Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
bungle
Nas
Nas 2011. 03. 24. 00:20 | #183
"Nem függőségnek hívnám a dohányzást, hanem pótcselekvésnek, amihez annyira hozzászokik az ember, hogy ha nem gyújt rá X ideig, akkor le kell kötnie magát és önkénytelen mozdulatokat végez (én pl. ha nem dohányzó helyen vagyok az egész asztalt 20x átpakolom míg megiszom valamit)"

:D Akkor megvan a megoldás: a dohányosok fölös energiáját le kell vezetni valahogy. Mondjuk a vendéglőben minden asztal mellé oda kell állítani egy láda morzsolni való kukoricát, esetleg egy bála pelyvázni való árpát, vagy mondjuk egy rokkát tilolt lennel fonálsodrásához...mindjárt le lenne foglalva a kezük. :)
Előzmény: zeshka (181) 0 VÁLASZ
zeshka 2011. 03. 20. 20:01 | #182
Köszi azóta lett másik :-)
Előzmény: Nas (178) 0 VÁLASZ
zeshka 2011. 03. 20. 20:00 | #181
Én dohányzom, lehet már írtam. Ha nemdohányzóval vagyok egy társaságban, akkor általában megkérdem zavarja-e, ha rágyújtok, ha nem hát nem. Nem függőségnek hívnám a dohányzást, hanem pótcselekvésnek, amihez annyira hozzászokik az ember, hogy ha nem gyújt rá X ideig, akkor le kell kötnie magát és önkénytelen mozdulatokat végez (én pl. ha nem dohányzó helyen vagyok az egész asztalt 20x átpakolom míg megiszom valamit)
A magam és a környezetem (vannak nem dohányos tagjai is) példáját/véleményét látva írtam az eddigi véleményemet.
Szintén a magam példája, hogy ha beülök egy nemdohányzó helyre nem iszom kávét, colát még egy colát stb. , hanem épp csak arra ülök be hogy gyorsan lehúzzak valamit (nem szeszt :-) ) és már menekülök is ki rágyújtani. Így én úgy látom jelentős fotgalomcsökkenéssel kell majd számolni.
A minap olvastam egy jó hosszú cikket az európai dohányzásról/ tilalmairól és ahány elemzés annyi eredmény azzal kapcsolatban hogy mennyire hat a forgalomra. Lássuk be ilyen ügyekben mindenki a maga érdekeit preferálja és mióta van statisztika azóta azt is tudjuk, hogy van hogy ugyanazt számoljuk 2 módszerrel és mégis más az eredmény :-D
Amúgy ha garantáltan jobb forgalmunk lenne nekünk vendéglátósoknak a tilalom bevezetésével és a régi vendégek sem pártolnának el (persze nincs ami ezt garantálja sajnos) akkor mi is csak legyintenénk egyet, hogy akkortól most nem füstölnek a vendégek és ennyi. Én biztos le is szoknék, mert nem lenne akkora kísértés)))
De erre majd úgyis visszatérünk mert úgy tűnik decemberig nem nyitnak róla vitát.
Előzmény: Nas (177) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 03. 16. 19:23 | #180
ÁÁÁÁ...mondjuk ezekkel a fejekkel, amiket vág frankón rám tudná hozni a frászt, ha egyszer véletlenül szembefordulna velem az utcán.
Előzmény: I. C. Wiener (179) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
Nas
Nas 2011. 03. 15. 22:19 | #178
Sajnálom, ami a laptopoddal történt. :( Ha legközelebb leszel, majd folytatjuk. :)
Előzmény: zeshka (176) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 03. 15. 22:18 | #177
"Mint te is írtad, senkinek nem éri meg nemdohányzóvá alakítani a helyét. Ez azért van mert a dohányosok adják a forgalom jelentős részét ugyebár."

Akkor nem éri meg, ha lehet ilyen is, olyan is egy hely. Ha mindegyiknek kötelező nemdohányzóvá válnia, akkor mindegyik ugyanannyira fog "szívni" emiatt, tehát nem kerül hátrányba senki azzal, hogy nemdohányzóvá alakította a helyét... Az, hogy a dohányosok adják a forgalom jelentős részét azért van, mert a társaságba járó fiatalabb korosztályok nagy része vendéglátóhelyeken ilyen-olyan intenzitással dohányzik (mert ez sajnálatos módon hozzákapcsolódott a szórakozás fogalmához, meg mert eddig ugye lehetett). De ha nem dohányozhatna, attól még szórakozni ugyanúgy eljárna...

"Valószínűbbnek tartom, hogy áthívják a haverokat, ahogy már jó páran csinálják már most is."

De ha már most is sokan csinálják ezt, akkor nem gondolod, hogy az embereket nem az érdekli elsősorban, hogy lehet -e dohányozni valahol, hanem hogy hogyan jönnek ki olcsóbban, kényelmesebben, meg mennyire ragaszkodnak az adott helyhez?

Elhiszem, hogy vendéglátósként sem egyszerű az élet, de úgy gondolom, hogy nem ez a vita az oka, hogy sokan most nehéz helyzetben vannak, meg lesznek is a jövőben. Ez a "leépülés" nem most kezdődött. Inkább abban látom a megoldást, hogy a helyek reális árakkal, kuncsaftbarát kiszolgálással, a vevők igényeire érzékeny üzletpolitikával, esetleg kiegészítő szolgáltatásokkal próbálják meg a vendégkörüket megtartani.
Előzmény: zeshka (176) 0 VÁLASZ
zeshka 2011. 03. 15. 21:51 | #176
Mint te is írtad, senkinek nem éri meg nemdohányzóvá alakítani a helyét. Ez azért van mert a dohányosok adják a forgalom jelentős részét ugyebár.
Megjegyzem nem kell bírni a füstöt, ha van egy jó elszívó. Voltam olyan helyen, hogy az egyik asztaltól nem jött át a füst a másikig olyan jó volt az elszívó.
Az előbb említett anyagi okok miatt a legtöbb hely csökkentette az árait vagy akcióz. Hidd el, nem egy helyen végiggondolták, de így sem ér sokat. Leginkább a mi példánkat ismerem. 5. éve dolgozom a munkahelyemen. Ezalatt egyszer emeltünk árat. Csak néhány tételt 20 forinttal. Úgy gondolom 5 év alatt ez nem sok, főleg, hogy normális söröző vagyunk és a késdobálok némelyike drágább nálunk. Most a forgalomra való tekintettel (hiába a mi helyünk megy a legjobban a környéken) elkezdtünk akciózni, levittük az árakat... ez sem javít semmit azon a kevésen ami maradt. (csak egy példával élnék: 160ft nálunk egy presszó kávé Segából úgy, hogy bárhol máshol 340 körül van)
Nem hinném, hogy a dohányosok gubbasztani fognak egyedül otthon. Valószínűbbnek tartom, hogy áthívják a haverokat, ahogy már jó páran csinálják már most is.
Én nem azt írtam, hogy a munkahelyek védelmében lehessen dohányozni szórakozóhelyeken, félreértetted. De már akkor nem érvényesül az európai standard ha kimegy az ember és ott sem gyújthat rá. Itthon a teraszon is tiltani akarják.
Mindenesetre biztos lesz jó néhány munkanélküli, ha ez a dolog kiteljesedik ebben a formában.
Megjegyzem dohányosként én is utálom a tömény füstöt.
Sajnos se a mindent engedünk, se a mindent tiltunk dolog nem jó megoldás.
És én ezt a témát le is zártam bár szívesen folytatnám az eszmecserét de sajna kölcsöngépről vagyok mert az enyémet ellopták :-)
(amugy közben olvasgattam magam alatt és a dohánytermékek adótartalmáról szólóknak mondom, hogy kb. 15 éve 7ft-ért állítottak elő egy doboz 300ft-os cigarettát és a dohánygyár 3%ot rakott rá a többi adó volt. Ebből kb ki lehet saccolni manapság mennyi rajta az adó 4-500ft-ra saccolom)
Előzmény: Nas (175) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 03. 15. 21:24 | #175
"Érdemesebb lenne a helyekre bízni dohányzók vagy nem dohányzók akarnak-e lenni a vendég meg dönthet, hogy bemegy-e vagy nem."

Előtte meg azt írod, hogy a munkahelyed közelében levő nemdohányzó hely mindig üres. Nyilván ha van dohányzó is, akkor a dohányosok oda fognak járni, ezért senkinek nem éri meg nemdohányzóvá alakítani a helyét, mert ezzel szűkíti a vendégkört (a dohányzóba viszont ugyanúgy bemehetnek nemdohányzók is - ha bírják a füstöt). Tehát ez csak úgy működik, ha egységes szabályozás érvényes minden helyre (vagy lehet, vagy nem). (Az elszeparálás szerintem sem működik.)
Te is írod, hogy a vendéglátóipar visszaesése inkább anyagi okokra vezethető vissza. Ezzel teljesen egyetértek, az ember kétszer meggondolja, hogy kiadjon -e olyan pofátlan árat egy pohár italért, amit a legtöbb helyen már általában elkérnek érte...lehet, ezt is végig kéne gondolniuk a vendéglátósoknak...
Szerinted a dohányosok inkább gubbasztani fognak a sarokban, és soha többet nem fognak társasággal eljárni otthonról, mert nem gyújthatnak rá? Szerintem ez nem túl életszerű.

Írod, hogy a munkahelyek védelme érdekében lehessen dohányozni a szórakozóhelyeken. Kötelezővé ne tegyük a dohányzást? Mi lesz szegény dohánygyári munkásokkal, a trafikosokkal, a takarítónénivel meg a tüdőgondozó munkatársaival, ha mindenki leszokik...
Előzmény: zeshka (174) 0 VÁLASZ
zeshka 2011. 03. 15. 21:06 | #174
Én dohányzom, így valószínűleg elfogult vagyok. A vendéglátásban dolgozom és tapasztalatom szerint a vendégeink 95%a dohányzik. A reggeli kávéhoz, a söréhez stb. hetente úgy 2-3 vendég fordulhat ki tőlünk azért mert dohányzó a hely ami nem jelentős forgalomkiesés.
A munkahelyem közvetlen közelében 2 nemdohányzó hely is van. Azaz az egyik már csak volt, mert nem tudott forgalmat termelni a másik meg MÉG van, de forgalma nem sok (majdnem mindig üres) pedig nem mondhatnám, hogy rosszabb az elhelyezkedésük vagy drágábbak lennének.
Kérdezgettem vendégeket, hogy mi lesz, ha bevezetik a tilalmat? Az általános válasz az volt, hogy akkor nem jönnek be. Inkább megveszik valamivel olcsóbban a sört a közértben és megisszák otthon, ahol rá is tudnak hozzá gyújtani.
Nagyon jó példa lenne bármelyik nyugat-európai állam arra, hogy ez a törvény milyen faszán működik, de nem felejtsük el, hogy itthon nem csak a beltéri dohányzást akarják szigorítani, hanem a teraszon is meg akarják tiltani, hogy pöfékelni lehessen. Tehát itt nem az lesz, hogy kiugrasz a hely elé és elszívsz egy cigit.Ez a különbség.
Nem akarok a dohányosok személyiségi jogaival jönni, mert amúgy is rosszul vagyok a jogvédőktől. Inkább azzal érvelek, hogy most a válság idején egy ilyen intézkedés rengeteg vendéglátóst taszíthat utcára, mert már most is rengeteg hely az életben maradásért küzd. Most, hogy az embereknek nincs pénzük fizetni a hiteleiket, nem járnak annyit el otthonról így a jól menő helyek is megérezték a forgalom csökkenését és már ebben is tönkrementek jópáran. Az új törvény miatt kétségkívül ismét be kéne zárnia néhány helynek és akik így az utcára kerülnek, majd elmennek munkanélküli segélyért amit a nemdohányzók adójából is fizetnek. És ki tudja meddig.
A másik, hogy ha emiatt jelentősebb mennyiségű vendéglátóhely fog bezárni, akkor a füstmentes személyek is hiába ülnének majd be valahova gyorsan egy kávéra, ha a legközelebbi kávézó egy kilométerre lesz. persze ez szélsőséges példa de láttunk már csodákat.
Véleményem szerint a dohányzók/nemdohányzók elszeparálása egy vendéglátóipari egységen belül nem megoldható jól. Érdemesebb lenne a helyekre bízni dohányzók vagy nem dohányzók akarnak-e lenni a vendég meg dönthet, hogy bemegy-e vagy nem.
lokko 2011. 03. 08. 09:59 | #173
Rákó az én szemszögemből nézve családias fesztivál ... bár az igaz, hogy soha nem voltam ott gólya, így a közösségkovácsolódás szopóági változatából teljesen kimaradtam ... de mint külsős az idei lesz nekem a 10. nyár a réten
Előzmény: Nas (172) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 03. 08. 00:31 | #172
Igen, ez a jellemzés kb. jól körülírja az utánozhatatlan Bódvarákó fílinget. :D (+ persze az elmaradhatatlan vetélkedők)
Most úgy kedvem támadt visszanézni így hosszú idők távlatából...az egyik szervező úgyis haver, és már cseszegetett, hogy mehetnék. :)
Előzmény: kotta (171) 0 VÁLASZ
kotta 2011. 03. 08. 00:19 | #171
Sátor túlélte.
Meztelen bányatavazással nyitottunk; minden este egymást szedtük össze "Malvinka" előtt; elmentünk túrázni, de pár óra múlva rájöttünk, h nem tudjuk minek indultunk el, hol vagyunk, és ki találta ki ezt az egészet; rágcsálókat kerestünk egy hülye vetélkedés miatt (néhányan ölni tudtak volna a vitában, h a nyúl az rágcsáló-e, néhányan meg minket akartak ölni, mikor patkányok után érdeklődtünk); 2 napig nem tudtuk ki lopta el a cipőket és emiatt mezítláb jártuk a kukoricást; stb.stb. ...nosztalgia.
Örök emlék. :D

Előzmény: Nas (170) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 03. 07. 23:51 | #170
"Szerencsére ott azért ennyi idő alatt is egy életre elrontottak."

Neked is letaposták a sátradat a tehenek? :D
Előzmény: kotta (169) 0 VÁLASZ
kotta 2011. 03. 07. 23:19 | #169
Rákó?
(Ciki, de csak egyszer voltam. Szerencsére ott azért ennyi idő alatt is egy életre elrontottak. Az gáz, h még a névnapomra is sört kaptam apósomtól? :D)
Előzmény: lokko (165) 0 VÁLASZ
kotta 2011. 03. 07. 23:17 | #168
Pipás nagyapám volt, elfogult vagyok én is.
Minap baráti találka volt "nálunk", és egyik srác azt írta, keressünk füstmentes helyet. Persze ment az osztás, h lassan csak olyan lesz, stb., végül az ócsóság döntött. Aztán mikor egyre-másra derültek ki az ünnepelnivalók (vagy csak az innivalók fogytak?), akkor a jelenlévő 8-ból öten gyújtottak pipára, és végül "mi" füstöltük tele a helyet. Búcsúnak szép volt, és azóta is titokban szipuzom a kabátom pipaillatát. :-)
Ahogy meg jön a jó idő, irány újra a padon/fűben ülős, törvénybeütközös megoldás (nyilvános helyen történő alkoholfogyasztás (legjobb a Gellérthegy éjszaka: padok+kilátás, de a Normafa se rossz)), és ott továbbra is mindenki füstölhet azzal amivel akar.
Előzmény: Nas (166) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 03. 07. 23:11 | #167
Ezaz: álljon át minden bagós pipára...én már azzal is jobban érezném magam. :D
Előzmény: Nas (166) +1 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 03. 07. 23:04 | #166
Hozzátenném, hogy a pipafüstöt szeretem (mondjuk aki szívja, annak állítólag károsabb mint a cigaretta, bár ebben annyira nem vagyok biztos, mert igaz, hogy a pipában nincs füstszűrő, de hosszú száron jut el a füst a torokba + pipába nem kapadohányt szokás tenni)...de nem is úgy szívják az emberek, hogy egyikről a másikra gyújtanak vele...
Előzmény: kotta (164) 0 VÁLASZ
lokko 2011. 03. 07. 22:59 | #165
1997-ben a szociális életet élő osztálytársaim mindegyike bagzott ... ha jól emlékszem TV-ben akkor már nem, de óriásplakátokon még voltak cigireklámok ... akkoriban a cigi még tényleg menő volt, és csak a legszektásabb egészségmániások ágáltak a bagó ellen ... 13 évesen simán tarháltam cigit felnőttektől, és többnyire kaptam.
ma én már akkor is kivolnék, ha egy 13 éves pöcs akár tüzet kérne tőlem

más tapasztalat: minden éveben eljárok egy gólyatáborba (súlyosakat butulni), ott évről évre láthatom, hogy a 18 éves arcoknál hogyan változik a trend ... 3 éve vettem észre, hogy az új generáció hangadói már inkább nemdohányosok (8 évvel ezelőtt a hangadók szinte kivétel nélkül bagóztak, de mára már közülük is sok leszokott)
Előzmény: Minusz (158) 0 VÁLASZ
kotta 2011. 03. 07. 22:41 | #164
Csak szokatlan lesz, na. :-)
Attól még én se bánom, de egy ideig (1-2 hónap? év?) tényleg szokatlan lesz.
Pipázni meg amúgy is kerthelyiségben a legjobb vagy egy körtefa alatt. :-)
Előzmény: Nas (163) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 03. 07. 22:35 | #163
Nem szeretnék sahinelkedni, de az Egyesült Királyságban a legtökösebb, legöntudatosabb skót faszagyereknek sem okoz gondot az, hogy a kedvenc pubjában nem gyújthat rá. Pedig náluk sokkal nagyobb hagyománya van a kocsmakultúrának...

Ez a forgalomkiesés meg egy baromság. Egy dohányos sem fog lemondani a szórakozásról, társasági életről, és otthon gubbasztani innentől kezdve csak mert fel kell emelnie a seggét a székről, ha bagózni akar (amelyik meg ezért otthon marad, az jobban is teszi...).
Előzmény: kotta (162) 0 VÁLASZ
kotta 2011. 03. 07. 22:15 | #162
Na ezt most nem zongorázom végig.
Lehet utálni ezt a dolgot, kapásból (nemdohányzóként) én is utáltam. Egy rendes kocsmának része az, hogy ott füst lehet/van. Vendéglőbe nem való, de a kocsma, az kocsma. Ott pipázgatnak, cigiznek, a dolog része ez, ki lenne herélve valahogy enélkül.
Viszont ahol már betiltották (jó pár ország), ott kimutathatóan nem csökkent a kocsmai forgalom, kevesebb lett a tüdő- vagy szájrák, stb. és ezek ugyan vitatható dolgok, de időben mégiscsak a tilalommal függenek össze az adatok.
A fene tudja. Aki akar, ezután is ott gyújt rá, ahol akar. Azt még mondjuk megjegyzem, hogy a legtöbb budapesti szemét a csikk, 95%-uk a busz/villamos megállói kukák 6m-es körzetén belül. Lehet, hogy muszáj tiltani, mert másképp nem működik a kultúra?
Mr. Wallace 2011. 03. 07. 21:36 | #161
"Olvass gazdasági elemzéseket, tanulmányokat amik ezzel vannak összefüggésben. "
Ha a saját tanácsod szerint jártál volna el, nem vitatkoznál ezen.
Előzmény: Pöpe (155) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 03. 07. 21:32 | #160
Képzeld, értettem, hogy miről szól a zártkörű klub, az elv mögötte pedig az, amit leírtam, amire baromság pénzt kiadni. Egyébként meg nem tudom, miért hiszed, hogy egy ilyen klubba rohannának majd a nemdohányzók balhét csinálni, csak azért, hogy a dohányosok ne tudjanak nyugodtan ellenni. Meg vagy róla győződve, hogy az egésznek az a lényege, hogy a dohányosokkal (köztük veled) jól kiszúrjanak. Képtelen vagy a saját fontosságodnál tovább látni (meg nagyon úgy veszem észre, hogy nem is szeretnél). A szabályozás célja épp ennek az ellenkezője, nevezetesen hogy mostmár a nemdohányzók szeretnének végre nyugodtan ellenni...
Előzmény: sien (117) 0 VÁLASZ
Tooni 2011. 03. 07. 21:05 | #159
Ha már esze nem is, de a szaga legyen Einsteiné.
Előzmény: sien (117) +1 VÁLASZ
Minusz 2011. 03. 07. 20:09 | #158
Hát vazz én nem is akarnék beilleszkedni egy olyan közösségben ahol a beilleszkedés alapfeltétele a bagózás...(én azért nem vetlek meg érte:D )
A mi középsulis osztályunk elég nagy százaléka dohányzik(és igencsak 18 alatt kezdték az ipart ami,spec szomorú),a "bulizós" társaságnak pedig min 60% de nem nézik ki azokat akik nem szívnak( de azokat se nézzük kik akik nem isznak)tehát szerencsére normális baráti közösségünk van.

Szórakozóhelyen meg persze hogy szívnak mivel lehet,ezért is tartom pozitívnak hogy be akarják tiltani.Házibulikban általában pedig kcsak int van megengedve a dohányzás, és mivel nem egyszerre megy ki az összes bagós így a társaság nagyobb része bent van van szal senki nem érezheti magát kiközösítve :)

Én is utálok egyébként tök bagószagúan hazamenni és mosásba küldeni az 5-6 órára felvett tiszta ruhát...
Előzmény: lokko (138) 0 VÁLASZ
7sleeper 2011. 03. 07. 19:19 | #157
megalapozott véleményem a témában a posztkép alapján:
kenny úgyis meghalna, cartman meg egy hájas disznó, akinek a halálával
a kiscicák rosszul kyle pedig egy ideig biztosan jól jár majd, ám nélküle nincs south park
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 03. 07. 17:43 | #156
Nem tudhatjuk, hogy ez a pillangó mekkora vihart kavart volna... :)
Előzmény: Rosta (140) 0 VÁLASZ
Pöpe 2011. 03. 07. 15:25 | #155
Az angol biztosítok, tisztában vannak vele hogy Magyaroszágon mekkora bevétele van az államnak a dohántermékek adóiból? Valamint a magyar társadalombiztosításnak kiadásairól?

"A dohányzás okozta egészségügyi (a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek kezelésével kapcsolatos kiadások, a járóbeteg, illetve kórházi ellátás költségei, táppénz, a gyógyszertámogatás, az idő előtti rokkantság, az idő előtti elhalálozás miatti költségveszteségek) és egyéb (pl. tűzeseti) károk....."

Olvass gazdasági elemzéseket, tanulmányokat amik ezzel vannak összefüggésben.




Előzmény: Mr. Wallace (153) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 03. 07. 15:18 | #154
nem venném ennyire tutira..
Előzmény: Mr. Wallace (152) 0 VÁLASZ
Mr. Wallace 2011. 03. 07. 15:04 | #153
Te higgy a GKI-nek, én + had higgyek a szakembereknek pl. az angol biztosítoknak!
Előzmény: Pöpe (150) 0 VÁLASZ
Mr. Wallace 2011. 03. 07. 15:01 | #152
És szép lassan bezárhatod a bótot, mert nem marad vendéged.
Előzmény: Purple (149) 0 VÁLASZ
lokko 2011. 03. 07. 14:44 | #151
+ a dohányzás munkaképes embereket tesz munkaképtelenné, vagy egyenesen halottá, az így elszenvedett anyagi és eszmei veszteség durván túlmutat a puszta matek alapú számokon ...

a jövedéki adót nem csak azért találták ki, hogy a pénzben kifejező ártalmat kompenzálja, hanem azért, hogy a normál piaci árazásból esetleg következő túlfogyasztást kontrollálja ... és amitől függünk azt hajlamosak vagyunk túlfogyasztani
Előzmény: Pöpe (150) 0 VÁLASZ
Pöpe 2011. 03. 07. 14:33 | #150
"Egy dohányos egészségügyi ellátása jóval kevesebbe kerül"

"A GKI 2004-es becslése alapján, Magyarországon a dohányszektorból származó állami bevételek elérték a 244 milliárd forintot, míg a dohányzás társadalmi költségei – amelyek 343–358 milliárd forintot tettek ki – másfélszeresen haladták meg azt."
Előzmény: Mr. Wallace (146) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 03. 07. 14:17 | #149
Es ez engem elvi kocsmatulajdonost hol erdekel? Ha en nem akarok elszivora kolteni miattatok? Mert ti nem vagytok kepesek kimenni?
Előzmény: Mr. Wallace (146) 0 VÁLASZ
themasterhealer 2011. 03. 07. 13:57 | #148
Olvass utánna és azutan asholleozz baromarcú
Előzmény: csicsó (112) 0 VÁLASZ
Mr. Wallace 2011. 03. 07. 13:55 | #147
Ez ütős volt!
Előzmény: BusKeyCome (144) 0 VÁLASZ
Mr. Wallace 2011. 03. 07. 13:51 | #146
Én évente elfüstölök minimum 200000 Ft-ot aminek az adótartalma min. 150000FT. Egy dohányos egészségügyi ellátása jóval kevesebbe kerül, mint egy nemdohányzóé. Magyarul egy átleg dohányzó jóval többet fizet be a közösbe, és kevesebbet vesz ki onnan, mint egy nemdohányzó. Szóval ki fizet, és miért is,
Előzmény: Purple (131) 0 VÁLASZ
Pöpe 2011. 03. 07. 12:59 | #145
És még a víz is meleg...még inni se lehet belőle...:)
Előzmény: BusKeyCome (144) 0 VÁLASZ
BusKeyCome 2011. 03. 07. 12:56 | #144
A nyilvános vécékben is tarthatatlan, amit csinálnak a dohányosok. Beledobálják a csikket a piszoárba, átázik utána meg az istennek sem tudom meggyújtani. ;)
+1 VÁLASZ
Pöpe 2011. 03. 07. 12:41 | #143
"Gazdasági kutatások egyértelmuen igazolják, hogy az egészségügyi alapok
kiadásai között a gyermekkori védooltások után a dohányzásellenes intézkedések
bizonyulnak a második legköltséghatékonyabb ráfordításoknak"

zil0g 2011. 03. 07. 12:41 | #142
Amúgy sokat segít a leszokni vágyókon, ha a társaságukban már van aki letette, vagy ép leteszi a cigit (látnak élő példát, ami ösztönzi őket), így akár, ha van benn társaság, vagyis annak egy része , aki nem megy ki a többiekkel cigizni, könnyebb lehet egyeseknek letenni a cigit.
zil0g 2011. 03. 07. 12:36 | #141
Sztem annyira nem szörnyű ez a rendelet, csak új és az emberek persze utálnak minden újat/félnek tőle!

Miskolcon van egy kedves kocsmánk, az újgyőrin, nem lehet fennt dohányozni csak kint, érdekes módon teljesen természetes hogy fél óránként kimentünk és ennek ellenére nem volt kényelmetlen, kellemsen szórakoztunk. Én azóta leszoktam másik haverommal is .. ő lassan már egy éve, és érdekes mód nem darabolja a társaságot, ha gondolok egyet enis kimegyek a dohanyzókkal dumálni (sőt tisztes távolból még jól esik a friss levegő is, és akkor nem cigifüstöt szívom) , vagy ha marad benn ember vagy nincs kedvem kimenni akkor maradok benn.
Hozzátenném van lennt dohányzó rész, de azt még a dohányzók sem nagyon látogatják :)

Nem nagy kunszt és senkise hal bele, nah és akkor, ha most ebből törvényt, csinálnak akkor mindehol így lesz, na bumm, majd megszokják az emberek sztem annyira nem vészes, mint a mai benzin árak, vagy ahogy szétverik szánt szándékkal az oktatást.
És ha emiatt meg 1 embernek kedve lesz leszokni, már megérte ez az egész hajcihő, mert csak az eleje nehéz utána az ember már dacból sem gyújt rá ! ;)
+1 VÁLASZ
Rosta 2011. 03. 07. 12:32 | #140
Nem kell nekiállni mészárolni:D Csak kezdőpontot kellett volna kiiktatni:D
sztatty 2011. 03. 07. 12:24 | #139
A dohányzók nagy többsége folyamatosan le akar szokni a cigiről és tudja, hogy árt neki, mégsem tudják letenni, köszönhetően annak, hogy környezetében folyamatos kísértésnek van kitéve.
+
Pénzügyileg is mindenkinek jobban megérné, ha nem dohányoznának az emberek.
+
A cigi teljesen értelmetlen, csak egy káros pótcselekvés, helyette lehetne akár körmöt rágni.
=
Én betiltanám úgy ahogy van, csak nem értem mért kívánom, ha tudom, hogy ennyire rossz.
lokko 2011. 03. 07. 12:22 | #138
azokat kéne fejbe lőni akik tömegtermékké változtatták a cigit, mindeközben olyan adalékanyagokkal csapták fel a cuccot, hogy sokkal erősebb függőséget váltott ki az anyag mint azelőtt, miközben a füstszűrős és light cigarettáknak köszönhetően még szélesebb körnek lehetett leadni az anyagot ... 14 éven keresztül nem tudtam lejönni a cuccról, pedig rettenetesen gyűlöltem függeni tőle. ( igen, a szociális beilleszkedés egyik feltétele volt a blázolás 13 évesen !!! vessetek meg érte )
"És megértem, hogy a dohányosok meg majd nem bírnak lent a seggükön ülni és figyelni egy beszélgetésben, mert folyton arra fognak gondolni, hogy bazki ki kéne menni elszívni egy szálat."
eddig nekünk kellett választani a jó levegő vagy a bagós haverok között, most ők választanak, hogy egyedül függenek tovább, vagy inkább társaságba járnak ... szerintem a második változat több jóval kecsegtet ... és a szociális függőségek hosszú távon erősebbek a nikotinfüggőségnél
Előzmény: Rosta (135) +1 VÁLASZ
Pöpe 2011. 03. 07. 12:14 | #137
Inkább Búvár Kundként elsüllyeszteném azt a hajót, amelyik megérkezett az első dohányszállítmánnyal Európába.
Előzmény: Rosta (135) 0 VÁLASZ
csicsó 2011. 03. 07. 12:14 | #136
Utána már agyonlöhetnénk az Europaiakat is akik elvették az Indiánok földjét :D:D:D
Előzmény: Rosta (135) 0 VÁLASZ
Rosta 2011. 03. 07. 12:09 | #135
Erre nincs megoldás szerintem... ez se lesz jó tekintve a társaságokat...
Minden társaság minimum fele dohányzik, ha nem a nagyobb része.
Ha ezt megtiltják, max annyi lesz, hogy mostantól kezdve ők nem fognak szívesen kocsmákba meg klubbokba járni ahogy azt eddig a nemdohányzók tették.
Én nem cigizem és az utóbbi 2-3 évben nem is járok már kocsmákba, sőt sehová amiatt, hogy nem bírok meglenni 10 percnél tovább a füstfelhőben.
És megértem, hogy a dohányosok meg majd nem bírnak lent a seggükön ülni és figyelni egy beszélgetésben, mert folyton arra fognak gondolni, hogy bazki ki kéne menni elszívni egy szálat.
Ha meg elszeparálják az embereket az ugyanaz... akkor meg értelmét veszti az egész kocsmába járás, mert a társaságom fele dohányzik, a másik fele meg nem... de én az egész társaság miatt megyek el egy helyre, nem csak a fele miatt.
Legjobb az lenne, ha visszamennénk az időben és agyonlőnénk azt az indián törzsfőnököt aki rájött, hogy de mennyire k*rva jó füstöt szívni!!!
Ha nem lenne dohányzás és nem tudnánk mi az, akkor nem lehetne miatta vitázni és nem lenne gond.
Pöpe 2011. 03. 07. 12:08 | #134
Még nem :D Szerinted , miinden kocsmának van rá pénze? (mondjuk olcsóbb megoldása a nyitott ablak :) )




Előzmény: Mr. Wallace (129) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 03. 07. 11:58 | #133
ennyi
Előzmény: lokko (132) 0 VÁLASZ
lokko 2011. 03. 07. 11:57 | #132
"DE legyünk következetesek, mi a károsabb, a cigifüst, vagy a kipufogógáz?"
ebben mi a következetes? csak akkor legyen egy ártalom tiltva, ha minden ártalom tiltva van? Ebből visszafele meg az következik, ha egy ártalom legális, akkor az összes legyen az ... az ópium, a kokain, a heroin, a nemi erőszak, az utcára szarás, a pedofília.
Előzmény: Mr. Wallace (118) +3 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 03. 07. 11:46 | #131
ja, még azért fizessenek külön, hogy a ti füstötök el legyen szívva? nem ám kivinnétek a tüdőtöket az utcára, nem. legyen elszívó mindenhol, miattatok
Előzmény: Mr. Wallace (129) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 03. 07. 11:45 | #130
paranoia vs nemdohányzók akarata
Előzmény: Mr. Wallace (126) 0 VÁLASZ
Mr. Wallace 2011. 03. 07. 11:40 | #129
Elszívóról még nem hallottál?
Előzmény: Pöpe (127) 0 VÁLASZ
Pöpe 2011. 03. 07. 11:30 | #128
A dohányosok előbb halnak...... később kagylónak öltöznek a jelmezbálon. :)
Pöpe 2011. 03. 07. 11:29 | #127
Nem olvastam el a kommenteket, lusta voltam.
Szerintem be kellene tiltani minden kocsmában. Sőt a legtöbb helyen . Mondom ezt dohányosként.
Régebben , ahova jártam kocsmába nem lehetett cigizni. Ki jártunk a kocsma mellé, cigizni.Ha esett , ha fújt, ha sütött nap, ha mínusz tíz fok volt odakint.
Nem csak a nem dohányzókat akarom védeni, de dohányzóként is, rohadtul zavar a füst. Főleg mikor , alig lehet látni, csípi a szemet....stb.stb. Az zem utolsó szempont, hogy nem gyújtanék rá minden korty sör után.
A fiatalok miatt sem lenne hátrány, megszoknák, hogy a legtöbb helyen nem lehetne cigizni. Talán a következő generációból is kevesebben fognak cigizni. Már ezér megérné...

Amúgy is ótvaszar szokás a cigi. Sárgul a kéz, köröm, fog. Nem is beszélve hogy mindent átvesz a bagó szag, ami nem éppen kellemes.....Egészségügyis okokat nem is írok, szerintem tisztában van vele mindenki.
Én például soha nem gyújtok rá a saját lakásomban.
Az meg ,hogy nem tudok leszokni legyen az én bajom, akaratgyengeségem....
Tiltsák be, jól teszik...




Mr. Wallace 2011. 03. 07. 11:27 | #126
Paranoia vs naivitás?
Előzmény: Purple (125) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 03. 07. 11:04 | #125
a paranoiáról nem akarunk? :D
Előzmény: Mr. Wallace (124) 0 VÁLASZ
Mr. Wallace 2011. 03. 07. 10:59 | #124
A parasztvakításról, meg atyáinkról (gennygéza politikusok).
Előzmény: Purple (123) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 03. 07. 10:53 | #123
akkor miről vitatkozunk? amelyik kocsmatölteléknek nem inge...
Előzmény: Mr. Wallace (122) 0 VÁLASZ
Mr. Wallace 2011. 03. 07. 10:18 | #122
Nem is olyan kevés, ahol meg nincs, ott jogosan tilthatják a dohányzást.
Előzmény: Purple (120) 0 VÁLASZ
Mr. Wallace 2011. 03. 07. 10:17 | #121
Dehogynem! A Föld nevű kocsmáéra.
Előzmény: Purple (119) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 03. 07. 10:15 | #120
mellesleg elég kevés az olyan hely, ahol van "kialakított" dohányzó...
Előzmény: Purple (119) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 03. 07. 10:14 | #119
mert én sem kötöm rá a kipufogót a kocsma zárt helyiségére.
Előzmény: Mr. Wallace (118) 0 VÁLASZ
Mr. Wallace 2011. 03. 07. 10:11 | #118
Előre leszögezem: a dohányzás káros, irritálja a nemdohányzókat stb. DE legyünk következetesek, mi a károsabb, a cigifüst, vagy a kipufogógáz? Ne jöjjön senki azzal, hogy az autózás nélkülözhetetlen! Az áruszállítás nagy része megoldható lenne vasúton, a személyautózás jó része kiváltható tömegközlekedéssel. Atyáskodó politikusaink miért nem ezen rágják magukat, miért a kisebb ellenállás irányában b@szogatnak minket dohányosokat akik a jövedéki adó révén rendesen fizetünk a közösbe? Miért fáj politikus atyáinak meg a kedves antinikotinisáknak, ha egy vendéglátóhelyen, a kialakított dohányzóban rágyújtunk?
sien 2011. 03. 07. 09:15 | #117
abba bele se megyek, hogy pár kommenttel később kikéred magadnak hogy ismeretlenül lehülyézzenek, itt csak 3x teszed ugyanezt. de e felett sikoljunk el :)

nem nagyon fogtad fel a dolgot, részletezem. te dohányellenes vagy, meglátod a vendéglő hívogató cégtábláját. odamégy, és ki van írva: belépés csak dohányosoknak. mivel lesz ez a törvény, hogy nyílt szórakozóhelyen ugye nem szabad, szaladsz rendőrt hívni, hogy te biza ide akarsz bejönni, a 40 másik aki bent van, húzzon a francba. jöttök is a karhatalommal. erre az ajtóban a kidobó: zárt körű klub, belépés csak klubtagoknak. így te kint rekedsz, a többi 40, aki bent akar egy ebéd után jót cigarettázva beszélgetni a kávé mellett még egy fél órácskát, nyugodtan megteheti.
vagy szivarozna egyet, amit már így a törvény előtt sem lehet szinte sehol.

a mondandód azon része, mi szerint aki dohányzik az buta, önmagát gúnyolja ki. Einsteintől kezdve Ashkenazi-ig annyi de annyi híres és nálad és nálam egészen biztosan okosabb és műveltebb ember dohányzott, hogy az ihaj. nincs összefüggés bármennyire szeretnéd.
a dohányzás rossz. ennek a vitatása szerintem is nagy butaság. a törvény is jó, ha már magától nem jut az eszébe az embereknek a kulturált dohányzás, legyenek kényszerítve, ahogy a biztonsági övre is. hányszor szorult ökölbe a kezem amikor reggel az oviba viszem a srácokat, és anyuka úgy száll ki a kocsiból, hozva a gyerekét, hogy a szájából lóg a félig elszívott cigi. körzetes óvoda, gyalog nem lehet 10 percnél messzebb lakni, mert akkor már másik óvodába járnának. az ilyenek miatt jók ezek a szájbarágós törvények.
Előzmény: Nas (79) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 03. 07. 07:37 | #116
én örülnék neki ha betiltanák... nem zavar a füst, ha mellettem gyújt rá valaki 1x-2x. de ha ezt egyszerre 80 ember teszi, az már kurvára irritál. az az alapállás, hogy ha nem dohányzik valaki. akkor nehogy már én húzódjak arrébb, nehogy már én ne tudjam ugyanazt a ruhadarabot másnap felvenni (amiket fel lehet :D), mert undormány szaga van...

ha valaki élni akar a szenvedélyével, akkor igenis menjen ki vele a levegőre. én sem körömlakkozok kocsmában... de ezt a dohányosok többsége sajnos nem fogja fel..

Nas meg mindent leírt sztem amit le lehetett :D jól
+2 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 03. 07. 07:31 | #115
közgáz tanárom szerint is ez van :D
Előzmény: bungle (48) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 03. 07. 02:10 | #114
1) Elriasztja a szúnyogokat.
2) Nagy tömegben (nemdohányosok között) helyet tudsz csinálni magadnak, ha rágyújtasz.
3) Helyettesíti az evést.
Előzmény: Nas (113) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 03. 07. 01:44 | #113
Áruld már el, milyen pozitív hatásai vannak... :)

"nem mindenkinek árt"

Óriási tévedés és önbecsapás. Mindenkinek árt, csak a káros hatás mértéke és a dohányzás-okozta betegségek kialakulásához kellő idő egyénfüggő. De kitartó munkával le lehet győzni a legerősebb szervezetet is. :)
Azok az ellenpéldák, akikkel a dohányosok szeretnek előjönni, hogy sokáig, egészségesen éltek annak ellenére, hogy dohányoztak NAGYON ritka kivételek (persze magáról mindenki azt hiszi, hogy majd ő is az lesz...aztán akkor esik pofára, amikor már gégerákot diagnosztizálnak nála).
csicsó 2011. 03. 07. 01:35 | #112
"nem mindenkinek árt. szervezettől függ. megvannak a negatív hatásai és megvannak a pozitív hatásai"

Sok sikert a Nobel Dijhoz asshole.
bungle
bungle 2011. 03. 07. 00:05 | #111
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2011. 03. 06. 23:59 | #110
A mosoly öltöztet... :)
Előzmény: bungle (109) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2011. 03. 06. 23:46 | #109
Ő is azért ilyen vidám, mert cigizik, ugye? :D
www.funpic.hu/hu/kategoriak/fura-emberek/33384_kep
themasterhealer 2011. 03. 06. 23:20 | #108
hát cigizni tudni kell. elsősorban csak nyitott ablakkal. soha nem szabad csukott ablakkal lenni míg dohányfüst van a szobában. leüllepszik és attol van cigiszag és káros is.
aztán aki cigizik, táplálkozzon jól. ha szereti akkor legalább ne gondoljon minden ciginél arra, hogy ez hozza a halált. az ilyen gondolkodás sokkal károsabb és rákkeltőbb mint a százezer elszívott cigaretta.
aki pedig úgy érzi, hogy nem tesz jót neki az tegyen meg mindent, hogy leszokjon.
nem mindenkinek árt. szervezettől függ. megvannak a negatív hatásai és megvannak a pozitív hatásai.
Előzmény: csicsó (8) 0 VÁLASZ
Élien 2011. 03. 06. 22:32 | #107
Bocsi,de Te nem lehetsz valami nagy kocsma búvár!
Vannak 10 m2-es kricsmik is!!! Azokat még elosztani?
Előzmény: madMate (103) 0 VÁLASZ
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2011. 03. 06. 21:38 | #106
Konklúzió : Tudd, hol a helyed... Akár nem dohányzoként egy kricsmi bejárata előtt, akár ittasan sluszkulcsal a kezedben a volán mögött...
Nem hiszem, hogy ezt tovább kell magyarázni... ki kell rakni minden kricsmire, hogy: Antismokers not allowed... ánnyi.. :)
Előzmény: I. C. Wiener (105) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 03. 06. 21:16 | #105
Gondolom a részegeknek is külön sávot építenél az autópályán :)
Előzmény: .::JunKieEQ::. (104) +1 VÁLASZ
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2011. 03. 06. 21:01 | #104
Má' megin' azok a fránya számok, mi...? :)
Szerintem itt a döntési szabadságról van szó, nem másról.... Mint ahogy az egyén döntése az is, hogy dohányzik, vagy az, hogy bemegy egy füstös kis krimóba, vagy nem... Ez kb. olyan, mint hogy egy kisgyerekes anyuka,- saját felelősségén - bevisz egy gyereket, egy 18+-os filmre a moziban.... Az ő döntése...
Előzmény: I. C. Wiener (101) 0 VÁLASZ
madMate 2011. 03. 06. 20:57 | #103
szerintem a kocsmákban túlzás lenne betiltani... max legyen kötelező 2 külön részleg dohányzó ill. nemdohányzó...
Tooni 2011. 03. 06. 20:52 | #102
Azt hiszem a lényeget elmondtad, nem feltétlen a dohányzás a káros, hanem ha a szervezet nem kapja meg az azt ellensúlyozó, a takarításhoz oly fontos mozgás és izzadás-adagot. És a kosz meg csak gyűlik, gyűlik. Mondjuk akkor is, nem tudom, a tüdőben, a nyirokmirigyekben vagy hol összegyűlő füstrészecskék, "korom", az nem tud eltávozni?
Előzmény: cameloti (99) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 03. 06. 20:49 | #101
Najah, megint oda fogunk kilyukadni, hogy konkrét számok ismerete nélkül nem tudjuk, hogy ez mennyire fedezi a felmerülő költségeket. :)
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2011. 03. 06. 20:46 | #100
A dohányos pénzéből, mivel vagy 200 forint dobozonként az adó... ;)
Előzmény: I. C. Wiener (40) 0 VÁLASZ
cameloti 2011. 03. 06. 20:43 | #99
Legerősebb az, aki önmagát legyőzi...

Bírom, amikor nemsportoló (hetente többször aktívan sportolok), egészségtelenül kajáló (nagyon odafigyelek mit eszem), csipszzabáló (soha), cukros üdítőt izzadó (zöldtea) dagadt vagy éppen nem dagadt, szentéletű nemdohányosok (viszont dohányzom) előadást tartanak, hogy őt megmérgezik, MEGÖLIK, mert elszívnak mellette gy cigit. (ez nem steronak szól, nem ismerem őt)
TUDOM, hogy ettől még nincs jogom zavarni, károsítani a füstömmel, nem mentség nekem az ő életmódja, de azért vicces helyzet...
Előzmény: stero (21) +1 VÁLASZ
syl 2011. 03. 06. 20:24 | #98
ideje vot remelem bevezetik!!!!
Nas
Nas 2011. 03. 06. 20:23 | #97
Ez természetesen egy prototroll...kár rá a szó (hát még a formalin, hogy bekerüljön a fajtagyűjteménybe).
Előzmény: Tooni (90) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 03. 06. 20:19 | #96
Kurvára nem ismersz, interneten keresztüli személyiségjóslásba pedig csak hülyék bocsátkoznak... :)

"Mindenki azt csinál, ami jólesik neki."

Tipikus demagóg, álliberális maszlag... És még én vagyok buta... xD

"a dohányos sem fog rágyújtani, ha ki van téve a tábla, hogy ne tegye"

Hát, pedig sokan teszik. Egyébként normális ember tábla nélkül sem gyújt rá, ha olyanok is vannak mellette, akik nem dohányoznak, de úgy érzem, ezt a te "felsőbbrendű" intelligenciádnak hiába is magyaráznám tovább...

"Kommented alapján te az a fajta lehetsz, aki ha kiáll a buszmegállóba, és ott valaki dohányzik, akkor direkt odaál melé a füstbe, aztán veri a hisztit, hogy paraszt dohányos."

Megint mellélőttél. Először megpróbálok arrébb menni, de ha nem tudok olyan helyre állni, hogy ne jöjjön a pofámba a füst, akkor szólok az illetőnek. Soha nem volt még vitám belőle, eddig mindegyik szó nélkül eloltotta a cigijét és bocsánatot kért. :)

Egyébként kurvára leszarom, hogy ki hogy teszi tönkre magát. Csak csinálja olyan helyen, ahol senkit nem zavar vele. :)
Na pá.
Előzmény: Joska koma (86) +1 VÁLASZ
Cement 2011. 03. 06. 20:19 | #95
A debreceni SZTSE kosárcsapatba játszottam megye 2 majd 1 osztályban esetleg ha jobban is érdekel hétvégén fel is töltök valahová statisztikát ha a saját gépemen leszek nem az asszonyén. Bár már előre látom a kommentjeid amin max fikázódni fogsz mert az eddigiek alapján mást nem várhatok...
Előzmény: csicsó (92) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2011. 03. 06. 20:10 | #94
Előzmény: cameloti (91) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 03. 06. 20:10 | #93
Megelőztél :)
Előzmény: Tooni (90) 0 VÁLASZ
csicsó 2011. 03. 06. 20:10 | #92
Linkelj már be valamit, hogy melyik csapatban játszottál, esetleg eredményeket :D de most komolyan mondom. :D
Előzmény: Cement (81) 0 VÁLASZ
cameloti 2011. 03. 06. 20:09 | #91
A szórakozóhelyeken biztosítsanak DOHÁNYZÓHELYISÉGET. Nem egy lukat egy álló hamutállal, vagy falra csavarozott vödörrel, vagy kizavarás az utcára a hidegbe. DOHÁNYZÓHELYISÉGET, ahol le lehet ülni, és pl. egy vacsora után élvezettel el lehet szívni kultúrált körülmények között egy szál cigarettát. Tudom hogy kivitelezhetetlen, de megvalósíthatatlan nagyon jó ötletnek elsőrangú. :)
Tooni 2011. 03. 06. 20:09 | #90
No, Nas, fel van a adva a lecke. Melyik fajta és alcsoport?
http://kepfeltoltes.hu/110226/Ize_trolls_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Előzmény: Joska koma (86) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 03. 06. 20:08 | #89
Igazából fel sem jött volna ez az egész kérdés, ha a dohányosok mindegyikében lenne annyi jóérzés és értelem, hogy úgy végezze a tevékenységét, hogy az mást ne zavarjon...
Előzmény: Cement (81) 0 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 03. 06. 20:08 | #88
"És TÉNYLEG jobb a közérzetünk."
Próbáld ki, hogy nem szívsz egy szálat sem úgy 1-2 hónapig. A jobb közérzet válik lassan az alapértelmezetté, amihez még csak cigi sem kell...
Előzmény: cameloti (80) +2 VÁLASZ
Tooni 2011. 03. 06. 20:07 | #87
"Engem gyíkká változtatott..De már elmúlt" ;)
Előzmény: Nas (84) 0 VÁLASZ
Joska koma 2011. 03. 06. 20:06 | #86
[Komment megjelenítése...]
Előzmény: Nas (79) -7 VÁLASZ
lb7
lb7 2011. 03. 06. 20:06 | #85
Nekem annyi a véleményem az egészről, hogy mindenki próbálja meg tiszteletben tartani, hogy a másik embert mi zavarja... én sem fogokmás orra alá fingani, mert nekem ettől lesz jobb kedvem, vagy ettől érzem magam jobban... sokan azt sem képesek megtenni, hogy a liftben ne dohányozzanak... emberi intelligencia kérdése az egész...
Nas
Nas 2011. 03. 06. 20:05 | #84
Látom, már elmúlt. :D
Előzmény: Nas (83) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 03. 06. 20:05 | #83
Na, mi van, valakinek fáj az igazság? :)
Előzmény: Nas (79) 0 VÁLASZ
csicsó 2011. 03. 06. 20:03 | #82
Függjön bazz amin akar, azon is függhet felölem, hogy a seggébe nyom egy fél disznót, de az legalább engem nem fog kárositani, ellentétben a cigifüsttel. Gondolom nem kell belinkelnem neked mi van a cigarettában, és miket károsit.
Előzmény: cameloti (80) 0 VÁLASZ
Cement 2011. 03. 06. 20:01 | #81
Egy szóval nem mondtam hogy én olyan dohányos vagyok aki a megállóban a bájos nagymamára fújja a füstöt vagy étteremben rágyújtok meg ilyesmi. Normális dohányosnak tartom magam ja és emellett nem köpöm ki a tüdőm 2km futás után ugyanis novemberig versenyszerűen kosárlabdáztam amit azóta porclevállás miatt szüneteltetnem kell. De ez a hozzáállás amit te tanusitassz nekem ellenszenvesebb mintha az utcán az arcomba fújnák a füstöt. De tudod mit ? Anyázásig fajuló vitát nem akarok kezdeni sőt nem is csinálnék nem az a célom, szóval részemről befejeztem.
Előzmény: csicsó (78) 0 VÁLASZ
cameloti 2011. 03. 06. 19:57 | #80
Én dohányzom, ha iszom, akkor mellette sokat. Egyik barátomnál évek óta heti min. 2x összejövünk, persze szinte mindenki cigizik. Alig látni a füsttől. Idén lakásfelújítás, új szabály: cigi max. kettesével a konyhai elszívónál. Lázadás. Majd megszoktuk. Nem fáj. Nem 1,5 dobozzal szívok el, hanem 8 szálat egy este. És TÉNYLEG jobb a közérzetünk. Az emberi faj fantasztikus alkalmazkodóképességgel rendelkezik. :P

A nemdohányzók viszont nagyon rájátszanak a dologra. A dohányosok szemét (ami ugyanolyan mint a nemdohányosoké, és a füstöt nem tudja megszokni) miért nem csípi annyira nagyon elviselhetetlenül, hogy 5 percenként ki kelljen menni a friss levegőre? Meg hogy ki vannak közösítve. Azért játszanak rá, hogy kihangsúlyozzák, hogy ők nem olyan hülyék mint a dohányosok. És sajnos igazuk is van. :P

A nem dohányzóknak tekintettel kellene lenni arra a tényre, hogy a dohányosok FÜGGŐK. Nagyon szar dolog. Ez nem úgy működik, hogy "nem igaz hogy nem bír ki pár órát" Nem bír ki. Főleg ha végre kikapcsol, szórakozik, és együtt iszik is egy társasággal. A mai idegbeteg világban főleg.
+1 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 03. 06. 19:47 | #79
Ha valaki képes azért pénzt kiadni, hogy elmondhassa magáról, hogy egy zártkörű klub tagja, aminek annyi a lényege, hogy szabadon dohányozhat egy szobában, ami nem a nappalija, "mer' nehogymá' az egészségmániásoknak legyen igazuk", azt már ne is haragudj, de joggal lehet hülyének nevezni...

Egyébként nem hinném, hogy értelmesnek lehet nevezni azt az embert, aki nem fogja fel, hogy miről szól ez az egész, miért van rá szükség, illetve nincs annyi önfegyelme, hogy kibírja néhány órán keresztül bagózás nélkül, vagy kimenjen a szórakozóhely elé, ha már mindenáron rá akar gyújtani, valamint ne fújja mások pofájába a füstöt. Érdekes, erre sok dohányos magától is tekintettel van már most is, és nem kell nekik magyarázni, hogy miért...

Egyébként valóban megvan a véleményem a dohányosokról. Már írtam: nekem senki ne akarja bemesélni, hogy amikor először kipróbálta, az jólesett neki, és ezért szokott rá. Az igazság az, hogy szarul volt tőle, de csak szívta, mert az volt a menő / abban talált támaszt / segítette beilleszkedni egy közösségbe / attól érezte felnőttesebbnek magát. Akaratgyengeség, önámítás ("én ezt élvezem", "engem ez megnyugtat"), a divatnak való behódolás (labilitás, önálló akarat hiánya), a "felnőttnek" titulált attitűdök agyatlan majmolása a saját egészsége árán is. Tudod, ezek nem épp intelligens emberre valló tulajdonságok... :) (És ettől még lehet valaki akár egyetemi tanár is, mert sajnos a tudás nem mindig párosul intelligenciával...)
Az ilyen emberek ha a teveszarevés lenne a divatos, felnőttes viselkedés, akkor teveszart ennének... Nem tudom, ebben mi a tisztelnivaló... Különösen úgy egyértelmű a szituáció, ha megnézed a dohányzás kultúrtörténetét...

De ha ez neked kényelmesebb, igen, én vagyok a hülye. :)
Előzmény: sien (66) +1 VÁLASZ
csicsó 2011. 03. 06. 19:47 | #78
Pár kérdés. Melyik a normális szerinted, dohányozni vagy sem? Melyik a normális: kárositani másokat vagy nem? Melyik a normális: folytatni a szart, vagy megállitani a szart? Büdösnek lenni vagy jó illatúnak. Fél tüdödet kiköpni 2 km futás után vagy sem? Az egészséghez való jog, vagy a kibaszott büdös szenvedélyhez, mert az nekünk jó?
Előzmény: Cement (70) 0 VÁLASZ
Cement 2011. 03. 06. 19:42 | #77
Mindenesetre jó hogy valakinek még van pozitív hozzáállása ;)
Előzmény: Tooni (76) 0 VÁLASZ
Tooni 2011. 03. 06. 19:40 | #76
Statisztikailag jobb döntéseket lehet hozni oxigéndúsabb vérrel a fejben. Szóval nekik is jobb lesz, meg nekünk is :)
Előzmény: Cement (75) 0 VÁLASZ
Cement 2011. 03. 06. 19:39 | #75
Köszönd meg nekik tényleg! Az ország legfontosabb és legéletbevágóbb problémájával foglalkoznak vééégre de jó...
Előzmény: Tooni (72) 0 VÁLASZ
lb7
lb7 2011. 03. 06. 19:37 | #74
Előzmény: bungle (71) +1 VÁLASZ
bungle
Tooni 2011. 03. 06. 19:34 | #72
Végre mehetek hátrányos (nemdohányzó) helyzetem ellenére is közösen a barátaimmal szórakozni, anélkül, hogy ki kelljen járnom 5 percenként friss levegőért vagy kiközösítettnek érezném magam. Köszönöm az illetékeseknek!
+1 VÁLASZ
bungle
bungle 2011. 03. 06. 19:33 | #71
Csak egy ellenpélda: semmi pénzért nem hagytam volna ki a Pain of Salvation koncertet az A38-on, de rohadtul idegesített, hogy a szervezők (annak ellenére, hogy állítólag tilos náluk a dohányzás) rá se bagóztak arra a pár emberre, akik viszont voltak olyan parasztok, hogy bagózzanak, még annak ellenére is, hogy az énekes a koncert előtt direkt kijött bejelenteni, hogy ha lehet senki ne gyújtson rá, mert őket zavarja.
Előzmény: Rejtő (69) 0 VÁLASZ
Cement 2011. 03. 06. 19:30 | #70
[Komment megjelenítése...]
-6 VÁLASZ
Rejtő 2011. 03. 06. 19:21 | #69
[Komment megjelenítése...]
-5 VÁLASZ
Wara 2011. 03. 06. 18:59 | #68
Nem hülye a dohányzó ember, csak gyenge, mert nem tudja letenni.
bungle
bungle 2011. 03. 06. 18:59 | #67
Előzmény: sien (64) 0 VÁLASZ
sien 2011. 03. 06. 18:53 | #66
nem vagyok biztos benne hogy attól okosabb leszel hogy nem dohányzol. de ha simán ismeretlenül, csak a dohányzás utáni szenvedélyük után ítéled meg az embereket, van rá tippem hogy nem vagy az :) sőt.
Előzmény: Nas (65) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 03. 06. 18:51 | #65
Támogatom. A klubtagságit pedig nyugodtan átkeresztelhetjük hülyeségadónak. :)
Előzmény: sien (64) -1 VÁLASZ
sien 2011. 03. 06. 18:49 | #64
no azt hiszem itt az ideje indítani a zárt körű klubokat, ahol jó pénzért rágyújthatnak italozás közben az emberek, szigorú klubszabályzattal. a sok "jaj mennék kocsmába ha nem lenne cigifüst és csak bambit árulnának" leánygyermek még véletlenül se tudna bejutni, így a ruhája mező illatú, lehelete eperédes maradna. és lehetne klubtagságit szedni drágáért.
-1 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 03. 06. 18:38 | #63
"Összeesküvés-elméleteket nem akarok gyártani, de nincsenek illúzióim a politikusokkal kapcsolatban."

Nekem sem. De pont leszarom, hogy milyen hátsó szándékkal hozzák ezt a törvényt, ha számunkra is van értelme.
Előzmény: I. C. Wiener (61) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 03. 06. 18:35 | #62
Az, hogy 1 vagy 10 lépéssel arrébb szívja a blázt valaki, az zárt térben rohadtul nem oszt, nem szoroz.
Szabad ég alatt is fújhatja a pofádba ugyanúgy a füstöt más, ugyanúgy kapsz belőle, ha akarod, ha nem, miért lenne az "más"?
Szerintem egyáltalán nem túlzás azt kijelenteni, hogy aki mérgezni akarja magát, az tegye egyedül, úgy, hogy nem von bele másokat is akaratuk ellenére. Nincs jogod hozzá, hogy másra is rákényszerítsd a káros szenvedélyedet. Ez pont olyan, mintha egy részeg lehányna az utcán, vagy egy szipus a hígítós zacskóba nyomná a fejed, mert ő így érzi jól magát, és leszarja, hogy te ezt akarod -e, meg hogy rád milyen hatással van... Asszem, te is fel lennél háborodva...
Előzmény: MADve (56) +2 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 03. 06. 18:32 | #61
Jobban belegondolva... a mindenkori kormányzat 4 évre tervezi a költségvetést, és kb. leszarják, hogy mi van azon túl. A "füstmentesítés megtérülése" hosszútávon jelentkezne (egészségesebb emberek többet dolgoznak, kevesebb kezelési ktg., stb.), így valóban valószerűtlennek tűnik a gondoskodó állam szerep. Összeesküvés-elméleteket nem akarok gyártani, de nincsenek illúzióim a politikusokkal kapcsolatban.
Előzmény: I. C. Wiener (58) +1 VÁLASZ
88.vik 2011. 03. 06. 18:30 | #60
Kötelező füstelszívó? Nah? :)
Én csak sör mellé gyújtok rá, de akkor baromi jól esik és pont nem érdekel, h kinek lesz füstszaga a kocsmában. Mintha az istállóban panaszkodna valaki a trágyaszagra :)
Vannak nemdohányzó helyek direkt erre a célra.
Az alkoholt nem akarja senki betiltani? Mert pl Cigaretta még nem tett tönkre családokat és sztem nem is öl annyi embert mint a pia. Meg nem a cigisektől kapod az éjszakain a hamisgulyást a nyakadba :)
Buszmegállós téma az oké, de a kocsma az sztem egészen abszurd.
-3 VÁLASZ
Szancso 2011. 03. 06. 18:30 | #59
Érdekes mikor lekaptak pár politikust a parlamentbe hogy dohányzott,rögtön kitiltották a kamerákat.Most már csak azt láthatjuk amit ők akarnak,illetve megengednek.Akkor most hogy is van ez?
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 03. 06. 18:28 | #58
A dohányosok várható élettartama 10-20 évvel kevesebb, mint az "egészségeseké" (mondjuk az ilyen statisztikák esetén nem tudom, mennyire sikerül megoldani, hogy a cigizés valóban független parciális változó legyen...), így ha gyorsan elpatkol a beteg, lehet benne biznisz. Nem tom, ha valaki ismer ilyen számokat (kezelés tényleges költsége, stb.) írjon.
Előzmény: bungle (53) 0 VÁLASZ
Wara 2011. 03. 06. 18:19 | #57
Mert attól, hogy te szabad levegőn szívod a cigid, az szerinted nem is káros másokra nézve? Amit elfüstölsz az szerinted egyből elillan, elfújja a szél? Nem nekem kéne rászólni a dohányosra, hogy menj már arrébb, mert engem mérgezel, neki kéne megkérdezni, hogy rágyújthat e mellettem...
MADve
MADve 2011. 03. 06. 18:14 | #56
abszolút érthető. de a dohányosnak mondhatod, hogy "légyszíves, menj arrébb 10 lépést, mert nem bírom a füstöt. köszönöm szépen" :) nem muszáj egyből kijelenteni, h innentől max otthon gyújtasz rá!
szabad ég alatt meg majd tiltsák be akkor, ha lejön Jézus a mennyekből (már ha ez lehetséges) és azt mondja... szerintem :)
Előzmény: csicsó (38) 0 VÁLASZ
bungle
bungle 2011. 03. 06. 18:13 | #55
http://tudositok.hu/2128/video/Dohanyzasi_tilalom_csodhullamot_indithat_el
"Lesznek olyan vendéglátóhelyek Pécsett, amiknek még a környékén sem lehet dohányozni."
Előzmény: BullFrog (32) 0 VÁLASZ
bungle
bungle
bungle 2011. 03. 06. 18:05 | #53
Egyébként tényleg jó volna pontos statisztikai adatokat látni, de nem hinném, hogy egy 50 évesre, aki tüdőrákban meghal pár hónap alatt, többet költenének, mint egy 90 évesre (nyugdíj + ki tudja hány évtizeden át tartó kisebb-nagyobb betegségek).
Előzmény: I. C. Wiener (51) 0 VÁLASZ
bungle
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 03. 06. 17:56 | #51
...az "egyenleg" másik oldalán viszont ott vannak a magas kezelési költségek. Mindenesetre érdekes lenne ismerni a pontos számokat (pl. mennyibe kerülnek összesen az ilyen kezelések, stb.) Amiben viszont maximálisan egyetértek, hogy a kormány (legyen az bármelyik is) nem "jófejségből" dönt a dohányzás visszaszorítása mellett. Inkább arról lehet szó, hogy (általában) talán egyre többen vallanak színt a dohányzás ellen, mint mellett, így eredőben egy párt több szavazatot nyer, mint veszít egy ilyen döntéssel.
Előzmény: bungle (48) 0 VÁLASZ
go-free 2011. 03. 06. 17:55 | #50
ez a törvény is valami. de nem sok. jobb lenne, ha komolyabb dolgokban akarnánk a nyugati országokhoz hasonlítani.

itt nincs türelem, tolerancia, nincs rendes oktatás, működőképes egészségügy, gyors és pontos igazságszolgáltatás, rendes fizetések, emberi jogok...

és akkor pont azzal kúrogatnak, hogy ne cigizzek?


+1 VÁLASZ
Wara 2011. 03. 06. 17:46 | #49
megfulladok*
bungle
bungle 2011. 03. 06. 17:45 | #48
Egy barátom szerint (próbálom rávenni hogy izéljen és ne én közvetítsem a véleményét, főleg ha nem is igazán egyezik az enyémmel) az államnak a legjobb üzlet a dohányos és alkoholista ember. Befizet életében egy csomó jövedéki adót és átlag 50 évet leél, aránylag gyors lefolyású betegség után beadja a kulcsot, nem kell neki nyugdíjat fizetni, míg az "egészséges" embernek rengeteg nyugdíjat kell kifizetni és többségében olyan hosszú évekig tartó betegségekre költeni, amik az öregkorral általában együtt járnak.
Előzmény: I. C. Wiener (40) 0 VÁLASZ
Wara 2011. 03. 06. 17:45 | #47
Teljes mértékben egyetértek a tiltással! Unom, hogy ha el akarok menni inni egy sört pár ismerősömmel, akkor utána ha hazaérek dobhatom ki a szennyesbe az össze ruhám, moshatok hajat, szellőztethetem egy fél napon át a kabátom, a reggelről nem is beszélve, hogy majd meg fulladok...

Ha az angolok túlélték, hogy nem cigizhetnek a kocsmákban, akkor szerintem mi is kibírjuk majd. A kocsmák látogatottsága pedig nem fog csökkenni, mert amennyi bagós azért nem fog járni oda, mert nem lehet cigizni, annyi új vendéget fog vonzani a büdös, füst mentes környezet! :P
bungle
bungle 2011. 03. 06. 17:39 | #46
Lekéstél róla. :P
De beküldhetted volna, én is kb. egy hétig ültem a témán, mire rászántam magam...

"Az éttermek dohányzó és nem dohányzó részre osztása olyan, mintha a strand medencéjét belehugyozós és nem belehugyozós részre osztanák!" :D
Előzmény: Nas (41) +1 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 03. 06. 17:37 | #45
"szóval a fiatalakat akik elvileg még nem dohányoznak már erősen tiltani, a többiek meg úgyis kihalnak egy idő után."

A dohányosok is emberek...csak nem olyan sokáig.
Előzmény: Hoember (44) 0 VÁLASZ
Hoember 2011. 03. 06. 17:14 | #44
Üdv mindenkinek!
Nekem az anyukám minden másnap reggel nyitáskor a kocsmában kezd, és csak akkor megy haza, amikor záráskor apám értemegy.
Még mielőtt rosszra gondolnátok: ő a pultos.

szóval ebben a kis kocsmában az összes régi bútor dohányzik,
bemennek az öregek, kikérik a sörüket/fröccsüket rágyújtanak pipára/cigire és eltrécselnek egymással órákat, és üzleteket kötnek amire meg megisszák az áldomást...
A kocsmában erős szellőző rendszer van (plafonba épített erős elszívók), szóval ha bemész érzed ugyan a füstöt de még amikor tömve van a hely akkor is csak gyengén érezni.
Szóval nehéz ezt megítélni. A régi öregek akik 20-30 éve élnek a dohánnyal, biztos hogy nem fogják letenni a bagót. És ha a vendéglátós is megtesz minden tőle telhetőt akkor is megbüntetik?
Egyébként ha minden szabályt betartanának a tulajok akkor minden kocsmában lenne pl kerekesszékes WC, és a bejárat meg akadálymentesítve.
(de pl ezt még azok a hivatalok sem tartják be akik meghozták ezt a szabályt)

Szerintem kellene még egy olyan szabály is, hogy aki pl 1996 vagy valami (akik most 15-16 évesnél fiatalabbak), után született ne vehessen/birtokolhasson/szívhasson dohányt, a rendőröknek meg lenne egy kis kütyüjük ami lehellet alapján kimutatná ha szívott vagy sem. szóval a fiatalakat akik elvileg még nem dohányoznak már erősen tiltani, a többiek meg úgyis kihalnak egy idő után.


Nas
Nas 2011. 03. 06. 16:58 | #43
Jajj, hagyjuk már ezt a liberális maszlagot. De még azok is azt mondják egyébként, hogy mindent szabad, AMÍG másnak nem ártasz vele. A dohányzással pedig kurvára ártasz. Ha én rádkényszerítem, hogy nem dohányozhatsz mellettem, abból neked nem lesz semmi károd, ellenben fordított esetben nekem igen. Szóval rohadtul nem ugyanaz a két szitu...
Előzmény: .::JunKieEQ::. (39) +3 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 03. 06. 16:57 | #42
Volt egy tanárom, aki mindig vitt magával egy "Dohányzásra kijelölt hely"-es papírt. Ha cigizni akart, egyszerűen csak előkapta, és kirakta :)
Előzmény: Nas (41) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2011. 03. 06. 16:42 | #41
Háhháá...erre én is gondoltam, hogy bedobom Napi Izés témának. :)

Próbálkoztak vele, de szerintem az elszeparált helység nem működik. A cigifüst nem áll meg az ajtónál, hogy ja bocs, innen már nem mehetek tovább. Kevés helyen lehetett különbséget észrevenni a dohányzó és nem dohányzó szakasz között, ahol volt ilyen. Ha meg sikerült tényleg elszeparált helyet elkülöníteni, az általában egy kis lyuk volt, ahova nagyobb társaság már nem fért be, még ha a nemdohányzó tagok be is vállalták a füstöt a dohányzók kedvéért. (Ami szerintem ritka bunkó elvárás.)

A másik alternatív megoldás, hogy egy hely vagy dohányzó, vagy nemdohányzó legyen úgy en bloc, és mindenki eldöntheti, hogy bemegy -e, vagy sem. Csak sajnos ebben az esetben egyik hely sem fogja bevállalni a nemdohányos szerepét, mert ezzel könnyen vendégeket veszíthet, akik egyszerűen átsétálnak egy dohányzóba, aztán kész.
Az egyetlen megoldás, ha mindenhol tiltják, ha a szabály mindenhol egyformán érvényes, mert akkor aki beltérben akart dohányozni, az mindenhol "szív" miatta, tehát nem éri meg neki emiatt feladni a törzshelyét. Az meg egy baromság, hogy emiatt csökken majd a forgalom. Az emberek ettől még ugyanúgy el akarnak majd járni szórakozni, nem hiszem, hogy mostantól aki dohányzik, az otthon fog gubbasztani, mert nem gyújthat rá, ha beül valahova...

Nagyon helyes a szabályozás, már rég be kellett volna vezetni. A dohányosoknak Carmen hozzászólásán kéne elgondolkozniuk.
Azt meg egyenesen szánalmasnak tartom, hogy sokan még mindig csak úgy tudnak szórakozni, ha ott van a bűzrudacska a kezükben. Hátha attól felnőttebbnek látszanak... -.- Nekem ne akarja azt senki bemesélni, hogy azért szokott rá a cigarettára, mert olyan kurva jól esett neki, amikor először kipróbálta. Divat és akaratgyengeség.

Buszmegállóban (ahol mindenki kényszerből és nem szórakozásból álldogál, ráadásul sokszor arrébb sem tud menni) rágyújtani, és mások arcába fújni a füstöt meg egyenesen a taplóság netovábbja. Az pont olyan mintha a járdára szarnál mások mellett, mert neked úgy esik jól. Azért minimális civilizáltság a dohányosoktól is elvárható (és szerencsére a többség ezt meg is érti azért).

Egyébként a szabályozással kapcsolatban egy tábla jut eszembe, amit egy biliárdszalonban láttam kilógatva:
"Kultúrember nem dohányzik ott, ahol mások esznek vagy beszélgetnek, a többieknek meg egyszerűen tilos."
+2 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 03. 06. 16:29 | #40
Kinek a pénzéből finanszírozzák a (kapcsolódó) betegápolást?
Előzmény: .::JunKieEQ::. (39) +2 VÁLASZ
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2011. 03. 06. 15:42 | #39
Nikotin-náci... Engem baromira irritál az egészséges életmódod.... Szerintem tiltsuk be... és legyen kötelező a dohányzás...
Viccesen hangzik nem...? Pont annyi beleszólásom kell, hogy legyen, mint neked más dolgába... Anyukád rendszabályozd...
Előzmény: csicsó (38) -2 VÁLASZ
csicsó 2011. 03. 06. 15:20 | #38
"IFA az orra alá küld fél gallon szenet" Nyilván az is zavarja, mert kurvára kárositja a szervezetet az is. Viszont valahol el kell kezdeni az egészségszennyezés megállitását nem gondolod? Olyan mint a takaritás, elöszöt a kis szarokat kell eltávolitani. Jó sok ember cigizik, és nyilván nem tettszik ha a pofámbafújja a szél azt a szart, ezért el kell kezdeni megállitani. Fel kell tenni a kérdést, melyik a normális, az ha valaki cigizik vagy ha valaki nem? Gondolom egyértelnü. Akinek meg nem az meg MÖNNYÖM DOKIHOZ.
Előzmény: MADve (37) 0 VÁLASZ
MADve
MADve 2011. 03. 06. 14:47 | #37
már nem dohányzom, szóval mint egyént, nem érint, de abszolút megértem a dohányosokat és ki is állok mellettük, mert amit tenni szeretnének, az a végletekig diszkriminatív. különben is mi ez a f@szság, hogy a cigifüst irritálja a buszmegállóban az embereket? az nem probléma, hogy az IFA az orra alá küld fél gallon szenet? aztán a 120 kilós Józsit mégsem cibálják ki a volán mögül, bezzeg amikor valaki rágyújt, úgy néz rá egy csomó ember, mint a véres rongyra.
étteremben alap kritérium a szellőző - a dohányzó és nemdohányzó részleg kialakítását is azzá kellene tenni, és minden meg lenne oldva.
miért a tiltás az első, ami a kormánynak eszébe jut, ha sürgős megoldásokat kell eszközölni?

mellesleg én inkább a leszokást pártolom, ami a dohányzást illeti.
és szerintem semmit sem ér, ha az ember előre tervezget, meg mindenféle metódusokat talál ki, hogy leszokjon. én 6 évig bagóztam, aztán sikerült észrevennem, hogy egyáltalán nem tesz nekem jót, úgyhogy egy szép nyári napon azt mondtam, hogy "kell ez nekem? nem." és letettem. ez történt tavaly júliusban, azóta egyetlen cigarettát sem szívtam el, és nem is hiányzik.
persze előtte fontolgatni kellett a dolgot, meg elfogadni, hogy valami, amit addig szerettem, valójában kurvarossz nekem. de higgyétek el, egyáltalán nem nehéz :)
RokkantTroll 2011. 03. 06. 14:16 | #36
Csak támogatni tudom a dolgot. Nyugat-Európában (sőt még Törökországban is) már működik a dolog. Németországban egy kicsit máshogy megy a dolog. Ott elkülönített helységben lehet csak dohányozni. Teljes tiltás csak akkor lép érvényba ha az elkülönített helyiség kivitelezése nem megoldható (pl. koncerttermek, stadionok, stb.).
Egyébként nemcsak a füsttel van gond hanem a dohányzással együtt járó másodlagos, harmadlagos dolgokkal. Az egy dolog, hogy az illető szívja de - tisztelet a kivételnek - eldobja a csikket mindenhol. Igen, még játszótereken is ahol a kölykök (főleg a picik) megtalálják és rosszabb esetben a szájukba gyömöszölik. Akad olyan dohányos is akinek ugyan eljut az agyáig, hogy ki kellene dobni csikkeket a megfelelő helyre de ahhoz már suta, hogy előtte elnyomja. Rengeteg pénzbe kerül a lángoló kukákhoz kiérkező Tűzoltóság és a kukák pótlása.
+1 VÁLASZ
milerik 2011. 03. 06. 13:49 | #35
" jó fenn a fán !! itt vannak a szüleim is, meg az ő szülei is itt voltak, ki az a hülye, aki lemászna erről, hülyeség ezen változtatni " by "egy australopithecus africanus kihalt őse"
csicsó 2011. 03. 06. 13:45 | #34
Kultúra része xD ennyi erövel azt is a kultúra részévé teszem, hogy aki cigizik azt fejbelövöm, és akkor ez elfogadott lesz, mert a kultúra részévé válik, és kárositja az egészséget ;'D
Előzmény: .::JunKieEQ::. (30) -1 VÁLASZ
Élien 2011. 03. 06. 13:39 | #33
Engem nem zavar,ha valaki szívja.Csak ne fújja ki! :)
Sokan kételkednek a dolog sikerében,de működni fog az biztos!
Hihetetlenül jó érzés az itteni füstös kocsmák után,egy yorkshire-i pub légköre.Ajánlom mindenkinek kipróbálásra!
Ott olyan szépen betartják és senki nem háborog.


BullFrog 2011. 03. 06. 13:25 | #32
Pont ez történt, nem dohányzó részleg a belső rész, és a dohányzó pedig kint az utcán. Hol itt a probléma?
Előzmény: pee.7 (17) 0 VÁLASZ
Hyper 2011. 03. 06. 13:25 | #31
Nálunk kb minden kocsmában, van nem dohányzó rész.És igy boldog mindenki :)
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2011. 03. 06. 13:24 | #30
12 év dohányzás után, 5 éve leszoktam... természetesen ez alatt az idő alatt is eljártam néha egy-egy kocsmába... Soha nem csináltam problémát abból, hogy az ilyen helyeken dohányoznak... Ez olyan, mintha zavarna a részeg emberek látványa... A helyhez tartoznak gecc :DDD Akinek nem tetszik, ne menjen be, ennyi... A kocsma kultúra ilyen... Mi lesz a következő ? Miséről kitiltják a tömjént, mert zavaró a füstje ? Hagyjuk má'... tiszta vicc...
-2 VÁLASZ
versius 2011. 03. 06. 13:16 | #29
Hullarészegen cigivel dancelni - nem egyszer előfordult hogy hasonló kollega megégetett a cigivel tánc közben engem vagy ismerősöm. ...
Előzmény: pee.7 (17) +1 VÁLASZ
csicsó 2011. 03. 06. 13:05 | #28
Mindig odairod, hogy éppen te mit szeretsz, de azt elfelejted, hogy tudományosan a cigi kurvára de szar! Az alkohol is káros, de azt nem szivod be bármerre mész. "Hullarészegen cigivel dancelni :D" Fantasztikus xD. Gondolj bele, hogy hazamennél részegen, de legalább nem lenne olyan szagod mint egy darab szarnak :O WÁÓ nem is hangzik rosszul?
Előzmény: pee.7 (17) 0 VÁLASZ
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2011. 03. 06. 13:01 | #27
Olyat nem lehet, hogy nyitok egy kocsmát, és kitiltom a nem dohányzókat...?
Előzmény: Rejtő (26) 0 VÁLASZ
Rejtő 2011. 03. 06. 13:00 | #26
Én úgy gondolom, hogyha van egy kocsmám akkor hagy döntsem már el én hogy az dohányzó vagy sem.
+1 VÁLASZ
tool 2011. 03. 06. 12:54 | #25
mármint a dohányzók, hogy kevesebbet. mármint.
Előzmény: tool (23) 0 VÁLASZ
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2011. 03. 06. 12:53 | #24
Illegál partykra járok... pont leszarom...
tool 2011. 03. 06. 12:53 | #23
nekem tetszenek ezek a tiltások, aránylag ritkán dohányzom, alkohol mellé viszont mindig és sokat.
villamosmegállóknál én eddig sem gyújtottam rá, vagy nagyon a szélére húzódtam, hogy ne zavarjak mást, így itt kb semmi sem változott egy jóérzésű figyelmes ember számára.

kocsmáknál jó ötlet, mivel én is kevesebbet dohányzom ha pl nemdohányos társasággal vacsorázom valahol és néha a dohányosokkal kiugrunk a bárpulthoz rágyújtani.
ki kell menni a kocsma elé, és akkor mi van? legalább nem lesz füstszagú minden, és tényleg kevesebbet dohányoznak a nemdohányzók.
szóval szuper, várom hogy bevezessék!
Nanaman 2011. 03. 06. 12:44 | #22
Az érv az egészség megőrzése, az ellenérv meg az, hogy az államnak kevesebb lesz a bevétele? Ez nem komoly vita. Már rég be kellett volna tiltani mindenhol, aki bagózni akar, az bagózzon otthon és ne más orra alá nyomja a füstöt. És ez a rendelet a dohányzóknak is jó, nem csak a nem dohányzóknak. Ha már egy-kettő leszokik az siker.
stero 2011. 03. 06. 12:38 | #21
Na és ki a francnak van pénze még egy dohányzó részleget is kialakítani egy kis kocsmában vagy egy discoban dohányzó-nemdohányzó táncteret??? .. Azért ez nem így működik .. az egészség mellett kell dönteni nem a kényelem mellett ezért tetszik ez a törvény. Engem zavar, hogy mellettem cigiznek a szórakozóhelyen .. úgyhogy nem én megyek arrébb hanem ő nyomja el, azaz rá sem gyújt. Nehogymár én szívjak a ti buziságaitok miatt .. nem kellett volna rászokni szevasz. Nem tetszik? nagyon sajnálom .. szánalmas dolog ez a cigaretta. Megnyugtat mi? .. lol még magatokkal sem bírtok el (n)
Remélem az elkövetkezendő évben felemelik a doboz cigi árát oylan 20 000 ft-ra akkor talán megszűnik ez a szarság, hogy 14-5 évesek ott szívják a fost és huszonpár éves korukra úgy néznek ki mint egy 35 éves, büdösek mint a kotera, sárgák a fogaik és 2 percig nem lehet velük beszélgetni mert "menjünk má ki cigizni" .
Előzmény: pee.7 (17) +1 VÁLASZ
versius 2011. 03. 06. 12:36 | #20
Nyugaton némely országokban évekkel ezelött megcsinálták , ahogy elöttem már valaki írta is pl. Írországban.
Ott is voltak nem kevesen akik felháborodtak már az ötlettől is.Meg féltek hogy csődbemegy sok kiskocsma mert a dohányosok nem mennek majd oda. Nem így lett . nálunk se lesz így. A dohányosok megtanulnak ezzel együttélni és azok akik emiatt nem mennek be a kocsmába vessenek magukra , azt a forgalomkiesést majd pótolják azok akik eddig a cigifüst miatt maradtak otthon.Olvastam egy riportot amit azokban a nyugat-európai országokban készítettek a minap ahol ez a szabályozás évek óta működik.Mindenhol elégedettek vele most már , azok is akik ellenezték. Sokkal jobb lesz úgy elmenni szórakozni hogy nem kell a mérget nyelned mások után.
+1 VÁLASZ
BusKeyCome 2011. 03. 06. 12:32 | #19
Én a magam részéről támogatom a dohányzás megtiltását úgy az éttermekben, mint a BKV megállókban. Annak is örülök, hogy az aluljárókból száműzték füstölést.

Javaslom a Dohány utca nevét is megváltoztatni! ;)
stero 2011. 03. 06. 12:31 | #18
Nagyon helyes ..
pee.7 2011. 03. 06. 12:30 | #17
Én a dohányosok pártját gazdagítom, és most az ő érdekükben had szóljak néhány szót. A probléma itt azzal van h kompromisszumos megoldás helyett a dohányzást tiltjuk ki pl egy kocsmából. Egy dohányos számára a kocsma cigaretta szmog nélkül olyan mint az alkoholmentes sör... szerves része ez egy kocsmának. de az is igaz hogy egy nem dohányzónak sem kéne elviselnie ezt a számára rettenetes bűzt. ezért a megoldás hogy 2 részleg legyen, ha egy társaság nem tudja eldönteni hova üljön a dohányos ugyanúgy átmehet a dohányzó részlegbe, miért ne lenne számára egy kis szmogos bepállott helyiség ahol kedvére pipázgathat :P:D Engem pl zavar más füstje, evés közben pedig kifejezetten undorodom tőle, ezért az étterem egy más tészta: ott ne lehessen rágyújtani, viszont ha étel mellett alkoholos italt is felszolgálnak és kissé pub jellegű a hely, akkor igenis oda is kell egy dohányzó részleg. A disco már egy egész más tészta, talán a legnehezebb megoldást találni, és szeretek benn akár a tánctéren hullarészegen cigivel dancelni :D, bár elhiszem hogy ez másokat zavarhat, ezért itt is a legjobb lenne a nem dohányzó tánctér, de mondjuk egy dohányzó részt megérdemelnének a bagósok. Egy szó mint száz : egy vendéglátóhely is akkor jut a legtöbb bevételhez, ha a dohányosok és a nem dohányosok is elégedettek, ezért egy hely is veheti nyugodtan a fáradtságot, hogy a 2 részt kialakítsa, mivel sokkal szívesebben fog járni mindenki ha elégedett a légkörrel, és ez még + bevételt is jelenthet. Szólottam :)
-3 VÁLASZ
BusKeyCome 2011. 03. 06. 12:27 | #16
Nyilván füvet szívtak, attól voltak annyira vidámak. :)
Előzmény: themasterhealer (7) +1 VÁLASZ
Carlos74 2011. 03. 06. 12:10 | #15
Szerintem azt kéne tenni hogy két típusú helységet kéne üzemeltetni . Olyat ahol lehet dohányozni és olyat ahol pedig nem . Aztán mindenki eldöntheti hogy hová szeretne bemenni és ezel a probléma meg is van oldva . Én is dohányzom de ha olyan helyre megyek vagy olyan ember társaságában vagyok aki nem cigizik akkor egyszerűen nem gyújtok rá . Túlélem... Nekem inkább az lenne az ötletem hogy a sok eldobált csikket kéne megszüntetni mert az gusztustalan . Valami hermetikusan zárható szagközömbösítő személyi hamutálat kéne hordani minden dohányosnak és abban gyűjteni a csikket nem pedig bepöckölni a virágágyásba vagy a járda közepére .
focuskoma
focuskoma 2011. 03. 06. 12:07 | #14
Végre egy jó döntés a Fidesz részéről.
Nagyon remélem ezúttal most tényleg meg fog történni!!!!!!!!
+1 VÁLASZ
Kampec 2011. 03. 06. 12:04 | #13
étterem, szórakozóhely, sőt hihetetlen de még a kocsma is nem azért van hogy dohányozzon az ember...
már nagyon unom hogy ha elmegyünk haverokkal egy buliba vagy beugrunk pubba egy sörre akkor át kell úszni
a füstfelhőn miközben kiég a szemem és miután kijöttünk olyan a szagom mint a füstölt sajtnak
nehéz megérteni egy ilyen káros és drága függőséget...
örülni fogok a tilalomnak
+2 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 03. 06. 12:03 | #12
Még ha igazad is van, akkor sem egyértelmű, hogy attól vidám valaki mert dohányzik, vagy pont fordítva: azért gyújt rá, mert alapból boldogabb/kiegyensúlyozottabb/stb. természete van. :)
Pubycsavo
Pubycsavo 2011. 03. 06. 11:38 | #11
néha ki tud hozni ez a téma a sodromból. főiskolában a dohányosoknak csináltak egy külön téli dohányzó helyiséget, hogy ne fagyjon be a seggük, van 2*2 fotocellás ajtó, amik zsilipként működnének..... és a két pár ajtó közé betették ezt az ajtóval elzárható részt, azok a tetvek meg nem csukják be az ajtót, így az egész aula bűzlik a dohánytól, ha bejön, vagy kimegy valaki az épületből, de kibaszok velük, mert a külső fotocellás ajtót kinyitom, hagy menjen rájuk a hideg, gyűlölöm, és nehezen viselem el a cigifüstöt.

örülök, hogy bevezetik ezt a szigorítást, normálisan nem lehet megmaradni a dohányosok miatt sehol sem, egy kocsmában sem lehetett már normálisan megmaradni, olyan volt ez, hogy leszarom, hogy te nem dohányzol, nem tiltják, akkor fulladjál meg, vagy menjél ki a kültérre, most átállnak a f@sz másik végére egy kicsit, és most ők szopnak.
+2 VÁLASZ
milerik 2011. 03. 06. 11:36 | #10
Hagyjuk már ezt a szöveget, hogy csak az megy kocsmába aki amúgy is bírja a dohány füstöt !

Én számos alkalommal voltam úgy,hogy a társaság miatt mentem a kocsmába, nem dohányos lévén. Fél óráig bírtam, aztán kaparó torokkal és begyulladt szemekkel kellett kimennem a friss levegőre. Ezt számos alkalommal eljátszottam, de aztán feladtam, és még jó pár barátom ezzel úgyan így. A társaság 1/3 dohányzik, a többi meg passzív ÉS "KOCSMÁZNÁNAK" ha nem kéne a dohányfüstöt harapni ...........

SOKAN vannak szerintem ezzel még így, hogy ha nem lesz végre RÁKOT okozó passzív dohányzás a kricsmibe, akkor menni fognak.....A nem dohányosoknak is igénye van a társaságra és a kocsmázásra . . .
+3 VÁLASZ
GreenHell 2011. 03. 06. 11:27 | #9
11 évig dohányoztam, 3 éve tettem le és a mai napig nem kívánom, sőt ha rágondolok milyen volt elszívni 1 cigit kisebb hányingerem lesz. Lassan 1 éve már azt is észrevettem, hogy a cigifüst is zavar (eddig ha mellettem rágyújtottak nem zavart, csak a cigi direktbe tüdőzésének gondolatától lettem rosszul). Mielőtt abbahagytam az agyam egy kisebb propagandán ment át, és sikerült meggyőznöm, hogy mekkora baromságot csinálok, amikor cigizek. Erre jött egy nehéz szitu, aminek következtében 2 óra alatt 2.5 doboz cigit elszívtam, emiatt beteg is lettem, a következménye pedig a cigi eldobása volt.
+2 VÁLASZ
csicsó 2011. 03. 06. 11:22 | #8
Azért mert sok sportoló nem jár étterembe, mert minek. Mindig lefutottam azokat az embereket akik cigiznek. Nagynéném és férfje cigizik, és ott votam vendégségben pár napig, majd megfulladtam, kurva büdös lett a ruhám, és elkezdtem köhögni a sok szar miatt. Tényleg fantasztikus a cigaretta...-.-'
Előzmény: themasterhealer (7) +1 VÁLASZ
themasterhealer 2011. 03. 06. 11:14 | #7
megfigyeltem egy étteremben. akik nemdohányzó részlegből jöttek ki-mentek be, olyan betegesen néztek ki. szomorúak, karikás szemük. a dohányzóban meg a legtöbb vidám, jókedvü és egészséges kinézetü volt. ezt pár napig figyeltem.
le is fogom videózni
-3 VÁLASZ
niof
niof 2011. 03. 06. 11:03 | #6
Én személy szerint 10 évig cigiztem, és már a hetedik éve, hogy letettem, de néha a mai napig előfordul, hogy kívánom. Tehát ez egy eléggé addiktív dolog, ez nyilvánvaló. Igazából ezek miatt belelátok a dohányzók, és a nemdohányzók világába is, elég, ha a saját múltamra visszatekintek. Szerintem inkább azzal van a fő probléma (én is ilyen voltam dohányosként sajnos), hogy a dohányosoknak csak nagyon kis százaléka törődik azoknak a véleményével és egészségével, akik nem dohányoznak. A legegyszerűbb példa, egy társaságban a dohányzók többsége kérdés nélkül rágyújt, nem foglalkozik azzal, hogy ez esetleg másokat zavar e. Viszont, ha pl elmegyünk a haverokkal kocsmázni, egy cseppet sem érdekel, hogy vágni lehet a füstöt, mert füst nélkül kocsma kb olyan lenne, mint sör nélkül. És mondom ezt immár nemdohányzóként.

Inkább tartanék elképzelhetőnek és korrektnek egy olyan törvényjavaslatot, hogy elszeparálják az éttermekben a dohányzó és a nemdohányzó részeket, de a kocsmákat hagyják békén. Aki nem akar odajárni, az nem lesz füstös, nem kell beszívnia azt, aki meg megy, azt meg valószínűleg eddig sem érdekelte, mert be akart menni. Inkább a kocsmákban a fiatalkorúaknak a kiszolgálását (beengedését???) kéne sokkal szigorúbban büntetni, mert a mostani ellenőrzés finoman szólva szart sem ér. Naponta látott példa, 14-15 évesek szemrebbenés nélkül kapnak a kocsmárosoktól alkoholt és dohánytermékeket (sőt, láttam már 8-10 évest is cigit venni, "apukám küldött" szöveggel). Én inkább erre gyúrnék rá nagyon, ha módomban állna. Pl ha bebizonyosodna, hogy egy helyen kiszolgáltak ilyennel egy kiskorút, minimum 1 milla bírság, és egy hónapra bezáratnám a helyet, és akkor talán mindenki jobban elgondolkodna kicsit (mármint a kocsmárosok), hogy megéri e.
Wara 2011. 03. 06. 11:00 | #5
Szerintem nem lesz nehéz betartatni, 50e-re kell büntetni, aki rágyújt vendéglátóhelyen és kész.
+3 VÁLASZ
Dawe 2011. 03. 06. 10:57 | #4
úgyse tartanák be a kocsmákban, éttermekben már hamarabb
Szancso 2011. 03. 06. 10:56 | #3
A dohányzás mellékhatása a piros szem.
+1 VÁLASZ
Carmen 2011. 03. 06. 10:53 | #2
Dohányos létemre egyetértek vele. Éltem Dublinban, és nem okozott nehézséget kisétálni a pubból ha rá akartunk gyújtani. És mindenkinek jobb, ha nem hamutálszagúan ér haza egy este végén.
+8 VÁLASZ
Kolbi 2011. 03. 06. 10:46 | #1
Nagyon helyes! Az pedig rémhír, hogy bármilyen bevétel csökkenne, vagy hogy kevesebb lenne emiatt a vendég: http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/remhirkeltes_zajlik_a_dohanyzas_szigoritasa_kapcsan/2206741/
+2 VÁLASZ