Feküdjön le a mobiljával!

Vágólapra másolva!
Az éjszaka minden percét és eseményét elemezheti egy olcsó okostelefonnal, vagy egyszerű táblagéppel is. A beépített mozgásérzékelő és mikrofon leleplezi párjának horkolását vagy az éjszaka más idegesítő zajait.
Vágólapra másolva!

Sokan tartják az ágyuk közelében a telefonjukat, ám kevesen gondolnák, hogy az ágyba is érdemes bevinni. A mozgásérzékelés, valamint a hang rögzítésének és elemzésének képessége révén egy okostelefon vagy táblagép könnyen alkalmassá tehető arra, hogy alvásunk minőségét saját magunk is megvizsgáljuk. Egy ilyen alkalmazás nem válthat ki egy professzionális - a szívdobogást és a ki-, és belélegzett levegő áramlását is mérő - alvásvizsgáló készüléket, és persze nem helyettesíti az orvosok szakértelmét sem, de mi is meglepődtünk a hatékonyságán.

A kis Play-gombokra bökve percre pontosan visszajátszhatók a horkolások Forrás: Smart Alarm

Sosem szoktam horkolni! Vagy mégis?

Nem hiszi el a párja, hogy horkol? Androidon a Sleep as Android, iOS-en pedig például a Smart Alarm Clock nevű app kínál hangfelvételi lehetőséget. Azért jobb, ha okostelefonnal, nem pedig diktafonnal rögzítjük az éjszaka hangjait, mert az előbbi esetben nem szükséges sok órányi hanganyagot visszajátszani, vagy hangszerkesztő programban megnyitni. A megfelelő appok ugyanis folyamatosan figyelik az éjszaka neszeit, és csak a zajokat, így például a horkolást rögzítik a készülék memóriájában.

Ilyen apró mintákat vesz fel az éjjeli horkolásunkról a Smart Alarm Clock

Az ébredés után egy kész statisztikát kap a felhasználó, amelyen vissza lehet hallgatni az éjfél után fél órával, vagy akár a reggel hatkor produkált horkantásokat is. Lehetőség van az egész éjszakai horkolás egyben történő visszahallgatására is. Ennél egyszerűbben senki sem tud felvételt készíteni a horkoló, vagy álmában beszélő házastársról.

Az alváselemző appok a tabletek és telefonok gyorsulásmérőjének és giroszkópjának felhasználásával képesek érzékelni, ha az ágy megremeg, tehát használójuk megfordul vagy alvási pózt vált, hiszen mélyalvásban ilyet nem tesz. A mozgásérzékelés hangelemzéssel egészül ki, hiszen az ágyban való forgolódás is némi zajjal jár, a horkolás pedig az alvás minőségét befolyásolja negatívan. Mivel az egyes tabletek és okosmobilok más gyártmányú érzékelőket tartalmaznak, az appok mindegyikében lehet akár a mozgás, akár a hangérzékelés érzékenységét manuálisan utánállítani, ha nem működnek megfelelően.

Kijelzővel lefelé, töltőre tett mobillal aludjunk

Az előbbiekben említett appok alvásmonitorozó tevékenysége eléggé terheli az okostelefont és a táblagépet is. Próbánk során egy iPad 2 töltöttségén egy éjszaka alatt negyven százalékot merített egy ilyen alkalmazás, így mindenképpen érdemes éjszakára töltőre helyezni a kütyüket.

A Sleep Time nevű, iOS-re és Androidra egyaránt elérhető ébresztőprogramot több mint fél éve használó ismerősünk, Ádám tapasztalatai szerint az app egészen hatékonyan működik akkor is, ha valaki nem egyedül alszik egy ágyban, bár arra figyelni kell, hogy mindig a használó oldalán legyen a készülék az ágyban, például a párna mellett.

smart alarm Forrás: Smart Alarm



Az androidos appok esetében fontos, hogy az alvásfigyelő program indítása után ne zároljuk a képernyőt, mert ekkor leállhat a monitorozás. A programok készítői általában azt ajánlják, hogy az app indítását követően a kijelzővel lefele helyezzük az ágyra a készüléket, az alvásfigyelő alkalmazás saját magától lekapcsolja majd a képernyőt - miközben megakadályozza a rendszer takarékos módba való átállását. Már csak ezért is érdemes töltőre dugott készülékkel végezni az alvásvizsgálatot.

Így alszik az ember

Régóta ismert, hogy az alvás során különböző fázisok váltakoznak. A kutatók két fő fázist különítettek el: az álomlátó alvást (az állapotot jellemző gyors szemmozgás miatt ezt rapid eye movement, azaz REM-alvásnak hívják), illetve a lassú EEG (elektroencefalogram)-hullámokkal jellemezhető alvást (más néven non-REM, vagy mélyalvás). A két fázis ciklikusan változik alvás során, ember esetében egy non-REM és egy REM ciklus együttesen 70-90 percig tart. Az éjszaka első felében általában a lassú hullámú alvás dominál, hajnal felé a REM túlsúlya érvényesül. Miután egy okostelefonnal nem lehet agyhullámokat vizsgálni, az alvásmonitorozó appok nem helyettesíthetik az alváslaborokban végzett vizsgálatokat.

Amikor jobb korábban ébredni

Saját alvástesztjeink során is hatékonynak bizonyult a Sleep Time app, pontosan kimutatta például, hogy a fejfájása miatt órákig csak az ágyában hánykolódó tesztelőnk csak valamivel két órát követően tudott elaludni. A program szerint egy legfeljebb tízpercnyi könnyű alvás után azonnal mély álomba zuhant, amely csaknem hajnali öt óráig tartott.

Az appot úgy konfiguráltuk, hogy reggel hét körül ébresszen, de ne pontban ebben az időpontban, hanem akkor, amikor az alvási ciklusunk vizsgálata alapján az ébredés a legkellemesebb. Ennek megfelelően húsz perccel korábban szólalt meg az előzetesen kiválasztott patakcsobogás hangja. Bár az idő előtti keltés nem okozott különösebb kínszenvedést, elkövettem azt a hibát, hogy kinyomtam az ébresztést, ami miatt sikerült háromnegyed órával elaludni reggel. Összességében a program még így is 78 százalékos hatékonyságúra értékelte a mindössze 5 óra 39 percen át zajló, majd végül háromnegyed óra nem tervezett alvással kibővített pihenésemet.

Ilyen csinos grafikát készít alvásáról a Sleep Time Forrás: Sleep Time

A visszaalvás ellen a Sleep as Android app kínálja a legjobb megoldást: ennek ébresztője matematikai feladatokat oldat meg az emberrel, de úgy is be lehet állítani, hogy csak akkor hallgasson el, ha a fürdőszobába kiragasztott QR-kódot leolvastatjuk a telefon beépített kamerájával. Ez az

Megmutatja, alszunk-e eleget

Természetesen egy ilyen app nem tud csodát tenni: ha valaki későn fekszik le, és másnap korán kell kelnie, néhány óra alvás után rémes lesz az ébredés, akármikor is csörög az intelligens digitális vekker.

Mivel azonban a program folyamatosan elmenti, hogy melyik nap mennyit aludtunk, minden korábbinál pontosabb képet kaphatunk arról, hogy általánosságban alszunk-e eleget. Már néhány hét után kiderülhet, hogy notórius módon kevesebbet alszunk az ideális nyolc óránál, vagy mindig elmarad naponta egy-két óra a megfelelő mennyiségű pihenésből.

Tetszett a cikk? Kíváncsi még valamire? Megosztaná velünk saját tapasztalatait? Kövesse a Techbázist a Facebookon is!