Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Nas
Nas 2010. 09. 22. 22:28 | #16
Persze, hogy nem. :) Csak én is elmondtam az enyémet. :)
Előzmény: tour (14) 0 VÁLASZ
tour 2010. 09. 22. 22:28 | #15
Illetve közbe zora is vagyok. mert elkezdtem máshol egy másik témában kommentelni de fel****ák az agyam! :S Elnézést. Nem tudok most ide figyelni. Majd máskor elmélkedünk erről hosszasabban. Most jobban érdekel hogy az én pénzemből akarnak a csöveseknek hajlékot adni. Nekem ki fog??? Őrület ami ebben az országban megy. :(((
Előzmény: tour (14) 0 VÁLASZ
tour 2010. 09. 22. 22:26 | #14
Ok. Értelek. Remélem nem haragszol ha ettől függetlenül nem változatom meg a véleményem.
Előzmény: Nas (13) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2010. 09. 22. 22:07 | #13
Oké. Azt tenném csak hozzá, hogy (jó esetben) az otthon tartott állatokat nem a vadonban fogdossák össze, hanem tenyészetekből származnak. Konkrétan pl. hüllőknél mostmár Magyarországon is - elvileg - figyelnek erre: származási tanúsítvány, chip, minden kutyafasza kell (nagyon helyesen) egy-egy egzotikus állat eladásához a feketekereskedelem visszaszorítása és a veszélyeztetett fajok védelme miatt. Lelkiismeretesebb kereskedők, tenyésztők a leendő gazdit is kifaggatják egy-egy nehezebben tartható állat eladása előtt, és csak olyannak adják oda, akiről úgy gondolják, hogy megbirkózik a tartásával járó feladatokkal.
A másik beszerzési forrása az egzotikus kedvenceknek a trópusi országok élelmiszerpiacai, ahonnan pl. az én egyik lakótársaim is származnak. A remeterákjaim ugyan nem szaporíthatók lakásban, mert tengervízben élő zoea lárváik vannak, de kiválóan elvannak a terráriumukban, immár 7. éve az albérlőim, kb. 3-4 évesen kerültek hozzám, szóval nem hiszem, hogy olyan rosszul éreznék magukat (összehasonlításképpen a Budapesti Állatkert viváriumában 4 évig sikerült szakembereknek ilyen rákot életben tartaniuk, de elvileg 20 évig is elélhetnek...). Viszont ha én nem veszem meg őket, másnap roston sülve tálalják szerencsétleneket a szomszéd vendéglőben vagy az utcai árusnál...

Nyilván az állat számára az lenne a legjobb, ha az érintetlen, természetes élőhelyén éldegélhetne (legalábbis a mi romantikus felfogásunk szerint...), de az igazság az, hogy ilyenből sokszor nagyon kevés van, és általában a szabadban sokkal sanyarúbb sorsa lenne...mellesleg meg ő kiválóan érzi magát egy megfelelően kialakított terráriumban is, mert nem érzékeli, hogy az nem a neki "járó" élőhely, ha mindene megvan (ez persze fajtól függ, hogy tudod -e biztosítani)... Fogságban (megfelelő módon) tartott állatok általában hosszabb ideig élnek, egészségesebbek, többször szaporodnak, mint vadon élő társaik. Persze ezzel nem azt mondom, hogy minden állatot lakásban kell tartani (ezt már megtárgyaltuk), de nem kell átesni a ló túlsó oldalára sem... Nyilván ha valakit nem érdekel az egész dolog, ne tartson állatot (nem is szabad olyankor belefogni).
Előzmény: tour (12) 0 VÁLASZ
tour 2010. 09. 22. 21:29 | #12
:) Ok. A 20 centi tényleg nem jó meghatározás. Akkor másképp írom. Állat nem lakásba való. Nem miattunk. Hanem az állat miatt. Neki az egy természet ellenes környezet, akármilyen pipecpöpec cuccokat lehet kapni meg csináltatni hozzá.
Legyen az embernek állata, legyen hobbija, de az állat ismétlem nem lakásba való. Tőlem tarthat valaki gorillát is, de ne a lakásba. Ez meg az én májvörldöm :)
A többivel egyet értek. :)
Előzmény: Nas (11) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2010. 09. 22. 21:25 | #11
Mondjuk én a gyerekvállalással is így vagyok - mármint hogy (főleg pszichológiai) alkalmassági vizsgához kötném... Persze ez nehéz téma (ugyanazért, amiért a halálbüntetés kérdésköre is: mert vissza lehet élni vele).
Előzmény: Nas (10) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2010. 09. 22. 21:19 | #10
Sajnos sokan az egzotikus állatok tartásában csak az extravaganciát látják. Nem törődnek sem az állat valós igényeivel, sem a veszélyeztetettségével, sem a saját biztonságukkal, ha megtetszik nekik valamiért. Igazad van, a postban szereplőhöz hasonló állat nagyon kevés embernek való, és eleve csak az fontolgassa egyáltalán a tartását, aki már tapasztalt hüllőtartó ÉS biztosítani tudja neki a megfelelő feltételeket, élőhelyet, táplálékot, stb. (Egy gyerekmedence a nappali sarkában nem az...)

Azért ezt a 20 centis szabályt mindenre kiterjeszteni nem tartom célszerűnek... Vannak olyan egzotikus, mára házikedvenccé vált fajok, akik nem veszélyeztetettek, fogságban is nagyon jól tudjuk őket szaporítani, viszonylag kis helyet igényelnek, és nem túl specializáltak / érzékenyek, tehát minden igényüket ki lehet elégíteni egy lakásban is (megfelelő gondozással, felszereléssel).
Persze ettől még nagyon oda kell rájuk figyelni, de ez a "közönségesebb" háziállatokra: rágcsálókra, madarakra, kutyákra, macskákra is ugyanúgy érvényes. Semmilyen állatot nem szabad elhanyagolni, vagy helytelen tartással kínozni. Nyilván "tanulóállatnak" - pláne kisgyerekes családba - nem hüllő, ízeltlábú, kétéltű való (főleg az állat érdekében...), de akinek ez a hobbija, és ért is hozzá, az miért ne tartson otthon (természetesen az említett ésszerűségi határokon belül) ilyen fajokat is? Nagyon szépek, érdekesek.

A hobbiállattartás értelméről / értelmetlenségéről meg kár vitatkozni (ez most nem konkrétan neked szól...). Ennyi erővel semmilyen hobbinak nincs értelme, ne csináljon senki semmit, csak a munkáját... -,-
Mondjuk én az állattartást - tekintve, hogy fejlett idegrendszerrel rendelkező, tehát szenvedni képes élőlényekről van szó - valamilyen pszichológiai és a faj igényeinek ismeretét felmérő szaktudásbeli alkalmassági vizsgához kötném, és valahogy ellenőriztetném, az állattartásra alkalmatlanokat meg eltiltanám tőle...(tudom, tudom: my ideal world...).
Előzmény: tour (9) 0 VÁLASZ
tour 2010. 09. 22. 11:07 | #9
A kaméleonnak sincs túl sok értelme mégis sokan tartanak. Tetszik neki, szereti... stb. A lényeg hogy önzőségből és tudatlanságból.
Az állatok, főleg az ilyenek nem házba valók. Egy höri vagy patkány vagy görény még csak csak, de 20 centinél nagyobb állat nem való lakásba vagy jelen esetben ez az emberek közé se. A mi környezetünk természetellenes hely az állat számára és kész.
Előzmény: lb7 (8) 0 VÁLASZ
lb7
lb7 2010. 09. 22. 10:22 | #8
most őszintén: szerintetek ennek mi a franc értelme van? nem hiszem, hogy rávehető arra, hogy az idegeneket elkergesse, vagy doromboljon, vagy, hogy pl egy jót lehetne vele játszani...stb. akkor mi értelme??!!!!!
-1 VÁLASZ
Tóth József 2010. 09. 20. 20:05 | #7
Hm. Az autóba jó riasztónak. De előtte jól ki kell éheztetni. Két okból...
Phaeton 2010. 09. 20. 18:19 | #6
Továbbra is fenn tartom azt a véleményemet, hogy vad/mérges/halálos/csernobili(a tetszőlegest kéretik aláhúzni) állatok lakásba, sőt még környékükre sem valók.
Anyád szeretője 2010. 09. 20. 16:34 | #5
Szerintem a macska megvárja amig kicsit húsosabb lessz az a nyaligátor, és hamm :D
Zolibaba24 2010. 09. 20. 16:02 | #4
Lacoste hálózsák mi? :D
metaljohsy 2010. 09. 20. 14:47 | #3
Jaja jó lesz hálózsáknak! Szegény cicát neeee :( Olyan aranyos.
Purple
Purple 2010. 09. 20. 14:37 | #2
csak a cicából ne :(
ügikxvsgdnmxk 2010. 09. 20. 14:06 | #1
Kicsit még nő, és jó lesz hálózsáknak. :D