Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Nas
Nas 2010. 07. 06. 21:58 | #32
Fejlesztések vannak. Csak általában utólag kiderül, hogy nem elég nagy a szakítószilárdsága, stb. az anyagnak. Persze minden implantnak más követelményeknek kell megfelelnie. Más tulajdonságú anyag kell a hallócsontocskák pótlásához, és más egy combnyaktörés után beültetett protézishez...Műanyagoknál az szokott lenni a baj, hogy nem elég inertek, illetve gyorsan elöregednek.


"miért kell mindenkinek elmondani, hogy nem kell mindent teljesen komolyan venni? mit kell ennyit háborogni azon a plüssön? akkor most így utólag megint mondom, hogy cinkelés volt. nem utólag volt cinkelés, csak utólag mondom"

Azért, mert írásban nem érvényesül a hangsúly, a taglejtés és a mimika, amit élő beszédben automatikusan hozzáteszel egy-egy mondathoz, és amit a másik ember automatikusan értelmez (erre vagyunk "ráállva", mert ez a természetes kommunikációs út, nem szövegek értelmezése). Ezért írásban sokkal körültekintőbben, pontosabban kell fogalmazni, hogy ne legyen félreérthető, amit mondani akarsz, és a kívánt hatást érd el vele...
Amúgy meg hogy konkrétan itt miért kell elmondani, az nagyon egyszerű: az (általában csak önmaguk szerint) "viccesen csipkelődők" között túl sok a balfasz és a provokátor, és már allergiásak vagyunk erre...
Előzmény: Su (31) 0 VÁLASZ
Su 2010. 07. 06. 21:40 | #31
nem tudom, pár éve olvasgattam ilyen témában és pl gerinccsigolyák pótlására szeretnének fejleszteni ilyen műanyagokat(ha jól tudom a műegyetemen is van olyan szak ami ezzel foglalkozik). ott azért elég nagy terhelések vannak, szükséges a kopásállóság, rugalmasság és a szilárdság is.
az sem utolsó szempont, hogy a platina drága, nem lehet belőle túl sokat használni.
a protézis végtagból kilógó részének is olyannak kell lennie, amit a szervezet nem lök ki magából, mert ha mással nem is, de a bőrszövettel érintkezésbe kerül. ha pedig nem elég kopásálló és cserélni kell, akkor ezt a darabot csak műtéti úton lehet cserélni, ami nem szerencsés dolog.

az egyik kollégámnak csináltak ilyen beültetéses fogpótlást. horror ára van. szerencsére nekem nem kell gondolkodnom rajta, nekem nem csinálhatnak ilyent. egyébként a csontbeültetéses fogpótlásnak a beültetett foglalatai is műanyagok, bár a csavarok gondolom fémből vannak. jövő hónapban megyek fogorvoshoz, majd megkérdezem, pontosan hogy épül fel egy ilyen.

miért kell mindenkinek elmondani, hogy nem kell mindent teljesen komolyan venni? mit kell ennyit háborogni azon a plüssön? akkor most így utólag megint mondom, hogy cinkelés volt. nem utólag volt cinkelés, csak utólag mondom.
Előzmény: Nas (27) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2010. 07. 06. 20:58 | #30
Nem hallottam még a csajról. Minden elismerésem neki! Szerintem nyugodtan lehetne példát venni róla. :)
Előzmény: Tooni (29) 0 VÁLASZ
Tooni 2010. 07. 06. 20:45 | #29
Meg is van! Nyúllábat varrni a macseknak kettőt, oszt még szerencséje is lesz! :D
Amúgy műláb téma, csak nem tőle veszed a példát?
http://www.ted.com/talks/lang/eng/aimee_mullins_prosthetic_aesthetics.html
Előzmény: Nas (28) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2010. 07. 06. 20:33 | #28
xD Na jó, hagyjuk azt a plüsst, látom túlborzolta a kedélyeket...

Amúgy épp azon gondolkoztam, hogy ha neadjisten amputálni kéne a lábamat, és műlábat kapnék, én tuti nem kérnék élethű lábat. Az olyan, mintha egy próbababa darabjait illesztenék hozzám. :S
Előzmény: Tooni (26) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2010. 07. 06. 20:27 | #27
"azt nem tudom, hogy mennyire általános az olyan protézis, aminek a vége kilóg a csonkolt végtagból, de ha arra gondolok, a fogam mennyire érzékeny szokott lenni a hidegre egy egyszerű fogtöméstől, nem biztos, hogy a macska helyében szívesen szaladgálnék a hóba, miközben a fém protézis felvezeti a hideget a csontjaim belsejébe"

Ezen én is morfondíroztam. Szerintem tuti, hogy csak az élő szövetekbe ágyazódó része fém (az viszont nem is lehetne nagyon más az inertség meg a szilárdság miatt - ezekben még mindig a platina a legjobb). A kilógó vég szerintem már műanyag. Ha több darabból áll, akkor az az előnye is megvan, hogy a kopó, használódó részt könnyű cserélni. Biztos gondoltak erre is.

Ha már szó volt fogakról, ma már elterjedt eljárás a fogbeültetés, az is csontból kiálló protézis...

"nem tudtam nem észrevenni, hogy a műtétet végző orvos megelégedett egy darab fekete szigszalaggal, de neked rögtön plüss műszőr jutott az eszedbe:)"
Hadd ne mondjam el még egyszer, miért írtam, ott van az előző kommentemben. :)
Előzmény: Su (25) 0 VÁLASZ
Tooni 2010. 07. 06. 20:20 | #26
Tényleg durva azért, meg egyáltalán nem természetes dolog egy macska műlábait műszőrrel vagy plüssel bevonni, az olyan utánzat. Egyszerűbb felhasználni egy nemrég elhunyt macska lábairól a bőrt és a szőrt, preparátorral elkészíteni, bevonni azzal a műlábat. Vagy egy másik macska lábát rávarrni, aminek ugyanaz a vércsoportja, csak agyhalállal fekszik csövekre kötve, és a hozzátartozói engedélyezték, hogy szabadon felhasználják a szerveit :)
Su 2010. 07. 06. 20:00 | #25
konkrétan arra gondoltam, hogy van egy speciális, alapvetően cső alakú, oldalról nyitott protézis, amit ráhúznak a csont végére és úgy rögzítik. a csont ahogy növekszik teljesen kitölti az üregeket, az eredmény pedig egy nagyobb felületen érintkező lényegesen szilárdabb kapcsolat, mint amit egy csavarral lehet elérni. a szövetek pedig a protézis nyílásain keresztül a csonthoz tapadnak. a protézis vége gondolom valami lencse forma képződmény, amire rá tudják varrni a bőrt, majd egy menetes vég következik, ami a videón is látszik.
persze ez csak fikció, lehet, hogy csak egy egyszerű csavarról van szó, amire rákalapáltak egy alátétet, amire rá tudják varrni a bőrt és ennyi. de akkor az én verzióm jobb;)
arra is gondoltam, hogy esetleg a protézis nem is fémből van. évek óta kísérletezgetnek különböző műanyagokkal ilyen célra. ha már ugye kísérleti darabról van szó, miért ne lehetne ilyen anyagból?
gondolom a protézis pontos adatai annyira nem publikusak még, mert ugye a fejlesztők szeretnének látni belőle némi pénzmagot.
azt nem tudom, hogy mennyire általános az olyan protézis, aminek a vége kilóg a csonkolt végtagból, de ha arra gondolok, a fogam mennyire érzékeny szokott lenni a hidegre egy egyszerű fogtöméstől, nem biztos, hogy a macska helyében szívesen szaladgálnék a hóba, miközben a fém protézis felvezeti a hideget a csontjaim belsejébe.
arra viszont nem gondoltam, hogy az egész műlábat jól benövi a bőr. egyrészt a szervezet úgy viselkedik, hogy igyekszik minél rövidebb úton bezárni a sebet, nem kezd el mindenfelé csak úgy növögetni, másrészt az a műláb kopik, a csonkolt végtag mérete is változik, időnként talán nem árt cserélni.

"Nem általános érvényű igazság az, hogy minden nőnemű csak masnikban és társaikban tud gondolkodni."
nem tudtam nem észrevenni, hogy a műtétet végző orvos megelégedett egy darab fekete szigszalaggal, de neked rögtön plüss műszőr jutott az eszedbe:)
Előzmény: Nas (24) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2010. 07. 05. 19:49 | #24
Nem akarlak elkeseríteni, de az eljárás újdonsága nem az, hogy a fémHEZ hozzá tudják növeszteni a csontot. A csontba belefúrják a fémet, ami belső támasztékként szolgál, a vége pedig úgy lóg ki belőle, ahogy a szarvasfélék agancscsontja lóg ki a bőr alól. Az illesztési eljárás az újdonság, ami hagyja, hogy a csonkolt csontvégek és a bőr belenőjenek az implantba (gyk azzal együtt nőjenek össze), ami nyilván stabilabb tartást biztosít.
Ettől nem alakul ki újra a lábfeje a macskának, nem arról van szó, hogy kívülről be fogja nőni a csont és a bőr az implantátumot...mert úgy tűnik, te így értelmezted a történetet...

Amúgy valóban nem olvastam el előtte a szöveget, csak a videót néztem meg, de ehhez hasonló protézist csontba fúrt, és csavarral rögzített végtagpótlással is lehetne csinálni, csak az nem lesz nyilván ilyen stabil, és ehhez speciálisan kiképzett végű implant kell.

"nem bízom benned és tuti nem bírnál megállni egy kis plüss műszőrnél, hanem hamar előkerülne valami masni is, meg egyéb ilyen fontos dolgok"

Kurvára nem ismersz, úgyhogy erre inkább ne fogadj nagy tételben... :) Nem általános érvényű igazság az, hogy minden nőnemű csak masnikban és társaikban tud gondolkodni...(max. te ismersz kevés nőt). Én például utálok minden felesleges csicsát, eléggé letisztult az ízlésvilágom. A tappancsokat azért írtam, mert olyan természetesen tud mozogni a cica a műlábaival, hogy ha lenne rajta egy megfelelően kiképzett, bevont (és ez macska esetében plüsst jelent...) műlábfej (mint az emberi protéziseknél...), akkor messziről fel sem tűnne, hogy nem a saját lába. Ennyi.
Előzmény: Su (23) 0 VÁLASZ
Su 2010. 07. 05. 19:00 | #23
nem akarlak elkeseríteni, de nem tudnál. talán feltűnt, hogy "Oszkár nevű fekete állaton alkalmazott eljárás újdonsága, hogy a fémhez hozzá tudták növeszteni a bőrt és a csontot". tehát a technológia más, nem az egyszerű protézis. bár gondolom a protézis anyaga sem mindegy, amire csak úgy ránőlnek a szövetek.
de legyen neked, elhiszem, hogy meg tudnád csinálni. a gond nem itt van, hanem ott, hogy nem bízom benned és tuti nem bírnál megállni egy kis plüss műszőrnél, hanem hamar előkerülne valami masni is, meg egyéb ilyen fontos dolgok:P

amúgy lehet továbbfejleszteni a technikát. pl be lehetne drótozni a műlábat, hogy a macska ki tudja mereszteni a műkarmait, mert így elég veszélyes lesz neki a tetőn kószálni:)

A kismacska találkozik a kandúrral és érdeklődik, hogy hova megy:
- Hová mész, kandúr?
- Baszni.
- Hadd menjek veled! - könyörög a kismacska.
- Na jól van, nem bánom, velem jöhetsz, de jól figyelj és mindent csinálj úgy, mint én. - így a kandúr.
Mennek, mendegélnek, egyszercsak megkergeti őket egy kutya. Felmásznak a tetőre, ott is elcsúsznak és első lábukkal az ereszcsatornán lógnak. Úgy lógnak már vagy fél órája, mire megszólal a kismacska:
- Na jól van, baszok még egy negyedórát, aztán hazamegyek.
Előzmény: Nas (22) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2010. 07. 05. 17:19 | #22
Nem mintha közöd lenne hozzá, de ilyet én is tudnék csinálni neki, egyszerű protézis, csavarral a csontba erősítve...szóval akár rám is lehetne bízva... ;)
Előzmény: Su (21) 0 VÁLASZ
Su 2010. 07. 05. 17:01 | #21
még szerencse, hogy nem rád van bízva
Előzmény: Nas (20) 0 VÁLASZ
Nas
Nas 2010. 07. 04. 14:05 | #20
...és tennék rá plüssből műtappancsokat...messziről fel sem tűnne, hogy nem eredeti
Előzmény: focuskoma (19) 0 VÁLASZ
focuskoma
focuskoma 2010. 07. 03. 15:26 | #19
Én befesteném feketére a műlábait. :)
Purple
Purple 2010. 07. 02. 19:06 | #18
hihetetlen mennyire nem gondolod végig, amiket írsz... arra esetleg nem gondolsz, hogy ezzel is előrébb lép az orvostudomány, és nem a szegény szerencsétlen tolószékesnek rohad le a teste, ha mégsem ok az eljárás? és szerintem nem te fizeted, hanem a gazdája, a gólyának meg gondolom valami menhely, vagy állatvédő valami, akik ugyanúgy dolgoznak a pénzért, meg támogatja őket, aki AKARJA.
Előzmény: Balde_x (17) 0 VÁLASZ
Balde_x 2010. 07. 02. 18:35 | #17
Amikor egy állatnak csinálnak műlábat, vagy éppen gólyának műcsőrt azt ki fizeti? Én? Csak azért, mert emberek ülnek tolókocsiban, mert nincs pénzük hiper-szuper műlábra ,de egy kikúrt gólyának többször is csináltak implantátumot a csőre helyére itt Magyarországon pár éve.
-2 VÁLASZ
Su 2010. 07. 02. 09:21 | #16
általában a legtöbb élőlény észreveszi, ha átmegy rajta a kombájn. már feltéve, ha eszméletén marad.
a csonkolás meg akkor is csonkolás, ha orvosi kísérlet érdekében történik.
Előzmény: Soni (14) 0 VÁLASZ
ügikxvsgdnmxk 2010. 07. 02. 08:45 | #15
Neked lenne ilyen húgyagyúúúúúúúúúú!!!!!!!!
Előzmény: zeiksz (13) 0 VÁLASZ
Soni 2010. 07. 02. 08:42 | #14
olyan isten nincs hogy egy macska ne venné észre hogy egy kombájn átmegy rajta. Tudom, nekem is van 2 macskám, ezt ne próbálják meg beadni a népnek! Csak az veszi be aki semmit nem tud a macskákról! Ettől függetlenül viszont még ha amputálva is lett, ha belegondolunk a jó szolgálatában csinálták.
zeiksz 2010. 07. 01. 20:34 | #13
macska... még ez is jól áll neki
-1 VÁLASZ
rubigo 2010. 07. 01. 11:33 | #12
:)

Előzmény: Su (11) 0 VÁLASZ
Su 2010. 07. 01. 11:20 | #11
kellően rózsaszín képzelőerővel minden lehetséges. a hit pedig csodákra képes. elfedi a valóságot, jótékony ködbe burkolja az élet csúnya dolgait és kellő lelkesedést kölcsönöz véres tevékenységek folytatásához.
Előzmény: rubigo (10) 0 VÁLASZ
rubigo 2010. 07. 01. 11:05 | #10
Valóban nehéz elhinni, hogy ezért leállítanak egy aratást, elkötik a cica lábait, hogy ne vérezzen el és rohannak vele az állatorvoshoz, de hinni akarok benne, hogy van ilyen is! :)
Előzmény: Su (8) 0 VÁLASZ
Tooni 2010. 07. 01. 10:47 | #9
Na látjátok, ugye megmondtam, hogy "itt a borg"-gal jelentkeznek! :) Kapcsolatfelvétel, még jó hogy tegnapelőtt láttam.
Előzmény: Su (7) 0 VÁLASZ
Su 2010. 07. 01. 10:47 | #8
ott is emberfüggő. elég fanatizált tömeg van ott ahhoz, hogy akár a mezőgazdasági segédmunkás is fanatikus állatvédő legyen és rohanjon menteni. és elég sokan vannak ahhoz, hogy mindenkire jusson egyetlen rosszakaró, aki rosszkor van rossz helyen. persze feltéve ha észreveszik, ami felvet egy másik kérdést is. nevezetesen azt, hogy angliában hogy vették ezt észre és hogy volt a környéken hirtelen egy ilyen frappáns kis megoldás amivel megmenthették a macsek életét. meg kell mondanom nekem is felmerült a gondolat, hogy talán nem is volt ott semmilyen mezőgazdasági gép, egyszerűen egy állatkísérlet volt, amit a sikeresség után ügyesen tálaltak.
Előzmény: rubigo (6) 0 VÁLASZ
Su 2010. 07. 01. 10:42 | #7
"Itt a Borg. Kapcsolják ki a védőpajzsokat és adják meg magukat. Tulajdonságaikat a miénkbe olvasztjuk, kultúrájukat szolgálatunkba állítjuk. Minden ellenállás hasztalan. Készüljenek fel az asszimilálásra."
Előzmény: Tooni (4) 0 VÁLASZ
rubigo 2010. 07. 01. 10:39 | #6
hát, a több száz meg ezer hektáros kukorica- és búzatáblák közepéig nem lát el az állatrendőrség szerintem... Csak a kombájn vezetőjétől függ, hogy ha észreveszi, tesz-e valamit a macsek érdekében... az amerikai farmerekről pedig nem ilyen kép van előttem... De a fenti eset szerencsére nem Amerikában, hanem Nagy-Britanniában esett meg..

Viszont valóban kemény pénzbe kerülhetett, ami szintén érdekessé teszi az esetet... éppen ezért, mikor először megláttam a posztképet, reméltem, hogy nem csak a kísérlet miatt amputálták a macsek hátsó lábait...
Előzmény: Su (3) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2010. 07. 01. 10:38 | #5
tök aranyos az a 2 kis pálcika :) teljesen profin használja :)
Tooni 2010. 07. 01. 10:32 | #4
Bionikus macska? A hatmillió dolláros cicus? Miauminátor? Cyccborg? A Macskafogó helyett...az Egérfogó?
Su 2010. 07. 01. 09:34 | #3
nem feltétlen, ott elég komolyan veszik az ilyesmit. ha kiderül, hogy learattad a macska lábát és hagytad megdögleni, még le is csuknak.

arra viszony kíváncsi lennék, hány ember engedheti meg majd magának ugyanezt a technológiát. itthon sztk-ra biztos nem lehet ilyent rendelni.
Előzmény: rubigo (2) 0 VÁLASZ
rubigo 2010. 07. 01. 09:15 | #2
Meglepett volna, ha Amerikában történik mindez... Ott valszeg csak röhögtek volna egyet az amerikai farmerek a macskán és arattak volna tovább...