Soha nem lesz dislike gomb a Facebookon

2010.10.18. 08:01
Évek óta követelik a felhasználók a dislike gomb megjelenését Facebookon, de úgy tűnik nemhogy mostanában nem lesz ilyen gomb, de egyáltalán nem tervezi a közösségi oldal ennek lefejlesztését. Mi ennek az oka?

A tetszést kifejező like gomb a kezdetektől jelen van a Facebookon, de hivatalos dislike nincs. A nyomásnak végül is felemás módon engedett a közösségi oldal vezetése: elérhetővé tettek egy Firefox-kiegészítőt, ami pótolja ezt a hiányosságot. Ezt használták ki a csalók, akik üzeneteket küldtek felhasználóknak, hogy töltsék le a hivatalos dislike gombot, de így egy alkalmazás települt a gépre, mely megnyitja az utat az adathalászok előtt.

A lájkolás fontos a Facebook felhasználóinak, folyamatosan kommentálják egymás bejegyzéseit, képeit, videóit, nyomogatják a tetszik/like gombot. A Facebook felismerve ezt áprilisban egy újítással jött elő, egyetlen sornyi html-kód is elég ahhoz, hogy bármely oldalon megjelenjen a tetszik gomb. Mindent lehet lájkolni.

Hivatalos dislike gomb azonban nincs, pedig még Facebook-csoport is alakult az ügy érdekében. A felhasználók különböző böngészőkiegészítőkkel tudnak dislike/nem tetszik gombot telepíteni, de ennek ugye megvannak a veszélyei. A Firefox kiegészítő mellett a Chrome-felhasználóknak is megvan erre a megfelelő kiegészítőjük. Ezt azonban csak azok látják, akiknél szintén fel van telepítve a kiegészítő, így a Facebook-ismerősök 99 százaléka nem veszi észre, ha erre kattintunk.

Rosszul használnánk

Miért nem lép a Facebook, miért nincsen dislike gomb a közösségi oldalon, miközben más oldalakon – mint például a Youtube-on – működik a funkció. A FaceMoc, a Firefoxos kiterjesztés fejlesztője szerint nagyon fontos megjegyezni, hogy a dislike gomb nem az utálkozóknak készült. Azoknak való, akik együttérzésüket, szimpátiájukat szeretnék kifejezni ezzel a gombbal. Amikor ismerősünk otthon fekszik betegen, akkor furcsa a like/tetszik gombra kattintani, sokkal életszerűbb lenne egy dislike/nem tetszik linkre klikkleni. Ezen kívül még nagyon sok olyan helyzetet el tudunk képzelni, amikor nem kommentelünk, mégis kifejeznénk együttérzésünket, véleményünket az adott eseményről.

Amiért még mindig nincs ilyen gomb, hogy a Facebook vezetése egyszerűen nem bízik a felhasználókban. A közösségi média hálózatépítésről, közösségépítésről szól, az emberek szeretnék elfogadtatni (lájkoltatni) ismerőseikkel tevékenységüket, folyamatosan információt osztanak meg barátaikkal. Vagyis pozitív reakciókat várnak el. A dislike/nem tetszik gomb mindennek ellene megy, negatív dolgokat közvetít.

Ezen kívül teret engedhet a cyber bullyingnak, vagyis könnyebben terrorizálhatják egymást az emberek. Képzeljük el, gyerekek egy csoportja rászáll egyik ismerősükre, folyamatosan negatív visszajelzést adnak neki, dislájkolják minden megnyilvánulását.

Pénz beszél

Ezen felül van egy sokkal gyakorlatiasabb oka is a gomb hiányának, mégpedig a hirdetők. A Facebookon megjelenő cégek dollármilliókat fizetnek azért, hogy eljuttassák pozitív üzeneteiket a félmilliárd felhasználóhoz. Egy dislike gombbal megjelenő negatív felhang ezek mellett a hirdetések mellett nem mutatna jól, így a Facebooknak nem érdeke, hogy bevezessék.

Ha egy cég ugyanis nem hirdet többet emiatt, akkor nagyon sok pénztől esik el a Facebook. És hiába szeretnének nagyon sokan dislike gombot, amiatt senki nem iratkozik le, mert nincs olyan. Ezért gondolják azt szakértők, hogy soha, de legalábbis a közeljövőben nem lesz dislike gomb a Facebookon.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM