Szerző: Dojcsák Dániel

2009. december 23. 12:35

Boldog warezkarácsonyt mindenkinek!

Az ünnepek alatt mindenki otthon ül, senki nem dolgozik. Ki kell próbálni az új lapostévét, processzort, videokártyát is, és el kell ütni az időt valahogy január 4-ig. A legtöbb torrentoldalon pedig karácsonyi \"free leech\" van, amikor a letöltést nem, csak a feltöltést számolja el a rendszer, úgyhogy mindenki tölt. De mit?

Karácsony táján és a két ünnep között a szokásosnál is nagyobb forgalmat bonyolítanak a letöltőoldalak. A számok magukért beszélnek, a Budapesti Adatkicserélő Központ, a BIX új rekordot döntött tegnap, másodpercenként több mint 133 gigabites átmenő forgalma volt a központnak, ami a szolgáltatók közti kapcsolatot biztosítja hazánkban, ha pedig a BIX rekordot dönt, akkor biztos hogy minden internetszolgáltatónál nagyon erős a forgalom. A torrentoldalak és egyéb fájlcserélők is csúcsra járnak.

Ebben az időszakban rendkívüli mértékben megnő a filmek, egyes játékok és zenék iránt az érdeklődés. Ez érvényes a legális adathordozókon történő vásárlásokra is, hiszen alap ajándék a könyv mellett, a zene CD, a DVD film, illetve a játék is, de a fájlcserélők forgalma is ugyanilyen módon ugrik meg ebben az időszakban. A szokásos érdeklődés ilyenkor tematikájában is megváltozik. Ugyan az átlagos torrent-felhasználó huszonéves, férfi, általában egyetemista vagy diplomás, mégis ilyenkor a mese- és romantikus filmek letöltéseinek száma erősen növekszik. Emellett természetes, hogy az elmúlt időszak sikerfilmjei is nagyobb érdeklődésre tartanak számot, hiszen azok, akiknek nem volt ideje, pénze vagy kedve moziba menni, illetve otthon sem megnézni az idei nagy durranásokat, azok a karácsonyi szünetben pótolják a hiányosságokat.

Mesék és karácsonyi dalok a toplistában

Az egyik legnagyobb hazai torrent-oldalon például jelenleg is a legtöbb felhasználó által töltött torrent, a Buena Vista Disney gyűjtemény, mely 1937-től 2007-ig tartalmazza az összes Disney-mesét. Általában a felhasználók csak néhány darabot töltenek le a 75 gigabájtos egységből, de a tavaly decemberben hozzáadott gyűjtemény még most is jobban teljesít, mint a legtöbb friss anyag. Hasonló hatást mutat a Bud Spencer és Terence Hill gyűjtemény, ami fél éve került be a rendszerbe, most mégis újra népszerű. Hasonló nagy visszatérő az 1999-2000 évi PC-játék gyűjtemény, amit 2007-ben töltött fel valaki, s azóta is folyamatos visszatérő vendég.

\"\"

A kurrens sikerfilmek közül természetesen az első helyen az Avatar áll, habár most még csak gyenge minőségű, kézikamerás verzióban elérhető. A 3D-ben is nézhető filmre alig lehet jegyet kapni, de sokan kíváncsiak rá még az előtt, hogy a teljes értékű mozis vetítésen vagy otthon, a később megjelenő Blu-Ray minőségben élveznék Cameron új filmjét, csak a vizsgált néhány torrentoldalon húszezernél többször töltötték le a különböző verziókat.

Az Avatar mellett a Michael Jacksonról szóló \"This is it\", a Becstelen Brigantik, a 2012, a Harry Potter és a félvér herceg, és a Hajsza a föld alatt hódítanak, a játékok közük pedig nem meglepő módon most is a Call of Duty: Modern Warefare 2, a Need for Speed: Shift, a Dirt 2 és a Dragon Age: Origins viszi a prímet. Igaz meglepetésre újra keresetté vált a GTA 4, a Heroes of Might and Magic gyűjtemény, a Call of Duty gyűjtemény, a Sims 3 és egyéb korábbi játékok, amiből tisztán látszik, hogy ebben az időszakban a casual, hobbi játékosok szedik össze a téli hónapokra betevő bájtokat.

Free leech - szabad a vásár

Ez leginkább azért is igaz, mert mint már hagyománnyá vált, a karácsonyi időszakban a legtöbb regisztrációt igénylő torrentoldalon \"free leech\" van, azaz a letöltést nem, csak a feltöltést számolja a rendszer. Ez azt jelenti, hogy mindenki vadul töltögethet, végre leszedheti a régen ahított 50 gigabájtos pakkokat anélkül, hogy a bent maradáshoz elengedhetetlen jó arány sérüljön.

A laikusok kedvéért, a felhasználók \"aránya\" a letöltött és a visszaosztott adatmennyiség hányadosa. Ha valakinek 1.0 alatti aránya van, az többet töltött le, mint amennyit visszaadott. A zárt rendszerekben általános, hogy bizonyos arány alatt (0,2-0,8) kirúgják az adott felhasználót, míg adott érték felett (1,05-1,35) jutalmazzák. Erre azért van szükség, hogy a közösségen belüli egészséges adatforgalom megmaradjon, s a felhasználók ne csak kérjenek, hanem igyekezzenek adni is.

\"\"
Hétfőtől free leech van

A karácsonyi free leech tökéletes alkalom arra is, hogy az év közben megkopott arány visszajavuljon, illetve arra is, hogy veszteség nélkül bármit letöltsenek a felhasználók. A BIX rekorddöntésben talán nem egyértelmű ennek a szerepe, de minden bizonnyal számít. Az egyik népszerű torrentoldalon például a szokásos 0,7 GB/s átlagos forgalom helyett a free leech kezdete óta 3 GB/s feletti napi csúcs jellemző (65 ezer regisztrált felhasználó, 30 ezer feltöltött torrent mellett).

Azt is letöltik, amire nincs szükségük

A jogvédőknek, DVD-forgalmazóknak és moziknak ez kínos adat lehet, de valójában nem kell a fejükhöz kapni, nem omlik össze a tartalomipar, ahogyan nem történt ez meg az elmúlt években sem. A free leech nagyon sok felhasználót arra is ösztönöz, hogy mindent válogatás nélkül letöltsön a gépére, s ezeknek töredékét sem fogja valójában megnézni. Így végképp nem lehet arról beszélni, hogy veszteség érte volna a filmipart. Sőt, nagyon sokan csak azért töltenek le egy népszerű tartalmat, hogy utána többszörösen visszatölthessék, javítva ezzel az arányukat.

A Bodó Balázs és Lakatos Szilveszter által készített Peer-to-peer kutatásból például kiderül, hogy a felhasználók a televíziós \"odakapcsolok, belenézek\" viselkedés analógiájára a \"nem tudom mi ez, letöltöm, majd eldöntöm, hogy érdekel-e\" mintát követik. Emiatt a szájtokon elérhető letöltési statisztikák nem relevánsak annak tekintetében, hogy mennyien néztek meg egy filmet, főleg akkor, ha tudjuk, hogy sokan csak \"arányjavítás\" céljából töltöttek le adott tartalmakat.

Ami népszerű a moziban, az népszerű torrenten is

A karácsonykor, vagy bármely egyéb időszakban aktuális letöltési toplistákat nézve pedig két nagyon fontos következtetés is levonható, melyeket a fent említett kutatás részletesen is kifejt, adatokkal alátámaszt. Egyrészt a fájlcserélő szolgáltatásokon a filmek népszerűsége együtt mozog a legális csatornákon való népszerűséggel. A sikerfilmeket kivétel nélkül sokan keresik a warez csatornákon keresztül is, igaz a P2P-kutatás szerint a 2008-as évben vizsgált két hónapos időszakban a mozikban 1,65 millió jegy fogyott az akkori filmekre, míg ezeket a torrentoldalakról mindössze 158 ezer alkalommal töltötték le. Egy adott filmhez kapcsolódó marketing tevékenység növeli az esélyét annak is, hogy az hamarabb legyen elérhető, a mozis vetítéssel egy időben már letölthető is legyen. A kevésbé beharangozott filmek gyakran már csak a DVD-kiadással együtt bukkannak fel a fájlcserélőkön.

\"\"

A másik megállapítás, hogy a letöltők többségében nem a friss, más, legális csatornákon keresztül is elérhető tartalmakat keresik leggyakrabban, hanem éppen azokat, amiket máshonnan már nem lehet beszerezni. \"A letöltött teljes filmvolumen több mint fele magyarországi mozikban 2000 óta nem játszott produkció. A felhasználók kevesebb, mint 10%-a töltött le kizárólag a letöltés idejében mozikban játszott filmeket, kétharmaduk éppen moziműsoron lévő és mozikban már nem játszott filmeket egyaránt letölt. Meglepően magas, közel 30% azoknak az aránya, akik csak moziban nem vagy régen vetített filmeket töltöttek le\" - írja a P2P kutatás. (A teljes dokumentum PDF-ben is elérhető)

Nem kell a HD-minőség ingyen sem

A jogvédők és a fájlcserélők hitvitáiban gyakran újra előkerülő téma, a minőség kérdése. A jogvédők azzal érvelnek, hogy nem éri meg a gagyi minőségű verziókkal elrontani az élményt, meg kell venni a jó minőséget. Ilyenkor karácsonykor lehet legtisztábban látni, hogy a letöltési arány jelentette kompromisszumok nélkül mi a valós igénye a felhasználóknak a minőségre. Mivel a \"free leech\" miatt a letöltést az oldalak nem számolják, ezért bárki akár HD-minőségben is beszerezheti áhított filmjeit, ugyanis ma már alapnak számít, hogy minden film és sorozat elérhető többféle minőségben is (1080p, 720p, DVD, Xvid/DivX). Egyes torrentoldalak már a filmek adatlapján jelölik az elérhető többi változatot is.

\"\"

Ennek ellenére a nagy karácsonyi hajrában is az látszik, hogy a magyar letöltőknek nem kell a minőség, inkább a mennyiségre mennek. A legtöbb letöltés a magyar szinkronos DivX/Xvid kategóriában realizálódik, ezt követi az eredeti nyelvű, de még szintén DivX/Xvid verzió. Majd ez után, nagyságrenddel lemaradva, a magyar nyelvű DVD-R és HD-minőség, s végül az eredeti nyelvű DVD-R és HD már alig képes érdeklődést vonzani, annak ellenére, hogy mindenki büntetlenül tölthetné le ezeket is.

Sokan nyilván gyengébb teljesítményű számítógéppel rendelkeznek, ezért nem tudják befogadni az 1080p felbontású HD-t, illetve még ma is népszerű megoldás, hogy lemezre kiírva, asztali DVD-lejátszón keresztül küldik a jelet a TV-re. Ez utóbbi, ami életben tartja a ma köztes állapotnak megfelelő DVD-minőséget a HD és a teljesen tömörített formátumok között. Az okok között szerepel bizonyára az is, hogy egy HD-film több tíz gigabájt is lehet, amelyet letölteni jóval tovább tart mint egy párszáz megabájtos, esetleg másfél gigabájtos XviD-et.

Boldog Warezkarácsony!

Összességében az idei karácsony sem okozott meglepetést, minden pontosan úgy történt, ahogy az megjósolható volt. Jött a free leech, jöttek a sikerfilmek, mindenki tölt amennyit bír, s nem csak a izzók égnek a karácsonyfán, hanem a routereken is vadul villognak a ledek. A rekordok a BIX-en és a legtöbb torrentoldalon megdőltek, remélhetőleg ugyanez a helyzet a kereskedők és a kiadók háza táján is, mivel a felmérések szerint a sokat illegálisan letöltők a legális csatornákon keresztüli médiafogyasztásban is élen járnak. Boldog warezkarácsonyt mindenkinek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról