Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Nicholai 2008. 05. 07. 18:30 | #149
töriből mindent ki lehet nézni a forrásokból....ipari forradlaom....II. világháború....államalapítás...remélem 4-es lesz mert a kis feladatokből biztos rontottam...
cgero 2008. 05. 07. 16:57 | #148
pontot úgy se vonnak le tőled, ha beírod. Én is megtettem, mert nem értettem miért vannak a számok külön rublikákban.
Egyébként annyira nehéz nem volt. CSak volt benne jópár helyesírási hiba (nem értem, hogy 1 év alatt miért nem lehet normálisan megcsinálni), meg én a papaság-csaszárság képeken is 1-2-n jó lelgondolkoztam.
Egyébként reformáció, Magyaro. újranépesítése a 18 sz-ban, és doni katasztrófa. Ezeket választottam.

Megnéztem a megoldókulcsot és valszeg a matek emeltem 90% körüli lesz:D
Előzmény: he (146) 0 VÁLASZ
Kremy 2008. 05. 07. 16:21 | #147
J- Magyar nyelv, ipari forradalom, 56'.
Az 56os nagyon pocsék lett így visszagondolva.De az államalapításról még kevesebbet tudtam volna írni,nem jutott eszembe az égvilágon semmi..Marha ideges voltam hogy be tudom-e fejezni,arra sem emlékszem miket írtam..:S
A tesztes rész 45/38 pont,nem lett rossz végülis.
A matekom 42% kb és nagyon örülök neki...
he 2008. 05. 07. 13:37 | #146
A "szám" mező az oszlopra vonatkozott, nem pedig a sorra. De egyébként a sját tanárod javítja, nem hiszem, hogy szőrözne ezen. Meg szerintem ez ugyanolyan, mint hogyha aláhúzod a kérdésben/szövegben a kulcsszavakat annak ellenére, hogy az nem feladat. A teszt részben így utólag átgondolva elment minimum 4 pont, de amúgy sem kell nekem tovább. A matekot most néztem meg félórája... 92% :)
Esszének ki mit írt? (vasút + Erdély + demográfia a 18. században)
Előzmény: Kremy (145) 0 VÁLASZ
Kremy 2008. 05. 07. 12:57 | #145
Végülis nem volt nehéz ez a mai töri..
Az viszont érdekelne hogy a térképes feladatnál (Mo. nemzetiségei) ,a táblázatban a ,,szám" mezőbe kellett írni valamit?Én oda beírtam a százalékokat...Ezért vonnak le?Senki nem tudta hogy oda mit kell vagy egyáltalán kell-e írni valamit..
Mimis 2008. 05. 07. 09:35 | #144
Pofon egyszerű, Papamaci bement a spejzba, felkapcsolta a villanyt, és megnézte, hogy van-e még méz ;)
És ilyenkor a matektanárom nagyon csúnyán nézve kizavart volna az óráról, és mehettem volna le a kedvenc büfésemhez hambit kajolni. :D)
Előzmény: Frankie (137) 0 VÁLASZ
Mimis 2008. 05. 07. 09:31 | #143
Kicsi párom is drog és toxikológus végzettséggel bír. Meg is húzom magam, nehogy keverjen nekem valami finom löttyöt, amit soha az életben ki nem mutatnak bennem. :DDD ;)))
Előzmény: Vin Dieselke (135) 0 VÁLASZ
Kremy 2008. 05. 07. 06:41 | #142
Nem szégyellem magam....AKármennyire is kéne...3-4 évig olyan tanárunk volt aki egyszerűen hozzám sem szólt órán,mintha nem si léteznék..Bejött,megoldotta a táblánál a feladatokat,mi lemásoltuk (ha tudtuk) és vége is.Ha kérdeztünk vmit nem tudta elmagyarázni vagy azt válaszolta h tanuld meg a könyvből.(a színes matematikából ami tüzelőnek is rossz) .2 évig jártam különtanárhoz ami rengeteg pénzbe került,és így is lemaradtam minimum 1 évet..Utána abbahagytam és azóta teljes sötétség.Nem értek őszintén szólva semmit..Mivel úgy gondolom magamtól nem fogom megtanulni.Azt sem mondhatnám hogy nem próbáltam,mert amíg a többiek szórakoztak én a különtanárnál ültem...
Az a lényeg hogy átmenjek,a későbbiekben nem fog számítani szerencsére a matek..Felvételi tárgyak meg töri és német/angol.
Előzmény: nanotad (140) 0 VÁLASZ
davids83 2008. 05. 06. 22:59 | #141
Hát, ez a bosszú a tavalyi csalások miatt! :D
Vagy inkább büntetés?
Szerencse hogy nem most érettségiztem, kiváncsi leszek az eredményekre..
nanotad 2008. 05. 06. 22:57 | #140
Most néztem a középszintű matekot. :( Hát ez egy vicc volt. a 18 feladatból 15-öt egy jobb általános iskolásnak meg kéne tudnia oldani. Legalábbis nálunk ez a szint elvárás volt az ötösért. A többiben meg van koordinátageometria, meg logaritmus, meg a vektoros. De azok sem nehezek.

Aki ezen elhasal, az öszeszégyelheti magát.
Lychee 2008. 05. 06. 22:30 | #139
sztem akárki akármit mond ez kibaszás...mondjuk mindneki azt várta na majd egy cosmó Nyugatos költő lesz benne mert ugye msot volt a 100. évforduló és nem...de ezeket még én sem hallottam, jóó nem mintha irodalom tudós lennék dee ezazért durva...remélem jövöre velünk nem basznak ki
cgero 2008. 05. 06. 22:27 | #138
Szerintem meg pont, hogy a scannerről stb. is lehetett írni, ha találtál rá indokot. Az volt a kérdés, hogy árt, vagy használ a fejlett technikai eszközök elterjedése, és a személyesen végzett cselekedetek háttérbe kerülése. Tehát simán írhattál az MSN-ről, Internetről stb.

A matek közepet nem csináltam (emelteztem), de első ránézésre azért annyira húzós nem volt, mint amennyire sokan mondták.
Előzmény: kamubekLaca (128) 0 VÁLASZ
Frankie 2008. 05. 06. 22:11 | #137
Japp, sztem is nehéz volt a matek idén, nem te vagy a béna. Általában, ha valaki meg tudja csinálni jól, akkor nyilván azt mondja rá, hogy könnyű volt, örüljön neki :D Ha valaki átlát egy témát, akkor az onnan nagyon egyszerű, viszont nagyon sok diáknak vannak amolyan mumus-témái, amiket nem lát át. Ha ez a téma magolható (pl trigonometria), akkor nem nagy baj, h nem érti, mert be tudja s**gelni, viszont ha egy olyan témát nem lát át, amihez jobban szükség lenne arra, hogy értse, amit csinál (pl kombinatorika, koordináta-geometria), akkor gáz van... És ez az érettségi sztem attól volt nehéz, hogy a 6 vészesebb feladatban ez utóbbiak elég nagy számban és nem kis mélységben szerepeltek.

Egy példa, hogy érthetőbb legyen, mire gondolok:
Feladat: Egy medve család (papa, mama és egy gyerek) pincéjében van 10 csupor méz egy vaksötét helyen. Lemegy papa megeszik valahány csuprot. Aztán lemegy mama is, ő is jóllakik. Végül lemegy a gyerek, és ő is eszik. Tudjuk, hogy mindhárman egész számú csuprot ettek, és hogy papa határozottan több csuprot evett, mint mama, és a mama határozottan többet, mint a gyerek, valamint a gyerek is evett legalább egyet. Ezt a medvék is tudják, csak ők még emellett azt is tudják, hogy ők maguk mennyit ettek, de azt nem, hogy a család többi tagja mennyit evett. (pl: papa tudja, hogy ő maga mennyit evett, de nem tudja, h a mama vagy a gyerek mennyit evett, csak azt, hogy nála biztos kevesebbet).
Átjön a nagybácsi, megkérdezi a családot, h van-e mézük.
Papa: - Nem tudom.
Mama: - Én sem tudom.
Gyerek: - És én sem.
Papa: én már tudom.
Kérdés: Hogyan jött rá a papa, hogy maradt-e mézük, és mi is rá tudunk-e jönni?

Ez egy olyan feladat, amihez gyakorlatilag nulla matematikai tudás szükséges (kb össszeadni kell tudni), viszont éles logika (vagy helyette tapasztalat ilyen feladatokban) kell. A logika ezen fajtája viszont nehezen fejleszthető (akárcsak a rálátás egy-egy típusra).

Utólag végigolvasva nem nagyon jön át, amit mondani akartam, ha valaki mégis érti, annak örülök. A feladaton lehet agyalni, de ha nem megy valakinek, ne bánkódjon. Annak ellenére, hogy sikerült abszolválnom, előképzettség nélkül én sem tartom könnyűnek :D Na bocsi, h hosszú lettem :D Jóccakát!
Előzmény: zuza (127) 0 VÁLASZ
Fanti 2008. 05. 06. 21:24 | #136
NA ezért mentem én emeltre annak idején, ott csupa ismert volt, petőfi, meg ady XD Sztem róluk bárki tudna írni, és mégcsak nem is volt durva kifejtős feladat :)
Vin Dieselke 2008. 05. 06. 19:48 | #135
Hát nem tudom elsőre ijesztőnek hangzanak ezek a kérdések, de lehet ha mindenkit odaültetnének akkor agyalna rajta és ki tudna hozni belőle elég szép eredményt. Én matekból sosem voltam a legjobb, mégis elég könnyen ment az érettségi, mondjuk hozzá kell tenni, h amikor én érettségiztem 2006-ban akkor elég könnyű volt az érettségi, de ha van valakinek némi háttértudása pl irodalomból, vagy töriből, akkor nem lehet akkora baj:D És igazuk van akik azt mondják, h a gimi 4 év semmi fősulihoz képest, nah ott vannak ám szivatások, én 1 évig bírtam tavaly, bár a távolság miatt hagytam abba (300 km) Inkább elmentem okj-s képzésre (drog és toxikológiai technikus) így legalább lesz 1 szakma a kezemben, amire bármikor támaszkodhatok.
Nicholai 2008. 05. 06. 17:10 | #134
a magyar annyira nem volt rossz vagyis a második fele.....a szövegértéshez hülye vagyok.....az összehasonlításról írtam 3 oldalt...bőven elég is az...nem tudom ki lett volna képes 8 oldalt írni:S.....a matek örülök ha lesz egy hármas a függvényekhez hozzásem kezdtem mert utálom őket és soha sem értettem igazán....a logaritmussal is hadilábon állok....de a kamatos kamat....meg a cölöüös feladatot elvileg teljesen jól megcsináltam.....majd kiderül hol vonnak le pontot( ott ahol csak lehet)...a töritől nem félek tanulás nélkül egy 3-mast mindenki kitud hozni a forrásokból

he 2008. 05. 06. 16:18 | #133
Sziasztok, nem olvastam el, csak a felső 4-5 kommentet...
"Teljességgel elvárható, hogy 18 évesen valaki tudjun véleményt mondani olyan irodalmi alkotásról, amit még életében nem látott." - Teljesen igaz, de tulajdonképpen nem az a feladat, mert arra nem fogsz maxpontszámot kapni, ha kihagyod belőle a korára jellemző motívumokat/helyzetet. Mondjuk én ezen nem vacakoltam, mert novellát elemezni sohse tudtam, az összehasonlítás meg mindenben megy, csak nem irodalomban.

A matek nekem (mivel tagozatra jártam) nem volt nehéz. Lesz pár minuszpontom, de annyi belefér.

És, ha valaki még tanul törire: '56 + Kádár (nagyon sanszos)
Előzmény: Discordia (130) 0 VÁLASZ
Ritu 2008. 05. 06. 15:53 | #132
Sziasztok! Hülyeség ezen veszekedni, van akinek volt vele baja, de az sem azt jelenti hogy buta lenne.. Nekem speciel nem okozott gondot Petelei művét értelmezni, de sztem is lehetett volna kicsit könnyebb. No pusza :)
Purple
Purple 2008. 05. 06. 15:17 | #131
nem is azon vagyunk felháborodva, szerintem ezzel mindenki egyetért, hogy kell tudni önállóan gondolkodni... itt már elment a téma kicsit más irányba, oktatás, nevelés stb.
Előzmény: Discordia (130) 0 VÁLASZ
Discordia 2008. 05. 06. 15:00 | #130
Teljességgel elvárható, hogy 18 évesen valaki tudjun véleményt mondani olyan irodalmi alkotásról, amit még életében nem látott. Ezen nem tudom, miért akadtok ki... A szóbelin majd replikázhattok Berzsenyivel, Petőfivel, Máraival... - és igenis, szükség van az általános irodalmi tudásra... - most érettésgizek én is, és eléggé fáradt vagyok. Többre nem futja. De nem értek egyet a legtöbb "fikázó - jaj -nem tetszik - de rossz" kommentekkel.... valamivel mindig kell, hogy bajunk legyen, ugye? A matek nem volt komplikált, de mivel nem vagyok jó benne =)
Disy 2008. 05. 06. 14:57 | #129
Ha az a baj hogy haverok sör buli azt nem igazán értem, ösztöndíjat az kap aki rendesen tanul. Nem hinném hogy tudod én "milyenek" vagyok, de a te dolgod, az meg hogy az adódat mire fordítják nem rajtam múlik, csak arra akartam célozni, hogy az egyetem jó dolog több szempontból is. Ennyi.
Előzmény: RokkantTroll (74) 0 VÁLASZ
kamubekLaca 2008. 05. 06. 14:15 | #128
Hát nem tom. Én is idán érettségiztem. Az érvelést választottam, jól ment. Nem is igazán értem, hogy mi a pöcsnek akadtak fenn páran?! A feladat megemlítette és azt kérte, hogy a 20. század eleji alkotókra, művészekre gyakorolt hatását, a saját véleményünket és Ancsel Éva 1999-es írását is használjuk fel a szövegalkotásban. Mi olyan érthetetlen ezen? Kit érdekel, hogy Ancsel Évának 3 melle volt, vagy ilyesmi. Nem azt kellett leírni, hogy hogyan hatottak ki későbbi világnézetére ifjúkori élményei, vagy éppen neveltetése. Nem tom hányan olvasták el az 1. oldal általános ismertetői, benne volt: ,,Bátran fogalmazzon önálló véleményt, és adjon számot ismereteiről is.'' - olyan világban, ahol a gyerekek nagy része (sajnálatos módon) a számítógép és a TV előtt nőtt fel, ne tudjon írni egy 18 éves ember ilyen témában (saját vélemény!) 1-1,5 oldalt?! Persze most nem a villanyrezsóra, meg a scannerre gondolok! De pl. létre jött volna, a mára már önállő műfajként értelmezendő sci-fi irodalom a nagy technikai fejlődések nélkül? Meg ilyenek... Azért ennyire ne legyetek feszültek! :)
zuza 2008. 05. 06. 14:10 | #127
nah a matek most kurva nehéz volt . tudom én vagyok a béna , mert eki tudja annak könnyű , a hülyének nehéz . de ez nehéz volt . Ja és szerintem a maggyar rendszerrel nincs baj , az irásbelit hasraütésre megirjuk a szóbelin meg megszopatnak a tananyagból . ez az oktatás ma (más kérdés hogy mindent elfelejtek másnap)

zuza 2008. 05. 06. 14:06 | #126
Én örültem peteleinek , mert mivel nem tananyag nem kellett tudnomróla semmi konkrétat :D ;)
Mimis 2008. 05. 06. 13:03 | #125
Cépjóreggelt, delet... :)
Előzmény: Purple (120) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2008. 05. 06. 12:44 | #124
ezt ismerem, tök jó, de nem hosszabb ez? :D fúh meg még van pár ilyen vicces, csak lusta vagyok megkeresni
Előzmény: MAGura (122) 0 VÁLASZ
kotta 2008. 05. 06. 12:40 | #123
:DDDDDDDDDD
és :DDDDDDDDDDD
és :DDDDDDDDD
hülyeeeeeeee!
Előzmény: MAGura (122) 0 VÁLASZ
MAGura 2008. 05. 06. 12:35 | #122
2093 TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI

A 2093-as történelem érettségi tételei:

1. Fekete Pákó betelepülése, majd kiuzetése Magyarországról!
2. Gyozike vagyonosodása és az etnobiznisz összefüggései.
3. Fejtse ki részletesen, hogyan "kúrta" el Magyarország sorsát Gyurcsány
Ferenc miniszterelnök!
4. Ismertesse részletesen a századforduló médiájának egyetemes
kultúrtörténeti alkotásait (Big Brother, Való Világ, Fókusz, Aktív, Dáridó,
Fásy Mulató), és azok pozitív hatásait a kor társadalmának szellemiségére,
intelligenciaszintjé re.
5. Anettka és a kozmosz közti viszony a XXI-ik században.
6. Döntse el melyik évben volt no, és melyik évben volt férfi Terri Black!
7.Balázs Vs. Mónika show. Melyiknek volt a nagyobb nézettsége, és
közerkölcsformáló hatása?
8. A Barátok közt szappanopera 102542. részének részletes bemutatása a
XXI-ik század végén! Ismertesse bizonyos szereplok sorozatbéli életrajzát.
Mint pl. a Tilda-karakter evolúciója (1-51-ig)
9.Ki volt Kiszel Donatella édesapja? Válassza ki, és húzza alá a megfelelo
személy nevét:
- Mr. Sylvester Stallone
- Kondor Csaba Úrhölgy
- Az ismeretlen katona ("akcióban eltunt")
- Az igazi Fantomas
10. Kelemen Anna metamorfózisának ismertetése, munkásságának kultúrtörténeti
elemzése.
11. Ismertesse Kocsor Zsolt (egykori muvésznevén: Kozsó) nemzetközi
elismertségének (Nobel-békedíj, Grammy-díj, Szívárvány Zászló-érdemrend)
okait és pályafutásának fobb állomásait.
12. Melyik hazai mestermu vált a világörökség részévé a XXI-ik század
közepén?
- Kiszel Tünde "Donatellácska" naptársorozata
- A 4-es metró frissen átadott, Panama-díjas elso szakasza
- A Chuck Norris híd
- Schobert Norbert Update Enciklopédiája

kotta 2008. 05. 06. 12:31 | #121
Most beugrott, amit a párom mesélt Franciaországról. Elsőre furán és gonosznak hat, de van értelme is: minden évben csak annyi tanár végezhet az országban, amennyi munkalehetőség van. Ha te nem fértél bele, lehetsz bármilyen elhivatott és lehetnél bármilyen jó tanár, nem leszel az, nem kapsz diplomát. Legfeljebb egy év múlva, ha kitartasz. A részletekre nem emlékszem pontosan, de a lényeg ez. Azt hiszem csak a pedagógus pályára használják, de ennek is van valószínüleg átgondolt alapja. Bár a "szabad verseny" ellen szól a dolog, de talán az az alapja, hogy az oktatásban nem feltétlen a nyomulósoknak, rokon-barátoknak kell érvényesülnie.
Más ország, más szokások. Szerintem ha itthon kicsit is átgondoltabb lenne a dolog, nem ilyen "ez is megteccett,ez is olyan tökjónyugati, ezt is épíccsük bele,fú azt meg ők vezették be,akkor én meg eltörlöm" hozzáállás volna a minisztériumban, akkor máris több lehetne a kisimultabb tanár, a nyugodtabb diák, mindegyik szinten. És sokkal több, az életéről, jövőjéről gondolkodni képes, terveit megvalósítani tudó bódog ember. És még semmilyen oktatási reformot nem is csináltunk, csak elgondolkodtunk.

És most meg a bilibe lóg a kezem.

Csakhogy nem érdekel ez a bili. Ha nem öntjük ki sose,akkor egyre nagyobb sz..ban leszünk folyamatosan.
Jó biliöntést mindenkinek! (világbéke, písz meg ilyenek, asszem tényleg hippi lettem :O )
Előzmény: M.agnus (116) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2008. 05. 06. 12:30 | #120
uhh micsoda magasröptű dolgok alakultak itt ki :) nincs erőm végigolvasni, most keltem... :( na mindegy, szép napot vagy mi :)
Kolbi 2008. 05. 06. 12:28 | #119
Rosszul van elosztva magyar érettségin az idő.... szövegértésnél kevés az idő szövegalkotásnál meg túl sok....
dns87
dns87 2008. 05. 06. 12:25 | #118
A számból vetted ki a szavakat. XD
Nekem is ez a gondom a sulival, hogy nem érdekel amit tanulok, de persze anyámnak mondhatom. Azt se hiszi el h az eddig ott töltött éveimből kb egy felet töltöttünk a CNC-gépek megismerésével és használatával, pedig a szak neve CNC programozó teknikus, ehez képest már elméletben mindent tudunk csak sajnos elmélettel nem vettek fel sehova nyárimelóra. A legnagyobb az, hogy heti 4 alkalommal kellene turbópascaloznunk ami szerintem sokakban kellemes emlékeket hoz fel.XD Nekem egyszer majdnem sikerült elindítanom csak nem voltam elég türelmes ugyan is ez a TURBÓ dolog 16 perc elteltével se akart rendesen elindulni. Azóta már csak jáccani járok be órára. Szoval tömören annyit ,hogy szerintem még ha sikerül is a vizsgán átmennem akkor se ezzel szeretnék foglakozni mert már kellőképpen elvette a suli a kedvem.:-)

Előzmény: M.agnus (116) 0 VÁLASZ
Éjfélilány 2008. 05. 06. 12:19 | #117
Nekem semmi bajom nem volt az érettségivel. Nem az volt a fontos h ismerd az írót, a novelláról és a versről kellett írni. Persze jobb lett vna ha tudok vmit az életéről, műveiről, de anélkül is lehetett írni min. 3 oldalt. Én a novellát választottam és szerintem nem volt nehéz. Viszont a szövegértés nem volt könnyű.
M.agnus 2008. 05. 06. 12:07 | #116
A legnagyobb kérdés az, hogy miért választják mégis ezt az utat olyan sokan? Mert belőlük, akik máshoz nem értenek lesznek a nemtörődöm, gáncsoskodó tanárok, az unatkozó nevelők, az irodai munkát végző, "se előre se hátra" típusú emberek stb.
Éveken keresztül a gazdasági végzettségű emberekről hadováltak mindenütt, hogy az kell, abból van hiány és bizony boldog boldogtalan annak ment, mégha nem is érdekelte. És az ő diplomája ugyanannyit ért mint a színjeles, pedig valószínű, sőt biztos, hogy munkáját rosszabbul végezte és végzi ma is.
Ma ugyanez van a mérnökökkel is, pár évig futni fog, aztán a mérnök végzettségű fiatalemberekkel és lányokkal találkozunk majd az újságkihordók, irodai melósok, pénztárosok között.
Ami a tény, hogy az emberek nem azt teszik amit szeretnének és amihez affinitásuk van, hanem ami divatos. Ennek visszaszorítása a felvehető összlétszám korlátozásában és a szakok vegyes indításában rejtőzhet. (Nem indítok olyan szakot kb. két évig, amiből, csúnya szóval "túltermelés" van.)
Előzmény: nanotad (114) 0 VÁLASZ
Kremy 2008. 05. 06. 12:07 | #115
Ott a végére már vért izzadtam..A tanár is furán nézett,szerintem azt várta mikor borítom fel a padot..
10 egyenletet írtam fel kb,egyik se jött ki pontosan,de ami a legközelebb állt a 907ezermittudoménhányhoz,azt választottam ki megoldásként..:D
Mondjuk a dobókockással is szenvedtem..De az azt hiszem jó lett.
Amúgy remélem nem bukok meg,mert elég rosszul sikerült...
Előzmény: Cromex (112) 0 VÁLASZ
nanotad 2008. 05. 06. 11:47 | #114
Ezek a tételek finoman szólva is érdekesek voltak. Én az utolsók egyike voltam, akik a régi rendszer szerint érettségiztünk. Már akkor sem láttam semmi értelmét. Most sem. A legnagyobb baj az egész rendszerrel, hogy amit megtanítanak és elvárnak az nagyon messze van atól, amire szükség lenne.

PL volt nálunk egy történelemtanár, szerencsére engem nem tanított. Hihetetlenül sok évszámot csatát, tábornokot... követelt meg. Témakörönként 3-400-at is. Egyszer összeszámolták, és a négy év alatt mintegy 5000 évszámot kellett megtanulniuk. Hát ez no comment.

Akkor vissza az érettségihez: Magyarból negyedik második felében zinte csak az érettségi témákkal foglalkoztunk. z egyik téma a kortárs világirodalom volt. A tanár csak nézett, amikor Robert Allen Zimmermant választottam, mint többszörösen irodami Nobelra jelölt amerikai költőt. Ő még nem hallott róla. mikor elmondtam, hogy ő Bob Dylan néven vált híressé finoman szólva morcos lett :)

Arra már nem emékszek, hogy mennyi időnk volt a matekra, de négyen megbeszéltük, hogy aki utoljára ér át a párszáz méterre lévő kiskocsmáa az fizet mindenkinek. 40 perccel második lettem. (100% mellett.)

Az egésztől nem kell félni, nem fáj annyira. Tapasztalatból mondom, hogy az egyetemen egy-egy jobb vizsgára többet kell tanulni, mint az egész érettségire. (Már ha nem vesszük azt a négy évet.) És ezzel nem akarom lebecsülni azokat sem, akik szakmát tanultak, és még csak nem is érettségiztek le. Mert rájuk is nagy szüksége van a társadalomnak.

Pont ma olvastam egy cikket, amiben a Szeged környéki munkaerőpiacot mérték fel: Szakképzett fiatalabb hegesztőket, lakatosokat bejelentett fix munkára havi 150-180 ezres nettó fizetéssel is felvennének, de nincsenek.

Ilyen fizetésről sok diplomás is csak álmodozhat. Ők leginkább a bölcsészek, a közgazdászok, jogászok...

Mindenfelé azt mondják, hogy "tzudásalapú társadalom," meg kevés a mérnök... Akkor feleszem a kérdést: Minek ennyi munkanélküli bölcsészt képezni? Miért nem igazodik már ehhez a közoktatás is? Mert ugye kiből lesz mérnök? Abból, aki ért a matematikához, fizikához, kémiához, elektromossághoz... és nem pedig abból, aki ismeri Babits verseit, vagy tudja, hogy mikor uralkodott Napoleon. Ez utóbbiak persze hozzátartoznak az általános műveltséghez. Viszont kevés kivételtől eltekintve az általános műveltségből nem lehet megélni.

Bocs, kicsit hosszú voltam.
Skullman 2008. 05. 06. 11:45 | #113
Én szeretem és tudom is az magyart de róluk életembe nem hallottam.Emlékszem az én felvételimnél is voltak ilyenek például mássalhangzótörvények meg közmondás kiegészítés szóval nem volt az se könnyű hát akkor ez...
Cromex 2008. 05. 06. 11:35 | #112
És a mai matek?!?!?!?!?! Hát kérem szépen, kamatos kamat, imádooom!
M.agnus 2008. 05. 06. 11:35 | #111
Sokan jöttek márá rá arra, hogy a fejétől bűzlik a hal, de eddig csak egy embert ismerek, aki feladva biztos tanári állását, inkább pedálozott tovább, hogy főiskolán is taníthasson és a leendő tanárokat értelmes munkamódszerekre és szemléletre nevelje. (Mert ne felejtsük el nevelni és tanítani is meg kell tanítani az embereket.)
Annyit mindenesetre megtanultam, hogy sohasem a főiskola vagy bármilyen iskola neve számít, hanem az ott tanító tanárok személye. (Mindig másnál tanultam, mert minél több szemlélet és ismeret érdekelt.) A legtöbbet és legfontosabbakat a munkámhoz és későbbi céljaimhoz az utolsó évben tanultam és ha belepusztulok is, azoknak az ismereteknek megfelelően fogok tanítani mindenkit, mégha ez az új szebb és jobb rendszernek nem is tetszik.
Előzmény: kotta (110) 0 VÁLASZ
kotta 2008. 05. 06. 10:53 | #110
Brrrr. Egy barom volt aki ezt ideposztolta, már utálom érte rendesen, mert csak nem tudok lejönni a témáról. :DDD

Sz'al felsőokt-ban meg ez van. Én pl. elkezdtem egy term.tud. szakot úgy, h nem tudtam integrálni meg deriválni, és az előadó csak annyit mondott, h oké, aki nem tud (kb. 80%) az a köv. előadásra tudjon. (két nap volt rá) Valami rohadtul el van szúrva az biztos, mert utólag viszont azt mondom, h az előadó nem tudott mást mondani. Nem utált minket, de ott már erre nincs idő, ha akarunk is valamit tanulni meg okosodni. Nemhogy öt, húsz év sem elég, ha az egyetemnek ilyen tudással engedik neki az ifjúságot. Persze ez magánvéleményem.
Előzmény: Frankie (107) 0 VÁLASZ
mumus 2008. 05. 06. 10:44 | #109
jah igen jobb lesz h lehutom magam kisse ,mert meg a vegen a holnapi ZHn felrobbanok :) mindegy akire celoztam az elozo kommentemben az tudja hogy rola van szo, aki meg nem az ne vegye magara!
Előzmény: kotta (105) 0 VÁLASZ
kotta 2008. 05. 06. 10:41 | #108
Odaát-ideáttal meg kissé elkalandoztam. Tényleg csak arra gondoltam, h az ember már csak olyan, h mindig a túloldal a szebb. Legyen az határ, kerítés, túlvilág, külföld, akármi. Ennyi.
Túlragozva, most már dolgozok valamit. :-)
Előzmény: kotta (105) 0 VÁLASZ
Frankie 2008. 05. 06. 10:39 | #107
Páran már mondták előttem, de azért csatlakoznék hozzájuk:
Középiskolában (személyes tapasztalat szerint) utólag visszagondolva majd' minden tanár korrekt volt. Azt hittük, hogy szívatnak minket, mert már megint egy röpdogát írunk, és ehhez képest az egyetem... Nagyon gondoljátok meg, hogy tovább akartok-e tanulni, és ha igen, hol, mert félelmetes, hogy mennyire arra megy ki itt az egész, hogy szívassák a jónépet. Nem állíthatom, h mindenhol ez a helyzet, de a fővárosban ott a Petőfi-híd lábánál, a budai oldalon (na jó, hagyjuk a névtelenséget: A BME-n) nem igazán foglalkoztatja az előadókat, hogy mi mit gondolunk. Hangsúlyozom, csak személyes tapasztalat, de pl én emelt óraszámban tanultam matekot, és elég jól ment, az emelt érettségim is elég jó lett, eljöttem ide, és olyan dolgokat is alap dolognak tartanak, amikről még nem is hallottam. Nagyon széles, és mély az a szakadék, ami az emelt szintű középiskolás tudás és a felsőoktatás-beli elvárás között van.

ui: Sok szerencsét azoknak, akik éppen a matek érettségivel küzdenek! Gondolok rátok! ;)
gvereb1 2008. 05. 06. 10:36 | #106
Novellát választottam volna. Tavaly érveltem, nem is sikerült tul jól.
kotta 2008. 05. 06. 10:35 | #105
Jaj, ha bántásnak érezted, komolyan mondom, ne haragudj érte. Hülye viccnek indult csak, pedig ezzel úgy normálisan egyáltalán nem akarok, meg nem is tudok viccelni. Valamiért pl. utálom a szegény dec. ötödikét, pedig csak egy nap a naptárban, de mégis.
Amit pedig írtál, az az eljárás annyira felidegesített,h inkább poénkodtam, minthogy elvigyem a posztot az anyázásig. Sajnos viszont ilyen indulatokat tud kelteni bennünk ez a dolog, úgyhogy visszafogom magam és nem folytatom, akik szerintem a máért felelősök, azokat már körülírtam egy korábbi kommentemben.
Inkább beszéljünk másról, jobb az egészségünknek.
(de azért asszem sokmindent hasonlóan gondolunk, ;-) )
Előzmény: mumus (103) 0 VÁLASZ
Mimis 2008. 05. 06. 10:30 | #104
Post szövege felül: "És vigyázat! Nem dühöngeni, politizálni...." ;)
Előzmény: mumus (103) 0 VÁLASZ
mumus 2008. 05. 06. 10:26 | #103
azota mondom/irom hogy ''ti'' es ''mi'' amiota megbukott a kettos allampolgarsag kerdese!!! hogy annyi nemzeterzet ne legyen a hataronbeluliekben (tisztelet a kivetelnek) hogy bolintsanak arra hogy ujra legalabb egy bizonyos mertekig egy nemzetnek erezhessuk magunkat....!!!!! azota elhatarolodok az anyaorszag problemaitol.....O ''ti'' nem akartatok ...akkor en miert legyek erdeklodo-engedekeny-tamogato!!! nem mi tehetunk arrol hogy a haboru utan elszakitottak az anyafoldtol!!!!! de arrol mar ''ti'' tehettek hogy nem egyesitettek ujra egy bizonyos mertekig....
Bocsanat hogy igy kifakadtam ,de ezt le kellett irnom...tudom sokatokban,vagy mindenkiben ellenerzest szul majd ez a kis komment...
Előzmény: kotta (99) 0 VÁLASZ
Mimis 2008. 05. 06. 10:14 | #102
Az én középsulimban is jók voltak a tanárok, 1-2 kivétellel. Az egyiket nyugdíjhoz segítettük, a másik (a macedón töritanár) valamiért visszament szülőföldjére. :) De a legtöbbjével baráti viszonyt lehetett kialakítani, annak ellenére, hogy a formális magázás mindkét félről megmaradt. Még manapság is összefutok itt-ott egynémelyikkel, és jól elbeszélgetünk. (pl. egyik szaktanáromról kiderült, hogy apám gyerekkori ismerőse, együtt játszottak, a szülői ház 2 utcával odébb volt. :) )
Előzmény: MAGura (100) 0 VÁLASZ
Mimis 2008. 05. 06. 10:09 | #101
Jól kiszúrt vele a természet, mi? Mondjuk erdőtűzben jó neki, mert nem kap lángra olyan könnyen. ;)

Köszike, nekem is tetszős, gyerekkorom Teddy-jére emlékeztet. :D De akkor tarcsiba teszek valami újat arra az esetre, hogyha lecsúszna.
Előzmény: kotta (98) 0 VÁLASZ
MAGura 2008. 05. 06. 10:08 | #100
En szerintem megfogtam az isten labat mikor sulitvaltottam eretsegi elott 2.-ban. Ahova mentem, ott minden tanar jo volt, a tanarok es diakok kozt nem keves esetben baratsag szuletett, nem volt kivitelezes sem, szerettem oda jarni. Majdnem hogy minden meg volt engedve a diakoknak, nem volt csicskaztatas, es emberszamba vettek. Ennek ellenere nem volt gyenge suli, mi is ugyanabbol eretsegiztunk, es siman ment. Ahonnan eljottem pont az ellentkezoje volt. Na ott mar erett a tanarveres. Nem csodalkozom ezen. Az egyik egy osi, hagyomanyokkal rendelkezo allami iskola volt, a masik meg egy uj alapitasu maganiskola.
Előzmény: Mimis (95) 0 VÁLASZ
kotta 2008. 05. 06. 10:06 | #99
A zigasság odaát van. :D
Ez amennyire viccnek szánt, annyira filozofikus gondolat is egyben.
Mindig csak "odaát", és mi mindig "ideát" vagyunk, és tényleg bármire gondolhatunk.

Előzmény: mumus (97) 0 VÁLASZ
kotta 2008. 05. 06. 10:02 | #98
Csere van megint! (Azér' télleg csúf ez a szegény jószág...)
A személyes "avatárszépségversenyemen" amúgy a lépegető maciizéd elég előkelő helyen van jelenleg. Dobogón áll, ennyit elárulok.
Előzmény: Mimis (96) 0 VÁLASZ
mumus 2008. 05. 06. 09:57 | #97
ha mar az egyetem is szoba kerult ahhoz nekem is lenne 1-2 eszrevetelem.....szlovakia magyar leven csak ide vettek fel egyetemre,hiaba jelentkeztem volna magyar intezmenyre ,tuit nem vettek volna fel..(kulonbozeti vizsga,tamogatas hianya stb.) ,tehat kepzeljetek el mindezt a szivatast amit ti kaptok szorozzatok meg 10 el azt integraljatok le es emeljetek a 10 hatvanyra es tegyuk hozza hogy ezt Szlovakul kapod a pofadba!!!! na kerem hol itt az igazsag!??
Mimis 2008. 05. 06. 09:53 | #96
Látom bejött neked az a lepörkölt hód kinézetű izéhogyishívják. :))))
(ez lemaradt az előző végéről)
Előzmény: kotta (93) 0 VÁLASZ
Mimis 2008. 05. 06. 09:52 | #95
Persze, erre számtalan pro és kontra lenne. :) Láttam példát mindkét oldalra.

Én sem azt mondtam, hogy ez a magyar érettségi milyen könnyű lett volna... valszeg én is kamilláztam volna, magamat ismerve. ;)) Pusztán azt állapítottam meg, hogy a korral érdekesen változnak a követelmények és a problémák. (Gondolom nálatok sem kellett még olyannal foglalkozni, hogy szövegértés. De tanárokat sem vertek.)

Kivételezés: Mindíg, mindenhol van, volt és lesz is. Nemcsak iskolában, de munkahelyen és az életben mindenhol. Ez van.
Tanárok: nem kevés múlik rajtuk. Pontosabban úgy helyes, hogy rengeteg múlik egy tanáron. Volt olyan tanárom, akinek ha az óráján odafigyelt egy kicsit is az ember, az anyagot simán kirázta a kisujjából. (ezek a tanárok... folyton csak az anyag... :) ) Aztán volt olyan tanárom is, aki útálta a diákokat, a tanítást, és magát a tárgyat is, amit tanított. Ilyen is van sajnos, és mindenki megszenvedett vele. Aztán nyugdíjaztuk... :))))) hiába, idősen már nem olyan az ember idegzete... :)
Előzmény: kotta (93) 0 VÁLASZ
kotta 2008. 05. 06. 09:41 | #94
Krúdy se igazán...
Meg Petőfi se néha. Én azér' nem féltem a nálam még épebb agyú emberkéket tőle. Biztos találok olyat bármelyik "tételnél", ami még 67 évesen is meg fog lepni. (ha megérem...)
Előzmény: Seso (92) 0 VÁLASZ
kotta 2008. 05. 06. 09:38 | #93
Hú dehogynem! :DDD
Ez egy nagyon velős mondás ám! Szeressem. :DDD

És a korrekcségért: http://oktatas.origo.hu/20080505/erettsegi_tetelek_-_nehez_feladatot_kaptak_a_diakok
Előzmény: Mimis (91) 0 VÁLASZ
Seso 2008. 05. 06. 09:35 | #92
Márai kicsit erős érettségire... nem hiszem, hogy 17-18 évesen értelmezhetőek a könyvei...
Mimis 2008. 05. 06. 09:34 | #91
Eeeeeehhh... ez azért nem feltétlen így van. :)
Előzmény: MAGura (90) 0 VÁLASZ
MAGura 2008. 05. 06. 09:32 | #90
Errol most az jut eszembe, amit valahol hallottam: Aki az iskolaban is csak tanulassal jut elolrebb, az az eletben is csak munkabol fog megelni.
Előzmény: Mimis (87) 0 VÁLASZ
pepeti 2008. 05. 06. 09:22 | #89
Akiket kérdeztem érettségizőket nagy részük nézett hogy ez most kicsoda. :) Ahhoz képest hogy reneszánsz év van mindenki Balassira számított. Meg ugye ott a 100 éves Nyugat is, de hogy 3. generációs költő szerepelne az érettségiben a kutya nem gondolta volna. Amikor én írtam akkor az érvelés volt a legkönnyebb, meg a mostani téma is egészen érdekesnek tűnt nekem, szóval ha idén írok tuti hogy azt választom.
Dawe 2008. 05. 06. 09:16 | #88
tulajdonképp engem most legkevésbé sem a magyar érettségi aggaszt hanem a 8.-i angol :S
Mimis 2008. 05. 06. 09:14 | #87
És ez már így van naaaagyon-naaaagyon-naaaagyon hosszú ideje, és még senki nem halt bele. Szar, hulladék dumának tűnik (mert én is ezt mondtam rá, amíg tanuló voltam), de majd mikor azért kell ugyanezt csinálnod (reggel felkelni, egész nap robot valahol, este hazaesni, otthoni teendőket megcsinálni) a megélhetésért, akkor majd TE is azt fogod mondani egy gyereknek, hogy jó neki, amíg suliba jár, és csak arra van gondja.
Előzmény: M4RCI (17) 0 VÁLASZ
Mimis 2008. 05. 06. 09:05 | #86
Gondoltam, hogy végigolvasom a kommenteket az elejétől, de erről hamar letettem. :)

8 éve érettségiztem, gyakorlatilag mindent sétagaloppal vettem. És ezt most ne úgy olvassátok, hogy húúú, milyen fasza csávó vagyok. Mert nem. Egy baromi lusta emberke voltam, aki töri érettségire az utolsó héten kezdett el készülni a telken, egy "érettségi tételek történelemből röviden" című könyvből. :)
Az oktatás és a követelmények voltak mások. És nem utolsó sorban a diákok. Érdekes módon nálunk nem kellett olyannal bajlódni, hogy "szövegértés". Sajnos odáig "fejlődtünk", hogyha egy mai diák elé odateszel egy szöveget, elolvassa 1x, és nem tudja visszamondani, hogy miről olvasott. A helyesírás dettó. A mi időnkben ilyen azért nem volt.. :(
Ez valami civilizációs nyavaja lehet. :s

Mindenesetre ezeken a tételeken én is meglepődtem kicsit. :\
ismeretlen 2008. 05. 06. 08:49 | #85
én sose értettem miért kell úgy odalenni az irodalom érettségitől, mert ha még semmit sem tud az ember, akkor is ott a vers, vagy n ovella elemzés, elolvassa a gyerek és ír róla valamit. Szerintem ez még a legbénábbnak is menne. Én spec. ott találkoztam először azzal a verssel de mégis le tudtam elemezni, mondjuk pont máshogy mint, ahogy a könyvben volt, de még értékelték is mert legalább egyedi volt. Szóval nem tudom, én már rég érettségiztem, és lehet hogy most már nehezebb, de aki ezen elcsúszik az nem is való semmire.
kotta 2008. 05. 06. 08:06 | #84
Hajrá! Ezen is túl kell esni, mint az influenzán. Meglesz mind, mert ebben az IQ-vadász világban nehezen buktatnak ezek a "hajcsárok". ;-)
A továbbitól meg nem félni kell, csak okosan, és akkor nem lesz belőle 40évesen infarktus, elhagyott család vagy ilyesmik. Az ember mindig tud boldog lenni, ha akar.

(Hű de orákulumos vót ez, inkább dógoznom kéne,mint itt nyomasztani az ifjúságot a saját posztom alatt. Szánalmas...de most már mindegy.)
Előzmény: Kremy (82) 0 VÁLASZ
kotta 2008. 05. 06. 08:01 | #83
Banyek, tök tetszik amiket írsz. Egy lakatosmester (komolyan, nem viccelek) 3* annyit visz haza havonta , mint én aki "értelmiségi" meg mindenféle ezzel járó vacak. És nem irigylem, mert egyre kevesebb az ehhez értő, tisztességes és jó mesterember. Asszonykámnak irtó nehéz volt elviselni, mikor pl. a gimiből kitanácsoltak egy diákot szakközépbe, és az anyuka-apuka összeomlott, h a gyereke hülye. Pedig valsz ott boldogabb lett volna eleve. Viszont szülői szemmel Any-Ap félti az ottani közösségtől. Rohadtul nehéz kérdések ezek.

Én spec. megint Wasst szajkózom. Próbálom megfejteni a világot itt 30 évesen, és az Ember az országúton úgy fejbevág, megaláz, rendberak, h csak na. Nem magyarkodó, nem kell félni tőle. Tényleg olvassátok el, nagyon sok itt felvetett dologra választ találhattok. És kb. ez a véleményem az éreccségiről is. Nem baj, h nem petőfijózsefmadách, csak akkor viszont vannak olyan művek, amik akkorát hasítanak, h még, nem árt talán ha tudunk róla. Olaszországban volt egy év,amikor a legtöbb eladott könyv Márai A gyertyák csonkig égnek c. műve volt. Mai napig színházban játsszák Londonban is neves "félhalivúdi" színészek. Nálunk meg mondjuk a portugál Coelho szakított nagyot tavaly, és nincs is ebben semmi baj.

A bajról sajna csak (saját kérésemet meghazudtolva) politikailag tudok nyilatkozni, mélyen ezért nem is boncolgatnám. De kikívánkozik: van egy párt, amelyet 100 emberből 3 támogat, de mégis görcsösen ragaszkodva hozzá, régóta ők irányítják az egészségügyet és az oktatást. Az eredményt látjuk, érezzük, tapasztaljuk.
Előzmény: RokkantTroll (78) 0 VÁLASZ
Kremy 2008. 05. 06. 07:05 | #82
Hát én is tegnap érettségiztem (meg ma is fogok,mindjárt,de jó hogy 5percre van a suli..:D ) és nem éppen tetszettek a feladatok...Nem azzal van bajom,hogy még nem is hallottam róluk,hanem azzal,hogy nem tudtam mit kezdeni ezekkel a feladatokkal..Persze,ezért csak magamat hibáztathatom..Összehasonlítani nagyon nem tudok,azt nem nekem találták ki.A novellát elolvastam,de utána 10perc gondolkodás után sem jutott eszembe semmi,így maradt az érvelés.Összeszenvedtem 2 és 3/4 oldalt,és örültem.
A szövegértésre kevés volt az idő,ráadásul a kérdések érthetetlenek voltak..10 percig tartott kitalálni mit kérdeznek..És az osztály 90%a így vélte...
Tehát nem ilyenre számítottam..A próbaérettségim 90%os lett,ez örülök ha 70% lesz...Ma meg matekból összehozom valahogy a 40et..:D A törire gondolni se merek,az angol meg remélem olyan sima ügy lesz,mint tavaly az előrehozott német..(az egy vicc volt,konkrétan)
Sok sikert minden sorstársnak!
Mongoose24 2008. 05. 06. 02:53 | #81
Sajnálom, hogy nem idén érettségiztem. Tetszenek a feladatok,végre nem csak a magolásról szól. :-))
rivaul 2008. 05. 06. 02:19 | #80
Pfff most töröltem 45 giga zenét winyó csere miatt :( Igaz megvannak máshol is de attól még elég xar érzés :S
rivaul 2008. 05. 06. 02:06 | #79
Igazábol erre rosszat nem tudok mondani mert ez az életszemlélet lenne a normális. Gondoljunk másokra s ne mások kárán éljünk. Hmm a véleményem tartom attól még. Ma ez a világ de alapvetőleg igazad van csak van komoly nagyságrendekbe roszabb hely is ahova kerül a pénzed. Nem akarok itt belemenni politikába stb szerintem nagyjábol mindenkinek lenne egy két szava ehez :) Jó ha valakibe a jó neveltetés ennyire megmarad :)
Előzmény: RokkantTroll (78) 0 VÁLASZ
RokkantTroll 2008. 05. 06. 01:59 | #78
Akkor most még gorombább leszek. Az édesanyám kicsi korom óta arra tanított, hogy gondoljak másokra. Ne ártsak senkinek semmilyen formában. Sőt arra is megtanított, hogy a pénz nem hullik csak úgy az égből és ha van akkor azt meg kell becsülni. Való igaz. 18-20 éves koromban én is bulizni jártam. Abból a pénzből amit megkerestem a nyári szünet alatt, és amióta én is adófizető polgár vagyok azóta igenis érdekel, hogy a pénzem, hova kerül. Sajnos ebből is látszik, hogy nem oda ahova kellene.
Előzmény: rivaul (77) 0 VÁLASZ
rivaul 2008. 05. 06. 01:48 | #77
Jajjj ez az adózós rész ez olyan goromba volt :) Nem ő dönti el hogy ki kapja az adód. kerül az roszabb helyre is mint ő hidd el! Ennyi idősen te gondoltál más életére gyerekére stb vagy eggyáltalán most? :D Ebbe ne merüljünk bele ezen a szinten :)
Előzmény: RokkantTroll (74) 0 VÁLASZ
RokkantTroll 2008. 05. 06. 01:43 | #76
Jah. A bölcsészek. A legnagyobb lókötők. Hogyan is hagyhattam ki. :D
Előzmény: balázska (75) 0 VÁLASZ
balázska 2008. 05. 06. 01:41 | #75
részben tanítják, másrészt villamosmérnök általában villanyszerelős vagy műszerészes suliból kerül ki, a gépészmérnök meg tanulja az esztergát, mivel a cnc-t ők tanulják programozni. Nem egy gépész ismerősöm maga szerel esztergál stb. csak annyi különbséggel, hogy a gépgyártósok a maguk által tervezett alkatrészeket gyártják le. Amúgy biztos, hogy van olyan aki nem fog kalapácsot vésőt a kezébe és nem áll eszterga mellé mert tényleg nem ért hozzá. Az ilyet hívják rosszul képzettnek. És egy kis kieg: bölcsészek :D
Előzmény: RokkantTroll (71) 0 VÁLASZ
RokkantTroll 2008. 05. 06. 01:39 | #74
Haha :P! Te is az egyetemisták iskolapéldája lehetsz. Haverok, sör, buli, ösztöndíj. Az adófizetők pénzéből. Az olyanokéból mint én. Én keményen dolgozom, eltartom a családom és ahelyett, hogy a lányomnak adhatnék többet az ilyeneknek kell adnom a pénzem adó címén mint te. Gratulálok. Két sör között gondolkodhatnál ilyenről is. Nem hiszem, hogy egy diplomával több lehetőséged lenne mint nekem egy faipari technikusi végzettséggel.
Előzmény: Disy (68) 0 VÁLASZ
zmb 2008. 05. 06. 01:34 | #73
szánalmas... sírni tudnék. szövegértés = az én időmben ez általános iskola alsós minimum követelmény volt. ami pedig az írókat illeti, hát.... megint csak szánalmas.
ezek után kíváncsian várok a matek tételeket. lehet hogy a szorzótábla lesz? az a lényeg, hogy butuljon a magyar. a buta, rettegésben élő emberekkel az csinálnak, amit csak akarnak... és mégegyszer szánalmas...
rivaul 2008. 05. 06. 01:31 | #72
Persze van ilyen is. Van aki azzal tud fegyelmet tartani hogy belép a terembe pedig nem is ordít vagy oszt intőt s van aki a kedvességével de ez ahogy írtad nagyon ritka.
Előzmény: Disy (70) 0 VÁLASZ
RokkantTroll 2008. 05. 06. 01:30 | #71
Csak még egy kis kötekedés, de ezt már csak a móka kedvéért. A diplomás nem tudja megfogni a kalapácsot meg a vésőt, meg nem áll az eszterga mellé mert nem tudja használni. Vagy ezt is tanítják a felsőoktatási intézményekben? Egyébként a villamosmérnököt csak példaként hoztam fel. Valóban nem ők azok akikből a legtöbb kerül ki az iskolából mint diplomás munkanélküli. Erre a dicsőséges címre ott vannak a közgazdászok, a jogászok. :D
Előzmény: balázska (66) 0 VÁLASZ
Disy 2008. 05. 06. 01:28 | #70
Azért vannak még jó tanárok, akik fegyelmet is tudnak tartani. A régi sulimban volt egy fizikatanár, sztem senki nem "bomlasztotta a rendet" nála, valahogy a személyében van, pedig egy viszonylag fiatal tag. Csak sajnos kevés az ilyen.
Előzmény: rivaul (67) 0 VÁLASZ
balázska 2008. 05. 06. 01:25 | #69
én sem azt mondom hogy jó. de lehet ettől sokkal rosszabb is. egyébként teljes mértékben egyetértek a stréberekkel lapcsolatban. a tanköröm fele ilyenekből áll és beszélgetni gyakorlatilag nem lehet velük, hazamennek tanulnak és kb ennyiből áll az életük, szórakozás meg nuku. és a tanárok is látják azon aki magol és azon aki nem. igaz,hogy jobb jegyet kapnak, de a tanár tudja, hogy amit elmondott azt csak bemagolta de nem érti.
Előzmény: Purple (64) 0 VÁLASZ
Disy 2008. 05. 06. 01:24 | #68
Nem tudom mi a gond azzal hogy nem egy tanult művet kell elemezni vagy akármi, amikor nekünk volt érettségi akkor is volt ilyen. Az meg hogy szar a rendszer az oké, itt vagyunk ezt kell csinálni.

Sztem fontos a főiskola/egyetem, nemcsak egy papírt ad ami talán(!) több lehetőséget biztosít majd később, de ki ne akarna 3-4 évig vagy akinek amennyi kiélnie magát. Nekem bejött. Az meg hogy vizsgák meg miegymás, félévben egyszer szopunk hellyel közzel évközben is, de klasszisokkal jobb mint a középsuli. Nem kell mindennap hajnalban kelni bemenni ott lengetni, és egyéb hülyeségek. Ha épp úgy jön ki a dolog senkit nem izgat ha nem mész be vmilyen órára nem kell igazolás se.

Középsuliban még azért kaptam vmi beírást, mert becsöngettek és utána értem be a suliba, az nem érdekes hogy óráról nem késtem el. Viva la felsőoktatás! Ösztöndíj, sör stb.. kell több?
rivaul 2008. 05. 06. 01:19 | #67
Én voltam talán a világ egyik leg használhatatlanabb tanulója s a leg problémásabb! 11 suli 7 kirúgás több igazgatói intő, megrovás, ofö intés, fegyelmi stb s sok rekordot még mindíg tartok. +verekedés, rongálás s még megannyi kedvesség :) Megjártam a magániskolát s a közgazdaságtanit is így van fogalmam a laza és a kemény fegyelemröl egyaránt...
Szóval ha lenne rosz diákok listája akkor én tuti előkelő helyen szerepelnék. Ebböl adódóan soha nem kedveltem a tanárokat mert alapbol egy primitív népségnek tartom őket! Hiába a sok tudás hisz az csak szak irányú s így életképesebbnek nem mondhatóak. Viszont! Nem irigylem a mai tanárokat... Éri őket a vád hogy tartsanak rendet. Hogy? Ha megpróbálják normális módszerekkel akkor a diák egyböl a fejükre nő s le se xarja. Ha erélyeseben szól egyböl megy a leugatás a szócsata s a csapkodás, így megint csak értelmetlen. Esetleg osztja az intőt 1-est akkor meg egy paraszt s az annyát egyböl. Sehogy nem jó. Régen ez másképp volt de mostanra változott a felfogás. Én se beszélnék normálisan a gyerekkel még ha igaza is van mert a nap 90%-ba csak köpködnek így már nem is csoda hogy nincs idegzetük s nem látják reálisan a dolgokat még ha érvekkel támasztják alá a mondanivalót. A mai tanítási rendszer is érdekes. A 3.-os gyerek azt tanulja amit a 6.-os régen. Mindenkit érettségire s továbbtanulásra "kényszerítenek", normál munkás meg "ciki". Egy éretségi 4 év. Egy szakmunkás 2+3 s 60-70%-os vizsga alatt bukta van... Érdekes. Mindent papírhoz kötnek hiába tud valaki valamit s úgy tűnik hogy arra született ha nem tanulhatja mert esetleg más tantárgybol nem olyan jó vagy nincs lehetősége az érettségire... Alap dolgokat kéne megtanítani s a többit komolyabban csak akkor ha valaki abba az irányba akar továbmenni. Sok beleszólásunk ugyan nincs s ez csak az én szemszögem. Nem kívánok vitázni csak véleményt nyílvánítottam :)
balázska 2008. 05. 06. 01:17 | #66
Már megbocsáss. Én nem azt állítottam, hogy csak az okos aki felsőoktatási intézményben tanul. EZ TÉVEDÉS. Igenis szükség van szakmunkásokra technikusokra, mert ahogy mondottad a mérnök csak tervez, Jómagam is cipőgyártó technikusként végeztem, de hála a kínainak én megszívtam, de egy gázszerelő, villanyszerelő, elektroműszerész, szakmunkással és technikusival több pénzt keres, mint a diplomás vagy ahogy fogalmaztál T. Mérnök Úr. Egyébként a diplomás is ugyanúgy megfogja a vésőt, kalapácsot és ugyanúgy odáll az eszterga mellé, ha szükség van rá, de őt nem ezért fizetik. És mégegyszer hangsúlyozom: ESZEM ÁGÁBAN SINCS LEBECSÜLNI AZ EGYETEMET/FŐSULIT NEM VÉGZETT SZAKEMBEREKET és ezt csak a magam nevében én nem vagyok elszálva, hogy egyetemista vagyok, persze ismerek jópárat aki igen. A munkanélküli diplomásokban is igazad van csak azok nagy része nem a műszaki karokról kerülnek ki.
Előzmény: RokkantTroll (62) 0 VÁLASZ
RokkantTroll 2008. 05. 06. 01:16 | #65
Az igaz, hogy a magyar oktatási rendszerben még az a felfogás van, hogy mindenkinek mindig a maximumot kell nyújtania különben hülyének és butának kell minősíteni. Ezen változtatni kellene. Ösztönözni kellen a tanulókat és nem megalázni. Nem azt mondom, hogy át kellene venni az angolszássz rendszert mert az már átesett a ló túlsó oldalára. Mindenért dícséret jár. Akkor is ha a gyerek 8 évesen már le tudja írni a nevét akkor már dícséret, jutalom jár neki. Komolyan mondom, ez így megy.
Előzmény: Purple (64) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2008. 05. 06. 01:08 | #64
szerintem meg szar az oktatási és a NEVELÉSI rendszer... tanul a gyerek mint állat, és mint lejjebb kifejtettem, hiába magolja be a kötelező anyagot, ha BUTA. és nem tud gondolkodni, mert nem tanítanak meg gondolkodni. (tiszt. kiv.) nem hasznosítja a tanultakat. én sokkal jobban bírom azokat az embereket, akik ha nem is kitűnőek,vagy nem is feltétlenül jó tanulók, de van sütnivalójuk, és értelmes emberek és el lehet velük beszélgetni komoly dolgokról is. (persze az egyik nem zárja ki a másikat, de ritka) mert az ilyen magolós-félékkel nagyon nem lehet értelmesen beszélgetni. nem sok tapasztalatuk van...
Előzmény: balázska (63) 0 VÁLASZ
balázska 2008. 05. 06. 01:03 | #63
hellyel közzel a magyar oktatási rendszer még jónak mondható, sőt egyre több terhet raknak a tanulókra és a problámák itt keletkeznek, az elbutulás pedig később fog bekövetkezni, mikor a magyar felsővezetés átveszi az amerikai példát, mégpedig az emberek szándékos hülyítését és butítását, mert felismerték, hogy a buta embert könnyebb irányítani mint az okosat, de én hiszem, hogy Magyarországon a silány oktatás mellett is lesznek okos emberek, hiszen az a merikai társadalom alapból buta a magyar meg nem, mutatja ezt többek közt, a Te példád is, hogy érettségi előtt (közben) már több lehetőséget is látsz a boldogulásra.
Előzmény: Purple (60) 0 VÁLASZ
RokkantTroll 2008. 05. 06. 01:03 | #62
Na az ilyenektől megy fel a vérnyomásom! Aki nem megy a felsőoktatásba tanulni az már buta? Komolyan mondon ez a legbutább dolog. Ti egyetemisták/főiskolások olyan szinten el vagytok szállva magatoktól, hogy az már felháborító. Arra nem gondolsz, hogyha mindenki pl. villamosmérnök lesz és csak azzal foglalkozik, hogy hogyan szerkessze meg az épületvillamossági rendszereket akkor ki fogja azt kivitelezni? Mert a Tisztel Mérnök Úr nem ereszkedik le odáig, hogy kivésse a falat a kábeleknek, berakja a gégecsövet és behúzza a kábeleket. beszerelje a légkondícionálókat, a lifteket. Nem, mert a T. Mérnök Úr nem ezért tanult a Műszaki egyetemen. Elhiszem, hogy komoly dolog de a diplomás munkanélküliek egyre növekvő száma nem azt jelzi, hogy rájuk lenne igazán szükség.
Előzmény: balázska (59) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2008. 05. 06. 00:57 | #61
még mielőtt valaki kiforgatná: nem arra bíztatom a népet, hogy ne tanuljon tovább felsőoktatásban, én csak a személyes terveim meg véleményem írtam le, hogy én más vonalon indulok majd el. mondjuk valami okj vagy egy nagyobb tanfolyam...
Előzmény: Purple (60) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2008. 05. 06. 00:51 | #60
akkor sem vagyok ingyen munkaerő... a szivatást, mint rendszert még csak csak eltűröm, de az, hogy ugráltatnak, meg olyat követelnek, ami nekem nem kötelességem, azt nem tűröm. tudom mik mennek felsőoktatásban. és nem vagyok benne biztos, hogy az az egyetlen lehetséges és helyes út a továbbtanulásra. van itt még lehetőség bőven, és nem hinném, hogy elbutulnék tőle, mert nem felsőoktatásban tanulok tovább. az ország lehet, hog butul, de ott máshol kell kotorászni, hogy megtaláljuk az okokat... még középsuli tájt...
Előzmény: balázska (59) 0 VÁLASZ
balázska 2008. 05. 06. 00:48 | #59
Nem akarok senkit eltántorítani a továbbtanulástól, de amit középsuliban ti überbaszogatásnak hívtok az a felsőoktatásban bájcsevegésnek minősül, pontosabban ugyanaz megy csak nagyban és durvábban. Kipécézel egy szakot és egy félévben jó ha van két szakos tárgyad a többi meg töltelék faszság, és ezek a tölteléktárgyak tanárai a leg szemetebbek: tudják, hogy senkinek sem kell mégis ők követelik a legtöbbet, na és persze a vizsgaidőszakról se feletkezzünk meg, ami olyan mint , ha érettségiznél félévente. Tehát csak annyit mondok, hogy szokjátok meg a szemétkedéseket és váljatok irántuk közömbösnek ha felsőoktatásba pályáztok, mert könnyen ki tudnak csinálni a tanárok, ja és irány a felsőoktatás, ne hagyjuk elbutulni Magyarországot.

u.i.: igaz hogy ez nem érint olyan sok embert mint az érettségi, de attol durvább is a diploma leadása ami legalábbis az ME-n tegnap volt, és csak most kezdődik a vizsgaidőszak amit szorosan követ az államvizsga("álomvizsga").
Előzmény: Purple (39) 0 VÁLASZ
republic666 2008. 05. 06. 00:47 | #58
Mennyivel jobb nekünk a nyugdíjas klubban ahol nyugodtan kielemzhetjük a legújabb Korda Gyuri albumot!!
Tényleg a protkó megvan még amit a múltkor kölcsönadtam hogy tudjál egy kis pogácsát majszolni??
;)

Előzmény: kotta (55) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2008. 05. 06. 00:41 | #57
jajj mááárrh :D kissrác vagy még na :)) nem azé írtam, csak úgy :D

ez is tény, hogy a diákok is köcsögök. de azér a tanár se szent... és mégiscsak nekik kéne az okosabbnak lenniük és normálisan uralni a helyzetet, és nem ostoba módon szivatni mindenkit... tisztelet a kivételnek. mert ha hozzánk olyan tanár jön be, aki normális, és emberként kezeli a diákokat, akkor ő is ezt kapja vissza. ennyi.. kölcsönös az egész. csak sok idióta ebbe nem gondol bele.
Előzmény: kotta (53) 0 VÁLASZ
M4RCI 2008. 05. 06. 00:40 | #56
Kotta há most miért??? A bácsi az apukánk lehetne :D
kotta 2008. 05. 06. 00:35 | #55
Ez a Depresszió ilyen faja? Asszem ",megvásárolom", h klasszikusokat idézzek. ;-)
Előzmény: republic666 (49) 0 VÁLASZ
RokkantTroll 2008. 05. 06. 00:34 | #54
Hogy mitől jobb? Attól, hogy megtanulsz rendesen írni, olvasni, számolni, szöveget értelmezni és szerzel egy normális alapműveltséget amiből tudod, hogy hol van Európa, ki volt Hunyadi Mátyás, hol ered a Duna, Olaszország államformája nem csizma és a szíved nem a gyomrodban van. Egyébként meg igazad van. Senki sem kap kenyeret a boltban ha az eladónak fizetés helyett elmagyarázza az RNS működését.
Előzmény: babapiskóta (51) 0 VÁLASZ
kotta 2008. 05. 06. 00:33 | #53
Amúgy ezen gondolkodom, mióta megnéztem az idei tétellistát. Lehet,h ez ilyen szempontból tökjó, meg jövőbe mutató. Sztem se kell minden öt évben ugyanaz a Petőfi-Arany-Madách-József vonal. Csakhogy. Ha már (ahogyan azt sok jelenlegi középsulis itt és másutt is elmondta) megismerjük egy magyar nyelven alkotó emberke életét, korát, körülményeit, akkor felmerül, h miért várják el az ifjúságtól vadidegen művek elemzését? Ez a KÖZÉPSZINTŰ érettségi volt, könyörgöm. És persze, ott volt kiskapunak idén is Berzsenyi meg József A., de hol vannak azok, akiket viszont talán jobban illene ismernünk mindenféle pol. meg egyéb belemagyarázás nélkül, ha már újítani akarunk. Bevallott elfogultságom mellett: nemzetközi szinten ismert író Márai , és aki olvasta Wasstól az Ember az országútont, hát asszem csodálkozik, h nincs több irodalmi Nobel-díjunk. (Vagy éppen hogy NEM csodálkozik, de ez már más kérdés...)

A tanár-diák viszonyról annyit, h életem párja tanárnő szerencsétlen, és soha olyan boldog nem volt két (!) év tanítás után, mint mikor eljöhetett gyesre. Messze az egyik legmegalázottabb, utált és el nem fogadott "szakma" jelenleg hazánkban. De valamiért mégis csinálják. Ettől még nincs felmentve a sajnos tényleg sok ostoba pedagógus,aki ezt a frusztrációt az ifjakon éli ki, de a másik oldalról nézve se könnyű.

És Purple-nek: ez a "bácsi" naon fáj. Megyek is álmomban sírdogálni. Te vagy a felelős. (:DD)
Előzmény: babapiskóta (30) 0 VÁLASZ
M4RCI 2008. 05. 06. 00:31 | #52
Igen szertintem is eza legnagyobb baj... soka felesleges dolog ami emg nem felesleges azt meg basznak normálisan elmagyarázni. És a tanárokat nem érdekli ha nem tudod megtanulni ő egyszer elmagyarázta ha nem fogod fel egyest kapsz. De az se zavarja őket ha nem tudnak magyarázni és azért kapnak a gyerekek rossz jegyeket :)
Előzmény: babapiskóta (51) 0 VÁLASZ
babapiskóta 2008. 05. 06. 00:26 | #51
na és ugyan mitől jobb?
attól hogy egyszer bemagoltam az összes aminosav képletét, nem fogok tudni senkit se meggyógyítani, vagy csak meghallgatni a problémáját...
Kellenek az aminosavas képletek is, de nem gond, ha lemarad véletlenül egy H. És kellene az elmélet is!!!! Nagyon!!! De leginkább szerintem az elmélet és a gyakorlat ötvözése hiányzik.
Legalábbis nekem...
Előzmény: RokkantTroll (47) 0 VÁLASZ
M4RCI 2008. 05. 06. 00:25 | #50
Semmi emo semmi depresszió csak végre kimondjuk az igazságot :D
Előzmény: republic666 (49) 0 VÁLASZ
republic666 2008. 05. 06. 00:24 | #49
Mivan EMOsok lettünk?????????Depresszió ezerrel???? :D




INKÁBB EZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;)



Depresszió : Hagyjatok bízni

http://youtube.com/watch?v=cJGbGhHmmF0

Jönnek és mennek hatalmak
De legalább mindig jó nagyot buknak
Ölelnek és dobnak az ajkak
De néha a kulcsom jó a kapuknak
De ha nemtalálom meg még a helyem
Attól kard alá zeném, fejem
Nem teszem, hogy elmondjad újra:
"Mi a fasznak élni, ő is megunta?"


"Ember küzdj és bízva bízzál!"
De, ha nem megy legalább engem hagyjál!

Hagyjatok bízni!
Talán, ha küzdök, működik
Hagyjatok bízni!
Különben ezt is elveszik

Hagyjatok bízni!
Talán, ha küzdök, működik
Hagyjatok bízni!
Különben ezt is elveszik

Vannak és lesznek is gondok
A hét főbűn mindig tombol
Annak a fejnek is mondok
Pár szót, akit az élet rombol:
A világ és a lét itt kegyetlen
Közhely, mégis így van temetlen
Minden szemét marad a régi
De pár szép percért érdemes élni

"Ember küzdj és bízva bízzál!"
De, ha nem megy legalább engem hagyjál!

Hagyjatok bízni!
Talán, ha küzdök, működik
Hagyjatok bízni!
Különben ezt is elveszik

Hagyjatok bízni!
Talán, ha küzdök, működik
Hagyjatok bízni!
Különben ezt is elveszik

Gyilkos hajsza a percekért
Megszakadni a semmiért
Sok-sok ember túl sok bajával
Az egész bolygó levert fajával
Én nem tudom, hogy hogy lesz vége
De ma nem érdekel, csak legyen béke
Meg szerelem, bál, gitár na meg a haverok
Így lesz, ha itt még bízok

Hagyjatok bízni!
Talán, ha küzdök, működik
Hagyjatok bízni!
Különben ezt is elveszik

Hagyjatok bízni!
Talán, ha küzdök, működik
Hagyjatok bízni!
Különben ezt is elveszik
M4RCI 2008. 05. 06. 00:19 | #48
Legjobb védekezés a támadás. Hozzávágnak mindent a fejedhez. Visszaszólsz és igazad van .
Elgodnolkoznak hogy tényleg a gyerek az okosabb .... Egyből szemtelen vagy!! A kezébena hatalom bármit megtehet.... ad egy igazgatóit szaktanárit osztályfőnökit karót mert nem tud okosabbat mondani mint te!

Előzmény: Purple (45) 0 VÁLASZ
RokkantTroll 2008. 05. 06. 00:18 | #47
Az egész nyugati világnak nem érdeke az okos művelt ember. A magyar oktatás ennek ellenére még mindig sokkal jobb mint a német vagy a francia, hogy az angolszászokról ne is beszéljünk.
Előzmény: republic666 (42) 0 VÁLASZ
M4RCI 2008. 05. 06. 00:18 | #46
Miért lenne érdeke??? Mindenki korrupt.. Akinek audija bmwje van ott már valami bibi van és több mint valószínü hogy nem tisztességesen szerezte a páz.

A tudás, műveltség=szegénység
csalás=gazdagság

A legjobb hogy csodálkoznak hogy az emberek külföldre akarnak menni. Miért??? mert nem tudnak megélni magyarországon, nem fizetik emg az embereket. Meg lehet néznia Nobel díjas emberkéket akik magyarok voltak. Szinte egyikük sem élt magyarországon. Vagy a sportolókat pl: focisták egyik sem itthon focizik aki tehetséges :) ennyi
Előzmény: republic666 (42) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2008. 05. 06. 00:18 | #45
én simán leszarom, hogy mit kapok. már a szigorú igazgatóinál tartok, mert mindig megmondom a véleményem. és tök diplomatikusan, érvelve. de mivel igazam van ezt ők szemtelenségnek veszik, és beírnak :D akkora gáz, hogy hihetetlen. aztán mikor ezért beír, akkor kezdek el szemétkedni meg kiabálni... :):$ hát akkor már meg is érdemlik...
Előzmény: M4RCI (43) 0 VÁLASZ
bigyminyő 2008. 05. 06. 00:15 | #44
Na ez elég szomorú..........:(
Előzmény: RokkantTroll (38) 0 VÁLASZ
M4RCI 2008. 05. 06. 00:15 | #43
Én is így vagyok most :) MAjd nyáron megyek midnenhov amost meg nem nagyon van kedvem emg időm se a rohadt suli miatt :)
Egyébként a taarításra visszatérve: a kezdbe sörűűű és takarítasz! Ha azt mondod nem akkor emg kapsz egy osztályfőnökit, igazgatóit vagy egy karót abból amit a tanár tanít. Na ennél nagyobb geciség nincs. Kapsz egy oszt főnökit annak már hátrányai vannak nem lehetsz 5ös magatartásból meg minden. mondjuk én ezt leszarom meg minden de vannak olyan szülők akiknek hajuk kihullik ha a kislányuk, kisfiúk nem 5ös magatartásból szorgalomból.
Ha meg segítesz nem kapsz semmit még egy vállonveregetést se mert hogy ez a dolgod hogy bepakold a csarnokot, kitakarítsd az iskolát stb stb.....

Előzmény: Purple (37) 0 VÁLASZ
republic666 2008. 05. 06. 00:15 | #42
Szerintem a MAGYAR államnak nem érdeke okos,művelt embereket nevelnii!! Sajanos :(
Purple
Purple 2008. 05. 06. 00:14 | #41
:)) :*
Előzmény: bigyminyő (40) 0 VÁLASZ
bigyminyő 2008. 05. 06. 00:13 | #40
Én nem szeretnék!!!...(széles mosoly)....:)
Előzmény: Purple (37) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2008. 05. 06. 00:13 | #39
biosz fakkos vagyok, de nemtom akarok-e vele tovább menni. egyszerűen csak imádom a témát. nekem nem lenne vele bajom, hogy ennyi anyagot leadnak, mert kell az alapműveltség. csak ne követeljék ennyire geci módon... mert ez benne a szemétség. olyanokat követelnek, amiből soha nem lesz hasznom. adják le, én nem bánom... úgy is figyelek órán mindig...
Előzmény: M4RCI (34) 0 VÁLASZ
RokkantTroll 2008. 05. 06. 00:12 | #38
Mint az angolszász típusú iskolarendszerben. Az állami iskolák ingyenesek, de ott nem is tanítanak szinte semmit. Ha az ember azt akarja, hogy a gyereke normális oktatást kapjon akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Skóciában pl. annyira silány az állami oktatás, hogy a kölykök még írni-olvasni is alig tudnak.
Előzmény: bigyminyő (35) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2008. 05. 06. 00:11 | #37
nem, suliban nem nagyon netezek, mert kikapcsolja a netet :D de amúgy jahh azért lógok itt mindig, mer meg vok zuhanva mostanában, nagyrészben azért, amiket leírtam... tökömnek nincs kedve még ezek után elmenni valahová... inkább kockulok :) majd nyáron megszabadultok tőlem nyugi :D
Előzmény: Zsolt86 (32) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2008. 05. 06. 00:08 | #36
ez teljesen így van ahogy mondod. de ahhoz, hogy elemezz egy művet, nem árt tisztában lenni, azzal, hogy ki az a valaki, aki azt írta. korszakok, életszemlélet stb... és amíg ezt említés szinten sem teszik meg, addig elég nehéz így kihozni valamit is belőle. max aki baromi jól tud rizsázni és találékony. szerencsére ez nekem szokott menni :D de egy teljesen ismeretlen költő művét így is nehéz...

más:
hiába magoltatnak be velünk minden hülyeséget, ha gondolkodni nem tanítanak meg. leadják az anyagot és tanuljuk meg... nem egy olyan embert ismerek, aki majdnem kitünő, de olyan buta szegény, mint a föld. ha felszólítják úgy, hogy aznap nem készült, akkor semmit nem tud mondani. ha felmerül órán valami kérdés, amit nem tanultunk, de illene tudni, nem tudja.. ha felmerülnek filozófikus, vagy kifejtős, "életnagydolgai" témák, nem tud hozzászólni... szóval ez az eszement tanulás sem ér sokat, ha az ember mellette nem tanul meg gondolkodni, és hasznosítani a megszerzett tudását.
Előzmény: babapiskóta (30) 0 VÁLASZ
bigyminyő 2008. 05. 06. 00:08 | #35
Igen a kivételezés az nagyon megy!!!
Lehet,hogy nem épp idevág,de az jutott eszembe,hogy manapság már az óvodában kezdődik a protezsálás.Olyan oviba fog járni a gyerek amit a szülő meg tud fizetni....csóró vagy = silány ovi...és ez folytatódik sulik,munkahelyek stb.
Igazságtalan a világ és ha önérzetes vagy sokat fogsz szenvedni ettől....én is azt teszem....:(
Előzmény: M4RCI (29) 0 VÁLASZ
M4RCI 2008. 05. 06. 00:06 | #34
Jó értelek meg midnen. De sztem mint a fakultációkat úgy kéne tnaítani mindent . Biosszal akarsz tovább menni akkor tanulj bioszt. HA nem tanuld meg azt ami kell az alap műveltséghez a többit meg majd a faktosok ennyi. :D Na jó ez is naív megközelítés de mást nem tok mondani erre. Van még amit leírhatnék :) esetleg msn-en :)
Előzmény: Purple (31) 0 VÁLASZ
babapiskóta 2008. 05. 06. 00:03 | #33
Úúúúúúúúú de gáz!!!
beújítottak
így a helyes
A 100szori leírástól eltekintenék, ha nem gond... mivel működik a coltroll+C, controll+V ugyse lenne sok értelme...
Előzmény: babapiskóta (30) 0 VÁLASZ
Zsolt86 2008. 05. 06. 00:02 | #32
Áhhá! Szóval ezért vagy te "éjjel-nappal" itt fent, mert még a suliban is netelsz:P Amúgy elég lett volna az utolsó 4 szót leírnod, alig bírtam elolvasni amit írtál:D Este van már nekem ehhez, lépek is, holnaptól vizsgára tanulok:S Jóccakát nektek
Előzmény: Purple (28) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2008. 05. 06. 00:01 | #31
engem csak a sejtmembránok érdekelnek szinte :DDD illetve a biosz. :D meg talán az angol, de meguntam :S meg az infó. én nem szoktam menni kirándulni, úgy is 4 évig össze vagyunk zárva minden nap :D inkább pihenek, vagy pótolok helyette.
Előzmény: M4RCI (26) 0 VÁLASZ
babapiskóta 2008. 05. 05. 23:58 | #30
Szerintem aki tud műveket elemezni, az egy addig ismeretlen író munkáját is tudja elemezni. Olyan mint a matek, ha mennek az alapműveletek, akkor a szöveges feladatot is meg tudjuk oldani. Persze nem árt a józan paraszti ész se.
Végre beújjítottak, és nem a szokásos Arany - Madách - Vörösmarty - stb. volt.
A tanárnak sztem nem az a feladata, hogy bemagoltassa az életrajzokat, hanem az, hogy adjon egy szemléletmódot, megmutassa a világ egy szeletét...
No, nem akarok hosszű lenni, mert nem szeretem az oldalas kommenteket olvasni.
És bocsi ha már valaki ezt megfoglamazta, nem olvastam végig...
M4RCI 2008. 05. 05. 23:57 | #29
Kedves vagy :)

egyéként az előző kommentekre visszatértve: én is szeretek iskolába járni nem is a sulival van baj az egész rendszerrel :) a tanárok hiába jófejek ha a szart kell tnaítaniuk :)

Szófosásom van :D :D
A másik dolog amit utáloka kivételezés... az midníg volt és lesz is... Tele van fék nyomorékokkal a suli aki mindent megtehetnek és nem rugják őket ki, vannk kitűnők akik kivételesek, és vannak az átlagdiákok akik jól megszívják :)
Előzmény: bigyminyő (27) 0 VÁLASZ
Purple
Purple 2008. 05. 05. 23:57 | #28
én is szerettem suliba járni, míg meg nem mutatkozott ez az oldala is :DD van kb 4 tanár akivel jóba vagyok és tisztelem, becsülöm őket mint embert és mint tanárt.. de a többi... emberileg is és tanárként is szar emberek. és ezt nem hisztiből mondom, vagy mert nem szeretek tanulni, vagy mert lázadó anarhista buta liba lennék, hanem mert tényleg így van. az, hogy röhög rajta ha megszopathat valakit, meg kihirdetik, hogy aki nem jött be fakultatív éjszakai focira, annak be kell jönnie diáknapra, és akkor az arcodba vágja, hogy fogd a söprűt és takaríts.. ez milyen?? mert hogy ez a mi dolgunk.. ja drága a takarító brigád, kell az ingyen munkaerő :) meg úgy irat az egyik témazárót, hogy 2 nappal előtte közli, hogy hopp neki el kell mennie, foglaljátok össze egyedül... és még sorolhatnám, könyvet is írhatnék belőle, akkor sem végeznék vele. meg a kötelező váltócipő, amit olyan szigorúan ellenőriznek, mintha kórházban lennénk, pedig csak sima pvc padló van, és persze a tanároknak nem kötelező, akkor mi értelme van :DD most lezárva az újabb dührohamomat, a kérdésre is válaszolok, sima infó szakos gimi :DD
Előzmény: Zsolt86 (22) 0 VÁLASZ
bigyminyő 2008. 05. 05. 23:52 | #27
Nem vagytok hisztisek!....Ez sajnos sok helyen így van....én estin érettségiztem kislányom már megszületett,tehát mint családanya....Erre mi történt?A klimaxos matek tanár dühkitöréseit el kellett viselnem...pedig nekem is voltak problémáim.
Persze az anyagot nem magyarázta el érthetően,aki tudja az tudja,a többiek kérdezhetnek.De mit kérdezzek,ha már a kérdést sem tudom megfogalmazni?Nagyon gáz volt...éjszakákat nem aludtam az érettségi drukk miatt...Eggyütt érzek veletek és szorítok mindenkinek!....:)
Előzmény: Purple (18) 0 VÁLASZ
M4RCI 2008. 05. 05. 23:51 | #26
igen-igen a magyar oktatás :)

Volt már olyan hogy majdnem elbőgtem amgam amikor 5 órakkor neki kelett álnom tanulni és enm ment bele az anyag a fejembe.
A felesleges dolgok: pl kia francot érdekelnek a sejt membránok? Vagy Berzsenyi költészete??? Valaki szerint nagy költő volt szerintem egy magábazuhant idióta aki ugyanazt cisnálja mint most minden második depressziós blogos. Ennyi a véleményem az egészről. Amit megtanítanak és nem érdekel úgyis kimegy a fejünkből 1-2 év múlva. Ami emg érdekes és hasznos az ott marad bent.

A legújabb baromságok amik engem nem érintenek mondjuk de bevezették az iskolánkba és sajnáloma kicsiket az a kisérettésgi meg a hasonló vizsgák. Másodikba volt egy ilyen dolog hogy kisérettségi ezen én is átestem magyar matek választott átgy választott nyelv kötelező volt és a két éves anyagból kérdeztek . tételek stb stb hasonlóan mint az érettséginél. Ez még anynira nem drasztikus bár szerintem felesleges, de ebben az évben bevezettéka kcisiknek azt hogy a kisérettségi mellett írjanak minden másik tantárgyból is hasonló vizsgát.

A kisérettségi is és a vizsgák is jegyre mennek. A kisérettségi két témazáró azaz 4 sima jegyet ér a viszgák egyszerű jegyet.

a kisérettségi azért is durva mert ha rosszuul sikerül , belehúzol egy rossz tételbe kapsz 4 2-est pl az angyon lehúzza az évvégid mert ez kb az utolsó jegy.

Vannak még hasonló hülyeségek...

A másik ami inritál hogy bevezették ebben az évben vagy tavaly nem is tudom hogy az egyetlen jó dolgot az osztály kirándulást nem lehet év közben csinálni amikor iskola van hanem csak szünetekbe.... :D:D Ezen röhögtem eddig senkit nem zavart most minek kell ez ???? Tavaszi szünteb vagy Őszibe ami nincs egy hét elmegy 2-3 nap avvla hogy osztály kirándulunk....
Előzmény: Purple (18) 0 VÁLASZ
.::JunKieEQ::.
.::JunKieEQ::. 2008. 05. 05. 23:51 | #25
Talán így is élhetsz majd teljes értékű életet....
Előzmény: RokkantTroll (23) 0 VÁLASZ
imhouse 2008. 05. 05. 23:51 | #24
Van még valami: azt hiszem sokan kellő tudás hiányában írtok. A három név közül ugyanis kettő "jó" ha ismeretlen. Egy ismeretlen mű elemzése. Na? Hallotta már valaki, hogy létezik ilyen feladat? A nyelvtani részben egy rádióinterjú volt, ami szintén nem épp Ady Endrével készült. Még jó.
A Vas István verset pedig egy József Attila költeménnyel kellett összehasonlítani.

Bocs, csak felbosszantott az, hogy sokan azt sem tudják mit beszélnek.
RokkantTroll 2008. 05. 05. 23:50 | #23
Felmerült valamelyik hozzászólásban, hogy mi lesz majd a következő generációkkal. Semmi. Ugyanúgy tanulni fognak mint eddig. A különbség csak az lesz, hogy fingot sem fognak tudni Petőfiről, József Attiláról vagy Berzsenyiről, mint ahogy én sem tudok semmit sem Ancsel Éváról.
Zsolt86 2008. 05. 05. 23:49 | #22
Lehet velem van a baj, de én szerettem suliba járni, tanárokkal is egész jól kijöttem (de persze h van közöttük gci is, hol nincs:P ). Te milyen suliba jársz?
Előzmény: Purple (18) 0 VÁLASZ
Revanor 2008. 05. 05. 23:48 | #21
Ez czink .... nem kicsit ... nagyon! NAGYON NAGYON!
republic666 2008. 05. 05. 23:48 | #20
Mi próba érettségin az Édes Annából írtunk,erre érettségin is az volt az egyik lehetőség!! MÁK!!!!!!!!!!!! :)
Schabee 2008. 05. 05. 23:46 | #19
hát én csak lestem mikor kihirdették, asszem ebből bukta lenne. még szerencse h évek óta megvan az érettségim.
Purple
Purple 2008. 05. 05. 23:40 | #18
és le merném fogadni, hogy most jönnek azok a kommentek, hogy mennyire hisztisek vagyunk, meg hogy nekünk ez a dolgunk, meg hogy nekik nagyobb a bajuk, mert dolgoznak... de könyörgöm ez teljesen így van ahogy te leírtad... mit várnak még tőlünk? nekünk pl szombati napon rövidített órák voltak 5 perces szünetekkel, és azért beírt meg beszólt a tanár mert valaki óra közben ivott egy kortyot... és nem tűnik fel nekik hogy ez a sok értelmetlen basztatás csak kikészíti az embert idegileg... és akárkinek elmondom azt, amit leírtál kiröhög... a tanár azért, mert ő ezeket elvárja, más meg azért mert nem hiszi el... meg pl tesi óra. 1. órában. kiköpöm a belem alapból is mire beszenvedem magam suliba, és akkor ott dirigál nekem, ha nem csinálom normálisan a feladatot, mert majdnem összeesek... és akkor leordítja a fejem, hogy majd munkahelyen is ezt fogom csinálni?? mondom nem, mert ott kapok pénzt érte, tehát van motiváció. és munkahelyen nem ugráltatnak 8-kor.... egyszerűen szánalmas ez a suli, mást nem tok rá mondani...
Előzmény: M4RCI (17) 0 VÁLASZ
M4RCI 2008. 05. 05. 23:33 | #17
Igen a sok fejes fent eldönti mit kell mit nem de arra nem gondolnak hogy egy 14-18 éves gyerek reggel 7 órakkor fel kel legjobb esetben persze mert van aki fél6-6 körül vagy még előbb is. Bemászik az iskolába full kómásan leül minimum 5 maximum 8-9 órát. Eddig oké a felnőttek is emgteszika munkávala napi 8 órát. Tegyük hozzá a felnőttek fizikai képessége jobb is.

Na most ha ez nem is olyan nagy dolog akkor jöna hab a tortán. A házifeladat mert az persze kell. A gyerek 3 órakkor hazaér eszik már 4 óra. Van olyan nap amikor 3-4 órát (nekem spec nem szokásom de aki nehezen tanul annak igen tudok rá élő példát) kell tanulni ahoz hogy az ember jól teljesítsen, akkor puff 8 óra van és a gyerek semmit enm cisnált amit tényleg szeretett, élvezett volna. Az iskolában persze elvárják hogy jól tanulj, de ha nem sikerül egyszer kétszer ők mosolyogva beírjáka karót. na most ez még mindíg nem minden a habon ott van acseresznye is :D :P Hogy az se maradjon el a legfinomabb dolgok amikor azért hogy egy-két napiot ledolgozzunk szombaton is menjünk iskolába és a dolog kezdődik előről csak nem hétköznap hanem hétvége van. Persze ott a jó kis hétvége elvileg két nap szombat és vasárnap. Na persze nem mert vasárnapra általába annyi házi van mert héfőn mindneki szeret iratni arra hivatkozva ott volt a hétvége mért nem tnaultál ? :D.
A tananyag meg rakás szar. Tele van felesleges dolgokkal. Ami emg fontos lenne 1 órába összepréselik minden tantárgynál.
Purple a pakolásra visszatérve nálunk is előszeretettel csinálják. Velünk pakoltatnak el mindent. És nem kapunk érte semmit :) folytathatnám még de felesleges....
ez most kitört belőlem bocsi :D
Előzmény: Purple (13) 0 VÁLASZ
tian 2008. 05. 05. 23:29 | #16
az igazság az, hogy nekem fogalmam sincs kik ezek:D De egy körül hívtam az öcsémet és kérdeztem hogy ment, azt mondta nem volt olyan túl nehéz....szal ő biztos tudja kik ezek:) /hozzáteszem, nem a jeles tanulók közé tartozik...sőt!, ráadásul a sulijában is elég érdekes a színvolnal/
imhouse 2008. 05. 05. 23:28 | #15
Ugye te is tudod hogy nevetséges amit írtál?
Ez Magyarország. Látom, nálad is divat ezt mondani. Hogyha pedig nem akarsz Szókratészról tanulni, akkor ne tanulj. Remélem kihúzod az érettségin az ókori görög irodalom tételt (szóbelin, biztos tudod, van ilyen is, sőt, itt talán még Petőfit is kihúzhatod), és nem tudsz semmit.

Gratulálok.
Előzmény: Gaben (8) 0 VÁLASZ
M4RCI 2008. 05. 05. 23:25 | #14
A 0. osztály miatt idén még nem érettségizek, és hát ezek után azt mondom hál istennek. De jövőre eg azt fogom miért nem volt jó tavaly....

De csütörtökön előrehozott angol érettségit teszek remélem gondoltok majd rám kedves kis izé kukacok :)
Purple
Purple 2008. 05. 05. 23:24 | #13
ennyi... oké, hogy kell az alapműveltség, de akkor legalább reálisan kérjék számon. és akkor még nem beszéltem arról, hogy minket váltócipővel basztatnak, meg nekünk kell kitakarítani az egész tetves iskolát minden szar rendezvény után, ráadásul úgy, hogy előtte való nap azt hazudják, hogy diáknap lesz, és közbe meg takaríttatnak velünk :D tudom, hogy ez nem ide illik, de valamilyen szinten igen, mert testileg lelkileg lestrapálnak, és rohadtul leszarják, hogy hogy teljesítünk meg milyen áron... mert nekünk ugye soha semmi gondunk nem lehet meg minden tanár azt hiszi, hogy csak az ő órája létezik és minden idióta tantárgyból a maximumot várják el, és mikor ide jutunk, hogy tényleg teljesíteni kéne, csak nézünk, mint a vakegér... ennyit ér ez az egész szenny... bocs, hogy elragadtattam magam, de ideges vagyok már ezek miatt rohadtul...
Előzmény: Gaben (8) 0 VÁLASZ
Tádi 2008. 05. 05. 23:20 | #12
vazze, lehet nem érettségiztem volna le, ha nem látom Berzsenyit...
bigyminyő 2008. 05. 05. 23:20 | #11
Nagyon nem jól van ez így......ha ellazul az oktatás mi lesz a következő nemzedékkel???....:(
Előzmény: M.agnus (10) 0 VÁLASZ
M.agnus 2008. 05. 05. 23:08 | #10
A húgom magyar-angol szakos tanár lesz néhány hónapon belül és bizony neki is megvan a véleménye erről az új rendszerről, megy is nála rendesen a térdcsapkodás; főleg a követelmények nevetséges mennyisége és minősége miatt. Úgy érzi - és ezzel valószínű nincs egyedül - fölösleges volt 4 évet elpazarolnia az életéből a pedagógiai pályára, mert azt már nem veszik komolyan. Sem a diákok, sem az állam és egyre kevésbé a munkaadók sem.
kotta 2008. 05. 05. 23:08 | #9
(vall: Egyre inkább asszem Vas István is inkább a Vass István Zoltán sportriporter párhuzam miatt ismerős... Ciki.)
Gaben 2008. 05. 05. 23:08 | #8
Megkérdem az irodalomtanáromtól, hogy ő mit szól hozzá, és hogy minek kell nekünk Szopratészról, meg a többiről tanulni, mikor az érettségin, még csak annyit se mondanak róluk hogy voltak. Ha nem járnák be irodalom órára ugyanannyi esélyem lenne letenni az érettségit, mint úgy hogy bejárok, hiszen semmi köze az érettséginek az irodalom óra anyagához. Tudni kell verset elemezeni, összehasonlítani, érvelni, meg ilyen alapvető dolgokat, de nem látok egy olyan kérdést se, hogy: Meséjjé má' valamit nekünk Petőfiről. Mostmár elmegaek oktatási miniszternek, és eltörlöm az irodalom érettségit! XD

Mellesleg meg: Mit vártunk???... Ez Magyarország!
kotta 2008. 05. 05. 23:03 | #7
Én ennek a "bácsinak" nem örülök "kishölgy"! Meg az anyázás is vélemény, végül is. Sztem finoman fogalmazva fura ez az újdonságra törekvő, amúgy meg semmilyen eredménnyel nem büszkélkedő új rendszer. Kb. Krúdyról mag Jókairól is a nevüket tudjuk csak (riszpekt a kivételnek), de fent említettek biztos érdekesebbek.
Előzmény: Purple (4) 0 VÁLASZ
bigyminyő 2008. 05. 05. 23:02 | #6
Igen érdekesnek tartom,miért pont Ancsel,Petelei,Vas?....Elgondolkodtató,hogy akkor minek rágtuk hosszú ideig Adyt,József Attilát,Petőfit és még sorolhatnám....Talán a kevésbé ismert írókból,költőkből is összehozható az a bizonyos 10 százalék ami kell a szóbelihez???
Nagyon örülök,hogy én már túl vagyok rajta!!!....:):):)....Szegény gyerekek,hajrá....:)
Feccc 2008. 05. 05. 23:00 | #5
Hát szerencsére nekem már megvan:D De lehet hogy ilyen nevek láttán körbepörgő rugással semmisítettem volna meg a vizsgabiztost:D
Purple
Purple 2008. 05. 05. 22:52 | #4
ennyit a középiskolai oktatási rendszer színvonaláról :) minden jelentéktelen szrt követelnek, de azzal amivel tényleg kéne meg nem foglalkozik senki... ennyi a véleményem. meg még lenne anyázós és felháborodós része is, de annak kotta bácsi nem örülne :)
Zsolt86 2008. 05. 05. 22:52 | #3
engem meg már nem érdelel az érettségi :P
DeeP® 2008. 05. 05. 22:49 | #2
mhm..
blabacs 2008. 05. 05. 22:47 | #1
ezekre én is rácsodálkoztam...