Hipochonder blog

Furcsa dolgok, amit a szervezet a hidegben produkál

2015. január 12. 14:01 - behrens

Gondolkozott valaha azon, vajon miért leszünk libabőrösek, vagy miért merevednek meg a mellbimbók a hidegben? Íme, mi mindent művel szervezetünk a hidegben, és miért.

Libabőr

A libabőr (orvosi nevén cutis anserina) kialakulását a piloerekció okozza, mely a szimpatikus idegrendszer reakciója a hideg vagy intenzív érzelmek (főként félelem) hatására. Leggyakrabban a karon jelentkezik, bár egyeseknél megfigyelhető a lábon, nyakon, mellkason vagy fenéken is. A libabőr nem más, mint a bőrfelszín alatt lévő apró izmok összehúzódása és ezzel egyidejűleg a szőrtüszőknek a bőrből való kiemelkedése. A piloerekció az emlősök egyik védekező mechanizmusa a hideggel szemben.gb640.jpg

Feltételezik, hogy a hirtelen megnövekedett adrenalinszint váltja ki a szimpatikus idegrendszer eme viselkedését. Úgy vélik, az adrenalin fontos eleme a „fuss vagy küzdj” reakciónak. A lúdbőr az intenzív stresszre vagy félelemre adott egyik válaszreakció, akárcsak az emelkedett pulzus, a fókuszált látás vagy a jobb reflexek. Amikor az adrenalin vagy más hormonok hirtelen emelkedése a szervezetet túlérzékeny állapotba juttatja, képesek vagyunk minden erőnkkel küzdeni, vagy nagyon gyorsan elmenekülni a helyszínről. Ennek a „fuss vagy küzdj” reakciónak a része a lúdbőr is, noha nem nyújt valós védelmet, hiszen az ember testét fedő szőr elhanyagolható mennyiségű. Az emlősök többsége azonban nagy hasznát veszi a piloerekciós szőrmeredezésnek, ha meg kell védenie magát. Gondoljunk csak a macskára, akinek mikor a hátán és farkán felborzolódik a szőr, sokkal nagyobbnak tűnik, mint a valós mérete, így a támadó kétszer is meggondolja, hogy érdemes-e támadnia. A libabőr tehát a magányos macskánál fontos szerepet játszik a megmentésben.

A piloerekció emellett a rendkívüli hidegben is segíti a túlélést, hiszen a lúdbőr segítségével kiterjeszti a szőrszálak méretét, ami akár egy nagykabát, segíti a testhőmérséklet megőrzését, hiszen az emelt szőrszálak extra hőszigetelést biztosítanak.

Meredező mellbimbó

Hidegben nem csak a nők, hanem a férfiak mellbimbója is megkeményedik. Ennek oka valószínűleg ugyanaz, mint a lúdbőrözésnek. Az alacsony hőmérséklet serkenti a szőrtüszőkhöz kapcsolódó apró izmok összehúzódását. Más, szőrös emlősöknél ez a pilomotor reflex segíti a test melegen tartását, azonban az embernél már csak csökevényesen maradt meg. A bimbóudvar simaizom sejtjei stimuláció és hideg hatására összehúzódnak, ezzel a mellbimbót kiemelik. Eme izmok összehúzódása okozza a Montgomery mirigyek kidudorodását is. A Montgomery mirigyek azok a mellbimbó körüli kis dudorok, melyek váladéka segíti a szoptatást a mellbimbó és udvarának nedvesen tartásával. A férfiaknak is vannak Montgomery mirigyeik, sőt, megfelelő körülmények között a férfiak is képesek a tejelválasztásra!

A bimbóudvar a test egyik legérzékenyebb területe, mely férfiakon és nőkön egyaránt stimulálható, és az ennek hatására képződő oxytocin váltja ki a pilomotor reflexet. Így a bimbóudvar nem csak a hideg, hanem szoptatás és szexuális izgalom hatására is megmerevedik, noha a férfiak kisebb mellén ez kevésbé vehető észre.

Egyeseknél a mellbimbók gyakrabban és könnyebben merevednek meg, mint másoknál, ami kellemetlenség és fájdalom forrása is lehet. Szélsőséges esetben az orvosok bimbóvédő használatát ajánlják.

A mellbimbó erekciójának mértéke fajonként változik. A gorilláknál például már fizikai izgalom hatására is jelentős, míg a fókáknak és rozmároknak visszahúzódik a mellbimbójuk, ha nem szoptatnak. A felnőtt hím patkányoknak nincs mellbimbójuk, míg ivartalanítás után a nőstény kutyák mellbimbója is összezsugorodik. A kacsacsőrű emlősnek és a hangyászsünnek pedig egyáltalán nincs mellbimbója, hanem a bőr pórusain keresztül választják ki a tejet.

Herék összezsugorodása

Hideg hatására a herék összezsugorodnak, és a testhez közelebb helyezkednek el, míg melegben ennek a fordítottja tapasztalható. Ennek oka, hogy a herék által tárolt spermiumoknak az életképességhez egy adott, szabályozott hőmérsékletre van szükségük. Azzal, hogy a herék összezsugorodnak, és a testhez közelebb helyezkednek el, melegebbé válnak, így védve a spermiumokat a hidegtől.

Ezzel ellentétben, ha meleg van, a herezacskó a testtől távolabb elhelyezkedve próbál „lehűlni”.

Visszahúzódó herék

A herék izmainak túlműködése okozza a here visszahúzódás jelenséget. A cremaster izom egy vékony, tok-szerű izom, melyben a here nyugszik. Amikor a cremaster izom összehúzódik, a heréket a test felé húzza fel.

A cremaster izom fő célja a herék hőmérsékletének kontrollálása. Annak érdekében, hogy a herék megfelelően fejlődjenek és működjenek, a testhőmérséklettől valamivel alacsonyabb hőmérsékletre van szükségük. Amikor a környezet meleg, a cremaster izom elernyed, mikor hideg van, az izom összehúzódik, a heréket a test melege felé mozdítva. A cremaster reflex kiváltható a belső comb genitofermorális idegének dörzsölésével, illetve olyan szélsőséges érzelmekkel, mint például a szorongás.

Ha a cremaster reflex elég erős, az retraktilis vagy mobilis herékhez vezethet, mely során a herék könnyen mozognak a herezacskóból a hasüregbe és vissza. Az esetek kis százalékában a visszahúzódó here felszálló herévé válik, ami azt jelenti, hogy „beragad”. Ennek több kiváltó oka is lehet:

  • rövid ondóvezeték: a here a kismedencével az abból induló ondóvezetékkel van összekötve, melyben vérerek, idegek és a herékből a spermiumot a péniszbe szállító ondócső található. Amennyiben az ondóvezeték növekedése nem tart lépést a test egyéb szerveinek növekedésével, az szorossá válhat, így a heréket felfelé húzhatja.
  • sérvműtétből származó hegszövet: a lágyéksérv műtétből származó hegszövet korlátozhatja az ondóvezeték növekedését vagy rugalmasságát.

Növekvő szexuális étvágy

Kutatások bizonyítják, hogy a férfiak sokkal szex-éhesebbek télen, mint nyáron. Egy kísérlet során évszakonként kellett a résztvevő férfiaknak ugyanazokat a fotókat értékelni, melyek női arcokat és fürdőruhás testeket ábrázoltak. Azt tapasztalták, hogy míg a női arcok vonzóságát nem befolyásolta az évszak, a testekét igen! A résztvevő férfiak sokkal vonzóbbnak találták ugyanazon női testeket a téli hónapokban, mint máskor.se6220.jpg

Ennek hátterében több dolog is állhat. Egyrészt, mivel télen több ruha fedi a testet, a meztelenség látványára a férfiak hamarabb jönnek izgalomba. Nyáron, mikor az utcán és a strandon is fedetlen testrészek hada jön szembe a férfiakkal, sokkal erősebb ingerre van szükség az izgalomba jövetelhez.

A téli szex-éhséget támasztja alá az is, hogy a legtöbb gyermek szeptemberben születik, azaz decemberben fogan.

Sokan úgy vélik, hogy egyszerűen csak azért szexelünk többet télen, mert kevesebb programlehetőségünk van, mint nyáron. Szakértők szerint azonban ebben az is szerepet játszik, hogy a hideg jót tesz a spermiumok minőségének.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr647064021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LallR 2015.01.13. 18:53:55

remek ezeket is tudjuk, akkor ha kell hűtöm, ha kell melegítem a goylszit

wrstjnethn 2015.01.13. 19:44:34

"A téli szex-éhséget támasztja alá az is, hogy a legtöbb gyermek szeptemberben születik, azaz decemberben fogan."

Nem szeptemberben, hanem a kilencedik hónapban! Nem mindegy! :)

Gour (törölt) 2015.01.13. 21:31:06

Butaság, több alfahímet ismerek, ilyenkor alig csajozgatnak csak a régi nőket dugják. A tavasz a nagy kezdés és a nyár a tombolás.

Monsanto 2015.02.01. 19:35:42

Kérlek a piloREAKCIÓt javítsátok át piloEREKCIÓra. Köszi.
süti beállítások módosítása