Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
awking 2007. 08. 17. 13:06 | #22
Nem érteni! mi köze van a Netikettnek a Torparkhoz?
Már régóta használom, a lénye az, hogy más IP címet használ, mint ami az enyém. A felhasználónevemből eddig se tudhatta senki,h ki vagyok (hisz azért Nick és nem valódi név) :P

Ha ránézek egy weblapra, akkor nem tudom, hogy kinek mi köze van hozzá,h melyik Internet szolgáltatóhoz tartozok, vagy mi az IP címem (amin keresztül csúnya dolgokat művelhet).
Laci 2007. 03. 28. 21:26 | #21
Ennek rendkívül örülök, mert nem akarok "Duzzog" lenni :)
Előzmény: Su (20) 0 VÁLASZ
Su 2007. 03. 28. 18:37 | #20
nem cívódásképp mondom, de nem cívódunk:)
Előzmény: Laci (19) 0 VÁLASZ
Laci 2007. 03. 27. 23:14 | #19
"Kurrah", "Berreh", ne cívódjunk már! inkább vegye fel valamelyikünk ezt a varázs-palástot s nézzük meg milyen. Apropo, IP cím, én inkább később próbálnám ki, most IPpen nem érek rá. De ti hajrá!
Su 2007. 03. 27. 22:05 | #18
a taplóság bűn(a te szóhasználatoddal élve), az ember önmaga ellen elkövetett bűne és mellesleg másoknak bosszantó is.
a lenyomozhatóság természetesen létezik, de egyrészt azért nem mindegy, hogy kevesek tudnak élni vele korlátozottan, vagy minden tapló képes minden adatot megszerezni rólad, másrészt meg ha nem tűnt volna fel itt éppen egy az anonim böngészést segítő alkalmazás váltotta ki a lentebb olvasható beszélgetést.
Előzmény: Tóth József (16) 0 VÁLASZ
Su 2007. 03. 27. 21:57 | #17
újra kérdem, most kicsit más formában: jó nekünk az, hogy mindent tudnak rólunk és ezt kihasználva ugyanúgy, ha nem jobban lehúzzanak mint ahogy azt a való életben is teszik?
csak nézz körül, hogy milyen támadásoknak vannak kitéve azok akik valamennyi adatot megosztanak magukról.
Előzmény: Laci (15) 0 VÁLASZ
Tóth József 2007. 03. 27. 13:31 | #16
A taplóság nem bün. Lehet, hogy a normális embereknek kellemetlen, esetleg kényelmetlen. A enyomozhatóság, mint olyan létezik. Mindenkinek van IP cime. Azon kivül, biztos vagyok benne, hogy más módszerek is vannak, melyekkel másodpercek alatt meg tudják állapítani, honnan adták fel azt az Emailt, amire ugrott a riasztás. Csak gondolom, azok nem publikusak.
Előzmény: Su (14) 0 VÁLASZ
Laci 2007. 03. 26. 22:10 | #15
Az amcsik néhány éve éppen az őket ért repülőgép támadás óta sok mindent megszigorítottak. Javíts ki, de úgy tudom, leszkennelik az e-maileket is (pl. yahoo). Nem ajánlanám, hogy olyasmiket írjon valaki mint: elnök, Fehér-ház, robbanószer, stb. - így együtt. Gép teszi a dolgát, biz. algoritmus szerint kulcsszavakat keres, a cenzúra nem személyes jellegű, de biztosan riaszt a megfelelő helyen ha kell! Sok bűnöző hajlamú egyént a lebukástól való félelem tart vissza. De ha már nem kell félni se?
Az internet szerintem is a legdemokratikusabb dolog amit valaha feltaláltak. De...
Újra kérdem, most egy kicsit más formában: Jó az nekünk ha megvalósul a teljes lenyomozhatatlanság?
Előzmény: Su (14) 0 VÁLASZ
Su 2007. 03. 26. 21:26 | #14
minden embert nem lehet uralni, ez ostobaság. ha meg tényleg mindenki láthatatlan lenne, akkor megvalósulhatna az igazi magánszféra. amúgy az analógiád hibás. a neten az anonimitás nem láthatatlanságot jelent, hanem azt, hogy a való életben nem vagy beazonosítható. akár más életet is élhetsz. egy biztos, aki a neten tapló, az az életben is az, és annak mindegy, hogy milyen néven viselkedik úgy ahogy.az anonimitás szerintem több védelmet nyújt, mint ahány visszaélésre ad lehetőséget.
Előzmény: Laci (12) 0 VÁLASZ
Tóth József 2007. 03. 26. 20:49 | #13
Ebben az esetben lenne is rá okod.
Előzmény: Laci (12) 0 VÁLASZ
Laci 2007. 03. 26. 20:23 | #12
Csak úgy sci-fi módra, képzeld el, mi lenne, ha tényleg létezne igazán láthatatlan ember. Akárcsak egyetlen egy! Sehol sem lehetnél biztonságban, miközben ő büntetlenül megtehetne bármit. A világ ura lehetne, egy szuper Predator. Akkor most gondold el azt is, mi történne, ha ez az ember úgy dönt, hogy titkát mindenkivel megosztja?
Aggódom.
Előzmény: Su (7) 0 VÁLASZ
Su 2007. 03. 26. 17:21 | #11
tévedni emberi dolog. mondta a sündisznó és lemászott a drótkeféről:)
Előzmény: wtf (10) 0 VÁLASZ
wtf 2007. 03. 25. 22:42 | #10
Su, nekem aztán holt mindegy, mert otthonról netezek. :)
Előzmény: Su (8) 0 VÁLASZ
Tóth József 2007. 03. 25. 21:22 | #9
Attól, hogy Te vállalod a neved, más még leanyázhat névtelenül, és ok nélkül is. Lehet, hogy annyiért, mert esetleg melléütöttél egy betüt. Vagy azért mert van sapkád, vagy azért , mert nincs. Nem érdekel a neved, de gondolom, Te is egy kitalált azonosítót használsz. Addig amig nem sérted meg más szféráját, ne vedd sértésnek a sértegetésnek szánt szavakat. Gondolj arra, hogy néhány primitív ember csak így tud véleményt nyilvánítani ész és érvek híján.
Előzmény: Joaquin (2) 0 VÁLASZ
Su 2007. 03. 25. 21:18 | #8
nem, azt csak te szeretnéd;)
Előzmény: wtf (4) 0 VÁLASZ
Su 2007. 03. 25. 21:16 | #7
tévedsz, már régen nincs olyan, hogy Netikett. valaha volt, de manapság már az internetes társadalom lesűlyedt egy sokkal mélyebb szintre. és többek közt pont emiatt van szükség arra, hogy anonim maradhass. az amiről te beszélsz, az szép és nemes dolog, csak az a bökkenő, hogy egy kultúra csak addig maradhat talpon amíg a barmok le nem tapossák, a neten meg több van az utóbbiból. arról nem is beszélve, hogy ha egyeseknek lehetősége lenne rá, akkor még attól a kis látszatszabadságtól is megfosztanának(és ezen rajt is vannak, piszokul igyekeznek) amit most az internet nyújthat neked.
Előzmény: Laci (3) 0 VÁLASZ
Luflee 2007. 03. 25. 21:07 | #6
Én nem ismerem a rendszergazdát a cégnél ahol dolgozom. Nekem pl tök jól jön majd ez a program. :)
Előzmény: Laci (5) 0 VÁLASZ
Laci 2007. 03. 25. 20:52 | #5
Erre a legjobb módszer az, ha jóba vagy a rendszergazdával :)
Előzmény: wtf (4) 0 VÁLASZ
wtf 2007. 03. 25. 20:31 | #4
Lehet, hogy rosszul gondolom (még nem ismerem a programot), de nem arról van itt szó anonim böngészés címen, hogy pl. sok cégnél a dolgozók nem szeretnék, ha a cégvezetés megtudná, merre böngésztek, "barangoltak" a neten?
Laci 2007. 03. 25. 20:09 | #3
Nem vagyok kíváncsi arra, hogy téged hogy hívnak. Félre értettél. Nem erre gondoltam. Hanem valami olyasmire, hogy egy nick-név mögött elbújva nem kevesen azt hiszik, hogy bűntetlenül sértegethetnek másokat, spam-okat küldhetnek, erre-arra bújtogathatnak mások ellen, terroristák üzengethetnek egymásnak, stb. Az is k*rvára tud idegesíteni, hogy tele a postaládám névnélküli üzenetekkel, néha még a subject is: [NONE].
Óvatos ember mindég fel kell vesse magában: "qui prodest?" - kinek áll érdekében?.
Kérdem én: ki az akinek (és milyen célzattal) lehet szüksége név nélkül ezt-azt megcselekedni - mert a lehetőségek szinte végtelenek? Elég baj, hogy fel kellett tennem egy nem olcsó firewallt, mert a régi ingyenes ZoneAlarm már úgy ketyegett mint egy Geiger-Müller számláló Csernobilban...
Persze, egyetértek azzal, hogy az Interneten midenkinek szíve-joga, hogy annyit ad ki magáról amennyit akar. Lehetek szőke nő és barna férfinak mondom magam. Ez még rendben. És "ha anonímek anyáznak le az rosszul esik?" kérdezed. Igen, képzeld el: rosszúl - amennyiben én nem sértettem meg őt. És a magam részéről ezt a jövőben is igyekszem elkerülni. Létezik, tudtommal, olyan hogy Netikett - a Net és az etikett összevonásából.
Előzmény: Joaquin (2) 0 VÁLASZ
Joaquin 2007. 03. 25. 18:49 | #2
Az anonimitás hiánya azonban visszaélésekre adhat okot, minthogy a keresők évtízedekig megtartják a talált információt, másrészt az elkölcs szót tartalmazó részekkel mindig fenntartásokkal bánok mivel mindenkinek más az erkölcse, ami nekem belefér az neked esetleg nem és fordítva. Kié az igaz? Platonisták, Kant követők kíméljetek, nincs általános erkölcs. Akkor pedig virtuális erkölcstelenségért büntetni annyi mint rákényszeríteni saját erkölcsi normáinkat másokéra (tövény is ezt teszi nyílván, ez nem is baj de sztem nem árt egy média ahol ilyen kontroll nem létezik). Nem tetszik? Hozz létre egy ellenőrzött internetet, senkit nem fog érdekelni.
Másrészt az általad idézett szövegben semmien logikai kapcsolatot nem találtam az első mondat és a kifejtés között (emberekről van szó, közölni akarunk vmi, fantasztikus, de mé jó neked ha megtudod hogy engem mondjuk Kovács Bélának hívnak?). Hogy ha anonímek anyáznak le az rosszul esik? És? Minek foglalkozol vele?! Retardált emberek mindenhol vannak, az lenne a meglepő ha nem lennének.

Laci 2007. 03. 25. 17:18 | #1
(Mire) jó ez az anonimitás?
Hadd legyen szabad ide másolnom egy szerintem nagyon okos ember véleményét erről a dologról részletekben:
"Nem tudok azonosulni azzal a felfogással, hogy az Internet világában a személy és az identitás jelentősége csekély. Én úgy gondolom, hogy épp az ellenkezője igaz. Az Internet világában az emberek közötti kommunikáció egy virtuális csatornán folyik, ezért még fontosabb szem előtt tartani, hogy a vonal végén emberek állnak.
Mindent lehet jól és rosszul használni. Az urániumot, (...) az Internetet is.
Az ember minden újabb lehetőségével megnövekszik a felelőssége is. Az Internet csodálatos lehetőség arra, hogy egymást és egymás gondolatait még könnyebben megismerjük és ezáltal szellemiekben gazdagodjunk. Az Internet semmit sem érne élő emberek nélkül. Egy internetes honlap megalkotásakor a legelső kérdés, hogy én (az ember) vagy mi (az intézményt, közösséget alkotó EMBEREK) mit szeretnék közölni a másik EMBERREL. Az Internet nem arról szól, hogy egy adatszolgáltató szerver milyen információkat küld egy felhasználói számítógépre. Mert ez csak a csatorna. Az számít, hogy nekünk (...) mi a célunk. (...)
Ha valaki visszaél az Internet adta lehetőségekkel, az nem virtuálisan erkölcstelen, hanem teljesen valóságosan, megfoghatóan, üldözhetően. (...)"