) Kiskereskedelem->Fogyasztó

Ebben a modellben minden egyes lépcsőfokban a (többnyire) hazai emberek lennének foglalkoztatva. Illetve minden egyes lépcsőfokban realizált profit, (többnyire) itthon kerülne újrahasznosításra.

Ehelyett (többnyire) ilyen, egy termék útja egy hypermarketben.

(külföldi) termelő -> ("külföldi") Hypermarket -> Fogyasztó

Jó látható, hogy kiesett lépcsőfokok miatt, először is csökken a hazai foglalkoztatottság, ezáltal csökken az állam bevétele is. Továbbá a profit kiszivárog a hazai gazdasági körforgásból. Ez egyrészt tovább csökkenti az állam bevételeit, tovább növeli a munkanélküliséget, és forint gyengüléshez vezet. És járulékos következményeket, amiket még mind a gazdaságra, mind ezáltal a társadalomra gyakorolnak még le se írtam...

Ez már önmagában is gyakorlatilag a magyar gazdaság rákfenéje. (És nem kisebbségi kérdés, az is probléma, de korán sem akkora, mint ez) De ehhez jön, hogy ezek cégek még különböző adó kedvezményeket is kapnak. Sőt az uniós forrásokat döntő része nekik van visszaosztva.

Amikor vásárolsz a Tescoban és nyersz* ultrarövid távon mondjuk 5%-ot egy kiskereskedéshez viszonyítva, akkor saját zsebedből veszed ki a pénzt. De megértem azon embereket akiknek, minden forint számít, és hónapról-hónapra küszködnek a megélhetéssel. De amikor megkérdezik maguktól, hogy 12 órát dolgozom és mégsem tudok megélni, hogy az miért van, akkor nézze meg a fenti példát. És járjon egy örömtáncot uniós csatlakozás évfordulóján.




+1 VÁLASZ
bungle
bungle 2011. 06. 29. 15:28 | #10
www.hirado.hu/Hirek/2011/06/29/05/Ujabb_botrany_magyarnak_mondott_olasz_dinnye_a_Tescoban.aspx
Lazán magyar dinnyeként árulják a külföldit...
Egyébként van/volt multiba beszállító ismerősöm, az idény akciókat simán rájuk hárítják ("hozol x terméket beszerzési ár - x Ft-on egyszer egy évben, vagy különben keresünk más beszállítót"), tehát még csak nem is a multik áldoznak a bevételükből. A kisebb beszállítókkal ezt megtehetik, mert sorban áll a többi, aki szintén valahogy meg akar élni.
Előzmény: MatyiZeg (4) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2011. 06. 29. 15:24 | #9
És talán nem rabszolgaként: www.ize.hu/comments.php?post_id=16384
Előzmény: termi-nator (6) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2011. 06. 29. 15:20 | #8
Eközben Dél-Koreában... bevásárlás az aluljárókban:
www.youtube.com/watch?v=nJVoYsBym88
Az okostelefonjukkal rögzítik a kívánt élelmiszer képét, megadják a mennyiséget és az már be is kerül a virtuális bevásárlókocsiba. Mire hazaérnek, már ki is szállítják nekik a rendelést.
+1 VÁLASZ
tokmagosjack 2011. 06. 29. 14:09 | #7
Ha hazaszállítást is vállalnának (nem non-profit alapon), akkor én rendelnék. :D
termi-nator 2011. 06. 29. 14:07 | #6
"Azonban azt se felejtsük el, hogy a multiknál is magyarok dolgoznak, több 10.000 munkahelyet teremtve."

Azt se felejtsük el, hogy ha azok a multik nem lennének akkor ugyanennyi (vagy még több) magyar helyi vállalkozóknál lenne alkamazott.
Előzmény: MDylan (5) 0 VÁLASZ
MDylan 2011. 06. 29. 13:45 | #5
Szép és jó dolog ez, támogatom azt is, hogy a termelőknek több kéne jusson, jobban meg kéne őket becsülni, mert elég kemény munkát végeznek.
Azonban azt se felejtsük el, hogy a multiknál is magyarok dolgoznak, több 10.000 munkahelyet teremtve. Az már más kérdés, hogy sajnos rossz döntések eredményeként ezeknek a multiknak a nyeresége nem marad az országban, hanem elvándorol máshová, de ez nagyrészt a döntéshozóknak köszönhető, mert megengedik ezt.
MatyiZeg 2011. 06. 29. 13:26 | #4
Egyetértek azzal, amit írsz. A multi azonban megteheti, hogy sokmindent dömpingáron adjon, vagyis egy rövid ideig veszteségesen, mert az emberek bemennek, megveszik a letört áru terméket és mellé sok minden mást is, tehát összességében nem éri veszteség, mert más terméken bejön a haszon. Ezzel a húzással viszont tönkreteszi a kisebb vállalkozásokat, akik nem tudnak ezzel a módszerrel élni. Tipikus példája ennek a dinnye, vagy más szezonáru.
Előzmény: andreijj (3) 0 VÁLASZ
andreijj 2011. 06. 29. 13:18 | #3
A szűk keresztmetszet maga az önkéntesség. Ugyanis nem várható el, hogy egy ember időt és pénzt (üzemanyag, és egyéb költségek) befektetve hosszú távon ezt irányítsa. Az ötlet nagyon jó, csak optimalizálni kellene (közösség tagszáma, megbízható tagot "munkába állása" rotálva stb stb...). Ki kell kerülni a Multit ahol csak lehet, évek óta ezt szajkózom otthon is...legyünk már annyira nemzeti érzelműek, hogy amit lehet, magyar emberektől vásároljunk, magyar terméket. Piacon fele annyiért veszek mindent majdhogynem...de ha még ugyanannyi is, akkor is ott vásárlok, nem a németnél, meg az angolnál, meg a franciánál...
+2 VÁLASZ
Nope 2011. 06. 29. 13:06 | #2
Nincs minőségellenőrzés, arról nem is beszélve, hogy minél kisebb a kereslet annál nagyobbak az árak, ezért sokkal drágább minden a sarki közértben - ahol pl. a Delma light 400 forint - mint egy TESCO-ban, ahol meg ugyanaz 219 forint.
Koxy 2011. 06. 29. 12:58 | #1
Nagyon jó kezdeményezés, kíváncsi vagyok az állam mikor fogja ezt is ellehetetleníteni. Pedig van benne fantázia.