Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Pand 2010. 05. 30. 11:47 | #8
"...meg Szamossy Elek festővel, aki tanítgatta, majd magához vette. 1863-ban Szamossy tanácsára képezni kezdte magát. Pestre ment, onnan 1865-ben Bécsbe, majd 1866-tól Münchenben tanult festészetet Wagner Sándor műhelyében." Nem a diplomán van a hangsúly hanem, hogy valahol tanították. És hogy mi a művészet és ki számít művésznek nincs jogom megmondani de ezen már sok száz éve filozofálnak nálunk okosabb emberek. Csak mostanában olyan "sikkes" megjátszani a nagy elvont művészt, meg fotózgatni mintha értene hozzá. Igen előttem már megmondták, hogy ezek iwiw stílusú képek. Ha valahol tanult volna fotózást máris feleannyi hiba lenne benne. És nem hinné, hogy semmitmondó képek pár photo filtertől meg fényerő kontraszt állításttól, azok máris művészivé vállnak.
+1 VÁLASZ
MikeSylver 2010. 05. 30. 10:21 | #7
Szerintem Munkácsynak nem volt művészeti diplomája de ezt most már hagyjuk is:D -hisz egy példát mondtam csak a sok közül!-
Mindössze magamat tudom ismételni, hogy azzal nem lesz művész belőled sem/másból sem csak úgy ha majd az egyetemi padban szívja magába a tudást. A hulladék nép ott van mindenhol. Ők azok akik a standard témákat tanulják, megtanulják úgy nézni a világot, ahogy az elődeik és ahogyan az oktatás diktálja. Miért nem jó ez szerintem? (szubjektív) Egy réteget képez a művész társadalom nagy része akik egy kaptafára épült perspektívák szerint alkotnak. Ez azért gond mert nem biztos, hogy a világ népességéhez képest az a maréknyi ember olyan attitűdöt képvisel ami megfelel a többségnek, vagy látnak benne valamit. Leginkább arról van szó, hogy az új évszázadban hogy ne a "fogyasztó" mondja meg az igényt hanem a "szolgáltató", hogy mire lehet igénye. A művészet nem tömegtermelésről szólt soha. Ez főleg az itthoni oktatási rendszer hibája, hogy ha valakit felvesznek valahova, és elvégzi mert támogatja az állam/szülők akkor Ő már biztos nagy művész lesz és csodálkozik, hogy a festményeit nem tudja eladni a piacon meg a strand mellett pedig szépek, mint a fotók... Mellettük ott a másik réteg akik megélnek a művészetből úgy,hogy nem adatott meg nekik a továbbtanulás lehetősége, de nem is biztos, hogy kellett. Referenciákkal és kemény munkával többet lehet elérni.
(pl.: tetoválóművészek, graffitisek. "szabadúszó" grafikusok, műfestők)
De, hogy értsd osztom az álláspontod, nem tartom érett ötletnek egy ilyen egyszerű posztot beküldeni. Ott a sok-sok poszt ez előtt és azokból lehetett volna már meríteni, hogy hol áll a "mérce" akár amatőröknél. De ha beküldöm egy 3 éves win paint-es rajzát és kiteszik, hogy "Pistike amatőr fotós, grafikus PS munkái" akkor azért nem Pistike a hibás nem is Én hanem a szerkesztő aki nem tudja "szűrni" a minűséget.
(Nyugi nincs 3 éves Pistike ismerősöm:))
Előzmény: Pand (6) 0 VÁLASZ
Pand 2010. 05. 30. 01:44 | #6
Munkácsyt is tanították XD ( google vagy wiki ha nem hiszed) Igen vannak tehetséges emberek de autodidakta módon senkiből nem lesz olyan művész, hogy megéljen belőle. De ha valaki szereti csinálni csinálja. Akármit is csinál, de legyen annyi rálátása és önkritikája, hogy ne küldje be ide. És azért mondtam a felsőoktatási intézményt mert a felvételin van alkalmassági. Szóval valamit tudni kell hogy felvegyék. És ha valamit tud, akkor valamit már tud mutatni, van mit ide beküldeni :P. Hogy te hova jársz és ki az a sok hulladék ember akiről beszélsz nemtom :P de valóban nem elég ha felvesznek valakit sokan úgyis lemorzsolódnak és akik el is végzik azoknak is csak egy töredéke tud elhelyezkedni.

Remélem sikerült megfelelően kifejtenem a nézőpontomat/mondani valómat :P
MikeSylver 2010. 05. 29. 10:25 | #5
Azzal, hogy valakit felvesznek valahova a középiskolás eredményeit ismerik el plussz azt, hogy kitudta fizetni a felvételit... (nem mindenhol de a legjobb helyeken igen) Sok hulladék ember jár felsőoktatásba akik csak azt képesek felvenni amiket a tanáraik tanítanak. Nincs stílusuk nem kreatívak, ugyan azt a témát fogják meg 200-an. Sokkal több olyan művész létezik/ létezett a világban (Munkácsy pl asztalos volt) akiknek nincs,nem volt diplomája és nem foglalkozott művészetekkel egyszerűen tehetséges volt. Így szerintem ez a megítélés rossz, hogy "végezzenek el valamilyen felsőoktatási intézmény megfelelő szakát, vagy legalább felvételt nyerjenek valahova". Tény, hogy mint a tehetségkutató tv- showkban sincs önkritikája sok embernek így itt sincs. Szerintem egy olyan oldal ahol lehet egymás képeit értékelni, és segíteni a másikat (ezek főleg külföldi oldalak) ott lehetne próbálkozni elsősorban és ha ott minden szép és jó akkor ide beküldeni.
De ne feledjük, hogy ha valaki beküld valamit akkor azt valaki ellenőrzi. Nem csak a beküldő a hibás, az is aki engedte kirakni. Rendes IZE-n még szűrik az postokat.
Előzmény: Pand (4) 0 VÁLASZ
Pand 2010. 05. 29. 03:40 | #4
Ez már nemtom hányadik "amatőr" (önjelölt) művész által beküldött post ... ami sza.r ... Üzenném a lelkes művész uraknak és hölgyeknek, hogy végezzenek el valamilyen felsőoktatási intézmény megfelelő szakát, vagy legalább felvételt nyerjenek valahova. Mert azzal elismerést kapnak, hogy amit csinálnak az JÓ. És akkor már nyugodtan beküldhetik a munkáikat és nem égetik magukat.
+1 VÁLASZ
dohi 2010. 05. 28. 12:10 | #3
Ezeket a képeket miért tette fel? Aránytalanul húzta a színeket.Vagy sötét a kép, vagy kiégett. Amatőrhöz is gyenge. Kompozíció nulla. Ja, és önkritika is nulla. Bocsi.
MikeSylver 2010. 05. 28. 11:55 | #2
Nem igazán értem ezekben mi a munka... osztom a közösségi portálos dolgot. A többi meg annyi, hogy mióta lehet venni mindenhol olcsóbb gépeket azóta megugrott az "amatőr" fotósok száma. Egy témát le tudsz kapni kamerás mobillal is, és már amatőr fotós vagy. A fotómanipulációk meg azon a szinten vannak amihez nem kell PS. Egy ingyenes internetes platformon meg lehet szerkeszteni. Az még nem fotobót:)
man_oo 2010. 05. 28. 11:00 | #1
Jól sikerült képek de felmész facebook-ra és látsz ilyenből ezret. Szerintem semmi különleges nincs bennük. A posztkép is ilyen iwiw "profilkép"-re hajaz szerintem. Bocs az éles kritikáért de ez volt az első ami eszembe jutott. Az a lényeg, hogy szeretsz fotózni stb.. a többi nem számít.