A napenergia hatalmas léptekkel terjed a világ minden részén. Az egyik legmegbízhatóbb megújuló energiaforrásként tartják számon, azonban csak ideális körülmények között képes az elvárt teljesítményt biztosítani.

esőböl nyer energiát a különleges napelem

Éjszaka és borult égbolt mellett a napelem nem képes energiát termelni, azonban most egy új fejlesztés áttörést hozhat az energiaiparban. Kínai tudósok egy különleges napelem panelt hoztak létre grafénból, amely az esőcseppeket is képes hasznosítani.

A napelem panelre hulló csapadék ásványi sókat, továbbá pozitív és negatív ionok is tartalmaz. A kínai Ocean Egyetem kutatói ezeket az összetevőket egy kémiai reakció segítségével képesek energiává alakítani. A panelen található grafén réteg elkülöníti az esőcseppekben található pozitív töltésű ionokat, mely ezután képes feszültséget generálni. Bár még csak laboratóriumi körülmények mellett tesztelték a módszert, az eddigi eredmények bizakodásra adnak okot.

Mesterséges eső mellett száz mikro-voltot tudtak előállítani, ami a speciális napelem panel normál termelésének 6,53%-át jelenti. Valószínűleg ezek a kezdeti eredmények az idő előrehaladtával javulni fognak. Viszont azt már most ki lehet jelenteni, hogy létrehozták az előnytelen időjárási körülmények között is termelni képes napelemet.