nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mire használnád az iPadet?

Egy felmérés szerint elsősorban interneteznének, zenét hallgatnának és filmet néznének a fogyasztók. Könyvet csak harmaduk olvasna.

IT café – Barna József | 2010. március 26.
|  

Többek között a címben szereplő kérdést is feltette több mint kétezer amerikai internetezőnek a comScore piackutató abban a közvélemény-kutatásban, melyben az Apple új készülékével és általában a hasonló e-könyv-olvasókkal, táblagépekkel kapcsolatos fogyasztói elvárásokat, véleményeket mérte fel. „Ezekben az eszközökben ott a potenciál arra, hogy fenekestől forgassák fel a digitális tartalmak fogyasztásának megszokott módjait. Azt persze majd az idő eldönti, hogy pontosan hogyan változnak a fogyasztói szokások, de a felmérésünk azt mutatja, hogy egyrészt számos piacra hatással lesz e készülékeknek a megjelenése, másrészt hatalmas lehetőség nyílik a digitális tartalmakban érdekelt vállalkozások előtt” – mondta Serge Matta, a comScore vezetője.

A kutatásból kiderül, hogy a jövő hónapban piacra dobni tervezett iPadről az amerikai internetezők nagy része, 69 százaléka halott már, ismerik a készüléket, 66 százalékuk keresett online információkat a termékről. Hasonló ismertséget a már jó ideje piacon lévő Amazon Kindle e-könyv-olvasó tudott felmutatni, a kérdőívben említett többi készülék – melyek között furcsa módon az iPad konkurensének szánt hordozható számítógépek nem, csupán e-readerek szerepeltek – jóval kevésbé ismert. A megkérdezett 1 százaléka már rendelt is a gépből, 15 százalék pedig komolyan gondolkodik azon, hogy vásárolni fog egyet az elkövetkező három hónapban.

Nem meglepő módon a fogyasztók nem elsősorban e-könyv-olvasónak látják az iPadet. A válaszadóknak csupán 37 százalék jelölte be azt a választ, hogy „valószínű” vagy „nagyon valószínű”, hogy könyvolvasásra fogja használni a készüléket, míg 28 százalék egyáltalán nem tervezi ezt. Jóval többen voltak azok, akik interneteznének (50%) és e-maileznének (48%) vele, és viszonylag sokan használnák zenehallgatásra (38%), filmnézésre (36%), fényképek nézegetésére (35%), illetve játékra (30%).

A comScore külön vizsgálta azt is, hogy azok, akik már rendelkeznek iPhone-nal vagy iPod touchcsal – azaz már van tapasztalatuk az iTuneson lebonyolított vásárlásokban – másként vélekednek-e a digitális tartalmak vásárlásáról, mint a többiek. Kiderült: igen. E csoport több mint fele (52%) mondta azt, hogy hajlandó lenne újságok és magazinok elektronikus kiadásáért fizetni, míg ugyanez az arány a potenciális iTunes-újoncok között 22 százalék volt.

Arra a kérdésre, hogy mit hiányolnak leginkább az iPadből, a legtöbben a több alkalmazás egyidejű futását biztosító multitaskingot említették (43%), ezt követte a nagyobb képernyő (37%) és a beépített kamera (34%). Érdekes adalék, hogy a válaszadók, ha valamit, leginkább az iPod touchot helyettesítenék az iPaddel, a netbookok helyett csupán 22 százalék használná az Apple új gépét.

Címkék: Tech, Kutatás, iPad
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X