Metallica: akkor és most

Metallica: akkor és most

1986-ban a Metallica Svédországban koncertezett, a „Master of Puppets” albummal járták Európát. Két turnéállomás között utazva az együttes busza irányíthatatlanná vált és felborult. Cliff Burton, a zenekar basszusgitárosa kirepült a busz ablakán, ami később rázuhant. Egyedül ő nem élte túl a szerencsétlenséget. A tragédia után a legenda szerint kb. 40 jelentkezőt hallgattak meg a basszusgitárosi posztra, végül egy Jason Newsted nevű úriemberre esett a választás. A 90-es évek alatt - hiába támadták a zenekart a Load és a ReLoad albumok miatt - kétségtelen ténnyé vált, a Metallica a metal / hard rock trónjára lépett. A koronaékszerek között ott volt az …And Justice for All és a Fekete Album.

2001-ben Jason Newsted kilépett a bandából, helyére Ozzy Osbourne korábbi basszerosa, Robert Trujillo lépett. A 2000-es évek a zenekar számára gyötrelmesen teltek. Hetfield alkoholproblémái miatt rehabilitációs kezelésekre járt, az együttes alkotói válságba került. Bár Hetfield visszatért, de a kritikusok finoman szólva szétszedték őket a St. Anger-ért, majd a viszonylag hosszú szünet utáni 2008-as Death Magnetic-et is imádta fikázni a közvélemény.

Hiába. A Metallica él. Oly sok Grammy és egyéb elismerések után a zenekart idén beiktatták a Rock 'n' Roll Hall of Fame-be. Flea szavai után az öttagú Metallica lépett színpadra, Jason Newsted-del kiegészülve. Idilli este volt, legendáknak kijáró ceremónia, melyre Cliff Burton édesanyja is meghívást kapott. Talán még Dave Mustaine (akit 1983-ban alkoholproblémái miatt kirúgtak és azóta sem bocsátott meg) is a tv előtt ült...

Metallica tagok beszéde a ceremónián: 1. rész | 2. rész

TOP3 Unforgiven EVÖR | In memoriam: Nirvana

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr51078768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Közöd?? (törölt) 2009.04.26. 00:06:08

a mai zenéjük gagyi műanyag, ennyit érdemes róluk tudni.

motu 2009.04.26. 00:20:03

St. Anger-ért

Death Magnetic-et

Jason Newsted-del

Miért?

altero 2009.04.26. 02:23:12

Én szeretem a b-oldalt, de ennek a cikknek nincs se koncepciója, se értelme, se hírértéke. Akkor legalább lenne benne egy legjobb Metallica szám EVÖR contest vagy bármi olcsó poén... de hogy még így is index főoldal lett belőle, ehhez gratulálok :D

Zitalein 2009.04.26. 03:09:46

Azt szoktam mondani, hogy minden élethelyzetre lehet találni egy odaillő (sőt: odavágó) Metallica-szövegidézetet. Ez két dolgot jelenthet: vagy az én életem túl egyoldalú, vagy a Metallica nagyon sokoldalú. A magam részéről a második eshetőségről győződtem meg. -- Talán ezért van, hogy mindig lesznek olyanok, akiknek az ízlését épp nem szolgálja ki a zenekar. (Főleg, ha csak egy oldalról képes szemlélni valaki. :S)

Az alábbi linken található fordítás a minap született (valamelyik éjjel a héten):
zitike.uw.hu/Sad_but_True.pdf
Korábban nem gondoltam, hogy értelme van dalszövegeket lefordítani, és valószínű, hogy a jövőben sem fogok ezzel szórakozni, de erre épp szükségem volt nyomtatásban is: arra gondoltam, ha már kinyomtatom, akkor legyen meg mellette a magyar is, hát ha épp erre jár még valaki, akit hozzám hasonlóan megragad ezeknek a szövegeknek a mondanivalója...

(motu, ha olvasod a fordítást, bizonyára rengetegszer fölteszed majd fönti kérdésedet. -- Ezért előre bocsátom, hogy a magyar szöveget eredetileg szabad fordításként írtam magamnak, egy papíros napló számára. Akkor még nem gondoltam, hogy mostanában aktuális blogbejegyzéssel fogok találkozni. De ha már így alakult... -- akkor miért ne blogoljak én is egy kicsit? :P)

Kivlov 2009.04.26. 08:03:18

A Metallica utánozhatatlan. Akinek nem tetszik X, Y vagy Z daluk, hallgassa A-t, B-t vagy C-t, ami tetszik neki. Ennyi a képlet. Ennyi dalból nem tetszhet mindegyik mindenkinek.

josef_k 2009.04.26. 08:42:14

Nem volt rossz ez a Jasonnel kiegészült ötös ;-)
Amúgy nekem az első 4 album jön be nagyon, legjobban a Justice, de valószínűleg elvakult Metallica-rajongó lehetek, mert a többit is meghallgatom. Amit ezek a srácok zeneileg nyújtanak, az szerintem egyszerűen szép.
Amúgy teljesen egyetértek Kivlovval.

bedoboember 2009.04.26. 09:00:17

A master vége!
Úristen!!!

Sierpe (törölt) 2009.04.26. 09:16:32

Cliffnek nem az anyját hanem az apját hívták meg,ő is beszélt a színpadon.
OLvastam, hogy Mustaine is kapott meghívást, de a Megadeth európai turnéja miatt nem tudott elmenni. Abban nem vagyok biztos, hogy nem bocsájtott meg a kirúgásért, mert a some kind of monster filmben azt mondta, hogy rájött, hogy ő baszta el, hülye volt.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.04.26. 09:23:15

hogy lehet fikázni azt a bandát, amelyik a mastert írta? hogyan?
és kivlovnak teljesen igaza van, szerintem pl. a feket sokkal jobb, mint a kill em all.

blügy-blügy 2009.04.26. 09:35:56

A kill'em all volt a legjobb, ott elejétől a végéig minden szám jó volt. Utána még pár albumon volt 1-2 jó szám, aztán kiégtek mint egy villanykörte.

sergei 2009.04.26. 09:50:33

Én nagyon szeretem a Metallicát, de az a bajom, hogy a koncertek színvonala iszonyatosan rapszodikus. James és Lars a gyenge láncszem. James gyakran simán hamisan énekel, Lars pedig pontatlanul dobol. :/

Viszont van, amikor belehúznak. Pl. a Magnetic bemutatkozó koncertjén végig nagyon jók voltak. Azt a felvételt azóta is hallgatom.

Ha érdekel valakit, írtam erről egy kicsit, bocs az önreklámért: cubetimer.blog.hu/2008/11/07/metallica_again

(nem mintha számítana, már hónapok óta 0-t jelez az analytics :P)

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.04.26. 11:47:02

ez a Lars pontatlanul dobol az egyik legnagyobb hülyeség a világon...életérzés dobolása van, ez nem atomfizika, hogy minden képletnek világmegváltó hatása van. ez zene.

altero 2009.04.26. 11:56:41

@Interstellar Overdrive: Lars kibaszott jó dobos, a thrashes érájuk után a világ legjobb középtempóit dobolta, de attól még tény, hogy egy időben a koncerteken borzasztó szarul nyomta. Az nem életérzés dobolás, ha valaki folyamatosan tempót téveszt vagy véletlenül sem duplázik. Az újabb koncertfelvételek tanúsága szerint viszont most újra jó formában van.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.04.26. 11:59:48

@altero: lehet. nem állítottam rá megfigyelőket, sem mérőórát. engem jobban zavar hogy Hetfieldnek már-már nincs hangja.

altero 2009.04.26. 12:15:26

@Interstellar Overdrive: Elég lett volna, ha kimész 99-ben az MTK stadionba, nekem nagyon feltűntek a tévesztések. Hetfield hangja tényleg aggasztó, de azért most még azért elmennek így is a számok, de ha tovább romlik, akkor még megérjük, hogy Mustaine donaldkacsa orgánuma is lekörözi :D

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.04.26. 12:29:03

@altero: nem veled vitatkozom. egyszerűen felhúzom magam, amikor mást sem lehet hallani, hogy minden szar. nyilván mindenkinek vannak rossz napjai, tévesztései, dalai, stb. de az általános közhangulat ellen küzdök, ami folyamatos fikázással és lesajnálással teli minden fórumon.

gyz 2009.04.26. 23:28:02

nekem a Master of Puppets az a M-album, amihez képest a tőbbi lótúró. Azt a megjelenése óta hallgatom (na jó, mondjuk úgy 5-10-szer egy évben), a többit egyáltalán nem.

Anno még voltam a 90-es évek elején egy koncerten az MTK stadionban, az nagyon jó volt, a monsters of rock már kevésbé, ma már nem adnék rá pénzt.

gyz 2009.04.26. 23:32:40

ja, és a Metallica ugyan nem arról híres, hogy túlságosan szimpatikus csávók lennének (nekem legalábbis biztos nem), de ez a guggolós-totyogós basszer kivételesen irritáló. 15 centivel kéne csak rövidebbre venni a vállszíjat, és akkor nem nézne ki úgy, mint akinek állandóan fosnia kell

rettentó 2009.04.27. 14:05:03

"Bár Hetfield visszatért, de a kritikusok finoman szólva szétszedték őket a St. Anger-ért"
Arra nézvést van valami magyarázat, hogy Lars azon a lemezen miért kísérletezett kartondobozokkal és lábosokkal?
A Death Magnetic viszont oké.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása