2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Windows 7 133MHz-en

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Megnéztem, hogy mi az a minimális konfig, amin még eldöcög a Windows 7

[ ÚJ TESZT ]

Nem olyan rég, több számítástechnikai hírportál is arról számolt be, hogy egy lelkes külföldi felhasználó egy jó öreg 266MHz-es Pentium II-es számítógépen futtatott Windows 7 operációs rendszert…
Egyből arra gondoltam, hogy ezt simán űberelhetném, ha 266MHz-en elindult, akkor biza az menni fog alacsonyabb órajelen is.

Pont a kísérletem előtt töltöttem le a Microsoft honlapjáról a Windows 7 RC verzióját, amit eredetileg a laptopomra akartam feltelepíteni, de mivel a magyar nyelvű XP-t nem lehetett frissíteni, csak újratelepíteni, így kihagytam, szóval arra várt a Windows 7-em, hogy feltelepítsem, én is egy öreg masinára…
Másnap akosf kolléga jött látogatóba, akivel közöltem még előtte nap, hogy úgy készüljön Windows 7-et fogunk telepíteni…

A tesztrendszer a következő:
EPOX MVP3G5 alaplap
AMD K6-III+ 500MHz CPU
512MB SD RAM
Asus V7700deluxe (Geforce2 GTS) VGA kártya
20GB Quantum HDD

Emlékeztetőül a Windows7 minimális CPU+RAM igénye:
1GHz Processzor
1GB Rendszer memória

Azért ezt a gépet választottam, mert aránylag gyorsnak számít kategóriáján belül, illetve könnyedén vissza lehet butítani jóval kisebb órajelre, illetve gyengébb típusú processzorra.

A telepítést úgy kezdtük el, hogy a processzort felhúztam 600MHz-re, hogy minél előbb végezzen a rendszer a telepítéssel, illetve memóriából 384MB-ot raktam az alaplapba.
Az első hibába ekkor ütköztünk, szólt a telepítő, hogy bizony ennyi memória ide kevés lesz, 512MB RAM a minimum. Gyors memóriabővítés után a telepítés probléma nélkül befejeződött, nem egész egy óra után.

Mikor betöltött az operációs rendszer, akosf pajtás ajánlására a fölösleges dolgok letiltásra kerültek, hogy ne terheljék fölöslegesen a rendszert, mint például tűzfal, Windows oldalsáv, Windows Defender.
Kezdésként kicsit lecsökkentettem a mem0óriát, 384MB-ot hagytam a rendszernek, illetve a processzor ekkor még 600MHz-en ketyegett

Majd egy Pentium1-es processzort raktam az alaplapba, mely 133MHz-en ketyegett volna, de sajnos kékhalál fogadott, akkor is, miután egy MMX utasítás készlettel felvértezett Pentium processzort raktam újfent a lapba.

Igaziból elgondolkodtam, mit tud egy Pentium II-es processzor, amit meg nem a Pentium MMX, a nagyobb cache-t leszámítva. Hogy miért indul el Pentium II-n és Pentium MMX-en miért nem. Talán a fejlettebb elágazásbecslésének köszönheti a Pentium II, hogy tudja futtatni a Win7-et, de pontosan számomra rejtély marad.
Megjegyezném, kipróbáltam, mi történik, ha Cyrix processzort rakok az alaplapba, és azzal is gond nélkül betöltődött az operációs rendszer, szóval kizárhatjuk, hogy azért nem indult el Pentium processzoron a Windows, mert nem azzal a processzorral volt telepítve a rendszer

Jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a K6-III+ processzort kezdeném szép lassan visszalassítani, ha már ezen úgyis fut az operációs rendszer.
A kezdeti 600MHz-et egy laza mozdulattal vissza jumperoltam 300MHz-re, majd türelmesen vártam, hogy mi fog történni:

Ahogy a képen látható, szépen betöltött a Windows, szinte alig lassabban, mint az előbb.

A következő lépésem az volt, hogy a 100MHz-es FSB-t visszavegyem 66MHz-re, azaz a processzor 200MHz-en ketyegett, egyelőre még mindig 384MB Memória társaságában:

A kép önmagáért beszél, az oprendszer továbbra is betöltődik, továbbra is alig érezhető további lassulás mellet

A szorzót levettem 2X-esre, azaz 2X66MHz-en indítottam a Windowst, tehát 133MHz-en:

Továbbra is problémamentesen töltődött be a rendszer, igaz a CPU-Z nem helyesen ismerte fel a processzor tulajdonságait, de a 133MHz stimmel nála is.

Utolsó lépésben a memóriából vettem még el, 256MB-ra csökkentve:

Most is betöltődött a Windows, viszont ekkor éreztem legjobban, hogy lassult a rendszer. Igazából a memória lecsökkentése vágta haza a rendszer használhatóságát.

A memóriát tovább csökkentve sajnos ismét kékhalál fogadott.

Gondolom mindenki kíváncsi a boot időre, hogy ilyen lassú órajel mellett, mégis mennyi időre volt szüksége a gépnek, hogy betöltse az oprendszert?!
A mérést a bootolás kezdetétől addig mértem, míg a Windowsban meg nem jelent a háttér, utána már amúgy sem volt különösebb lemeztevékenység
A következő grafikonon ábrázolom, hogy különböző beállítások mellett hogy alakult a betöltési idő:

Ahhoz képest, hogy igencsak lementem a hivatalos minimális követelmény alá, ugye, nem is olyan vészes a betöltődési idő?!
Azért az ilyen teljesítményű számítógépekre mégis inkább azt javaslom, hogy valami korabeli operációs rendszert telepítsünk, annak ellenére, hogy a Windows7-et nem érheti panasz, hogy nagy lenne a gépigénye.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.