szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ron Bowes egy rövid kódsort alkalmazva nézte végig a közösségi oldal felhasználóinak profiljait, s minden adatot begyűjtött, amit a biztonsági beállítások lehetővé tettek.

A lista, amely minden kereshető profiloldal pontos címét és azonosítószámát tartalmazza, felkerült a fájlmegosztó hálózatokra. Bowes a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, egy biztonsági eszközön dolgozott, s az adatgyűjtést munkája részeként végezte.

„Fejlesztőként dolgozom a Nmap nevű biztonsági cégnek cégnek” – mondta a szakember. „A Ncrack nevű eszközünket teszteltem, amelynek lényege, hogy az úgynevezett brute force (nyers erő, a jelszavak betűnkénti „végigpróbálása”) módszert alkalmazva felméri a felhasználók jelszóhasználati szokásait, azt, hogy ki milyen erős kódot használ.”

A Facebook-felhasználók adatainak letöltésével olyan adatbázist hozott létre, amelyből kiszűrhetőek a leggyakrabban alkalmazott felhasználónevek. Ezek közül a három leggyakoribb – a közösségi oldal esetében – jsmith, ssmith és skhan.

Elméletben lehetséges, hogy a kutatók ezek után összevessék ezeket a neveket a leggyakrabban alkalmazott jelszavakkal, hogy felmérjék egyes weboldalak biztonsági felkészültségét. A cyber-bűnözők hasonló módszereket alkalmaznak jóval sötétebb célokra.

Bowesnek, saját elmondása szerint a terve annyi volt, hogy egy alapos listát gyűjtsön össze olyan nevekről, amelyeket az efféle tesztek során valósághűen lehet alkalmazni.

„Miután a kezemben voltak ezek az adatok, úgy gondoltam, a közösség érdekében jótékony hatása lehet, ha közzéteszem őket” – tette hozzá a szakember, hangsúlyozva, hogy minden általa begyűjtött információ publikusan hozzáférhető volt. Ennek ellenére elismerte, hogy ha valakinek felkerült a neve a listára, majd később megváltoztatja a biztonsági beállításait, a pontos link ismeretében továbbra is elérhető marad a profilja.

„Ha 100 000 felhasználó úgy dönt, hogy nem szeretnének megjelenni többet a Facebook keresőjében, ennek ellenére a pontos URL ismeretében továbbra is meg lehetne őket találni” – magyarázta Bowes, aki elutasította a vádat, hogy felelőtlenül cselekedett volna, telefonkönyvhöz hasonlítva az adatbázist. „Mindössze annyit tettem, hogy a nyilvános információt statisztikai elemzés miatt megfelelően formázva összeállítottam.

Simon Davies a Privacy International jogvédő szervezet munkatársa a BBC-nek nyilatkozva „etikai támadásnak” nevezte az esetet, hozzátéve, hogy további személyes információ nem került napvilágra. „Ez jelenleg egy olyan kérdés, ami a Facebook hírnevével és üzleti érdekeivel áll kapcsolatban. Ha így folytatják, csak remélni lehet, hogy semmilyen katasztrofális esemény nem következik be. Azonban úgy vélem, az oldal üzemeltetőinek különleges felelősség nyomja a vállát, nem érhetik be azzal, hogy megteszik a minimális lépéseket.”

Bowes adatbázisa rendkívül gyorsan terjedt el az interneten. A The Pirate Bay-en, a legnépszerűbb fájlmegosztón például több ezer felhasználó töltötte le a listát. Egyikük szerint „a lista pontosan arra mutat rá, hogy az embereknek miért kell mindig elolvasni a jogi nyilatkozatokat és átnézni a biztonsági beállításokat, mielőtt bármire rákattintanának”.

hvg.hu Napi merítés

Mire használja a média a Facebookot?

A Facebook-gőzhenger halad előre, egyelőre megállíthatatlannak tűnik. A globális felhasználók száma a napokban elérte az 500 milliót, a Facebook szinte valamennyi piacon az élen jár. Ezek után érthető, hogy a média is megpróbálkozik a Facebookba kapaszkodni - írja a Médiablog szerzője.

Papp László Tamás Vélemény

Facebook: az online agora bája

Demokráciában az interneten a szabadság barátai és ellenségei egyaránt menedékre, közösségre, szellemi táplálékra lelhetnek. Az interaktív komputerhálózatok megsokszorozzák a különben elszigetelt személyek lobbierejét, hangját, panaszát vagy frusztrációját. A politikai hatalom viszont – irányíthatatlansága, teljességében ellenőrizhetetlen jellege miatt – nemigen tud vele mit kezdeni. Képtelen úgy szabályozni, mint egyéb közlő felületeket.

hvg.hu Tech

Sokkoló videó húzza csőbe a Facebook-felhasználókat

A közösségi oldalon egy megdöbbentő képsorokat ígérő videó szedi áldozatait. Ha valaki gyanútlanul rákattint, automatikusan terjeszteni kezdi az adathalász linket, ha pedig ragaszkodik hozzá, hogy megnézze a videót, azzal személyes adatait is kiszolgáltathatja.

hvg.hu Tech

Félmilliárd Facebook-felhasználó lesz ezen a héten

A legnépszerűbb közösségi oldalt a világon minden tizenkettedik ember használja majd, ha a héten beregisztrál az ötszázmilliomodik internetező is. Ennek örömére a közösségi oldal fejlesztői emlékoldalt indítanak, amelyen mindenki megtekintheti az elmúlt hat év legemlékezetesebb eseményeit.