Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Luflee 2007. 01. 31. 07:09 | #20
ok. Nem veszem magamra :)
Előzmény: Su (19) 0 VÁLASZ
Su 2007. 01. 30. 20:51 | #19
én úgy gondolom, hogy amit írtál az inkább alátámasztja a mondandómat, mint ellentmond neki. ahol te élsz az tipikus példája annak amit negatívumként leírtam. az emberek nagy része ott tesz rá, hogy milyen a környezete, nem akar rajt változtatni, csak egy sarok kell neki, egy rókalyuk, ahol aludni tud. az igényei is ilyen szinten vannak. ez alól az sem mentség, hogy albérlő, hiszen lehet, hogy akár 5-10 vagy akár 20 évig is kénytelen lesz ott élni. ez az időszak viszont nem tűnik "átmeneti" megoldásnak. én biztos vagyok benne, hogy nem zárkóznék el semmi jobbítási szándéktól a környezetembe, ha ilyen albérletbe szorulnék. mint ahogy nekünk is volt korábban olyan bérlőnk, aki adott a környezetére és beruházott a lakás felújításába, mert egyszerűen igénye volt rá, hogy jobb körülmények közt lakjon.
félreértések elkerülése végett én nem azt mondtam, hogy neked nincs igényed a jobb környezetre(hiszen akkor nem akarnál elmenni onnan), hanem azt, hogy az olyan helyen élő csoportoknak nincs. láttam rá ellenpéldát is ismerősökön keresztül akik részt vettek ilyen felújításokban. ott a lakók egy lakógyűlésen megszavazták a különböző beruházásokat és szebbé tették a környezetüket. a lakótömb polgárőrséget szervezett és kipaterolták a nemkívánatos elemeket, felújították a tömbhöz tartozó játszóteret, fákat ültettek, területet rendeztek. nem egyszerre, apránként. szerintem havi 18e ft-os közös költségből ilyen célra is lehetne gyűjteni, vagy lehet pályázni is időnként pénzekre, de gondolom ott nincs egy olyan mag a lakókon belül akik az ilyen irányú akaratukat keresztül tudják vinni. egyébként szerintem egy lakópark sem jobb megoldás ebből a szempontból. ha kifogsz egy trehány társaságot, rekord idő alatt leamortizálnak bármit.
szerintem az is hibás hozzáállás a társasházban lakóktól, hogy a saját tulajdonuk a lakásajtón kívül megszűnik. én úgy érzem amit használok az az enyém, úgy vigyázok rá, úgy ápolom. ha valaki nem így tekint a házra ahol él, előbb utóbb rá fog dőlni(mint ahogy ezt példában említetted is). persze itt is igaz a mondás, hogy széllel szembe nem lehet pisálni. ha csak egyedül gondolkodik így valaki, akkor az jobban teszi, ha tényleg igyekszik máshova menni onnan.
én egyébként kertesházban lakom, kertesházban is nevelkedtem, de laktam már máshol is és vak sem vagyok, ezért látom hogyan mennek és hogyan mehetnének a dolgok ezeken a helyeken. továbbra is az a véleményem, hogy egy panellakás csak egy tárgy és azt, hogy milyen és milyenné válik azok határozzák meg akik használják.
persze ez az én véleményem, nem kell elfogadni:)
ha úgy érzed kioktattalak sajnálom, nem állt szándékomban. csupán a véleményemet írtam le, ami nem biztos hogy hízelgő, de tudod, akinek nem inge....
Előzmény: Luflee (18) 0 VÁLASZ
Luflee 2007. 01. 30. 16:26 | #18
Eleve ha gyerekeim lesznek, biztos hogy kiköltözöm valami Budapest melletti kisebb településre, kertes házba. De egyébként meg azért sem igaz amit írsz, hogy lakóközösség stb stb.. Mert egy 10 emeletes házban, pl egy emeleten 4 lakás van, abból speciel az én emeletemen 3 albérlő. Havi 40 ezret fizet azért hogy lakik plusz rezsi plusz kaja... Őt pl rohadtul nem érdekli, hogy milyen a ház állapota, mert ő most minek adjon bele pénzt abba hogy ezt felújítsák, mikor lehet hogy 2 hónap múlva már nem is itt fog lakni? Érdekelne nagyon, hogy Te hol, és milyen házban / lakásban laksz, ami alapján ilyen dolgokat mersz kijelenti. A kertesházban meg egyébként nyilván könnyebben adsz ki pénzt fűmagra, mert a saját bekerített területeden van, a Te érdeked, hogy az a ház ami CSAK a tiéd, az szép legyen, mert az Rólad árulkodik. Nyilván a festést is könnyebben fizeted ki. Itt, ahol én lakom, havi 18 ezer forintot fizetek közögköltség címszóval. Ebből 2 éve lelett festve a ház, amiből ma már nem sok látszik, mert bejönnek a kis hülyegyerekek, összefirkálják, olyan versenyeket csinálnak maguknak, hogy ki tud több lábnyomot hagyni a falon, és nem mellékes, hogy az ALBÉRLŐ haverja a múlt héten este, egy csövest is beengedett, hogy itt aludjon a melegben, én meg eme drága ember miatt nem tudtam feljönni a lakásba. Sajnos első emeleten lakom, nem szoktam használni a liftet ( bár a közösköltségben fizetek lifthasználatot és lift takarítást ) így hát ki kellett rugdosnom nő létemre egy férfi csövest, majd utána szomorúan tapasztaltam, hogy nem csak aludt, hanem a sarokba még a dolgát is elvégezte. Ezért akarok én innen elmenekülni, mint egy patkány. Amúygis kertes házban nőttem fel, de mivel szüleim elváltak, apámé maradt a ház, nekünk anyuval meg erre volt pénz. Tudom, C'est la vie, de lényeg a lényeg, hogy nem tehetek róla, hogy itt élek. Na, befejeztem. Csak tényleg arra válaszolj, hogy hol, és milyen lakásban laksz. Csak hogy hogy van merszed ilyen magasar emelt orral kioktatni :)
Előzmény: Su (16) 0 VÁLASZ
Su 2007. 01. 30. 15:50 | #17
az emberi léptékű épületek terén egyet kell értenem veled. azzal a kitétellel, hogy szerintem a méretbeli "fejlődés" csak növekvés, de nem fejlődés.
Előzmény: bubi66 (15) 0 VÁLASZ
Su 2007. 01. 30. 15:48 | #16
én úgy látom, hogy minden panellakó tehetne azért, hogy az amiben lakik szebb legyen és lakhatóbb. mind az épület, mind a környezete. vannak is olyanok akik tesznek ezért, csak éppen nagyon kevesen. én sajnos sok olyan panellakót ismerek aki ugyan nagyon büszke a nagyvárosi mivoltára, de még arra sincs igénye, hogy a saját lakását legalább 10-15(!) évenként kifestesse, nemhogy még a lakásán túl az épületre, vagy a környezetére költsön. szerintem ez a legnagyobb probléma. lehet kapni szép és jó festékeket, hangszigetelő és egyéb anyagokat, amivel utólag megoldhatók a legjellemzőbb hibák. néhány fa és pár zacskó fűmag sem kerül olyan nagyon sokba, hogy ne lehessen kifizetni. sem munkában, sem anyagiakban nem jelentene többet egy családnak ez a panelban mint amennyibe kerül teszem azt egy kertesházban. sőt, valószínűleg olcsóbb lenne. persze az is igaz, hogy egy fecske nem csinál nyarat. itt a lakóközösségnek kell ilyent akarnia,nem elég egyetlen embernek, de mivel az emberek egyre inkább eltávolodnak egymástól ezt elég nehéz kivitelezni. ezért van a hiba az emberekben és nem az épületben és ezért írtam azt is, hogy nincs is igazán igénye erre az embereknek. szép dolog, hogy ki akarsz szabadulni ebből a környezetből, de elhiheted a lakóparkban sem lesznek sokkal vastagabbak a falak és az új lakópark is egyszer öreg lesz és tatarozásra szorul. akkor majd azt fogod szidni és onnan akarsz te vagy a gyerekeid szabadulni.
az ingyen osztogatott lakásokat én személy szerint nem tartom túl jó ötletnek. nem azért mert sajnálom tőled, de nem tartom igazságosnak, hogy van akinek ingyen adnak lakást, van akit meg még jól meg is adóztatnak azért, mert épít vagy vesz magának egyet. az általad említett épületek is azért kerültek olyan állapotba, mert a gazdáik nem törődtek velük. nem túlságosan helyes hálából újat adni nekik.
Előzmény: Luflee (10) 0 VÁLASZ
bubi66 2007. 01. 29. 21:01 | #15
Ok .... Igazából nem a panelről vitáztunk itt , hanem a képen látható irodaházról és bevásárlóközpontról ... mert ugye nem gondolod , hogy ez amia képen van lakóház ... ??? az egyik teljesen ablaktalan ... jól látom ..??? Szóval egyetértek veled , hogy jobb a lakópark , mint a panel . A 8 ker .. meg ezekről nem tudok semmit Bp.től 200 km.-re lakok ( vidéki ) de megyeszékhelyen , és ezt a tendenciát látom itt is ami a képen van , hogy megszünnek az emberi léptékű épületek , üzletek ... stb , és jönnek a mega ... giga ... center ... meg stb.-k és erre reagáltam úgy , hogy nekem ez nem nyeri el a tetszésemet , és zet nem kimondottan fejlődésnek nevezem ... pontosabban mértben valóban fejlődik , de a természet és a történelem is többször bizonyította már , hogy a túlzott méretbeli fejlődés , túlfejlődés után , jön az elkerülhetetlen hanyatlás . Ez lesz a mi sorsunk is ... elkerűlhetetlenűl , de minek ezt siettetni .., és miért örülünk ennek ???
Előzmény: Luflee (14) 0 VÁLASZ
Luflee 2007. 01. 29. 18:23 | #14
De nekem nem kell pláza, utálok elmenni az ilyen hatalmas bevásárló központokba, mert utálom a sok embert egy helyen, inkább elmegyek egy kis boltba, ráadás elötte intereneten tájékozódom a választékról és árakról, úgyhogy abszolút céltudatosan megyek még farmert is venni. Azt nem tudom, hogy honnan szedted hoy nekem ez a látásmódon hogy plázák kellenek, én csak azt mondtam, hogy ezeket a rohadt paneleket le kéne döngölni a földbe, és helyette egy fele ilyen magas lakóparkokba költöznék. Van is egy ismerősöm, aki 8 kerbe lakott egy olyan házba hogy nekidőltem a falnak és leesett az egész vakolat, a lakás meg szobakonyha volt, a testvéreivel és az anyjával élt ott. Annyira rossz állapotba volt, hogy lakhatatlanná nyilvánították, és lerombolták a házat. Cserébe a "kellemetlenségekért" kaptak egy 2+1 fél szobás lakást BUDÁN térfigyelő kamerás övezetbe meg videotelfonos a kaputelefon, a margit híd közelébe lakik most. És egy fillért se kellett nekik ezért fizetni. Hát akkor az én házamat miért nem akarják lerombolni és engem miért nem költöztetnek át máshova?! Nem értem. Hogy pont a 8 kerből költöztették az embereket. Akkor szerintem arra is lenne pénz, hogy ezeket lerombolják és a helyükre épülne lakópark. Biztos megoldható lenne, de valaki zsebébe kell a pénz. Egyébként " de Te úgy gondolod , hogy ez így helyes ...??? " Válaszom: Nem, egyáltalán nem. Amit én tehetek személy szerint a környezetvédelem érdekében azt úgygondolom, hog ymeg is teszem. Utcán nem szoktam szemetelni, a szemetet szétválogatom és elviszem a szelektív hulladékgyűjtőbe. Ezen kívül csak lélegzem, meg autóval járok, de inkább ez mint a bkv.
Előzmény: bubi66 (12) 0 VÁLASZ
sai 2007. 01. 29. 17:35 | #13
Egyet értek veled.. mondjuk nem én lakom panelban hanem b nöm.. de nem valami kellemes ott lakni.. föleg hogy tényleg még 1tüsszentést is az egész ház hallja..
nah mind1..

én szerencsére kertvárosban lakom.erdö melett :P :D igaz hogy itt most ezek a lakónegyedek épülnek sorba.. de tény hogy sokkal szebbek mint a panel negyedek..
Előzmény: Luflee (10) 0 VÁLASZ
bubi66 2007. 01. 29. 15:09 | #12
Persze , erről van szó , de Te úgy gondolod , hogy ez így helyes ...??? Ezek rövid távú érdekek amiket szem elött tartanak , és inkább gazdasági , mint politikai , habár ezt a két dolgot már nem lehet különválasztani . És ebben a látásmodban ( a tiedben ) nincs semmi különleges , a többség így vélekedik ... plázákat nekünk , meg bevásárlóközpontot , meg mindent ami amerikában van ... csak ha valaki nem ezen a véleményen van , nem biztos , hogy az látja rosszúl a dolgokat . De persze a többség dönt .
Előzmény: Luflee (11) 0 VÁLASZ
Luflee 2007. 01. 28. 13:10 | #11
Folytathatnád továbbá, hogy az amerikaiak nem hajlandóak aláírni azt az egyezményt, amit már minden ország aláírt a gyárak és egyebek co2 kibocsátásáról,( vagyis annak korlátozásáról a környezetvédelem miatt ) csupán politikai okokból. meg mert neki nem éri meg. Ennyi.
Előzmény: bubi66 (9) 0 VÁLASZ
Luflee 2007. 01. 28. 13:07 | #10
Ne haragudj, de ezzel rohadtul nem értek egyet : " az a tény, hogy nem történik ilyesmi, azt mutatja, hogy az embereknek még mindig jó olyannak amilyen. nincs igényük másra. " Hát kérlek szépen, én pont egy ilyen hatalmas 10 emeletes szürke panelban lakom, és igényem, hogy elhúzzak innen a francba. Egyszerűen utálok itt lakni, de nincs már választásom egyelőre, mert amennyi pénzt kapnék ezért a lakásért, nem tudnék belőle egy normális lakóparba pl. egy másfél szobát se venni, jelenleg pedig 2 és fél szobában lakom. Utálom hogy kismilliószor több pénzem megy el olyan dolgokra, mint ami másnak hírből sem ismerős. Hogy a táv főtést meg se említsem, ami minden más normális európai országban a legolcsóbb, Magyarországon mégis ez a legdrágább. ( csak a múlt hónapra a fűtés volt 28 ezer forint .. ) Emellett nem ismerek a saját környezetemben másik olyan "panellakót" akinek ne lenne igénye egy normálisabb, esztétikusabb környezetre. Egy lakóparkra, belső udvarral, ksi vízeséssel, házköponti fűtéssel.
Előzmény: Su (7) 0 VÁLASZ
bubi66 2007. 01. 27. 19:38 | #9
Meg annyi még ... nem is kimondottan az épületekkel van bajom , hanem azzal az " infrastruktúrával " ami mögötte van . Ezeknek az épületeknek a légkondícionálására annyi foszilis energiát fordítanak .... na szóval jó sokat .. . Ugye téma a világban a széndioxidkibocsájtás , meg a klímaváltozás , na az ezért van , többek között . Meg azért , mert az amerikai még mindíg nem hajlandó olyan autóba űlni , ami nem 8 hengeres , 4000 cm3 és legalább 300 lóerős .
bubi66 2007. 01. 27. 19:24 | #8
Ja , az előző generácinál nem a panelekre gondoltam ... és a lakópark mennyivel jobb a panelnél ... ??? Azért tetszik most jobban neked , mert új . 30 éve a panel is tetszett ... nem ??? A másik , a képen nehogy már lakóépületeket lássál .... rögtön berosálok ... irodaház , meg bevásárlóközpont . Elsősorban erre értettem . Nem tudom magamat örömömben hanyat vágni , ha a lakóhelyemen minden hónapban nyitnak egy bevásárlóközpontot vagy egy plázát . Persze azt is értem , hogy valakinek ez jelenti a " fejlődést " ...
Su 2007. 01. 27. 08:24 | #7
azért itt is nagyrészt a beton nőtt csak. hiába az a néhány csenevész fácska és csillogó üvegfelület. a panelt meg nem kell szidni. akkoriban az egy nagy technológiai vívmány volt és sokan alig várták, hogy beköltözhessenek. rengeteg embernek biztosított rövid idő alatt jobb, kényelmes lakóhelyet. mára már persze változtak az igények.
gondolom senki nem lesz aki finanszírozni fogja a bontásukat és ujjáépítésüket más formában, de talán arra juthatna pénz, hogy amennyire lehet kellemesebbé tegyék a kinézetét és a környezetét. az a tény, hogy nem történik ilyesmi, azt mutatja, hogy az embereknek még mindig jó olyannak amilyen. nincs igényük másra.
sai 2007. 01. 26. 15:02 | #6
hát szerintem sokat fejlödött.. 75be alig volt valami zöld.. sokkal szebb lett szerintem..
Budapestről láttam 1szer egy filmet a Filmmúzeumon csak ott nem mutatták hogy milyen lett.. csak hogy milyen volt.. de már igyis durva volt.. pl Keleti egészen más volt + csomó helyszin.. valamit felsem ismertem.

egyébként 1et értek a sok panelt kéne eltüntetni és inkább ilyen szép lakóövezeteket csinálni.
Előzmény: bubi66 (2) 0 VÁLASZ
Luflee 2007. 01. 26. 14:46 | #5
Mennyi növényt telepítettek.. :) De engem is érdekelne egy ilyen sorozat Budapestről. És bubi66, szerintem ezt a rengeteg panelt inkább le kell rombolni és helyette normális lakóparkokat építeni pl.. Az előző generációtól szerintem egyáltalán nem kaptunk olyan sok szépet, amit meg kéne tartani..
metaljesus 2007. 01. 26. 12:59 | #4
azért bp-ről is megnéznék egy ilyen sorozatot
Wicked 2007. 01. 26. 12:23 | #3
"az előző generációtól"? A sok gyönyörű szürke paneldobozra gondolsz? ;)
Előzmény: bubi66 (2) 0 VÁLASZ
bubi66 2007. 01. 26. 11:53 | #2
Szerintem ez nem fejlődés ... ez építkezés . Így sajnos mi is " fejlődünk " . Az igazi fejlődés az lenne , he megőriznénk a környezetünket , úgy ahogy kaptuk az előző generációtól , vagy legalább is keveset változtatnánk rajta .
after 2007. 01. 26. 08:37 | #1
Bár Mo. fejlödne iylen gyorsan:(