Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Bekomman 2008. 11. 03. 23:26 | #104
Azért ott szerepelt a "szerintem"

Valamit törvény szerint egy előírt módon kell csinálni, te nem úgy csinálod, valaki meghal. => Gyilkosság
Előzmény: mézesmázos (90) 0 VÁLASZ
Bekomman 2008. 11. 03. 23:12 | #103
25, férfi
Előzmény: Árnyangyal (86) 0 VÁLASZ
Bekomman 2008. 11. 03. 23:10 | #102
Persze, bárhol meghalhat. De, ha 99% esélye van otthon és 99,5% kórházban akkor 100 000 szülésre 500 fölös halott jut.

Természetes kiválogatódás: Igen ezt jónak tartanám, de aki veszélyeztetett terhes az úgyis kórházban szül. Otthon csak az szül aki teljesen egészséges. Így otthon csak teljesen egészséges gyerek halhat meg.

"Ez sokkal több érettséget igényel ennél, hogy ilyen szánalmasan egyszerű képleteket húzzunk rá mint amit te is tettél."

Kössz. Te bezzeg tökéletes vagy. Nem értünk egyet és akkor hülye vok. Ez jól mutatja te milyen érett vagy.
Előzmény: mekszamnojz (87) 0 VÁLASZ
dega44 2008. 10. 29. 18:27 | #101
Én csak azt nem értem az otthon szülőkben..ha kiderül véletlen menet közben, hogy esetleg gond van, akkor miért hívja a mentőt, hogy " Doktorúrmencsemmeg!!! " Miért nem döglik meg othon?..hamár ennyire akarta?
Tóth József 2008. 10. 29. 14:16 | #100
És van igazság abban, amit mondtál.
Előzmény: kotta (99) 0 VÁLASZ
kotta 2008. 10. 29. 09:06 | #99
Csak lazán kapcsolódik, és senki ellen vagy senki mellett sem szól, csak úgy elgondolkodok itt, na. :-)
Nem igazán értem a mostanában divatos és egyre inkább terjedő "az orvosok hülyék és bunkók" hozzáállást. Ugyanilyen felfogással nem megyek át a Margit-hídon, hanem keresek egy természetes átkelőt, mert az a mérnök hülye és bunkó is volt, nem bízom benne. Az orvos tanulta a szakmáját akár tetszik akár nem, ráadásul többet tanult az átlagnál (nem is olyan néha 8-10-12 év), én speciel a szerintem nagyon fontos egészségemet jobban merem rájuk bízni, mint magamra. Másik elterjedt érv: engem olyan ne operáljon, aki kettest kapott az egyetemen. Tükörbe nézés: akkor te miért dolgozhatsz, kaphatsz pénzt egyáltalán, ha te is kettes voltál? Klasszikus példa Einstein, aki éppenhogycsak leérettségizett anno. Nyilván más egy orvos helyzete annál fogva, h tényleg az egyik (ha nem A) legértékesebb dolgainkat bízzuk rá. De ha nem bízol benne, esélyt sem adsz neki, az tényleg szűk látókör, szerintem legalábbis. Hallottam olyan magyar orvosról, akitől elsőre zokogva jöttek ki a szülők, mert akkora tuskó modorban szólt rájuk h még. Ha nincs az asszisztensnő aki bátorítsa őket ("a dr. úr tényleg paraszt, de viseljék el mert megéri"), akkor otthagyják örökre. Így csak elmentek Berlinig, de senki se talált megoldást, és végül a "köcsög" mentette meg a gyerekük életét.
Baromi nehéz lehet orvosnak, ápolónak lenni manapság, erről is tudnék 1-2 sztorit, de mindegy. El kell tudni fogadni h ők is emberek, ebben sajnos még a műhiba is benne van, valahogy mégis az a legritkább. Na csak ennyi, nem okoskodom, inkább dógozok. :DDD
(és tényleg nem leszólni vagy beszólni akartam)
Árnyangyal 2008. 10. 28. 18:29 | #98
Tudom én csak egy "szűkagyú" paraszt vagyok ráadásul buta is, sőt ezek szerint édesanyám is az aki több ment 28 éves szülésznői tapasztalattal rendelkezik, na mindegy, ti sosem szült irodista hölgyek ezt jobban tudjátok.
Kívánom neked Nojzi, hogy otthon, meghitt kényelembe szülj, a baba érdekeit figyelmen kívül hagyva, mert NEKED így a jó.
Véleményed szerint én egy "szűkagyú" idióta vagyok, aki nem lát tovább az orránál. De te az otthonszüléssel (ha probléma mentes) csak egy ideális helyzetet látsz magad előtt. Abba bele sem gondolsz, hogy mi van ha "sajnos" nem ideális a helyzet. De én csak egy "szűkagyú" vagyok.
Előzmény: mekszamnojz (97) 0 VÁLASZ
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 10. 28. 14:20 | #97
nem becsültem alá senkit, csupán rávilágítottam, hogy az ellenérvek tárháza nem jelent 'jobbat', mint ahogy azok hiszik akik ezt akarják másokra erőltetni.

Előzmény: Tóth József (96) 0 VÁLASZ
Tóth József 2008. 10. 28. 13:43 | #96

Nagyon komolyan kijelentem, hogy a génsebészet meg sem fordult az eszemben.
A szülés, véleményem szerint fiziológiailag trauma. Megviseli a nőket is, de ha jelen vannak, a férfiakat is. Élmény csak utána lesz belőle, mikor elmúlik a fájdalom, és az öröm eltakarja az emlékét is. Nem értem, hogyan tud egy ujszülött számára élmény, és jobb, és meghittebb lenni az otthonszülés? Neki az a legnagyobb élmény, (és sokáig úgy is kellene maradnia,) hogy az édesanyja mellére helyezik. Ja és a születés a gyerek számára is trauma. Nem is kicsi. Úgy érzem, egy kicsit lebecsülsz, vagy inkább a férfiakat becsülöd le. Én megéltem két gyerekem születését, és hidd el tudom értékelni, és átérezni a szülés fájdalmát, és örömét. Igaz, nem fizikailag, de akkor is. Tegyen mindenki a saját belátása szerint, de azt nem lehet elvárni egy bábától, hogy teljes életmentő aparátussal vonuljon ki egy otthonszüléshez. Aki a taxiban megszül a korház felé menet, annak biztos, hogy komplikációmentes a szülése. De az , még a legsimább terhesség esetén is csak a végén (szüléskor) derül ki, hogy nincs-e probléma. Kívánom neked, hogy minden az elképzeléseid szerint történjen.
Előzmény: mekszamnojz (95) 0 VÁLASZ
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 10. 28. 10:43 | #95
Az én értelmezésemben az általad leírtak azt jelentik, hogy amikor majd eljön az a világ amikor tökéletes géneket rendelhetsz a gyerekedbe, akkor én azok közé akarok majd tartozni aki nem kér belőle. Nyilván akkor majd maradi leszek és együgyű. nem bánom. De az én gyerekem igazi hús és vér lesz, akivel együtt én is megküzdök az életért!

( Az ember mióta ember csak rombol. azt hiszi épít, de nem nézi hogy sokkal több a hulladék ahhoz képest amit megalkot. )

1. Az szülés nem trauma! Akár nő akár férfi ha ezt így gondolja, ott komoly lelki sérülések vannak.
2. Az otthonszülést nem azért választják elsődlegesen a leendő anyukák mert önző akar lenni miközbe életed ad, hanem mert hisznek magában abban, hogy a folyamat minél jobb és békésebb és személyreszabottabb, annál sikeresebb. És főleg hisznek abban is hogy a gyereknek is jobb. Ahhoz tudnám ezt hasonlítani leginkább, hogy minél stresszesebb egy anya a terhesség alatt annál biztosabb lesz hogy a gyerek a későbbiekben meg fogja sínyleni azt, ergo ha a terhesség és a legfontosabb része a szülés is a lehető legkellemesebben zajlik le, annál kiegyensúlyozottabb lesz a baba, mert az anyuka is az. Lehet hogy én pl szeretni sem tudnám a gyerekem teljesértékűen ha traumának élném meg a szülést, vagy 'nyűgnek és nehézségnek' a terhességem. De mivel nem így gondolkozom, ezért nem félek attól sem, hogy így lesz. Én tudom hogy egy életed adó, szeretni vágyó anya akarok lenni, és mindent annak érdekében fogok megtenni, akár közvetlen akár közvetett értelemben hogy az a gyermekemnek a legjobb legyen. De nem szabad elítélni azt aki más úton más módot választva teszi meg ugyanezt mint mi magunk tennénk. - ( gondolom ezt úgy hogy a szélsőséges példákat belekevernénk ) pl. van anyuka aki pelust használ, vannak olyanok akik nem. Vannak akik szerint ez egészségtelen, vannak akik szerint nem az....kinek joga megítélni mi a norma? normális? mi alapján? többség alapján? elég igazságtalan lenne szerintem ha így volna. érvek és ellenérvek mindig vannak minden ellen, az otthon szülés ellen is, de én továbbra is tartom azt, hogy nem szabad negatívan megítélni ezt, főleg nem egy férfinak, akinek soha halvány lila fingja sem lesz arról milyen megélni egy ilyet.
Előzmény: Tóth József (92) 0 VÁLASZ
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 10. 28. 10:15 | #94
Én érvelek, te pedig feltételezgetsz.
Bizton kimerem jelenteni hogy az egyike leszek azoknak a szülőknek, aki nemcsak hogy a legnagyobb egészségben neveli majd fel a gyerekeit, amennyire tőlem telik, de értelemmel is ellátom majd, és nem csak begyepesedett demagógiával. A tág látókör nem feltételez ostobaságot, de a szűk látókör annál inkább....

Előzmény: Árnyangyal (93) 0 VÁLASZ
Árnyangyal 2008. 10. 27. 17:52 | #93
Jó-jó a gyilkos szóval én sem értek egyet, habár aki ott van és segédkezik és meghal a baba, arra mit mondjak.
Viszont ha te otthon akarsz majd szülni, akkor nyugodtan szülj.
Sőt az ilyen "tág látókörű" emberkék nem viszik el beoltatni a gyereküket.
Előzmény: mekszamnojz (91) 0 VÁLASZ
Tóth József 2008. 10. 27. 17:15 | #92
Nem vártam Tőled ezta kérdést. (természetes kiválasztódás) Az ember, mióta ember lett, és megtanult bizonyos betegségeket gyógyítani, traumákat kezelni,-és tegyük hozzá, egy szülés inkább trauma-, nincs rászorulva a természetes kivállasztódásra. Sok olyan dolgot tud kezelni,- maradandó károsodás nélkül-, amitől nagyonis életképes és hasznos emberek lesznek. Az otthonszülésről, meg annyit, hogy aki vállalja, az vállalja a következményeit is. És itt nem az esetleges hibákra-műhibákra gondolok, hanem arra, hogy ha meghal a gyereke, vagy estleg oxigénhiány miatt maradandó károsodást szenved. Nem tartom gyilkosnak, de igenis önzőnek tartom, mert az otthon meghittségét magának, és nem a babának akarja biztosítani. Tegyem hozzá, a biztonság kizárásával.
Előzmény: mekszamnojz (87) 0 VÁLASZ
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 10. 27. 12:39 | #91
meg butának!!!!!!!!!
és végtelenül elkeserítő hogy árnyangyal aki állítólag szülészeten dolgozott is ezzel ért egyet. és én ilyen emberekre bízzam majd rá magam ha szülök????? pffff............. ez ez több mint felháborító, nem is nagyon jutok szavakhoz.
Előzmény: mézesmázos (90) 0 VÁLASZ
mézesmázos 2008. 10. 27. 12:31 | #90
"Szerintem, ha valaki otthon szül és a komplikációk következtében a gyerek még is csak meghal, az nem különbözik egy közönséges gyilkostól, sőtt, saját kényelméből, tehát önzésből öl"

Te nem vagy normális. Ezt így kijelenti, hát ehhez nagyon betegnek kell lenni.
bridzsó 2008. 10. 27. 11:23 | #89
Hét hónapja született a kislányom. Hát, mit mondjak, elég gáz volt a kórházban... A nővérkék néhánya igen lekezelő volt, segítettek mindenben, de mindegyik más-más (egymásnak gyakran ellentmondó) tanácsot adott. Alig vártam, hogy hazakerüljünk végre. Viszont nálunk az utolsó pillanatban derült ki, hogy rövid a köldökzsinór, igy császármetszés lett a vége. Nem tudom, hogyan oldanának meg ilyesmit egy otthonszülésnél.
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 10. 27. 10:34 | #88
téged pedig az egyetértés miatt meg kell hogy kérdőjelezzelek, mert milyen szülész is az, aki gyilkosnak nevez egy szülő nőt!?? felháborító.
Ha utána megöli a gyerekét akkor gyilkos igen, de ha önhibáján kívül történik baj akkor nem az!
Ha taxiba vagy bármilyen olyan helyen ami nem kórház, szül valaki és ott lép fel komplikáció akkor az is gyilkos??

(Hogy lehet egy szülészeten dolgozó ennyire beszűkült agyú.)

Előzmény: Árnyangyal (86) 0 VÁLASZ
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 10. 27. 10:30 | #87
"Szerintem, ha valaki otthon szül és a komplikációk következtében a gyerek mégis csak meghal, az nem különbözik egy közönséges gyilkostól, sőt, saját kényelméből, tehát önzésből öl."

Nagyon nagy butaság ilyet kijelenteni!

Egyébként hamár itt tartunk és ilyen idióta és demogóg képeknek akarunk megfelelni, akkor kérdem én miért is nem jó az ha van természetes kiválasztódás? bolygónkat nézve nem éppen előny hogy ennyi ember születik, főleg hogy a születések arányának csak magyarországon 10-15% -a !!! beteg (nyomorék, szellemi fogyatékos, hiperaktív, vagy bármilyen maradandó rendellenességgel rendelkező) gyerek.
Miért is kell ennyire ragaszkodni minden fajta élethez? aahhh persze a jogok...mindenkinek joga van szenvedni.....
ökörség.

Igenis aki akar szüljön otthon, egy anya ott szülhessen ahol akar!!! (nem csak kórházban! nem ez az etelon, csak azzá lett az idő folyamán) Ettől ő nem gyilkos! (És ha)Életet adó nő, mint bárki más. Az ha komplikáció lép fel és megtörténik a baj, arról sem ő sem senki más nem tehet. Ha a korházban történik meg ugyanez akkor meg az orvos a gyilkos, mert nem tudta megmenteni a gyereket??? Nem. De ennyi erővel enni se egyél otthon mert nem biztonságos...semmi sem biztonságos. És mindenre ki lehet találni hogy mi lett volna ha, vagy mi lesz ha.... Nem így kell megközelíteni egy ilyen kérdést. Ez sokkal több érettséget igényel ennél, hogy ilyen szánalmasan egyszerű képleteket húzzunk rá mint amit te is tettél.

Egyedül abban van igazad, hogy csak az szüljön otthon aki erre alkalmas, mind lelkileg mind biológiailag. (bár ez elmondható a kórházban szülőknek is sajna)
Előzmény: Bekomman (85) 0 VÁLASZ
Árnyangyal 2008. 10. 27. 08:01 | #86
Habár a korodat és a nemedet nem határoztad meg, mélységesen igazad van.
Előzmény: Bekomman (85) 0 VÁLASZ
Bekomman 2008. 10. 27. 02:21 | #85
Lehet mondani, hogy ugyanolyan statisztikát produkál az otthon szülés mint a kórházi, de otthon csak az szül akit előzőleg tök egészségesnek találtak, és még így is csak ugyanolyan a statisztika.

Tegyük fel, h a kórházban szülés csak 1%-kal biztonságosabb, még akkor is ha mindenki otthon született volna 100000-rel kevesebben lennénk az országban.

Szerintem, ha valaki otthon szül és a komplikációk következtében a gyerek még is csak meghal, az nem különbözik egy közönséges gyilkostól, sőtt, saját kényelméből, tehát önzésből öl. És pszihésen milyen megnyugtató az otthoni környezet, ha történik valami. Soha többet nem fogja magát otthon érezni. És lehet, h a kórházban se tudták volna megmenteni, de számára már sohasem derül ki, h "mi lettt volna, ha..."

Ha otthonos a azoba, akkor nem higénikus, viszont, ha lefóliázunk mindent, kivisszük a szőnyegeket, a fontosabb bútorokat, akkor már egy kórházi szoba is otthonosab.
Re-Peet 2008. 10. 27. 00:05 | #84
Nem kell rögtön "fajtfenntartani".. először jó sokat kell gyakorolni.. hogy aztán amikor élesben megy jól sikerüljön :D
Előzmény: Bojingó (80) 0 VÁLASZ
kotta 2008. 10. 26. 22:14 | #83
Ez így van. szegény Purple-t bántottam már itt többször gyerekügyben, de rájöttem h nem kell és nem is szabad. Az én véleményem ugyan az, h semmi másnak nincs annyi értelme az életben mint annak h gyerekeid legyenek, de mást ezért leszólni már nem fogok. (Kis megjegyzés: volt korábban az izén viszont az az ötvenes román anyuka. Akkor jött rá h mégiscsak kéne? Hát nem kicsit volt késő..)
Nagyon jó barátainknál volt otthon szülés, minden tragédia nélkül, bár az előre szépen megbeszélt bába mire megérkezett... Apuka rohant ajtót nyitni, és mire felértek az emeletre a cuccokkal, az anyuka egyedül (!) megszült a fürdőkádban mert nem volt jobb ötlete. Azóta ők azt mondják h ilyen felelőtlen ostoba döntést még egyet soha az életben. Pedig hangsúlyozom, MINDENT megszerveztek előre, mégis így sült el.
Azt nem hallottam, és nem is tudom elhinni h emiatt pl. börtönbe lehet kerülnii. Papíron talán. Ha meg mégis akkor az baromság. Viszont a kórházakról terjesztett rémképek is a hülyeség kategóriája.
Annyi van egyszerűen h valamit mindenki elképzel magának előre, és ha mégsem az jön be, akkor elkezdi fújolni a dolgot. A lényeg úgyis az h egészséges legyen az a csöppség és az anyukája is. Nálunk az egész család utálta a dokit az első szülés után, és követelték hogy ha lesz még gyerek, akkor ne nála. Másodiknál az sszony kitartott vmiért mellette, és hihetetlen álomszerű, csodaszép, gyors és könnyű szülés volt.
Lényegében meg mindenki szüljön ott ahol és ahogy akar. A mi véleményünk annyi volt, és a szülések során erősödött is, h egy kórház nagyobb biztonságot tud adni minden szempontból. Az esetleges emberi gyengeségek ellenére is.
Előzmény: papaluige (81) 0 VÁLASZ
Derill 2008. 10. 26. 22:08 | #82
jah....gyönyörű...ez amugy gyárilag nő volt nem? csak aztán férfi lett, de rájött hogy inkább mégsem...:D
Előzmény: tian (79) 0 VÁLASZ
papaluige 2008. 10. 26. 21:38 | #81
Akkor sem mondhatod rá,h buta! Lehet,h értelmesebb mint Te! sőt...............
Előzmény: Bojingó (80) 0 VÁLASZ
Bojingó 2008. 10. 26. 21:19 | #80
Ennek a kislánynak / TinusSs / előbb utóbb le fog esni a tantusz, hogy a világ fajfenntartásról szól, majd ha felnő megjön az Ő esze is, nem kell rá haragudni emiatt, buta még ehhez a dologhoz.
tian 2008. 10. 26. 21:02 | #79
Még jó :D pedig már lehetne, ha esetleg majd meggondolod magad:D

http://www.ize.hu/comments.php?post_id=6842
Előzmény: Derill (78) 0 VÁLASZ
Derill 2008. 10. 26. 20:05 | #78
én se otthon se máshol nem akarok szülni.
spider86 2008. 10. 26. 19:59 | #77
legalább megtudtam h hova tűntek egész nap az emberek :)...

egyik pillanatról a másikra szaporodnak a kommentek mint a perui pánsípos zenekarok XD
Tóth József 2008. 10. 26. 19:51 | #76
Hajba lányok, mert a ruha drága.:) Egyébként nem tudok kinek igazat adni a témával kapcsolatban, mert azt hiszem nem a férfiak kompetenciája eldönteni. Annyi hozzáfűznivalóm azért lenne, hogy még megfelelő előkészületek mellett is adódhatnak előre nem látható problémák, amiket korházban hamarabb el lehet hárítani. És még azt, hogy az idáig nyilvánosságra került adatok szerint elég nagy százalékban fordulnak elő nem kívánt események az otthonszüléskor. De ezt bizonyára Morphy számlájára kell írni.
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 10. 26. 19:47 | #75
egy szóval nem mondtam hogy nem vagy értelmes.
Előzmény: TinusSs (74) 0 VÁLASZ
TinusSs 2008. 10. 26. 18:04 | #74
Am, hogy emlékeztesselek rá, te is voltál gyerek,fiatal és nem biztos, hogy értelmesebb voltál, attól, hogy akartál gyereket vagy sem...
Előzmény: mekszamnojz (68) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2008. 10. 26. 18:01 | #73
nem a gyerek jelzővel volt a bajom, hanem a taknyossal, meg a hangnemmel... honnan a fenéből tudhatja akárki is, hogy kiben mi zajlik egy adott témával kapcsolatban... ő maga is írta, hogy nem érzi magát felnőttnek, de a véleménye miértjét is normálisan leírta. miért lenne ettől kis hülye taknyos? szerintem sok "felnőtt" is elgondolkodhatna ezen, hogy valóban kell e neki az a gyerek, vagy csak a segélyért szüli meg, vagy mert ez a séma, hogy a gyerek az mindenáron kell.
Előzmény: mekszamnojz (68) 0 VÁLASZ
TinusSs 2008. 10. 26. 18:00 | #72
Értem:)köszönöm szépen a komit, talán elgondolkodok róla...És nem én vagyok az aki más magán életébe beleszólok, és mint írtam, amit úgy látszik senki nem vett észre pedig sokszor leírtam hogy, igen tudom, hogy még fiatal vagyok és, hogy biztos, hogy fogok változni, és lehet, hogy ebben is, és nem azt írtam, hogy midnenképp olyan leszek, CSAK ha mégsem nőnék fel ebben a témában akkor, nem vállalok inkább gyereket...Kérlek titeket, hogy tanuljatok meg értelmezni és olvasni, vagy ha mégsem akkor ne kössetek belém azért, mert még így gondolkodom...köszi,köszi,köszi
Előzmény: mekszamnojz (63) 0 VÁLASZ
TinusSs 2008. 10. 26. 17:56 | #71
De legalább te kultúráltan komiztál, nem úgy mint a többiek...
Előzmény: TinusSs (70) 0 VÁLASZ
TinusSs 2008. 10. 26. 17:55 | #70
Igen írtak rá és én is válszoltam rá, kérlek olvasd el és legközelebb majd csak utánna komizz:)köszi
Előzmény: tian (61) 0 VÁLASZ
Re-Peet 2008. 10. 26. 17:44 | #69
...mert még gyerek ;)
Előzmény: mekszamnojz (68) 0 VÁLASZ
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 10. 26. 17:40 | #68
purp én eddig nem ellenkeztem még veled, és most sem szeretnék, de most megkérdezem tőled, mégha nem is rólad van szó, de szerinted miért fáj egy gyereknek ha azt modnják rá hogy gyerek? :o
Előzmény: Purple (57) 0 VÁLASZ
papaluige 2008. 10. 26. 17:39 | #67
pfffffff :)
Előzmény: Re-Peet (66) 0 VÁLASZ
Re-Peet 2008. 10. 26. 17:38 | #66
persze...meg hátsóbejárat :P
Előzmény: papaluige (65) 0 VÁLASZ
papaluige 2008. 10. 26. 17:35 | #65
óvszer, zsebkendő!! :DD
Előzmény: Re-Peet (60) 0 VÁLASZ
papaluige 2008. 10. 26. 17:33 | #64
volt így 1-2 ismerősöm,most meg csak úgy pockosodnak mint ha muszáj lenne! a sajátban segíthetünk,ha nem lenne vállalkozó szellemű apa jelölt!:))

ja és mindenki szüljön ott ahol akar! eddig a medencés volt a trendi,most meg az otthoni! ajánlom a kisvárosi szülészeteket,ott nincs zsúfoltság és úgy foglalkoznak az anyukákkal és gyermekeikkel, mint egy emberrel,és nem egy munkadarabbal!
Előzmény: Luflee (59) 0 VÁLASZ
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 10. 26. 17:31 | #63
én tizenévesen ugyanígy gondoltam mint te, hogy nem fogok szülni, hasonló érvekkel és hasonló habitussal álltam ehhez a témához. a különbség csak annyi volt hogy én bárkit aki tapasztaltabb volt hozzám képest azt tisztelettudóan meghallgattam és a hallottak alapján mindig ujra értékeltem mindent. nem szabad ennyire makacsnak és csökönyösnek lenni, mert nem visz előre.
az ember folyamatosan változik, nem marad ugyanolyan. ha te elképzelhetőnek tartod azt magadról hogy mégis így lesz akkor én a helyedben már itt elkezdeném újra gondolni a elméleted a magadról kialalított "hűű de nagyon érett vagyok" képről.

Előzmény: TinusSs (58) 0 VÁLASZ
Luflee 2008. 10. 26. 17:31 | #62
A post szovegebe inkabb ugy kellett volna irni, hogy " kinek jo az otthon szules ? " annak aki ott szeretne, es kesz. Van aki ezzel, van aki azzal szimpatizal. Jo lenne ha az is legalis lenne, es a kismama szabadon eldonthetne, hogy o hol es hogyan szeretne vilagra hozni a gyereket.
tian 2008. 10. 26. 17:30 | #61
Lehet, hogy már írták neked, nem olvastam még végig az egészet, de:

Csak tájékoztatásképpen. Az orvoson és rajtad kívül még minimum van ott egy szülésznő, és mivel baba is lesz előbb utóbb van ott egy csecsemősnővér is aki majd ellátja a babá ha megszületett. Szóval ez már rögtön négy:)
Előzmény: TinusSs (25) 0 VÁLASZ
Re-Peet 2008. 10. 26. 17:27 | #60
Én sem akarok még gyereket..oszt? Pedig már lassan 31 éves taknyos vagyok :D
Előzmény: mézesmázos (56) 0 VÁLASZ
Luflee 2008. 10. 26. 17:24 | #59
en is 18 eves koromig mondogattam, hogy nem akarok gyereket, aztan most meg ovononek tanulok, es imadom mindegyiket egytol egyig, es alig varom mar, hogy legyen 1-2 sajat is :) Sszoval szerintem mondogasd ezt tovabb nyugodtan, aztan majd ugyis hozza az elet :)
Előzmény: TinusSs (54) 0 VÁLASZ
TinusSs 2008. 10. 26. 16:54 | #58
Az téged miért foglalkoztat, hogy én tutdom, hogy ebben nem fogok változni? Sztem a világon semmi egy hajszálniy közöd sincs hozzá... Én csak látom a körülöttem lévőket, hogy mennyire nincs türelmük a saját gyerekéhez, és sajnálom szegény gyereket, hogy egy ilyen idegbeteg az anyja... és egyébként írtam is, hogy lehete, hogy felfogok ilyen téren nőni, sosem tudhatom, de ha ilyen maradok, akk tuti nem vállalok gyereket ennyi... Még valamibe talán belekötöttök???Hogy, majd még hogy éljem az életem? Mert 16 évesen egyáltalán nem tudom még eldönteni, persze... Sztem 16 évesen sokkal éretteb vagyok gondolkodásilag mint itt sokan... És tartom a véleményem, hogy akinek nincs türelme a gyerekehez az ne vállaljon...ennyi...
Purple
Purple 2008. 10. 26. 16:53 | #57
inkább legyen bunkó, látatlanban ítélő felnőtt? :)
Előzmény: mézesmázos (56) 0 VÁLASZ
mézesmázos 2008. 10. 26. 16:44 | #56
marhára tudhatod 16 évesen, hogy hogy fogsz gondolkodni x év múlva. jó bizonyíték vagy, hogy milyen taknyos is még egy 16 éves, annak ellenére, hogy mind már olyan nagyon felnőttnek képzeli magát. na mindegy, nem baj, majd felnősz.
Előzmény: TinusSs (54) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2008. 10. 26. 15:38 | #55
egyébként ezt én sem értem miért nem lehet elfogadni más döntését, véleményét... én sem akarok gyereket. senkinek semmi köze hozzá, miért nem... nem kell egyből nekiugrani a másiknak azért, mert ti akartok...
Előzmény: TinusSs (54) 0 VÁLASZ
TinusSs 2008. 10. 26. 15:35 | #54
Igen lehet azért mert még csak 16 éves vagyok, és fel kell még nőnöm de nem akarok ilyeneken gondolkodni, de az is lehet, hogy ilyen téren nem fogok felnőni, mert sztem csak az vállaljon gyereket akinek van türelme hozzá, és nekem egyáltalán nincs a gyerekekhez, aranyosak,cukik, de több órát nem vagyok képes velük eltölteni, és sztem soha nem is fogok ezért nem akarokk szülni, mert nem szeretném, hogy ha lenne gyerekem emiatt szar élete lenne,mert nekem nincs türelmem vele foglalkozni,...ennyi, sajnálom ha másnak nem tetszik, én leszarom...
Előzmény: TeeJay (28) 0 VÁLASZ
TinusSs 2008. 10. 26. 15:31 | #53
Akk kijavítom, hogy az orvosok, meg akiknek akkor bent kell lenni, csak nem gondoltam, gondolhtattam volna, hogy a gyengébbek kedvéért meg kell említenem...
Előzmény: pepeti (36) 0 VÁLASZ
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 10. 26. 14:11 | #52
így is lehet nézni igen. Én akkor is támogatom hogy ne ítéljék el az otthon szülni akarókat. Annak ellenére hogy én speciel mindamellett amit leírtam, nem szülnék itthon (egyéb adottságok miatt), akkor sem ellenzem és ítélem el azokat akik erre vágynak. Csak azokat, akik felelőtlenül teszik ezt.

Előzmény: Árnyangyal (49) 0 VÁLASZ
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 10. 26. 14:08 | #51
ebben teljesen igazad van.
Előzmény: Árnyangyal (50) 0 VÁLASZ
Árnyangyal 2008. 10. 26. 14:00 | #50
Szerintem, nem az otthonszülést kellene protezsálni, hanem a szülőszobák otthonosabbá tételét, mint pl Angliában, ahogy azt már egy előttem szóló leírta. Mondjuk azt is számításba kell venni, hogy itt két szülésznő dolgozik 12 órában, miközben egy átlagos napon 8-10 szülés is van, ennyire kell egyszerre figyelni, ellátni stb. Szerintem kint nem ilyen a helyzet. Tehát én az egészségügy fejlesztésében látnám a kulcsot. Mert ha ugyan az a hangulat megvan mint otthon, de nagyobb biztonság, akkor a kismama sem biztos hogy az otthon szülést választaná.
Árnyangyal 2008. 10. 26. 13:50 | #49
Csak ha a te babád halna meg azért mert nem kapott időben megfelelő ellátást, akkor az nem lenne kivétel? Szerintem a következőt már nem otthon akarnád szülni. Ja és bocs hogy vitatkozok, de : "elvérzett az anyuka a szülő ágyon mert nem figyeltek rá", szerintem ez mégnagyobb kivétel.
Ja és ami még érdekes, hogy pl kb 30%-os a császármetszések aránya, mondjuk ebből kb 10% felesleges, csak az orvos elvégzi mert így többet tud kicsikarni a betegtől, vagy én tapasztaltam, hogy az anyuka kéri, mert nem akar szenvedni. Bár szerintem így többet szenved. a A maradék 20% azért elég nagy kivétel.
Előzmény: mekszamnojz (47) 0 VÁLASZ
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 10. 26. 13:47 | #48
van olyan akinek már olyan nehezen megy a mozgás hogy már tükörrel sem tudja magának megcsinálni. nem szabad erről így beszélni, főleg ha nem értesz hozzá.
Előzmény: TeeJay (43) 0 VÁLASZ
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 10. 26. 13:37 | #47
de nem ez az általános. nem lehet a kivételekre építkezni és hivatkozni mindig. amit irtam nem kamu. sajna ismeretségemben történt az is hogy elvérzett az anyuka a szülő ágyon mert nem figyeltek rá. nem mondom hogy jobb az otthon szülés, csak azt hogy lehet ugyanannyira jó is mint a kórházi.
Előzmény: Árnyangyal (46) 0 VÁLASZ
Árnyangyal 2008. 10. 26. 13:32 | #46
Én a szülészet-nőgyógyászaton dolgoztam jópár évig, tudnék sztorizgatni. És megsúgom, hogy nem olyan vészes a korház mint amilyennek gondoljátok. Nojzi amit a faltakarításról írtál az szerintem kamu, vagy legalább is ott ahol én dolgoztam ez lehetetlen lenne. Sőt a kismama miután megszült 2 órát fent volt a szülőszobán, hogy minden rendben van-e. Mert ugye ha mondjuk nem válik le teljesen a lepény, marha gyorsan el tud vérezni. Meg gátmetszés után (sokszor nem kell metszeni, reped az magától) az orvos össze suturázza (es hidd el könnyebben gyógyul így). Utánna fekvő kocsival lett letolva a gyermekágyas osztályra. Sokan akik tizen-néhány órát vajúdtak örültek annak is ha az első pár napon csak szoptatni vitték ki a kicsiket, és csak később maradtak egész nap.
Vagy mi van ha kissebb komplikáció lép fel és mondjuk csak 5-5-ös afgar-ral születik a baba, hogy adnak neki oxigént, belefujkálnak az orrába? A nagyobb komplikációkról már nem is merek írni. Elég az, hogy a szülőszobától 20 méterre volt a műtő, kb. 5-10 perc előkészület és már majdnem késő volt (úgy kellett újraéleszteni a babát), és itt sem derült ki hamarabb, hogy baj van, csak amikor megindult a szülés. Otthon a baba biztos meghalt volna sőt az anyukának sem adtam volna sok esélyt mire beér a korházba.
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 10. 26. 13:17 | #45
a szülés egy természetes folyamat, az általad említettek pedig csöppet sem nevezhetőek annak.
Előzmény: Árnyangyal (44) 0 VÁLASZ
Árnyangyal 2008. 10. 26. 13:13 | #44
Kíváncsi vagyok hogy mikor lesz divat az "otthon sectio caes", az "otthon curet", vagy az "otthon ab.tot" !
TeeJay
TeeJay 2008. 10. 26. 13:03 | #43
elég gáz lehet az a nő akit szülés előtt a kórházban még le kell borotválni...
szerencsére én csak igényes csajokat ismerek, nekik ilyen móka tuti nem lesz szüléskor a kórházban :)



mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 10. 26. 12:27 | #42
szerintem aki ellenzi az otthon szülést az vagy nem szült még vagy nagyon tudatlan.
Az otthon szülésnél sokszor jobb körülményeket lehet teremnteni mint a korházban, mind higéniailag mind hangulatilag.
nézzetek utána milyen eszközök szolgálnak erre, és hogyan zajlik le egy ilyen folyamat. gondltam hozzá posztolom, de mondom áááá nem lehetnek ennyire hülyék akik hozzá szolnak ehhez hogy erről ne tudjanak.
aki azt tervezi hogy otthon szül az már jóval előre készül erre, mind eszközökkel mind az orvosi gárdával. Rokkantroll 38 as kommentjével teljesen egyet értek.
Az eszközökről amik otthon rendelkezésre állhatnak pedig csak pár példa, ami pl korházban hacsak nincs kurva sok pénzed hogy fullosba menj, nem áll rendelkezésedre, gumi medence, gumilabda...etc.
csak egy példa: barátnőm kórházban szült, óhtatlan, ha nem kér valaki beöntést, vagy nincs idő megcsinálni, akkor úgy jár mint ő. szegényke szószerint összefosta a falat. a gyereket elvitték őt magára hagyták, és letakaríttatták vele a falat, közbe folyt a lába között minden, lógott a hasa és a saját szarát takarítótta a falról, miközbe söndörgött körülötte 2 orvos meg 3 nővér. és ez csak egy általános példa amiről nagyon sokan nem beszélnek, mert szégyenlik.....
szóval nemtom, én akkor inkább otthon a saját házamban max egy bábával osztom meg az ilyet. szépen felkészülve minden eshetőségre hogy később majd ez ne legyen se kínos se kellemetlen emlék, sőt ezzekkel a mellékhatáskkal együtt még akár egy meghitt élményként élhessem át. ha komplikáció van, akkor elég hülye az aki addig vár a mentő hívással, amint a kismama ingert érez már hívni kell az orvosokat akikkel ez előre meg van beszélve. ők tudják mit vigyenek, mire van szükség ha baj van.
a másik hogy az otthon szülés nem jár trutyival és főleg nem szabad úgy nézni rá hogy undorító. a mellékes váladékok és vért kellőképpen ki lehet védeni egy jól előkészített fóliával és kész. ha valaki ezt undorítónak tartja akkor az tök mindegy hol szül.....
az ilyen felfogás hogy inkább összetrutyizom a kórházat és takarítson utánam más, tipikusan azokra az emberekre vall, akik ha elmennek valahova ott is a kezüket sem mossák meg és a wct sem huzzák le meg a szemetet is eldjobják, mert nem az övék... gratula. az ilyenekből remélem anya sem lesz meg apa sem. mert megnézném hogy hogyan törölné ki a gyereke seggét egy ilyen kijelentés után.

RokkantTroll 2008. 10. 26. 12:22 | #41
Igazad van. Azt elfelejtettem odaírni, hogy semmi sem történik az anya beleegyezése nélkül. A feleségemet is megkérdezte a bába, hogy akarja-e, hogy egy (egyetlen egy, nem több) tanuló jelen legyen a szülésnél.
Előzmény: Tóth József (40) 0 VÁLASZ
Tóth József 2008. 10. 26. 12:12 | #40
Ez mind nagyon szépen hangzik, és bizonyára az is, mert nem volt (szerencsére, hálistennek) komplikáció. De azt mondd meg nekem, ha csak az orvos, vagy csak a bába lehet bennt a szülőszobán, akkor a tanulók vagy videón nézik, ami számomra visszataszítóbb, mintha jelen lennének, vagy az unokádat ki fogja világra segíteni?
Előzmény: RokkantTroll (38) 0 VÁLASZ
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 10. 26. 12:09 | #39
:) nem vagyok áldott állapotban, de a gondolat attól még foglalkoztat.

Előzmény: spider86 (5) 0 VÁLASZ
RokkantTroll 2008. 10. 26. 11:54 | #38
A lányom Nagy-Britanniában született. Az ottani kórházak kicsit más mentalitásúak, ráadásul a szülőszobák is úgy vannak kialakítva, hogy minél kellemesebb és otthonosabb legyen. Az ottani rendszer sokkal inkább a természetes szülést részesíti előnyben. Ott az anyának nagyobb beleszólása van a dolgokba. Nincs monitorozás, nincs hanyatt fektetés,nincs borotválás, nincs beöntés, nincsenek orvosok akik mindent jobban tudnak az anyánál, nincsenek orvostanhallgatók akik útban vannak és csak felbolygatják az anya nyugalmát. Az anya bármit tehet amit jónak lát. A szobában egyszerre csak egy ember lehet, hogy az anya csak a szülésre tudjon koncentrálni mert az csak a baba és az ő dolga. Egyetlen bába van csak aki a vajúdás alatt időnként ellenőrzi, hogy minden rendben van-e és amikor elindul a kitolási fázis akkor segít világra hozni a babát. Az újszülött babát egyből az anya hasára teszik és a köldökzsinórt sem vágják el addig amíg az lüktet. Egy normálisan lezajló szülés esetében a baba-mama páros orvost nem is lát. Természetesen ha valami komplikáció merül fel akkor beavatkoznak az orvosok, egyébként a bábák sokkal profibbak.
Luflee 2008. 10. 26. 11:31 | #37
A tanulmanyok egy kicsit mast mutatnak manapsag :)
Ez pedig leginkabb a kisse elferdult vilagnak koszonheto, illetve az hogy valaki idegbeteg az viszont nem mindig a stressz okozza, hanem gyerekkorra visszavezetheto. Lehet, hogy valaki ugyanabban a helyzetben van minden teren mint Te, es megis nyugodtabb, pont azert mert mas nevelest kapott, es sokkal nyugodtabb, es kiegyensulyozottabb. Na mindegy :) Ahany ember, annyi fele, szerencsere :)
Előzmény: Jadviga (34) 0 VÁLASZ
pepeti 2008. 10. 26. 11:08 | #36
Ha azt hiszed hogy csak az orvos van ott egyedül szülésnél oltári nagyot tévedsz . :)
Előzmény: TinusSs (25) 0 VÁLASZ
Jadviga 2008. 10. 26. 11:06 | #35
Na egyébként meg alázzam meg rögtön születésekor a gyerekemet azzal, hogy a WC-n vagy a fürdőszobában hozom a világra mint egy kutya, vagy mint egy tanulatlan ostoba ember aki azt sem tudja hogyan lesz a gyerek pedig van már neki öt.
Előzmény: Balázs (33) 0 VÁLASZ
Jadviga 2008. 10. 26. 11:03 | #34
Ezért írtam lejjebb, hogy mondja meg mit akar. Biztos nem fogja azt mondani az orvos, hogy nem adja oda a gyereket.
Ma már császármetszésnél is az az első, hogy odaadják az anyukának a babát. Sokáig meg sem fürdetik rajta hagyják a magzatmázat.
Tesóm ikreket szült és mindkettőt rögtön a karjába adták.
A gyerek szerintem jobban megijed attól, ahogy az anyja önkontroll nélkül visít.
Felnőttkorában úgy viselkedik az ember, ahogy a szüleitől tanulta.
Én sem attól vagyok egy idegbeteg állat mert nem adtak oda anyámnak születésemkor, hanem a mindennapi stressztől.
Születésnél inkább a fizikai sérülésektől kell félni mint a lelki vagy szellemi sérüléstől.
Aztán úgyis a szülőkön múlik, milyen kapcsolatot alakítanak ki a gyerekkel. Én így gondolom.
Balázs 2008. 10. 26. 09:14 | #33
a kép otthon szarásra hasonlít :)
Luflee 2008. 10. 26. 09:11 | #32
Egyebkent a tevebe a legtobbszor pont azt hajtogatjak, hogy azert jobb az otthonszules, mert emberibben bannak a gyerekkel. Egybol a mama hasara rakjak, es utana nem megfogjak az egyik labanal, es bedugjak a csap ala, mint valami targyat, hanem mar Te, vagy esetleg a kispapa furdethetitek meg otthon, emberi korulmenyek kozott. Sokszor mondtak azt is, hogy ezek ugyan csak eleted elso percei, de nagyon sok mindent meghataroznak az embernel pszichesen.
Nos nem tudom, amikor meg en szulettem nem volt ekkora divat az otthonszules, megsem erzem azt, hogy az osszes kortarsam idegbeteg lenne, ha meg az, akkorsem a szules az oka szerintem.
Fejlodeslelektanbol tanultam meg, hogy a szules alatt mi jatszodik le a bababan, de abban sem volt mar benne az utana levo banasmod :)
Tehat, nem azert szulnek otthon a nok, mert ok nem erzik jol magukat a korhazban, hanem hogy a gyerekkel ne banjanak ugy az elso percekben, mint egy " kutyaval ". ( Mondtak ezt a tevebe. )
Előzmény: Jadviga (21) 0 VÁLASZ
Attila 2008. 10. 26. 08:14 | #31
És miben akarod kihordani?! Egy szatyorban?! :D
dergeist 2008. 10. 26. 07:09 | #30
Én sem akarok. Sőt nem is fogok.
De jogom az van hozzá.
És mától hívjatok Lorettának!
(Ki ismeri a filmet?) Biztos nyerhet egy bögrét.

Egyébként én sem támogatom az otthoni szülést.
Mind a két gyerekem kórházban született (pedig nem voltak betegek : ) ), és én is ott voltam.
Megnyugtató, hogy az ember tudja, ha valami gond van megvan hozzá a segítség. (persze bármi történhet)
Egyébként Tin kiküldik az apukákat, ha valami komplikáció van, ne őket kelljen ápolni.
Csak így mehetnek be. Szerencsére nálunk nem volt ilyen.
ibor90 2008. 10. 26. 01:10 | #29
én se akarok! :D
Előzmény: TeeJay (28) 0 VÁLASZ
TeeJay
TeeJay 2008. 10. 26. 00:19 | #28
amúgy meglátszik hogy 16éves vagy...
csak a kis 16évesek jelentik ki kerek perec hogy ők nem akarnak szülni...
aztán majd 1x csak becsúszik és hoppá :)
Előzmény: TinusSs (25) 0 VÁLASZ
rezso 2008. 10. 25. 22:12 | #27
"Ki beszélt itt statisztikáról?"-Én :D
amúgy egyetértek veled
Előzmény: Jadviga (21) 0 VÁLASZ
Re-Peet 2008. 10. 25. 21:57 | #26
Egy tévéstáb (operatőrrel, gyártásvezetővel, fővilágisítóval és két másik világosítóval, dramaturggal, producerrel, hangmérnökkel) sem lehet ott?
Előzmény: TinusSs (25) 0 VÁLASZ
TinusSs 2008. 10. 25. 21:45 | #25
Én speciel nem szeretnék szülni, de ha mégis közbejönne a későbbiekben az biztos, hogy az orvoson és rajtam kívül senki nem jöhetne be... A pasik sztem csak maradjanak kint...
TeeJay
TeeJay 2008. 10. 25. 21:40 | #24
ahogy hallottam szüleimtől, régebben még apás szülést se nagyon lehetett elintézni, ma meg már szinte kötelező, sőt nemsokára már kocsiban vezetés és mobilozás közben fognak szülni az anyák mert az mekkora trendi :D
az apás szülés mondjuk jó dolog de a sok egyéb ökörség már káros...
Re-Peet 2008. 10. 25. 20:40 | #23
Szeretnél te is olyat? :D
Előzmény: Bizsu (8) 0 VÁLASZ
TinusSs 2008. 10. 25. 20:39 | #22
Sztem is jobb a kórház, de az biztos, hogy sok hülye orvos van, és az anyukám majdnem miattuk halt meg szülés közben és miattuk kellet háromszor felvágni a hasát, mert benne hagyták a kendőt,pedig nem kezdő volt sőtt... szóval iszonyat seggek az orvosok is...
Jadviga 2008. 10. 25. 20:20 | #21
Ki beszélt itt statisztikáról?
Nem hinném, hogy lenne erről statisztika.
Csak józan ésszel kell végiggondolni.
Aki akar szüljön otthon, legyen meg a törvényi háttér is hozzá, meg a felszerelés, bánom én.
De csak azért mert nem érzi jól magát valaki a kórházban, na ezt nem tudom leírni rendesen, mert egyszerűen képtelen vagyok felfogni miért jó otthon szülni.
El nem tudom képzelni. Minden kórházban beengednek már fűt-fát a kismama mellé, behozhat zenét, cuccokat.
Én egyébként leszarom, hogy szülés közben ki van ott vagy ki nincs, menjen minden rendben, legyen minden kéznél ha baj van.
Előzmény: rezso (20) 0 VÁLASZ
rezso 2008. 10. 25. 19:41 | #20
a statisztika nem mond a kórházi szülés javára semmit sem,ez is csak sztereotípia

Előzmény: Jadviga (18) 0 VÁLASZ
rezso 2008. 10. 25. 19:39 | #19
ugyanmár ne ültessünk másokba hamis sztereotípiákat,a perköltséget utólag a vesztes fizeti,a jó ügyvéd választása mindenki saját felelőssége:D,
jah valaki parizermellezett: előfordulhat veled is:D
Előzmény: Ghavin (12) 0 VÁLASZ
Jadviga 2008. 10. 25. 19:05 | #18
Szülés után a fájdalmat a kórházban hagyom és csak a gyereket viszem haza.
Az, hogy minden nap ott járkáljak ahol csupa dzsuva volt miden, háááááát.
Azt aki otthon szül önzőnek tartom, mert saját kényelmét helyezi a baba érdekei elé.
Tóth József 2008. 10. 25. 18:44 | #17
Teljes mértékben igazat adok neked. Csupán a "biztonságérzet" helyett, biztonságot írtam volna.
Előzmény: Elan36 (16) 0 VÁLASZ
Elan36 2008. 10. 25. 18:36 | #16
Sajnos sok olyan komplikáció jöhet közbe, amit az előzetes vizsgálatokon nem tudnak biztosan "megjósolni"! Csak néhány példa: farfekvés, gátrepedés, köldök zsinór elakadása, relatív téraránytalanság, atóniás vérzés stb stb. Ezeket még szakorvos és megfelelő felszereltség birtokában is nehéz megoldani!
Gondolom most jönnek majd az ellenpéldák, hogy...a farfekvéses babát is meg lehet szülni némi segítséggel, vagy megfelelő gátvédelemmel nincs gátszakadás...és ez részben igaz is ...de csak részben, merthogy pl a faros szülésnek is nagyon sok szövődménye lehet a babára és nem utolsó sorban a mamára nézve is! A túlzott gátvédelem pl.: a baba agyvérzéséhez is vezethet! És akkor még nem is beszéltünk a köldök zsinór elakadásáról, vagy az atóniás vérzésről!
Én most nem ellen propagandát kívánok "gerjeszteni" a hozzászólásommal, csupán csak leírtam, hogy milyen komplikációk léphetnek fel egy szülés során! Nyílván vannak olyan esetek is amikor kudarcot vall az össze specialista és felszerelés...de én úgy gondolom, hogy még mindig a Kórház vagy Klinika (legyen az Állami vagy magán) ad biztonságérzetet!
Az otthonszülést engedélyezni vagy sem?...Ez egy olyan kérdés, amire nem lehet csupán meggyőződésből, vagy divatból döntést hozni! Ez egy nagyon felelősségteljes döntés, mert ember életről van szó!!!
KenGuruL 2008. 10. 25. 18:33 | #15
Csak az a rossz az egészben, hogy aki otthon szüli meg a gyerekét az a kötelező oltásra már orvoshoz viszi. Akkor ha már otthon megszülted, oltsad befele otthon, vedd ki a manduláját, ápold a himlővel, a mumszal. De nem, mert akkor már jók az orvosok? Az még a jó, mikor otthon el kezd szülni, baj lesz, hívja a mentőt, és még a mentőst okolja, ha valami baj lesz :(
Gysmo 2008. 10. 25. 17:50 | #14
Az otthon szülés baromság. Bármi van, nincs ott olyan felszerelés meg egyéb ami segíthetne. Feleslegesen kockáztatják a baba életét.
lokko 2008. 10. 25. 17:49 | #13
nekem ez olyan mint a többi hippi dolog ... a hippik már rég lejáratták a témát, tök mindegy hogy eredetileg igazuk volt e vagy sem ...
Ghavin 2008. 10. 25. 17:41 | #12
Érdekes, hogy ezt mondod. A legfőbb gond az, hogy 10 szülészeti műhiba után jó, ha egy alkalommal vonják felelőségre az adott orvost/nővért, akkor is maximum ideiglenes felfüggesztést kap, ha pedig a sértett pár mégis pert indít ellenük, a perköltséget maguknak kell fizetniük magánemberként, az orvosnak meg állami költségen biztosítják a legjobb ügyvédeket. Ha viszont egy otthonszülés során történik tragédia, száz százalék, hogy országos balhé kerekedik belőle, a bábát lecsukják, az anya ellen meg keresetet adnak be gyermek elleni gondatlanság vétsége miatt. A kettős mérce iskolapéldája.
Előzmény: zsolt72 (11) 0 VÁLASZ
zsolt72 2008. 10. 25. 17:34 | #11
A kórházas szülések előtt is voltak szülések. Viszont ha gond volt közben azt kérdezték ki maradjon meg a baba vagy a mama és nem a mentőért nyavajogtak, hogy mé késik és jelentettek fel midenkit.
Tehát, ha nem jól sül el a dolog válalja is mindenki a következményeket szépen csendben.
Ghavin 2008. 10. 25. 16:54 | #10
A cél az lenne, hogy minden nő szabadon eldönthesse, hogy otthon, avagy kórházban akar szülni. Magyarországon viszont konkrétan börtönbe kerülhet az, aki az otthonszülést választja.
Előzmény: Nussh (9) 0 VÁLASZ
Nussh
Nussh 2008. 10. 25. 16:52 | #9
Juga Veronika számomra teljesen hiteltelenné tette ezt a videót. Egyáltalán mit keres benne? Mik ezek a műkönnyek?!
Témáról meg annyit, h támogatom az otthonszülést, mint választási lehetőséget magát, de én is kórházban fogom világra hozni a gyermekem majd pár év múlva. Az okok nagyjából azok, amiket Judviga már leírt alább.
Bizsu 2008. 10. 25. 16:47 | #8
fúj a postképen az a nagy parízercsöcs bebarnult mellbimbóval.
madMate 2008. 10. 25. 16:40 | #7
én sem fogok otthon szülni az biztos.
Előzmény: Jadviga (6) 0 VÁLASZ
Jadviga 2008. 10. 25. 16:25 | #6
Én biztosan nem szülök otthon.
Minden esélyt meg akarok adni a gyerekemnek.
Sokan mondják, hogy nem figyeltek rájuk, kiabált velük az orvos, na de hát van szájuk, mondják meg mit akarnak, azt az orvost szeretném én látni aki velem kiabál. Lerúgnám a fejét.
És ki mondta, hogy végig feküdni kell?
Fel kell állni és sétálgatni. Ki tiltja meg?
Sok nő csak egyszer szül életében és hagyná, hogy egy vadidegen orvos, vagy nővér elrontsa?
Az hülye.
Mondja meg mit akar.
Az biztos, hogy nem szülnék otthon, nem egy idegen házban, szülőotthonban, főleg nem a WC-n.

spider86 2008. 10. 25. 16:18 | #5
csak nem te is áldott állapotban vagy nojzi és vacilálsz a kórház és az otthon között? :D
rezso 2008. 10. 25. 16:01 | #4
2008-ban már hogy a fenébe ne lenne jó,nem a 18. században vagyunk:D
persze baj lehet a kórházban is
Ghavin 2008. 10. 25. 15:48 | #3
Több helyen is olvastam, hogy a fekvő pozícióban történő szülés természetellenes, előnytelen, fájdalmas, ráadásul a vajúdást is nagymértékben meghosszabbítja. Attól, hogy a szülőorvosnak így kényelmesebb a nőben matatni, nem hiszem, hogy feltétel nélkül ragaszkodni kell ehhez az eljáráshoz, s talán kevesebben akarnának otthon szülni egy bába asszisztálásával, aki a megfelelő orvosi műszerek hiányában képtelen megfelelő módon kezelni az esetleges komplikációkat.
loloppo 2008. 10. 25. 15:47 | #2
Huncut monnyon le!
rumostea!(teanélkül) 2008. 10. 25. 15:46 | #1
Sati kabbe!!