Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Nope 2010. 12. 08. 16:56 | #25
Most hadd ne álljak neki felsorolni hogy melyik magyar "megfelelő" miért is nem megfelelő, mert mást jelent. A klán (guild), kaszt (class), élet (HP) mind helytelenek, inkább magyarázatok mint fordítások.

(igen, végre hozattam magyar billentyűzetet :P)
Előzmény: eol (16) 0 VÁLASZ
sahinel 2010. 12. 08. 11:56 | #24
huh hát igen én is mikor elsőnek beléptem szinte csak köszönni tudtam angolul dumálgatni taktikát leírni, stb az már felejtős volt. De pár év alatt a küldik miatt, és a sok angol szöveg meghozta a gyümölcsét. A lényeg hogy rá kell venni a gyereket hogy angolul játszon másokkal, saját maga keresse ki a küldetéseket angol oldalon, és ha nem ért valamit szótárprogi. Annyiszor találkozik ugyanazzal a szóval hogy egyszercsak már azt veszi észre hogy sokmindent ért.

a nagyobb gondom akkor volt az angollal ha élő beszédben akartam használni. Az szopás volt még mostanában is rámszólnak néha hogy úgy mondok pár szót mintha olvasnám. Ez nem gond fokozatosan megtanulom de aki olvasni tanul meg elsőnek annál ez előfordul.

egyébként én a 33 évemmel nem igazán számítok idősnek a játékban. Hc játékosok nagyrésze 20-40 közt van de legtöbb szerintem 30 körül. Fiatalok sokszor noobok, meg raidek-re nem érnek rá. este 7-től 11-ig, 12-ig játszani, próbálgatni egy bosst.
rámnémetnemlelelmenteménmár 2010. 12. 08. 11:01 | #23
Ebben igazad van és én is azt vallom,hogy járjunk nyitott szemmel,legyünk fogékonyak az új dolgokra,fejlesztésekre,hobbikra,stb.Csak furcsa és bosszantó,ha egy embert,főleg egy fiatalt más nem hoz lázba csak egy internetes játék.Én nem azt mondom,hogy reggeltől estig,télen nyáron csak az erdőt járja,meg focizzon lent az esőben,hóban,de igenis többet kéne sportolni,kirándulni és kevesebbet foglalkozni ilyen vackokkal.Bárcsak a többség az angol tanulás miatt használná.:)
Az a baj,hogy ez a wowozás már szinte jelenség.Felfoghatatlan számomra,hogy egy játék hogyan adhat akkora élményt valakinek,hogy akár hosszú hónapokig,évekig a rabja legyen.
Előzmény: sahinel (22) 0 VÁLASZ
sahinel 2010. 12. 08. 09:58 | #22
Változnak a korszakok, és az emberek hobbijai, stb. Sok velem egyidős pl már nem játszik, stb. De erről volt egy jó videó a TED.com-on ahol arról beszélnek hogy régebben az időssek is játszottak. Ezzel a tanulás, új dolgok megértése, stb javul, máshogy állnak egy problémához.

Van akikre azt mondják örök fiatalok, akik tunak változni a korral, és elfoglalják magukat. vannak akik nem ennyire fogékonyak az új dolgokra, ők maradnak a rég bevált szokásoknál.

http://www.ted.com/talks/lang/eng/sir_ken_robinson_bring_on_the_revolution.html

magyar felírattal is megy. Az első videóját is érdemes megnézni. Az új generációk máshogy látják a világot.
sahinel 2010. 12. 08. 09:53 | #21
Nem vagyok angol. Csak idekinn élek 1.6 éve. 32 évem otthon töltöttem. De kb 7-8 év MMO után ezt szoktam meg magyar játékosok között is. Archivementre max öcsi-t szoktak írni röviden magyarul de ha azt ideírom tényleg csak wowosok fogják érteni. FS.hu -t ha olvasgatod ott is sokan így írnak mint én.

http://frostshock.eu/

Magyar oldal és érdemes csak a cikkek címét olvasni akkor rájössz hogy nem csak én csinálom ezt. KB 8-9000 olvasójuk van tehát elég nagy az a társaság akik így beszélnek. Az informatika alapjait ha magyarok csinálják talán más lenne, de mivel ez a hivatalos nyelve így ezt is használom. Előttük ha jól tom a német volt a hivatalos tudományos nyelv de nem akarok hülyeséget mondani de így emlékszem. Auto, robot, és más szavakat is átvettünk. Nem értem miért kell minden magyarítani még mindíg nem értem. A számítógépek kezelésénél van gond főleg az idősekkel, és azokkal akik nincsennek tisztában az angol szavakkal sokszor mert minden szart lemagyarítanak nekik.

A környező országokban pl Románia sokkal többen beszélnek angolul mert a TV is sokszor csak max felíratot rak nem fordítják le. Otthon meg sem néznék ha így lenne sokan.
Előzmény: eol (19) 0 VÁLASZ
rámnémetnemlelelmenteménmár 2010. 12. 08. 09:48 | #20
Pfúú,nem tehetek róla,de ez a "wow"-ozás engem kiborít.:)Mást sem lehet hallani utazás közben a fiataloktól,csak,hogy "ha hazamegyek,akkor lelájkolom ezt,bejelölöm iwiw-en azt,utána meg WOW-ozok":)Hogy lehet egy délutánt,szabadidőt egy internetes játék köré szervezni?Nálunk még divat volt,deszkázni,bicózni,kosarazni,bőrözni.....nem Wow-ozni bassza meg.....:D
eol 2010. 12. 08. 09:26 | #19
A rendes neve az állománynak ez, nem pedig file :) ezen a tényen nem változtat, hogy gazdasági okokból az angol nyelv elterjedt az informatika szakban. Persze te mondhatod másképp is és a legtöbben meg fogják érteni, de ettől még továbbra is helytelen lesz. Amint írhatod úgy is, hogy "egyenlőre" amikor pedig nem is a szabvány-lőréről beszélsz, mindenki megérti, de nem lesz helyes. Ez már csak ilyen, és hidd el sokkal nagyobb a te angol nemzeti érzésed, mint belém amennyi magyar nemzeti érzés szorult, szóval nem azért mondom. Viszont nem egészen mellékesen informatikai terminológusként is dolgozom, és van apró tapasztalatom ezen a téren.

Nem kardoskodom, nyugodtan beszélj angolul ha úgy esik jól, már megszoktam :) csak helytelen, és fölösleges ezen vitázni.
Előzmény: sahinel (17) 0 VÁLASZ
Lawrence 2010. 12. 08. 09:17 | #18
Hát még jó hogy odaírtam hogy értem én , meg hogy :) MOSOLY.... hogy ne vegyétek NAGYON komolyan. De úgy látom ha valamit megjegyez az ember akkor egyből azt hiszik hogy 1: nem ért angolul 2: hülye hozzá 3: nemzeti érzésű...
nos egyik sem. Nem vagyok magyarbuzi, értek angolul és sok sok éve szakmám az infó ahol igen szintén RENGETEG a kifejezés. Ahol tudom ott használok magyar megfelelőt, de ahol adott a dolog ott nem. Nem azért zavart mert gáz csak egyszerre sok volt a bekezdésben és rossz volt így egyben látni, olvasni. ENNYI. Én azt is megértem hogy a játékos körökben így van, de nem feltétlen kell ennek így lennie. Én csak ezt próbáltam leírni. A FÁJL és hasonló fordítások engem is picit zavarnak igen. De az akkor is egy fordítás. Nem azt mondom hogy filéket :D Komolyan vettétek a véleményem nagyon... nem kellett volna. Megértem én ...csak egyben sok volt..nem kell egyből letámadni ;) :)
Előzmény: sahinel (17) 0 VÁLASZ
sahinel 2010. 12. 08. 09:02 | #17
Nem tom milyen MMO-volt, de nekem a wow már a 4. volt, és DDO más játékoknál is ezeket használták a játékosok. Guild-nek írják egymás közt is nem klánnak. De elhiszem hogy valakit zavar, de ettől még nem fognak megváltozni a játékosok szokásai. Állomány-t sem igazán használnám infóban ilyesmire. Van rendes neve miért nem azt tanuljuk meg ha egyszer az informatika nyelve az angol? Ja mert nemzeti érzés vagy nem értem. Akkor lehetne ugatni hogy a programozási nyelvekben is miért használnak AND és más szavakat mikor ha magyar nyelvű progit használok vagy magyar vagyok ÉS-t szeretnék használni. Mert hát le lehet fordítani rendesen magyarra tehát csináljuk.

Ha már szerepjátékról van szó akkor hagy használhassam azokat a szavakat amit mindenki ért aki ilyesmivel foglalkozik és ne kelljen körülírni magyarosítani.
Előzmény: eol (16) 0 VÁLASZ
eol 2010. 12. 08. 08:38 | #16
Nem értésről van itt szó angol barátom, hanem arról, hogy amennyiben lehetséges használjunk magyar szavakat; a Bokor Gyuri hasonlat ezért nem helytálló, az LHC meg rövidítés, azt legtöbbször nem szokás fordítani. Én is mozogtam MMO körökben, de a guild mindig is klán volt, a többi szó talán még elmegy; a fájl meg egyszerűen ronda és fantáziátlanságra utal, ugyanis erre is van szép magyar szavunk: állomány.
Előzmény: sahinel (14) 0 VÁLASZ
sahinel 2010. 12. 08. 08:36 | #15
Néhányat tényleg le lehetne fordítani de a noob pl http://www.urbandictionary.com/define.php?term=noob Nem fordítható le 1 szóval magyarra hogy arról tudják is hogy pontosan mire értettem. ok hasonlót lehet írni de nem tükrözi az eredeti jeletést.


Valsz ezért van hogy a kockák mikor beszélgetnek alig értenek belőle valamit az emberek. A magyar játékosok is ezeket a szavakat használják már egyébb voice chat (hang csevegés) progikon is. Ez a megszokott elnevezése és ezt használja mindenki Nem gond ha néha tanulnak az emberek angol szavakat is.
Előzmény: Lawrence (10) 0 VÁLASZ
sahinel 2010. 12. 08. 08:27 | #14
Ezeket így nevezik. Bush-t sem írják az ujságokban Bokor Gyurinak, meg az LHC is LHC nem nagy hadron ütköztető NHÜ.... Aki nem érti az nézzen utánna. Ezeket így nevezik játékos körökben, és ez a megszokott. Azért fura hogy egy kicsit sem gondolkoztok el hanem mindent magyarra fordítani baromságokkal jöttök. Aztán lesznek olyan baromságok mint a fájl , és ha azt látja file akkor nem tudja mit jelent az oprendszerben. Kicsit tágítani kéne a látőkört és utánna leszólni másokat. Ezeket mind érti aki ilyesmivel foglalkozik. Aki nem annak meg hiába magyarázom fingja sem lessz arról mit beszélek.

egyébként meg http://szotar.sztaki.hu/angol-magyar igen jól használható.
Előzmény: pdstudio (11) 0 VÁLASZ
csicsó 2010. 12. 08. 08:23 | #13
úgy irjátok, mintha a magyar nyelv nem lenne tele jövevényszavakkal :o
Nope 2010. 12. 08. 03:16 | #12
Jolvan, megsimogatom a buksidat meg kapsz kockacukrot ok? MMO-rol van szo, MMO zsargont hasznalt. Ennyi!
Előzmény: Lawrence (10) 0 VÁLASZ
pdstudio 2010. 12. 08. 01:35 | #11
A szép magyar beszéd egy bizonyos intelligenciát igényel. Nem juthat belőle mindenkinek egyformán :).
Előzmény: Lawrence (10) 0 VÁLASZ
Lawrence 2010. 12. 08. 00:38 | #10
Tényleg nem akarok senkit bántani ... meg szakmám nekem is a kockaság, meg értem én ...de nem lehetne néha magyar szavakat használni? :)
noob, casual, content, guild, archivement, pvp... support,

Olyan volt mintha valami giccses paródiát olvasnék.

Előzmény: sahinel (9) 0 VÁLASZ
sahinel 2010. 12. 07. 23:00 | #9
Kinek mi j0n be. A DDO nem rossz, de nem is egy wow. A wow inkább arcade, tamagochi, és kis MMO lett főleg mostanában. Az hogy a karakteredet irányítod, és a support, stb teszi inkább naggyá. Én is játszom de nem nyalom a Blizzard seggét. Sok szart csináltak amivel még több játékost vonzottak a világba. De pont ez a populáris mivolta miatt nem is lehet már igazán RPG-nek nevezni. Ok MMO, RPG elemekkel.

Minél populárisabbra csinálsz valamit annál gyengébb. A sok noob hogy tudjon játszani nem lehet túl erős, stb. Ennyit róla. Jó kis játék, én is ma vettem meg a kieget. Most hogy casual vagyok mert nincs idő játszani így ok. Mikor contentet csináltam guildel akkor meg úgy megutáltam hogy 1.5 évig nem is játszottam vele. Archivementek, stb. Mintha Farmvill-el nyomná az ember. Úgy hogy csak néha belép az ember játszani már nem zavar mert így tudsz is csinálni valamit. egyébként a content végén csak nézel ki a fejedből, max pvp ennyi.
Előzmény: stero (8) 0 VÁLASZ
stero 2010. 12. 07. 19:43 | #8
Tévedsz .. otthon vok mmo-ban .. próbáltam őket .. halálgagyi összedobott szar az összes .. a wow a legkomplettebb. Szebb? MMO? Azok olyanok is : Aion Tower of Ethernity, Guildwars (meg van eredetiben .. vicc :S:S:S), Dungeons And Dragons Online .. az csak táblásban jó PC-n nem ... WoW üti az összeset és a tesztelők is mind egybehangzóan ezt írják cikkjeikben .. és hidd el ők az agyonreklámozott szart úgy lehúzzák a wc-n ahogy csak illik ... nem érdekli őket mennyire agyonreklámozott.
Viszont van akinek nem ez az irányvonal jön be hanem valami egyéb MMO ... De ha azt kérdezik melyik a legjobb? WoW ..
Előzmény: 8595 (7) 0 VÁLASZ
8595 2010. 12. 07. 18:33 | #7
van ennél a agyon reklámozott fel futtatott ócska wownál 1000 szebb, kobminatívabb,élvezhetőbb mmorpg a piacon, sose értettem mit esznek ezen, 100% h a sikeres piárnak köszönheti ezt a mániát.Sebaj legalább ott összpontosul a sok deg-retard kis kocka :)
-3 VÁLASZ
kotta 2010. 12. 07. 18:23 | #6
Fúj, le a kockákkal, éljenek a gömbök!
Dobókocka? Hányás! Éljen a dobógömb!
Kókuszos kocka? Egy frászt! Éljen a kókuszgolyó!
Rubik kocka? A nemzet szégyene! Betiltani!
Kockás ing? Mindet lelőni!
LEGO? Agysorvasztás! Halál a használóira!
Éljenek a lekerekített sarkok!
Előzmény: csicsó (5) 0 VÁLASZ
csicsó 2010. 12. 07. 18:02 | #5
nem értem mit kell folyamatosan szidni a kockákat :3
+1 VÁLASZ
Brien_15 2010. 12. 07. 16:57 | #4
sok gyökér kocka most verheti a kis f.szát rá
-3 VÁLASZ
bungle
bungle 2010. 12. 07. 16:50 | #3
Előzmény: Maneg (2) 0 VÁLASZ
Maneg 2010. 12. 07. 16:47 | #2
uh.. mi az eredeti film címe?
Nope 2010. 12. 07. 16:00 | #1
Hatalmas!!! xD
Annyira illik a zene is, meg minden ... megyek is wowozni! xD
+1 VÁLASZ