Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
bungle
Fireblade1000 2009. 10. 18. 11:08 | #24
Ezeket nem tudom sajnálni!!!
sien 2009. 10. 18. 09:59 | #23
azt jelenti ebben az esetben hogy a környezete alakítja ki az erkölcsi normáit és az értékrendjét. ha eredményt szeretnénk elérni nem elég az egyén gondolkodásmódját megváltoztatni, hatni kell tudni az egész csoportra, esetleg az egész társadalmi rétegre. jó szociális és morális környezetből is kerülnek ki súlyos bűnözők, de aránytalanul kevesebben.
Előzmény: Norci (17) 0 VÁLASZ
Andris 2009. 10. 18. 08:01 | #22
mikor anno ez a film hozzám került egy széthasznált, százszor lemásolt vhs-en, megnéztem. szerintem ennek hatására lettem tisztességes ember a szüleim jó nevelése mellett. körülöttem a telepen ez ment kb...kötelezővé tenném 13-14 éves korban...
skandar 2009. 10. 18. 01:57 | #21
Abban benne van a valasz is: a felelos a karma, a sors, a joisten, meg minden :P
Norci 2009. 10. 18. 01:16 | #20
Köszi a definíciót, de nem erre voltam kíváncsi :P
Előzmény: skandar (18) 0 VÁLASZ
skandar 2009. 10. 18. 01:05 | #19
jelensegszuksegszeru= jelenseg szuksegszeru
Előzmény: skandar (18) 0 VÁLASZ
skandar 2009. 10. 18. 01:05 | #18
A determinizmus lenyege - nagyon leegyszerusitve - az, hogy a vilagban minden esemeny, tortenes, cselekedet, jelensegszuksegszeru, tulajdon keppen elore "elrendeltetett", a szabad akarat pedig csak illuzio, mert tetteinket tolunk fuggetlen tenyezok hatarozzak meg.
Előzmény: Norci (17) 0 VÁLASZ
Norci 2009. 10. 18. 00:20 | #17
Nem értem egészen, mit értesz ez alatt: "azt vallom. a determinizmus lényegét tekintve, hogy az egyén nem felelős a cselekedetiért. " Akkor ki a felelős?
notaprisoner 2009. 10. 18. 00:10 | #16
Egy másik témában egy kissé elborult kirohanásom alkalmával én is hasonlókat írtam le! :)
Nagyon örülök annak, hogy nem csak én látom így! Annak viszont nem, hogy ezek tényleg szükséges lépések... :S
Előzmény: deter (2) 0 VÁLASZ
Chamy 2009. 10. 17. 21:33 | #15
én azért szívesen olvasok kommenteket és érdekel mások véleménye, látásmódja
pl. deter elég színvonalasan tud hozzászólni a dologhoz és ez tetszik
szerintem még tanulok is belőle

(ez más postok kommentjeire is vonatkozhat)
Előzmény: superxaba (14) 0 VÁLASZ
superxaba 2009. 10. 17. 20:33 | #14
ez akkora komoly téma, hogy nem izére való megtárgyalandó.
és nem is fog megoldást és igazat találni senki, csak ilyen nagy veszekedések lesznek, meg sértődések.
inkább mindenki nézze meg a videókat és dolgozza fel maga az élményt...
deter 2009. 10. 17. 20:13 | #13
sien:
Nem értetted a hozzászólásom lényegét. A hangsúly az alábbi három kifejezésen van: visszaeső, erőszakos, bűncselekmény. Bizonyos vagyok abban, hogy kényszer hatása nélkül, önszántamból, nem fogok olyan cselekményt elkövetni, amiért fegyházban(!) való szabadságvesztésre ítélnének. Ha videó alanyit nézed, nem olyan személyekről van szó, akik ittasan okoztak halálos végződésű közúti balesetet.

Kephamos:
Úgy gondolom, hogy "ők" is ugyanolyan emberek, mint bárki más. Többek között ezért is ítélem el a halálbüntetést. Sőt azt vallom. a determinizmus lényegét tekintve, hogy az egyén nem felelős a cselekedetiért. De ahhoz, hogy a morál kialakulhasson , szükség van egy fajta szigorú retorziótól való félelemre. Főképp abban a korban, amikor a különböző vallási eszmék (és ez alapján kialakult belső erkölcs) letűnőben vannak. Ebből nem az következik, hogy az emberek többsége azért nem bűnöző, mert konkrétan fél a börtön büntetéstől. De tény, hogy a "félelem" latensen, közvetve jelen van. Így adott szituációkban kerüljük (szubjektív) helytelen cselekedeteket.


Mr.T:
A munkatábor és a munka terápia nem egyenértékű egymással. Munkatábor alatt, egy olyan intézményt értek, ahol kemény fizikai, főként mezőgazdasági tevékenységet kellene végezni. Nem szabadidős foglalkozás. Börtön meg ott van ahol, építenek. Speciel Kecskeméten, az egyik lefrekventáltabb helyen, a város szívében (érthetettlen módon). Sajnos, nem hogy növelnék, a büntetéseket, hanem inkább csökkentik, hogy így spóroljanak az állami költségvetésnek pár millió forintot.

A felsorolásomban volt egyfajta büntetési hierarchia. És nem az egyszeri a bolti tolvajokra vonatkozik.

Egy lényeges aspektusát a dolgoknak persze kihagytam. Fontos, hogy magában a büntetés végrehajtó intézményekben is rend legyen. Ne az íratlan szabályok és törvényszerűségek érvényesüljenek. Máris egyszerűbb volna a társadalomba történő reintegráció.
Tooni 2009. 10. 17. 19:06 | #12
Személyiségtörlés a'lá Babylon 5 rulez! Persze csak a menthetetleneknél.
BTheBalance 2009. 10. 17. 18:21 | #11
Hát alapos börtönreformra van szükség, az biztos...
Egy volt osztálytársam anno a haverjaival a Westendben lopkodtak telefonokat...
Követték az áldozatot, aztán addig ütötték, amég eszméleténél volt,majd elvették mindenét...
Bennt volt két évig, bennt gyúrt, ismerkedett, úgy jött ki, hogy már volt melója az alvilágban, mondta, hogy be sem akarja fejezni a sulit,mert nem éri meg, betörésből, lehúzásból, fenyegetésből,zsarolásból jobban meg lehet élni, szóval bennt nem tört meg, sőt....

Ezt kellene megszüntetni.... :(
Darknox 2009. 10. 17. 18:01 | #10
Az első rész elején vannak a riportok a rabokkal a 2. és a 3. arcán nem sok megbánást látok....
skandar 2009. 10. 17. 17:58 | #9
Egyetertek.
Szerintem az ilyen tipusu emberek a lelkuk melyen nem tartjak magukat bunosnek. Azt bantak meg, hogy elkaptak oket, nem azt amit elkovettek.
Gondolom sokan lattak a mittomenmelyik szutyoktv felvetelet Tasnadi szabadulasarol...
Előzmény: Mr.T. (8) 0 VÁLASZ
Mr.T. 2009. 10. 17. 17:53 | #8
Az első rész csak egyfajta "tartalomjegyzék" a filmből. Szóval ha lesz időd nézd meg, mert így "semmit" nem láttál. :)
Elfelejtettem írni, hogy ne csak a kérdést boncolgassátok, hanem nézzétek végig a filmet, és annak tekintetében formáljatok véleményt.
Valaki írta hogy megváltozhatnak az emberek, vagy azért mert megbánták, vagy azért mert nem akarnak visszakerülni. Megnéztem a filmet, én nem így látom.
Előzmény: Chamy (7) 0 VÁLASZ
Chamy 2009. 10. 17. 17:45 | #7
Előre mondom, h csak az első két részt néztem meg.
Elnézve az arcokat, egyiken sem látszik megbánás. Sőt. A legtöbb arcon, amíg mesél, megvetést és undort látok. És ez nem a tettüknek szól, hanem annak az embernek, akit megöltek vagy bántalmaztak. Ha kikerülnek, ugyanúgy elfogják követni újra a bűneiket.
Az az érzésem, hogy amilyen könnyen elmesélik a szorijukat, ugyanolyan könnyen követték el vétkeiket és ugyanazzal a könnyedséggel fogják újra elkövetni, ha szabadlábra kerülnek.
Mr.T. 2009. 10. 17. 17:43 | #6
Munkatáborra válaszom: dolgoznak, termelnek, gyártanak különböző termékeket, használati cikkeket. Lehet hogy keverem valamivel, de talán az iskolákban használatos műanyag csontvázakat is rabok gyártják, de ebben nem vagyok biztos. És igen, a munkaterápia ezért van: a társadalmi életbe való beilleszkedést készíti (készítené) elő.

Tényleges életfogytig nem tudják a börtönök biztosítani a rabok helyét. A kapacitás véges, az új börtön meg drága, és senki nem akarja hogy börtönt építsenek a szomszédságába (értsd úgy: 15 km-es körzetébe se)

A büntetés letöltése utáni alapos pszichológiai vizsgán elbukna mindegyik, ha megnézted a filmet végig akkor látod, ilyen élményekkel a hátuk mögött nem lesznek egészségesek.

A testi fenyítés meg létezik, lényegtelen hogy legális vagy nem, ígyis-úgyis van.
Előzmény: deter (2) 0 VÁLASZ
Kephamos 2009. 10. 17. 17:29 | #5
Hamarosan megérkeznek a "jajj, ők is ugyanolyan emberek" című és kezdetű kommentek. Csak az a baj, hogy nem ugyanolyan emberek.
Előzmény: deter (2) 0 VÁLASZ
Revanor 2009. 10. 17. 17:27 | #4
Szerintem megváltozhat az ember egy jobb irányba néhány börtönben eltöltött év után. Most, hogy ez amiatt van mert tényleg megbánta a tettét vagy amiatt van mert ennyire nem akar visszakerülni oda az már más kérdés.
Az is más lapra tartozik, hogy a társadalomba képes-e beilleszkedni.
Attól függ mit értünk társadalmon. A társadalomnak nagyon sok rétege van, még a tisztességes állampolgárok között is. Ezek közül valamelyikbe csak betud illeszkedni az illető ha akar.

Nyilván nem ez az általános, mert akkor tudnánk, hogy világi vagy magyar szinten a börtön mint intézmény mennyire hatásos az átnevelésben, de legjobb tudomásom szerint ez nem így van.
sien 2009. 10. 17. 17:21 | #3
nagyon biztos lehetsz abban hogy te nem kerülsz börtönbe.
Előzmény: deter (2) 0 VÁLASZ
deter 2009. 10. 17. 16:26 | #2
Kérdés az, hogy a társadalomnak szüksége van e ilyen emberekre? De tovább haladva, az egész büntetés végrehajtás egy alapos reforma szorulna.

-Munkatábor bevezetése. Ezzel az elítéltek hozzájárulnának a szükségleteiknek a megteremtéséhez. Ezzel csökkentve az adófizetők terheit. Természetesen, külön létesítmények lennének itt is, az erőszakos bűnözőknek. (Ugye nem egyenértékű az, ha valaki önhibájából halálos balesetet okoz, vagy szándékosan meggyilkol valakit) Másfelől ez egy fajta általános társadalmi rendre való nevelés is volna.

-A többszörösen visszaeső erőszakos bűnözők, kényszer sterilizálása* ( ivartalanítása ). Mára bizonyítottá vált, hogy az erőszakosságra való hajlam, nem csak a környezeti tényezőktől, hanem genetikai adottságoktól is függ. Ezáltal pedig csökkenthető volna az ilyen génállomány reprodukálása. És nem utolsó sorban egy igen erős visszatartó erő is volna. (Még egy ilyen és levágják a töködet)

-Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés. Ma nagyon ritkán alkalmazzák ezen büntetési formát. Aki "akár" egy ember életét kioltotta, különös kegyetlenséggel, megbánás nélkül, az ne 5-10 évet kapjon. Mint ahogy a videókban látható. Illetve a már létező törekvés, hogy a többszörösen visszaeső bűnözők is ne ússzák meg, alkalmanként, 4-5 évvel. A videókban a legtöbb riport alany büntetett előéletű.

- A szabadságvesztés lejártával, egy nagyon alapos pszichológiai kivizsgálás, és ha nincs jellembeli javulás. A büntetés meghosszabbítása.

- Legalizálni a testi fenyítést a börtönökben.
Mr.T. 2009. 10. 17. 16:08 | #1
Az első rész itt:
http://www.youtube.com/watch?v=z1Ez9Mi7EdM
(ha lassan töltene a filmizé, mint pl nekem.)