Már a szerelem különböző megfogalmazásain össze lehetne veszni, mert hát olyan dolog az, amit mindenki másképp él meg. De most nem ezt fogjuk boncolgatni, hanem a szerelemmel kapcsolatos közhelyes dumákat és tévhiteket. Ötöt is összegyűjtöttünk, az alábbiak a legáltalánosabbak.

Addig nem jön a szerelem, míg valaki depressziós vagy szomorú

Kegyetlen tévhit, amivel általában az ismerősök szokták szekálni a rossz korszakot átélőket. Bár tény, hogy a mosolygós, boldog férfiak és nők egyaránt vonzóbbak, egyáltalán nincsenek kizárva a szerelemből a befásultak sem. Vannak, akik Teréz anyaként kifejezetten keresik olyanok társaságát, akik lelke törődést igényel, ha meg két megkeseredett ember találkozik, a közös nyafogásnak is hatalmas lángolás lehet a vége.

Egy párkapcsolatnak kemény munka az alapja

Sok pszichológus és pár ért egyet ezzel a véleménnyel, de dolgozni igazából olyan párkapcsolatban kell, ahol felmerültek bizonyos problémák. Egy örömteli kapcsolatnak egyáltalán nem a munkáról kell szólnia, ott minden megy a rendes kerékvágásban, a gesztusokat egyik fél sem érzi megterhelőnek. Bármit is tesznek meg a kapcsolatért, azt természetes dolognak veszik, nem munkának minősítik.

Az a szerelem, ami elmúlt, soha nem volt szerelem

Ezt a vigaszt is biztosan sokan hallották már akkor, amikor a szakításuk után a béka segge alatt voltak lelkileg. A szerelemnek viszont nincs időkorlátja, tarthat egy hónapig, kettőig vagy akár évekig, és ha vége is lesz a kapcsolatnak, akkor sem szabad hirtelen leminősíteni. Ide sorolnánk azt a közhelyet is, hogy az életben egyszer lehet szerelmes az ember: ez sem igaz, maximum különböző intenzitással éli meg az érzést az ember, ráadásul az is jellemző, hogy mindig az épp aktuális szerelem a nagy szerelem, a korábbiak valahogy gyorsan megfakulnak.

A férfiak és a nők másképp szerelmesek

Ez meg egy ostoba előítélet a férfiak ellen, akikről azt terjesztik, hogy a legtöbb esetben csak szexet akarnak, miközben a nők érzelmeket. Ha szerelemről van szó, a férfiaknak is másodrendű lesz a dugás, ők is tudnak romantikusak lenni, míg a nők is hajthatnak csak a szexre, ha nincsenek érzéseik a másik iránt. Az viszont biztos: nemtől függetlenül nincsen két ugyanolyan ember, aki egyformán szerelmes.

Szerelemből soha nem lehet barátság

Minden csak intelligencia kérdése: ha a felek normális emberek módjára válnak el egymástól, simán lehetnek a későbbiekben barátok. Ennek egyébként legnagyobb esélye akkor van, ha egyszerre szeretnek ki egymásból, és már se a férfinak, se a nőnek nincsenek már érzései a másik iránt.