Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 05. 31. 18:56 | #13
nagyjabol ilyen gondolataim voltak nekem is. kiveve a szakosodast :D

Előzmény: loke (12) 0 VÁLASZ
loke 2008. 05. 31. 18:44 | #12
Kicsit, hogy megint belepofátlankodjak, majdnem neurokibernetikára mentem. (egyetlen amiért nem, hogy oda biokémes nem, csak orvost voltak hajlandó felvenni)
Egyébként a a játékkonzolos tényleg eeg elven müködik, mnig ez neutrális alapon, ezért kell pl a játékoshoz "mozogni", mert nem tudod elválasztani az eeg jelet a mozgastól, mig pl itt konkrétan a neutrális vezérlést elvezetik, igy teljesen külön van.
Egyébként ebben a tekintetben a technológia már nagyon elöl jár, én pl azért nem mentem kibernetikára, mert az összes ötletemről kiderült, hogy már megvan csinálva. Vagyis az olyan kar, ami az 5 érzékszervből 4et képes reprodukálni, a fájdalom teljes kiküszöbölését, az agy által irányitott robot, és még lehetne sorolni, ha kicsit a scienceben ha utána olvastok, gyakorlat 92 óta folyamatosan vannak publikációk ilyen témában, főleg amerikában. Más dolog, hogy jelenleg mindenhol hivatalosan tiltva van az embereken végzett kisérlet, igy az egyetlen példa, egy amerikai férfi, akinek kiber karja van, mert ő kezdte el a kiberkart fejleszteni, de mivel nem lehetett félkarú embereken teszetlnie, így fogta, és leoperáltatta a bal kezét, és annak a helyére kezdte megépíteni.
Egyébként meg pl én is vagyok olyan "hülye" ahogy itt fogalmaztak, mint ez az amerikai srác, hogy ha kibernetikára szakosodtam volna, akkor le cserélem az eredeti tagjaim.
Egyébként kibernetika 3 jelenleg megoldhatatlan problémája (csak hogy adjak tippeket, miken agyaljatok, és választ miért tiltott az emberi kisérlet):
1, támasz hiánya. Mivel a kiber végtag pl lazán megemel akor 500 kg-t is, de pl a te tested nem birja ezt el, ezért kiber tag beültetés esetén hajlamos ilyen helyzetekben pl leszakadni, ami nem kis traumát okozna.
2, közepes erők bevitelének hiánya. Kiber tagok esetén nem tudsz pl kopogni, mert vagy amint hozzáérsz megállítod a karod, vagy betöröd az ajtót.
3, kiber dolgot nem lehet agyra kötni. Ennek egyszerű oka, hogy jelenleg az állatkisérletek 98%-ában epilepsziát okozott. Vagyis ezen majom is nagy valószinűséggel pár éven belül epilepsziás lesz, és akkor a kiberkarok rázkodása nem kis kelemetlenséget tud okozni.
Előzmény: mekszamnojz (11) 0 VÁLASZ
mekszamnojz
mekszamnojz 2008. 05. 31. 13:25 | #11
szerintem ne vitazzatok rajta, egyikotok/egyikonk sem ert hozza. ha az okorban az emberek elkezdik fejleszteni az agyukat, es nem csak a technologiat, akkor mar reg kepesek lennenk atuonagysagu koveket mozgatni puszta gondolattal...nem igy tortent. majd talan mostantol. ennyi.
thebeast 2008. 05. 31. 12:18 | #10
Már hogyne lenne ilyen... Emberen azért nem csinálják, mert törvényekbe ütközik, meg valljuk be őszintén, lenne olyan egészséges ember, aki azt mondaná: "ezaz srácok, nyissátok fel az agyam, és tegyetek bele ezt-azt, mekkora királyság lesz!"? Hát szerintem nem... és a legtöbb eljárást először egészséges önkénteseken kell tesztelni, hogy őket nem károsítja-e. Ezért először az állatokon tesztelik, mint megannyi mást (nagyon helyes). Ez még messze nem csoda... egyszerű tanulás... Ott van az Edgar Adrian és Charles Scott Sherrington kísérlete, a neuronok kisülésével kapcsolatban (1932 orvosi Nobel-díj). Már akkor rájöttek, hogy egy neuron specifikus funkciót lát el, és ez mérhető. Keresni kell egy agyban mozgató neuronokat, mérőműszert (elektródot) rákapcsolni, és utánna bízni abban, hogy az állat megtanulja azt, hogy ha azzal a neuronnal akar mozgatni, akkor a gépkar is mozog. Onnantól, már gyerekjáték az egész. több elektróda, több neuronhoz, pontosabb mozgás, stb... A probléma az, hogy tyúkbélmentes (wireless) tartós energiaellátású, nagyon kicsi elektródákat csinálni, ehhez olyan kart, ami megint csak sokáig bírja, nem nagyobb, mint a pótolni kívánt végtag, nem nehezebb, és kellőképpen erős. Ennél még nehezebb az agynak a végtagból visszajelzést küldeni szenzoros neuronhoz... Ezt már nem tudom hogyan lehetne megoldani.

A játékszerről, amit 50e ft-ért árulnak, meg az a véleményem, hogy egy nagyon gagyi eeg, és ilyen pontosságú vezérlést lehetetlen vele megoldani. Jah, és a kettő teljesen más alapon működik, az eeg alapú soha nem lesz olyan jó, mint az egy neuron-egy elektróda megoldás, ugyanis az eeg két szenzor közötti összes merőleges neuron feszültségének a változásait szummálva veszi figyelembe.
MStipee 2008. 05. 31. 11:34 | #9
Ha ilyen létezne már rég használnák, vmi stikli van, ezért nincs egyetlen teljesen működő szerkezet sem. Lehet elfelejtették megemlíteni hogy kellemetlen mellékhatásai vannak a cuccnak... AKárhol olvastam erről mindenhol állatokon tesztelt prototípus, vagy az agyhullámleolvasás felé mutató technikáról van szó.
rezso 2008. 05. 31. 11:17 | #8
Itt csupán egy dolog van kitakarva,a majom fél nyitott koponyája.Ez nem fake,pont az jelent gondot,hogy emberrel nem lehet kísérletezni,akkor működni fog valaha emberen?
RdsG 2008. 05. 31. 11:02 | #7
Az tény hogy az agyhullámokkal lehet már irányítni a számítógépeket, de az az első linken az a "játékkontrollar" igen csak gyanús... Miért kell ahhoz mutogatni, meg mozogni hogy működjön?! Meg az a pár db érzékelő amit ráraksz a hajadra... hát... Nekem igen csak félmegoldásnak tűnik a második linkkel szemben ahol a 120 érzékelős sapka, aminek az érzékelőit a fejbőre kell rakni, minnél pontosabban a megadott helyre...
Előzmény: Zserigta (6) 0 VÁLASZ
Zserigta 2008. 05. 31. 09:44 | #6
Én teljesen egyetértek Shongi-val.

http://www.pto.hu/post/1/1178
http://www.pto.hu/post/1/425

Az 1. címen találhatót, tényleg meg is lehet venni a boltokban, és tényleg működik.
Meg azon is gondolkodjatok el, ha ilyeneket lehet már ilyen olcsón venni, (mert szerintem 50ezer FT egy gondolatolvasó eszközért nem sok) akkor a katonaságnak milyen gondolatolvasó cuccai lehetnek?
Szóval hitetlenek! Gondolkodjatok el a dolgokon és higgyetek! :D
sahinel 2008. 05. 31. 02:06 | #5
) http://www.youtube.com/watch?v=qCSSBEXBCbY berlinben már volt ilyen. Nem ez a kemény hanem a következő:

http://www.newscientist.com/article.ns?id=mg18624944.600

The technique suggested in the patent is entirely non-invasive. It describes a device that fires pulses of ultrasound at the head to modify firing patterns in targeted parts of the brain, creating "sensory experiences" ranging from moving images to tastes and sounds. This could give blind or deaf people the chance to see or hear, the patent claims

és mindez nem mai hír. Az hogy tudják fogni a jeleket az nem nagy kunszt.

pl: még egy érdekes vid: http://www.youtube.com/watch?v=2hXlMxAIKVk
Shongi 2008. 05. 31. 00:25 | #4
Még hogy ilyen nincs...már a legutóbbi Cebiten vagy min is bemutattak, egy olyan játékkontrollert, ami az agyhullámok leolvasására képes, és úgy irányítható a jétékbeli karakter, ha ez megoldható ez is.
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2008. 05. 31. 00:11 | #3
Pedig ez frankó....
MStipee 2008. 05. 31. 00:10 | #2
Már rég komplexebb gondolatok felismerésével foglakoznának, embereknek segítenének mozogni, jobban élni, vadászgéppilótáknak könnyítenék meg a vezérlést és Iron Man páncélokban repkednének a diódás-fejű amcsi katonák. Ugyanmár..
MStipee 2008. 05. 31. 00:04 | #1
FAKE. Ilyen nincs.