Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
izébigyó 2013. 08. 28. 10:53 | #32
Példátlan földrengések várhatók Európában
http://hetivalasz.hu/vilag/uj-meresi-eredmenyekre-tamaszkodnak-67624
reactore 2011. 03. 17. 09:59 | #31
ez az én véleményem szerint is arról szól hogy akiknek érdeke hogy más legyen azok kiabálnak hogy rossz
persze ha van szebb meg jobb le kell cserélni de a kőolaj meg földgáz már sehogy sem jó megoldás(10-15 évig esetleg de baromi drága lesz addigra) marad a szél meg a nap de ebből rengeteg kell hogy akár az energiaszükséglet 50%-át fedezze
alapjában véve az egész felvetésetek hibás hiszen a japán atomerőművet nem a földrengés hanem a szökőár tette tönkre ha itt nálunk is szökőár lenne akkor nem hinném hogy az atomerőmű lenne a mi legnagyobb problémánk http://nol.hu/lap/vilag/20110317-nem_jut_messzire_a_sugarzo_anyag
kotta 2011. 03. 17. 08:18 | #30
Kövesligethy: - A földgolyóról keveset tudunk. Sok ezer év óta itt a kérgén mozgunk mi, emberek, de belső mivoltát csak föltevésekből sejtjük. Eddig csak két kilométerre hatolhattunk mélyébe, fúrók, aknák segítségével. Mintha tulajdon testünket sohase láttuk volna belülről, csak kívülről, mintha nem végezhettünk volna rajta műtétet, mintha még nem boncolhattunk volna, s az orvos, ki gyógyítja, pusztán arra lenne kényszerülve, hogy tűvel szúrja meg a bőrt, s a belőle kibuggyanó vércsöppecskéből következtessen arra a mozgalomra, mely benne végbemegy, a szív működésére, a tüdő, máj, vese, lép munkájára: hasonló helyzetben voltunk mi, csillagászok, kik nem szállhattunk le titkaiba, és az egyetlen bolygót, mely szinte kezünk között volt, a Földet, mely szállást ad nekünk, nem tárhattuk föl. A földrengés pedig erre alkalmat adhat.

Kosztolányi Dezső (aki az interjút készítette: - Szóval a mélységek zivataraiból következtettünk a Földre. Az orvostudomány is ezt művelte annak idején. Beteg szervezetünk zavaraiból állapította meg az egészséges szervezet törvényeit, az élettan sok fontos tételét. Amikor a természet lázong, egyensúlya megbomlik, sok rejtélyét fölfedi. Lázasan-részegen őszintébb hozzánk, mint józan korában.

Pesti Hírlap, 1925. május 24

Miket találni... Én meg hogy nem figyelek megint a munkámra...
Előzmény: kotta (29) +1 VÁLASZ
kotta 2011. 03. 17. 07:31 | #29
A cikkben meg itt a lényeg:

"E tanulmányokat a politikusok és más döntéshozók a szőnyeg alá söpörtek. Mondván, hogy a drámai forgatókönyvek megvalósulásának nincs igazi valószínűségük. Ezen az alapon azután – mint kiderült - nem egy nukleáris erőmű építéséhez a geológusi, szeizmológusi, szerkezetföldtani szakvélemények elkészülte előtt hozzáláttak. A természettudósi vélemények jó részét több esetben mindmáig teljesen figyelmen kívül hagyták."

Tudnék mesélni, mit jelent a magyar építőiparban a földtani szakvélemény...Kb. kötelező rossz, pénzdíjas baromság, 5-6 fölösleges oldal, de legalább megvan... Nagyjából a franc nem foglalkozik vele, csak lehessen már építeni, mert "politikai nyomás van", "ezt muszáj megcsinálnunk x időig", stb. Már az időrendi tervezésnél sem veszik figyelembe, pedig azért még sokmindent befolyásolhat, hogy hová és mit akarunk építeni.
Rémlik a löszbe épített alagút, amin aztán csodálkoztak bőszen, hogy beomlott?

Előzmény: kotta (28) 0 VÁLASZ
kotta 2011. 03. 17. 07:29 | #28
Kövesligethy Radó. Ezt a nevet nem igazán lehet nem megjegyezni, mert olyan izé. :-)
Amúgy meg geofizikus-csillagász volt, egy időben az ő képlete volt a legmodernebb, leghasználhatóbb arra, hogy meghatározzuk egy földrengés pontos kipattanási helyét. És hogy ez a helymeghatározás mire jó? Elég sokmindenre, de ne vesszünk el a részletekben. Különösebben nem is tartozik ide, de elég jó neve van, és csak eszembe jutott. Meg mutatja, hogy nem vagyunk hülyék a témában ebben a viszonylag nyugis országban sem. :-) (http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6vesligethy_Rad%C3%B3)

A lényeget már leírták páran itt is: földrengést kb. annyira lehet előrejelezni, mint egy esőt. Az arányok nyilván mások: esőt elég régóta kutatnak, sok is van belőle, légköri jellemzőket könnyebb mérni, stb., de a földrengéskutatással abban ugyanolyanok, hogy látunk valamait, jó alaposan körülnézzük, és megpróbálunk következtetni, hogy mikor és hol lesz legközelebb. Vagy bejön, vagy nem, ez van. Lehet, hogy még nem ismerünk minden mechanizmust, ami földrengéshez vagy esőhöz vezet, bármikor új dolgokat ismerhetünk meg, ettől szép az egész, és ezért VAN értelme kutatni.
Ráadásul: a földrengéshullámok alaposabb megismerésével (keletkezés, terjedés, hatások, stb.) egy csomó mindennapos technikai megoldáshoz is jutottunk a műszereinkben, eszközeinkben. Egy pl.: a legegyszerűbb "földrengéskutató" a régi idők doktor bácsija, aki megkopogtatta valaki hátát miközben hallgatta, és nagyon jó százalékban kiszűrte, ha gáz van odabent. Az elv ugyanaz: hullámok oda-vissza verődnek, észlelés és a tanulságok levonása.

"Megalapozatlan mítosz egyébként, hogy Európa földrengésbiztos régió." - ez meg nekem fura, nem azért merénokosvagyok, de ilyen mítoszt tényleg soha nem hallottam (előny, h régóta érdekel az ilyesmi), és meglep, hogy a közvélemény eddig ezek szerint ezt gondolta. A Kárpát-medence is pl. összevissza darabolódott lemezdarabkák kupaca egy tányérban, itt sincs egyáltalán kizárva a földrengés. (Persze amint ilyet leír valaki, rögtön pánik van, pedig semmit se mondtam mondjuk a gyakoriságról, a méretekről...)

Enechuel 2011. 03. 17. 02:18 | #27
szerintem ez meg semmivel sem rémisztőbb cikk, mint amikor kiadják hogy a tojás és társai rákkeltőek, meg lassan már minden...ez is csak egy kutató kutatásának az eredménye, nincs ebben semmi félelmetes, nem azt mondta hogy holnap 100% ig be fog következni csak azt hogy bekövetkezhet...mint ahogy a rohadvány tojástól és az élelmiszerektől is rákot kaphatunk (jajjj hülyeséget beszélek mert már MINDEN élelmiszer és tisztálkodási szer rákkeltő hatású ami nem kerül 5 ször annyiba az átlagos árnál) tehát ilyen életkörülmények között most nekem aztán tök mindegy hogy lassan halok meg vagy gyorsan...és ugye azokkal az élelmiszerekkel/sminkekkel/tisztító és tisztálkodási szerekkel stb. mindenki nap mint nap összefut, körülbelül minden órában...egyik ellen sem tehetünk mi, és azt meg mindenki döntse el magának hogy melyiktől van több oka félni..egy földrengéstől vagy attól a sok méregtől amit nap mint nap kénytelenek vagyunk elviselni. (rövidre fogva: nézzétek meg a statisztikát hogy a rák vagy a földrengés csinált több emberi hullát eddig vajon?)
izébigyó 2011. 03. 16. 23:10 | #26
Ha nem az atomenergia, mi jöhet az olajkor után?
http://hvg.hu/Tudomany.termeszet/20110315_atom_olaj_energia_alternativ
Tooni 2011. 03. 16. 22:04 | #25
Sajnos ez most épp aktuális...nem szabad homokba dugnunk a fejünket mikor a túlélésünkről és jövőnk alapjainak építéséről van szó. Nem parázni kell, hanem okulni, és óvatosnak lenni. A Föld kéreglemzeiben bekövetkező változások, összefüggenek, egyik a másikra hatással van, még ha különállónak is látszanak.
Akit érdekel mélyebben is a téma, itt egy ingyenes szoftver: http://www.wolton.net/quake.html
mely valós időben mutatja a központilag összesített szeizmikus adatokat, s ezek szűrhetőek erősség és eltelt idő alapján.
Google Earth-hez kiegészítő: http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/catalogs/
Előzmény: Slarioux (23) 0 VÁLASZ
Kuly 2011. 03. 16. 21:42 | #24
Figyelem Amway üzleti tanácsadók!

Belinkelek egy levelet, melyet Gárdus Péter küldött körbe!

Kedves Platina Vezető!

Lesújtó hírek érkeznek Japánból. A japán történelem eddigi legsúlyosabb földrengése valószínűleg több tízezer halálos áldozatot követelt. Sok tengerparti város romba dőlt, otthonok tízezrei váltak lakhatatlanná, és a megrongálódott atomerőművek is komoly veszélyt jelentenek.

Az Amway amerikai leányvállalatai és az Amway Japan kb. 900 000 eurós támogatást nyújt a kárenyhítésben résztvevő civil szervezetek munkájához. Vállalatunk a legszükségesebb termékekkel is segíti az azonnali kárenyhítést.


Szeretnénk megkérni, hogy Ön és alsóvonalai is csatlakozzanak az Amway erőfeszítéseihez. Létrehoztunk egy 1 euró értékű rendelési számot (232147), amellyel segítséget nyújthat a japán áldozatoknak. A felajánlásokat eljuttatjuk a Vöröskereszt részére, amely azonnali segítséget nyújt a katasztrófa által érintett embereknek.

A március 21-ig beérkezett adományokat az Amway kiegészíti!


Segítsük a japán katasztrófa áldozatait, akik most minden elképzelhetőnél nagyobb veszélyben vannak!

Üdvözlettel,

Gárdus Péter
Slarioux 2011. 03. 16. 18:10 | #23
Ezaz bazmeg, terjesszük a rémhíreket, és összeesküvés-elméleteket, így sincs elég baja az embernek, igaz?!! Pont ezért nem nézek már tv-t meg szájbatekert híradót Erősséges Antóniával az élen, mert csak a szar-fos ömlig belőle, és csak a negatív dolgokat hangsúlyozzák, meg hogy itt meg ott hány millió-csrilliárd ember halt már meg ebben és abban..:S Szomorú dolgok ezek, de pont úgy adják elő, hogy az embernek az élettől is elmenjen a kedve..
Nembeszélve a 2012-es világvégéről.. Komolyan mondom...

Off..
-3 VÁLASZ
bp1331 2011. 03. 16. 17:19 | #22
Ha volt egy nagy földrengés akkor általában szokta követni még további utórengések de ezek kisebb általában mint az első. Nekem nem az utórengések megjóslásával mert az szokott lenni. Hanem amikor valami nyugalomban van úgy 10-1000 évet és akkor egyszer csak reng a föld na ezt nem lehet előre jelezni meg a radon szökésével meg annyit, hogy nem lehet mindenhova radonmennyiség mérőt telepíteni. Meg van egy elmélet, hogy a hold helyzete is befolyásolja a földrengéseket de nincs elfogadva még.
Előzmény: izébigyó (17) 0 VÁLASZ
thisisreal 2011. 03. 16. 17:14 | #21
Egyébként ha már energia... Amivel pl. nagyon szarul járt az emberiség, az a bioetanol. Inkább haljunk éhen, csak legyen a seggünk alatt egy autó!
thisisreal 2011. 03. 16. 17:09 | #20
Ott a megoldás Malawiban, pár posttal lejjebb. :D
Mindenkinek házi szélturbinát meg naperőművet! ;)
Előzmény: lokko (19) 0 VÁLASZ
lokko 2011. 03. 16. 17:03 | #19
a fosszilis energia folytonos szopás, telehánnyuk velük a légkört fossal ... ellenben az atommal keveset szopunk de akkor viszonylag nagyot ... de valójában el van a dolog túlozva.
a vízgazdálkodással, az erdőírtásokkal, a trágyázással, a túlhalászással, és mindenféle egyéb ipari szennyezéssel többet ártunk mintha minden héten direkt leolvasztanánk egy atomreaktort
izébigyó 2011. 03. 16. 17:00 | #18
Ez még hátha érdekes lehet:
A földbe zárt radon nem lép kémiai reakcióba a környezetével, így a földrengéseket megelőző kisebb mozgások során kijuthat a felszínre, vagyis a rengések előtt nő az ásványokból kiáramló radon koncentrációja. Ezt a geológusok bő fél évszázada tudják, a japán Okabe Sigeru már 1956-ban felvetette, hogy a földrengések és a többek között a talajvízben is mérhető radontartalom között összefüggés lehet.
Később több földrengést sikerült is megjósolni radongáz-vizsgálatokból és más jelekből (például előrengésekből), mind közül az 1975-ös haicsengi rengés előrejelzése volt a legsikeresebb: a kínai várost teljesen elpusztította egy 7,4-es erősségű földmozgás, de a prognózisnak hála a 90 ezer lakos többsége megmenekült, alig több mint ezer volt a halálos áldozatok száma.

A kőzetlemezek évente néhány centit vagy akár csak néhány millimétert mozdulnak el, deformálódnak, és egyszer csak eltörnek, de nem lehet prognosztizálni, hogy ez időben mikor fog bekövetkezni. Hogy hol várható földrengés, azt nagyjából lehet tudni, de hogy mikor és milyen méretű, hogy egy nagy reccsenés következik be vagy sok kis roppanás, azt nem lehet megmondani.

Az pl. egy szakmai körökben elfogadott jóslat, hogy Kaliforniában az elkövetkező tíz évben lesz egy nagy földrengés, de csak ennyi állítható tudományos alapossággal, ennél pontosabb előrejelzéseket nem tudnak adni.

A lényeg: ezeken a helyeken úgy érdemes építkezni, hogy elviseljék az épületek a nagyobb rengéseket is (Japánban most biztos jóval több lenne az áldozat, ha erre nem figyeltek volna).
izébigyó 2011. 03. 16. 16:40 | #17
Bemásolt cikked utolsó mondata megvolt?
"A potsdami geológiai kutatóintézet tudósai további földmozgásokra számítanak Japán térségében."
Gondolom ezek is hülyék, mi az hogy ők előre számítanak... :D
Előzmény: bp1331 (15) 0 VÁLASZ
izébigyó 2011. 03. 16. 16:35 | #16
Sokan azt hiszik, hogy Európa földrengésbiztos, ő meg azt mondja, hogy nem csak veszélyeztetett körzet ez vagy az a hely, hanem... amit már a 3. hsz-be bemásoltam, hadd ne kelljen még egyszer. Mint amit a 11-be is bemásoltam: valószínűsíteni lehet, hogy pl. kb. fél év múlva x % az esély, hogy lesz (mint ahogy Christchurchben sajnos be is jött), gondolom egy ezzel foglalkozó intézet munkatársai ezt a %-ot nem a hasukra csapva büfögik fel.
Ő ezzel foglalkozik, ez a munkája, persze itt az Izén mindig vannak okosabb tudósok, vagy inkább magukat annak hívő megmondóemberek...
Előzmény: bp1331 (15) 0 VÁLASZ
bp1331 2011. 03. 16. 16:19 | #15
Ezt mondom én is! de ez a foszer meg azt, hogy lesz. Ja, hogy pontosan nem tudja megmondani ..... akkor inkább számolja a bárányfelhőket. Mert mindig reng a föld valahol itt a cikk : http://index.hu/tudomany/2011/03/13/nem_gyakoribbak_a_foldrengesek/

Előzmény: izébigyó (14) 0 VÁLASZ
izébigyó 2011. 03. 16. 16:05 | #14
Nem érted, hogy pontosan nem lehet előrejelezni?
Előzmény: bp1331 (12) 0 VÁLASZ
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2011. 03. 16. 16:03 | #13
Földrengést nem lehet előre megjósolni....
Előzmény: bp1331 (12) 0 VÁLASZ
bp1331 2011. 03. 16. 15:47 | #12
ja majd valamikor egyszer be fog következni, az, hogy holnap vagy 10000év múlva azt senki nem tudja. Ja és a a föld lemezek úgy is elmozdulhatnak egymás mellet, hogy semmiféle földrengés nem következik be vagy csak nagyon apró ezt egy másik tudós mondta. Na akkor kinek is lehet hinni ???
Ja ki volt aki előre jelezte? Akkor a magyarországit miért nem lett előre jelezve !!!!!
És ha előre meg tudják mondani miért nem mondják? Azaz miért nincs akkor kitelepítések ja, hogy pánik meg mi van akkor ha nem reng a föld!!!! én is meg tudom mondani, hogy tudtam, hogy elesek (miután elestem). Majd ha 10-böl 10-zet előre pontosan órára erősségre meg tudnak mondani majd akkor elhiszem.
Előzmény: izébigyó (3) 0 VÁLASZ
izébigyó 2011. 03. 16. 14:59 | #11
Ez tegnapi cikk:
http://www.alternativenergia.hu/japan-eros-utorenges-johet/29707
"Az intézet szakértői szerint 40 százalék az esélye egy nagy erejű, potenciálisan újabb cunamival is járó utórengésnek a következő három napban."
Kiváncsi vagyok, hogy ebből lesz-e valami... bár 40% nem olyan vészes.
izébigyó 2011. 03. 16. 14:55 | #10
Volt ott tavaly szeptemberben egy 7,2-es - más források szerint 7,4-es - földrengés, akkor jelezték, hogy követni fogja egy nagyobb erejű, valószínű 2011. márciusában. Februárban jött, végülis kisebb erejű, "csak" 6,3-as, de ~250-300 halott azért volt. Mindenki tudja, hogy pontosan nem lehet előrejelezni.
Előzmény: bubi66 (8) 0 VÁLASZ
bubi66 2011. 03. 16. 14:45 | #9
Persze ez a teljesen szokásos , normális : Mondok egy nagy baromságot , jól megrémíten vele a népeket , mert én vagyok a nagyokos és ha nem ezt tenném a kutya se figyelne rám ....nyilatkozat .
Előzmény: izébigyó (7) 0 VÁLASZ
bubi66 2011. 03. 16. 14:43 | #8
Ez a millió cikk a földrengés előtt jelent meg , vagy utólag mondták , hogy " Mi előre jeleztük , csak későbbre " ???

Amúgy én egyetlen ilyen cikkel sem találkoztam , persze attól még lehet ... bár minden a témával foglalkozó szakember állítja , hogy ezt is csak úgy lehet előre jelezni , hogy ... lesz !!! valamikor , valamekkora és valahol .



Előzmény: izébigyó (6) 0 VÁLASZ
izébigyó 2011. 03. 16. 14:41 | #7
De ebben a cikkben sem arról van szó, hogy valaki pontosan előrejelezné konkrét dátummal, hogy mikor fog bekövetkezni, mielőtt belemagyaráznátok olvasás nélkül...
Előzmény: bubi66 (5) 0 VÁLASZ
izébigyó 2011. 03. 16. 14:37 | #6
Millió cikk volt arról, hogy előre jelezték és márciusban számítottak komolyabb földrengésre Új-Zélandon.
Előzmény: bubi66 (5) 0 VÁLASZ
bubi66 2011. 03. 16. 14:35 | #5
És ki jelezte előre ???? Mert utólag én is tudnám előre jelezni .


Amúgy teljesen igazak a megállapítások én is egyetértek , a Paksi erőművet is le kellene bontani és építsünk helyette környzetbarát, megújuló erőművet ...mondjuk a Dunán vízierőművet . ...ja volt már erről szó ??? és tényleg , akkor is jól felheccelték a sok tudatlant az országban , kivitték tüntetni az embereket az utcára és le is bontottuk . Most zárjuk be az atomerőművet és vegyünk jó sok gázt az oroszoktól .... jó pénzért , mert a gázprom főnökeinek kevés a pénzük .



Előzmény: izébigyó (3) 0 VÁLASZ
Mr.T. 2011. 03. 16. 14:32 | #4
Egy tekto-troll. :D
Előzmény: izébigyó (3) 0 VÁLASZ
izébigyó 2011. 03. 16. 14:24 | #3
A cikket is elolvastad?
"Dióhéjban összefoglalva: a vizsgálati eredmények egyértelműsítik, hogy Köln körzete, továbbá Hessen és különösen délnyugaton, Karlsruhe, valamint Svájc északi régiói nem egyszerűen veszélyeztetett körzetek, hanem kimondottan nagy valószínűséggel fognak ott bekövetkezni egészen erős rengések."
Ezt nem egy tévéjós mondja, hanem egy földszerkezettel és tektonikai mozgásokkal foglalkozó tudós. Te mivel is foglalkozol, hogy ilyen okos vagy a témában?
Azt ugye tudod, hogy a februári új-zélandi földengést is nagyjából előre jelezték, igaz egy hónappal később számítottak rá.
Előzmény: bp1331 (1) 0 VÁLASZ
dude 2011. 03. 16. 14:05 | #2
Elfáradtak a házak picit.
bp1331 2011. 03. 16. 14:03 | #1
Ha a hülyeség fája valaki baromira ordítana!!!
Még sehol sem tudták előre jelezni a földrengést!!! Mert ha lehetne akkor 1héttel előtte ki lehetne üríteni az adott területet vagy nem? Már megint az áltudományos maszlagok BOÁÁÁÁÁÁ
Az ok, hogy le kellene váltani az atomot de a szenet és a kőolajt is. Vagy ha nem lenne pénz éhesek a vállatok akik a nap energiára akarnának áttérni és 2000Km2 le lenne naperőmű és 1kWh adnának 1Ft ért akkor legyen de addig fogják be a pofájukat míg nem állnak elő egy olyan olcsó megoldással amit mindenki át tud venni!!!!
-1 VÁLASZ