szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

A világ legerősebb fényű elemlámpájával rukkolt elő az eddig csak lézereiről ismert Wicked Lasers cég. A The Torch képességei alapján inkább minősül fegyvernek, mint áramszünet idején használható fényforrásnak, cserébe igen hamar meríti le elemeit.


A Wicked Lasers eddig csak katonai, illetve sokszor meglepő módon magánszemélyek által is használható lézervetőiről volt híres, új fejlesztésük, a spártai egyszerűséggel csak The Torch-nak nevezett elemlámpa pedig újra biztos befutója az amerikai kontinens kütyüblogjainak.


A készülék a világ jelenlegi legfényesebb és legerősebb hatásfokú elemlámpája, amely 4100 lumenes erősségével képes pillanatok alatt műanyagot olvasztani, papírt vagy cigarettát gyújtani, sőt, akár még tojást is lehet vele sütni. Összehasonlításképpen a jelenlegi második legfényesebb lámpa, a The Polarion Helios 4000 lumenes erőséggel szórja fényét. Mindezt tölthető elemekkel, másfél órás világítási idővel és 3000 órás lámpaélettartammal teszi, és a víz alatt is működik.

Ehhez képest a The Torch csak negyed óráig képes egy töltésre működni, testét űrhajók gyártása során is használt alumíniumváltozatból készítették.

hvg.hu Tech

Autóra szerelhető lézerfegyvert fejleszt a Boeing

A repülőgépgyártó cég az amerikai hadsereg megrendelésére kezdett bele a sugárfegyver kifejlesztésének első szakaszába. Az eszközzel rakétákat, tüzésrségi lövedékeket és aknavetőket is semlegesíthetnének.

MTI Tech

Szuperrövid lézerimpulzusokkal készülhetnek a jövő napelemei

Különösen nagy energiájú, de igen rövid lézerimpulzusokkal való besugárzással közel 100 százalékosan fényelnyelővé, azaz szuper-feketetévé tudtak tenni a sima fém felületeket amerikai kutatók. Az új módszerrel jobb hatásfokú fényérzékelőket, napelemeket vagy tüzelőanyag-cellákat lehet majd készíteni.