Megnéztük a mindentudó Xperia mobilt

Vágólapra másolva!
Felsorolni is hosszú a Sony Ericsson Xperia X1-es funkcióit, hiszen a tervezők mindent beleraktak, amit csak egy okostelefontól 2008-ban elvárhatunk, pár látványos trükkel megfejelve. De ami ennél fontosabb, az egész mobilt egy nagyon szép külsővel látták el, és egy meglepően kis házba zsúfolták bele - mint arról a modell hazai bemutatóján meggyőződhettünk.
Vágólapra másolva!

A japán-svéd mobilgyártó egy kis tajvani erősítést is hívott az X1-es tervezéséhez a windowsos smartphone-ok terén otthonosan mozgó HTC formájában. Nem volt rossz döntés - állapítottuk meg a készülék első hazai bemutatóján.

Az Xpreia külsőre teljesen Sony Ericsson: kellemes tapintású fém burkolata van, és egészében a jól összerakottság, a minőség érzetét kelti. Érdekes, hogy PDA-mobil létére az X1-es nem nagyobb, mint egy normál mobil, sőt, a bemutatón mellé helyezett CyberShot modellnél kicsit még laposabb is. (Nagyjából 11x5,2,1,7 centiméteres.)

Billentyűs és érintős

A mobil érintőképernyős, és QWERTY billentyűzete is van, amelyet elegánsan a fedlap elcsúsztatásával lehet felfedni. Mindkét eszköz nagyon jól használható: az érintőképernyő érzékenysége kiváló, az ikonokat ujjal is nyomkodhatjuk rajta, a menükben való lépkedéshez viszont már jól jön a mobilba rejtett érintőpálca.

A billentyűzeten a viszonylagos kis méret ellenére is kényelmesen lehet gépelni, hála pontos illesztésű gomboknak, amelyek között kényelmes helyet hagytak a tervezők. Így nehezebb félreütni, a kicsit keményre vett billentyűkön pedig magabiztosan gépelhetünk. Az ékezeteket - ahogy ez a mobilos Windowson megszokott - egy külön gomb segítségével tehetjük az éppen beütött magánhangzóra.

A "mindent bele" koncepció jegyében a tervezők egy botkormányként használható érintőfelülettel is ellátták a mobilt: a menügomb középső része is érintésre érzékeny (optical joystick). Ezt a kis extrák felőlünk akár el is hagyhatták volna, mivel a kezelése kicsit bizonytalan, és nem feltétlenül gyorsabb a menüben lépkedni vele, mint a gombokkal - megszokás kérdése. Mindenesetre a funkciót ki lehet kapcsolni.

Forrás: [origo]
Szétnyitva írhatunk a billentyűkkel (Még több kép)

A mobil hibrid mivoltát az jelzi leginkább, hogy a Sony Ericssonos külső egy Windows Mobile operációs rendszert rejt a gyártótól eddig megszokott Symbian helyett. A szoftverre azonban rá sem lehet ismerni, mivel a kezelőfelületét az X1-eshez szabták: ez lenne az Xperia panel, vagy X-panel fantázianevű megoldás.

Variálható felületek

A telefonon az X (Panel) jelzést viselő gomb megnyomásával váltogathatjuk a kezdőképernyő elrendezését. A gyártó egy sor felületet előre szállít hozzá, így van a megszokott HTC-mobilok képi világát hordozó kezdőképernyő, de a mobilnetezéshez leegyszerűsített, vagy tetszőlegesen testre szabható, információkkal (hírek, naptár, üzenetek, stb.) és ikonokkal teleaggatható kezdőkép is. A kijelzőváltást látványos animáció kíséri a telefonon, és a gyártó tervei szerint az újabb és újabb felületek majd folyamatosan érkeznek a készülékhez.

Úgy tűnik, a váltogatható arculatot nem csak a készülék testre szabásának eszközeként használhatjunk, hanem a kezelését is az X-panel hivatott megkönnyíteni. A választható felületek között érhető el ugyanis el a Sony Ericsson mobilokon megszokott multimédiás menü is a zene- vagy videolejátszáshoz, amelyet viszont a mobilos Windows Media Playert végez. A vegyes megoldás egy kicsit furcsa, talán kiforrottabbnak tűnne az X1-es, ha a kitaláltak volna neki egy egységes felületet, de az élmény még így is kellemes. A mobil e téren inkább a szabadság érzetét adja meg a felhasználónak, valahogy úgy, mint egy PC, amelyen kedvünkre variálhatunk az operációs rendszer kinézetével.

A készüléken az internetezéshez az Internet Explorer és az Opera mobilos változata is rajta van, ezeken kívül bármit telepíteni lehet rá, amit az operációs rendszer elfuttat. A beépített GPS-szel így az iGo 8-at is kipróbálhattuk.

Forrás: [origo]
Érintőpálca nélkül is menne, de így biztosabb a "találat" (Még több kép)

A HTC-s szövetség eredménye, hogy a Sony Ericssonos hagyományokkal ellentétben a telefonon közvetlen jackcsatlakozó van, és USB-s töltőcsatlakozóval látták el, így az adatkábel egyben a töltő is. A telefon bármilyen mini-USB-s töltővel használható, adatátvitelhez viszont csak a gyári kábele jó.

Multimédiában is jó, bár nem arra való

Bár a mobilt nem multimédiás készüléknek szánták, azt megállapítottuk, hogy a remek képminőségű Wide-VGA kijelző kiválóan alkalmas filmnézésre is (bár a próbánk során néha kicsit szaggatott a lejátszás). A panel 800x480 pixeles felbontású, és 65 ezer szín megjelenítésére képes. A tervezők az üzleti modelleknél nem valami általános FM-rádiót sem hagyták ki belőle. Kamerából, 3G-s mobil lévén, kettő van az Xperián: hátul egy 3,2 megapixeles fényképező, fotófénnyel, és érintős fókusszal (a képen ujjal jelölhetjük ki, hová mérjen az autofókusz), elől pedig egy másodlagos kamerával videotelefonáláshoz.

A Sony Ericsson X1-est bemutató munkatársa szerint a készülék intenzív használat (netezés, telefonálás, kis navigálás) mellett körülbelül két napot bír ki egy feltöltéssel. A gyártó egyébként 580 óra maximális készenléti időt és 10 óra beszélgetési időt ad meg a leírásban. A mobilt 580 megahertzes processzor működteti, és 400 megabájt beépített memóriája van, amit microSD kártyán 16 gigabájtig lehet bővíteni. A HSDPA mellett a wifit sem hagyták ki belőle.

Windows Mobile a legjobb formában

Mint az a fentiekből kiderül, az X1-es minden lényeges trükköt tud, amire csak egy üzleti mobil felhasználójának szüksége lehet. Bár az átlagfelhasználó biztosan nem használja ki a készülék teljes tudását, feltételezzük, sokaknak elnyeri majd a tetszését az X1-es akkor is, ha csak mobil netezésre, e-mailezésre és videózásra, zenehallgatásra használják, ami főleg a kis méretnek, az elegáns külsőnek és a kellemes felhasználói élménynek köszönhető. A készülék, legalábbis a bemutatón úgy tűnt, bőséges erőforrásokkal rendelkezik a Windows Mobile 6.1-hez: minden alkalmazás fürgén tette a dolgát, amit kipróbáltunk. Őszintén szólva, ez volt az első alkalom, hogy elégedettek voltunk a mobilos Windowsszal mind a kezelhetőség, mind a működés tekintetében - maga a hardver tehát sokat hozzátett az okostelefonos élményhez.

A modell kártyafüggetlen ára 180 ezer forint lesz, a Sony Ericsson szaküzletek mellett később mobilszolgáltatók kínálatában is megjelenik majd. Magyar nyelvű szoftver egyelőre nem lesz hozzá, ez várhatóan jövőre érkezik egy frissítéssel.