Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Keta 2009. 03. 25. 11:46 | #30
hajrá Zala!!!
sahinel 2009. 03. 24. 10:44 | #29
Ez általánosítás ennyi erővel a vidékiek száján meg kapanyél lóg ki és kicsit szédülnek a betonon? (Én is vidékről költöztem fel)
Májashurkaaaah 2009. 03. 23. 19:21 | #28
A pesti fiatalokról csak annyit hogy kb 3 éve pesten voltam hogy találkozzak pár sráccal (akkor kb 14-15 évesek) és megkérdezték hol lakom, és nem tudták hol van Zala megye... erről ennyit
Purple
Purple 2009. 03. 23. 17:12 | #27
lehet helyesen beszéltek, de a helyesírásotok borzalmas, ha igaz amit mondasz :D és az sem utolsó, ha azt akarod mondani, hogy profi vagy a magyar nyelvben...
Előzmény: Lorand (22) 0 VÁLASZ
feka01 2009. 03. 23. 17:05 | #26
azért mert nem írsz ékezeteket még nem beszélsz szépen. ahogy olvastam az irományodat -mégha tényleg erdélyi vagy is- megkérdőjelezném származásod. annyira gyönyörűen beszéled az ocsmány részét a magyarnak, hogy megállnád a helyed "itthon" is. :S és felvágsz, hogy ki beszéli az igazit? ejnye már. az igazi magyar nyelvet már hallottam, szerencsére nem tőled. a legutóbbi kommentemben benne van, el lehet olvasni. és igenis, ha románokkal vagy körülvéve, beleivódik a nyelvbe az ők szavuk, ha tetszik ha nem. ezt nem csak tudom, hanem az eddig meglátogatott jó ismerőseim is mondták, hogy melyik román szó azok közül, amit használnak. egyedül a Te szegénységi bizonyítványod ha ezt nem tudod. és ha már a csángónál járunk: szted az, hogy alakult ki?
aztán meg büszke lehetsz, hogy jártál pesten. én például gyűlölök oda menni. és elég naív vagy ha azt hiszed, hogy amit ott hallasz, az egész magyar országra igaz. én nem beszélek "trendy"-n, hogy én is "frankó" legyek. és velem egyetemben rengetegen nem teszik ezt. és az, hogy az A betűt odarakják a nevek elé meg nem bűn, csak mert téged idegesít. ez olyan, mintha mondjuk én kiakadnék azon, amikor azt mondjátok "igaz-e" mindenre. :S
Előzmény: Lorand (22) 0 VÁLASZ
Lorand 2009. 03. 23. 08:02 | #25
Igen ,tenyleg durva h mien volt az a siralom,de az nagyonsok szaz eve volt...most picit koncentraljunk a jelenhez
Előzmény: sahinel (24) 0 VÁLASZ
sahinel 2009. 03. 23. 01:30 | #24
Hmmm. Mi is az a magyar beszéd? Mivel a magyar nyelv változik, így nem tekinthetnénk az általatok beszélt nyelvet sem magyarnak. http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93magyar_M%C3%A1ria-siralom elég megvizsgálni ezt az irományt, és el lehet gondolkozni mi is az a magyar nyelv.

Tehát kijelenteni ki beszél magyarul elég botor dolog. Mi is és a székelyek is magyarul beszélünk. Mivel máshogy fejlődünk, más események befolyásolták az itteniek fejlődését, ezért nem teljesen egyeznek a szavak. De ez nem jelenti hogy mi felejtettünk el magyarul, vagy a székelyek maradiak. Pedig itthonról tényleg ez a fajta beszéd a régi korokat idézi. Gyorsabban fejlődött a nyelv Magyarországon, mint egy diktatúra alatt, más nyelvű(román) emberek közt.

"Egy nyelv különbözõ szintjein -- fonetikájában, morfológiájában, de fõleg szókészletében és annak szemantikájában -- bekövetkezett gyors ütemû változások hátterében mindig ott vannak az adott társadalomban végbement átalakulások. Igaz, a nyelvi fejlõdés tempója a szociális átrendezõdésektõl elmarad, mintegy követi azokat. A társadalom általában legalizálja a nyelvi újdonságokat, megerõsíti a nyelv struktúrájának bizonyos vonásait, hatása azonban nemritkán destruktív is lehet. "

És ez így megy tovább. Az Ómagyar Mária-siralom óta ilyen folyamatok befolyásolják a nyelvünket. És hogy ez mennyire jó majd meglátjuk.
Előzmény: Lorand (22) 0 VÁLASZ
lokko 2009. 03. 22. 22:29 | #23
úgy néz ki a magyar identitási skizofrénia nem állt meg a trianoni határokon ... megkérek minden önérzetes székelyt, hogy holnap vizsgázzon le balatonfelvidéki magyarból !!!
Lorand 2009. 03. 22. 22:21 | #22
te huje vagy:)) a roman es a magyar nyelv keverese az eggyenlo a csango nep beszedevel ami egesszen mas tal teszta!!erdelyben elek es kijelentem h kibaszottul magyarul beszel mindenki,ami kulonleges az a tajszolas.ENNYI! Ahogy magyarorszagon mindenki minden nev ele belebassza az A betut es azt modnja hogy " A Peti olyan aranyos" addig a szekely vagy az erdelyi simman elfelejti az A betut is kimondja hogy "Peti aranyos" 1001xer voltam mar Pesten es akarmennyire veritek a melleteket,az igazi helyes magyar beszeded mi beszeljuk itt erdelyben.Pesten ,meg ugy atlagban magyarorszagon N kulfoldi szot hasznalnak mert az a "trendy"
Előzmény: feka01 (11) 0 VÁLASZ
a65k 2009. 03. 22. 21:57 | #21
Szépen leírtad a véleményed... Elég szégyen, hogy 21 éves korodra nem tanultál meg helyesen írni, sőt még fogalmazni sem... Ez téged nem zavar? :P
Előzmény: doriand13 (15) 0 VÁLASZ
Mr PIMP 2009. 03. 22. 21:15 | #20
A bácsi a végén nem viccelt:) (nagyon szép a székely himnusz)
A többi "felszólalóról" véleményt se merek alkotni. Picit sajnálom, hogy honfitársaimnak kell nevezni az olyanokat, akik nincsenek tisztában a saját gyökereikkel. Mellette pedig habzó szájjal szidalmaznak (fikáznak) mindent és mindenkit aki nem olyan mint ők.
Szerintem ez a "para"...
Schwed 2009. 03. 22. 17:39 | #19
Az nem gond h nem tudnak székelyül a pestike, mert persze honnan. A székyely nyelyjárás nem egyszerű és csak az érti, aki ottt született v olyan környezetben nőtt fel ahol így beszéltek... VISZONT, az a f@sz fej aki azt mondta h románul, az, az elég primitív beszolás volt, nah meg a cigányról ne is beszéljünk. Amit meg megint nem értek, h mi a f@szomért megy a videó alatt oláh ibolya, mikor neki semmi köze a magyarokhoz se székelyekhez.
feka01 2009. 03. 22. 16:51 | #18
én is Csikszeredán voltam 2 éve nyáron. és meg kell valljam, hogy sokszor kellett visszakérdeznem, mert nem értettem 1-2 szót. egy nagyon kedves házaspárnál voltunk elszállásolva. imádtam hallgatni, ahogy beszéltek. és meglátogattunk egy idős bácsit is, aki a második világháborúban harcolt. amikor meglátott minket elkezdett sírni. köszöntőül úgy lehúzott egy helyi pálinkát, hogy csak lestünk.. folyt a szájából a magyar. egyszerűen öröm volt hallgatni. a helyi polgármesterrel is jól összeismerkedtünk és elmentünk az Úz-völgyébe sátrazni a helyiekkel. Az illetőt egyszer káromkodni is hallottam, de nem az itt használt b@szd meg és a q.rva anyád vagy ilyen ocsmányságokkal. egyszerűen annyira jó volt hallgatni még azt is, hogy a szavunk is elállt. felbosszantotta egy másik (magyar országról beköltözött) helyi a hülyeségeivel. az igazi magyart Erdély-országban beszélik. de nem szégyen ha nem beszéled "itthon". nem tudom honnan vette ezt bárki is. a szégyen inkább az "itthoni" nyelv korcsosulásának iránya. hogy a sok kis köcsög, tirpák fiatal milyen pöcévé teszi ezt a szép nyelvet. :( miért nem lehet az írott magyart beszélni? nem kell az irodalmi magyar, még az írott sem megy..
Skullman 2009. 03. 22. 15:53 | #17
De hát ez kel ide magyarokat elhülyíteni, mert nehogy már az eszünkkel tűnjünk ki. Nem! Elhülyítés, hogy mindent elhigyjünk és könnyebb legyen minket az orrunknál fogva vezetni.
Amúgy meg a Pesti emberek többsége már egy külön faj. Már meg se lepődtem ezen.
Mage_ster 2009. 03. 22. 15:39 | #16
Már bocsi, de ahogy a videón láttam onnan teljesen az jött le, mintha egy amerikait akarnánk megkérdezni arról, hol van helyrajzilag magyarország.
Rettenetesen kínos a megkérdezettek számára ez a szituáció. Nézd meg a videókat amiket ide tettek be, nagyon érdekesek. Ezek szerint én, mint miskolci, vidéki paraszt teljes mértékben értek székelyül, hiszen a videókon látottak, és a riportban feltett kérdések számomra teljesen egyértelműek voltak, és majdnem sírtam, de nem a röhögéstől, hanem hogy ekkora szégyenbe hoznak minket magyarokat ezek a primitív pesti buta fiatal tinédzserek /persze most is mint mindíg tisztelet a kivételnek/.

Előzmény: jasko (9) 0 VÁLASZ
doriand13 2009. 03. 22. 15:01 | #15
en Csikszeredai vagyok (aki nem tudna Szekelyfold kellos kozepen:P), s csak annyit mondanek, h nem kell tudjal szekelyul, hogy szekelyekkel beszelj, mert semmi kulombseg nincs, masabb a hanglejtes, van egy par atvett szavunk, de azt nemcsak a Szekelyfoldon hasznaljak, hanem egesz erdelyben.
Nagyvarad es Szatmar korul kezdtek atvenni ezt az "ujmagyart", a hataron szivarok at es szenyezi a nyelvet. Igaz, h itt is szenyezodik egyfolytaba, de ahogy latom-hallom, erdelyben sokkal nagyobb szazalekban beszelik az irodalmi nyelvet par jovevenyszoval, mint Magyarorszagon.
Ezek a nyelvujitasok csak engem idegesit, ha beszelsz beszelj ugy, hogy mas is ertse. A szekely nyelvben keves a nyelvujitas, ezert nem erti meg sok magyarorszagi fiatal, mert nem erti a magyar nyelvet, csak az "ujmagyart"

Maskulomben a romanok is sirnak a nyelvujitas miatt, hisz minden nyelvnek megvannak a szepsegei, amit a fiatalsag elcsufit.

Egy 21 eves kolozsvari egyetemista
weedorgasm 2009. 03. 22. 14:29 | #14
amugy ez igaz hogy mi ertunk pestiul de a pestiek nem szekelyul...de hat ez termeszetes...torzulnak a nyelvek miden nyel valtozik

amugy respekt a vegen a hegedus tagnak...bar kicsit farcs szekelyhimnusz
Joska koma 2009. 03. 22. 14:17 | #13
Szerintem aki már beszélt székely emberrel, az tudja mennyire más. Maximum azt nem tudja, hogy mitől más. Nemcsak azért, mert jópár fura szavuk van, amit Magyarországon nem használunk, hanem az ízes hanglejtéstől is.
Biztosan mindenki emlékszik a Székely nyelvleckére (azóta már van IX. rész is):
http://www.ize.hu/comments.php?post_id=9820


Egyébként a magyarok között sok furcsa ember van, de a legidiótább bunkó a PESTI PARASZT.
Kár, hogy az egész nemzetet égeti az ostobaságával.
Gratulálok.


bond 2009. 03. 22. 14:08 | #12
Ugyan már, nem kell ezen kiakadni. Biztosan a legtahóbbakat vágták be. Egy olyan országban, ahol a sportriporter szerint argentinul beszélgetnek az autóversenyzők, nem kell mindenkinek tudni, hogy a székely hogy beszél...
feka01 2009. 03. 22. 12:29 | #11
aki járt Székely földön, Székely országban az tudja, hogy ugyan úgy beszélnek, mint a magyarok. és beszélnek ott románul is. ha Székelyül akarsz beszélni, akkor tudnod kell románul is és magyarul is. mert a román nyelv egyes szavai beleivódtak a nyelvbe. sajnos ez van. falunként változik, hogy mennyire. ennyi erővel egyik Székely sem tud a másik nyelvén beszélni... :S aztán ott van a saját nyelvjárásukban (náluk) már megszokott szavak használata, lásd: http://www.youtube.com/watch?v=2PpRTjy5Ea4 .. ahogy náluk úgy nálunk is korcsosul a nyelv (szenya, flam). Ahhoz, hogy megtanuld az igazi Székely nyelvet ott kell élj! ezt nem árulják könyvesboltban és tanítják iskolában. sőt: odakint (a románok) inkább eltörölnék...
tehát ne ítéld el őket, mert nem tudnak... én sem ismerem az igazi Székelyt. pedig itt lakok a határ mellett néhány kilóméterre. a pestiek egyetlen hibája (bár ez elég nagy hiba), hogy nem gondolkoznak. nincs, ami a gondolkodásra késztesse szerencsétleneket. mindent az ölükbe kapnak. és amikor egy kamerás oda áll elébük, játszák a frenkit. gondolkodás nélkül belemondják a mikrofonba, hogy nem :S
Keta 2009. 03. 22. 12:21 | #10
az hagyján, hogy székelyül de sokan magyarul sem tudnak
erről az a sztori jut eszembe, amikor megkérdezték egy ismerősöm, hogy hol született, erre rávágta, hogy természetesen Pesten, mire:
-de vidéken is születhettél volna nem?
erre ő:-Igen, de hál Isten nem.
Nem tudom mit hisznek egyesek az milyen, mert én egyáltalán nem nézem le a falusi embereket, hiszen bölcsebbek sokszor mint a városiak meg dolgosabbak, de vidéken nem csak falu van, met nagyvárosokban is élnek emberek és nem rosszabbak, mint sok naplopó pesti
jasko 2009. 03. 22. 12:19 | #9
Hát már bocsi,de a magyarok nem tudnak székelyül,viszont mi tudunk magyarül és ártjük a magyar nyelvet és szlenget is...Úgyhogy2-0 az állás!:))Persze a székelyek javára!
Előzmény: Laci (3) 0 VÁLASZ
Mr.T. 2009. 03. 22. 12:14 | #8
A postkép utalás nagyon el lett találva :)
Tádi 2009. 03. 22. 11:52 | #7
egyik szemem sír, a másik is. majd most jól megnézik maguk az izén:). mondjuk szerintem is néhány mp-vel a riport után már biztos fogták a fejüket.
Belkar 2009. 03. 22. 11:18 | #6
"hát olyan parasztosan" tipikus pesti gondolkodásmód...
rabó 2009. 03. 22. 11:12 | #5
Azért kíváncsi lennék, hogy miután elmentek onnan, akik a riportot végezték, hány embernek esett le, hogy mit akartak evvel... De azért nevetséges...
Tóth József 2009. 03. 22. 11:12 | #4
Tudjátok....? Ez azért szegénységi bizonyítvány. Abból is egyes. A sárga földig süllyednék szégyenemben...
Laci 2009. 03. 22. 11:07 | #3
Tanulság: Ha a magyarok többsége nem is tud székelyül, a székelyek tudnak (1-0 a székelyeknek). Igaz viszont, hogy Székelyföldön nem értenék meg a pesti szlenget - "szenya", stb. (1-0 a pestieknek). Eredmény: döntetlen.
Békatallér 2009. 03. 22. 11:06 | #2
Mi lett volna ha Grétsyvel találkoznak:D? Amúgy meg nekem is volt olyan, hogy nem értettem mit mond a székely cimbi, de azért előfordul, hogy megértem a székely nyelvet:DD... Nem is rossz elküldöm neki, röhögjön egyet:D...
Schabee 2009. 03. 22. 10:56 | #1
Hát ennyit a pestiekről meg a magyarokról :S