Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
7sleeper 2013. 03. 07. 00:36 | #54
:-DDD
a szelleműzés-babonaság biztos birkanyáik révén épült a dns-ükbe..
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/romania/14566-oktats-csdje.html
Előzmény: Tooni (53) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 03. 06. 22:58 | #53
"Az ügyvéd azért fordult a papokhoz, mert úgy érezte, hogy lakását rossz szellemek vették birtokukba. Keresetében leírta, hogy a tévékészüléke és hűtőszekrénye csattogott, ablakán pedig varjak kopogtattak. "
:D:D
http://index.hu/kulfold/2013/03/06/muhibaert_perelik_a_roman_szellemuzoket/
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 01. 12. 19:31 | #52
De gondolom a román politikusok sem teljesen hülyék... választásokkor az egyház támogatása nem biztos, hogy hátrányt jelent majd, ilyen értelemben tehát talán mégis megéri ilyesmire szórni a pénzt, nem?
Előzmény: exortus (51) 0 VÁLASZ
exortus 2011. 01. 12. 18:56 | #51
Amire amúgy fel akartam volna híni a figyelmet, az az lett volna, az az egyház részéről megfigyelhető hihetetlen érzéketlenség(ami amúgy nálunk is megvan), az hogy milyen pompát biztosítanak a szertartásaiknak, miközben a nép szinte éhezik.
A bazilika valószinüleg a 2.-4. legnagyobb Európai bazilika, és a világ legnagyobb ortodox bazilikája lesz. Ára 600 millió Euró,melyből 200 millió szobrászati költség és amelynek felét a román állam állja.
Mit lehetne ebből a pénzből építeni? A Horvátországi árak alapján kb 120-130 km autópályát(ott 1,2 milliárd a kilométere hegyvidéken, nálunk 2,5-3!! a síkságon). Emellett létre lehetne hozni belőle kb10-15 ezer hi-tech, vagy 2-3* ennyi alacsonyabb színvonalú munkahelyet kis-közép vállalkozások támogatásával,vagy ki lehetne cserlni kb tucatnyi korház felszerelését korszerű eszközökre,vagy több tízezer leendő munkaképes ember gyógyszeres kezelését lehetne évekig hosszabbítani. És a Román elitnek mi kell? Hogy a kurvázó papok zsebeit tömje és templomok ezreit építse nekik. Kb mint egy iszlám ország......
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 01. 12. 18:12 | #50
Értem, de miben? Szakképzett munkaerőhiányban? :)
Előzmény: Tomatom (49) 0 VÁLASZ
Tomatom 2011. 01. 12. 16:01 | #49
Tényleg tízszer gazdagabb... Románia én így szerelek :D
Előzmény: I. C. Wiener (44) 0 VÁLASZ
AtiBoa
AtiBoa 2011. 01. 12. 15:54 | #48
Ugylatom elvesztel a szavak tengereben. Megerteni NEHEZ amit irok, beszolni annal konyebbem megy. 1 szoval sem emlitettem, hogy HELYESNEK tartom ezt a marhanagy templomot, viszont nehogymar azok legyenek a vetkesek akinek a penzebol (hangsulyozom meg1x az ADOKBOL!!!) epul majd fel. Hisz semmi beleszolasa nincs a ROMAN NEPNEK abba, hogy az ortodox egyhaz fejesei milyen nagy terveket szovogetnek, hogy miben tunjenek ki. Szoval inkabb olvasd el a cikket (amiben vilagosan le van irva, hogy a hivok tobbsege ellenzi!), vagy legalabb az elso alcimet. Koszonom.
Előzmény: Mali (43) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 01. 11. 15:06 | #47
na ez a lényeg. nem az a baj itt, hogy román, meg hogy magyar, hanem az, hogy egy újabb giccsszartemplom, de minek??
Mosolylany 2011. 01. 11. 15:03 | #46
régen csak a nép éhezett, így Causescu azt tehetett a millióival amit akart
Előzmény: he (14) 0 VÁLASZ
KnájtRájdörz 2011. 01. 11. 11:40 | #45
A fasznak kell idei templom!
Ha látnátok az istenhivőket mit művelnek unnepekkor(mert csak ojankor lépnek templomba)... egy kibaszott pohár szentelt vizért, na meg vannak akik liter számra viszik a szentelt klóros csapvizet ...
És a korupció határtalan ... adományok elköltése saját célra, a pap az oltáron csalja meg a papnét kiskoru lányokkal(fiukkal), riporterek elküldése melegebb éghajlatra kamerák előtt.. és napokig sorolhatnám.
És mit találtak ki? Megépiteni a legnagyobb templomot ! Gratulálok másra ténleg nincs szüksége romániának, vagy tévednék?
Az hogy egy kibaszott autópálya, vagy egy modern korház, parkoló, játszóterek a gyerekeknek nem létezik az nem gond mert vannak templomok.

Nemrég bukaresben egy korház szülészeti osztályán robbanás keletkezett és azt követő tűzben 3 gyerek széné égett, 8 sujoss égésekkel még pár napig éltek, és elméletileg ez MODERN korzáz. Ezek után elvárnánk hogy a bűnösök rácsok mögé kerüljenek, de NEM pár emberke fizetés birságot kapott, voltak elbocsájtások és akiket letartóztattak nem bisztos hogy el is lesznek itélve!

Csodás ez a Románia! Már csak a legnagyobb templomot kell megépiteni és minden kurva jó!
Szégyelem hogy itt kell éljek! :((



+2 VÁLASZ
I. C. Wiener
I. C. Wiener 2011. 01. 11. 10:58 | #44
Előzmény: tiha_m (23) +4 VÁLASZ
Mali 2011. 01. 11. 09:11 | #43
nyugodtan nevez neveket... az utalom mindet pedig a sok idiotara vonatkozot aki ilyesmire adomanyoz es azt hiszi ez majd rajta segit valamit is. Ha szerinted ez a templom anyira jo otlet es mar alig varod hogy meglegyen, lehet menni onkentes munkara majd, biztos szivesen fogadnak
Előzmény: AtiBoa (42) 0 VÁLASZ
AtiBoa
AtiBoa 2011. 01. 11. 04:12 | #42
Visszaolvasva nagyreszt igazad van, csak a tobbi kommenttel egyutt olvastam a Tied is, s nem neztem a neveket. Ezert bocs.

Előzmény: exortus (41) 0 VÁLASZ
exortus 2011. 01. 11. 03:38 | #41
A fejtegetéseimben nem a lakosokat minősítem, nem tudom,hogy lehet azt kiolvasni belőle, amikor én azt írtam, hogy a román állam az adófizetők terhére vesz fel hiteleket, meg az egyház gazdagszik meg az egészből. Ez inkább tudatos félreértelmezés,mivel beleírtam azt is, hogy nacionalista szinezeten kívül, tehát nem akartam egész népre, nációra vonatkoztatni.
Amúgy te Moldáviát és a hegyvidéki falvakat gazdagnak tartod? Mert ezekben már önmagában a Romániai lakosság tekintéjes hányada lakozik, meg a kommunista nagyipar ott is kihalt bányásvárosokat hagyott maga után. meg nem véletlenül van annyi román, szerb,bolgár meg török vendégmunkás se. Most se a népet teszem felelőssé, az elmaradott országokat leginkább a vezetőik megvesztegetésn keresztül tartják mesterségesen nyomorban és zsákmányolják ki, hitelekkel eladósítva, cégeiket kiprivatizáltatva, majd vedégmunkás/éhenhaló népeket csinálva belőlük, fokozva az évszádok óta halmozódó fejlődési különbségeket.
Amúgy vannak ismerőseim akik arrafelé járnak/élnek és Kelet-Erdélyt, meg Moldáviát nem sorolják a világ fejlett részei közé
Előzmény: AtiBoa (40) 0 VÁLASZ
AtiBoa
AtiBoa 2011. 01. 11. 03:05 | #40
Remek lehet ilyen borzasztoan jolinformaltta valni egyetlen nyari latogatas soran. Nem is mondok ellenpeldakat a zagyvasagaidra, hisz mi ertelme lenne, en itt elek, nincs honnan tudjam.
Viszont abban igazad van, hogy korrupcio van (volt, de remelem mar nem soklaig lesz :), es a bazilikara szant penz egy reszet soha nem fogjak latni a kedves hivok. De ez nem annak a nyugdijas bacsinak a hibaja lesz aki adakozni fog az egyhaznak, hanem akik azt elkoltik. Tehat lassunk is mar ne csak nezzunk, gondolkozzunk is mar, ne csak beszeljunk. Akinek a feladata lenne OKOSAN gazdalkodni az orszag javaival, nem jo uton jar. Ez teny! De nem tartom becsuletes dolognak, hogy ezert a lakosokat minositse valaki. Ilyen alapon enis "tettes" lennek mert az adombol bazilikat epitenek Bukarestben, ahleyett, hogy a korhazak korszerusitesere koltenek? Nem hinnem. hisz Te sem vagy felelos, hogy Gyurcsany "elkurta", vagy meg sorolhatnam.
Peace.
Előzmény: exortus (37) 0 VÁLASZ
AtiBoa
AtiBoa 2011. 01. 11. 02:54 | #39
Nem kell kulfoldre mennem azert, hogy tudjam hanyan "szeretnek". Tovabba nem fogom "megpuszilni a hatsojukat" sem, csak a Te keresedre.
Egyeduli problemam a hangvetel amivel sokan illetnek szamukra (minimum) 99%-ban idegen kulturat/nepcsoportot egyesek ITT az ize.hu-n. Nem hiszem, hogy ne lehetne velemenyt nyilvanitani anelkul, hogy "utalom mindet" cifras ekesszolasokkal toldanak meg mondataikat. Igy ne keverj bele semmi "mi a nagy igazsag" beszolasokat, hisz egyaltalan nem errol van szo a cikkben! Hajlamosak vagytok elterelni a temat mas, a cikben MEG NEM jeleno gondolatmenetre. S innentol mar ertelmet veszti a mi "tarsalgasunk" is.
Szoval, ha ELOLVASNATOK a cikket (mint ahogy azt mar mondtak is paran), mar ertenetek, hogy miert ez a cime a post-nak (megjegyzem kicsit felreerthetoen; de nem baj, legyen min csamcsognia a nepnek, nemigaz?).
Előzmény: bizkit_ (36) 0 VÁLASZ
exortus 2011. 01. 10. 23:13 | #38
Az alábbiak fényében a postban linkelt építkezés megalomániás, parazítikus, szegényelllenes a román lakosság anyagi lehetőségeinek figyelembe vételével, mindenféle nacionalista fennhang nélkül is.
Méginkább az annak figyelembe vételével, hogy a templom alábbi leírása szerint az erről elfogadott román törvény alapján fele részt a román állam pénzéből épül, amire a román államnak hitelt kellet felvennie, amit a jövő román adófizetői fizetnek meg.
http://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_People%E2%80%99s_Salvation_Cathedral
Amúgy nem tartom elképzelhetetlennek a román korrupcióról hallva, hogy a beruházás negyedénél-harmadánál elfogy a pénz, az ortodox egyház vezetősége rohadt gazdaág lesz hírtelen, a román állam nem lesz hajlandó a hitelezőinek fizetni,a maradékot meg széthordják a cigányok:DD
exortus 2011. 01. 10. 23:04 | #37
Románia nagy része középkori,mélynyomor , hanem harmadik világbeli szinten él. Szüleim a nyáron jártak Erdélyben.
Nem volt egyszerű... Ahogyan átértek a határon a dzindzsa a magyarországbelinél aránylag 4-5x akkora területet foglalt el, alig bírták elkerülni,hogy kitörjön a tengelyük és a falvak nagyrészében semmiféle járda sem volt . a cigány purdék ott futkoztak az úton és nyomultak a népre,alig lehetett szétzavarni őket. A lakosság vidéke.n pedig iszonyúan csoró. Csomó ember gombát meg füveket szed azért hogy az elhaladó autósoknak tudjon valamit eladni Meg a hegyvidéki utan nagyrészénél semmilyen szalagkorlát sincs

Attól még ,hogy van néhány város ahová a saját + külföldi tőkét koncentrálták az ország több féle nyomorban él,és
ez az arány azért nem rosszabb, mert a román állampolgárok több mint 10%-a állandóan(kb 2milló ember!!) külföldön dolgozik, akik hazautalásai nélkül már tényleg afrikai lenne a helyzet. Ami van nekik az leginkább abból van,hogy az Erdély ásványkincseiből és a román olajból származó jövedelem a román gazdasági-poliikai elit környezetében csapódik le + lényegében az összes hivatalnoki jövedelem is a románok kezébe(Bukarestbe) vándorol. Néhány városról nem lehet megítélni egy országot
Előzmény: tiha_m (23) 0 VÁLASZ
bizkit_ 2011. 01. 10. 21:26 | #36
Szerintem nezz szet a szomszed orszagokban es informalodj egy kicsit. Utana nyilatkozz mikor megtudtad h hanyan "szeretnek". Es itt nem csak a szelsosegesekrol beszelek hanem az atlagneprol, aki azt se tudja h mi az hogy magyar csak h utalni kell mert igy tanitottak a 150 eve irott tortenelmukben.
Nem csak arrol van szo h magyarnak lenni vagy nem, hanem h mi az igazsag, s ez faj nekik, nagyreszuknek, legyen szo itt szomszedjainkrol, ciganyokrol vagy zsidokrol. S akkor a liberalisok, ex-komcsik radfogjak h rasszista vagy, mert ez meno dolog meg mostanaban, ha megszolaltal. Tudod mit... menj puszild meg a hatsojukat :).
Előzmény: AtiBoa (29) 0 VÁLASZ
Skullman 2011. 01. 10. 20:10 | #35
Azért a cikket nem árt elolvasni, de tényleg.
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2011. 01. 10. 19:13 | #34
Szimplán kiröhögte a butaságod... Legyen ez az 1, amit érts meg... ;)
Előzmény: alajos (33) 0 VÁLASZ
alajos 2011. 01. 10. 19:04 | #33
ennyire fogyatekos vagy,vagy csak egyszeruen kotekedsz?
Előzmény: komcsi (32) 0 VÁLASZ
komcsi 2011. 01. 10. 18:55 | #32
De mi az az 1, amit értesz? Nem lesz az kicsit kevés?
Előzmény: alajos (30) +2 VÁLASZ
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2011. 01. 10. 18:49 | #31
Magyarnak lenni nem földrajzi kérdés, hanem identitásbeli meggyőződés. Mellesleg a románokat nem tegnap kezdtük el GYŰLÖLNI. Nem fogjuk nekik elfelejteni SOHA, hogy a 2 világháború közötti időszakban már fenték a fogaikat a MI területeinkre. Hogy is volt a story ? Benyomultak egészen a Tiszáig ? A drága szövetségeseink...
Abba, hogy mit műveltek az elmúlt 60 évben az Erdélyi magyarokkal már inkább nem is szeretnék belemenni, mert habzani fog a szám...
Magyar ember nem felejt.... nekünk van múltunk, jelenünk és jövőnk...
Előzmény: AtiBoa (29) +1 VÁLASZ
alajos 2011. 01. 10. 18:38 | #30
1-et ertek.a magyar mindig kell utaljon valamit,valakit.Ezzel mergezi az eletet nyomorusagaban.Nekunk is kellene gandzsa es ehinseg akkor lenne mivel enyihteni a fajdalmunk:D...s ha ez a barmok istalloja felepul majd lebontja a termeszet.A Szent-Peter bazilika is akkora hogy ha lekaparjak az aranyfesteket magyarorszag 10 evig megelne a penzbol de az mar regi nota hogy a vallasi fanatizmusnak nincs hatara ha roman ha magyar ha zsido ha arab az ember.
-3 VÁLASZ
AtiBoa
AtiBoa 2011. 01. 10. 18:06 | #29
[Komment megjelenítése...]
Előzmény: Mali (2) -4 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 01. 10. 14:36 | #28
http://www.ize.hu/comments.php?post_id=16981
lazán kapcsolódik. töltsétek le, nézzétek meg :D
Előzmény: bizkit_ (27) 0 VÁLASZ
bizkit_ 2011. 01. 10. 14:14 | #27
Igy van, sajat szemmel kell latni ezt a gyonyoru vilagot. A roman nep vallasos, de csak unnepnapokon, m.akkor legalisan is lazsalhat. Az ortodox egyhazban a korupcio oriasi, erkolcs szempontjabol a papjaik meg rosszabbak mint a politikusok. Csoda h nem omlik rajuk az a sok templom. "Popanak" lenni egy uzlet: a hiveik konnyen atverhetoek, hiedelmek vilagaban elnek, barmit el lehet adni nekik csak ra kell tedd a "szentelt"cedulat(es kepesek erte verekedni :)) ) es ezenkivul bamilyen beszedett penz adomentes. S akkor sokat csodalkoznak h egyes papok luxuskocsikkal jarnak.

Előzmény: Mali (16) +2 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 01. 10. 13:53 | #26
igaz, az sokkal sokkal jobb.. :D
Előzmény: Skullman (25) 0 VÁLASZ
Skullman 2011. 01. 10. 13:46 | #25
Náluk legalább templom épül. Nálunk zsinagóga.:S
-1 VÁLASZ
izébigyó 2011. 01. 10. 12:37 | #24
A "legcsóróbb" és az "egyik legcsóróbb" van egy kis különbség.
Előzmény: tiha_m (23) 0 VÁLASZ
tiha_m 2011. 01. 10. 12:20 | #23
Haaat azert arrol h europa legcsorobb orszaga vitatkoznek.......szerintem 10X gazdagabb mint magyarorszag, nehez elismerni de igy van, az mar egy masik dolog h hihetetlenul szar a vezetoseg na meg a felfogas.......ez van ezt kell szeretni
-3 VÁLASZ
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2011. 01. 10. 12:20 | #22
A mienk a legnagyobb parlament.... te hazaáruló...
Előzmény: he (14) +1 VÁLASZ
tikshow 2011. 01. 10. 12:13 | #21
olvasd már el a cikket vagy legalább az utolsó bekezdést...
Előzmény: Phaeton (19) 0 VÁLASZ
Tooni 2011. 01. 10. 12:11 | #20
Felejtsd el a többes számot. "Húzatta fel".
Előzmény: he (14) 0 VÁLASZ
Phaeton 2011. 01. 10. 12:10 | #19
Felőlem építhetik, CSAK NE MAGYAR PÉNZBŐL!!!! Itthon is lenne mire elkölteni azt a pénzt!!!
Mali 2011. 01. 10. 12:09 | #18
maskulonben pedig tok mindegy hogy itt ki mit mond ugyis meglesz az a templom azt majd ott tolakodik a sok barom egy kis szentelt csapi vizert..hajra
tikshow 2011. 01. 10. 12:08 | #17
Előzmény: Csepkó (6) 0 VÁLASZ
Mali 2011. 01. 10. 12:08 | #16
magyarorszagot romaniaval osszehasonlitani baromsag..ha itt elnel lattnad te is hogy teljesen mas....
Előzmény: uvby (13) 0 VÁLASZ
...feco... 2011. 01. 10. 12:03 | #15
néha felvetődik bennem, hogy akárhogy szégyljük is, valahol mégiscsak rokonok lehetünk...

egy ismerősöm szavajárása, hogy "kívül csicsás, belül k...s"
he 2011. 01. 10. 11:57 | #14
Régen se voltak jómódúbbak, mégis a világ legnagyobb parlamenti épületét húzták fel. Ezek után én nem is csodálkozok.
uvby 2011. 01. 10. 11:55 | #13
Tudok egy másik népet aki ilyen hülye, nincs pénz semmire de debrecenben fel fogunk húzni egy 20e stadiont.. ugyhogy csak kezet foghat az magyar a románnal...

Előzmény: Mali (2) 0 VÁLASZ
lb7
lb7 2011. 01. 10. 11:28 | #12
gondolom nem volt mire másra elkölteni
Előzmény: Purple (4) 0 VÁLASZ
Ditto 2011. 01. 10. 11:16 | #11
Ezek is tudják mire lehet elbaszni a pénzt a válság alatt.
Tooni 2011. 01. 10. 11:12 | #10
Ennyi. Világos, hogy ha kevés a kórház, több templom kell a ravatalozásokhoz.
Előzmény: Errtu (9) 0 VÁLASZ
Errtu
Errtu 2011. 01. 10. 10:48 | #9
Hogy ha kolerában döglődsz, akkor legyen hol imádkoznod az úrhoz a gyógyulásért.
Előzmény: Csepkó (6) 0 VÁLASZ
ssscsaba 2011. 01. 10. 10:31 | #8
azért aki ezt a címet kitalálta annak is csak gratulálni tudok...szinte semmi köze a cikkhez
pdstudio 2011. 01. 10. 10:30 | #7
A bazilikára mindig feláll.
Csepkó 2011. 01. 10. 10:06 | #6
"hatszor több templom van, mint kórház" -> ezek után meg főleg minek?
Előzmény: Purple (4) 0 VÁLASZ
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2011. 01. 10. 10:06 | #5
Zsigerből gyűlölöm szerencsétleneket... annyira, hogy már sajnálom is őket érte... :DDD
+1 VÁLASZ
Purple
Purple 2011. 01. 10. 10:05 | #4
mi a fasznak???
bbalazs88 2011. 01. 10. 10:00 | #3
ennel hulyeb nepet en lattam.... ugy hivjak oket, hogy Taposok foleg ha van Magyar befekteto.... titeket is szepen jellemez.
Teny, hogy romaniat suketek vezetik, de itt meg vannak lehetosegek. Meg hatra van itt a jo elet igaz mesze de van... nektek mar lejart.
Mali 2011. 01. 10. 09:38 | #2
a romanokat csak az Isten menti meg vagy lehet mar az sem, ennel hulyebb nepet nem lattam meg, ilyesmire elkolteni miliokat mikor nincs egy normalis autopalya, utalom mindet
winben 2011. 01. 10. 09:37 | #1
Magyar befektető? :D