Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Laci 2009. 02. 28. 07:29 | #5
Terveket lehet csinálni, csak úgy, bármikor (egyébként láttam néhány műépítészjelölt szép diplomamunkáját). Nos, hogy lesz-e rájuk pénz, majd a jövő dönti el. Hanem:
Felhívtam a tudakozót:
"Mi az autonéma?"
Nagysokára válaszoltak:
"Nem telefon téma".
Előzmény: sahinel (4) 0 VÁLASZ
sahinel 2009. 02. 28. 04:36 | #4
) míg idén Magyarországon csökken a gazdaság addig a környező országokban még ha kicsit is, de nő. A politikai helyzetet is elnézve sokan gondolhatják hogy inkább ide ne tartozzanak. ÉS az autonómia sem éppen azt jelenti hogy visszakapjuk.

Azt elnézve hogy durván fejlődnek meg kizártnak tartom hogy hozzánk akarnának tartozni.
http://kolozsvar.info/199/felhokarcolok-kolozsvaron
Előzmény: aLaP (3) 0 VÁLASZ
aLaP 2009. 02. 27. 08:17 | #3
Románia amúgy is szeret tíz körmével Erdélybe kapaszkodni ,épp ezért az autonómia szó nincs benne a román szótárakban... szerintük az egyenlő lenne Erdély visszacsatolásával az anyaországhoz ... pedig szerintem szó se lenne erről ,mert egyrészt ez nem így működik (pont amiatt ,h sok féle autonómia létezik) másrészt pedig ha a kettős állampolgárságot sem "voltunk" képesek megadni az ott élő magyaroknak ,akkor ők miért akarnának most vígan és dalolva hozzánk tartozni ?...elég szomorú ,de szerintem ez a helyzet.
Laci 2009. 02. 26. 23:59 | #2
Lám, lám. Kell valami, de nem is tudjuk, mi fán terem... Túllépve azon, hogy az "alkotók" döntötték el, kiket szólaltatnak meg, illetve mit vágnak be a videóba, valamint, hogy minden bizonnyal, még józanul se tudnék hirtelenjében egyetemi szinten értekezni, ha valaki az utcán, hip-hop, orrom alá dugna egy mikrofont, miközben egy kamera is rámszegeződik: "Mi a véleménye arról, hogy jövőre latinból is kell érettségizni?" Mit értekezni? köpni-nyelni se tudnék. Bizonyára átérezném, hogy adásban vagyok, valami fontos dolgot kellene mondanom. Csak éppen akkor semmi nem jut az ember eszébe.
Kell-e autonómia? Egyáltalán, hány féle autonómia létezhet(ne)? Kulturális, területi. És még?
Nem lenne például normális dolog, hogy egy olyan helységben, ahol a lakosság, teszem azt, 40-90 százaléka magyar, a rendőr, az orvos, a polgármester, hivatalok alkalmazotjai, stb. tudjanak magyarul? Az, hogy anyanyelvén tanulhasson aki akar, Romániában még a mai napig sem evidens dolog. Hogy mégis vannak magyar osztályok (kevesebb mint mondjuk 1970 előtt, de több mint 1990 után) csakis azoknak köszönhető, akiket a hasonló videókban sose fognak megszólaltatni.
Szerintem az ú.n. autonómiához tartozna pl. olyasmi is, hogy a helyben befizetett adó egy (jó) része ne a központi kasszába kerüljön, hanem az illető helység polgárai dönthessék el mire is fordítsák azt? Micsoda dolog, hogy egy megye (Bihar) a befizetett adók szerint a 4. a visszautalt pénzösszegek szerint (a 42 megye közül) az utólsó helyek egyikén van. Valamint miért kell majdnem minden fontosabb döntést a fővárosban engedélyeztetni, jóváhagyatni?
A teljesség igénye nélkül.
Mr.T. 2009. 02. 26. 21:58 | #1
Hát napi izés témának indult és nem írt senki, vagyishogy csak én. hmmmm