Szerző: Bányai György

2008. április 28. 12:37

Kipróbáltuk: Logitech AudioHub hangszóró noteszgépekhez

A Logitech olyan hangrendszert mutatott be, amelyet kifejezetten noteszgépek mellé szán, kiváltandó azok gyengécske, ciripelő hangszóróit. Az AudioHub 2.1 rendszerű hangszórót mi is megszólaltattuk, kíváncsian várva, hogy a különleges formájú készülékből milyen hangok törnek elő.

[HWSW] A Logitech olyan hangrendszert mutatott be, amelyet kifejezetten noteszgépek mellé szán, kiváltandó azok gyengécske, ciripelő hangszóróit. Az AudioHub 2.1 rendszerű hangszórót mi is megszólaltattuk, kíváncsian várva, hogy a különleges formájú készülékből milyen hangok törnek elő.

A Logitech új hangszórója a noteszgépek mögött kaphat helyet, a burkolat első oldala nem függőleges, hanem döntött, hogy illeszkedjen a noteszek felhajtott kijelzőjéhez. Az AudioHub három részre tagolható, a középső zárja magába a 7,6 centiméteres mélysugárzót, melynek reflexnyílása a kijelző mögötti légteret is használja a lélegzéshez. A két szélső rész a jobb- és baloldali 5,1 centiméteres hangszóróké, amelyek feladata a közép- és magastartomány viszaadása.

Logitech AudioHub

AudioHub külső kialakítása példaértékű, akár a formát, akár az anyagválasztást vesszük figyelembe. A készülék két szélső hangszórója széthúzható, ezért 12 hüvelykes kijelzővel szerelt noteszekhez éppúgy társítható, mint a 17-es asztaligép-helyettesítők mögé. A kihúzható részek fémből készültek, amelyek széles állapotban is kellő merevséggel tartják a hangszórókat. A hangminőség ecsetelése előtt érdemes körbejárni a hátoldalt is, itt a hálózati adapter aljzatán kívül három USB-kaput is fellelhetünk, így az AudioHub USB-elosztóként is képes funkcionálni.

A jobb oldalon egy 50 forintosnak megfelelő méretű, narancsszínű gomb látható, mely tekerhető és benyomható is, első esetben a hangerőre lehet ráhatásunk, utóbbi esetben pedig be-, illetve kikapcsolható a rendszer. A dobozban egy webkamera-állvány is van, melyet az eszközre szerelve mentesülhetünk a webkamerák bizonytalan, például kijelzőre csíptetéses rögzítése alól. A telepítés pofonegyszerű és CD-mentes, a Windows az AudioHubot általános USB hangeszközként érzékeli.

Logitech AudioHub

Az AudioHub 15 wattos teljesítménye jócskán túlmutat minden noteszgép-házba épített hangrendszeren -- hangján alacsony hangerőn is hallatszik a tartalék. A mélyek nem a legalacsonyabb hallható tartományról indulnak, de ahhoz kellően erőteljesek, hogy remegjen tőlük az asztal, természetesen magasabb hangerőfokozaton. A frekvenciamenet egyenletes, nem tolakodóak a magasak, inkább a középtartomány az erős, meleggé téve a hangképet. Negatívumként -- ha nagyon vájtfülűként állunk a termékhez -- csak annyi hozható fel, hogy a mélyhangok nem egyenletes erősségűek, bizonyos frekvenciákra sajnos érzékenyebb a kisméretű mélysugárzó.

Ez a jelenség rockzene hallgatása során érhető leginkább tetten, ahol a a hangmagasság függvényebben hol gyengébben, hol erősebben hallható a basszuskíséret. Azt azonban nyugodt szívvel mondhatjuk ki, hogy ez a jelenség közel sem zavaró mértékűk. A szélső hangszórókat sem érheti a kategóriáján belül kritika, azonban ezeket kihúzva szélesebb sztereo teret kapunk. A három hangszóró egészét vizsgálva a hangváltás is megfelelő átfedéssel és frekvencián történik, nem érezhető például olyan, hogy a mélysugárző helyett jobb lenne, ha már a magasak adnák ki az adott hangot, vagy fordítva.

Logitech AudioHub

A Logitech hangszórója nem a legolcsóbb megoldás a piacon, két év garanciával 26990 forintba kerül, de akár a gyártó palettáján is található alacsonyabb árú megoldás, amelynek technikai jellemzői túlmutatnak az AudioHub képességein. Az azonban biztos, hogy egyike a legstílusosabb noteszgéphez illeszthető lehetőségeknek, ráadásul közel sem szól rosszul.

Két dolog azonban nagyon hiányzik belőle: szívesen vettünk volna egy 3,5 milliméteres jack aljzatot, amely lehetőséget ad MP3 lejátszók csatlakoztatására, illetve örültünk volna az akkumulátoros, vagy elemes üzemnek, amelynek nem is kellene volna tovább tartania, mint a notesz két-három órás akkumulátora. Sajnos a működtetéshez hálózati konnektornak mindenképp kell lennie a közelben, ettől bizony helyhez kötötté válik az alapvetően hordozható készülékek mellé tervezett kiegészítő.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról