A jó pasik utálják kifizetni a vacsorát

randi, randevú, rapid randi, egy pár beszélget a naplementében, a romantikus Corvin tető szórakozóhelyen
Vágólapra másolva!
A nők kevesebbet esznek az első randin, a férfiak kerülik a büdös ételeket, és az emberek fele szereti szétdobni az éttermi számlát. Ezt tudja a pszichológia az éttermi randikról.  
Vágólapra másolva!

Az a férfi, aki el tudta látni a nőt élelemmel, mindig nagyobb eséllyel párosodhatott, ugyanis a nők nagyra értékelik a gondoskodásra való képességet, hiszen ez jobb túlélési esélyt biztosít utódaiknak. Nem véletlen, hogy a vadászó-gyűjtögető közösségekben a jó vadászokra buktak a csajok. Bár ma már keveseket lehetne lenyűgözni egy dárdán díszelgő nyúllal, az együtt étkezés most is állandó eleme a korai randiknak. Annyira, hogy egy amerikai egyetemisták körében készült felmérés szerint a fiatalok 63 százaléka éttermet választ első randihelyszínnek.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A közös vacsorák nemcsak az ősi ösztöneinket elégítik ki, hanem segítik a szociális kötelékek kialakulását, növelik az intimitást, és hozzájárulnak ahhoz, hogy minél jobban megismerjük a másikat. Mit visel? Milyen helyszínt választ? Hogy viselkedik a felszolgálókkal? Hogyan, mit és mennyit eszik? Hogy zajlik a fizetés? Ezek mind olyan kérdések, amelyek rengeteget elárulnak az ember személyiségéről, múltjáról, szokásairól.

Mi pedig érezzük, hogy ez mennyire fontos, így igyekszünk minél jobb benyomást kelteni potenciális partnerünkben. Arról pedig, hogy mitől tűnünk vonzónak, megvannak a saját elképzeléseink, így a korai randikon szeretünk ezeknek a forgatókönyveknek megfelelően viselkedni. Persze nem tudatosan. Elég kevés Barney Stinson él közöttünk. Mindegy tehát, hogy meg tudjuk-e fogalmazni őket vagy sem, mindannyiunknak vannak elképzelései arról, milyen egy jó éttermi randi. Lássuk, mit mond a pszichológia.

Hová megyünk?

Az étteremválasztás fontos. Annyira, hogy gyakran még a feltálalt koszt minősége is csak másodlagos szempont. A kutatások szerint szinte mindenki egyetért abban, hogy a klassz randihelyszín jó hangulatú, inkább csendes, éppen divatos vagy családi étterem, olyan, ahol hosszan elücsöröghetünk egy védett sarokban, és akkor sem puffog a pincér, ha már egy órája két korty bor felett fecsegünk. A gyorséttermek és a zajos helyek kilőve. A férfiaknak egyébként fontosabb, hogy megfelelő, inkább formális helyszínt válasszanak, míg a nőket kevésbé izgatja a kérdés.

Mennyit eszünk?

Tudjuk, hogy ha ketten vacsorázunk, akkor 35 százalékkal többet eszünk, mint egyedül tennénk. A randikon azonban nem ilyen egyszerű ez a képlet. Több tanulmány is megerősítette (itt és itt), hogy a nők kevesebbet esznek férfitársaságban, mint nők között tennék. Hogy miért? Azért, hogy jobb benyomást keltsenek. Az emberek ugyanis vonzóbbnak, csajosabbnak találják azokat a nőket, akik visszafogottan kosztolnak. A nők pedig tisztában is vannak ezzel, így helyes pasik előtt csak szolidan majszolgatnak. Persze az sem mindegy, mit.

Mit eszünk?

Azokat a nőket, akik egészséges ételeket, például salátát, zöldségeket választanak, attraktívabbnak, intelligensebbnek, erkölcsösebbnek, viszont barátságtalanabbnak és boldogtalanabbnak képzelik a férfiak, mint azokat a nőket, akik inkább a zsírosabb, nehezebb ételeket kedvelik. Ebből persze következhetne, hogy egy pasi meg maszkulin főfogással pózol, de a vizsgálatok ezt nem támasztották alá. Sőt. Kiderült, hogy a randikon a férfiak szintén az egészségesebb ételekre hajtanak. Talán azért, mert így ízlésük hasonlóbbnak tűnik a partneréhez, a hasonlóság pedig szimpátiát szül, és megalapozza a vonzalmat.

Kiderült, hogy legtöbben tésztaételeket és húst rendelnek a randikon, és kerülik az olcsó gyorskajákat, azokat, amelyeket nem lehet kulturáltan enni, és amelyektől nagy eséllyel lesznek maszatosak vagy büdösek. Nem véletlen, hogy senki sem eszik ismerkedés idején fokhagymát. A férfiak egyébként leginkább olyan fogásokat választanak, amiket romantikusnak tartanak, míg a nők azokat az ételeket preferálják, amelyeket szépen lehet enni.

Jó, jó, de ki fizet?

Nyilván a férfi. Vághatja rá csípőből, és a gyakorlatban talán igaza is van, de ez nem azt jelenti, hogy az emberek ezt így is érzik helyesnek.

A kutatások szerint ugyanis csak a férfiak 23 százaléka fizet szívesen a randikon, 47 százalékuk pedig inkább felezné a számlát. Ahogy a nők fele is. Az nem meglepő, hogy a nők maradék 45 százaléka szívesen meghívatná magát, és csak 5 százalékuk fizetne a pasinak, az viszont igen, hogy a férfiak majd harmada lenne boldog azzal, ha a nő állná a vacsorát. Minél vonzóbbnak értékelik ugyanis magukat az emberek, annál inkább elvárják a másiktól, hogy az fizessen a kosztért. Mindegy, hogy férfiról vagy nőről van szó. A férfiak persze sokkal lelkesebben nyúlnak a tárcájukért, ha a partnerüket csinosnak ítélték, és a nők is inkább vágynak arra, hogy helyes pasi fizesse a számlát.

Nem meglepő: vonzó partnertől a dárdára tűzött nyúl is finomabb.