szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy amerikai cég minden korábbinál hatékonyabb energiafelhasználású világítótestet hozott létre. A kapszulához hasonló méretű speciális LED minden korábbi hasonló eszköznél nagyobb fényerő kibocsátására képes, energiafelhasználása pedig igen csekély.

Az Inhabitat.com zöld technológiával foglalkozó weboldal értesülései szerint a Luxim által kifejlesztett LED-ek apró, argongázzal töltött üvegkapszulák, amelyekben izzó plazma jön létre az elektromosság hatására. Az energiát elektródák nélkül közvetítik az izzóval, amely rendkívül intenzív fényt bocsát ki magából. A fehér fény leginkább a napsütésre emlékeztet, s a szakértők szerint energiahatékonyság tekintetében az egyik legkomolyabb eredmény az utóbbi években.

A jobb oldali képen a bal oldali lámpában ég a szuper-LED
© inhabitat.com

Az aprócska eszköz titka abban rejlik, hogy a felvett energiának a legnagyobb részét képes fénnyé alakítani, a hővesztesége pedig igen csekély. Wattonként 140 lumennyi fényerőt ad, ami duplája az eddigi legmodernebb LED-ek fényerejének. Összehasonlításként: egy hagyományos villanykörte wattonként csupán 15 lumen fényerőt produkál. Mint az alábbi videón is látható, a szuper-LED egy utcalámpánál is erősebb fényt bocsát ki, míg energiaigénye csaknem fele annyi, mint a városok utcáin használt égőknek.

Egyelőre nem tudni, milyen gyártási költségei vannak a szuper-LED-nek, s mennyire tartósak ezek a világítótestek, ám ha sikerül hatékony módszert kifejleszteni a tömeggyártásra, komoly hatásuk lehet az energiatakarékos égők piacán.

MTI Gazdaság

Befellegzik a villanykörtének

Thomas Alva Edison 1879-ben szabadalmaztatott izzószálas villanykörtéjét 2015 után a múzeumokba kívánja száműzni az Európai Unió energiaügyi hatósága. Az ok: az izzók sokkal több áramot fogyasztanak, mint a gáztöltésű fény- és energiacsöves, ma már CE jelzésű világítótestek.

Bari Máriusz Tech

Gyilkos elemlámpa készült Amerikában - videóval

A világ legerősebb fényű elemlámpájával rukkolt elő az eddig csak lézereiről ismert Wicked Lasers cég. A The Torch képességei alapján inkább minősül fegyvernek, mint áramszünet idején használható fényforrásnak, cserébe igen hamar meríti le elemeit.

MTI Tech

Vezeték nélkül gyújtottak meg egy villanykörtét

Vezeték nélkül bírt világításra villanykörtét a WiTricity nevű amerikai találmány. Az "áramsugárzás" technológiájának köszönhetően eltűnhetnek a környezetszennyező elemek és akkumulátorok, és a villásdugóval sem kell már sokáig bajlódni a Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudósai szerint.

MTI Tech

Környezetéből vesz fel áramot a jövő elemlámpája

Egy német elektromérnök szerint hamarosan lehetségessé válik, hogy az elektromos készülékek a közvetlen környezetükből nyerjék az energiát. Így nem lesz szükség se elemre, se akkumulátorra, sem pedig vezetékes áramra ahhoz, hogy működjenek.