Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Nusihusi
Nusihusi 2010. 11. 10. 19:21 | #49
Én maradok a hagyományosnál:) A polifázisos alvást nem lehet betartani...:P
Nas
Nas 2010. 11. 10. 17:48 | #48
Persze ha előre eldöntötted, hogy ez milyen jó, akkor tök mindegy, miket írunk. :)
Előzmény: Nas (47) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2010. 11. 10. 17:48 | #47
"sok kétkedő kommentet olvastam, persze nem érint offenzívan (nekem ugyanis nagyon szimpatikus az egész), de azért egy kicsit csodálkozom miért tartják sokan ezt ennyire hihetetlennek"

Mondjuk mert a polifázisos alvási-ébrenléti mintázat NEM a felnőtt szervezet természetes ciklusához igazodik...(az valószínűleg bifázisos). :) Tehát ennek az erőltetésével ugyanúgy megerőszakolod a szervezetedet, mintha 24 órát egyhuzamban ébren lennél, aztán 24 órát aludnál... Valószínűleg kibírod, nem arról van szó (bizonyos koncentrációban a sztrichnint is kibírod...), csak nem ez az ideális (akkor meg minek erőltetni).
Azt erősen kétlem, hogy a mélyalvás minősége ugyanolyan lenne polifázisos ciklusban, mintha valaki legalább 4-6 órát alszik egyhuzamban, és több alvási periódus tudja követni egymást, amiből nem ébred fel közben... Ez pedig eléggé döntő az szervezet fokozott regenerációja, az izomtónus megváltozása és az agy információszervezése, pihenése szempontjából, ami az alvás lényege...
Előzmény: levike (46) 0 VÁLASZ
levike 2010. 11. 10. 17:08 | #46
az egész dolog lényege a hozzászokás. nagyon radikálisnak tűnik, és ha belegondolsz elég nehéz betartani, ráadásul szigorúan is kell venni. az ébrenléti ciklust nem húzhatod tovább, csak max 0.5-1 órával, és sürgősen aludni kell utána.

a memória is másképp működik, mivel nem 14-16 órányi élményt kell átírni, csupán az előző 3.5-4 órát. a vizsgaidőszakos tapasztalatoddal kapcsolatban annyit, hogy nem tudom mennyire vetted komolyan, de a túlalvás, vagy rendszertelenség a hozzászokási időszakban kritikus pontok. ha betartod még akkor is napokig-hetekig eltarthat az alkalmazkodás, és az elején (mint ahogy te is írtad) eléggé zombivá válik az ember, pl. azt írta a srác, hogy volt amikor másfél óráig csak nézte a falat mert nem volt képes gondolatok megformálására.

az időspórolás is szintén a hozzászokáson múlik. tulajdonképp egy technikát kell elsajátítánod a hozzászokási idő alatt, így képes vagy 20-30 percig mély álomban lenni, és az elalvás is csak perceket vesz igénybe. a srác olyanokról is beszámolt, hogy többször az ébresztőóra előtt 1-2 perccel kelt föl, ráadásul annyira frissen és üdén ébredt hogy ezt az érzést semmi máshoz nem is tudta hasonlítani.

sok kétkedő kommentet olvastam, persze nem érint offenzívan (nekem ugyanis nagyon szimpatikus az egész), de azért egy kicsit csodálkozom miért tartják sokan ezt ennyire hihetetlennek. nincs semmi jellegű tapasztalatom, viszont közel a teljes angol nyelvű blogot és minden beszámolót elolvastam amiről a srác írt. így jóval hitelesebb volt, hiszen minden fontos kérdés ami megfogalmazódott bennem, már megválaszolt volt, 'csupán' el kellett olvasni mindent :) kitért olyan részletekre is mint a szexuális aktivitás, testépítés, fizikális és mentális képességek változása, szociális élet, satöbbi satöbbi. mivel tényleg minden fontos dolgot leírt, alig hiszem hogy bármi is kamu lenne belőle, hisz a rossz dolgokról és a nehéz fenntarthatóságról ugyanúgy beszámol.

senkit nem akarok többfázisos alvásra téríteni :) , csak számomra ez egy új dolog volt, teljesen új és ismeretlen része az életnek, és meg kell mondjam lenyűgözött.
Előzmény: Syra (45) 0 VÁLASZ
Syra 2010. 11. 10. 09:16 | #45
Bennem az a kérdés merül fel hogy a memória hogyan tud alkalmazkodni ehhez az alvás módszerhez, mert ugyebár alvás közben "íródik át" a rövid távú memóriából a hosszú távúba. Itt nem pár napra hanem pár hétre gondolok. Azért kérdem mert vizsgaidőszakban volt hogy tudatosan így aludtam, de pár nap után már mintha nehezebben rögzültek volna a dolgok. A másik gondom vele hogy nem is lehet vele olyan sok időt megspórolni mint akarnánk!! Hiába akarsz te mondjuk 2 óránként aludni 20 percet, ahhoz, nekem legalábbis, kell 10 perc mire elalszom és utána újabb 10 mire magamhoz térek.

Amúgy azok közé tartozom akinek kell a 9-10 óra alvás hogy kipihent legyen. Viszont nem szeretem mert annyi mindent lehet csinálni abban az időben :)) Reggel 7 kor szoktam kelni, na nehogy már este 9-10 kor már lefeküdjek!! Helyette fekszem éjfél- hajnali egy körül. Szerencsére ennyi után is pihenten kelek fel, nem érzem hogy fáradt lennék, viszont!! 2-3 hét után kicsapódik rajtam és szinte átalszom/punnyadom az egész hétvégét.
izébigyó 2010. 11. 09. 21:24 | #44
A téma elég jól "körbe lett már kutatva", ha máshol nem, a hadseregnél. A wiki cikk is felsorolja, melyik hadseregnél vagy a NASA-nál mit tapasztaltak: http://en.wikipedia.org/wiki/Polyphasic_sleep
Pl. U.S. Military:
Each individual nap should be long enough to provide at least 45 continuous minutes of sleep, although longer naps (2 hours) are better.
Én is egyetértek azokkal, akik egyénfüggőnek írják le az alvást. Hallottam olyan 110 éves emberről, aki élete nagy részében 5-6 órákat aludt csak, míg sok embernek napi 10 óra is kevés. :)

Azért aki ki akarja próbálni, szerintem először a bifázissal kezdje, utána ossza fel több részre a napot (everyman, dymaxion, uberman).
zeroe 2010. 11. 09. 19:14 | #43
"Mi a véleményetek a témában?" <- > Még alszom rá egyet...
Heidyi 2010. 11. 09. 19:10 | #42
Hú suliban nem lenne túl jó :D "bocs tanárnő aludnom kell szóljon ha 10 perc van az órából! " xD xD
Én minden nap 9 órát alszom, 6kor kelek és sose vagyok fáradt. Kivéve ha nem alszom ennyit :D:D
levike 2010. 11. 09. 19:05 | #41
hát amúgy sokan írtátok, hogy a kivitelezhetőségével van a gond. igen a blogger is ezt írta, fél év után tért vissza a hagyományoshoz, mert ahogy írta 'the rest of the world simply isn't polyphasic'. és amúgy ez tényleg így van. én 22 éves koromban hallottam erről először, akkor is csak az internetnek köszönhetően. de én speciel szívesen dolgoznék olyan munkahelyen ahol erre be lennének rendezkedve. tulajdonképp az életemet is élném így ha lenne rá lehetőség, egyszer feltétlenül ki szeretném próbálni.

amúgy én is hétalvó vagyok, képes vagyok napi 13-14 órákat aludni ha megtehetem, de az egész dolog a megszokásról szól. az egész többfázisos alvásnak van egy kegyetlen megszokási ideje, amíg megtanulod hogy kell gyorsan mély álomba merülni. azonban ezt később is tudni fogod, és az egyfázisos napjaidon is ellőhetsz egy ilyen szundit amikor szükséged van rá. az egész rendszernek az az előnye hogy kiszűröd a felesleges nem-pihentető alvást, azonban ennek természetesen ára van.

persze így elvesznek olyan dolgok mint a kiskifli-nagykifli mert 20 percre összebújni azért nem ugyanaz :) meg a napfelkelte meg tényleg számtalan dolog. de cserébe egy mással össze nem hasonlítható tapasztalatot kapsz. a blogger srác például arról írt hogy megszűntek számára a napok, inkább folyamatosan 'folyni' látta az időt, ráadásul minden szundi után rendkívül élénken emlékezett az álmaira, hiszen tulajdonképp mély álomból ébredsz fel.

ha másért nem, az élményért, és technika elsajátításáért mindenképp ki szeretném próbálni egyszer ha lesz időm. de azt sem tartom kizártnak ha ezalatt az idő alatt valami produktívat is tudnék csinálni, akkor egy kis lóvéra is szert tennék. egészségügyi panaszokról nem számolt be a blogger sem, persze minden embernél máshogy működik, és biztos van olyan kutatás ami ennek a károsságáról számol be (bizonyos betegségeknél lehet hogy nem is kivitelezhető vagy nemtudom), de akármikor is lesz lehetőségem kipróbálni, nem lesznek fenntartásaim, szerintem ez egy teljes mértékben fenntartható és kivitelezhető rendszer (ezt már lehet írtam:) . csak ebben a világban nem nagyon élhető :)
Rejtő 2010. 11. 09. 18:17 | #40
és még tetézed!!! :D
Előzmény: Nas (39) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2010. 11. 09. 18:14 | #39
Előzmény: Rejtő (38) 0 VÁLASZ
Rejtő 2010. 11. 09. 18:12 | #38
Ezen felröhögtem... és kiment az álom a szememből
Előzmény: Nas (36) 0 VÁLASZ
rókakoma 2010. 11. 09. 18:04 | #37
szívesen kipróbálnám, csak nem tudom főnököm mit szólna hozzá ha pl 8kor és 12 kor nyomnék egy szunyót :D de délben mikor megebédelünk, akkor olyan jó esne egy kis alvás...
Nas
Nas 2010. 11. 09. 17:33 | #36
Holnap majd elbábozom, hogy ne legyen unalmas. :D
Előzmény: Purple (35) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2010. 11. 09. 17:29 | #35
:DDDD jó kis estimese volt, holnap is ugyanezt XD
Előzmény: Nas (33) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2010. 11. 09. 17:16 | #34
A polifázisos alvás azt jelenti, hogy néhány órás alvási és ébrenléti ciklusok váltogatják egymást. A szieszta nem ez, hanem a bifázisos rendszer egy formája (de csak akkor, ha valóban alszik valaki ebéd után, nem csak ejtőzik). A kialakulásához nem biztos, hogy elsősorban az alvásigénynek, hanem inkább annak lehetett köze, hogy a szubtrópusi éghajlaton (így a mediterrán országokban is) délben (pláne nyáron) teljesen alkalmatlan arra az idő, hogy komoly (fizikai) tevékenységet végezzen az ember.
Előzmény: levike (20) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2010. 11. 09. 17:07 | #33
Előzmény: Nas (32) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2010. 11. 09. 17:06 | #32
"Má' nem úgy van a". :D

Amúgy úgy van. :) De azt is hozzá kell tenni, hogy az egyéni különbségek az alvásigényt tekintve (is) eléggé nagyok. Ha valaki "felszínesen" alszik (rövid, zavart a mélyalvás állapota, a 3. és 4. stádium, amiket a delta EEG-hullámok jellemeznek, illetve a REM szakasz, amikor az álomképek is kialakulnak), annak több alvás kell, mert az alvás "minősége" számít elsősorban. A nap közbeni, rövidebb pihenők (a punnyadás nem, csak ha tényleg elalszik valaki) hozzájárulnak az esti alvásigény csökkentéséhez, mert az a lényeg, hogy egy 24 órás perióduson belül összesen mennyit tud pihenni. De ahhoz, hogy valóban kipihent legyen az ember, akkor is kell legalább egy 4-6 órán át tartó, hosszabb alvásszakasz is, amit nem lehet sok kicsire szétbontani.
Az is ront az alvás minőségén, ha valaki nem magától ébred, hanem pl. egy mélyalvási stádiumból keltik fel erőszakosan. Ha valaki sokat alszik, annak oka van. Az alvásminőség, valamint az alvási és ébrenléti stádiumok váltakozásának szabályozása bonyolult agyi és endokrin folyamat, alapvetően a környezeti szabályozás alatt (is) álló, de endogén cirkadián ritmushoz köthető (ennek megzavarása okozza pl. a jet-lag jelenséget).
A szervezet a belső állapota alapján, dinamikusan alakítja ki az alvásigényét (nem véletlen, hogy betegen aluszékonyabbak vagyunk...). A tartós alvásmegvonásnak komoly következményei vannak, pszichoszomatikus betegségek hátterében is gyakran ez áll, illetve felgyorsítja az öregedési folyamatokat.

Az érdekes kérdés, hogy a monofázisos alvás vajon mennyire civilizációs jelenség (a hosszabb, összefüggő ébrenléti állapot hosszabb munkaidőt jelent, jobban el lehet mélyülni egy tevékenységben, így sikeresebb tud benne lenni az ember). Az újszülöttek alvása polifázisos, kisgyerekkorban alakul ki a két rövidebb (éjjeli és délutáni) alvási szakasz váltakozása a délelőtti és késő délutáni aktív szakasszal. Szerintem ez lenne a "normális", ami a civilizációs környezet, elvárások hatására monofázisossá módosult: egyetlen, de hosszabb, éjjeli alvásszakasszal. (Ezt az is bizonyítja, hogy pl. nyugdíjas korban, amikor szabadabban alakítható ki a napirend, erre tér át (vissza) az emberek nagy része.)
Előzmény: Errtu (10) 0 VÁLASZ
fatproduction 2010. 11. 09. 16:50 | #31
Ne osszátok be az időmet gyerekek ;)
brier 2010. 11. 09. 15:20 | #30
szerintem ez megcáfolhatatlan mert pölö képzelj el egy olyan embert aki mondjuk soför vagy bizti ör 10-12 vagy akár több órát is fent van ...tuti nem elég neki 2-5 óra alvás inkább 5 mint 2 de az akkor is kevés sztem... :S
Sunmaster 2010. 11. 09. 15:13 | #29
Annyira nem vagyok elfoglalt ember. Aludni is rohadtúl szeretek úgyhogy szerintem ez egy hülyeség.
bungle
bungle 2010. 11. 09. 14:16 | #28
Nekem is eszembe jutott ez az app, bár soha nem próbáltam, de jók a vélemények róla App Storeban...
Előzmény: Mr.T. (27) 0 VÁLASZ
Mr.T. 2010. 11. 09. 14:13 | #27
"There is an app for that."
http://itunes.apple.com/hu/app/sleep-cycle-alarm-clock/id320606217?mt=8

Ez egy olyan ébresztőóra, ami figyeli az alvási ciklusaidat a mocorgásod alapján, és a megfelelő fázisban ébreszt föl. Így elkerülhető, hogy fél napig nyomottan kóvályogsz és fáradt vagy. :)
Ezen a linken csak 3 értékelés van, az iTunes-ban viszont sok, és gyakorlatilag mind pozitív tapasztalatról számol be. Egy próbát megér.
Dawe 2010. 11. 09. 14:09 | #26
ha fél órát szunyálnék órán az már feltűnő lenne csak pár percet szoktam :D
Ytsro 2010. 11. 09. 13:22 | #25
Bocs, javítás, ha fent van a nap, aludni tudok, csak elaludni nem... Ez azért nagy különbség :)
Előzmény: Ytsro (24) 0 VÁLASZ
Ytsro 2010. 11. 09. 13:20 | #24
Hát hiába ez a módszer, nálam semmi nem lesz ebből. 1. betegség kivételével, ha fent van a nap én egyszerűen nem tudok aludni, még kumni sem... Óvodában is a sarokba mehettem játszani, amíg a többiek aludtak, mert sehogy nem tudtak rávenni az alvásra, már akkor sem. 2. most azért borítsam fel az egész napomat, meg próbáljak meg elaludni, hogy az amúgy is egy huzamban végig aludt 6 órámat 5-re csökkentsem? Az az 1 óra már mindegy, többet szenvednék a napirend miatt. Általában 3-4 körül fekszek, 9kor kelek. Nincs is többre szükségem, vagy legalábbis nem érzem. Hétvégére marad a 8-9 órás alvás, 2-3tól 11-ig. Ha meg rendszer-problémák miatt sajnos előbb kell kelni, mint megszokott, akkor az egész rendszer megborul, előbb kevés, majd túlalvás, míg olyan 2 hónap alatt muszáj bevállalni egy 36 órás fent létet és utána megint minden normál 6 órás üzemre kapcsol. Nekem nem érné meg szenvedni bontogatásokkal, 1 óráért meg főleg nem. A napi 2 órás alvást meg, háát azt valahogy nem tudom elhinni, hogy teljesen ok.
zeiksz 2010. 11. 09. 12:52 | #23
Átlagemberként elég kivitelezhetetlen, hogy le tudj dőlni 4 óránként :)
komcsi 2010. 11. 09. 11:43 | #22
Inkább aludjál, ha hazaérsz. ;)

Én ezzel úgy vagyok, hogy pont kb. 20-30 perc kell az elalváshoz. Szóval mire pont elaludnék, akkor már kelhetek fel. :D
Előzmény: levike (21) 0 VÁLASZ
levike 2010. 11. 09. 11:29 | #21
most elmegyek melózni, de esetefele jövök begyűjteni a kommenteket, úgyhogy adjatok nekem egy kis munkát mire hazaérek :)
levike 2010. 11. 09. 11:27 | #20
másrészről azt is elmondanám hogy a szieszta is egy polifázisos alvás módszer. csak nem ennyire 'radikális'.
levike 2010. 11. 09. 11:23 | #19
eredetileg csak az angol oldalt küldtem be, számomra ez volt minden részletre kiterjedő, és annak sajnos nincs magyar fordítása. köszönöm annak aki kiegészítette magyar linkkel, azonban akit tényleg érdekel annak, annak az 'itt olvasható' linket ajánlom.

a srác tapasztalatait elolvasva már teljesen más a kép. nyilván mindenki egyedileg alkalmazkodik (vagy nem) ehhez a dologhoz, de ez nem egy rossz rendszer, és nem is fenntarthatatlan, mi több ha kezdettől fogva erre lennénk berendezkedve akkor nyilván a monofázisos alvás tűnne elképesztőnek. halkan jegyzem meg hogy ez kb. évi 1500 plusz órát jelent, ami már nagyon sok mindenre elég. ráadásul 20-30 perces alvásokat kell 'csak' beiktatni a napirendbe. nem a rendszerrel vagy a módszerrel van a gond szerintem, hanem azzal hogy a világ egyátalán nincs berendekzedve (még) erre. aztán írt egy olyat a is a kipróbáló blogger, hogy ha ehhez egyszer adaptálódsz, akkor tartósan megváltozik az alvásfiziológiád. képes vagy később 20 perces szundikkal felfrissíteni magad, és szerinte még az is felvetődött hogy esetleg cserélgetni lehetne az alvásmódszereket. pl. egy egyetemista szorgalmi időszakban átáll polifázisos alvásra, majd a vizsgahéten visszatér a megszokott éjszakai alvásra. sajnos erről persze tapasztalat nincs, mint ahogy sokminden másról sem. simán el tudnék képzelni munkahelyeket akik erre lennének berendezkedve, növelve ezzel a produktivitást, vagy biztosítva a folyamatos termelést (a blogger az éjszakai unalmas órákról panaszkodott)

node egyelőre ennyit. mert a ti véleményetekre vagyok kíváncsi :)

a postképet googlen találtam, gondoltam talán ezzel jobban fel lehet kelteni a figyelmeteket, hát úgy látom sikerült is meg nem is :) by the way ez az első postom :)
Előzmény: bungle (1) 0 VÁLASZ
sf 2010. 11. 09. 11:22 | #18
vajon hányan nyomnak rá a linkra anélkül, hogy elolvasnák, hogy miről is van szó? rajtam kívül ? :D:D
Anthonz 2010. 11. 09. 11:20 | #17
Azt én is észrevettem, hogy akárhánykor fekszem le, reggel rohadte álmos vagyok (8-ra járok munkába, 7-kor kelek). Viszont ha van valami fontos teendő, és mondjuk 7-re megyek, akkor nem vagyok annyira álmos, pedig egy órával korábban kelek. Ugyanez igaz a lefekvésnél is, általában 12-kor fekszem le, de ha valamiért fennmaradok 1-2-ig, és rendesen kelek 7-kor, akkor valamiért könnyebben megy. (valószínűleg a REM fázisok miatt alkalmatlan időpont számomra ez a 7 óra :p).

Ez a fenti módszer azért hülyeség, mert én nem tudok napközben elaludni olyan könnyen, és akkor "borul" az egész rendszer.
Errtu
Errtu 2010. 11. 09. 11:20 | #16
A namíb sivatagi busman se polifázisos alvással alszik ha jól tudom, pedig ott nem sűrűn vannak olyan társadalmi rendszerek amik erre kényszerítenék őket. Szerintem inkább inkább arról van szó, hogy természet ősanyánk így rakott össze minket, és ezt kell(ene) szeretnünk.
Nyilván el lehet ettől térni tudatosan rövidebb időszakokra, sőt bizonyos esetekben jól is jöhet, ezt nem tagadom, de kétlem, hogy hosszú távon, jót tenne az ember egészségének.
Előzmény: ...feco... (13) 0 VÁLASZ
cici 2010. 11. 09. 11:14 | #15
Einstein is eképpen szólt e dologról. A csaj a képen pedig jajjjjjjj....
betyár 2010. 11. 09. 11:13 | #14
Én próbáltam ilyesmit, rövid alvások, sok ébrenléttel, és komoly fizikai problémáim lettek...de persze ez is gondolom ember függő. Én is azt mondom, hogy kb annyit kellene aludni, amennyit sötét van.
Előzmény: Errtu (10) 0 VÁLASZ
...feco... 2010. 11. 09. 11:12 | #13
nem olvasol túl figyelmesen...

a wikipedia cikkben simán le van írva, hogy az állatvilág tulnyomó többsége így alszik. Az emberek valószínű a társadalmi rendszerek miatt rendezkedtek be a mostani rendszerre... és egy kissé módosított változata, a bi-fázisos alvás egészen a mesterséges világítás elterjedéséig fennmaradt (és azonnal visszatér hozzá a szervezet, ha megvonják tőle)

én elhatároztam, hogy kipróbálom (fapadosabb változatát simán csináltuk anno fősulin)

Eléggé meg vagyok csúszva munkával, így legalább tudnám csinálni, amíg a párom alszik, amikor meg fenn van, akkor tudnék vele foglalkozni... és 20-30 percet aludni simán lehet egy film közepén is, vagy munkahelyen, vagy autópályán kiállva egy pihenőbe... nekem teccik! hogy tartósan fenntartható lenne-e, azt kétlem, de rövid távon miért ne.
Előzmény: Errtu (10) 0 VÁLASZ
Azazel 2010. 11. 09. 11:07 | #12
én nem tudom mi ez az egész, de a nénit sunáznám :)
tool 2010. 11. 09. 11:02 | #11
naneeee. ez nekem nem menne, én imádok aludni.
különben is ha egy jó kiadós bulizós bekúrós betépős kefélős zabálós este után nem aludhatok 12 órát akkor nagyon csúnyán nézek az emberekre.
és tényleg, hova lenne az esti párban alvás ha kapcsolatban élsz valakivel, én azt nem adnám fel, hogy fitt legyek és sok időm legyen.
egyébként meg érdekes, magánéletben nem, de gazdaságosabban kihasználható az emberi erőforrás készlet :)
Errtu
Errtu 2010. 11. 09. 10:49 | #10
Szerintem azért a természet nem véletlenül alakított ki bennünket úgy, hogy kb. 16 óra ébrenlét + 8 óra alvás utána. Nem biztos, hogy hosszú távon nincsenek-e kellemetlen, esetleg káros mellékhatásai. (de majd jön nas, és megmondja :D )
Ctx Twin 2010. 11. 09. 10:49 | #9
Délelőttös héten éjfélkor fekszek le, és 3:40-kor kelek. Ez se túl sok. Ja, és 12 éve bírom.
bungle
bungle 2010. 11. 09. 10:46 | #8
Remélem most ez a postkép nem copyrightos. :D
gutika 2010. 11. 09. 10:44 | #7
Nem tudom hogy a főnököm a gyártósor mellet hogy tolerálná a polifázisos alvási fázisigényemet????????????
Purple
Purple 2010. 11. 09. 10:44 | #6
lehet benne valami, utálok sokat aludni, és akkor el van cseszve a napom... utálok korán kelni, az első pár óra halál, de aztán frissebb vagyok, mintha sokáig aludtam volna
sf 2010. 11. 09. 10:44 | #5
... pont ezt akartam írni :) kit érdekel a monofázis meg polifázis, inkább a nénit linkeljétek.. :):)
+2 VÁLASZ
Mihhi 2010. 11. 09. 10:43 | #4
Azé' maradjunk már emberek...
gutika 2010. 11. 09. 10:42 | #3
ilyen néni :-D mellett én se aludnék 2 óránál többet.

.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2010. 11. 09. 10:39 | #2
90 napos tagnak akkora táskák lehettek a szemei alatt, hogy nem engednék fel vele egy buszra.... f@szság az egész.... szerintem.
bungle
bungle 2010. 11. 09. 10:39 | #1
levike, guglival kb. fél percig tartott találni magyar oldalt/szöveget a témában, máskor szerintem próbáld ki te is. ;)
http://www.google.com