Jobb minőségű gyufát olcsóbban tudnak előállítani a Europe Match szegedi gyufagyárban, annak a találmánynak köszönhetően, melyet a cég szakemberei a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóival közösen dolgoztak ki - közölte Klaus Bruns, a vállalkozás ügyvezető igazgatója csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.
A szegedi gyárban főként reklámgyufákat gyártanak az európai piacra, és folyamatosan keresik a lehetőséget, miként tudnak még versenyképesek lenni - mondta a szakember a találmányt bemutató sajtótájékoztatón.
A gyufafej előállításához szükséges alapanyagot a vállalkozás korábban importból szerezte be. Ezért felvették a kapcsolatot az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai tanszékének munkatársaival, s felkérték a kutatókat, dolgozzanak ki alternatív módszert az alapanyag kiváltására.
Az egyetemen kidolgozták az új hordozóanyag-keverék előállításának technológiáját, melyet termelési körülmények között is kipróbáltak. Az új módszert mintegy fél éve alkalmazzák, így megérett az idő arra, hogy kilépjenek vele a piacra, és termelésüket teljes egészében átállítsák rá.
Az új hordozóanyag-keveréket teljes egészében hazai alapanyagokból állítják elő, ennek köszönhetően az importból beszerzettnél 62 százalékkal olcsóbb, a végtermék minősége pedig ugyanolyan vagy jobb mint korábban - fogalmazott Klaus Bruns.
Az igazgató tudatta, az új módszert még fél évig tesztelik különböző időjárási körülmények között. (MTI)
A szegedi gyárban főként reklámgyufákat gyártanak az európai piacra, és folyamatosan keresik a lehetőséget, miként tudnak még versenyképesek lenni - mondta a szakember a találmányt bemutató sajtótájékoztatón.
A gyufafej előállításához szükséges alapanyagot a vállalkozás korábban importból szerezte be. Ezért felvették a kapcsolatot az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai tanszékének munkatársaival, s felkérték a kutatókat, dolgozzanak ki alternatív módszert az alapanyag kiváltására.
Az egyetemen kidolgozták az új hordozóanyag-keverék előállításának technológiáját, melyet termelési körülmények között is kipróbáltak. Az új módszert mintegy fél éve alkalmazzák, így megérett az idő arra, hogy kilépjenek vele a piacra, és termelésüket teljes egészében átállítsák rá.
Az új hordozóanyag-keveréket teljes egészében hazai alapanyagokból állítják elő, ennek köszönhetően az importból beszerzettnél 62 százalékkal olcsóbb, a végtermék minősége pedig ugyanolyan vagy jobb mint korábban - fogalmazott Klaus Bruns.
Az igazgató tudatta, az új módszert még fél évig tesztelik különböző időjárási körülmények között. (MTI)