Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
kotta 2009. 02. 22. 15:28 | #23
Részlet soha ki nem adandó önéletírásomból: "...egykor mindenem volt a történelem, bújtam a könyveket, figyeltem a híreket. Aztán mégis győzött az a belső hang, ami természettudományos pályára terelt, mondván: ott kisebb az esetlegesség, nincsenek előítéletekkel terhelt vélemények, csak tények. Hát rohadtul tévedtem. Most meg speciel egyikkel se foglalkozom, csak eszem a kefét." (idézet vége)

Nem tudom amúgy a választ. Rohadtul igazságtalan és mocskos döntésnek tartom a trianonit, a XX. századi történelemben példátlanul tönkrevágott egy államot, és nem tudok rá épeszű magyarázatot találni. A kierőszakolva létrehozott környező államok rég szétestek valami népi, nemzeti alapelv szerint, amit megint csak nem tudok megfogalmazni, de az látszik, hogy olyan valami, amit nagyon nehéz megerőszakolni. Ezekért gondolom hogy a töri furcsa. :-)

(Mellékes: Láttam nemrég egy pólót, amin a hazánkhoz hasonló arányban szétszabdalt Franciaország térképe volt, szövegként meg annyi (franciául), hogy : "Ti ezt elfogadnátok? Beletörődnétek?" Biztos ez is politikailag inkorrekt póló, de nem érdekel. A valós problémáinkat jeleníti meg, mások számára is érthetően.)


Előzmény: Tóth József (10) 0 VÁLASZ
Tóth József 2009. 02. 21. 10:20 | #22
Ne haragudj, egy kicsit Én is elrugaszkodtam dühömben, vagy felindultságomban a tárgytól. Nem Téged akartalak b@sztatni.
Előzmény: shinob (19) 0 VÁLASZ
Tóth József 2009. 02. 21. 10:12 | #21
Ehhez csak azt szeretném hozzáfűzni, hogy a németeket a kutya sem ellenőrizte, hogy betartják-e a korlátozásokat.
Előzmény: Belkar (20) 0 VÁLASZ
Belkar 2009. 02. 20. 15:20 | #20
A Németek is kaptak büntetést korlátozták szinte minden tevékenységüket, megmondták nekik hogy hol állomásoztathatják hadseregüket stb. Elvették területeik 13% bár igaz hogy ez hozzá sem mérhető a mi büntetésünkhöz... Még a törököknek is róttak fel büntetést szinte az egész országukat felosztották volna hogyha közelebb vannak Európa szívéhez. De nem így történt a legközelebbi szövetséges ország Görögország volt akikről tudni kell hogy elég gyenge hadsereggel rendelkeztek. A törökök ezt ki is használták és fittyet hányva a büntetésre, megtartották területeiket.
Előzmény: Tóth József (15) 0 VÁLASZ
shinob 2009. 02. 20. 14:32 | #19
Az már csak az uccsó 1-2 sor, de a többi arra kérdésedre volt válasz, hogy miért kaptunk mi nagyobb büntit, mint mások, legalábbis szerintem a komment összes többi (hozzáteszem jóval nagyobb része) erre volt válasz, ill vélemény. Elrugaszkodni pedig legalább nem a valóságtól rugaszkodtam el (szerintem legalábbis), hanem kicsit az időtől, de ez sem elrugaszkodás, csupán a gondolatom tovább vitele.
Előzmény: Tóth József (18) 0 VÁLASZ
Tóth József 2009. 02. 20. 13:36 | #18
Azt hiszem, egy kicsit elrugaszkodtál a valós problémától. Belekevered az elkövetkezőket. Annyiban igazad van, hogy egy més népcsoportba akarnak minket beintegrálni...
Előzmény: shinob (17) 0 VÁLASZ
shinob 2009. 02. 20. 12:53 | #17
Az lehet, csak minket azóta útál egész Európa, mióta idejöttünk. Anno hülyére aláztuk egész Közép-Európát a kengyelünkkel, meg hátracsapós íjjainkkal, és valszeg többniyre emiatt már a kezdetektől kezdve rossz szemmel néztek ránk. Ehhez még hozzá jött, hogy amikor dönteni kellett, akkor mindig sikerült a rossz megoldást választani, mentségünkül szolgáljon, hogy a mi fejünk felett röpködtek a bombák, a két oldalnak könnyű volt 1000 kilóméterekről dirigálni, hogy ne engedd a másikat, vagy Te is ellenség leszel, értelem szerűen azt kellett támogatni, aki közelebb volt, sajnos mindig az volt közelebb, aki a végén bukott. A támogatásokról ha jól tudom egyrészt mi is kaptunk, csak a fejlesztések helyett arra költötték, hogy jó propaganda legyen (pl a foghúzás milyen ínycsiklandozó, stb) és az embereknek beadják, hogy minden szép és minden jó és mindenki más rossz és a kölcsönöket is erre költötték elsősorban, és jó részt ennek köszönhető, hogy azóta is egyre nagyobb kakiban vagyunk, mert ezt még ma is látom sajnos. Ill volt olyan támogatás, amit meg mi nem fogadtuk el, mert a kedves keleti szomszédjaink és elvtársaink nem nézték volna jó szemmel, ha a nyugat büdös pénzéből élünk. Szal én úgy érzem, hogy a büntetésünkben nem csak annak volt szerepe, hogy a két háború idején ki mellett álltunk, hanem minden korábbi sérelmükért elégtételt akartak venni és bosszút állni, ez sikerült nekik és azóta is, igyekeznek teljes erővel elnyomni és kihasználni minket, hogy végleg kipucolhassanak innen...Bennem legalábbis az európai unió (mert én meg ezt nem vagyok hajlandó nagy betűvel írni) egyre inkább ezt az érzést erősíti...
Előzmény: Tóth József (15) 0 VÁLASZ
Balázs 2009. 02. 19. 21:45 | #16
király kössz a posztot
Tóth József 2009. 02. 19. 20:06 | #15
Németország nagyobb, és erősebb ( és az is volt ) mint mi. Mégse csonkították így meg.
Előzmény: Belkar (12) 0 VÁLASZ
Fireblade1000 2009. 02. 19. 18:48 | #14
Jó kis csapdák!!!! Be is tettek amerikának szépen!!:))
superxaba 2009. 02. 19. 18:28 | #13
Sztem az még járt jól, aki egy ilyenbe belehágott, aztán mehetett kórházba, meg gyengélkedőbe...
Belkar 2009. 02. 19. 18:00 | #12
nos én úgy tudom hogy a szövetségesek azért szedték el területeink nagy részét mert féltek hogy a következő háborúban megint ellenük harcolnánk és a "gonoszok" oldalára állnánk. és ha ez történne mégiscsak jobb olyan ellen harcolni akit már évtizedekkel ezelőtt tönkre vágtak és nem egy nagy és erős hatalom ellen...
Előzmény: Tóth József (10) 0 VÁLASZ
he 2009. 02. 19. 17:23 | #11
egy angol fickó, bizonyos churchill (ezt a nevet meg én nem fogom nagybetűvel írni) kábé ezt mondta: Egyetlen kötelességünk a történelem iránt, hogy átírjuk.
Tóth József 2009. 02. 19. 16:52 | #10
Soha nem volt kedvenc tárgyam a történelem. Lehet, hogy már felejtettem is belőle. De szeretném megkérdezni, hogy az I. világháborúban Magyarország volt a legbűnösebb? Ha nem, akkor miért mi ittuk meg a levét legjobban? Azért, mert furcsa dolog a történelem? Nem akartam nekedszegezni a kérdést, csak hátha tudod rá a választ.
Előzmény: kotta (7) 0 VÁLASZ
aLaP 2009. 02. 19. 16:19 | #9
"Furcsa dolog a történelem. Vannak országok, akik egyszer rossz oldalra álltak, és jóvátételül elvesztették területük 2/3-át."

Gondolom itt kis hazánkra gondoltál ... szerintem nem egyszer állt rossz oldalra ,hanem kétszer is,és egyik esetben sem volt választási lehetősége ... egyébként egyetértek veled , a történelem furcsa (és igazságtalan :) :I )
Előzmény: kotta (7) 0 VÁLASZ
Belkar 2009. 02. 19. 16:14 | #8
Én személy szerint tisztelem a Vietnámi "dzsungelharcosokat"... megmutatták az amcsiknak hogy egy háborút el is lehet ám veszíteni, és hogy nem minden az övék amit megkívánnak. Persze tudom hogy a kínai/ruszki segítség és a földrajzi adottságok nélkül nem sokra mentek volna, de a taktikájuk/harcmodoruk és a harci moráljuk példaértékű., hasonló talán csak a japánoknak volt a második vh idején...
kotta 2009. 02. 19. 13:56 | #7
Furcsa dolog a történelem. Vannak országok, akik egyszer rossz oldalra álltak, és jóvátételül elvesztették területük 2/3-át. Vannak országok, amelyekben egy borzalmas eszme került hatalomra és milliókat pusztított el, ezek az országok kiemelt anyagi támogatást kaptak legyőzőiktől. Vannak országok, amelyek egy másik borzalmas eszme nevében kipusztítják saját lakosságuk jelentős részét, mindenféle értelemben függésbe taszítanak más számos országot (ennek nyomait mindenféle értelemben évtizedekig érezni...), és mikor ez elmúlik, akkor erről szimplán megfeledkeznek. Vannak országok, amelyek oktalan háborúkat indítanak világszerte, több esetben milliós nagyságrendű pusztítást végeznek, ezek után pedig a legjobb esetben megvonják a vállukat. Az egyiket. És azt is csak egy kicsit.
Furcsa a történelem.
Purple
Purple 2009. 02. 19. 13:53 | #6
húú ez szimpi :D asszem nekiállok tervrajzokat gyártani :DD
kotta 2009. 02. 19. 13:40 | #5
Nem is mondtam hogy az Államok kezdte (kezdte-nem kezdte - ez a gondolkodás oviból maradt mindannyiunkban, nincs sok értelme), viszont azt tényleg nem igazán ismerik el, hogy amit ott tettek, az rohadtul messze van a "dicsőségestől", "igazságostól" , ahogyan elég sűrűn fogalmaznak róla. A harcoló felek közül vegyi fegyvert ilyen mértéktelen arányban csak ők használtak. Ők vezették be az elpusztítandó zónákat (lakosság? kit érdekel...), nekik "köszönhető" a mai napig betegségeket okozó hátrahagyott terület.
Ezek ellen viszont pont az amcsi lakosság tiltakozott legnagyobb arányban, és ismét amcsi volt az a sajtó, amin keresztül egyáltalán ezekről tudomást szerezhetett a világ.
Senki sem fekete-fehér. Az elkövetett hibákat viszont illik belátni, és ahogyan én tapasztalom, ezt ők nagyon nem szokták megtenni. (Mint ahogy az oroszok sem, persze.)
A tanulság meg az, hogy ha már háborúzol, véletlenül se otthon tedd. Hol voltak a világon legrégebben háborús események? Hmmm...melyikek is ezek az országok...nem is tudom...
Előzmény: sahinel (3) 0 VÁLASZ
deyso 2009. 02. 19. 13:33 | #4
az ilyen cspdák miatt raktak kevlárbetétet a bakancsok talpába
sahinel 2009. 02. 19. 13:09 | #3
Ne feljtsük el hogy nem amerika és vietnám közt dúlt a háború. Vietnám épp beszopta hogy náluk lett a balhé. Az nem tagadják az amcsik sem már hogy valsz egy a CIA által felállított mesterséges provokáció miatt kezdték el a harcokat.

Ne feledd hogy haditechnikát, és katonákat sokszor egy "baráti" ország adta nekik. A Háború nem Vietnam ellen folyt, hanem a háttérben támogató országok ellen. Kína és a Szovjetunió vs Amerika háborút láthattunk. A légtérben pl kivétel nélkül orosz, kínai pilóták ellen folyt a légicsata. És sokszor direkt a kínai határhoz vagy azon túl húzódtak a "felkelők" és utánnuk nem mehettek az amerikaiak, ott nem bombázhattak.

Ha ismered hogy a Szovjetunió milyen módszerekkel dolgozott(Afganisztán, stb) akkor tudod hogy kb ugyanannyira felelősök a háborúért Kínával együtt mint az USA. Semmi köze nem volt a vietnámi szerencsétlen lakosoknak a háború kirobbanásához, max 1-2 hülye lehetett.

Észak-Délkórea is ugyanez a baromság volt kb. Ez a háborús cselekmények pénzelését elősegítő bankok legjobb adósságalapú befektetése.

És ha már itt tartunk Magyarországi forradalmat is azért nem támogatták csak szóban mert már több fronton harcoltak a kommunizmussal. Tipikus hidegháborús gyükérségeiket végezte mind két oldal.
Előzmény: kotta (1) 0 VÁLASZ
kotta 2009. 02. 19. 10:14 | #1
Vietnami háború - az Egyesült Államok történelmének újabb fekete pontja. Soha el nem fogják ismerni, hogy agresszorként vettek részt a dolgokban, és hogy olyan biológiai-vegyi fegyvereket is bevetettek, amelyek ellen most olyan nagy hévvel állnak ki. Az utóbbival nincs is baj, az előbbi görcsös tagadásával annál inkább. (Jó pár vitán vagyok túl tengerentúli felebarátainkkal, tényleg nem fogják fel mit művelt az államuk ott és akkor.)
Ezek a csapdák bármilyen borzalmasnak tűnnek, valójában olcsóak és kreatívak, a célnak megfelelnek még a modern hadviselés korában is. Azon lehet vitatkozni hogy abban a háborúban kik és miért feszültek egymásnak, de a tény hogy a vietnami lakosság szenvedte meg legjobban az egészet. Az érdeklődőknek javaslom a következő fogalmakat: "agent orange", "william westmoreland" (ennek az alaknak a nevét sohasem fogom nagybetűvel írni...), "my lai", "body count", "search and destroy", "ranch hand"
Bár inkább tudjátok mit, lássuk a wikit, elég korrekt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Vietnami_h%C3%A1bor%C3%BA

(Mellékinfó: Örkény István írt arról, hogy '56-ban milyen ötletes urbánus módszerek voltak a tankok megállítására. Ebből csak az olajjal felöntött lejtős utcák jutnak eszembe, de számos egyszerű és működő ötlet volt akkor is.)