Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Mad Payne 2011. 05. 08. 22:08 | #12
A papír szigetelésről csak annyit, hogy pont ezen a héten voltam az expon és ott találkoztam ezzel az anyaggal. Eléggé olcsó és jó megoldásnak tünik, de amit ezzel a hozzászólással jelezni akartam az az hogy ez nem egy fekete dolog, hivatalos megoldás lehet nyugodtan gondolkodni rajta annak aki építkezni szeretne.
Hewy 2011. 05. 08. 12:32 | #11
Egyetértek! Nemrég egy ismerős építkezésére kiszállították a méregdrága, hőszigetelő, síkracsiszolt milliméter pontos téglát, kibontották a gyári csomagolást és sok tégla darabokra volt törve. Ezek a mai modern téglák már a szállítást sem bírják ki, annyira a hőszigetelés került előtérbe.
Előzmény: piszok alfred (8) 0 VÁLASZ
izébigyó 2011. 05. 08. 11:27 | #10
Szerintem ők maguk építették.
Előzmény: lvd (9) 0 VÁLASZ
lvd 2011. 05. 08. 11:18 | #9
Érdekes és elgondolkodtató az egész. A ház felépítése, szerkezete egyszerű, funkcionális. A 30 m2 földszint, 60 m2 tetőtér egy -a későbbiekben beépíthető - 30 m2-es terasszal jó ötlet, bár nem új. Azért érdekes lehet egy 30 m2-es fogadószintre belépni a házba, tágasnak nem tágas, az biztos de megszokható. Nekem azzal van bajom, hogy a számok nem akarnak stimmelni. A tégla és a cserép ára 1 dolog. Azért megkérdeznék egy vállalkozót, hogy mennyiért falaz 1 m2-t bontott téglából és mennyiért mondjuk egy porothermből? Hány liter habarcs kell egy m2 porotherm falazathoz, és mennyi a bontott téglához? A gépészetről sem esett szó, a pellet kazán sem olcsó, ha az ivóvizet kútból nyerik az sem kis költség a házi vízművel. És a papír hőszigetelés, bár nagyon jónak tartom, egyáltalán nem olcsó, 4-6 ezer/m2 és ugye van padló, falazat, tetősík, nem kevés m2. Szóval szerintem is max munkadíj nélkül, illetve minimális munkadíj mellett valós az a 8.5 millió. Mindezek mellett előremutató, környezettudatos, ízléses és a bontott anyagok mellett is modern. Megérdemelte a díjat, végre nem csak azt értékelik, kinek mennyi pénze van a házára. Minden részletében tetszik, gratulálok, sok ilyet még!
piszok alfred 2011. 05. 08. 06:51 | #8
A fanyalgók ne felejtsék el azt az apróságot, hogy egy mai téglát egy műanyag homokozólapáttal szét lehet farigcsálni, míg egy békebelit kőműveskalapáccsal is alig lehet szétverni.


+1 VÁLASZ
MorLhack 2011. 05. 07. 23:44 | #7
Csak annyit fűznék hozza Hewy kommentjéhez, hogy pl nálunk (Romániában, tudom ez nem meglepő de) szinte bármit beépíthetsz, felépíthetsz ha azt aláíratod az illetékes szervvel, s mint azt tudjuk, hogy a kenőpénz minden gépet jól megolajoz. És ez egy határozottan pozitiv példa arra, hogy miért érdemes a törvényeket megkerülni, vagy megkeresni a kiskapukat rajta... mert őszintén szólva kicsit nehezemre esik elhinni, hogy szemrebbenés nélkül engedélyezték egy ilyen régi anyag használatát... és az árkülönbségből kiindulva szerintem a minőség is kérdéses... de mivel nem én kell benne lakjak... annál tovább hidegen hagy.

(negatív példa a törvény megkerülésére: http://www.ize.hu/comments.php?post_id=7662 mert az is meglepő hogy hány ilyennek van rendben minden papirja, nem kis lefizetési dömping árán)
Előzmény: thisisreal (4) 0 VÁLASZ
thisisreal 2011. 05. 07. 19:33 | #6
Köszi!
Előzmény: Hewy (5) 0 VÁLASZ
Hewy 2011. 05. 07. 17:44 | #5
A papírból készített szigetelést (cellulóz szigetelést) ha jól tudom ma már itthon is gyártják és mindenféle vegyszerekkel kezelik, mert ugye például az egerek is jól éreznék benne magukat. Szerintem amit beépítettek az nem úgy nézett ki, hogy vettek egy csomó újságpapírt, majd maguk feldarálták és beöntötték, hanem egy Osztrák gyártó minősített anyagát építették be. Megjegyzem én sem biztos, hogy a saját házamnál használnám az anyagot, de felújításoknál ahol a befúvásos módszerrel sok bontás és munkaidő megspórolható ott hatékony és célszerű lehet.

Bontott anyag a felelős műszaki vezető jóváhagyásával beépíthető. A beépítés jóváhagyását a fmv-nek be kell jegyeznie az építési naplóba és az az ő felelőssége.
Előzmény: thisisreal (4) +1 VÁLASZ
thisisreal 2011. 05. 07. 14:55 | #4
Hozzáértőtől kérdezném: a hőszigetelés céljából a falba épített 30 cm vastag újságpapír törmelék nem rohad szét idővel? Mármint rövid időn belül (tudom idővel minden szétrohad). :D

Az is érdekes, amit az egyik hozzászóló ír:
Építési törvény 41 .: "építési célra csak minősített anyagok használhatók fel." Kérdés: ki minősítette a bontott anyagokat - senki. Ki minősítette a papírhulladékból készített hőszigetelési rendszert - senki.
te.sas! 2011. 05. 07. 13:43 | #3
Szerintem azért ez nem így van. ennek a háznak a szépsége pont az egyszerűségéből fakad. Nem feltétlen kellenek rá extravagáns elemek, hogy jó legyen. Részleteiben is ki van találva, igényesen meg van csinálva, teljesen minimál. Biztos tudott volna extrábbat is tervezni, ha akar, de attól nem lett volna jobb a ház.
Előzmény: Skullman (2) 0 VÁLASZ
Skullman 2011. 05. 07. 13:22 | #2
Ötletes és tényleg öko csak kb. ez az egyetlen kép amin jól néz ki a ház.
TomCheGuevara 2011. 05. 07. 11:17 | #1
riszpekt! minden elismerésem, bár... nem minden embernek tetszene, ízlések és pofonok